Змінено порядок здійснення емісії облігацій та їх обігу

12 березня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу. Одразу два відповідні рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств)» і «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо порядку визначення доходу за облігаціями)» були прийняті на черговому засіданні НКЦПФР 6 березня 2012 року.

«Впроваджуючи ці новації, ми, перш за все, керувалися потребами учасників ринку у нинішніх реаліях, - говорить Алла Папаіка, Директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР. – Ми вже погодили ці документи з учасниками ринку та з державними установами - Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державним агентством земельних ресурсів України. Сподіваємося, найближчим часом вони наберуть чинності та сприятимуть розвитку ринку корпоративних облігацій.

Якщо говорити про внесення змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо порядку визначення доходу за облігаціями), то основні зміни полягають в тому, що емітент може визначити розмір відсоткового доходу за облігаціями, щодо яких прийнято рішення про відкрите (публічне) розміщення, під час розміщення, у межах, визначених рішенням про відкрите (публічне) розміщення та проспектом емісії облігацій. Ця норма дозволить емітентам більш ефективно залучати ресурси, оперативно змінюючи умови у відповідності до ринкової кон'юнктури. Що стосується змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств), то згідно документа, емітент облігацій має право протягом строку обігу паперів внести до проспекту емісії зміни щодо продовження строків обігу та погашення у разі викупу ним усього відповідного випуску (серії) або згоди на продовження таких строків усіх власників відповідного випуску (серії) облігацій. Тривалість періоду, на який можуть бути продовжені строки обігу та погашення облігацій підприємств, не може перевищувати тривалості періоду, визначеного проспектом емісії таких облігацій, а повторне продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств не допускається».

Обидва документи найближчим часом будуть направлені до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24