Новини УАІБ

21 липня 2014

У Парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін
до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України»

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (реєстраційний №4309а), внесений урядом. Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є вдосконалення норм Податкового кодексу України з метою створення умов для збільшення надходжень до бюджету, забезпечення справедливості в оподаткуванні тощо.

Законопроектом, зокрема, передбачається обмеження пільгового оподаткування податком на прибуток підприємств інститутів спільного інвестування, а також скасування оподаткування за зниженою ставкою (10%) прибутку, отриманого від операцій з цінними паперами та деривативами.

*****

НКЦПФР застерігає інвесторів від вкладень
в облігації недобросовісних емітентів

НКЦПФР розпочинає активну роботу з моніторингу та правозастосування щодо емітентів корпоративних облігацій, які не надали до Комісії звіти про наслідки погашення облігацій для подальшого скасування реєстрації їх випусків.

За словами директора Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, головне завдання регулятора - це захист прав та інтересів інвесторів. Комісія постійно слідкує за тим, щоб емітенти сумлінно виконували свої зобов’язання перед інвестспільнотою. Звісно, це стосується і власників облігацій підприємств. Саме тому регулятор розпочав процес попередження та накладення санкцій стосовно недобросовісних компаній та повідомляє перелік таких емітентів, аби застерегти інвесторів від подальшої роботи з цими компаніями.

З метою контролю за дотриманням емітентами облігацій вимог законодавства з погашення розміщених ними облігацій, спеціалісти Комісії відстежили інформацію щодо випусків облігацій, строк погашення яких закінчився в період з 01.01.2013 р. по 01.07.2014 р. та реєстрація випуску яких станом на 01.07.2014 р. не була скасована НКЦПФР.

Так, за результатами моніторингу виявлено 78 емітентів з 137 випусками облігацій, які не виконали вимоги законодавства в частині подання до НКЦПФР звітів про наслідки погашення облігацій. З повним переліком таких підприємств можна ознайомитись на сайті Комісії у розділі «Реєстрація емісій цінних паперів».

Згідно з вимогами закону «Про цінні папери та фондовий ринок» емітент облігацій протягом 15 днів після закінчення погашення облігацій має подати до НКЦПФР звіт про наслідки такого погашення. У разі неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації, Комісія може застосовувати до порушників фінансові санкції - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Регулятор веде постійну роботу щодо актуалізації вітчизняного законодавства ринку облігацій. Минулого року Комісія запропонувала комплексне вдосконалення законодавчої бази щодо захисту прав облігаціонерів - законопроект про введення інституту загальних зборів власників корпоративних облігацій, запровадження нових видів таких боргових інструментів, а також встановлення критеріїв і наслідків настання дефолту за ними, прийнятий Верховною Радою у першому читанні.

*****

Комісія пропонує удосконалити законодавство щодо
бухгалтерського обліку та аудиту на фондовому ринку

НКЦПФР схвалила проект рішення «Щодо схвалення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання бухгалтерського обліку та аудиту на фондовому ринку», повідомляє прес-служба регулятора. Законопроектом вносяться зміни до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про депозитарну систему України».

За словами директора Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, метою документа є удосконалення засад ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності учасниками фондового ринку.

Зокрема, Зміни передбачають, що Комісія зможе узагальнювати практику щодо застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності на ринку цінних паперів та встановлювати за погодженням з Міністерством фінансів особливості бухгалтерського обліку профучасників фондового ринку щодо операцій, пов’язаних із здійсненням їхньої профдіяльності.

*****
 
Капіталізація українських публічних агрокомпаній
за останні місяці зросла на $190,6 млн.

Українські аграрні компанії, що представлені на міжнародних фондових біржах, за останні останні чотири місяці спромоглися збільшити обсяги своєї ринкової капіталізації на 4% або $190,6 млн., повідомляє прес-служба Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Так, якщо за станом на 11 березня 2014 року вартість акцій українських аграрних компаній оцінювалась у $4 886,8 млн., то за станом на 11 липня цього року вона склала вже $5 077,5 млн. Найбільші темпи зростання показали такі компанії як «Миронівський Хлібопродукт» (+12,73%), «Індустріальна Молочна Компанія» (+12,32%) та «Кернел» (+9,24%).

Проте не всі компанії можуть заявити про такі успіхи. Із 15 українських агрокомпаній, які на сьогодні представлені на міжнародних біржах, приріст показали лише 6, а капіталізація інших зменшилася. Загалом капіталізація українських аграрних компаній не досягла минулорічного рівня, який у липні 2013 року становив $5 397,066 млн., що на $319,6 млн. більше нинішніх показників.

За словами експертів УКАБ, кризові явища в Україні не оминули великі агропідприємства, завдавши їм збитків, у тому числі й через падіння ринкової капіталізації компаній. Проте навіть в таких умовах знайшлися ті, хто зумів значною мірою знівелювати наслідки негативних явищ української економіки. Сьогодні у фокусі уваги аграрних компаній такі питання як пошук нових джерел фінансування, особливості антикризового управління в аграрному секторі та фактори зростання під час кризи.

*****

В Україні будуть впроваджені нові механізми залучення іноземних інвестицій

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами та Український національний комітет Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) підписли Меморандум про співпрацю.

За словами президента ICC Ukraine Володимира Щелкунова, Комітет має значний досвід щодо сприяння залучення інвестицій та створення комфортних умов для інвесторів. В ICC Ukraine працює спеціальна консалтингова компанія, яка надає консультаційні послуги щодо підготовки проектів та їх презентації для капіталовкладників. Підписання Меморандуму дозволить Комітету разом з Держінвестпроектом реалізовувати великі інвестиційні проекти, залучаючи представників євроспільноти, ООН та інших провідних міжнародних організацій.

Кілька років тому ICC Ukraine створив в Україні Бюро протидії комерційним злочинам та недобросовісній конкуренції, яке діє на базі лондонського Бюро та має відповідні договори із Держфінмоніторингом. Бюро може стати додатковим стимулом щодо покращення інвестиційного клімату в нашій країні.

Зі свого боку голова Держінвестпроекту Сергій Євтушенко відзначив, що ICC Ukraine є досить відомою установою, яка представлена в 94 країнах світу. Співпраця з нею стане значним ресурсним підсиленням для Агентства, яке в Україні відповідає за залучення інвестицій.

Зараз інвестиційний клімат у нашій державі ще не вселяє достатньої впевненості у інвесторів, але Україна перебуває на правильному шляху. З метою покращення цього клімату необхідно вирішити такі основні завдання: досягти внутрішньої політичної стабільності в країні, сприяти внутрішньоекономічній стабільності. Позитивним кроком у цьому плані є підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, яка має стимулювати розвиток вітчизняної економіки. Важливим завданням є вирішення конфлікту на сході України, який серйозно стримує приплив інвестицій.

Виконання зазначених завдань сприятиме швидкому підвишенню інвестиційної привабливості України та зростанню інтересу до неї з боку інвесторів. Крім того, потрібно здійснити трансформацію вітчизняного законодавства, насамперед, у податковій сфері. Ще одним важливим завданням є навчання вітчизняних компаній щодо підготовки ними якісної проектної документації для залучення інвестицій.

У ході прес-конференції, присвяченій підписанню Меморандуму, ICC Ukraine презентував інноваційний проект із залучення інвестицій «Глобальна мережа інвестицій» (GNI). Його головною метою є створення дієвого механізму координації взаємодії між інвесторами та розробниками інвестиційних проектів, а також відкритої комплексної системи щодо залучення інвестицій в Україну. Проект покликаний зробити процес інвестування більш прозорим, впровадити сучасні правила, норми та стандарти у цій сфері.

GNI сприятиме формуванню системи супроводження інвесторів на центральному та регіональному рівнях, активізації роботи громадських рад при міністерствах, відомствах, облдержадміністраціях, а також співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Для впровадження Проекту ICC Ukraine використовуватиме розгалужену мережу своїх контактів у всіх регіонах України.

*****

У січні-червні 2014 року від приватизації надійшло 52,75 млн. грн.,
а до кінця року планується продати державного майна на 15 млрд. грн.

За інформацією Фонду держмайна, за січень-червень 2014 року державну форму власності в нашій країні змінили 56 об’єктів. З цієї кількості, 42 об’єкти належали до групи А, 2 об’єкти - до груп В,Г, 7 об’єктів - до групи Д, 3 об’єкти - до груп Е, 2 об’єкти - до групи Ж. У свою чергу, за угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 384 об’єкти, які усі належали до групи А.

У січні-червні поточного року Фондом держмайна до продажу на конкурсних торгах було запропоновано 5 пакетів акцій загальною початковою вартістю 70,66 млн. грн.

Протягом звітного періоду за результатами продажу пакетів акцій АТ на конкурсних торгах, оголошених наприкінці 2013 року, було укладено один договір купівлі-продажу держпакету розміром 50% плюс одна акція ПАТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань» на суму 14,44 млн. грн.

На біржовому ринку у першому півріччі 2014 року пропонувалося до продажу 72 держпакети акцій 61 акціонерного товариства загальною номінальною вартістю 852,48 млн. грн. За підсумками торгів вдалося продати два пакети акцій загальною вартістю по укладених контрактах 0,13 млн. грн.

На відкритих грошових регіональних аукціонах протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу один пакет акцій, який не знайшов свого покупця.

За перше півріччя 2014 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 52,75 млн. грн. У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 1,62 млн. грн.

Слід зазначити, що минулого тижня Кабінет Міністрів прийняв розпорядження, яким затвердив перелік об’єктів приватизації на 2014 рік. Про це, за інформацією прес-служби ФДМУ, повідомив на прес-конференції в.о. голови Фонду Дмитро Парфененко.

За його словами, до переліку ввійшло 164 об’єкти, в тому числі, низка підприємств електроенергетики, «Одеський припортовий завод» та газові компанії. Номінальна вартість об’єктів, затверджених до приватизації урядом, складає 3 млрд. грн., орієнтовна ринкова вартість - 15 млрд.грн. Черговість виставлення об’єктів на продаж буде визначатися Кабміном і не буде допущено жодних випадків, які б призводили до зниження ціни на українські активи.

Д. Парфененко відзначив, що на конкурси з продажу українських підприємств повинно приходити якомога більше вітчизняних та іноземних інвесторів, і Фонд забезпечить таку підготовку об’єктів до приватизації, яка включатиме в себе потужну презентацію приватизаційних можливостей України. Першим кроком буде звернення до посольств та представництв усіх країн, у яких ФДМУ офіційно повідомить про свої плани та запросить брати участь у приватизаційному процесі.

*****

У першому півріччі 2014 року на більшості європейських бірж
спостерігалося зростання основних індексів

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (The Federation of European Securities Exchanges - FESE), за станом на початок липня 2014 року, лідерами серед фондових бірж країн Європи за показником ринкової капіталізації були європейський майданчик NYSE Euronext - 2,8 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,41 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,17 трлн. євро, група бірж NASDAQ OMX Nordics & Baltics - 944 млрд. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 894 млрд. євро.

Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували CEESEG - Ljubljana (Словенія), капіталізація якої збільшилася на 26,7%, Athens Exchange (Греція) - на 17,1%, Borsa Istanbul (Туреччина) - на 14,6% та Cyprus Stock Exchange (Кіпр) - на 12,6%. При цьому на інших майданчиках у січні-червні поточного року відбувалося як незначне зростання капіталізації, так і падіння.

У звітному періоді на більшості європейських бірж спостерігалося зростання основних індексів. Найбільше зросли індекси CEESEG - Ljubljana - на 25,4%, NASDAQ OMX Nordic-Copenhagen (Данія) - на 18,3%, Borsa Istanbul - на 17,2%, Oslo Bors (Норвегія) - на 12,6%, BME Spanish Exchanges - на 10,2%.

У звітному періоді дещо збільшилася кількість компаній, які перебувають у лістингу фондових бірж Європи. За станом на початок липня, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges - 3 322, європейський майданчик NYSE Euronext - 1 063 та Warsaw Stock Exchange (Польща) - 897.

Серед фондових майданчиків країн Центральної та Східної Європи найбільшу капіталізацію, за станом на початок липня 2014 р., мала Warsaw Stock Exchange - 148 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna (Австрія), капіталізація якої становила 90 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague (Чехія) з капіталізацією 23,5 млрд. євро.

Найбільше зростання капіталізації з початку року в цьому регіоні було зафіксоване у CEESEG - Ljubljana, яка, як зазначалося вище, мала найкращі показники зростання серед усіх європейських бірж. За нею йшли CEESEG - Prague, капіталізація якої зросла на 7%, та Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - на 5,6%.

Протягом першого півріччя на більшості бірж ЦСЄ відбувалося зростання основних індексів. Лідером за цим показником не лише у регіоні ЦСЄ, а й у всій Європі (як зазначалося вище) стала біржа Словенії, індекс якої зріс на 25,4%. На другому місці опинилася Bucharest Stock Exchange (Румунія), індекс якої зріс на 8%, а на третьому - Warsaw Stock Exchange (зростання індексу на 7,7%).

Для порівняння, у січні-червні 2014 р. Індекс вітчизняного фондового майданчика ФБ ПФТС зріс на 47,65%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - на 34,8%.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу мала Warsaw Stock Exchange - 897, Bulgarian Stock Exchange - 376 та Bratislava Stock Exchange (Словаччина) - 129. На більшості фондових майданчиків також мало місце незначне збільшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 3,79 пункту,
а Індекс українських акцій - на 29,61 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 18.07.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
110 946 101,21
446,33
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 18.07.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
52 407 940
1 228,18


*****

У січні-травні 2014 року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі
товарами в Україні дорівнювало $524,5 млн.

Згідно з даними Державної служби статистики, за січень-травень 2014 року експорт товарів з України склав $24 197,7 млн., а імпорт в Україну - $23 673,2 млн. Порівняно з січнем-травнем 2013 року експорт зменшився на 5,1%, імпорт - на 18%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $524,5 млн. (у січні-травені 2013 року було зафіксоване від’ємне сальдо $3 372,4 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,02 (за січень-травень 2013 року - 0,88).

Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 204 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 33,5% від загального обсягу експорту, до інших країн - 66,5% (за січень-травень 2013 року - 27,6% та 72,4% відповідно).

Імпорт з країн Європейського Союзу дорівнював 34,8% від загального обсягу імпорту, з інших країн - 65,2% (за січень-травень 2013 року - 34,3% та 65,7% відповідно).

*****

Індекс промислового виробництва в Україні
у червні 2014 року становив 95%, а у січні-червні - 95,3%

Згідно з даними Державної служби статистики у червні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 95%, а у січні-червні - 95,3%. При цьому у червні поточного року у порівнянні із травнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 1,5%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у червні 2014 року у порівнянні із червнем 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 4,8% (з початку року - на 2,2%), у переробній промисловості - на 5,9% (з початку року - на 7%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 1,5% (з початку року - на 0,4%).

*****

У січні-червні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 21,5 млрд. грн.,
що на 8,9% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року

У січні-червні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 21,5 млрд. грн., що на 8,9% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 84,6% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (7,9% та 7,5% відповідно). У січні-червні у порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована в Рівненській, Чернігівській та Одеській областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24