Новини УАІБ

07 липня 2014

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України
та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів»

Парламент прийняв закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» (реєстраційний №4101а), внесений урядом.

Законом встановлено лінійну ставку оподаткування пасивних доходів фізичних у -15%. При цьому оподаткування роялті, інвестиційного прибутку та дивідендів повернуто до редакції Податкового кодексу, чинної до 1 липня 2014 року, за якою такі доходи оподатковуються за ставками 15% (17%) та 5% відповідно. Для оподаткування інших пасивних доходів від розміщення капіталу запроваджено єдину ставку - 15%.

Законом також уточнено норми Податкового кодексу щодо порядку здійснення перерахунку податку на доходи фізичних осіб при достроковому розірванні договору вкладу (депозиту) та здійсненні у зв'язку з цим перерахунку доходу у вигляді процентів.

Крім того, законом внесено зміни до Бюджетного кодексу, згідно з якими податок з доходів у вигляді процентів, нарахованих на поточні вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб, відкриті у банках чи кредитних спілках, буде зараховуватися до Державного бюджету України.

Таким чином, режим оподаткування ІСІ не змінюється.

*****

За І квартал 2014 року чисті активи світових
інвестиційних фондів зросли на 2,5%

Згідно з інформацією представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту - European Funds and Asset Management Association (EFAMA), загальна вартість чистих активів інвестиційних фондів (фондів акцій, фондів облігацій, фондів грошового ринку, змішаних та збалансованих фондів тощо), зареєстрованих у всьому світі, за станом на початок квітня поточного року становила 24,38 трлн. євро. (згідно з даними НБУ за станом на 1 квітня 2014 року 1 євро дорівнював 10,99 грн.). Такий показник виявився на 2,5% більше результату початку поточного року (23,79 трлн. євро).

Найбільший обсяг чистих активів серед країн світу, за станом на звітну дату, спостерігався в інвестиційних фондах США (12,2 трлн. євро). Обсяг чистих активів усіх інвестиційних фондів країн Європи дорівнював 7,12 трлн. євро, Австралії - 1,25 трлн. євро, Бразилії - 1,17 трлн. євро, Канади - 0,88 трлн. євро., Японії - 0,76 трлн. євро.

Результати дослідження світового ринку спільного інвестування у І кварталі 2014 року, проведеного EFAMA, були отримані на основі статистичних даних з 45 країн світу. Загальна кількість інвестфондів у світі, за станом на початок квітня 2014 р., дорівнювала 77,12 тис., що на 1,2% перевищило показник початку року (76,2 тис.).

Розподіл за видами фондів був таким: фонди акцій - 28,58 тис.; збалансовані та змішані фонди - 17,96 тис.; фонди облігацій - 14,77 тис.; фонди грошового ринку - 2,77 тис.; інші фонди - 9,68 тис..

Найбільша частка в загальній структурі активів усіх фондів (40%) належала фондам акцій. Частка активів фондів облігацій становила 22%, фондів грошового ринку - 14%, збалансованих та змішаних фондів - 12%, інших фондів - 12%.

У розрізі окремих регіонів найбільша частка активів на світовому ринку спільного інвестування належала інвестиційним фондам США (50%) та країн Європи (29,1%).  Частка фондів Австралії дорівнювала 5,1%, Бразилії - 4,8%, Канади - 3,6%, Японії - 3,1%, Китаю - 1,6%, Кореї - 0,9%, ПАР - 0,5%, Індії - 0,3%, інших країн - 0,9%.

У І кварталі поточного року відбулося зростання обсягів активів усіх видів світових інвестиційних фондів. Найбільший обсяг активів за станом на початок квітня 2014 року був зафіксований у фондах акцій - 9,84 трлн. євро (на початку 2014 року цей показник дорівнював 9,63 трлн. євро).

Обсяг активів фондів облігацій становив 5,23 трлн. євро (5,16 трлн. євро), фондів грошового ринку - 3,47 трлн. євро (3,45 трлн. євро), збалансованих та змішаних фондів - 2,78 трлн. євро (2,67 трлн. євро), інших видів фондів - 0,93 трлн. євро (0,88 трлн. євро).

Обсяг чистих активів фондів акцій США становив 5,76 трлн. євро, країн Європи - 2,59 трлн. євро, Австралії - 0,51 трлн. євро, Японії - 0,46 трлн. євро, Канади - 0,23 трлн. євро., Бразилії - 0,07 трлн. євро.

Аналогічний показник у фондах облігацій у США дорівнював 2,42 трлн. євро, у країнах Європи - 2,03 трлн. євро, у Бразилії - 0,43 трлн. євро, у Канаді - 0,09 трлн. євро, у Японії - 0,09 трлн. євро, у Австралії - 0,06 трлн. євро.

У фондах грошового ринку він складав у США 1,9 трлн. євро, у країнах Європи - 0,93 трлн. євро, у Австралії - 0,23 трлн. євро, у Бразилії - 0,04 трлн. євро, у Канаді - 0,02 трлн. євро, у Японії -0,01 трлн. євро.

Обсяг чистих активів збалансованих та змішаних фондів у країнах Європи становив 1,17 трлн. євро, у США - 0,95 трлн. євро, у Канаді - 0,34 трлн. євро., у Бразилії - 0,16 трлн. євро.

Сукупні чисті активи інших видів інвестиційних фондів у США дорівнювали - 1,18 трлн. євро, у Бразилії - 0,47 трлн. євро, у Австралії - 0,44 трлн. євро, у Європі - 0,38 трлн. євро, у Японії - 0,2 трлн. євро, у Канаді - також 0,2 трлн. євро.

У І кварталі 2014 р. продовжилася тенденція щодо припливу коштів до інвестиційних фондів, яка панувала на світових ринках спільного інвестування у минулому році. У цілому у звітному періоді світові інвестфонди залучили 292 млрд. євро.

Для порівняння, у IV кварталі 2013 року приплив коштів у інвестиційні фонди країн світу дорівнював 229 млрд. євро, у ІІІ кварталі - 182 млрд. євро, у ІІ кварталі - 109 млрд. євро, а у І кварталі - 320 млрд. євро.

Лідерами за обсягом залучених коштів у січні-березні поточного року виявилися фонди акцій, показник яких склав 92 млрд. євро. При цьому змішані та збалансовані фонди залучили 71 млрд. євро., фонди облігацій - 69 млрд. євро, фонди грошового ринку - 21 млрд. євро, інші фонди - 39 млрд. євро.

Інвестиційним фондам Європи у січні-березні вдалося залучити коштів на суму 148 млрд. євро. Причому їх приплив був зафіксований у всіх видах інвестиційних фондів.

Інвестиційні фонди США за звітний період залучили 42 млрд. євро. У цій країні приплив коштів спостерігався у фондах облігацій, акцій та інших видах фондів, а у фондах грошового ринку відбувався відтік коштів.

*****

НКЦПФР затвердила порядок дій профучасників фондового ринку у випадку відсутності документів
системи реєстру власників іменних цінних паперів

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Порядку забезпечення інтересів власників іменних цінних паперів у разі відсутності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів певного випуску», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, Порядок ухвалено з метою захисту прав власників іменних цінних паперів випусків, які не були переведені у бездокументарну форму, і документи системи реєстру яких при цьому були втрачені. Цим нормативно-правовим актом встановлено порядок та послідовність дій емітента, Центрального депозитарію цінних паперів, власників іменних цінних паперів та депозитарних установ щодо відновлення інформації про власників іменних цінних паперів таких випусків для можливості у подальшому забезпечення існування іменних цінних паперів у бездокументарній формі після прийняття емітентом відповідного рішення.

До набрання чинності законом «Про депозитарну систему України», коли випуски іменних цінних паперів могли існувати у документарній формі, і за такими випусками реєстратори забезпечували формування та ведення системи реєстру, в якій зберігалася інформація про власників іменних цінних паперів, на жаль, траплялися випадки, коли реєстратор «зникав» і не передавав при цьому відповідно до законодавства реєстри власників іменних цінних паперів іншому реєстратору, емітентам або Національному депозитарію України.

Відсутність реєстру не давала можливості скликати та проводити загальні збори акціонерного товариства, тобто не забезпечувала акціонерам можливості реалізовувати своє право на участь в управлінні акціонерним товариством. У будь-якому випадку відсутність реєстру акціонерів та належного обліку прав власності на цінні папери неминуче тягнули за собою численні та грубі порушення прав інвесторів.

Згідно з новим документом підставами для встановлення факту втрати системи реєстру емітента можуть бути такі: непередача реєстру власників іменних цінних паперів, засвідченого підписом керівника та печаткою реєстроутримувача, від реєстратора до Центрального депозитарію; непередача цього ж реєстру (у зв’язку з неможливістю його ведення) від реєстратора до емітента; відсутність такого реєстру на зберіганні в депозитарній установі, яка до набрання чинності законом «Про депозитарну систему України» здійснювала ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів; втрата або несанкціоноване знищення документів (сам факт такої втрати встановлюватиметься судом за зверненням емітента чи власників іменних цінних паперів).

*****

Комісія внесла фінальні зміни до Порядку здійснення емісії та реєстрації випуску акцій
при реорганізації акціонерних товариств

НКЦПФР завершує роботу над Порядком здійснення емісії та реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, які створюються шляхом злиття, поділу, виділу чи перетворення, або до яких здійснюється приєднання, інформує прес-служба регулятора.

Як зазначила директор Департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, цей порядок було вдосконалено з урахуванням сьогоднішніх ринкових реалій, а також нових вимог чинного законодавства, зокрема, закону «Про депозитарну систему України». Відтепер будь-яка процедура, що пов’язана з реорганізацією акціонерного товариства, буде проходити на більш простішому, зрозумілішому та ефективнішому рівні для всіх її учасників».

Новий документ визначає чіткий порядок здійснення емісії акцій акціонерних товариств, які створюються шляхом злиття, поділу, виділу чи перетворення акціонерних товариств, а також встановлює правила реєстрації та скасування реєстрації випусків акцій таких підприємств.

*****

НКЦПФР відкоригувала Порядок зупинення дії та анулювання
ліцензії на деякі види діяльності на фондовому ринку

НКЦПФР схвалила доопрацьований проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів)», повідомляє прес-служба Комісії.

Згідно зі Змінами, до переліку підстав для зупинення дії ліцензії за відповідною постановою про накладення санкції за правопорушення додано відмову ліцензіата проводити депозитарні операції, відмову складати та надавати обліковий реєстр Центральному депозитарію цінних паперів, відмову надавати емітенту за відповідним розпорядженням реєстр власників цінних паперів та внесення ліцензіатом завідомо недостовірних даних до системи депозитарного обліку.

Документ також уточнює причини, за якими Комісія може зупинити дію ліцензії на строк, встановлений таким рішенням. Це може трапитися у разі проведення перевірки щодо ознак маніпулювання на фондовій біржі, незаконного поширення інсайдерської інформації та її використання у власних корисних цілях або корисних цілях інших осіб. Зупинення ліцензії можливе й у випадку, якщо ліцензіат знаходиться на території, яку визнано тимчасово окупованою або на якій введено надзвичайний стан. Крім того, ще однією підставою може бути триваюче правопорушення на ринку цінних паперів, яке може призвести до нехтування правами інвесторів та за яким проводиться перевірка.

При цьому у разі зупинення/відновлення дії ліцензії Комісія протягом п’яти робочих днів з дати прийняття відповідного рішення має не лише опублікувати інформацію про це на сайті та в офіційному виданні, а й, якщо це стосується діяльності депозитарної установи, надіслати копію такого рішення Центральному депозитарію цінних паперів та Національному банку.

Також були внесені технічні уточнення до переліку документів, які подаються до заяви на анулювання ліцензії, та дії ліцензіата у разі анулювання ліцензії згідно з підставами про це.

*****

Комісія завершила роботу над рішенням, що врегульовує
питання виплати доходів за  цінними паперами у коштах

 НКЦПФР прийняла рішення «Про внесення змін до Положення про провадження депозитарної діяльності», інформує прес-служба регулятора.

Документом вносяться корективи у врегулювання питань, які виникають під час реалізації механізму виплати доходів за цінними паперами у вигляді коштів. Зокрема, Змінами визначено дії емітента, Центрального депозитарію, депозитарних установ та депозитаріїв-кореспондентів згідно з Правилами Розрахункового центру та іншими внутрішніми документами Центрального депозитарію. Але вони стосуються лише тих ситуацій, коли умовами договору про обслуговування випусків цінних паперів між емітентом і Центральним депозитарієм передбачено, що останній мусить забезпечити здійснення емітентом виплати доходів за цінними паперами у грошових коштах.

Комісія отримала низку запитів від профучасників фондового ринку щодо недостатньої урегульованості законодавством процедури виплати емітентом доходів за цінними паперами, тому з особливою увагою поставилася до підготовки цього документа. Таким чином, остаточний варіант Положення є досить збалансованим у частині захисту інтересів усіх учасників фондового ринку й держави в цілому. 

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Порядку розрахунку
та оприлюднення інформації про середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів»

Нацкомфінпослуг на своєму офіційному сайті оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Порядку розрахунку та оприлюднення інформації про середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів».

Регуляторний акт розроблено відповідно до закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого, якими передбачено, що Нацкомфінпослуг щокварталу розраховує середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів та оприлюднює таку інформацію в установленому порядку.

Порядок розрахунку та оприлюднення інформації про середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів застосовується Нацкомфінпослуг в процесі регулювання діяльності недержавних пенсійних фондів відповідно до вимог законів «Про недержавне пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Новим проектом розпорядження, зокрема передбачається:
- визначення порядку розрахунку та оприлюднення інформації про середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів;
- щоквартальний розрахунок Нацкомфінпослуг середньозваженого показника зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів та оприлюднення його в установленому порядку;
- підвищення ефективності здійснення Нацкомфінпослуг нагляду за діяльністю недержавних пенсійних фондів відповідно до вимог законів «Про недержавне пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
- посилення захисту майнових прав та інтересів учасників недержавних пенсійних фондів.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 10,18 пункту,
а Індекс українських акцій - на 33,02 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 04.07.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
97 073 970,33
433,79
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 04.07.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
33 814 710
1 193,58

*****

Кількість інвестиційних проектів, які здійснюються
у країнах Європи, у 2013 році збільшилася на 4%

Компанія Ernst&Young оприлюднила результати дослідження «Знову у грі: інвестиційна привабливість європейських країн 2014», у ході якого були проаналізовані дані щодо іноземних інвестицій в європейські країни та проведено опитування понад 800 керівників міжнародних компаній з метою визначення ринків, які будуть найбільш привабливими для інвестицій у найближче десятиліття.

Згідно з ним, минулий рік виявився рекордним за обсягом прямих іноземних інвестицій, що були залучені на ринки європейських країн, навіть попри той факт, що їхня економіка тривалий час перебувала у рецесії і вийшла з неї лише у середині 2013 року. Завдяки ПІІ у країнах регіону торік здійснювалося 3 955 проектів, що виявилося на 4% більше показника 2012 року (3 797 проектів).

У 2013 році найбільш привабливою країною для прямих іноземних інвестицій стала Великобританія, де здійснювалось 799 інвестиційних проектів, що на 15% більше ніж у 2012 р. (697 проектів). За нею йде Німеччина, де кількість інвестиційних проектів збільшилася на 12% з 624 до 701. Третє місце посіла Франція, де кількість проектів збільшилася на 9% з 471 до 514. Попри те, що в Іспанії кількість інвестиційних проектів у 2013 році у порівнянні з 2012 роком зменшилася на 19% (з 274 до 221 проекту), ця країна опинилася на четвертому місці рейтингу. П’яту сходинку посіла Бельгія, де кількість проектів зросла на 4% з 169 до 175.

До десятки найбільш привабливих для залучення ПІІ країн Європи також увійшли Нідерланди, Росія, Ірландія, Фінляндія та Польща. Експерти зазначають, що керівники компаній знову бачать можливості для зростання їхнього бізнесу та отримання прибутку, тому більш активно розглядають інвестиційні пропозиції.

У країнах Східної Європи торік спостерігалося зниження інвестиційної динаміки. Наприклад, у Чехії кількість інвестиційних проектів зменшилася на 6%, У Росії - на 11%, У Сербії на 19%, у Польщі на 28%, що однак не завадило деяким з них потрапити до десятки найбільш інвестиційно привабливих країн.

Основну питому вагу прямих іноземних інвестицій в Європі складають інвестиції всередині європейського ринку. Серед зарубіжних інвесторів найбільшими залишаються США, за участю яких в Європі торік реалізовувалося 1 027 інвестиційних проектів (26% від їх загальної кількості). Проте в цілому потік інвестицій з США у 2013 році зменшився на 2%. Разом із тим, значно збільшилися інвестиції з країн БРІК: за їх участю здійснювалося 313 проектів (28% від загальної кількості). При чому за останні шість років інвестиції з Китаю збільшилися в три рази, а інвестиції з Індії та Росії у 2013 році досягли рекордних показників.

Минулорічним лідером в Європі за показником залучення ПІІ був сектор програмного забезпечення, де здійснювалося 509 інвестиційних проектів, що на 27% більше ніж у 2012 році. Майже половина проектів у цьому секторі була заснована компаніями, штаб-квартири яких розташовані у США. У секторі ділових послуг реалізовувалося 483 проекти, однак їх кількість виявилася на 31% меншою ніж у попередньому році.

Великі обсяги прямих іноземних інвестицій надійшли у фармацевтичну галузь, де кількість проектів зросла за 2013 рік на 58% й досягла 141, а також у науково-дослідну галузь - 88 проектів (зростання за рік становило 96%).

Також збільшилася кількість проектів у сфері маркетингу, що демонструє прагнення іноземних інвесторів шукати шляхи для економічного зростання та використовувати усі можливості ефективного розвитку.

У дослідженні зазначається, що покращення загальної економічної ситуації в Європі позитивно вплинуло на погляди світових інвесторів щодо перспектив надходження прямих іноземних інвестицій в регіон. Так, у 2013 році лише 39% інвесторів вважали, що інвестиційна привабливість країн Європи в наступні три роки підвищиться, а 23% - що вона знизиться. Разом із цим, результати останнього опитування свідчать, що 54% інвесторів вірять у покращення інвестиційної привабливості Європи і лише 12% вважають, що вона погіршиться. Найбільш оптимістичними виявилися респонденти з Азії.

На думку інвесторів, основною рушійною силою зростання європейської економіки в наступному десятилітті стане галузь інформаційних технологій, а також енергетичний та медично-біологічний сектори.

Експерти Ernst&Young вважають, що сьогодні існують переконливі ознаки того, що протягом 2014 року у країнах Європи продовжаться позитивні тенденції зростання інвестиційної активності. Інвестори оцінюють поточну ситуацію більш оптимістично, однак реально дивляться на речі та не впадають у ейфорію. Вони підтримують діяльність урядів, спрямовану на вирішення довгострокових системних проблем, які зараз мають європейські держави.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24