Новини УАІБ

01 липня 2014

НКЦПФР: прийняття законопроекту щодо оподаткування доходів від капіталу несе в собі шкоду для інвестиційного клімату та діяльності ІСІ в Україні

НКЦПФР вважає недоцільним та таким, що викличе погіршення інвестиційного клімату та створить несприятливі умови функціонування фондового ринку, прийняття закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу» (реєстраційний №4101а), внесений на розгляд Верховної Ради Кабінетом Міністрів, повідомляє прес-служба Комісії.

Таку думку регулятор висловив у листах Президенту України та Голові Верховної Ради, в яких просить підтримати її пропозиції щодо вдосконалення законопроекту при його доопрацюванні.

Як відзначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, на жаль, під час підготовки цього документа Комісія жодного разу не була залучена до експертиз та консультацій щодо зазначених законодавчих ініціатив. При цьому регулятор неодноразово звертався до державних органів, які здійснювали підготовку законопроектів з питань оподаткування, щодо готовності та зацікавленості взяти участь у розробці та опрацюванні такого законопроекта, а також щодо залучення учасників фондового ринку та їхніх саморегулівних організацій, що, безумовно, сприяло б підвищенню якості зазначених документів.

На думку фахівців Комісії, запропоновані законопроектом зміни щодо оподаткування інвестицій в інститути спільного інвестування призведуть до подвійного оподаткування таких інвестицій - спочатку податком на прибуток за ставкою 18% під час вкладення коштів до ІСІ, а потім - під час отримання прибутку від здійснених інвестицій за ставкою 18% для юридичних осіб та до 25% для фізичних осіб. Таким чином, сукупний податок на доходи від інвестицій ІСІ може досягати 39%. Це кардинально змінить режим оподаткування інвестицій у них, що призведе до масового згортання інвестиційних проектів, які реалізуються через інвестиційні фонди, ліквідації існуючих інститутів спільного інвестування, втрат інвесторів та остаточно відштовхне як внутрішніх, так і іноземних інвесторів від довгострокових вкладень в економіку країни. При цьому застосування звичайної системи оподаткування для ІСІ не тільки не збільшить обсяг надходжень до Держбюджету, а навпаки, призведе до нової хвилі згортання бізнесу в різних галузях економіки та скорочення бази оподаткування.

У той же час, оподаткування дивідендів та інвестиційного прибутку від операцій з цінними паперами за ставкою, вищою, ніж для процентів на поточний або депозитний банківський рахунок, створює нерівні умови оподаткування різних сегментів фінансового сектору економіки. Такі відмінності не відповідають міжнародним нормам та стандартам, знову-таки, погіршують умови для інвестування на фондовому ринку України, та у результаті призведуть до погіршення інвестиційного клімату в державі.

Крім того, запропонований законопроектом механізм утримання податковим агентом (торговцем цінними паперами) податку з доходів фізичних осіб з інвестиційного прибутку не враховує випадки відсутності з об’єктивних причин у податкового агента коштів платника податку - клієнта, достатніх для здійснення розрахунків з бюджетом. Замість цих змін регулятор вважає за доцільне передбачити, щоб сплата податку з доходів фізичних осіб за операціями з інвестиційними активами здійснювалася платником податку самостійно за результатами подання річної податкової декларації у випадках, якщо:

а) відповідно до укладених договорів розрахунки за цінними паперами відбуваються без участі торговця;

б) у розпорядженні торговця відсутні кошти платника податку, достатні для розрахунків з бюджетом в повному обсязі (у цьому випадку торговець має вести податковий облік та подавати податковий розрахунок сум доходу органу державної податкової служби за місцем свого обліку).

У Комісії зазначають, що у всьому світі інвестиційні фонди є основними інвесторами, активи яких у розвинених країнах досягають 70% ВВП. Український ринок набагато менший, однак і він досяг певних успіхів.

За словами Д.Тевелєва, регулятор сподівається, що законодавці почують позицію регулятора та більш системно підійдуть до питання інвестиційного іміджу, оцінюючи в довгостроковій перспективі наслідки законодавчих новацій.

 

*****

 

У І кварталі 2014 року загальні активи НПФ України збільшилися на 8,1%

Згідно з даними Нацкомфінпослуг, за станом на початок квітня 2014 року до Державного реєстру фінансових установ було внесено 81 недержавний пенсійний фонд (на початку 2014 року - також 81) та 28 адміністраторів НПФ (на початку 2014 року - 28).

Недержавні пенсійні фонди зареєстровано у дев’яти регіонах України. Найбільша кількість НПФ зосереджена у м. Києві - 61 або 75,3% від загальної кількості.

За станом на звітну дату адміністраторами НПФ було укладено 61,4 тис. пенсійних контрактів, або на 0,2% менше показника початку року, з 50,1 тис. вкладниками, з яких 2,4 тис. вкладників (або 4,8%) - це юридичні особи, а 47,7 тис. вкладників (або 95,2%) - фізичні особи.

За січень-березень 2014 року кількість учасників недержавних пенсійних фондів за укладеними пенсійними контрактами збільшилася на 1,1% та становила 849,6 тис. осіб.

Серед учасників НПФ переважну більшість становили особи віком від 25 до 50 років (64,3%) та особи віком від 50 до 60 років (24,6%). Частка учасників НПФ вікової групи старше 60 років дорівнювала 6%, а вікової групи до 25 років - 5,1%.

Більшість учасників недержавних пенсійних фондів, а саме 58% від загальної кількості становили чоловіки. Причому у віковій групі старше 60 років їхня кількість перевищує кількість жінок у 2,6 раза.

Одним із основних якісних показників, які характеризують систему недержавного пенсійного забезпечення, є сплачені пенсійні внески. Загальний обсяг таких внесків за І квартал поточного року збільшився на 4,3% і за станом на початок квітня дорівнював 1 655,4 млн. грн.

Пенсійні виплати (одноразові та на визначений строк) на звітну дату становили 317,6 млн. грн., збільшившись на 5,8% порівняно із початком року. Одноразові виплати збільшилися на 5,2%, а на визначений строк - на 13,6%. В цілому, за станом на початок квітня поточного року недержавними пенсійними фондами було здійснено пенсійних виплат (одноразово та на визначений строк) 69,3 тис. учасникам, що склало 8,2% від їх загальної кількості.

Загальні активи недержавних пенсійних фондів за січень-березень 2014 року збільшилися на 8,1% з 2,09 млрд. грн. до 2,26 млрд. грн.

Структура загальних активів недержавних пенсійних фондів, за станом на звітну дату, була такою: банківські депозити - 38,3%; корпоративні облігації - 29%; облігації внутрішньої державної позики - 13%; акції - 12,4%; нерухомість - 2,4%; банківські метали - 0,7%; муніципальні облігації - 0,5%; інші активи - 3,7%.

Загальна сума інвестиційного доходу недержавних пенсійних фондів, за станом на початок квітня 2014 року, дорівнювала 1,08 млрд. грн. (на 13,6% більше показника початку року).

Витрати, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, становили 144,1 млн. грн. або 6,4% від загальної суми активів НПФ.

Основна частина таких витрат припадала на оплату послуг з управління активами пенсійного фонду - 100,1 млн. грн. або 69,4% від загальної суми витрат. Витрати на оплату послуг з адміністрування пенсійного фонду становили 31,7 млн. грн. (22%), а на оплату послуг зберігача, який здійснює зберігання активів пенсійного фонду, - 7,6 млн. грн. (5,3%).

Витрати на послуг, пов’язаних із здійсненням операцій із пенсійними активами, які надаються третіми особами, складали 2,1 млн. грн. (1,5%), послуг, з проведення планових аудиторських перевірок НПФ - 1,4 млн. грн. (1%), інших послуг - 1,2 млн. грн. (0,8%).

 

*****

 

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження інституту податкового омбудсмена)»

У Парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження інституту податкового омбудсмена)» (реєстраційний №4154а), поданий народним депутатом С. Тігіпко.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, останнім часом податкове законодавство України має ознаки високої ступені непередбачуваності для інвесторів та складності для платників податків. Це викликає справедливе обурення бізнес спільноти та є порушенням прав та законних інтересів платників податків, що призводить до руйнації фундаментального принципу - стабільності податкового законодавства. Така ситуація стає підґрунтям для руйнування взаємної довіри бізнесу і влади та загострення соціальної напруги й формує правової нігілізм у державі.

Враховуючи це, основною метою законопроекта є створення нового для України інституту - податкового омбудсмена, як додаткового елементу загальнодержавного механізму захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Головною сферою діяльності податкового омбудсмена виступає захист прав і законних інтересів платників податків у сфері податкового законодавства України, їх дотримання з боку посадових осіб контролюючих органів.

Існування окремої від Уповноважених з прав людини посади аналогічної податковому омбудсмену є досить розповсюдженою світовою практикою, яка викликана значною специфікою податкових відносин та ступенем важливості податкових питань у сучасному суспільному житті.

Законопроектом передбачається доповнити Податковий кодекс новим розділом «Податковий омбудсмен». У ньому, зокрема, визначається порядок призначення податкового омбудсмена, а саме - він призначається Президентом України за поданням Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України строком на три роки). При цьому прописані функції та права податкового омбудсмена.

До цих прав відносяться такі:

- надання пропозицій щодо застосування Президентом України права вето щодо прийнятих Верховною Радою законів, що порушують права платників податків;

- право на зупинення або скасовування дії нормативно-правових актів (наказів, методичних рекомендацій, узагальнюючих письмових податкових консультацій, листів та інших документів) контролюючих органів, що порушують або обмежують права платників податків;

- звернення до керівництва держави з пропозиціями щодо притягнення до відповідальності посадових осіб контролюючих органів, винних у порушенні прав та законних інтересів платників податків;

- участь у адміністративному та/або судовому оскарженні рішень контролюючих органів;

- направлення у відповідні державні органи акти реагування у разі виявлення порушень прав платників податків;

- перевірка стану додержання встановлених прав платників податків державними органами та органами місцевого самоврядування;

Також законопроектом регламентуються: обов’язки податкового омбудсмена; порядок розгляду звернень (скарг) платників податків; питання забезпечення діяльності податкового омбудсмена - створення служби податкового омбудсмена, порядок її функціонування та фінансування; державні гарантії діяльності податкового омбудсмена – втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб у діяльність податкового омбудсмена забороняється; звіт податкового омбудсмена - щорічне звітування Президенту України та публічна його презентація на засіданні Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.

 

*****

 

НКЦПФР затвердила Порядок переведення випущених емітентом у документарній формі акцій на пред’явника в іменні акції

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Порядку переведення випущених емітентом у документарній формі акцій на пред’явника в іменні акції», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, нормативним актом скасовується прийнятий ще ДКЦПФР п’ять років тому однойменний Порядок. Нова редакція документа розроблена у зв’язку із суттєвими змінами у законодавстві про депозитарну систему та спрямована на забезпечення захисту прав учасників фондового ринку, у власності яких досі є акції на пред’явника тих акціонерних товариств, що не привели їх у відповідність до закону.

Документом визначається механізм обміну розміщених емітентом акцій на пред’явника, які існують у документарній формі, на іменні акції бездокументарної форми існування (конвертація), що включає особливості порядку заміни свідоцтв про реєстрацію випусків акцій і порядок дій емітента та власників акцій на пред’явника, Центрального депозитарію цінних паперів і депозитарних установ під час такої конвертації.

Для проведення зазначеної конвертації спочатку на загальних зборах акціонерного товариства має бути прийнято рішення про підготовку її проведення (підготовче рішення), що містить перелік необхідних дій.

Зокрема, акціонери-власники акцій на пред’явника мають в установлений рішенням строк знерухомити належні їм цінні папери, а емітенту необхідно укласти договір про обслуговування випусків цінних паперів з Центральним депозитарієм (у разі його відсутності).

Після завершення установленого підготовчим рішенням строку для здійснення всіх передбачених ним дій, загальними зборами емітента приймається рішення про конвертацію.

Якщо статутний капітал акціонерного товариства був сформований виключно акціями на пред’явника і до загальних зборів, наступних після зборів, на яких було прийнято підготовче рішення, було знерухомлено та передано на зберігання в Центральний депозитарій менше 60% усіх розміщених акцій на пред’явника, без урахування викуплених, загальними зборами приймається рішення про продовження процедури підготовки проведення конвертації до наступних загальних зборів.

 

*****

 

Комісія схвалила зміни до Положення про порядок надання звітності про провадження клірингової діяльності

НКЦПФР затвердила рішення «Про внесення змін до Положення про порядок надання звітності про провадження клірингової діяльності до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба регулятора.

За словами директора Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, оновлене Положення було розроблене з метою забезпечення виконання вимог Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності та вимог до системи управління ризиками, затвердженого минулого року. При цьому слід нагадати, що зміни щодо нормативів, які використовуються для вимірювання та оцінки ризиків особи, що провадить клірингову діяльність, набирають чинності вже незабаром.

Новим Положенням вносяться зміни, які стосуються складу, порядку та строків подання особами, які провадять клірингову діяльність, інформації щодо розрахунку та дотримання показників пруденційних нормативів в складі адміністративних даних.

 

*****

 

НКЦПФР затвердила Порядок подання інформації уповноваженими рейтинговими агентствами

НКЦПФР прийняла рішення про затвердження «Порядку подання інформації уповноваженими рейтинговими агентствами», повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначила директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, Комісія внесла деякі корективи до системи подачі інформації уповноваженими рейтинговими агентствами та привела її у відповідність до чинного законодавства. Цим документом встановлюються терміни, порядок та форми подання уповноваженими рейтинговими агентствами інформації про свою діяльність до регулятора. Із затвердженням регуляторного акта подання інформації відповідатиме сучасним ринковим вимогам, а дані від учасників ринку будуть більш повними та вичерпними».

 

*****

 

Уряд прийняв Постанову «Про встановлення граничного обсягу випуску облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість»

Кабінет Міністрів прийняв Постанову №187 від 18 червня 2014 року «Про встановлення граничного обсягу випуску облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість». Документом встановлено сформований на підставі інформації Міністерства доходів і зборів за результатами інвентаризації граничний обсяг випуску облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість, задекларованих до відшкодування до 1 січня 2014 року та не відшкодованих на дату набрання чинності законом «Про Державний бюджет України на 2014 рік», у сумі 7 млрд. грн.

 

*****

 

АРІФРУ оновило програмне забезпечення для розкриття інформації емітентами згідно з останніми регуляторними нормами

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку з метою вдосконалення системи розкриття інформації на фондовому ринку України допрацювало та актуалізувало програмне забезпечення для розкриття інформації емітентами, згідно діючих вимог, інформує прес-служба АРІФРУ.

Зокрема, Агентство допрацювало програмне забезпечення Simple XML Reports, що дозволяє емітентам цінних паперів формувати регулярну та нерегулярну інформацію, відповідно до останніх нормативних змін, що були прийняті Комісією.

За словами заступника директора АРІФРУ Володимира Чуба, нормативні вимоги щодо розкриття інформації учасниками ринку час від часу змінюються, а, відповідно, доопрацювання та оновлення потребує також і програмне забезпечення, за допомогою якого формується звітність. Наразі оновлене програмне забезпечення вже доступне на сайті Агентства, що дозволяє учасникам ринку вчасно подавати усю необхідну інформацію.

Відповідні зміни передбачені Наказом НКЦПФР №134 від 10.06.2014 р. «Щодо складу та опису полів (розділів) та схем XML-файлів електронної форми фінансової звітності».

*****

 

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,01 пункту,  а Індекс українських акцій - на 11,1 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 27.06.2014 р.

Обсяг торгів, грн.

Індекс ПФТС

1 850 071 761,75

443,97

 

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 27.06.2014 р.

Обсяг торгів, грн.

Індекс українських акцій

63 311 496

1 226,69

 

*****

 

Середня заробітна плата в Україні у травні 2014 року дорівнювала 3 430 грн.

За інформацією Державної служби статистики у травні 2014 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 430 грн., що практично дорівнює показнику квітня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 3,7%. У травні 2014 року у порівнянні із травнем 2013 року середня номінальна заробітна плата зросла на 5%, а реальна - зменшилася на 5,4%.

У січні-травні 2014 року середня номінальна заробітна плата становила 3 328 грн., що виявилося на 5,3% більше показника січня-травня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 0,7%. Загальна кількість штатних працівників за травень зменшилася на 0,7% і за станом на кінець місяця складала 9 406,3 тис. осіб.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24