Новини УАІБ

23 червня 2014

УАІБ просить Президента України не допустити зміни режиму оподаткування ІСІ

З проханням не допустити зміни режиму оподаткування інститутів спільного інвестування, передбачені у проекті Закону України №4101а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу», прийнятому Верховною Радою за основу 18 червня 2014 року, Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася до Президента України П.Порошенка.

Як зазначається у листі, Асоціація розуміє необхідність внесення змін до Податкового кодексу задля створення умов для збільшення надходжень до бюджету, однак реалізація окремих норм проекту на практиці призведе до вкрай негативних наслідків для приватних інвестицій  в Україні.

Зокрема, законопроектом пропонується внести такі зміни до Податкового Кодексу України:
         - визнавати доходами кошти, залучені інститутами спільного інвестування (ІСІ) та фондами операцій з нерухомістю від інвесторів, доходи від проведення операцій з активами та доходи, нараховані за активами таких інститутів і фондів;
         - нараховувати авансові внески з податку на прибуток на суму дивідендів, які виплачуються ІСІ інвесторам на суму інвестованих коштів до цих інститутів, з подальшим зарахуванням таких авансових внесків у рахунок погашення податку на прибуток, нарахованого на прибуток від діяльності ІСІ.

На думку фахівців Асоціації, прийняття цих змін щодо оподаткування діяльності ІСІ не тільки не збільшить обсяг надходжень, а навпаки, призведе до нової хвилі згортання бізнесу в різних галузях економіки, який був пов’язаний з інвестиціями ІСІ та зменшенню податкових надходжень до бюджету.

Застосування звичайної системи оподаткування для ІСІ – це отримання інвесторами ІСІ фактично потрійного оподаткування:
- податком на прибуток, що сплачує ІСІ від звичайної діяльності (фактично це податок з коштів та доходу інвестора);
- акцизним податком, який був запроваджений з початку 2013р. на операції з цінними паперами, що входять до складу ІСІ;
- податком на прибуток/податком з доходів фізичних осіб, що безпосередньо сплачує інвестор при отриманні доходу від продажу цінного паперу ІСІ.

Запропонована система не тільки не відповідає світовій практиці, а йде в розріз зі здоровим глуздом. Діяльність ІСІ втратить конкурентоздатність і замість зрозумілої, регульованої державою та прозорої схеми залучення капіталу для фінансування інвестиційних проектів  Україна повернеться до виводу коштів у офшори.

Як результат, нові інвестиції в ІСІ будуть відсутні, а існуючі інвестори, намагаючись мінімізувати свої збитки, будуть масово виходити з фондів, що посилить падіння доходності і втрати інвесторів.  Пред’явлення значної кількості цінних паперів ІСІ до викупу спровокує  розпродаж активів фондів, що, в свою чергу,  призведе до падіння цін на ці активи. Відповідно, реалізація активів ІСІ буде відбуватися за цінами нижчими ніж вартість їх  придбання, внаслідок цього у інвесторів буде відсутній дохід, який можна було б оподаткувати.

Для поліпшення інвестиційного клімату Україні потрібна стабільність і зрозумілість у системі оподаткування. Застосування до ІСІ загальної системи оподаткування ставить ці інститути та їх інвесторів у неконкурентні умови та знищує стимули для довгострокових інвестицій фізичних та юридичних осіб, фактично позбавляє  економіку України не тільки наявного, але й майбутнього інвестиційного ресурсу, необхідного для виходу з кризи, наголошується у листі.
*****

Учасники фінансового ринку збентежені
недалекоглядністю урядових ініціатив

Аналізу негативних наслідків для вітчизняного фінансового ринку, закладених у проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу», прийнятого Верховною Радою за основу була присвячена спільна прес-конференція представників Української асоціації інвестиційного бізнесу, Українського кредитно-банківського союзу та Всеукраїнської асоціації кредитних спілок, яка відбулася 19 червня 2014 року у Києві.
Як зазначив Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов, останнім часом з’явилася значна кількість законодавчих ініціатив фіскального характеру, спрямованих на наповнення доходної частини Держбюджету. Вони підготовлені без належного аналізу та переслідують короткострокові цілі, в той час як учасники фінансового ринку, на яких розповсюджуються такі зміни, мають на меті розвивати ринок у довгостроковій перспективі.

Сьогодні інститути спільного інвестування, банки, кредитні спілки ідентифікуються урядом як об’єкти, в яких зосереджено великий обсяг коштів, які держава намагається вилучити у вигляді податків. У прийнятому поспіхом у першому читанні законопроекті про оподаткування доходів від капіталу та супровідних до нього документах, за словами Д.Леонова, містяться певні маніпулювання. Зокрема, спеціальний податок на прибуток банків та кредитних спілок, передбачений документом, насправді є податком за право платити відсотки за депозитами цих фінустанов. За умови введення такого податку вони будуть вимушені або підвищити процентні ставки за кредитами, або занизити депозитні відсотки.

Запропоновані урядовцями норми щодо скасування чинних механізмів оподаткування ІСІ, крім інститутів та фондів, що розміщують активи у фонди операцій з нерухомістю (ФОН) створюють умови для виникнення фінансових пірамід у галузі будівництва. В останні роки ФОН в Україні є фактично недієздатними, а обсяги коштів, з якими вони працюють зовсім незначні. У 2012 році ФОН залучили  8,5 млн. грн, в 2013 – нічого, в нинішньому – передбачають залучити -  53 млн. на всю Україну. До того ж, положення проекту закону щодо цих установ прописані дуже непрофесійно, підкреслив Д.Леонов.

Головуючий Ради УАІБ прогнозує, що у випадку прийняття зазначеного закону, Держбюджет не отримає прогнозованих надходжень. Натомість, зменшаться обсяги вкладів у банках та обсяги банківських операцій. Нелегко доведеться й інститутам спільного інвестування, оскільки цілий ряд уже розпочатих проектів буде заморожено й, зрештою, не виявиться об’єктів для оподаткування. Загалом, наголосив Д.Леонов,  вітчизняний фінансовий ринок може повернутися до стану початку 90-х років минулого століття, коли основним видом інвестиційної діяльності були спільні підприємства.

Експерт Інституту економіки та прогнозування НАН України Анатолій Федоренко зазначив, що у всьому світі інвестфонди є основними інвесторами, активи яких, наприклад, у розвинених країнах дорівнюють 70% ВВП. Український ринок набагато менший, однак і він досяг певних успіхів. Від нового закону, насамперед, можуть постраждати публічні фонди, які працюють з коштами фізичних осіб. Розповсюдження на ІСІ загального порядку оподаткування прибутку, який застосовується для інших суб’єктів господарювання є недоцільним. Адже, усі інші господарюючі суб’єкти працюють в інтересах своїх засновників та розподіляють прибуток у загальному порядку. В ІСІ усі прибутки (крім витрат) розподіляються між їхніми учасниками. При загальній системі оподаткування інвесторам, як юридичним, так і фізичним особам, буде просто невигідно вкладати кошти в ІСІ. Податкові органи, намагаючись отримати короткострокові доходи, мають бути свідомі того, що за таких умов через рік у них не буде ні доходів, ні ринку ІСІ.

На думку Генерального директора КУА «ОТП Капітал» Григорія Овчаренка, поява необдуманих ініціатив з боку держави свідчить про необхідність підвищення фінансової грамотності не тільки населення України, але й державних службовців, зокрема щодо індустрії інвестиційного бізнесу. У розвинених країнах не існує оподаткування операцій з активами інвестфондів і це не є пільгою. Запропоновані у законопроекті зміни обов’язково треба обговорювати з учасниками ринку та фаховими експертами і усвідомити, що вони не приведуть до наповнення Держбюджету, а спричинять дуже негативні наслідки.

Як зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер, концепція змін оподаткування на фінансовому ринку, розроблена Мінфіном, була піддана критиці з боку його учасників. При цьому новий законопроект є неочікуваним для ринку й не погоджений з ним. Запровадження спеціального податку, передбаченого документом, спричинить відтік великих вкладників з банківської системи, які є її основою. З огляду на це, наголосила Г.Оліфер, необхідно налагоджувати  партнерські відносини між владою та бізнесом, зокрема й щодо підготовки законодавчих актів.

Таку ж позицію підтримала й президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська, яка зауважила, що учасники ринку сподіваються на більш виважені рішення від урядовців та законодавців і мають надію, що їх аргументи будуть почуті.
*****

УАІБ: у боротьбі країни за довгострокові інвестиційні ресурси
міняти режим оподаткування ІСІ небезпечно

У зв’язку з черговою спробою урядовців кулуарно змінити режим оподаткування інститутів спільного інвестування (ІСІ), що призведе до знищення вітчизняної галузі спільного інвестування, Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася до Голови Верховної Ради О.Турчинова з проханням вилучити із зареєстрованого 18 червня 2014 року законопроекту №4101а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу» норми щодо зміни режиму оподаткування інститутів спільного інвестування.

В Асоціації зазначають, що подібні норми вже пропонувалися урядовцями у законопроекті №4647, який у квітні 2014 року був відхилений Верховною Радою. 
Знову запропоновані зміни щодо оподаткування на загальних засадах діяльності ІСІ, вважають в Асоціації, кардинально змінюють режим оподаткування інвестицій в них, що призведе до масового згортання інвестиційних проектів, які реалізуються через інвестиційні фонди, до ліквідації існуючих ІСІ та втрат інвесторів, а також остаточно відштовхне як внутрішніх, так і іноземних інвесторів від довгострокових вкладень в економіку країни.

Зареєстрованим у Верховній Раді законопроектом вводиться норма, що для визначення об’єкта оподаткування не враховуються доходи: «проценти від проведення операцій з інвестиційними активами інститутів спільного інвестування та фондів операцій з нерухомістю, які створені на строк будівництва об’єкта нерухомості та не менше ніж 95 відсотків активів яких розміщені в сертифікати фонду операцій з нерухомістю, на строк будівництва об’єкта нерухомості, що фінансується за рахунок таких інвестиційних активів». Аналізуючи цю норму, в УАІБ наголошують, що під гаслом «справедливості в оподаткуванні» автори Проекту намагаються запровадити умови, за яких фінансування будівництва житла у преференційному податковому режимі вимушено буде здійснюватися виключно через фонди операцій з нерухомістю (ФОН).

За даними УАІБ, станом на кінець квітня 2014 року ІСІ, які реалізують проекти у сфері будівництва житла, не мають у своїх активах сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а використовують інші, більш зручні та прозорі, фінансові інструменти. На сьогодні ІСІ та ФОН є альтернативними інституціями для фінансування будівництва житла.  Реалізація ж запропонованої проектом норми є прямим лобіюванням інтересів однієї з сторін, які реалізують будівельні проекти.

При цьому фактично вибудовується можливість створення фінансових пірамід у сфері фінансування будівництва, в яких між кінцевим інвестором та об’єктом будівництва буде знаходитись ланцюг з двох фінансових установ (ІСІ та ФОН), що фактично унеможливить у випадках невиконання забудовником своїх зобов’язань звернути вимоги інвесторів до такого забудовника та об’єкта будівництва. Таким чином, цим фінансовим установам, та перш за все ІСІ, відводиться роль «захисної прокладки» для осіб, які фактично кінцево отримують гроші цих інвесторів. Відповідальність за втрату вкладених інвестором коштів при цьому буде формально перекладена на ІСІ.

УАІБ наголошує, що, крім житлового будівництва, інститути спільного інвестування сьогодні вкладають кошти у традиційну для України важку промисловість, у тому числі металургію та машинобудування, агропромисловий комплекс, у транспортну, хімічну, фармацевтичну галузі, а також – в інноваційні проекти та перспективні технології, зокрема в електроенергетиці, секторі інформаційних технологій  та телекомунікацій. Вони виконують як важливу соціальну функцію, так і беруть безпосередню участь у розвитку новітніх напрямків та галузей економіки країни, а також залучають до цього внутрішні та зовнішні джерела фінансування.

Так, зокрема, на кінець 2013 року  вкладення інвесторів – нерезидентів України в ІСІ склали більше 27,3 млрд. грн., або 17,5% вартості чистих активів ІСІ. До того ж засновниками (учасниками) більше 130 компаній з управління активами також виступають іноземні юридичні та фізичні особи.  Основними ж інвесторами ІСІ є українські підприємства, чиї інвестиції складають майже 116 млрд. грн.

В УАІБ переконані, що зміна оподаткування діяльності ІСІ не тільки не збільшить обсяг надходжень, а навпаки, призведе до нової хвилі згортання бізнесу в різних галузях економіки, який був пов’язаний з інвестиціями ІСІ, та зменшенню податкових надходжень до бюджету. Діяльність ІСІ втратить сенс для інвесторів і замість зрозумілої, регульованої державою та прозорої схеми залучення капіталу для фінансування інвестиційних проектів  Україна повернеться до виводу коштів у офшори.
При цьому в Асоціації зазначають, що автори проекту хибно тлумачать спеціальний режим оподаткування, встановлений для ІСІ, як різновид податкової пільги, в той час, коли зазначений режим є механізмом усунення подвійного оподаткування колективних (спільних) інвестицій, здійснюваних групою інвесторів через інвестиційний фонд, порівняно із оподаткуванням їх індивідуальних інвестицій в ті самі об’єкти.

Необхідність усунення подвійного оподаткування колективних інвестицій була зазначена ще у 1994 році указом Президента України «Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії». Відповідна норма була запроваджена в процесі реформування податкової системи України в 1997 році в Законі «Про оподаткування прибутку підприємств».

З прийняттям у 2001 року Закону «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» у податковому законодавстві відповідно був  запроваджений загальноприйнятий у світі підхід щодо оподаткування кінцевих результатів інвестицій в ІСІ, при цьому кошти спільного інвестування, в т.ч. доходи, отримані фондами від інвестування цих коштів, не оподатковуються до моменту їх виплати інвесторам такого ІСІ. Такі умови стимулювали розвиток спільного інвестування, приплив іноземних інвестицій в Україну, сприяли легалізації фінансових потоків.

В УАІБ переконані, що для збереження конкурентних позицій України у боротьбі за інвестиційні ресурси необхідно зберегти діючий вже 20 років режим оподаткування довгострокових інвестицій, здійснюваних через інститути спільного інвестування.
*****

За станом на початок червня 2014 року кількість зареєстрованих ІСІ в Україні дорівнювала 2 037, з них 374 КІФ та 1 663 ПІФ
За інформацією НКЦПФР протягом січня-травня 2014 року загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку України через інструменти фондового ринку, становив 37,72 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зменшився на 7,67 млрд. грн.

За п’ять місяців поточного року Комісією було зареєстровано 53 випуски акцій загальним обсягом 5,16 млрд. грн., що виявилося на 11,69 млрд. грн. менше, ніж у січні-травні 2013 року.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Дельта Банк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Український інноваційний банк» та ПАТ «Банк Національний кредит», ПАТ «Банк Кредит Дніпро» та ПАТ «Банк Альянс».

Крім того, за звітний період НКЦПФР було зареєстровано 75 випусків облігацій підприємств на загальну суму 16,18 млрд. грн., що на 3,17 млрд. грн. перевищило показник аналогічного періоду 2013 року.

Також січні-травні 2014 року Комісія зареєструвала три випуски сертифікатів ФОН на загальну суму 53 млн. грн. та чотири випуски опціонів на суму 45 тис. грн. При цьому не було зареєстровано жодного випуску муніципальних облігацій.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-травень поточного року, дорівнював 16,06 млрд. грн., що на 1,42 млрд. грн. перевищило показник січня-травня 2013 року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився на 572,36 млн. грн. та становив 321,44 млн. грн.

За станом на початок червня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 037, з них, 374 КІФ та 1 663 ПІФ.

На біржових майданчиках у січні-травні 2014 року було укладено угод на загальну суму 179,28, або на 19,67% більше ніж за перші п’ять місяців минулого року.
Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 2,98% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 97,02%. Найбільший обсяг торгів (156,03 млрд. грн. або 87,03% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики. Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 9,52 млрд. грн., акціями - 7,22 млрд. грн., деривативами - 4,9 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,57 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 28,96 млн. грн., опціонами - 11,51 млн. грн., іпотечними облігаціями - 2,11 млн. грн.
Загальний обсяг угод, укладених на ФБ «Перспектива» у січні-травні поточного року, склав 139,8 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 30,03 млрд. грн., а на КМФБ - 3,07 млрд. грн. Обсяги торгів на інших біржах були такими: «Українська біржа» - 2,96 млрд. грн.; ПФБ - 2,86 млрд. грн.; УФБ-– 301,52 млн. грн.; СЄФБ - 154,64 млн. грн.; УМФБ - 85,1 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 18,18 млн. грн.; УМВБ - 0,16 млн. грн.

*****

НКЦПФР підбила підсумки позабіржових торгів
цінними паперами у І кварталі 2014 року
НКЦПФР підбила підсумки виконаних договорів торговцями цінними паперами на неорганізованому ринку у І кварталі 2014 року, повідомляє прес-служба Комісії.
Так, протягом звітного періоду цей показник склав 381,4 млрд. грн., тоді як за аналогічний період 2013 року він становив 269,08 млрд. грн.

Найбільший обсяг договорів у І кварталі 2014 року серед усіх фінансових інструментів було зафіксовано з ощадними сертифікатами. З ними було укладено угод на суму 134, 93 млрд. грн. (за перші три місяці 2013 року цей показник дорівнював 20,66 млрд. грн.). Також значний обсяг угод (120,1 млрд. грн.) було укладено з інвестиційними сертифікатами (у І кварталі минулого року - 55,35 млрд. грн.). До трійки лідерів за цим показником також увійшли акції, з якими було укладено угод на загальну суму 60,41 млрд. грн. (за І квартал 2013 року - 30,42 млрд. грн.).
*****

Міністерство фінансів у травні 2014 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 2,3 млрд. грн. та $0,25 млрд.
За інформацією Національного банку у травні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 2,3 млрд. грн. та $0,25 млрд. В цілому, за січень-травень 2014 року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 23,6 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,45 млрд.

Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у травні у національній валюті становила 16,38% річних, а у іноземній валюті - 3%. За січень-травень 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 13,52%, в іноземній валюті - 3,88%. Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 21,1 млрд. грн. з дохідністю 14,27% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 34,25 млрд. грн., у тому числі основний борг - 22,7 млрд. грн., сплата доходу - 11,55 млрд. грн. За станом на кінець травня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися в обігу, дорівнював 289,99 млрд. грн. З них, облігації обсягом 177,26 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 86,48 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 16,13 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 10,12 млрд. грн. - у власності інших структур.
*****

За січень-травень 2014 року в Україні було приватизовано 43 об’єкти
Згідно з даними ФДМУ, за січень-березень 2014 року в Україні державну форму власності змінили 43 об’єкти. З цієї кількості, 31 об’єкт належав до групи А, 1 - до групи В, 6 об’єкти - до групи Д, 3 об’єкти - до груп Е, 2 об’єкти - до групи Ж. За угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 357 об’єктів, які усі належали до групи А. За п’ять місяців поточного року Фондом держмайна Фондом держмайна до продажу на конкурсних торгах було запропоновано 4 пакети акцій початковою вартістю 60,98 млн. грн.

Протягом звітного періоду за результатами продажу пакетів акцій АТ на конкурсних торгах, оголошених наприкінці 2013 року, було укладено один договір купівлі-продажу держпакету розміром 50% плюс одна акція ПАТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань» на суму 14,44 млн. грн.
На фондових біржах у поточному році пропонувалося до продажу 56 пакетів акцій 53 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 462,47 млн. грн. За підсумками торгів було реалізовано два пакети акцій загальною вартістю за укладеними контрактами 0,13 млн. грн. При цьому наказом ФДМУ наприкінці лютого біржові торги з продажу держпакетів акцій було призупинено.

У цілому, за січень-травень 2014 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 50,75 млн. грн. У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 1,18 млн. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 4,1 пункту,
а Індекс українських акцій - на 20 пунктів

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 20.06.2014 р.
Обсяг торгів,
грн. Індекс
ПФТС
124 267 207,01 442,96

 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 20.06.2014 р.
Обсяг торгів,
грн. Індекс
українських акцій
30 690 803 1 215,59

*****

За І квартал 2014 року ВВП склав 313 млрд. грн.
Державна служба статистики уточнила дані щодо динаміки валового внутрішнього продукту України. Згідно з ними, номінальний ВВП за I квартал 2014 рік становив 313 047 млн. грн. Реальний ВВП за І квартал 2014 року порівняно з І кварталом 2013 року (у постійних цінах 2007 року) склав 98,9%, а порівняно з ІV кварталом 2013 року, з урахуванням сезонного фактору, - 97,9%.
*****

У січні-квітні 2014 року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі
товарами в Україні дорівнювало $350,6 млн.
За січень-квітень 2014 року експорт товарів з України склав $19 188,6 млн., а імпорт в Україну - $18 838 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з січнем-квітнем 2013 року експорт зменшився на 7,3%, імпорт - на 21,1%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $350,6 млн. (за січень-квітень 2013 року було зафіксоване від’ємне сальдо у $3 190,7 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,02 (за січень-квітень 2013 року - 0,87).
Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 201 країни світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 34% від загального обсягу експорту, до інших країн - 66% (за січень-квітень 2013року - 28,5% та 71,5% відповідно).
Імпорт з країн Європейського Союзу дорівнював 35,2% від загального обсягу імпорту, з інших країн - 64,8% (за січень-квітень 2013 року - 33,6% та 66,4% відповідно).
*****

Індекс промислового виробництва в Україні у травні 2014 року становив 97,9%, а у січні-травні - 95,4%
Згідно з даними Державної служби статистики у травні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 97,9%, а у січні-травні - 95,4%. При цьому у травні поточного року у порівнянні із квітнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 1,6%
У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у травні 2014 року у порівнянні із травнем 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 1,9% (з початку року - на 1,6%), у переробній промисловості - на 3,9% (з початку року - на 7,2%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зросли на 7,3% (з початку року - зменшилися на 0,3%).
*****

У січні-травні 2014 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 17,3 млрд. грн., що на 6,5% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року
У січні-травні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 17,3 млрд. грн., що на 6,5% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.
За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 84,6% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (7,9% та 7,5% відповідно). У січні-травні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована в Рівненській, Одеській та Чернігівській областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24