Новини УАІБ

26 травня 2014

УАІБ оприлюднила результати роботи ІСІ за перший квартал 2014 року

На сайті Української асоціації інвестиційного бізнесу оприлюднено результати роботи ІСІ за перший квартал 2014 року.

У 1-му кварталі 2014 року інститути спільного інвестування в Україні, переважно, продовжували демонструвати висхідну динаміку, однак мали місце й деякі зміни протилежного характеру.

Основні тренди українського ринку ІСІ у 1-му кварталі 2014 року були такими: зменшення кількості КУА та загальної чисельності фондів – як зареєстрованих, так і тих, що досягли нормативу мінімального розміру активів; одночасне збільшення кількості венчурних пайових ІСІ, що, як і раніше, забезпечили левову частку приросту активів в управлінні; посилення відтоку капіталу з відкритих ІСІ при незмінній кількості діючих фондів; переважне подальше скорочення частки цінних паперів у портфелях ІСІ, крім інтервальних, однак в абсолютному вимірі – зростання сукупних інвестицій фондів у фондові інструменти, зокрема, облігації підприємств; подальше підвищення доходності у більшості секторів ІСІ за типами та класами фондів.

Кількість КУА у січні-березні 2014 року, за даними УАІБ, зменшилася до 343 компаній, хоча протягом кварталу було створено 5 нових КУА.

Зареєстрованих ІСІ вперше стало менше – 1597 (після 1604 у 4-му кварталі 2013), кількість ІСІ, що досягли нормативу мінімального розміру активів, також скоротилася (-7 фондів, після +11) – до 1243. Це було пов’язано з динамікою закритих ІСІ, зокрема венчурних КІФ (-5), у той час як кількість венчурних ПІФ, традиційно, зросла (+4). Кількість діючих відкритих та інтервальних ІСІ не змінилася.

На 31.03.2014 року у стані ліквідації перебували 5 відкритих, 4 інтервальних, 19 закритих недиверсифікованих та 24 венчурних ІСІ.

Активи ІСІ у 1-му кварталі зросли, головним чином, знову за рахунок венчурних фондів, однак цього разу не лише інші закриті ІСІ, а й інтервальні фонди збільшилися. Сукупні активи ІСІ за квартал зросли на 9 594 млн. грн. (+5.4%) до 187 117 млн. грн., венчурних фондів – на 8 576 млн. грн. (+5.1%) до 176 759 млн. грн.

ВЧА також продовжувала ріст в усіх секторах, крім відкритих ІСІ. Сукупні чисті активи збільшилися на 7 627 млн. грн. (+4.8%) до 166 051 млн. грн., при цьому венчурних – на 6 840 млн. грн. (+4.6%) до 156 720 млн. грн.

Відтік капіталу з відкритих ІСІ протягом перших трьох місяців 2014 року посилився і склав 14 млн. грн. (після -12 млн. грн. у жовтні-грудні 2013 року). Знову двигуном руху капіталу були інвестори одного-кількох фондів. Кількість фондів із чистим притоком капіталу залишалася незначною – від 2-х до 4-х щомісяця, а їхні сукупні додаткові надходження зросли утричі, але залишалися несуттєвими – 0.45 млн. грн.

Інвестори ІСІ у 1-му кварталі демонстрували загалом таку ж поведінку, як і у попередні три місяці – українські вкладники збільшували свою присутність, переважно, у венчурних ІСІ, а нерезиденти – забирали кошти із них. Причому, якщо зазначене зростання посилилося майже на чверть з боку вітчизняних юридичних осіб та майже на третину з боку громадян, то виведення коштів іноземними інвесторами уповільнилося удвічі.

У цілому в ІСІ на 31.03.2014 найбільшу вагу мали інституційні інвестори з України, частка яких скоротилася за квартал із 78.3% до 77.5%, а фізичні особи-резиденти, завдяки відносно найбільшому нарощенню вкладень, збільшили свою вагу у ВЧА усіх ІСІ – із 5.1% до 6.2%.

Структура активів у 1-му кварталі 2014 року продовжувала зазнавати скорочення частки інвестицій у цінні папери у більшості секторів ІСІ (крім інтервальних). Вона складала від 28.2% у зведеному портфелі активів венчурних та 41.0% – відкритих фондів до 72.8% – інтервальних.

На противагу цьому та на відміну від 4-го кварталу 2013 року, інвестиції фондів у фондові інструменти у цей час суттєво зросли 1 653.18 млн. грн., зокрема це стосувалося акцій (903.66 млн. грн.) та облігацій підприємств (842.59 млн. грн.). А найбільше кошти ІСІ зросли в «інших» активах – за рахунок венчурних ІСІ (+7 687.39 млн. грн.). Частка цих активів (зокрема, корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, а також позик компаніям, у яких ІСІ володіють часткою в капіталі) в агрегованому портфелі венчурних фондів і надалі зростала – із 66.6% до 67.7%.

Доходність ІСІ за квартал загалом знову підвищилася. Цьому сприяло різке зростання фондових індексів, вплив якого був обмежений, щонайменше, часткою активів ІСІ, зосереджених в акціях – від 25% у відкритих до 64% в інтервальних фондах.

Кількість ІСІ, що показали приріст вартості своїх паперів, серед відкритих зросла до 25-ти фондів із 31-го, інтервальних – до 17-ти із 28-ми, а закритих невенчурних – зменшилася до 51-ти із 110-ти.

Середня доходність відкритих фондів склала +7.1% при діапазоні результатів окремих фондів від -3.0% до +22.4%. Інтервальні фонди показали у середньому +1.6% (від -8.6% до +11.1%). Закриті ІСІ принесли +4.3% (-23.3% до +92.9%).

Серед класів диверсифікованих ІСІ з публічною емісією у 1-му кварталі 2014 року серед лідерів знову були фонди облігацій (+18.8%), а фонди акцій вийшли на другу позицію після провального попереднього кварталу (+6.8%). Несуттєво відставали «інші» фонди (+5.7%), а фонди змішаних інвестицій принесли у середньому +2.7%.

Фондів грошового ринку, відповідно до критеріїв за фактичною структурою активів, утретє поспіль не було.

Більш детальна інформація міститься у квартальному аналітичному звіті на сайті УАІБ www.uaib.com.ua у розділі «Ринок у цифрах».

*****

НКЦПФР забезпечить захист інвесторів в інститутах спільного інвестування

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Порядку розпорядження коштами, несплаченими учасникам інститутів спільного інвестування у зв’язку з непред’явленням ними в установлений строк до викупу належних їм цінних паперів інститутів спільного інвестування, що ліквідуються», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, регуляторний акт розроблено з метою удосконалення порядку депонування та виплати коштів, несплачених учасникам ІСІ, що ліквідуються, у зв’язку з непред’явленням цими учасниками до викупу належних їм цінних паперів таких ІСІ у встановлений строк, відповідно до чинного законодавства України, зокрема, закону «Про інститути спільного інвестування». Впровадження даного регуляторного акта сприятиме забезпеченню ефективного захисту прав учасників ІСІ на ринку цінних паперів.

Документ передбачає депонування суми коштів, яка залишилася за непред’явленими до викупу в установлений строк цінними паперами ІСІ, що здійснюється ліквідаційною комісією ІСІ шляхом укладання договору про відкриття поточного рахунку з відповідним банком та перерахування на цей рахунок коштів у депозит нотаріуса. Так, ліквідаційна комісія надає до банку чи нотаріуса документи, що необхідні для ідентифікації реквізитів пред’явлених цінних паперів та їх права власності. Також проектом регуляторного акта підвищено вимоги щодо забезпечення доступу до інформації про порядок депонування та виплати задепонованих коштів для всіх учасників ліквідованих ІСІ, які не пред’явили в установлений строк до викупу належні їм цінні папери.

*****

За станом на початок травня 2014 року кількість зареєстрованих ІСІ в Україні дорівнювала 2 034, з них 374 КІФ та 1 660 ПІФ

Згідно з даними НКЦПФР загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку України через інструменти фондового ринку, протягом січня-квітня 2014 року становив 31,76 млрд. грн., що виявилося на 7,35 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду минулого року.

У звітному періоді Комісія зареєструвала 50 випусків акцій загальним обсягом 5,1 млрд. грн. У порівнянні із січнем-квітнем минулого року цей показник зменшився на 11,43 млрд. грн.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Дельта Банк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Український інноваційний банк» та ПАТ «Банк Національний кредит», ПАТ «Банк Кредит Дніпро» та ПАТ «Банк Альянс».

Крім того, за звітний період НКЦПФР було зареєстровано 63 випуски облігацій підприємств на загальну суму 10,95 млрд. грн. або на 2,06 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2013 року.

Також січні-квітні 2014 року Комісія зареєструвала три випуски сертифікатів ФОН на загальну суму 53 млн. грн. та чотири випуски опціонів на суму 45 тис. грн. При цьому не було зареєстровано жодного випуску муніципальних облігацій.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-квітень поточного року, дорівнював 15,69 млрд. грн., що на 5,26 млрд. грн. перевищило показник січня-квітня 2013 року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів становив 17,7 млн. грн., що виявилося на 872,6 млн. грн. менше показника перших чотирьох місяців минулого року.

За станом на початок травня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 034, з них, 374 КІФ та 1 660 ПІФ.

Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у січні-квітні 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 13,49 млрд. грн. або на 11,42% та склав 131,63 млрд. грн.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 7,23% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 92,77%

Найбільший обсяг торгів (112,27 млрд. грн. або 85,29% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 7,86 млрд. грн., акціями - 5,85 млрд. грн., деривативами - 4,15 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,47 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 26,35 млн. грн., опціонами - 10 млн. грн., іпотечними облігаціями - 1,88 млн. грн.

Загальний обсяг угод, укладених на ФБ «Перспектива» у січні-квітні поточного року, склав 100,2 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 23,46 млрд. грн., а на КМФБ - 2,85 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: «Українська біржа» - 2,31 млрд. грн.; ПФБ - 2,27 млрд. грн.; УФБ - 296,93 млн. грн.; СЄФБ - 140,84 млн. грн.; УМФБ - 82,28 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 17,98 млн. грн.; УМВБ - 0,13 млн. грн.

*****

Нацкомфінпослуг розробила брошуру-порадник
«Споживачу небанківських фінансових послуг»

З метою реалізації практичних кроків щодо підвищення фінансової грамотності населення Нацкомфінпослуг спільно з Проектом з Програмою USAID FINREP II розробила брошуру-порадник «Споживачу небанківських фінансових послуг». Вона має на меті у простій і доступній формі розповісти клієнтам фінансових установ про основні особливості фінансових послуг та полегшити їх вибір.

Як зазначається в брошурі, споживачі фінансових послуг зазвичай не мають достатньої інформації та знань для обґрунтованого вибору послуги, не завжди можуть оцінити рівень власних ризиків і свої майбутні зобов’язання, а також порівняти умови послуг від різних компаній.

Якщо права споживачів детально описані в Законі «Про захист прав споживачів», то норми захисту прав споживачів саме фінансових послуг містяться в багатьох законах, які регулюють фінансову сферу.

Кількість та характер звернень споживачів до регулятора ринку небанківських фінансових послуг свідчать про недостатній рівень їх інформаційного забезпечення та необхідність підвищувати фінансову грамотність. Це сприятиме посиленню довіри громадян до фінансового сектору та дозволить активно використовувати вільні кошти населення як інвестиційні ресурси для розвитку економіки.

Брошура-порадник «Споживачу небанківських фінансових послуг» надає клієнтам інформацію щодо особливостей діяльності установ недержавного пенсійного забезпечення, страхових компаній, кредитних спілок та фінансових компаній, а також поради, як захистити себе та що зробити, аби отримати якісну фінансову послугу і не стати жертвою шахраїв.

За повідомленням прес-служби Комісії, на презентації брошури т. в. о. голови Нацкомфінпослуг Максим Поляков зазначив, що її видання є лише першим кроком, який регулятор здійснив для покращення рівня фінансової грамотності споживачів та їх ознайомлення з інструментами захисту власних коштів.

Якщо споживач розумітиме, що він має знати про фінансову послугу, дослідить пропозиції кількох учасників ринку, звернеться до Сервісного центру Нацкомфінпослуг ще до укладання угоди з метою перевірки наявності ліцензії установи, яка надає фінпослуги, рівень задоволення фінансовими послугами буде вищим, а отже, і довіра до фінансових установ зростатиме.

За словами керівника Програм фінансового сектору USAID Наталії Бережної, фінансова грамотність, захист прав споживачів та доступ до фінансових ресурсів є найголовнішими складовими розвитку фінансового сектору. До 2008 р. питанню фінансової грамотності у світі не надавалося належної уваги. Однак, за останні роки були затверджені відповідні директиви ЄС та розроблені відповідні стандарти. Крім того, більше 250 організацій з більш ніж 100 країн світу прийняли програми щодо фінансової грамотності та захисту прав споживачів. У даному зв’язку розробка брошури є достатньо позитивним кроком для українського ринку фінансових послуг.

Розповсюдження брошури-порадника «Споживачу небанківських фінансових послуг» буде здійснюватися через Сервісний центр Нацкомфінпослуг, учбові заклади, професійні асоціації ринку небанківських фінансових послуг, на публічних заходах з питань підвищення фінансової грамотності та захисту прав споживачів фінансових послуг, а також через засоби масової інформації. При цьому електронний варіант брошури вже розміщено на офіційному сайті Комісії.

*****

Міністерство фінансів у квітні 2014 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 7,1 млрд. грн.

За інформацією Національного банку у квітні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 7,1 млрд. грн. Загалом, за січень-квітень 2014 року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 21,3 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,2 млрд.

Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у квітні у національній валюті становила 14,16% річних. За січень-квітень 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 13,21%, в доларах - 5%.

Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 11,1 млрд. грн. з дохідністю 14,25% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 28,04 млрд. грн., у тому числі основний борг - 19,09 млрд. грн., сплата доходу - 8,96 млрд. грн.

За станом на кінець квітня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 288,26 млрд. грн. З них, облігації обсягом 175,19 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 86,38 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 15,9 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 10,79 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

На ФБ «Перспектива» почалися торги за технологією Інтернет-трейдингу

На ФБ «Перспектива» почалися торги за технологією Інтернет-трейдингу, повідомляє прес-служба Біржі. Учасники біржових торгів отримали доступ до електронної торговельної системи ФБ «Перспектива» через універсальний шлюз, розроблений біржею для забезпечення комунікації з якомога ширшим колом брокерських систем.

В якості відмінності від інших форматів Інтернет-трейдингу, впроваджених на українських фондових біржах, реалізація технології на ФБ «Перспектива» базується на використанні національних стандартів електронного документообігу та електронного цифрового підпису з отриманням послуг центру сертифікації ключів.

Очікується, що запуск технології Інтернет-трейдингу має сприяти збільшенню кількості біржових договорів, розширенню кола ліквідних українських фінансових інструментів та інвесторів-учасників біржових торгів.

*****

Національний банк України започаткував поширення
статистичних даних щодо цінних паперів

Національний банк відповідно до міжнародних стандартів статистики, методології Міжнародного валютного фонду та практики центральних банків країн Європейського Союзу розпочинає поширення в розділі «Статистика» на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку та в «Бюлетені Національного банку України» статистичних даних щодо цінних паперів, повідомляє сайт НБУ.

Статистика випуску цінних паперів, крім акцій, містить такі дані: залишки коштів на кінець періоду та чистий випуск у звітному періоді за цінними паперами, крім акцій, випущеними резидентами, у розрізі секторів економіки емітентів та видів цінних паперів; залишки коштів на кінець періоду за цінними паперами, крім акцій, випущеними резидентами, у розрізі секторів економіки емітентів та видів валют; залишки коштів на кінець періоду за цінними паперами, крім акцій, випущеними депозитними корпораціями за секторами економіки, у розрізі видів, строків погашення і валют.

Статистика випуску цінних паперів включає цінні папери, що належать до боргових цінних паперів та іпотечних цінних паперів відповідно до закону «Про цінні папери та фондовий ринок», а саме: облігації підприємств, державні облігації України (облігації внутрішніх державних позик та облігації зовнішніх державних позик), облігації місцевих позик, казначейські зобов’язання України, ощадні (депозитні) сертифікати, векселі, іпотечні облігації.

До суми цінних паперів, крім акцій, випущених депозитними корпораціями, включаються нараховані відсотки. Облігації внутрішніх державних позик подаються за основною сумою.

До суми цінних паперів, емітованих сектором загального державного управління, включаються облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації внутрішніх місцевих позик, векселі Державного бюджету та казначейські зобов’язання України.

Джерелами даних для складання статистики цінних паперів є інформація Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Міністерства фінансів, Державної служби статистики, фінансових посередників, розрахунки та оцінки Національного банку.

Дані статистики цінних паперів доповнюють грошово-кредитну та фінансову статистику, утворюють статистичну основу для проведення якісного макроекономічного аналізу, розроблення грошово-кредитної політики, оцінки стабільності фінансового сектору та є необхідними для інформування широкого кола користувачів - органів влади, резидентів і нерезидентів, що проводять операції з фінансовими корпораціями країни.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 18,12 пункту,
а Індекс українських акцій - на 94,97 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 23.05.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
113 651 684,37
416,23
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 23.05.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
77 384 702
1 176,25


*****

Україна, як і торік, посіла 49 місце у рейтингу
конкурентоспроможності країн світу

У цьогорічному рейтингу конкурентоспроможності країн світу (IMD World Competitiveness Rankings 2014), який складається Центром світової конкурентоспроможності (World Competitiveness Center) Міжнародного інституту розвитку менеджменту (IMD), розташованому в Швейцарії, Україна, як і торік, опинилася на 49 місці з 60 країн світу, повідомляє офіційний прес-реліз IMD. Поруч з нашою країною розташувалися Угорщина та Перу.

Лідерами цього річного рейтингу стали США, Швейцарія, Сінгапур, Гонконг та Швеція.

*****

Протягом березня 2014 року сума державного та гарантованого державою
боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 5,7%

За станом на 31 березня 2014 року державний та гарантований державою борг України дорівнював 721 837 183,68 тис. грн. або $65 893 522,69 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 404 882 233,74 тис. грн. (56,09% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $36 960 019,88 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 316 954 949,93 тис. грн. (43,91%) або $28.933 502,81 тис., повідомляє Міністерство фінансів.

Державний борг України становив 590 180 343,06 тис. грн. (81,76% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $53 875 115,76 тис., державний зовнішній борг - 304 389 131,47 тис. грн. (42,17%) або $27 786 421,36 тис., державний внутрішній борг - 285 791 211,59 тис. грн. (39,59%) або $26 088 694,39 тис.

Гарантований державою борг України дорівнював 131 656 840,61 тис. грн. (18,24%) або $12 018 406,94 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 100 493 102,27 тис. грн. (13,92%) або $9 173 598,51 тис.; гарантований внутрішній борг - 31 163 738,34 тис. грн. (4,32%) або $2 844 808,42 тис.

Протягом березня 2014 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 5,7% або на 38 743 986,39 тис. грн.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у квітні 2014 року
становив 94%, а у січні-квітні - 95,8%

Згідно з даними Державної служби статистики у квітні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 94% При цьому у квітні поточного року у порівнянні із березнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 1%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні 2014 року у порівнянні із квітнем 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 1,6% (з початку року - на 1,6%), у переробній промисловості - на 9,6% (з початку року - на 8,2%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зросли на 1,1% (з початку року - зменшилися на 1,7%).

*****

У січні-квітні 2014 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 13,1 млрд. грн., що на 5,8% менше
обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року

У січні-квітні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 13,1 млрд. грн., що на 5,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики. З урахуванням Криму та Севастополя обсяг виконаних будівельних робіт зменшився на 10,7% та склав 13,5 млрд. грн.

За характером будівництва обсяги робіт розподілилися таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 84,3% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (7,9% та 7,8% відповідно). У січні-квітні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована в Одеській, Чернігівській та Тернопільській областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24