Новини УАІБ

12 травня 2014

Цьогорічна науково-практична конференція УАІБ
відбудеться 12 червня у Києві

12 червня 2014 року у Києві відбудеться ХХVІІI науково-практична конференція Української асоціації інвестиційного бізнесу “Інвестиційний бізнес: долаючи кризи”.

Серед основних тем, які винесено на обговорення учасниками цьогорічної конференції, виклики економічної та політичної кризи для ринку цінних паперів, податковий режим інвестиційної діяльності на фондовому ринку, стан пенсійної реформи, завдання, ризики, технології та перспективи біржового ринку у кризових умовах та інші.

У рамках конференції пройдуть два круглих столи: «Мінімізація ризиків професійної діяльності: внутрішні функції та пруденційний нагляд» та «Адаптація  до вимог нового Закону України «Про ІСІ»: перші підсумки та нагальні завдання»

До участі у конференції запрошуються представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг, члени УАІБ, саморегулівні організації, біржі, інші професійні учасники фондового ринку, міжнародні фінансові організації.

Збір заявок на участь у конференції УАІБ триватиме до 30 травня 2014 року. Програма конференції найближчим часом буде розміщена на сайті УАІБ (www.uaib.com.ua) у розділі анонси.

*****

НКЦПФР затвердила порядок здійснення емісії облігацій
внутрішніх місцевих позик та їх обігу

НКЦПФР затвердила Положення про порядок здійснення емісії облігацій внутрішніх місцевих позик та їх обігу, інформує прес-служба Комісії. Документ удосконалює порядок здійснення емісії облігацій внутрішніх місцевих позик, зокрема, шляхом перегляду переліку документів для реєстрації випуску та звіту про результати розміщення облігацій. Крім того, Положенням передбачено режим внесення змін до проспекту емісії облігацій та встановлено порядок погашення, анулювання, скасування реєстрації випуску облігацій внутрішніх місцевих позик.

За словами директора Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, необхідність прийняття цього документа, серед іншого, обумовлена набранням чинності низкою законодавчих актів, зокрема, законом «Про депозитарну систему України» та прагненням регулятора удосконалити чинні інструменти на фондовому ринку.

*****

Регулятор оновив порядок подання інформації
уповноваженими рейтинговими агентствами

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження змін до Порядку подання інформації уповноваженими рейтинговими агентствами», повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначила директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, документ підготовлено з метою вдосконалення системи регулювання діяльності рейтингових агентств. Основною його новацією є те, що він розділяє звітування рейтингових агентств на регулярне та нерегулярне, а також визначає, які дати вважати датами виникнення події.

Згідно із нововведеннями, уповноважені рейтингові агентства подаватимуть річну інформацію про свою діяльність до 1 березня року, наступного за звітним. Також регулятор пропонує скасувати потребу подавати щомісячну інформацію, натомість ввести вимогу надсилати нерегулярну інформацію протягом п’яти робочих днів після дати виникнення певної події.

Оновлений Порядок містить два нових додатки - бланки «Інформація про зміни у переліку емітентів, щодо яких здійснено рейтингову оцінку» та «Інформація про зміни у переліку цінних паперів, щодо яких здійснено рейтингову оцінку».

*****

Нацфінпослуг оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Змін до Порядку погодження
Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
членів ради недержавного пенсійного фонду»

Нацфінпослуг оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Змін до Порядку погодження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, членів ради недержавного пенсійного фонду»

Регуляторний акт розроблено відповідно до законів «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та «Про недержавне пенсійне забезпечення» з метою спрощення процедури набуття членами ради недержавного пенсійного фонду своїх повноважень, а також унормування питань, пов’язаних з утворенням ради недержавного пенсійного фонду та змінами у складі ради недержавного пенсійного фонду. Зокрема, новими змінами врегульовується питання стосовно подання до Нацкомфінпослуг документів щодо погодження членів ради недержавного пенсійного фонду та подання документів у разі змін у складі ради недержавного пенсійного фонду.

*****

Мінекономрозвитку оприлюднило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
щодо управління об’єктами державної власності»

Мінекономрозвитку оприлюднило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної власності». Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є розмежування повноважень суб’єктів управління об’єктами державної власності, створення сприятливих умов для оптимізації структури державного сектору економіки та запровадження ринкових методів управління суб’єктами господарювання державного сектору економіки.

Законопроект визначає особливості управління господарськими товариствами, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави. Зокрема, ним пропонується внести зміни до закону «Про управління об’єктами державної власності», якими створюються правові підстави для включення до складу органів управління господарських товариств незалежних членів наглядових рад або незалежних директорів, що забезпечить підвищення ефективності управління об’єктами державної власності.

Документом передбачається встановити, що кількість незалежних членів наглядової ради акціонерного товариства, 100% акцій яких перебувають у державній власності, не перевищує 10% кількісного складу наглядової ради.

Документом визначається правовий режим використання майна, закріпленого за органами виконавчої та судової влади і повноваження щодо розпорядження цим майном.

З метою встановлення прозорої процедури укладення суб’єктами господарювання державного сектору економіки інвестиційних договорів, договорів про спільну діяльність та управління майном, законопроектом передбачається надати Кабінету Міністрів повноваження щодо погодження таких договорів та затвердження типових форм цих договорів, що, в свою чергу, сприятиме посиленню контролю за використанням об’єктів державної власності.

Крім того, законопроектом пропонується розширити повноваження Кабінету Міністрів щодо управління об’єктами державної власності, зокрема в частині прийняття рішення про перетворення підприємств, що не підлягають приватизації, у державні акціонерні товариства.

*****

Обсяг торгів на біржовому ринку України
у квітні 2014 року склав 21,1 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у квітні поточного року на вітчизняному біржовому ринку було укладено угод з цінними паперами на загальну суму 21,1 млрд. грн., що виявилося в 1,8 раза менше за показник квітня 2013 року (37,3 млрд. грн.).

У січні-квітні 2014 року обсяг торгів на організованому фондовому ринку становив 131,65 млрд. грн., що у 1,1 раза перевищило показник аналогічного періоду минулого року (122,8 млрд. грн.).

Лідерами за обсягами торгів серед фінансових інструментів у квітні стали облігації внутрішньої державної позики, з якими було укладено угод на загальну суму 15,77 млрд. грн. Обсяг торгів акціями становив 2,1 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 2 млрд. грн., деривативами - 0,97 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,26 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 4,54 млн. грн., опціонними сертифікатами - 4,5 млн. грн., іпотечними облігаціями - 1 млн. грн.

*****

На ФБ «Перспектива» у квітні 2014 року було укладено
6,42 тис. договорів на суму 13,72 млрд. грн.

У квітні 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 6,42 тис. договорів на суму 13,72 млрд. грн. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 12,32 млрд. грн., деривативами - 0,86 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,5 млрд. грн., акціями - 0,03 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,01 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 4,24 млн. грн., іпотечними облігаціями - 0,99 млн. грн.

За станом на кінець квітня 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 664. З них, 160 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 65 - у другому рівні лістингу та 439 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 255 акцій; 159 ОВДП; 39 інвестиційних сертифікатів; 189 корпоративних облігацій; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 7 ф’ючерсних контрактів.

*****

У квітні 2014 року Індекс ПФТС зріс на 8,57%

У квітні 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,42 тис. на суму 4,45 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 3,24 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 1,17 млрд. грн., з акціями - 39,33 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 4,74 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,15 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом квітня зріс на 8,57% з 369,18 до 400,81 пункту, а з початку року - на 33,37% з 300,53 до 400,81 пункту.

За станом на кінець квітня 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 538 цінних паперів, з них, 809 акцій, 341 корпоративна облігація, 199 ОВДП, 166 цінних паперів ІСІ, 11 муніципальних облігацій, 9 депозитних сертифікатів НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 199 цінних паперів, а до другого - 194, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у квітні 2014 року зріс на 8,19%

Згідно з даними «Української біржі» у квітні 2014 року на ній було укладено 44,83 тис. угод на загальну суму 0,68 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,57 млрд. грн., а їхня кількість - 31,6 тис. На строковому ринку «Української біржі» у квітні було укладено 13,22 тис. угод на загальну суму 0,11 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 8,19% з 1 019,72 до 1 103,28 пункту, а з початку року - на 21,23% з 910,04 до 1 103,28 пункту.

*****

Інтерактивний Інвестиційний атлас України
буде презентовано восени цього року

Минулого тижня представники Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами обговорили з фахівцями проекту «Місцевий економічний розвиток міст України» деталі підготовки електронної платформи для інтерактивного Інвестиційного атласу України, повідомляє прес-служба Агентства. Атлас буде створено за фінансової підтримки уряду Канади у співпраці з Федерацією канадських муніципалітетів.

Директор Департаменту інвестиційної політики та регіонального розвитку Держінвестпроекту Василь Федюк зазначив, що створення інтерактивного інвестиційного атласу України сприятиме поширенню інформації про інвестиційний потенціал України, а також забезпечить інвесторам легкий та швидкий доступ до потрібної їм інформації. Окрім цього, електронний інвестиційний атлас дозволить зацікавленим сторонам оглянути земельні ділянки та об’єкти нерухомості на території України у зручний час, перебуваючи в будь-якій точці світу.

Василь Федюк додав, що презентація інтерактивного Інвестиційного атласу України запланована на вересень цього року.

*****

За станом на початок ІІ кварталу 2014 року в Україні
було приватизовано 130,17 тис. об’єктів

Згідно з даними Фонду держмайна з початку процесу приватизації і за станом на початок ІІ кварталу 2014 року в Україні було приватизовано 130 171 об’єкті, з яких більше ніж три чверті (101 035 об’єктів) належали до комунальної форми власності, інші (29 136 об’єктів) - до державної.

Переважна більшість об’єктів (84,9%) належала до групи А. Питома вага приватизованих об’єктів груп В, Г дорівнювала 8,9%, Д - 4%, Ж 1,2%, Е - 1%. За регіональним розподілом значна кількість приватизованих об’єктів групи А була зосереджена в Донецькій (11 740), Львівській (11 537), Дніпропетровській (7 092), Харківській (6 714), Запорізькій (5 125) областях, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (6 805) та м. Києві (12 153). За групами В, Г більшість приватизованих об’єктів спостерігалася у Донецькій (963), Дніпропетровській (786), Харківській (684), Луганській (616), Одеській (598), Київській (585) областях та м. Києві (692).

Процес приватизації майна підприємств, установ та організацій здійснювався в основному шляхом викупу. Цим способом до нових власників перейшли 52,54% об‘єктів. Через викуп майна, зданого в оренду з викупом, було приватизовано 17,96% об’єктів, продажу на аукціоні - 14,99%, продажу акцій акціонерних товариств - 8,15%, продажу на конкурсній основі - 6,02%, викупу за альтернативним планом приватизації - 0,35%.

За видами економічної діяльності процесом приватизації найбільше охоплено єдині майнові комплекси підприємств торгівлі, побутових виробів та предметів особистого вжитку, промисловості, а також об’єктів з надання комунальних та індивідуальних послуг.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 2,45 пункту,
а Індекс українських акцій - на 1,37 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 08.05.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
231 840 743,76
398,36
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 08.05.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
27 854 017
1 101,91


*****

Завдяки першому траншу МВФ золотовалютні
резерви України зросли до $17,3 млрд.

Згідно з даними НБУ, за станом на початок травня 2014 року обсяг золотовалютних резервів України дорівнював $14,23 млрд.

У квітні на їх динаміку вплинуло здійснення платежів з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (на суму $959 млн.), включаючи здійснення платежів на користь Міжнародного валютного фонду (на суму $654 млн.).

Національний банк у квітні поточного року валютні інтервенції на міжбанківському валютному ринку України не здійснював.

На початку травня Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду розміром близько $3,19 млрд. у рамках дворічної кредитної програми stand-by, що сприяло відповідному збільшенню золотовалютних резервів країни до $17,3 млрд.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у квітні 2014 року
дорівнював 103,3%, а з початку року - 106,4%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у квітні 2014 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 103,3% (з початку року – 106,4%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 106,1% (з початку року - 109,2%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні ціни зросли на 3,5% (з початку року - на 4,8%), у переробній промисловості - на 8% (з початку року - на 13,3%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 2% (з початку року - на 0,5%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24