Новини УАІБ

28 квітня 2014

НКЦПФР розробила порядок забезпечення інтересів власників іменних цінних паперів
у разі відсутності документів системи реєстру

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Порядку забезпечення інтересів власників іменних цінних паперів у разі відсутності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів певного випуску», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, Порядок визначає послідовність дій усіх учасників процесу, пов’язаного з відновленням інформації про власників іменних цінних паперів, у випадку відсутності документів системи реєстру власників іменних цінних паперів.

У документі регламентуються кроки, що мають зробити емітент, Центральний депозитарій, безпосередньо власники цінних паперів, депозитарні установи щодо відновлення реєстру власників іменних цінних паперів певного випуску.

Впровадження цього механізму створить умови для забезпечення існування іменних цінних паперів таких випусків у бездокументарній формі після прийняття відповідного рішення емітентом.

*****
 
НКЦПФР та правники обговорили актуальні питання
корпоративного права

Минулого тижня за організації Асоціації правників України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку відбувся круглий стіл, головною метою якого було обговорення найбільш важливих та актуальних питань у сфері корпоративного права задля налагодження діалогу між владою та бізнесом. В ньому взяли участь представники НКЦПФР та фахівці у галузі корпоративного права.

Як відзначив на круглому столі член НКЦПФР Анатолій Амелін, корпоративне законодавство в Україні розвивалося внаслідок процесу приватизації. При цьому перші корпоративні процедури були пов’язані з державним управлінням підприємствами та адміністративним регулюванням. У результаті процесу зміни власності спочатку відбувся перекіс балансу інтересів у бік держави, а потім - у бік великих мажоритарних акціонерів. З врахуванням цього, сьогодні першочерговим завданням має стати захист прав міноритарних акціонерів, яких в Україні нараховується кілька мільйонів.

Значною проблемою для нашої країни є наявність великої кількості акціонерних товариств. Щоправда останніми роками вона зменшилася і сьогодні дорівнює близько 15 тис. Торік Комісія припинила діяльність 6 тис. АТ, які реально не працювали.

Важливим чинником на шляху розвитку корпоративного управління стала депозитарна реформа, яка сприятиме інтеграції України у світовий фінансовий ринок та адаптації вітчизняного законодавства до європейських стандартів.

Діяльність Центрального депозитарію допомагатиме встановленню кореспондентських відносин з депозитарними установами інших країн та залученню іноземних інвестицій. Крім того, в ході депозитарної реформи відбулася дематеріалізація цінних паперів.

Поряд із цим, в Україні існує серйозна проблема так званих «сплячих акцій». Власники цих акцій не відкрили рахунки у цінних паперах у депозитарних установах. У результаті, вони не мають права брати участь у голосуванні на загальних зборах акціонерів. При цьому іноземні інвестори не готові працювати з компаніями, де є такі цінні папери.

Необхідно шукати механізми вирішення цього питання. Одним з таких механізмів, який вже застосовується у судовій практиці, може бути визнання вказаних акцій відумерлою спадщиною з їх наступною передачею органам місцевої влади та виставленням на аукціони.

Ще одним проблемним питанням є вимога до публічних компаній щодо їх обов’язкового включення до лістингу фондових бірж. Значні складнощі у цій сфері виникають, зокрема, у банків, а також в АТ з великою кількістю акціонерів. Враховуючи це, на законодавчому рівні доцільно надати можливість товариствам змінювати свою організаційно-правову форму.

Особливу увагу потрібно приділити й питанням дерегуляції, зокрема, запровадити жорсткі вимоги щодо діяльності публічних компаній з одночасним наданням більше свободи приватним компаніям, а також передати більше повноважень СРО.

А. Амелін нагадав, що минулого року Комісія здійснила самооцінку своєї діяльності, у тому числі й щодо розвитку корпоративного управління, у відповідності до принципів IOSCO. Її результати, серед іншого довели, що в Україні спостерігається достатньо високий рівень захисту прав міноритарних акціонерів.

Зараз регулятор підбиває підсумки реалізації Програми розвитку фондового ринку, термін якої спливає у поточному році. Цей документ виконано на 95%. У ході розробки нового програмного документа буде передбачено подальший розвиток корпоративного законодавства та корпоративної реформи.

Вже зроблено реальні кроки у цьому напрямку. Так на розгляді у Верховній Раді знаходиться ряд законопроектів, розроблених Комісією. Зокрема, це проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», що запроваджує в нашій країні такий інструмент захисту прав інвесторів, як похідний позов, та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах», що передбачає право мажоритарного акціонера на обов’язковий викуп акцій - сквіз-аут (squeeze-out).

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіки, в ході проведення депозитарної реформи з 15 тис. акціонерних товариств знерухоміли акції тільки 8 тис. Для вирішення цього питання регулятор дозволив виконавчим органам АТ приймати рішення про дематеріалізацію, що має значно полегшати та спростити цю процедуру.

З метою розвитку корпоративного управління НКЦПФР розробила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств), який розглядається парламентом. Документ передбачає норми щодо діяльності корпоративного секретаря АТ, проведення загальних зборів шляхом заочного голосування, встановлення справедливої ринкової оцінки вартості акцій при їх викупі тощо.

Спільно з Мінекономрозвитку розроблено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав інвесторів)», що також вже внесено до Верховної Ради. Цим документом передбачено підвищення рівня відповідальності менеджменту акціонерних товариств.

У ході круглого столу Асоціація правників України презентувала Концепцію реформування корпоративного права України. Її основними завданнями є: створення правового режиму, зручного для підприємців, які об’єднали капітал для ведення бізнесу в Україні; спрощення управління корпоративними відносинами в приватизованих компаніях, обтяжених баластом дрібних акціонерів, які давно втратили інтерес до своїх акцій; побудова передумов для створення реальної ринкової вартості акцій публічних компаній.

*****

Регулятор завершив роботу над змінами до Порядку передачі цінних паперів
на обслуговування до Центрального депозитарію

НКЦПФР затвердила проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до Центрального депозитарію цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії. Документ був розроблений відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про депозитарну систему України».

Як зазначила директор Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, нормативний акт визначає порядок передачі до депозитарної системи Центрального депозитарію знерухомлених цінних паперів, які не були переведені на зберігання до Центрального депозитарію цінних паперів до набрання чинності закону «Про депозитарну систему України». Це стосується цінних паперів тих випусків, які були зареєстровані в документарній формі та яким не було присвоєно код цінних паперів ISIN. Комісією було розроблено механізм, спрямований на врегулювання зазначеної проблеми, впровадження якого сприятиме ефективному функціонуванню депозитарної системи в цілому.

*****

Відбулися загальні збори акціонерів НДУ

Минулого тижня відбулися чергові загальні збори акціонерів ПАТ «НДУ» (Національного депозитарію України), інформує прес-служба НКЦПФР. На них були розглянуті звіти наглядової ради, правління та ревізійної комісії за 2013 рік, а також затверджені висновки ревізійної комісії і річний звіт НДУ за минулий рік.

Крім того, акціонери прийняли рішення про розподіл прибутку депозитарію за 2013 рік, що склав 11,88 млн. грн., затвердили розмір річних дивідендів, що будуть перераховані до Державного бюджету відповідно до законодавства. Додатково акціонери внесли зміни до статуту установи.

Зборами було прийнято рішення щодо обрання членів наглядової ради НДУ, ревізійної комісії та складу правління. Відтепер до наглядової ради НДУ входитимуть по дві особи від НКЦПФР та Національного банку та по одній особі від «Ощадного банку України», «Державного експортно-імпортного банку» та корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ.

Правління буде представлено сімома особами - Максимом Івановим, Ігорем Івченком, Сергієм Каменярем, Сергієм Румпою, Андрієм Степаненком, Крістіною Прасоловою. Очолить орган Геннадій Журов.

За словами Голови НКЦПФР Дмитра Тевелєва, рішення, прийняті акціонерами НДУ на зборах, сприятимуть підвищенню ефективності роботи депозитарію, покращенню якості обслуговування його клієнтів та повному виконанню усіх покладених на нього державою завдань, а також допоможуть у реалізації можливості участі у депозитарії міжнародної депозитарної організації.

Для довідки: Національний депозитарій України був створений у 1998 році. Установа виконує функції Центрального депозитарію. Відповідно до закону «Про Національну депозитарну систему» 25% акцій НДУ належить державі та знаходиться в управлінні НКЦПФР, ще 25% належить НБУ, 24,99% - «Ощадному банку України», 10,99% - корпоративному недержавному пенсійному фонду НБ, решта - іншим акціонерам.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила законопроект «Про внесення зміни до статті 62
Закону України «Про банки і банківську діяльність»

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення зміни до статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність». Документ розроблено у зв’язку з тим, що статтею 62 закону «Про банки і банківську діяльність» встановлено порядок розкриття банківської таємниці, за яким визначено випадки надання інформації щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю. Однак, цим законом не визначено випадки надання відповідної інформації тимчасовому адміністратору небанківської фінансової установи, що створює значні перешкоди для виконання покладених на тимчасового адміністратора обов’язків.

Для розв’язання цієї проблеми законопроектом пропонується доповнити статтю 62 закону «Про банки і банківську діяльність» нормою про розкриття банками інформації тимчасовому адміністратору небанківської фінансової установи щодо наявності банківських рахунків такої установи та/або операцій за цими рахунками за конкретний проміжок часу.

*****

Керівництво департаменту регулювання та нагляду за установами
накопичувального пенсійного забезпечення Нацкомфінпослуг провело робочу зустріч
з представниками ринку та проектом USAID

Минулого тижня у Нацкомфінпослуг відбулася робоча зустріч керівництва Департаменту регулювання та нагляду за установами накопичувального пенсійного забезпечення, а також члена Нацкомфінпослуг Сергія Бірюка з проектом USAID, повідомляє прес-служба Комісії. У ній також взяли участь працівники Департаменту методології, стандартів регулювання та нагляду за фінансовими установами Комісії, Української асоціації адміністраторів недержавних пенсійних фондів та Національної асоціації недержавних пенсійних фондів та адміністраторів України.

Учасники зустрічі обговорили міжнародну практику застосування показника «Вартість одиниці пенсійних активів» та пропозиції щодо змін, доповнень та уточнень у нормативно-правові акти, які мають забезпечувати впровадження показника одиниці пенсійних активів при здійсненні обліку у недержавних пенсійних фондах у повному обсязі.

Особлива увага була присвячена механізмам подальшої участі у системі недержавного пенсійного забезпечення України громадян, які проживають на території Автономної Республіки Крим.

Важливим питанням зустрічі також стало збереження активів недержавних пенсійних фондів, інвестованих у депозити в банківських установах, до яких введено тимчасові адміністрації, та взаємодії з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

*****

Індекс інвестиційної привабливості України зріс до 2,72 пункти

Згідно з інформацією Європейської бізнес асоціації, події кінця 2013 - початку 2014 року вплинули на оцінки експертів щодо економічної ситуації в Україні. Після найнижчого показника Індексу інвестиційної привабливості у І кварталі 2013 року експертні оцінки суттєво підвищилися - з 1,81 до 2,72 пункту, що є найвищим показником з 2011 року. Оцінки очікувань змін в інвестиційному кліматі у найближчі три місяці є фактично найвищими за весь період вимірювання Індексу - 3,6 пункту (попередній найвищий показник (3,2 пункту) спостерігався у 2010 році після президентських виборів.

Враховуючи значні розбіжності у розвитку різних регіонів України, до оцінювання Індексу було включену оцінку характеристик інвестиційної привабливості регіонів. Так, зараз найбільш привабливими експерти вважають Захід та Центр України (показники регіонального Індексу відповідно 2,7 та 2,4 пункту), менш привабливими - Схід та Південь (однакові показники - 1,9 пункту)

Позитивними змінами на початку 2014 року, на думку експертів, є можливість відкритого діалогу між владою та суспільством. При цьому вони очікують активних дій уряду щодо подолання економічної кризи та корупції в Україні. Негативними змінами експерти називають не надто швидкі дії уряду, не зовсім зрозумілу його позицію щодо подолання кризи та пов’язану з цим економічну та політичну нестабільність.

*****

У І кв. 2014 року на фондових ринках Європи емітенти здійснили 68 ІРО,
у результаті яких залучили 11,4 млрд. євро

Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, в І кварталі 2014 року на фондових ринках Європи емітенти здійснили 68 ІРО, у результаті яких залучили 11,4 млрд. євро. У порівнянні з І кварталом 2013 р. кількість угод збільшилася у 1,5 рази, а вартість угод - у 3,5 рази (у січні-березні 2013 р. було укладено 45 ІРО на суму 3,3 млрд. євро).

Активізація європейських ринків ІРО розпочалася ще наприкінці минулого року, коли спостерігалося значне збільшення кількості та обсягів угод. Експерти зазначають, що подібний успіх був гарантований завдяки гарній підготовці компаній до укладання угод, а також чітко налагодженим комунікаціям з інвесторами.

Порівнюючи розвиток ринків ІРО країн Європи з ринком США, варто зазначити, що у січні-березні 2014 р. Європа перевершила США за показником обсягу залучених коштів, проте поступилася за кількістю угод.

Зокрема, у звітному періоді на американських фондових біржах NYSE та NASDAQ було укладено 71 ІРО на загальну суму 8 млрд. євро. Найбільш активним щодо укладання угод став сектор охорони здоров’я. Емітенти цього сектору здійснили 35 ІРО, на частку яких припало майже половина усіх коштів, залучених на біржах країни у І кварталі 2014 р. Подібно до європейського, активізація американського ринку стала продовженням позитивних трендів минулого року.

У січні-березні 2014 року серед фондових майданчиків Європи лідерами за обсягом коштів, залучених у ході ІРО, були London Stock Exchange (Великобританія) – 5,93 млрд. євро (що становить 53% від коштів, залучених на всіх біржах регіону), європейський майданчик NYSE Euronext - 2,11 млрд. євро (19%), група бірж NASDAQ OMX – 1,95 млрд. євро (18%), BME Spanish Exchange – 0,9 млрд. євро (8%), Irish Stock Exchange – 0,27 млрд. євро (2%).

Лондонська біржа посіла перше місце і за кількістю розміщень (32 ІРО), випередивши польський майданчик Warsaw Stock Exchange (10 ІРО), групу бірж NASDAQ OMX (7 ІРО), європейський майданчик NYSE Euronext (6 ІРО) та італійську біржу Borsa Italiana (5 ІРО).

Найбільшими розміщеннями на європейських ринках у І кварталі 2014 року були ІРО французької компанії Altice SA (сектор телекомунікацій) - 1,31 млрд. євро, датської компанії ISS A/S (промисловий сектор) - 1,1 млрд. євро, британської компанії Kennedy Wilson Europe Real Estate plc (фінансовий сектор) - 1,02 млрд. євро, російської компанії Lenta Ltd (сектор товарів та послуг) – 0,7 млрд. євро та французької компанії Gaztransport&Technigaz SA-GTT (промисловий сектор) – 0,62 млрд. євро.

Ці п’ять емітентів у цілому отримали в ході публічних розміщень 4,74 млрд. євро, що становить 41,6% усіх коштів, залучених у І кварталі на ринках Європи. Вони розмістили акції на London Stock Exchange, NYSE Euronext та NASDAQ OMX.

У звітному періоді найбільші обсяги коштів були залучені емітентами, які представляють сектор товарів та послуг (3,2 млрд. євро), фінансовий сектор (3,1 млрд. євро), промисловий сектор (2,75 млрд. євро), сектор телекомунікацій (1,51 млрд. євро), сектор охорони здоров’я (0,44 млрд. євро).

Іншими галузями, на які звернули увагу інвестори, були нафтогазова промисловість, сектор комунальних послуг, технологічний сектор, а також сектор сировини та матеріалів.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,73 пункту,
а Індекс українських акцій - на 19,32 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 25.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
31 726 365,4
407,13
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 25.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
35 240 842
1 124,97


*****

Надходження до Держбюджету України у І кварталі 2014 року на 9% перевищили
показник аналогічного періоду минулого року

У січні-березні 2014 року до загального фонду Державного бюджету зараховано 78 375,8 млн. грн. або 100% від планових показників, що на 6 493,2 млн. грн. або на 9% перевищило показник аналогічного періоду 2013 року, інформує Державна казначейська служба.

Неподаткових надходжень до загального фонду Державного бюджету з початку поточного року надійшло 19 548,1 млн. грн. При цьому надходження до спеціального фонду Державного бюджету склали 10 422,3 млн. грн.

У січні-березні 2014 року органами Казначейства відшкодовано податку на додану вартість з бюджету на суму 8 935 млн. грн. або 100% плану.

Помісячним розписом асигнувань загального фонду Державного бюджету (за винятком надання кредитів, без урахування видатків на обслуговування державного боргу та міжбюджетних трансфертів) на січень-березень 2014 року міністерствам і відомствам (головним розпорядникам бюджетних коштів) передбачено асигнування у сумі 52 082,5 млн. грн. (без нерозподілених по головних розпорядниках коштів видатків резервного фонду).

Протягом січня-березня поточного року відкрито та зараховано на рахунки відкритих асигнувань головних розпорядників бюджетних коштів асигнування на загальну суму 51 563,7 млн. грн., що становить 99% від планових асигнувань.

*****

Середня заробітна плата в Україні у березні 2014 року дорівнювала 3 398 грн.

За інформацією Державної служби статистики у березні 2014 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 398 грн., що виявилося на 6,6% більше показника лютого 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем збільшилася на 4,1%. У березні 2014 року у порівнянні із березнем 2013 року середня номінальна заробітна плата зросла на 5,8%, а реальна - на 2,4%.

У січні-березні 2014 року середня номінальна заробітна плата становила 3 244 грн., що на 5,3% більше показника січня-березня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 3,5%. Загальна кількість штатних працівників за березень практично не змінилася і за станом на кінець місяця склала 9 966,7 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24