Новини УАІБ

22 квітня 2014

НКЦПФР затвердила вимоги до тимчасових адміністраторів професійних учасників
депозитарної системи та типову форму договору з ними

НКЦПФР затвердила Типову форму договору між тимчасовим адміністратором професійного учасника депозитарної системи України та НКЦПФР, а також Вимоги до особи, яка може бути призначена тимчасовим адміністратором професійного учасника депозитарної системи України, повідомляє прес-служба Комісії.

Як пояснила директор Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, тимчасовим адміністратором Центрального депозитарію може стати лише громадянин України з освітою не нижче магістра економіки або права, який має сертифікат на право здійснення дій, пов’язаних з безпосереднім провадженням професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності та, за необхідності, клірингової діяльності на фондовому ринку, з досвідом роботи на керівних посадах у професійних учасниках депозитарної системи України не менше 10 років, який не позбавлявся права обіймати посади або займатися певною діяльністю протягом останніх 10 років.

Схожими, але простішими, є вимоги до тимчасового адміністратора депозитарних установ. Це має бути особа з українським громадянством або іноземець, який перебуває в Україні на законних підставах, має освіту щонайменше спеціаліста економіки або права, має відповідний сертифікат на провадження депозитарної діяльності та з торгівлі цінними паперами (за необхідності), з досвідом роботи на керівних посадах у професійних учасниках депозитарної системи України не менше п’яти років, який не позбавлявся права обіймати посади або займатися певною діяльністю протягом останніх п’яти років.

При цьому в обох випадках важливо, щоб у минулому діяльність такої особи не призвела до призначення тимчасового адміністратора, анулювання відповідних ліцензій та сертифікатів на фондовому ринку, та щоб ця особа не притягувалась до адміністративної відповідальності за порушення законодавства на ринку цінних паперів або була звільнена за вимогою державного органу за невідповідність професійним та трудово-моральним вимогам. Крім того, необхідно, щоб особа вказана не була кредитором, акціонером професійного учасника депозитарної системи України, не мала непогашеної і не знятої судимості та не була обвинуваченою по кримінальній справі.

*****

НКЦПФР внесла зміни до порядку визначення біржового курсу цінного папера

НКЦПФР прийняла рішення «Про внесення змін до Порядку визначення біржового курсу цінного папера», повідомляє прес-служба Комісії. Метою розробки регуляторного акта є забезпечення реалізації положень закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» та встановлення єдиного порядку функціонування фондових бірж.

За словами директора Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, основною метою внесення змін є розширення бази розрахунку біржового курсу, яка б дозволяла визначити справжню ринкову вартість більшої кількості цінних паперів, та унеможливила штучне формування ринкової ціни. З пропозиціями щодо зміни підходів до розрахунку біржового курсу до Комісії звернулись учасники фондового ринку. Комісія проаналізувала їхні пропозиції та внесла їх до проекту рішення.

Згідно зі змінами до бази розрахунку біржового курсу включається біржовий контракт, строк виконання якого не перевищує трьох робочих днів з моменту укладання договору, що відповідає вимогам закону «Про депозитарну систему». Крім того, документ передбачає норму щодо укладання біржового контракту на підставі безадресної заявки.

*****

Комісія схвалила зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності

НКЦПФР прийняла проект рішення «Про внесення змін до Положення про провадження депозитарної діяльності», інформує прес-служба регулятора.

Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, потреба внесення змін виникла через низку запитів від емітентів, депозитарних установ, Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв, Української асоціації інвестиційного бізнесу щодо недостатньої урегульованості законодавством процедури виплати емітентом доходів за цінними паперами.

Згідно із змінами, емітент має переказувати кошти для виплати акціонерам - депонентам депозитарних установ через рахунок Центрального депозитарію в Розрахунковому центрі, зазначаючи інформацію щодо фактично утриманої та сплаченої суми податку при нарахуванні таких виплат. А Центральний депозитарій має не пізніше трьох діб переказати кошти зі свого рахунку в Розрахунковому центрі на рахунки депозитарних установ та депозитаріїв-кореспондентів, зазначаючи при цьому особу депонента, суму для виплати цій особі й інформацію від емітента щодо фактично утриманої та сплаченої суми податку при нарахуванні цієї виплати.

Доходи у грошових коштах, які підлягають виплаті власникам цінних паперів, рахунки в цінних паперах яких обслуговуються депозитарною установою на підставі договору про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників, укладеному з емітентом щодо дематеріалізованих цінних паперів, виплачуються емітентом самостійно за зверненням такого власника з відповідною вимогою до емітента або депозитарною установою на підставі такого договору з емітентом, якщо його умовами передбачено надання зазначеної послуги, порядок і умови її надання.

*****

Міністерство фінансів у березні 2014 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 3,9 млрд. грн.

За інформацією Національного банку України у березні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 3,9 млрд. грн. У цілому, за січень-березень 2014 року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 14,2 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $0,2 млрд.

Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у березні у національній валюті становила 12,74% річних. За січень-березень 2014 року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 12,73%, в доларах - 5%.

Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 11,1 млрд. грн. з дохідністю 14,25% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 21,5 млрд. грн., у тому числі основний борг - 15,6 млрд. грн., сплата доходу - 5,9 млрд. грн.

За станом на початок квітня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися в обігу, дорівнював 280,89 млрд. грн. З них, облігації обсягом 170,28 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 84,3 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 15,29 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 11,01 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-березень 2014 року від приватизації державного майна
було отримано 47,66 млн. грн.

Згідно з даними ФДМУ, за січень-березень 2014 р. в Україні державну форму власності змінили 28 об’єктів. З цієї кількості, 19 об’єктів належали до групи А, 4 об’єкти - до групи Д, 3 об’єкти - до груп Е, 2 об’єкти - до групи Ж. У свою чергу, за угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 202 об’єкти, які усі належали до групи А.

У І кварталі Фондом держмайна до продажу на конкурсних торгах було запропоновано один пакет акцій початковою вартістю 28,98 млн. грн.

Протягом звітного періоду за результатами продажу пакетів акцій АТ на конкурсних торгах, оголошених наприкінці 2013 року, було укладено один договір купівлі-продажу держпакету розміром 50% плюс одна акція ПАТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань» на суму 14,44 млн. грн.

На фондових біржах у січні-березні 2014 року пропонувалося до продажу 56 пакетів акцій 53 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 462,47 млн. грн. За підсумками торгів було реалізовано два пакети акцій загальною вартістю по укладених контрактах 0,13 млн. грн. При цьому наказом ФДМУ наприкінці лютого біржові торги з продажу держпакетів акцій було призупинено.

У цілому, за січень-березень 2014 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 47,66 млн. грн. У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 0,73 млн. грн.

*****

Європейські фондові ринки протягом січня-березня 2014 року
демонстрували впевнене пожвавлення

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (The Federation of European Securities Exchanges - FESE), за станом на початок квітня 2014 р., лідерами серед фондових бірж країн Європи за показником ринкової капіталізації були європейський майданчик NYSE Euronext - 2,71 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,41 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,17 трлн. євро, група бірж NASDAQ OMX Nordics&Baltics - 976 млрд. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 828 млрд. євро.

Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували Irish Stock Exchange (Ірландія), капіталізація якої збільшилася на 20,1%, Cyprus Stock Exchange (Кіпр) - на 14,7%, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - на 12,1%, Athens Exchange (Греція) - на 11,7%, CEESEG-Ljubljana (Словенія) - на 9,4%.

У І кварталі на європейських фондових майданчиках переважно спостерігалося зростання основних біржових індексів. Найбільше зросли індекси NYSE Euronext Lisbon (Лісабон) - на 16%, Cyprus Stock Exchange - на 12,3%, Athens Exchange - на 11,9%, NASDAQ OMX Nordic-Copenhagen (Данія) - на 10,5%, Irish Stock Exchange - на 10,2%.

У звітному періоді дещо зменшилася кількість компаній, які знаходяться в лістингу фондових бірж Європи. Найбільшу кількість компаній у лістингу, за станом на початок квітня поточного року, мали BME Spanish Exchanges - 3 264 компаній, європейський майданчик NYSE Euronext - 1 057 компаній та Warsaw Stock Exchange (Польща) - 892 компанії.

Аналогічні тенденції відбувалися і на фондових ринках країн Центральної та Східної Європи. З початку року ринкова капіталізація переважної більшості фондових бірж регіону збільшилася, за виключенням Bucharest Stock Exchange (Румунія), Bratislava Stock Exchange (Словаччина) та CEESEG-Budapest (Угорщина). За станом на початок квітня 2014 р., найбільшу капіталізацію мала Warsaw Stock Exchange - 151,7 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna (Австрія), капіталізація якої становила 88,1 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague (Чехія) з капіталізацією 23,3 млрд. євро.

Найкращу динаміку зростання капіталізації з початку року в цьому регіоні продемонстрували біржі Болгарії, Словенії та Чехії.

Протягом перших трьох місяців поточного року на половині фондових майданчиків Центральної та Східної Європи відбулося зростання основних індексів, на решті спостерігалося їх падіння. Найбільше зросли індекси CEESEG-Ljubljana - на 9,3% та Warsaw Stock Exchange - на 8,8%.

Для порівняння, у січні-березні 2014 р. Індекс вітчизняного фондового майданчика ФБ ПФТС зріс на 22,84%, а Індекс українських акцій, який розраховується «Українською біржею», - на 12,05%.

У регіоні ЦСЄ найбільшу кількість компаній у лістингу мала Варшавська біржа, яка, як зазначалося вище, за цим показником посіла третє місце серед усіх європейських майданчиків. За нею йдуть Bulgarian Stock Exchange - 376 компаній у лістингу та Bratislava Stock Exchange - 131 компанія. При цьому на більшості фондових майданчиків також мало місце певне зниження кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 15,44 пункту,
а Індекс українських акцій - на 57,89 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 18.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
1 304 403,51
405,4
 
           Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 18.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
33 511 699
1 105,65

 

*****

У березні 2014 року грошова маса в Україні збільшилася на 1%,
а монетарна база - на 6,9%

За інформацією Національного банку, в березні стан грошово-кредитного ринку продовжував перебувати під впливом суспільно-політичного напруження в країні за одночасного уповільнення темпів відпливу коштів у національній валюті з депозитних рахунків банків.

Так обсяг депозитів у національній валюті в березні зменшився на 3,2% до 379,5 млрд. грн. (з початку року на 10,1%), у тому числі фізичних осіб на 5,3% (з початку року на 12,8%) до 221,2 млрд. грн., юридичних осіб - на 0,2% (з початку року на 6,2%) до 158,3 млрд. грн.

Протягом березня також зменшився обсяг депозитів в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) на 7,1% (з початку року на 14%) до $26,5 млрд., у тому числі фізичних осіб на 6,4% (з початку року на 13,7%) до $19,8 млрд., юридичних осіб - на 9% (з початку року на 15%) до $6,6 млрд.

Зменшення обсягів банківських депозитів супроводжувалося збільшенням рівня готівки поза банками на 6,1% (з початку року на 12,9%) до 268,5 млрд. грн. Обсяг грошової маси в березні збільшився на 1% (з початку року на 3,8%) до 943,2 млрд. грн. Монетарна база за цей період зросла на 6,9% (з початку року на 7,4%) до 329,7 млрд. грн.

Протягом березня залишки за кредитами в національній валюті зменшилися на 1,1% (з початку року на 2,9%) до 579,6 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб - на 1,1% (з початку року на 3,6%) до 458,1 млрд. грн., фізичних осіб - на 1,2% (з початку року на 0,3%) до 121,4 млрд. грн.

В іноземній валюті залишки за кредитами (у доларовому еквіваленті) зменшилися на 1,2% (з початку року на 1,3%) до $38 млрд., у тому числі фізичних осіб - на 2% (з початку року на 5,4%) до $7,9 млрд., юридичних осіб - на 1% (з початку року на 0,2%) до $30,1 млрд.

Враховуючи це, Національний банк вживав системних заходів, спрямованих на забезпечення стабільності банківської системи та підтримку її ліквідності на достатньому рівні.

Так обсяг рефінансування банків Національним банком в березні становив 32,3 млрд. грн. (з початку року - 63,1 млрд. грн.). Середньозважена процентна ставка за цими операціями за березень становила 15,66% річних (з початку року - 12,62% річних).

Одночасно протягом місяця Національний банк України набув у власність державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 4,4 млрд. грн. та $5 млн. (з початку року - на суму 26,3 млрд. грн. та $5 млн.). Операції з продажу зі свого портфеля цінних паперів України в поточному році ним не проводилися.

Крім того, у 2014 році Національний банк здійснював операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування, у межах якого було куплено та продано державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 1 млрд. грн. відповідно. У березні операції з купівлі та продажу державних облігацій України через механізм двостороннього котирування не проводилися.

Водночас з метою абсорбування ліквідності Національний банк проводив операції з мобілізації коштів - їх обсяг у березні становив 111,9 млрд. грн. (з початку року - 229 млрд. грн.). Майже всі ці операції було здійснено на строк овернайт. Середньозважена процентна ставка за операціями з мобілізації коштів в березні становила 1,93% (з початку року - 1,97%).

Обсяг коррахунків банків у Національному банку в березні збільшився на 17,5% (з початку року зменшився на 4,3%) до 31,6 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками відповідно до встановлених нормативів, за станом на початок квітня становив 31,6 млрд. грн., з яких на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 6,2 млрд. грн.

Операції Національного банку з насичення ліквідності банківської системи позитивно вплинули на вартість ресурсів на грошово-кредитного ринку. У березні спостерігалося зменшення вартості ресурсів майже на всіх його сегментах. Так середньозважена ставка за кредитами, наданими фізичним та юридичним особам, у березні, порівняно із лютим, знизилася в національній валюті з 20,44% до 19,69% річних, в іноземній валюті - з 9,05% до 8,56%.

Середньозважена ставка за депозитами в національній валюті за цей період зменшилася з 14,14% до 12,18% річних за незначного зростання в іноземній - з 6,52% до 6,65%. Вартість ресурсів на міжбанківському кредитному ринку в національній валюті зменшилася з 15,53% до 10,25% річних.

*****

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-березні 2014 року склало $267,4 млн.

За січень-лютий 2014 року експорт товарів з України склав $9 101,8 млн., а імпорт в Україну - $9 369,2 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з січнем-лютим 2013 року експорт зменшився на 10%, імпорт - на 17,9%. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $267,4 млн. (за січень-лютий 2013 року від’ємне сальдо дорівнювало $1 296,9 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,97 (за січень-лютий 2013 року - 0,89).

Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 191 країни світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 35,5% від загального обсягу експорту, до інших країн - 64,5%.

Імпорт з країн Європейського Союзу дорівнював 34,3% від загального обсягу імпорту, з інших країн - 65,7%.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у березні 2014 року
становив 96,3%, а у січні-березні - 95,8%

Згідно з даними Державної служби статистики у березні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 93,2%. При цьому у березні поточного року у порівнянні із лютим спостерігалося зростання промислового виробництва на 7,4%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у березні 2014 року у порівнянні із березнем 2013 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 4,5% (з початку року - на 1,3%), у переробній промисловості - на 8,1% (з початку року - на 7,7%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 8,3% (з початку року - на 2,1%).

*****

У січні-березні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 9,8 млрд. грн.,
що на 6,4% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року

У січні-березні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 9,8 млрд. грн., що на 6,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 84% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (8% та 8% відповідно). У січні-березні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована в Одеській, Чернігівській, Тернопільській, Волинській та Чернівецькій областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24