Новини УАІБ

14 квітня 2014

Відбулося засідання Ради УАІБ

10  квітня 2014 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули  питання про виконання плану та бюджету УАІБ за 1-й квартал 2014 року та на підставі Звіту Ревізійної комісії схвалили їх.

Учасники засідання обговорили та затвердили План роботи та бюджет Асоціації на 2-й квартал 2014 року.

Члени Ради обговорили загрозливу ситуацію щодо зміни режиму оподаткування ІСІ, закладену у законопроекті (№4647) «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень)».

Рада доручила Дирекції УАІБ звернутися до компаній з управління активами з пропозицією заручитися підтримкою підприємств, інвестиційні проекти яких фінансуються за рахунок коштів спільного інвестування, а також направити відповідні звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Адміністрації Президента України,  міжнародних організацій та партнерів щодо недопущення прийняття вищеозначеного проекту закону в частині зміни режиму оподаткування ІСІ.

На засіданні розглянуто пропозицію щодо співпраці УАІБ з Українською торгово-промисловою конфедерацією (УТПК). Генеральному директору УАІБ А.Рибальченку доручено підписати від імені Асоціації Меморандум про співробітництво між УАІБ та УТПК.

Рада прийняла ТОВ «КУА «ПРОФІ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ» (м.Київ) кандидатом у члени УАІБ з переведенням у статус повного члена після отримання компанією ліцензії та надала новій компанії Подання для отримання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами).

На підставі постанови НКЦПФР про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів на ТОВ «КУА «Міракс-Капітал» (м.Київ) у вигляді анулювання ліцензії члени Ради виключили компанію зі складу членів УАІБ.

Наступне засідання Ради відбудеться  29 травня 2014 року. 

*****

УАІБ продовжує боротьбу за збереження ІСІ

За останній тиждень УАІБ здійснила низку заходів, спрямованих на недопущення зміни режиму оподаткування коштів інститутів спільного інвестування. 

Асоціація надіслала листа в.о. Президента України, Голові Верховної Ради України О.Турчинову. Відповідні звернення було направлено до голів фракцій, профільних Комітетів Верховної Ради, а також особисто кожному народному депутату.

Керівництво Асоціації проводить зустрічі та консультації з представниками органів виконавчої влади, громадськими об’єднаннями, міжнародними організаціями з метою їхньої підтримки позиції ринку спільного інвестування.

Для формування правильного розуміння органами влади та суспільством ролі та місця інститутів спільного інвестування в економіці країни УАІБ ініціювала звернення компаній з управління активами до підприємств, інвестиційні проекти яких фінансуються за рахунок коштів ІСІ, з проханням оцінити  наслідки зміни режиму оподаткування коштів ІСІ для реалізації підприємствами інвестиційних проектів, обсягів випуску продукції, кількості робочих місць тощо.

В Асоціації продовжують відстежувати та оперативно реагувати на розвиток ситуації.

*****

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за березень 2014 року

Загострення стосунків з Росією на тлі підступної анексії Криму, стягнення численних військових угруповань до кордонів нашої країни та враховуючи переддефолтний стан української економіки, фондовий ринок України у березні 2014 року на такі події відреагував цілком адекватно: індекс Української біржі знизився на 8,89%, індекс ПФТС – на 6,15%.

Зрозуміло, що за таких обставин громадяни починають забирати гроші – з початку року тільки відтік з депозитних рахунків становив майже 100 мільярдів гривень. Ринок ІСІ теж зазнав втрат, але темпи виплат були не такими значними, як це можна було очікувати. Потужне зростання активів у лютому все ж дозволили інвестфондам пом’якшити березневе падіння і, за показником доходності «з початку року», зафіксувати позитивне значення.

Найкращі показники за прибутковістю у березні, звичайно, продемонстрували фонди, що орієнтовані на продукти грошового ринку та папери з фіксованою доходністю, але найбільший притік коштів інвесторів було зафіксовано у фондах ризикових інструментів (акції).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, ВЧА 31 відкритого ІСІ станом на 31.03.2014 р. склала 93,29 млн. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне зменшення чистих активів становило �2503,11 тис. грн. (-2,63%). Загальний чистий відтік коштів у секторі становив 803,75 тис. грн. через бажання інвесторів зафіксувати рекордне зростання вартості активів, яке відбулося у лютому. Проте вперше за два роки значення доходності  «з початку року» в секторі відкритих ІСІ зайняло перше місце з результатом +7,24%.

Негативні настрої на фондовому ринку не дозволили сектору завершити місяць з позитивним значенням зміни активів, лише 8 фондів все ж таки залишилися в позитивній зоні. У березні діапазон доходності інвестфондів коливався від +10,10% до -16,28%.

За результатами березня лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали:
«УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+367,63 тис. грн. (+28,03%)) – завдяки додатковому розміщенню 195 шт. сертифікатів (збільшення в обігу на 16,29%) отримав чистий притік у розмірі 212,51 тис. грн.;
«Аргентум» (-125,77 тис. грн. (-6,17%) – не зважаючи на зменшення вартості активів у портфелі, отримав 84,20 тис. грн. чистого притоку за рахунок збільшення кількості сертифікатів в обігу на 4,71%.

Найбільші виплати інвесторам у березні зробили такі фонди:
«ОТП Облігаційний» (-649,77 тис. грн. (-48,41%) – найбільший чистий відтік у розмірі 659,09 тис. грн. у зв’язку з викупом у інвесторів значної кількості сертифікатів (-48,83% в обігу);
«ОТП Класичний» (-3,89 тис. грн. (-0,02%) – чистий відтік становив 128,12 тис. грн. також через викуп 74 інвестиційних сертифікатів (-0,76% в обігу);
«КІНТО-Еквіті» (-272,05 тис. грн. (-7,40%) – через пред’явлення до викупу 110 інвестиційних сертифікатів отримав чистий відтік у розмірі 80,78 тис. грн.

Список основних гравців сектору у березні залишився без змін. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (20,53% сукупної ВЧА (19,15 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «ОТП Класичний» (17,92% (16,72 млн. грн.)). Третє місце посів фонд «Спарта Збалансований» (9,75% (9,09 млн. грн.)), четверте – зайняв фонд «ФІДО Фонд Облігаційний» (5,22% (4,87 млн. грн.). На почесному п’ятому місці розмістився «Дельта-Фонд збалансований» (4,23% (3,94 млн. грн.)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+10,10%), «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+7,73%) та «ФІДО Фонд Облігаційний» (+1,86%).

Найгірші показники у березні продемонстрували фонди «Преміум - фонд збалансований» (-16,28%), «Аргентум» (-10,39%) та «АРТ Індексний» (-8,32%).

Інтервальні фонди

У березні до огляду включено 9 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 20,88 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА зменшилася на 1678,64 тис. грн. (-7,56%).

У цьому місяці в секторі інтервальних фондів спостерігався притік капіталу – через незначне збільшення кількості інвесторів.

У березні лідером із залучення коштів у секторі інтервальних ІСІ став фонд «Аурум» (-140,09 тис. грн. (-6,25%)) – за рахунок додаткового розміщення 872 ЦП отримав 34,80 тис. грн. чистого притоку.

Решта фондів не зафіксувала будь-яких змін чистого капіталу.

Діапазон доходності інтервальних фондів у березні коливався в межах від -0,37% до -11,17%. Середня доходність сектору інтервальних фондів за підсумками місяця була найнижчою (-4,97%), тому за показником «доходність з початку» року сектор інтервальних ІСІ показав третій показник +3,84% після відкритих та закритих ІСІ.

За підсумками березня всі фонди сектору зафіксували зниження. Найгірші результати отримали фонди «Платинум» (-11,17%), «Аурум» (-7,79%) та «Оріон» (-7,49%).

Закриті фонди

Вартість чистих активів 6 закритих ІСІ, які включено до березневого огляду, на кінець місяця склала 11,76 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів зменшилася на 256,56 тис. грн. (-2,14%). Проте, незважаючи на негативну ситуацію на ринку, сектор закритих фондів отримав найбільше значення залучення коштів інвесторів.

Лідерами зростання у секторі став фонд «Індекс Української Біржі» (-62,73 тис. грн.(-1,74%)) – за рахунок додаткового розміщення 8795 паперів (+9,08% в обігу) отримав 308,26 тис. грн. чистого притоку.

Решта фондів зазнала зниження вартості інвестиційних портфелів, проте не отримала будь-яких змін чистого капіталу.

Діапазон доходності закритих фондів у березні коливався в інтервалі від +8,58% до -9,92%. Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця була негативною (-3,51%), але з початку року доходність сектору становила +6,84%.

У березні лише один фонд зафіксував позитивний результат - «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (+8,58%).

Найбільші негативні результати були зафіксовані у фондах «Індекс Української Біржі» (-9,92%), «КІНТО-Весна» (-7,47%) та «Центавр» (-5,83%).

*****

За 2013 рік чисті активи інвестиційних фондів світу зросли на 7,3%

Згідно з даними представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту - European Funds and Asset Management Association (EFAMA), загальна вартість чистих активів інвестиційних фондів (фондів акцій, фондів облігацій, фондів грошового ринку, змішаних та збалансованих фондів тощо), зареєстрованих у всьому світі, за станом на початок 2014 року, дорівнювала 23,79 трлн. євро.

Позитивні тенденції щодо збільшення обсягів чистих активів світових інвестиційних фондів відбувалися упродовж усього минулого року за виключенням квітня-червня. Так, за І квартал вони збільшилися на 1,61 трлн. євро або на 7,3%, за ІІ квартал - зменшилися на 0,84 трлн. євро або на 3,5%, за ІІІ квартал знов збільшилися на 0,43 трлн. євро або на 1,9%, а за ІV квартал збільшилися на 0,42 трлн. євро або на 1,8%. У цілому, за 2013 рік чисті активи інвестфондів світу зросли на 1,62 трлн. євро або на 7,3%.

Серед усіх країн світу найбільший обсяг чистих активів, за станом на 01.01.2014 р., був зафіксований в інвестиційних фондах США (12,05 трлн. євро). Обсяг чистих активів інвестиційних фондів країн Європи дорівнював 6,9 трлн. євро, Австралії - 1,18 трлн. євро, Бразилії - 1,1 трлн. євро, Канади - 0,86 трлн. євро, Японії - 0,76 трлн. євро.

Результати дослідження щодо розвитку індустрії інвестиційного бізнесу у минулому році, проведеного EFAMA, були отримані на основі статистичних даних з 45 країн світу. Загальна кількість інвестфондів у світі, за станом на початок 2014 р., дорівнювала 76,2 тис., що на 4% більше показника початку минулого року (73,23 тис.). Розподіл за видами фондів був таким: фонди акцій - 28,36 тис.; збалансовані та змішані фонди - 17,83 тис.; фонди облігацій - 14,43 тис.; фонди грошового ринку - 2,8 тис.; інші фонди - 9,53 тис.

За станом на звітну дату, найбільша частка в загальній структурі активів усіх фондів (40%) належала фондам акцій. Частка активів фондів облігацій дорівнювала 22%, фондів грошового ринку - 15%, збалансованих та змішаних фондів - 11%, інших фондів - 12%.

У регіональному розрізі найбільша частка в структурі обсягів активів світових інвестиційних фондів належала фондам США (50,6%). Частка активів фондів країн Європи дорівнювала 28,9%, Австралії - 5%, Бразилії - 4,7%, Канади - 3,6%, Японії - 3,2%, Китаю - 1,5%, інших країн - 2,5%.

Торік відбулося зростання обсягів активів фондів акцій, збалансованих та змішаних фондів. Натомість обсяги активів фондів облігацій, фондів грошового ринку та інших видів фондів зменшилися. За станом на початок 2014 р., найбільший обсяг активів був зафіксований у фондів акцій - 9,63 трлн. євро (на початку 2013 року цей показник дорівнював 8,12 трлн. євро). Обсяг активів фондів облігацій становив 5,16 трлн. євро (5,33 трлн. євро), фондів грошового ринку - 3,45 трлн. євро (3,63 трлн. євро), збалансованих та змішаних фондів - 2,67 трлн. євро (2,37 трлн. євро), інших фондів - 0,88 трлн. євро (0,9 трлн. євро).

За станом на звітну дату, обсяг чистих активів фондів акцій США дорівнював 5,63 трлн. євро, країн Європи - 2,53 трлн. євро, Австралії - 0,47 трлн. євро, Японії - 0,45 трлн. євро, Канади - 0,23 трлн. євро, Бразилії - 0,07 трлн. євро.

Аналогічний показник фондів облігацій становив у США 2,4 трлн. євро, у країнах Європи - 1,94 трлн. євро, у Бразилії - 0,41 трлн. євро, в Японії - 0,1 трлн. євро, у Канаді - 0,09 трлн. євро, в Австралії - 0,06 трлн. євро.

У фондах грошового ринку він дорівнював у США 2 трлн. євро, у країнах Європи - 0,91 трлн. євро, в Австралії - 0,25 трлн. євро, в Бразилії - 0,03 трлн. євро, у Канаді - 0,02 трлн. євро, в Японії - 0,01 трлн. євро. Обсяг чистих активів збалансованих та змішаних фондів у країнах Європи становив 1,1 трлн. євро, у США - 0,9 трлн. євро, у Канаді - 0,33 трлн. євро, у Бразилії - 0,16 трлн. євро.

Обсяг чистих активів інших видів інвестиційних фондів був таким: у США - 1,16 трлн. євро; у Бразилії - 0,45 трлн. євро; в Австралії - 0,4 трлн. євро; в Європі - 0,37 трлн. євро; в Японії та Канаді - по 0,2 трлн. євро.

Торік світові інвестиційні фонди продемонстрували тенденцію щодо збільшення обсягів продажу цінних паперів. Згідно з даними EFAMA, у І кварталі 2013 року притік коштів до інвестфондів становив 320 млрд. євро, у ІІ кварталі - 109 млрд. євро, у ІІІ кварталі - 182 млрд. євро, а у IV кварталі - 229 млрд. євро.

У цілому за 2013 рік чистий притік коштів до усіх інвестиційних фондів світу склав 839 млрд. євро, що виявилося на 1,4% більше показника 2012 року (828 млрд. євро).

Найбільший притік коштів (305 млрд. євро) був зафіксований у фондах акцій. Змішані та збалансовані фонди залучили 230 млрд. євро, фонди облігацій - 126 млрд. євро, інші види фондів - 227 млрд. євро. Водночас у фондах грошового ринку відбувся відтік коштів у сумі 49 млрд. євро.

Інвестиційним фондам Європи торік вдалося залучити коштів на суму 228 млрд. євро. Притік був зафіксований у фондах акцій, облігацій, збалансованих та змішаних фондах, а у фондах грошового ринку навпаки відбувався відтік коштів.

Інвестиційні фонди США за звітний період залучили 369 млрд. євро. При цьому усі види фондів закінчили рік з позитивними показниками.

*****

Зростання активів НПФ Україні у 2013 році склало 25,9%

Згідно з даними Нацкомфінпослуг, за станом на початок 2014 року до Державного реєстру фінансових установ було внесено 81 недержавний пенсійний фонд (на початку 2013 року - 94) та 28 адміністраторів НПФ (на початку 2013 року - 37). Кількість відкритих НПФ дорівнювала 65, корпоративних - 9, професійних - 7.

Недержавні пенсійні фонди зареєстровано у дев’яти регіонах України. Найбільша кількість НПФ зосереджена у м. Києві - 61 або 75,3% від загальної кількості.

Адміністраторами НПФ за станом на звітну дату було укладено 61,4 тис. пенсійних контрактів (за минулий рік цей показник не змінився) з 50,1 тис. вкладниками, з яких 2,4 тис. вкладників (або 4,8%) - це юридичні особи, а 47,7 тис. вкладників (або 95,2%) - фізичні особи. Порівняно з початком 2013 року кількість контрактів з юридичними особами зменшилася на 3%, а з фізичними особами - зросла на 0,8%.

Перелік великих підприємств, які виступили засновниками та учасниками НПФ, залишається незмінними. Зокрема, це ВАТ «Укртелеком», ВАТ «Стирол», Державне підприємство «Укрпошта», ВАТ «Запорізький завод високовольтної апаратури».

Серед банків лідерами у цій сфері є Національний банк України та «Укрексімбанк», а серед професійних спілок - Профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості, а також Профспілка працівників металургійної і гірничодобувної промисловості.

На початку 2014 року кількість учасників недержавних пенсійних фондів за укладеними пенсійними контрактами становила 840,6 тис. осіб (на 43,7% більше показника початку 2013 року).

Серед учасників НПФ переважну більшість становили особи віком від 25 до 50 років (64,5%) та особи віком від 50 до 60 років (24,4%). Частка учасників НПФ вікової групи старше 60 років дорівнювала 5,7%, а вікової групи до 25 років - 5,4%.

Більшість учасників недержавних пенсійних фондів становлять чоловіки. Причому у віковій групі старше 60 років їхня кількість перевищує кількість жінок у 2,7 раза.

Одним із основних якісних показників, які характеризують систему недержавного пенсійного забезпечення, є сплачені пенсійні внески. Загальний обсяг таких внесків за січень-грудень минулого року збільшився на 20,8% і за станом на початок 2014 р. дорівнював 1 587,5 млн. грн.

Пенсійні виплати (одноразові та на визначений строк) на звітну дату становили 300,2 млн. грн., збільшившись на 19,2% порівняно із початком минулого року. Одноразові виплати збільшилися на 16,5%, а на визначений строк - на 85,6%. В цілому, за станом на початок поточного року недержавними пенсійними фондами було здійснено пенсійних виплат (одноразово та на визначений строк) 69 тис. учасникам, що склало 8,2% від їх загальної кількості.

Загальні активи недержавних пенсійних фондів за 2013 р. збільшилися на 25,9% з 1,66 млрд. грн. до 2,09 млрд. грн.

Структура загальних активів недержавних пенсійних фондів, за станом на звітну дату, була такою: банківські депозити - 36,4%; корпоративні облігації - 31%; акції - 13,3%; облігації внутрішньої державної позики - 11,5%; нерухомість - 2,8%; банківські метали - 0,7%; муніципальні облігації - 0,5%; інші активи - 3,8%.

Загальна сума інвестиційного доходу недержавних пенсійних фондів, за станом на початок 2014 року, дорівнювала 953,3 млн. грн. (на 31,1% більше показника початку 2013 року).

Витрати, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, становили 135,3 млн. грн. або 6,5% від загальної суми активів НПФ.

Основна частина таких витрат припадала на оплату послуг з управління активами пенсійного фонду - 94,5 млн. грн. або 69,8% від загальної суми витрат. Витрати на оплату послуг з адміністрування пенсійного фонду становили 29,3 млн. грн. (21,7%), а на оплату послуг зберігача, який здійснює зберігання активів пенсійного фонду, - 7,2 млн. грн. (5,3%).

Витрати на послуг, пов’язаних із здійсненням операцій із пенсійними активами, які надаються третіми особами, складали 2,1 млн. грн. (1,6%), послуг, з проведення планових аудиторських перевірок НПФ - 1,1 млн. грн. (0,8%), інших послуг - 1,1 млн. грн. (0,8%).

*****

НКЦПФР готова до початку конкурсу з визначення фондових
майданчиків для публічного розміщення облігацій МФО

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про проведення конкурсу з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватись публічне розміщення облігацій МФО (міжнародних фінансових організацій)», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, протягом десяти робочих днів з дати прийняття вищезазначеного рішення конкурсна комісія повинна розмістити на офіційному веб-сайті НКЦПФР оголошення про початок проведення конкурсу з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватися публічне розміщення облігацій МФО. Паралельно претенденти можуть подавати свої заяви на участь у цьому конкурсі, який триватиме 30 календарних днів з моменту оголошення його старту. Таким чином регулятор зробив черговий крок до появи на ринку інструменту, цікавого як для МФО, так і для вітчизняних інвесторів.

Для довідки: НКЦПФР відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про цінні папери та фондовий ринок» 5 листопада 2013 року прийняла рішення «Про затвердження Положення про конкурс з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватись публічне розміщення облігацій міжнародних фінансових організацій». Такий конкурс проходитиме раз на рік, або за необхідності оновлення переліку бірж, на яких можуть знаходитись в обігу облігації МФО.

*****

Комісія завершила роботу над Положенням про припинення діяльності
на фондовому ринку депозитарної установи

НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності», інформує прес-служба НКЦПФР.

Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, необхідність нормативно врегулювати питання, пов’язані з припиненням провадження депозитарними установами професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, у зв’язку з набранням чинності закону «Про депозитарну систему України». Розроблений регулятором документ враховує вимоги законодавства про депозитарну систему України, а також про банки і банківську діяльність.

Положення встановлює вимоги до дій депозитарних установ, а також дій юридичних осіб, яким було анульовано ліцензії на провадження депозитарної діяльності та які припиняють провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності. Також документ визначає вимоги до дій інших професійних учасників фондового ринку, пов’язаних з цим припиненням, та порядок здійснення державного контролю за діями таких осіб.

*****

НКЦПФР прийняла рішення, спрямоване на запобігання
порушенням прав власності на цінні папери у АР Крим

НКЦПФР затвердила рішення «Щодо запобігання порушенням прав власності на цінні папери», повідомляє прес-служба Комісії. За інформацією директора департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, документ було розроблено з метою запобігання порушенням прав інвесторів, знищенню або заволодінню сторонніми особами конфіденційною інформацією, що міститься у системах депозитарного обліку депозитарних установ, розташованих на території Автономної Республіки Крим, Комісія розробила та затвердила відповідний документ.

Нормативний акт зобов’язує депозитарні установи, розташовані в Криму, надавати до Центрального депозитарію не пізніше наступного робочого дня проведення облікових операцій скановані копії розпоряджень та/або документів, на підставі яких були проведені такі операції. Копії документів мають подаватися в електронному форматі відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

*****

У березні 2014 року обсяг торгів на фондових біржах України
дорівнював 21,8 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у березні 2014 року обсяг біржових торгів цінними паперами в Україні склав 21,8 млрд. грн., що виявилося у 1,5 раза менше показника березня 2013 року (33,5 млрд. грн.). За перших три місяці 2014 року обсяг торгів на фондових біржах дорівнював 110,55 млрд. грн., що у 1,3 раза перевищило показник аналогічного періоду минулого року (85,3 млрд. грн.).

Серед фінансових інструментів лідерами за обсягами торгів у березні стали облігації внутрішньої державної позики. З ними було укладено угод на загальну суму 17,09 млрд. грн. Обсяг угод з корпоративними облігаціями становив 1,69 млрд. грн., з акціями - 1,08 млрд. грн., з деривативами - 1,03 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,89 млрд. грн., з муніципальними облігаціями - 16,22 млн. грн., з опціонними сертифікатами - 3,59 млн. грн., з іпотечними облігаціями - 0,36 млн. грн.

*****

На ФБ «Перспектива» у березні 2014 року було укладено
6,31 тис. договорів на суму 15,68 млрд. грн.

У березні 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 6,31 тис. договорів на суму 15,68 млрд. грн. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 14,24 млрд. грн., деривативами - 0,95 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,31 млрд. грн., акціями - 0,18 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 6,92 млн. грн., опціонними сертифікатами - 3,55 млн. грн., муніципальними облігаціями - 3,19 млн. грн., іпотечними облігаціями - 0,36 млн. грн.

За станом на кінець березня 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 688. З них, 158 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 66 - у другому рівні лістингу та 464 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 278 акцій; 157 ОВДП; 38 інвестиційних сертифікатів; 188 корпоративних облігацій; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 12 ф’ючерсних контрактів.

*****

У березні 2014 року Індекс ПФТС знизився на 6,15%

У лютому 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,93 тис. на суму 3,89 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 2,83 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,97 млрд. грн., з акціями - 76,71 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 1,02 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,15 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом березня знизився на 6,15% з 393,38 до 369,18 пункту, а з початку року - зріс на 22,84% з 300,53 до 369,18 пункту.

За станом на кінець березня 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 528 цінних паперів, з них, 800 акцій, 330 корпоративних облігацій, 190 ОВДП, 157 цінних паперів ІСІ, 11 муніципальних облігацій, 2 депозитні сертифікати НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 190 цінних паперів, а до другого - 202, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у березні 2014 року знизився на 8,89%

Згідно з даними «Української біржі» у березні 2014 року на ній було укладено 37,23 тис. угод на загальну суму 0,57 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,48 млрд. грн., а їхня кількість - 25,02 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у березні було укладено 12,21 тис. угод на загальну суму 0,09 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 8,89% з 1 119,23 до 1 019,72 пункту, а з початку року зріс на 12,05% з 910,04 до 1 019,72 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 28,49 пункту,
а Індекс українських акцій - на 81,71 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 11.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
175 459 624,64
420,84
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 11.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
41 847 403
1 163,54

*****

Індекс споживчих цін в Україні у березні 2014 року дорівнював 102,2%,
а у січні-березні - 103%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у березні 2014 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 102,2% (з початку року - 103%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 102,7% (з початку року - 103%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у березні ціни зросли на 1,4% (з початку року - на 1,5%), у переробній промисловості - на 3,7% (з початку року - на 4,9%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 0,5% (з початку року - знизилися на 1,5%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24