Новини УАІБ

07 квітня 2014

НКЦПФР схвалила Положення про формування
інформаційної бази даних про ринок цінних паперів

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про формування інформаційної бази даних про ринок цінних паперів». Документ визначає перелік інформації, що оприлюднюється в інформаційній базі даних про ринок цінних паперів та джерела формування інформаційної бази даних про ринок цінних паперів.

Ефективна реалізація цього Положення передбачає формування, функціонування та підтримку інформаційної бази даних про ринок цінних паперів в актуалізованому стані на рівні сучасних інформаційних технологій.

Інформаційна база даних про ринок цінних паперів створюється Державною установою «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» на базі сайту Агентства (smida.gov.ua) шляхом об’єднання інформації в єдиному центрі.

До інформаційної бази даних про ринок цінних паперів включається така інформація: про емітентів цінних паперів; про професійних учасників ринку цінних паперів (торговців цінними паперами, фондові біржі, управителів іпотечного покриття, депозитарні установи, компанії з управління активами та особи, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів); про об’єднання професійних учасників фондового ринку, у тому числі саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку; про уповноважені рейтингові агентства; про аудиторські фірми, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів; звіти Комісії, оперативні та аналітичні матеріали щодо стану та розвитку фондового ринку, прес-релізи тощо; інформація, що є обов'язковою для оприлюднення і публікується в офіційних виданнях Комісії; інформація про перелік навчальних закладів, які проводять підготовку фахівців фондового ринку.

Джерелами формування інформаційної бази даних про ринок цінних паперів є: офіційний веб-сайт Комісії (nssmc.gov.ua); веб-сайт загальнодоступної інформаційної бази даних Комісії про ринок цінних паперів (stockmarket.gov.ua); офіційні друковані видання Комісії; власні веб-сайти учасників фондового ринку; безпосередньо Комісія.

*****

Комісія затвердила зміни до Порядку нагляду за реєстрацією
акціонерів та проведенням їх загальних зборів

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження змін до Порядку нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах акціонерних товариств», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора Департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олега Місюри, документ розроблено з метою приведення Порядку у відповідність до чинного закону «Про депозитарну систему України». При цьому вдосконалено процедуру нагляду за проведенням загальних зборів акціонерних товариств та їхньої реєстрації.

Комісією внесено деякі зміни до механізмів нагляду за процедурою проведення загальних зборів акціонерних товариств. Зокрема, згідно з новими нормами, протокол складатиметься і підписуватиметься у день завершення проведення відповідного нагляду робочої групи, а всі необхідні документи для представників Комісії будуть надаватись упродовж трьох робочих днів. Якщо відповідна норма не буде виконана, це може стати підставою для проведення позапланової перевірки акціонерного товариства.

*****

НКЦПФР внесла зміни до нормативно-правових
актів щодо пруденційних нормативів

НКЦПФР затвердила внесення змін до нормативно-правових актів щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку, інформує прес-служба Комісії.

Як зазначили начальник управління пруденційного та консолідованого нагляду НКЦПФР Тетяна Тисмінецька, ці зміни внесені з метою приведення Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності та вимог до системи управління ризиками у відповідність до вимог закону «Про депозитарну систему України». Крім того, узгодження потребували окремі пункти нормативно-правових актів, що регламентують здійснення пруденційного нагляду за торговцями цінними паперами та установами, що провадять депозитарну та клірингову діяльність.

Рішенням, зокрема, визначено пруденційні показники для Центрального депозитарію цінних паперів, депозитарної установи, особи, що провадить клірингову діяльність, а також особи, що провадить клірингову діяльність та здійснює функції центрального контрагента, та їх нормативні значення.

Згідно з документом, розрахунок переважної більшості пруденційних нормативів відтепер здійснюватиметься установами щомісячно, а не щоденно. Проте розрахунок коефіцієнта покриття зобов’язань учасників клірингу, який розраховується особою, що провадить клірингову діяльність, здійснюватиме кожного робочого дня.

Також внесені зміни стосуються пруденційних нормативів торговців цінними паперами, які поєднують свою діяльність з діяльністю депозитарної установи. Розмір їх регулятивного капіталу має бути не менше мінімального розміру статутного капіталу, встановленого законодавством для депозитарної установи.

*****

За станом на початок березня 2014 року кількість
зареєстрованих КІФ та ПІФ в Україні дорівнювала 2 030

Згідно з даними НКЦПФР загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку України через інструменти фондового ринку, протягом січня-лютого 2014 року становив 25,9 млрд. грн., що виявилося на 8,37 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року.

У звітному періоді Комісією було зареєстровано 23 випуски акцій загальним обсягом 2,89 млрд. грн. Такий показник виявився на 9,69 млрд. грн. меншим за результат січня-лютого 2013 р.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Дельта Банк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Український інноваційний банк» та ПАТ «Банк Національний кредит».

Також, за перші два місяці 2014 року НКЦПФР було зареєстровано 35 випусків облігацій підприємств на загальну суму 9,73 млрд. грн. або на 6,47 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду 2013 року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-лютий поточного року, дорівнював 13,28 млрд. грн., що на 11,98 млрд. грн. перевищило показник січня-лютого 2013 року. При цьому Комісія не зареєструвала жодного випуску акцій корпоративних інвестиційних фондів.

За станом на початок березня 2014 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 030, з них, 374 КІФ та 1 656 ПІФ.

Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у січні-лютому 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 37,25 млрд. грн. або у два рази та склав 88,73 млрд. грн.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 4,7% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 95,3%

Найбільший обсяги торгів (79,41 млрд. грн. або 89,49% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 4,17 млрд. грн., акціями - 2,68 млрд. грн., деривативами - 2,15 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,32 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 5,6 млн. грн., опціонами - 1,91 млн. грн., іпотечними облігаціями - 0,53 млн. грн.

Загальний обсяг угод, укладених на ФБ «Перспектива» у січні-лютому поточного року склав 70,76 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 15,12 млрд. грн., а на «Українській біржі» - 1,06 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: ПФБ - 0,87 млрд. грн.; КМФБ - 0,62 млрд. грн.; УФБ - 0,19 млрд. грн.; УМФБ - 74,54 млн. грн.; СЄФБ - 34,85 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 14,46 млн. грн.; УМВБ - 0,09 млн. грн.

*****

АРІФРУ оновило програмне забезпечення для розкриття
інформації згідно з останніми регуляторними змінами

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України, маючи на меті вдосконалення інформаційної системи на ринку цінних паперів, актуалізувало програмне забезпечення з урахуванням нині діючих вимог до розкриття інформації емітентів, повідомляє прес-служба АРІФРУ.

Агентство оновило розроблене раніше програмне забезпечення SimpleXMLReports, яке дозволяє формувати нерегулярну та регулярну інформацію відповідно до вимог нового Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.

 Як зазначив заступник директора АРІФРУ Володимир Чуб, нове програмне забезпечення дозволить учасникам ринку своєчасно, якісно і зручно скласти звітність у відповідності до нових форм. Воно безкоштовне та вже доступне - кожен учасник ринку має можливість завантажити його на сайті Агентства у розділі «Підтримка». Значна частина учасників ринку вже використовують це програмне забезпечення для підготовки своєї звітності.

Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів №2826 було прийнято НКЦПФР 03.12.2013 р. та набуло чинності з 01.01.2014 р. Фахівці АРІФРУ підготували необхідне програмне забезпечення для формування та передачі інформаційної звітності емітентами згідно з актуалізованим нормативним документом у січні поточного року, а нещодавно доопрацювали його у зв’язку з прийняттям відповідного Наказу, що затверджує схеми XML квартальної та річної звітності.

*****

За 2013 рік кількість господарських товариств
з державними частками зменшилася на 9,2%

Згідно з даними Фонду держмайна, за станом на початок січня поточного року, в Реєстрі корпоративних прав держави обліковувалося 571 господарське товариство, у статутному капіталі яких є державна частка.

Держава в особі уряду, Фонду держмайна, міністерств та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади здійснювала управління корпоративними правами держави в 483 акціонерних товариствах, 56 товариствах з обмеженою відповідальністю та 32 національних акціонерних компаніях (НАК) і державних холдингових компаніях (ДХК).

З них: 274 господарських товариства (47,98% загальної кількості) мали в статутному капіталі державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їхньою діяльністю (150 господарських товариств або 26,26% мали державну частку 100%); 149 господарських товариства (26,09%) - державну частку розміром від 25 до 50%; 148 господарських товариств (25,91%) - державну частку менше 25%.

Як зазначають у ФДМУ, із загальної кількості господарських товариств з державними частками 134 АТ засновано міністерствами у процесі корпоратизації державних підприємств, а також 61 НАК та ДХК, які не надають до Фонду жодної статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники – міністерства.

Крім того, 52 господарських товариств (9,1% загальної кількості) мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, з них 41 - з контрольними держпакетами.

Фонд держмайна та його регіональні відділення безпосередньо здійснювали управління 376 об’єктами з корпоративними правами держави (65,84% загальної кількості), з них 136 об’єктів з контрольними держпакетами.

Відповідно, міністерства та інші центральні й місцеві органи виконавчої влади управляли корпоративними правами 195 господарських товариств (34,15% загальної кількості), з них 138 об’єкти з контрольними держпакетами.

Протягом 2013 року загальна кількість господарських товариств з державними частками зменшилася на 58 компаній або на 9,2%. Так, кількість об’єктів з державною часткою до 10% зменшилася на 27 товариств, від 10 до 25% - на 8 товариств, від 25 до 50% - на 24 товариства. Однак, кількість об’єктів з державною часткою від 50 до 100% збільшилася на одне товариство.

За інформацією Фонду держмайна, за 2013 рік господарськими товариствами, що належить до сфери управління ФДМУ, було перераховано до Державного бюджету дивідендів на загальну суму 125,17 млн. грн.

За станом на початок січня 2014 року, провадження в справі про банкрутство було порушено щодо 66 господарських товариств, у статутних капіталах яких державна частка перевищує 50% і які перебувають в управлінні Фонду держмайна.

Із загальної кількості зазначених об’єктів одне підприємство перебувало у стані реструктуризація, 2 товариства - у стадії розпорядження майном, 24 - у стадії санації, а 39 - у процесі ліквідації.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 27,71 пункту,
а Індекс українських акцій - на 89,42 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 04.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
263 325 836,46
392,35
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 04.04.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
37 260 065
1 081,83
 

*****

У 2013 році номінальні доходи населення України зросли на 5,3%

У 2013 році порівняно з попереднім роком номінальні доходи населення України зросли на 5,3% та становили 1,5 трлн. грн., повідомляє Державна служба статистики. Наявний доход, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 5%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, - на 5,3%.

Наявний доход у розрахунку на одну особу за 2013 рік становив 26 167,5 грн., що виявилося на 5,2% більше ніж у 2012 році. Витрати населення у 2013 році порівняно з попереднім роком збільшились на 5,3%, а заощадження зменшилися на 22,6%.

*****

У лютому 2014 року дефіцит зведеного платіжного
балансу України становив $2,2 млрд.

Згідно з даними Національного банку, у лютому 2014 року дефіцит зведеного платіжного балансу України становив $2,2 млрд. (у лютому 2013 року був зафіксований профіцит розміром $1,3 млрд.), що було зумовлено формуванням рекордно великого дефіциту фінансового рахунку.

Дефіцит поточного рахунку зменшився до $121 млн. (порівняно з $1,5 млрд. у лютому 2013 року) через різке падіння обсягів імпорту внаслідок зниження економічної активності та девальвації гривні.

У річному вимірі експорт товарів зменшився на 7,4% (до $4,9 млрд.). Зниження відбулося за всіма основними групами товарів, зокрема: хімічної продукції (на 34%), що зумовлено зменшенням поставок продукції неорганічної хімії (на 59,2%), а також зниженням поставок добрив (на 32,5%); продукції машинобудування (на 20,2%) через зменшення втричі експорту залізничних локомотивів після призупинення поставок до Росії; продовольчих товарів (на 5,8%) у результаті зниження експорту олії, жирів та насіння олійних культур (на 33,3%). При цьому експорт зернових зріс на 32,3%, продукції металургії - на 6,8%.

Імпорт товарів в Україну зменшився я на 21,7% у річному вимірі (до $5,4 млрд.), зокрема: енергетичний експорт - на 38,8% через зменшення імпорту природного газу (на 55% як за рахунок цін, так і фізичних обсягів) та вугілля (на 46.2%); неенергетичний - на 16,5%; продукції машинобудування - на 28,4% унаслідок зменшення обсягів промислового виробництва (на 3,7%) та низького інвестиційного попиту; виробів хімічної промисловості - на 15%).

Нестабільна економічна та політична ситуація в країні, девальвація гривні зумовили збільшення дефіциту за фінансовим і капітальним рахунком до $2 млрд. Посилення девальваційних очікувань і відтік депозитів з банківської системи призвели до зростання відтоку готівкової валюти поза банки до $1,9 млрд., тоді як за весь 2013 рік він становив $3,3 млрд. дол.

Водночас спостерігався відтік коштів за прямими іноземними інвестиціями ($209 млн.), а також за кредитами та облігаціями приватного сектору.

Від’ємне сальдо за операціями з кредитами та облігаціями ($766 млн.) зумовлювалось низькими обсягами залучень приватного сектору. Банківський сектор зменшив свою заборгованість на $412 млн., головним чином за кредитами овернайт (на $725 млн.).

Формування подвійного дефіциту (за поточним та фінансовим рахунками), а також чергове планове погашення кредиту МВФ у розмірі $360 млн. призвело до зменшення резервних активів. За станом на 01.03.2014 р. обсяги міжнародних резервів становили $15,5 млрд.

 



Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24