Новини УАІБ

31 березня 2014

Відбулося засідання Ради УАІБ

27 березня 2014 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому взяли участь члени НКЦПФР Михайло Назарчук та Олексій Тарасенко, а також директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко. 

Члени Ради затвердили  бюджет УАІБ на 1-й квартал 2014 року,  зміни до Порядку заповнення членами Асоціації електронних форм інформації, яка подається до УАІБ, та обговорили питання підготовки ХХVIII науково-практичної конференції УАІБ, яка відбудеться 12 червня 2014 року у Києві. 

Учасники засідання обговорили питання регулювання діяльності КУА в умовах політичної нестабільності в Україні. Дирекції доручено здійснювати постійний моніторинг стану виконання вимог внутрішніх документів УАІБ компаніями з управління активами – членами УАІБ з місцезнаходженням в АР Крим. 

Дирекції УАІБ доручено підготувати звернення до НКЦПФР з пропозиціями:
- розглянути питання введення мораторію на застосування санкцій з боку НКЦПФР до компаній з управління активами з місцезнаходженням в АР Крим у випадку порушення ними вимог чинного законодавства та неможливістю усунення таких порушень у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин;
- враховуючи політичну та економічну ситуацію в країні, розглянути питання відстрочення застосування НКЦПФР санкцій до КУА, у випадку порушення ними вимог диверсифікації активів ІСІ та НПФ, якщо такі порушення пов’язані з інвестиціями в активи розташовані/зареєстровані в АРК, цінні папери емітовані суб’єктами АРК, боргові зобов’язання суб’єктів АРК, тощо. При винесенні, у такому випадку, розпорядження про усунення порушень вимог чинного законодавства встановити термін усунення порушення не менше одного року.

Крім цього, УАІБ підготує та направить до НКЦПФР та НКРРФП пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» у частині пом’якшення обмежень інвестиційної діяльності з пенсійними активами з метою приведення зазначених норм у відповідність до Директив ЄС.

На засіданні також розглянуто питання щодо неповернення ВДЦП (Розрахунковим центром) коштів на рахунки ІСІ, що були сплачені як авансові внески за надання послуг.  Рада доручила Дирекції УАІБ підготувати на направити до НКЦПФР звернення з проханням сприяти вирішенню зазначеної проблеми з безпосереднім залученням НБУ.

Рада виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «РОЯЛ КАПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ» (м. Київ) у зв’язку з припиненням професійної діяльності.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 10 квітня 2014 року.

*****

У Верховній Раді зареєстровано законопроект
«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав інвесторів)»

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав інвесторів)» (реєстраційний №4586), поданий Кабінетом Міністрів. Ним передбачається внесення змін до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю України, закону «Про акціонерні товариства».

Метою документа є вдосконалення законодавчих актів, що регулюють питання припинення повноважень та звільнення посадових осіб юридичної особи та посилення їх матеріальної відповідальності.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, нова редакція частини Цивільного кодексу передбачає усунення нечіткості і розбіжностей у тлумаченні стосовно можливості негайного припинення або тимчасового призупинення повноважень виконавчого органу товариства, а також узгодження із законом «Про акціонерні товариства».

Засади цивільно-правової відповідальності, у відповідності із Конституцією України, визначаються виключно законами України. З метою реалізації зазначених конституційних положень, а також враховуючи, що відповідальність у вигляді обов’язку відшкодувати завдану шкоду та порядок притягнення до відповідальності імперативно встановлені чинним законодавством, проектом вносяться зміни стосовно відповідальності як членів наглядової ради акціонерного товариства, так і загалом посадових осіб будь-якого господарського товариства.

Запропоновані зміни передбачають, що відповідальність посадових осіб визначається законом і полягає в обов’язку відшкодувати завдану шкоду, що унеможливить уникнення чи зменшення відповідальності посадових осіб через включення відповідних положень до установчих документів, внутрішніх положень чи договорів.

Одним з головних правових бар’єрів на шляху розвитку практики притягнення посадових осіб до майнової відповідальності є розповсюдження на регулювання відносин між посадовими особами та товариством норм Кодексу законів про працю України.

Проектом закону пропонується внести до Кодексу відповідні зміни, які дозволять скасувати обмеження щодо обрахування розміру завданої шкоди, забезпечивши можливість включати до неї неодержані доходи та суттєво зменшити випадки застосування до менеджерів обмеження майнової відповідальності посадової особи, зокрема, виключивши з переліку такі поширені випадки зловживань, як «зайві виплати», «розкрадання» та «випуск недоброякісної продукції».

Також пропонується передбачити таку підставу для звільнення, як припинення повноважень посадових осіб, забезпечивши можливість розірвання трудового договору без наведення підстав при припиненні повноважень посадових осіб.

При цьому, в якості компенсації для захисту інтересів посадових осіб, пропонується законодавчо встановити мінімальний розмір вихідної допомоги при розірванні трудового договору у зв’язку із припиненням повноважень посадової особи в розмірі середньої заробітної плати за шість місяців.

Прийняття законопроекту має дозволити більш чітко врегулювати питання щодо процедур припинення повноважень (звільнення) та матеріальної відповідальності посадових осіб юридичної особи. Як наслідок, більш захищеними стануть інтереси як самої юридичної особи, так і її акціонерів (учасників), більш зрозумілими і врегульованими правовідносини у цьому сегменті ринку.

*****

У Парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України
щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів (щодо операцій з векселями)»

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів (щодо операцій з векселями)» (реєстраційний №4548), поданий народним депутатом В. Ар’євим. Документ підготовлено з метою забезпечення вільного обігу корпоративних векселів для розвитку економіки. Шляхом досягнення зазначеної мети є відміна акцизного податку на операції з векселями.

*****

НКЦПФР вдосконалила порядок передачі цінних паперів
на обслуговування до Центрального депозитарію

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до Центрального депозитарію цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблений відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про депозитарну систему України».

За словами директора департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, нове рішення визначає порядок передачі до депозитарної системи Центрального депозитарію цінних паперів, які не були переведені на зберігання до Центрального депозитарію до набрання чинності закону «Про депозитарну систему України». Це стосується цінних паперів випусків, які зареєстровані в документарній формі та яким не присвоєно код цінних паперів ISIN. Наразі їх близько 370.

Такі цінні папери залишилися на локальному обслуговуванні в депозитарних установах на рахунках власників у режимі обмеження проведення операцій з ними у програмному комплексі, який не має зв’язку з Центральним депозитарієм цінних паперів. Визначений Комісією механізм спрямований на врегулювання зазначеної проблеми.

*****

Комісія оприлюднила нові Принципи корпоративного управління

НКЦПФР оприлюднила нові Принципи корпоративного управління. Документ носить рекомендаційний характер. Він був розроблений з метою наближення вітчизняного законодавства до стандартів Європейського Союзу та враховує Принципи корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку, схвалені у 2004 році. При цьому Комісія визнала таким, що втратило чинність, рішення «Про затвердження Принципів корпоративного управління», яке було прийнято в 2003 році.

Метою нових Принципів корпоративного управління, затверджених НКЦПФР, є визначення на основі загальноприйнятих міжнародних стандартів та з урахуванням національних особливостей і досвіду рекомендацій, необхідних для удосконалення практики корпоративного управління в Україні, дотримання яких має допомогти акціонерним товариствам у підвищенні їх інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності.

Принципи корпоративного управління є свого роду посібником, який визначає основні шляхи для українських підприємств у напрямку подолання «кризи довіри» вітчизняних та іноземних інвесторів та залучення фінансових ресурсів на внутрішньому та міжнародних фондових ринках. Вони також дають відповіді на запитання, яким чином здійснювати належний контроль за ефективним використанням таких ресурсів.

Документ, у першу чергу, адресований тим українським підприємствам, що потребують інвестицій і які готові для їх залучення відповідати найкращим стандартам корпоративного управління. Насамперед, це публічні акціонерні товариства, акції яких обертаються на організованому фондовому ринку.

Разом із тим, документ містить універсальні принципи та рекомендації щодо ефективного управління товариством. Тому його положення можуть застосовувати як акціонерні товариства, так й інші види товариств у частині, яка відповідає нормам чинного законодавства, що регулює їх діяльність. Зокрема, йдеться про професійних учасників фондового ринку та учасників небанківських фінансових груп, інвесторів та інших суб’єктів, що відіграють певну роль в процесі формування належного корпоративного управління.

Принципи корпоративного управління складаються з таких розділів: Мета товариства; Права акціонерів; Наглядова рада і виконавчий орган; Розкриття інформації та прозорість; Контроль за фінансово-господарською діяльністю товариства; Заінтересовані особи.

Запровадження товариством Принципів корпоративного управління позитивно впливає на оцінку його кредитоспроможності з боку банківських та інших фінансових установ й рейтингових агентств, а також покращує ставлення зацікавлених осіб при розгляді перспектив потенційного партнерства.

Принципи мають рекомендаційний характер та розраховані на добровільне застосування. Головним стимулом щодо їх дотримання товариствами є економічна доцільність та вимоги ринку щодо залучення інвестицій.

Способами запровадження на практиці Принципів корпоративного управління можуть такими: повсякденне добровільне застосування компаніями принципів та рекомендацій щодо ефективного корпоративного управління; включення положень Принципів до внутрішніх документів товариства; розкриття у річному звіті інформації щодо дотримання положень Принципів або аргументування причин відхилення від рекомендацій, які у них викладені.

При цьому у Принципах корпоративного управління зазначається, що вони вдосконалюватимуться Комісією з урахуванням розвитку законодавства про акціонерні товариства.

*****

В Нацкомфінпослуг відбулася зустріч з представниками Української асоціації адміністраторів
недержавних пенсійних фондів та Національної асоціації
недержавних пенсійних фондів та адміністраторів України

Минулого тижня в Нацкомфінпослуг відбулася зустріч представників Комісії з представниками Української асоціації адміністраторів недержавних пенсійних фондів та Національної асоціації недержавних пенсійних фондів та адміністраторів України, інформує прес-служба Нацкомфінпослуг.

Учасники зустрічі проаналізували підсумки роботи системи недержавного пенсійного забезпечення за 2013 рік.

Також обговорювалося питання щодо збереження активів недержавних пенсійних фондів, інвестованих у депозити в банківських установах, до яких введено тимчасові адміністрації. За результатом зустрічі було вирішено звернутися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо негайного повернення активів учасників недержавних пенсійних фондів, інвестованих в депозити банківських установ, до яких введено тимчасові адміністрації.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
щодо врегулювання проблемних питань, які виникають під час ліквідації управителів фондів фінансування
будівництва та фондів операцій з нерухомістю»

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проблемних питань, які виникають під час ліквідації управителів фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю».

Метою документа є посилення захисту прав споживачів фінансової послуги із залучення коштів установників управління майном для фінансування будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, а також удосконалення процедури ліквідації управителів фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю.

Законопроектом пропонується встановити, що в разі ліквідації управителя ФФБ та/або ФОН (як банку - управителя, так і управителя, який не є банківською установою) кошти на рахунках ФФБ і майно ФОН включаються до ліквідаційної маси та вимоги довірителів ФФБ і власників сертифікатів ФОН задовольняються у черговості встановленій законами.

Водночас, пропонується внести зміни до законів «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо включення вимог довірителів ФФБ та власників сертифікатів ФОН у черговість задоволення вимог кредиторів (у першу та п’яту черги відповідно).

Також, законопроектом передбачається визначити особливості банкрутства управителя ФФБ або ФОН, встановити можливість довірителів ФФБ та власників сертифікатів ФОН подавати до суду кандидатуру нового управителя, під час розгляду справи про передачу ФФБ або ФОН в управління іншій фінансовій установі, визначити, що платоспроможний управитель ФФБ або ФОН може бути ліквідований після виконання зобов’язань перед установниками управління майном чи після передачі ФФБ або ФОН в управління іншій фінансовій установі, встановити мінімальний розмір статутного капіталу для фінансової установи - управителя ФФБ та/або ФОН в національній валюті України.

Прийняття законопроекту дозволить удосконалити систему фінансово-кредитних механізмів при будівництві житла та операціях з нерухомістю, а також посилити захист прав довірителів ФФБ та власників сертифікатів ФОН.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 6,37 пункту,
а Індекс українських акцій - на 34,88 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 28.03.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
211 879 298,44
364,64
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 28.03.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
30 574 597
992,41
 

*****

Мінфін підбило підсумки виконання Державного бюджету у 2013 році

Міністерство фінансів оприлюднило Звіт про виконання Державного бюджету України у 2013 році. Згідно з інформацією, наведеною у документі, торік очікування щодо відновлення світової економіки та покращення кон’юнктури на світових фінансових та товарних ринках не виправдались. Глобальна економіка продемонструвала повільніше зростання, ніж прогнозувалось, яке становило 3%.

Приріст прямих іноземних інвестицій за 2013 рік становив $3,3 млрд. дол. США., що на 50,7% менше, ніж за 2012 рік. До реального сектору було спрямовано 80% чистих надходжень.

Несприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура зумовила падіння обсягів виробництва орієнтованих на експорт галузей промисловості, тоді як високий внутрішній споживчий попит сприяв розвитку галузей, орієнтованих на внутрішній ринок. У цілому падіння промислового виробництва у 2013 році порівняно з 2012 роком становило 4,3%, в тому числі в переробній промисловості - 7,1%.

Обсяг капітальних інвестицій, освоєних підприємствами та організаціями країни за рахунок усіх джерел фінансування, за 2013 рік порівняно з 2012 роком зменшився на 11,1% і становив 247,9 млрд. грн.

Крім того, золотовалютні резерви України у минулому році зменшилися на 16,8%, або на $4,1 млрд. до $20,4 млрд. на кінець 2013 року.

За даними Державної служби статистики, номінальний ВВП у 2013 році збільшився на 3,1% і становив 1 454,9 млрд. грн., що на 121,1 млрд. грн., або на 7,7 %, менше за врахований в бюджеті прогноз (1 576 млрд. грн.).

За підсумками 2013 року, в цілому було зафіксовано нульове зростання реального ВВП порівняно з 2012 роком при врахованому у бюджеті прогнозі річного зростання у 3,4%.

Врахування при розрахунках державного бюджету нереалістичного прогнозу основних макроекономічних показників призвело до штучного завищення планових показників доходів державного бюджету на 23,6 млрд. грн. Результатом системного невиконання плану доходів стало прийняття Верховною Радою України у грудні 2013 року змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2013 рік», якими було зменшено дохідну частину державного бюджету на 19,4 млрд. грн. та збільшено на відповідну суму граничний рівень дефіциту державного бюджету.

За результатами 2013 року до Державного бюджету України надійшло 339,2 млрд. грн., у т.ч. доходів - 337,6 млрд. грн., трансфертів з місцевих бюджетів - 1,6 млрд. гривень. У порівнянні із 2012 роком надходження до Державного бюджету України знизились на 6,8 млрд. грн., або на 2%. Рівень виконання річного показника, затвердженого Верховною Радою (зі змінами), становив 96,6%.

В цілому, дохідна частина державного бюджету за 2013 рік була недовиконана на 11,9 млрд. грн. навіть з урахуванням зменшеного плану доходів.

Видатки Державного бюджету України за 2013 рік проведені в обсязі 403,5 млрд. грн., що на 7,8 млрд. грн., або на 2% більше аналогічного показника 2012 року. Рівень виконання річного плану (зі змінами) в 2013 році становив 93,2%, недовиконання плану дорівнювало 29,5 млрд. грн.

Для довідки: згідно з даними Звіту, загальні надходження від особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами у 2013 році становили 109,5 млн. грн.

*****

Середня заробітна плата в Україні у лютому 2014 року дорівнювала 3 189 грн.

За інформацією Державної служби статистики у лютому 2014 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 189 грн., що виявилося на 1,3% більше показника січня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем збільшилася на 0,7%. У лютому 2014 року у порівнянні із лютим 2013 року середня номінальна заробітна плата зросла на 4,8%, а реальна - на 3,6%.

У січні-лютому 2014 року середня номінальна заробітна плата становила 3 269 грн., що на 5,2% більше показника січня-лютого 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 4,1%. Загальна кількість штатних працівників за грудень зменшилася на 0,3% і за станом на кінець місяця склала 9 968,1 тис. осіб.

 



Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24