Новини УАІБ

17 березня 2014

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за лютий 2014 року

За весь час незалежності лютий 2014 року став чи не найважчим випробуванням для української економіки. Події в країні та падіння національної валюти майже знищили фондовий ринок, але він вистояв, як і ті, хто відстоював свої права. Після переламу ситуації та створення коаліційного уряду, інвестори повірили у краще майбутнє України, що одразу позначилося на фондових індексах.
Розрядка у політичній кризі неабияк надихнула гравців фондового ринку, зростання індексів було чи не найпотужнішим за останні декілька років. За підсумками лютого значення індексу ПФТС було зафіксовано із зростанням +25,81%, індекс Української біржі зріс на +30,43%.
Сприятлива ситуація на ринку дозволила публічним ІСІ у лютому покращити свої показники. Зростання вартості чистих активів спостерігалося за всіма секторами публічних ІСІ, але найбільше у вазі додали фонди, у портфелях яких переважали акції.

Відкриті фонди

За даними УАІБ, ВЧА 30 відкритих ІСІ станом на 28.02.2014 р. склала 95,02 млн. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне збільшення чистих активів становило +1 773,95 тис. грн. (+1,9%). Відтік грошових коштів у лютому в порівнянні з січнем помітно зменшився у грошовому вираженні, і, якщо позитивний тренд на фондовому ринку збережеться, то можна буде очікувати на притік коштів інвесторів.

Майже всі фонди сектору скористалися позитивною ситуацією на ринку та завершили місяць зі значним зростанням активів. У лютому діапазон доходності відкритих інвестфондів знаходився в позитивній зоні та коливався від +25,87% до +0,00%, а середня доходність у секторі становила +9,06%, що є найкращим значенням у секторі протягом трьох років.

За результатами січня лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали:
«УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+205,79 тис. грн. (+25,09%)) – отримав чистий притік у розмірі 19,94 тис. грн. завдяки зростанню інвестиційного портфелю та додатковому розміщенню 30 шт. сертифікатів (збільшення в обігу на 2,08%);
«Аргентум» (+303,63 тис. грн. (+17,51%)) – залучив 6,25 тис. грн. «чистими» шляхом збільшення кількості сертифікатів в обігу на 0,21% (інвестори придбали 1 702 шт. ІС).

Решта фондів хоча і збільшила вартість своїх портфелів за рахунок зростання активів, але чистого притоку капіталу не отримала.

Найбільші виплати інвесторам у лютому зробили такі фонди:
«ОТП Фонд Акцій» (-1859,59 тис. грн. (-42,15%)) – найбільший чистий відтік у розмірі 2429,39 тис. грн. у зв’язку з викупом значної кількості сертифікатів (-53,76% в обігу);
«ОТП Класичний» (+16,01 тис. грн. (+0,10%)) – чистий відтік становив 140,61 тис. грн. також через викуп 82 інвестиційних сертифікатів (-0,84%);
«Конкорд Стабільність» (-103,30 тис. грн. (-16,14%)) – через пред’явлення до викупу значної кількості інвестиційних сертифікатів (-21,72% в обігу) отримав чистий відтік у розмірі 139,17 тис. грн.

Список основних гравців сектору у лютому залишився без змін. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО Класичний» (21,10% сукупної ВЧА (20,05 млн. грн.)), другу сходинку зайняв фонд «ОТП Класичний» (17,60% (16,72 млн. грн.)), третє місце посів фонд «Спарта Збалансований» (9,57% (9,1 млн. грн.)). На четвертому місці розмістився фонд «ФІДО Фонд Облігаційний» (5,04% (4,79 млн. грн.), почесне п’яте місце за фондом «Дельта-Фонд збалансований» (4,21% (4,00 млн. грн.)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «Софіївський» (+25,87%), «ОТП Фонд Акцій» (+25,10%) та «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+22,54%).

У лютому жоден фонд не продемонстрував негативне значення зміни вартості чистих активів, лише два фонди вийшли «в нуль» - «Спарта Збалансований» та «Спарта 300».

Інтервальні фонди

У лютому до огляду включено 8 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 22,20 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на 1884,14 тис. грн. (+9,27%).

Лідером зростання у секторі інтервальних ІСІ став фонд «Аурум» (+343,62 тис. грн. (+18,11%)) – за рахунок додаткового залучення коштів інвесторів (+0,60% в обігу) отримав притік чистого капіталу у розмірі 16,45 тис. грн.

Інші фонди не отримали притоку чистих активів, збільшення ВЧА відбулося виключно за рахунок переоцінки активів.

Найбільших втрат чистих активів у лютому зазнав фонд «Конкорд Перспектива» (-59,09 тис. грн. (-2,25%) – найбільший чистий відтік у розмірі 54,47 тис. грн. у зв’язку з викупом 985 паперів (-2,08% в обігу).

Діапазон доходності інтервальних фондів у лютому коливався в межах від +17,59% до -0,18%. Середня доходність сектору інтервальних фондів становила +9,83%, що було найкращим показником серед усіх секторів публічних ІСІ.

За підсумками січня лише один фонд зафіксував негативний результат, тоді як решта впевнено скористалися зростанням котирувань. Найбільша доходність зафіксована  у фондів «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (+17,59%), «Аурум» (+17,42%) та «ТАСК Український Капітал» (+12,35%).

Закриті фонди

До огляду в лютому включено 6 закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 12,02 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів збільшилася на 1278,28 тис. грн. (+11,91%).

Лідерами зростання у секторі стали:
«Індекс Української Біржі» (+747,48 тис. грн.(+26,15%)), «АнтиБанк» (+353,18 тис. грн. (+10,13%)) та «ТАСК Універсал» (+91,51 тис. грн. (+8,02%)) – позитивна зміна ВЧА відбулася виключно за рахунок переоцінки активів, чистого притоку не отримав жоден фонд.

Найбільших втрат чистих активів у лютому зазнав фонд «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (-1,25 тис. грн. (-0,10%)) – зміна ВЧА відбулася виключно за рахунок переоцінки активів, чистого притоку не отримав жоден фонд.

Діапазон доходності закритих фондів у лютому коливався в інтервалі від +26,15% до -0,10%. Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця становила +9,74%.

У лютому лише один фонд зафіксував негативний результат, тоді як решта фондів змогла продемонструвати позитивну динаміку зростання.

Найкращі показники за доходності показали фонди: «Індекс Української Біржі» (+26,15%), «КІНТО-Весна» (+12,45%) та «АнтиБанк» (+10,13%).

Негативний результат був зафіксований у фонді «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (-0,10%).

*****

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України
(щодо удосконалення оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами)»

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами)» (реєстраційний №4376), внесений народним депутатом О. Долженковим.

Документ спрямовано на скасування ряду законодавчих норм, які створюють адміністративні та фіскальні перепони для розвитку фондового ринку в Україні. Зокрема, пропонується внести зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких від’ємне значення фінансового результату за операціями з цінними паперами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі, переноситься у зменшення загального фінансового результату за такими операціями в наступних звітних періодах до повного погашення.

Крім того, вносяться зміни, до Податкового кодексу, відповідно до яких професійні учасники фондового ринку будуть виконувати функцію податкових агентів з податку на доходи фізичних осіб за операціями з інвестиційними активами лише на підставі відповідного договору з власником цінних паперів, деривативів, корпоративних прав, випущених в іншій, ніж цінні папери, формі. Це дозволить здійснювати оподаткування не інвестиційних прибутків, а саме позитивний фінансовий результат за операціями з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в іншій, ніж цінні папери, формі, як передбачено вимогами Податкового кодексу.

Серед іншого законопроектом пропонується виключити норму Податкового кодексу, відповідно до якого від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами, сформований станом на 1 січня 2014 року, не враховується при визначенні фінансового результату за операціями з цінними паперами за результатами звітних (податкових) періодів 2014 року.

*****

У ВР зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 30 Закону України
«Про акціонерні товариства » (щодо спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам)»

У Парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до статті 30 Закону України «Про акціонерні товариства» (щодо спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам)» (реєстраційний №4383), внесений народними депутатами Ю. Воропаєвим та О. Долженковим.

Метою документа є спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам. Для її реалізації передбачається скасувати норму закону «Про акціонерні товариства», яка передбачає виплату дивідендів акціонерам виключно через депозитарну систему.

*****

НКЦПФР оприлюднила низку доопрацьованих законопроектів

НКЦПФР оприлюднила низку доопрацьованих проектів законів. Зокрема, це законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення механізмів убезпечення фінансових активів». Основною метою документа є запровадження механізму емісії цінних паперів, виконання зобов’язань за якими забезпечуватиметься активами. Крім того, законопроект передбачає застосування процедури переведення існуючих зобов’язань акціонерного товариства в акції та чітке розмежування активів професійних учасників фондового ринку та їх клієнтів для недопущення звернення стягнень на активи одного за зобов’язаннями іншого.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування фондового ринку» передбачає удосконалення системи ліцензування та нагляду за діяльністю професійних учасників фондового ринку.

Наступним документом є законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери». Його основним завданням є запровадження на законодавчому рівні визначення поняття «кваліфікований інвестор у цінні папери» та передбачення механізму розміщення цінних паперів серед кваліфікованих інвесторів на фондовому ринку України з метою обмеження доступу до ризикованих операцій некваліфікованих інвесторів, що сприятиме адаптації національного законодавства в сфері фондового ринку до норм європейського законодавства.

Також Комісія оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» . Цілями документа є: підвищення ефективності державного регулювання функціонування ринку цінних паперів шляхом: удосконалення механізму визначення ринкової вартості емісійних цінних паперів; запровадження механізму зобов’язання власника пакету акцій акціонерного товариства у розмірі більше ніж 75% простих акцій, запропонувати всім акціонерам цього товариства придбати у них прості акції; передбачення можливості прийняття загальними зборами акціонерного товариства рішення про право запровадження механізму обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера - власника 95% акцій товариства, який у випадку зміни типу товариства з публічного на приватне є обов’язковим до застосування.

*****

НКЦПФР доопрацювала Положення про припинення депозитарною установою
провадження професійної діяльності на фондовому ринку

НКЦПФР схвалила доопрацьований проект рішення «Про затвердження Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор Департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, нове Положення встановлює вимоги до дій депозитарних установ, а також дій юридичних осіб, яким було анульовано ліцензії на провадження депозитарної діяльності, що припиняють провадження ними професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності.

Також документ визначає вимоги до дій інших професійних учасників фондового ринку, пов’язаних з цим припиненням, та порядок здійснення державного контролю за діями таких осіб.

За словами І.Курочкіної, необхідність нормативно врегулювати питання щодо припинення провадження депозитарними установами професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності пов’язана з набранням чинності законом «Про депозитарну систему України». При цьому новий нормативний акт враховує вимоги законодавства про депозитарну систему України, а також про банки і банківську діяльність.

*****

Комісія презентувала фінансовий звіт за 2013 рік

НКЦПФР оприлюднила фінансовий звіт за 2013 рік на власному офіційному веб-сайті. Документ містить детальний опис видатків регулятора у минулому році за усіма статтями та програмами.

Відповідно до фінансового звіту Комісії, у 2013 році регулятор фондового ринку отримав 48,714 млн. грн. державного фінансування. Касове виконання за 2013 рік склало 44,033 млн. грн. Так, основними статтями затрат стали оплата праці, нарахування та податки, комунальні послуги та інші.

Коментуючи питання фінансового забезпечення регулятора, Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв зауважив, що нагальною проблемою, що стоїть перед Комісією і потребує вирішення є обмежене фінансування. Це суперечить принципам IOSCO (The International Organization of Securities Commissions, Міжнародної організації комісій з цінних паперів - найавторитетнішої у світі організації у галузі фондового ринку) стосовно інституціональної незалежності регуляторів ринку цінних паперів. На жаль, бюджетних коштів вистачає лише на оплату праці та комунальних послуг, що унеможливлює розвиток системи регулювання ринку цінних паперів, зокрема, в інформаційному напрямі.

Тому, за словами Д. Тевелєва, Комісія силами фахівців намагається модернізувати інформаційну систему звітності, електронний документообіг для забезпечення ефективної та зручної роботи з ринком. Також НКЦПФР вважає за необхідне докорінно змінити підхід та механізм фінансування державного регуляторного органу.

Д.Тевелєв переконаний, що запорукою повноцінного та якісного функціонування ринку цінних паперів повинен бути ефективний регулятор, який підтримає та допоможе кожному учаснику ринку, хто звернеться до нього з будь-якого питання. У Комісії сподіваються згодом знайти порозуміння щодо цього питання з вищими органами державної влади, вирішити всі фінансові проблеми регулятора та стати міцною опорою для кожного учасника фондового ринку.

На фінансування НКЦПФР у 2014 році виділено 47,559 млн. грн. Ці кошти планується витратити виключно на оплату праці, нарахування та податки й оплату комунальних послуг.

*****

Регулятор вніс зміни до Положення про сертифікацію
фахівців з питань фондового ринку

НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Змін до Положення про сертифікацію фахівців з питань фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов, документом уточнено перелік осіб, які підлягають сертифікації на ринку цінних паперів. Зокрема, передбачається, що за наявності у керівника банку заступника, який згідно з розподілом обов’язків відповідає за здійснення банком професійної діяльності на фондовому ринку, такий керівник банку не підлягає обов’язковій сертифікації.

Крім того, дещо змінений перелік документів, що подаються для отримання сертифіката, та уточнено саму процедуру подачі. Відтепер документи подаватимуться особисто або надсилатимуться поштою до структурного підрозділу, відповідального за реєстрацію вхідної кореспонденції в Комісії. Також нормативний акт урегульовує перелік документів, необхідних для сертифікації та перелік підстав для повернення документів без розгляду. Такі зміни сприятимуть підвищенню ефективності підготовки фахівців з фондового ринку.

*****

Нацкомфінпослуг вживає заходів щодо мінімізації ризиків
у сфері діяльності небанківських фінансових установ

Минулого тижня Нацкомфінпослуг розглянула заходи щодо мінімізації ризиків у сфері діяльності небанківських фінансових установ, піднаглядних Комісії, та забезпечення сталого розвитку ринку небанківських фінансових послуг, інформує прес-служба регулятора.

Як зазначається у повідомленні, Комісія посилює оперативне регулювання та нагляд за ринками небанківських фінансових послуг з метою упередження виникнення ризиків на піднаглядних ринках, запобігання невиконання фінансовими установами своїх зобов’язань, а також захисту прав споживачів фінансових послуг та забезпечення безперебійної діяльності фінансових установ.

Зокрема, передбачається здійснення заходів спрямованих на законодавче врегулювання діяльності фінансових установ за тими видами діяльності щодо яких існують прогалини в законодавстві, удосконалення вимог стосовно диверсифікації активів небанківських фінансових установ на предмет їх відповідності поточним ризикам, підвищення вимог до поточного фінансового стану та платоспроможності позичальників, мінімізацію виводу коштів небанківських фінансових установ та низка інших заходів.

Окрема увага приділяється посиленню взаємодії та координації роботи Нацкомфінпослуг, Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також оперативному реагуванню на звернення споживачів фінансових послуг.

*****

Одним з основних завдань Мінекономрозвитку є залучення
значних обсягів інвестицій в економіку України

За словами Міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремета, сьогодні основними завданнями Мінекономрозвитку є забезпечення залучення в економіку країни значного обсягу інвестицій, а також максимальне спрощення умов ведення бізнесу, повідомляє прес-служба Міністерства.

Він повідомив, що наразі тривають перемовини з організаціями - основними інвесторами України про можливе збільшення обсягів фінансування проектів і вже є певні позитивні результати.

Нещодавно керівництво Мінекономрозвитку зустрілося з представниками Світового банку, який збільшує свою присутність в Україні стосовно інвестиційних та інших проектів ушестеро у порівнянні із 2013 роком. Тобто у поточному році він спрямує у вітчизняну економіку $3 млрд.

Також Міністр наголосив, що зараз тривають переговори з Міжнародним валютним фондом, місія якого працює в Києві. На його думку, залучення в Україну додаткових фінансових ресурсів і спрямування їх частини на забезпечення макроекономічної стабілізації у перспективі дозволить країні повернутися на світові фінансові ринки.

Разом із необхідністю залучення фінансових ресурсів, Павло Шеремета вважає дуже важливим максимальне спрощення умов ведення бізнесу в Україні.

Метою України є входження до десятки країн за легкістю ведення бізнесу рейтингу Світового банку. Саме виходячи з необхідності досягнення такої мети відбуватимуться зміни у вітчизняному законодавстві.

*****

Капіталізація українських аграрних компаній зменшилася на 30%

Українські аграрні компанії, які представлені на міжнародних фондових біржах, станом на середину березня 2014 року втратили 29,8% від ринкової капіталізації, порівняно з аналогічною датою 2013 року, інформує Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Ще рік тому 14 великих представників українського АПК оцінювалися в $6 968,9 млн., а на сьогодні їх ринкова капіталізація становить в $4 893 млн.

Серед оцінених компаній лише три показали підвищення своєї вартості: «Цукровий союз «УкрРос», «Agrogeneration» та «Мрія». Найбільшого падіння зазнали компанії «Кернел», МХП та «Укрпродукт».

Протягом 2013 року на IPO була виведена лише одна українська аграрна компанія - Cereal Ukraine, яка розмістила свої акції на майданчику NewConnect Варшавської фондової біржі.

Експерти УКАБ зазначають, якщо вдатися до більш детального аналізу зміни обсягів ринкової капіталізації, то очевидним стає факт, що більшість котирувань їх акцій показали найбільші темпи падіння протягом останнього кварталу. В таких умовах українські аграрні компанії потребують пошуку нових можливостей залучення зовнішнього фінансування.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 8,66 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 77,12 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 14.03.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
149 737 171,77
398,8
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 14.03.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
49 709 352
1 003,58


*****

У 2013 році у порівнянні із 2012 роком реальний ВВП України склав 100%

Державна служба статистики оприлюднила дані щодо динаміки ВВП у 2013 році. Згідно з її даними торік номінальний валовий внутрішній продукт України становив 1 454,9 млрд. грн. Реальний ВВП за 2013 рік порівняно з 2013 роком дорівнював 100%. У І кварталі минулого року (у порівнянні із відповідним періодом 2012 року) падіння ВВП становило 1,2%, у ІІ кварталі - 1,3%, у ІІІ кварталі - 1,2%. Натомість у IV кварталі відбулося зростання ВВП на 3,3%.

*****

У лютому 2014 року грошова маса в Україні збільшилася на 4,4%,
а монетарна база - на 4,7%

Згідно з даними Національного банку у лютому 2014 року загальний обсяг депозитів у національній валюті зменшився на 5,1% до 392 млрд. грн. (з початку року на 7,2%), у тому числі фізичних осіб - на 7,6% (з початку року на 7,9%) до 233,5 млрд. грн., юридичних осіб - на 1,1% (з початку року на 6,1%) до 158,6 млрд. грн.

Одночасно загальний обсяг депозитів в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) зменшився в лютому на 5,8% (з початку року на 7,6%) до $28,5 млрд., у тому числі фізичних осіб - на 6,3% (з початку року на 7,8%) до $21,2 млрд., юридичних осіб - на 4,3% (з початку року на 7,0%) до $7,3 млрд.

Зменшення ресурсної бази банків відобразилося на їх кредитній активності. У лютому залишки за кредитами в національній валюті зменшилися на 1,6% (з початку року на 1,8%) до 586 млрд. грн., у тому числі юридичних осіб - на 2,2% (з початку року на 2,5%) до 463,1 млрд. грн., а фізичних осіб - збільшилися на 0,8% (з початку року на 0,9%) до 122,9 млрд. грн.

В іноземній валюті залишки за кредитами (у доларовому еквіваленті) збільшилися на 1,8% (з початку року зменшилися на 0,1%) до $38,5 млрд., у тому числі фізичних осіб - зменшилися на 1,7% (з початку року на 3,5%) до 8,1 млрд., а юридичних осіб - збільшилися на 2,8% (з початку року на 0,8%) до $30,4 млрд.

У лютому відбулося збільшення обсягу готівки поза банками на 7,3% (з початку року на 6,4%) до 253,1 млрд. грн. Обсяг грошової маси в останньому зимовому місяці збільшився на 4,4% (з початку року на 2,7%) до 933,5 млрд. грн. Монетарна база за цей період зросла на 4,7% (з початку року на 0,4%) до 308,6 млрд. грн.

Обсяг рефінансування банків Національним банком в лютому становив 22,3 млрд. грн. (з початку року - 30,7 млрд. грн.). Середньозважена процентна ставка за цими операціями дорівнювала 10,41% річних (з початку року - 9,43% річних). Водночас обсяг мобілізаційних операцій становив 22,3 млрд. грн. (з початку року - 117,1 млрд. грн.), а їх середньозважена процентна ставка як в лютому, так і з початку року становила 2,01%.

 У минулому місяці Національній банк придбав державних облігацій України (за номінальною вартістю) на суму 19,3 млрд. грн. (з початку року на суму 21,8 млрд. грн.). Операції з продажу зі свого портфеля державних облігацій України в поточному році ним не проводилися.

Крім цього, у лютому НБУ здійснював операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування, у межах якого було придбано ОВДП (за номінальною вартістю) на суму 0,3 млрд. грн. (з початку року на суму 1 млрд. грн.). Операції з продажу державних облігацій України через механізм двостороннього котирування в лютому не проводилися.

Обсяг коррахунків банків у Національному за місяць збільшився на 9,1% (з початку року зменшився на 18,6%) до 26,9 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками за станом на початок березня відповідно до встановлених нормативів, дорівнював 28,5 млрд. грн., з яких на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 5,7 млрд. грн.

У лютому спостерігалося зростання вартості депозитів. Так середньозважена ставка за депозитами в національній валюті збільшилася з 11,67% до 14,14% річних, а в іноземній валюті - з 5,92% до 6,52%. Це відповідним чином вплинуло на підвищення вартості ресурсів і на інших сегментах грошово-кредитного ринку. Зокрема середньозважені ставки за кредитами, наданими фізичним та юридичним особам у національній валюті, збільшилися з 15,12% до 20,44% річних, в іноземній валюті - з 8,59% до 9,06%. Середньозважена вартість кредитів на міжбанківському кредитному ринку в національній валюті збільшилася з 7,49% до 15,53%.

 


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24