Новини УАІБ

11 березня 2014

У 2013 році загальні активи європейських
інвестиційних фондів збільшилися на 8,9%

Згідно з даними звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів у ІV кварталі 2013 року та результати 2013 року в цілому», сукупні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, за жовтень-грудень минулого року збільшилися на 2,5%.

Нагадаємо, що у І кварталі вони зросли на 5%, у ІІ кварталі - зменшилися на 1,7%, а у ІІІ кварталі знову зросли на 3,2%. У результаті за 2013 р. у цілому цей показник збільшився на 8,9% і, за станом на початок 2014 р., дорівнював 9 788 млрд. євро (згідно з даними НБУ, за станом на 01.01.2014 р., 1 євро дорівнював 11,04 грн.). Для порівняння, за 2012 рік сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів збільшилися на 12,4%.

Торік співвідношення загальних активів європейських інвестфондів та ВВП Європейського Союзу дорівнювало 68% у порівнянні з 63% у 2012 р. Це вказує на те, що інвестиційні фонди відіграють значну роль у залученні приватних та інституційних інвесторів на європейський ринок спільного інвестування.

За підсумками 2013 року найбільший обсяг чистих активів серед інвестиційних фондів європейських країн, як і раніше, спостерігався у фондах Люксембургу. На їхню частку припало 26,7% загального обсягу активів (2 615 млрд. євро). До п’ятірки лідерів за обсягом активів також увійшли фонди Франції (15,6% або 1 525 млрд. євро), Німеччини (14,3% або 1 404 млрд. євро), Ірландії (13,7% або 1 344 млрд. євро) та Великобританії (11,4% або 1 121 млрд. євро).

Торік у переважній більшості європейських країн було зафіксовано збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Найбільше вони зросли у фондах Болгарії (на 48,1%), Угорщини (на 33,1%), Румунії (на 31,4%), Польщі (на 27,1), Іспанії (на 23%), Словаччини (на 21,9%) та Швейцарії (на 20%). Зменшення активів спостерігалося тільки в інвестфондах Туреччини (на 5%) та Мальти (на 3,2%).

Згідно з даними EFAMA, частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, за станом на початок 2014 р., складала 70,1%, а фондів групи non-UCITS - 29,9%.

Сукупні чисті активи фондів групи UCITS за минулий рік зросли на 9% до 6 866 млрд. євро, а фондів групи non-UCITS - на 8,8% до 2 922 млрд. євро.

Частка активів фондів акцій у загальній структурі фондів групи UCITS складала 37%, фондів облігацій - 28%, збалансованих фондів - 16%, фондів грошового ринку - 13%, фондів фондів - 1%, інших видів фондів - 5%.

За весь минулий рік загальні активи фондів акцій зросли на 20,6%, фондів облігацій - на 4,9%, збалансованих фондів - на 11,7%, інших видів фондів - на 6,8%, фондів фондів - на 13,3%. При цьому активи фондів грошового ринку зменшилися на 10%.

За станом на початок 2014 року, найбільші обсяги активів фондів групи UCITS спостерігалися у таких країнах: Люксембург - 32% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (2 198 млрд. євро); Франція - 16,2% (1 111 млрд. євро); Ірландія - 15,2% (1 044 млрд. євро); Великобританія - 12,6% (863 млрд. євро); Швейцарія - 4,2% (288 млрд. євро).

Динаміка чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS торік у більшості країн виявилася позитивною. Найбільше зростання активів було зафіксовано в інвестфондах Болгарії (на 48,4%), Румунії (на 46,5%), Угорщини (на 38,8%), Іспанії (на 24,2%) та Португалії (на 23,4%).

Водночас, в інвестиційних фондах групи UCITS Туреччини відбувалося зменшення активів на 18,2%, Австрії - на 1,9%, Франції - на 0,5%, Мальти - на 0,2%.

За інформацією EFAMA, протягом минулого року відбувався приплив коштів до європейських інвестиційних фондів групи UCITS, який у І кварталі становив 132 млрд. євро, в ІІ кварталі - 12 млрд. євро, у ІІІ кварталі - 34 млрд. євро, а у ІV кварталі - 51 млрд. євро. Таким чином, за рік загальний приплив коштів до цих установ дорівнював 229 млрд. євро. Такі результати виявилися кращими за показник 2012 р., коли інвестфонди залучили коштів на загальну суму 201 млрд. євро.

Як зазначають експерти, певні проблеми у європейському банківському секторі досі даються взнаки, що значно зменшує попит на фонди грошового ринку. Внаслідок цього вони вже другий рік поспіль втрачають кошти. За підсумками минулого року ці фонди втратили 85 млрд. євро. Разом із тим, фондам акцій вдалося залучити 100 млрд. євро, фондам облігацій - 70 млрд. євро, збалансованим фондам - 114 млрд. євро, іншим видам фондів - 30 млрд. євро.

Найбільші обсяги залучених коштів було зафіксовано в інвестиційних фондах групи UCITS Люксембургу (153,06 млрд. євро), Ірландії (56,3 млрд. євро), Іспанії (23,1 млрд. євро), Великобританії (21,85 млрд. євро), Італії (12,72 млрд. євро). Однак в інвестиційних фондах ряду країн Європи відбувся відтік коштів. Найбільших втрат зазнали фонди Франції (75 млрд. євро), Австрії (1,8 млрд. євро) та Греції (0,6 млрд. євро).

*****

НКЦПФР оприлюднила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення
процедур стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку
цінних паперів, банківських і фінансових послуг»

НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів, банківських і фінансових послуг». Мета законопроекту полягає у забезпеченні надходження до Державного бюджету суми штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів, банківських і фінансових послуг, які не сплачуються у добровільному порядку, шляхом законодавчого врегулювання застосування процедур примусового стягнення таких штрафів відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

*****

Комісія підбила підсумки роботи у сфері державного контролю
на ринку цінних паперів за 2013 рік

НКЦПФР повідомляє про результати діяльності у напрямку державного контролю на регульованому ринку протягом минулого року. Так, державний контроль було традиційно зосереджено на забезпеченні дотримання окремими учасниками ринку цінних паперів правил та норм роботи на ньому, запобіганні порушень прав акціонерів тощо.

 Як зазначив Директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра, регулятор спрямовує зусилля як на нормативне регулювання державного контролю на фондовому ринку, так і на власне контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів та саморегулівних організацій.

У сфері нормотворчої діяльності робота Комісії у 2013 році була спрямована на удосконалення правил проведення перевірок та розробку методичних рекомендацій з проведення перевірок учасників фондового ринку.

Характеризуючи контрольний напрямок роботи регулятора, а саме проведення перевірок, О. Мисюра зауважив, що важливим елементом організаційних засад перевірок залишається підхід, заснований на оцінці ризиків. У 2013 році фактори, що сприяють виникненню ризиків у ході провадження діяльності на фондовому ринку були переглянуті та доопрацьовані з урахуванням досвіду та тенденцій на ринку цінних паперів.

Комісією протягом 2013 року було проведено 889 перевірок, що в 1,6 разів більше, ніж у 2012 році (545 перевірок). Така динаміка обумовлювалася змінами у законодавстві щодо дематеріалізації випусків акцій та ризиком не приведення діяльності акціонерних товариств у відповідність до законодавства, ризиком в обліковій системі прав власності у разі закінчення дії ліцензії на провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів (депозитарної діяльності).

Більшість планових перевірок стосувалась діяльності реєстраторів та депозитарних установ. За результатами проведених Комісією в 2013 році планових та позапланових перевірок виявлено 1581 правопорушення, що в 1,7 раза більше, ніж у 2012 році.

Також Олег Мисюра звернув увагу на роботу Комісії у напрямку досліджень ознак маніпулювання цінами на ринку цінних паперів. Зокрема, протягом 2013 року було порушено 4 справи про правопорушення на ринку цінних паперів щодо встановлених ознак маніпулювання цінами.

 Маючи на меті підвищення ефективності регулювання ринку цінних паперів, у тому числі і контрольно-правової роботи, у 2014 році Комісія акцентує свою діяльність на вдосконаленні методичного забезпечення проведення заходів контролю відповідно до тенденцій та ризиків, актуалізації законодавства щодо маніпулювання цінами на ринку цінних паперів та протиправного використання інсайдерської інформації, вдосконаленні законодавства України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, у відповідності до міжнародних стандартів, розробці критеріїв ризику за результатами пруденційного нагляду за учасниками ринку цінних паперів, а також збільшенні практики проведення безвиїзних позапланових перевірок.

*****

НКЦПФР зупинила обіг цінних паперів ІСІ, діяльність КУА яких
не відповідає вимогам законодавства

НКЦПФР прийняла рішення про зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, інформує прес-служба Комісії. За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Віталія Дерев’янкіна, відповідні рішення прийняті відповідно до законів «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та направлені на попередження порушень прав інвесторів відповідних інститутів спільного інвестування.

Підставою для зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку щодо інвестиційних сертифікатів фондів є припинення дії ліцензій на управління активами інституційних інвесторів відповідних компаній з управління активами та відсутність інформації про факти прийняття рішень про ліквідацію таких інститутів спільного інвестування.

Комісія зупинила внесення змін до системи депозитарного обліку інвестиційних сертифікатів пайових таких інвестиційних фондів: «ВІСАК», «БІЗНЕС - АКТИВ», «ТРІУМФ», «Вектор», «КОРПОРАТИВНИЙ», «ПОЗИТИВ», «UBSIF», «Макрокап-нерухомість Фонд», «Авей - Інвест», «ТЕССЕ», «УКРКАПФІН», Крістекс фінанс Україна», «Сібінвестрой», «Резерв», пайового інвестиційного фонду диверсифікованого виду інтервального типу ВАТ «Всеукраїнська інвестиційна компанія «ВІНКО», «Перспектива», «Статус», «ФІНАНСОВИЙ ЕКСПЕРТ», «Мегаполіс», «ІНКОМ ПЛЮС» та «Тайгер Єллоу».

*****

Громадська рада при НКЦПФР провела перше робоче засідання у 2014 році

Громадська рада при НКЦПФР провела перше робоче засідання у поточному році, інформує прес-служба Комісії. Основними питаннями, які були розглянуті на засіданні, стали фінансовий звіт по системі Комісії за 2013 рік, результати законотворчої діяльності регулятора, а також підсумки діяльності НКЦПФР у сфері державного контролю на ринку цінних паперів та у сфері правозастосування за минулий рік.
Громадська рада - це консультативно-дорадчий орган при НКЦПФР, який має на меті здійснювати громадський контроль за діяльністю Комісії та налагоджувати ефективний діалог громадськості та регулятора.

*****

Відбувся круглий стіл «Проблеми захисту активів недержавних пенсійних фондів,
розміщених у банківських установах»

Минулого тижня відбувся круглий стіл на тему «Проблеми захисту активів недержавних пенсійних фондів, розміщених у банківських установах», який було організовано Українською асоціацією адміністраторів недержавних пенсійних фондів за участі Центру суддівських студій та сприяння Вищого адміністративного суду України, повідомляє прес-служба Нацкомфінпослуг.

Головним питання, яке обговорювалося учасниками круглого столу, було збереження коштів українців, розміщених ними в недержавних пенсійних фондах. Як зазначили експерти, у зв’язку зі складною фінансово-економічною ситуацією значна кількість банківських установ збанкрутувала. У певних банках зберігалась значна частина пенсійних накопичень НПФ, які можуть бути втрачені незважаючи на наявні законодавчі гарантії збереження таких коштів.

На цей час склалася ситуація щодо неоднозначного тлумачення різними установами законодавства про банки та банківську діяльність та діяльність з недержавного пенсійного забезпечення, а також окремих положень Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», зокрема.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, зазначає, що пенсійні активи мають спеціальний правовий режим, що гарантує заборону їх включення до ліквідаційної маси будь-якого банку, та банк, що ліквідується, зобов’язаний повернути пенсійні активи у повному обсязі їх законному розпоряднику у відповідності до Закону «Про недержавне пенсійне забезпечення».

З метою убезпечення пенсійних активів, що розміщені на депозитних рахунках або знаходяться на зберіганні у банках, у випадку введення в такому банку мораторію на задоволення вимог кредиторів та введення тимчасової адміністрації, Нацкомфінпослуг ініціює внесення змін до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо пенсійних активів.

*****

У лютому 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено
5,78 тис. договорів на суму 36,45 млрд. грн.

У лютому 2014 року на ФБ «Перспектива» було укладено 5,78 тис. договорів на суму 36,45 млрд. грн. При цьому обсяг торгів ОВДП становив 35,08 млрд. грн., деривативами - 0,94 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 0,39 млрд. грн., акціями - 23,53 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 5,47 млн. грн., муніципальними облігаціями - 2,15 млн. грн.

За станом на кінець лютого 2014 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 663. З них, 157 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 69 - у другому рівні лістингу та 437 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 260 акцій; 156 ОВДП; 38 інвестиційних сертифікатів; 186 корпоративних облігацій; 7 муніципальних облігацій; 1 іпотечна облігація; 6 опціонних сертифікатів; 9 ф’ючерсних контрактів.

*****

У лютому 2014 року Індекс ПФТС зріс на 30,42%

У лютому 2014 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,77 тис. Обсяг угод з ОВДП склав 6,84 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,95 млрд. грн., з акціями - 62,7 млн. грн., з інвестиційними сертифікатами - 7,5 млн. грн., з муніципальними облігаціями - 0,2 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом лютого зріс на 30,42% з 301,62 до 393,38 пункту, а з початку року - на 30,69% з 300,53 до 393,38 пункту.

За станом на кінець лютого 2014 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 526 цінних паперів, з них, 812 акцій, 339 корпоративних облігацій, 192 ОВДП, 167 цінних паперів ІСІ, 11 муніципальних облігацій, 2 депозитні сертифікати НБУ та 3 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 192 цінних папери, а до другого - 202, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у лютому 2014 року зріс на 25,8%

Згідно з даними «Української біржі» у лютому 2014 року на ній було укладено 41,17 тис. угод на загальну суму 0,51 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,41 млрд. грн., а їхня кількість - 25,25 тис. На строковому ринку «Української біржі» у лютому було укладено 15,92 тис. угод на загальну суму 0,1 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 25,8% з 889,65 до 1 119,23 пункту, а з початку року - на 22,99% з 910,04 до 1 119,23 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 3,25 пункту,
а Індекс українських акцій - на 38,53 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 07.03.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
136 501 068,49
390,14
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 07.03.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
32 304 192
1 080,7


*****

Індекс споживчих цін в Україні у лютому 2014 року
дорівнював 100,6%, а у січні-лютому - 100,8%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у лютому 2014 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,6% (з початку року - 100,8%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 99,8% (з початку року - 100,3%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у лютому ціни зросли на 0,4% (з початку року - на 0,1%), у переробній промисловості - на 1,2% (з початку року - на 1,2%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря знизилися на 4,1% (з початку року - на 2%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24