Новини УАІБ

03 березня 2014

Загальні збори УАІБ обговорили підсумки діяльності за 2013 рік,
затвердили бюджет та план роботи на 2014 рік

28 лютого 2014 року у Києві відбулися чергові щорічні Загальні збори членів Української асоціації інвестиційного бізнесу.

Підбиваючи підсумки діяльності Асоціації у 2013 році, Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов зупинився на основних напрямках минулорічної діяльності УАІБ, які стосувалися, зокрема, забезпечення безперервності роботи компаній в умовах переходу на нове законодавство, яке вступило в дію з 1 січня 2014 року. Впродовж 2013 року УАІБ спільно з НКЦПФР розробили більше 20 проектів нормативних актів, необхідних для переходу на новий законодавчий режим, які пройшли державну реєстрацію.

Д. Леонов зупинився також на зусиллях Асоціації по збереженню нормальних умов роботи як для сегменту управління активами інституційних інвесторів, так і фондового ринку загалом. Найболючішим питанням у цьому зв’язку він назвав податкове законодавство, змінити яке в 2013 року на шкоду ринку було 4 спроби. Основні з них вдалося відвернути, а вивести акції з-під акцизу допомогла славнозвісна «кома», сказав  він.

Серед викликів, частина з яких залишається і досі, Д. Леонов назвав також сумнівні законодавчі ініціативи щодо фонду гарантування інвестицій, невірне тлумачення поняття «кваліфікований інвестор», намагання запровадити неконтрольовані фонди банківського управління та інші.

Головуючий Ради УАІБ також наголосив на необхідності ретельної роботи  учасників ринку і регулятора над гармонізацією українського інвестиційного законодавства з європейським, оскільки, як показала практика, буквальні переклади Європейських Директив без серйозного аналізу можуть призвести до викривлення суті інвестиційної діяльності.

Говорячи про плани Генеральний директор УАІБ зауважив, що Асоціація буде здійснювати моніторинг усіх проблемних моментів, пов’язаних із застосуванням нового Закону «Про ІСІ» з метою їхнього врегулювання. Він закликав учасників Асоціації «перейти від стану виживання до руху вперед», спільно працювати над розвитком накопичувального пенсійного забезпечення, податкового стимулювання інвестиційної діяльності. У нинішній час відсутності іноземних інвестицій необхідно зміщувати пріоритети у бік акумулювання внутрішніх ресурсів, підкреслив А.Рибальченко.

У Загальних зборах УАІБ взяли участь і виступили член НКЦПФР Михайло Назарчук та директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко.

На взаємодії та активній законодавчій співпраці регулятора та Асоціації  наголосив у своєму виступі член НКЦПФР Михайло  Назарчук. У ці нелегкі для фондового ринку часи, в умовах підвищеного фіскального тиску, важливим є  збереження робочих місць, спільна праця над поліпшенням інвестиційного клімату, розвитком фондового ринку, сказав він.

Учасники зборів - представники 174 компаній з управління активами затвердили Звіт про діяльність УАІБ у 2013 році та Звіт Ревізійної комісії.

Загальні збори обговорили та затвердили План та бюджет Асоціації на 2014 рік, зміни до Стандарту УАІБ 1 «Бухгалтерський облік діяльності інститутів спільного інвестування».

*****

Відбулося засідання Ради УАІБ

27 лютого 2014 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, на якому йшлося про підготовку до чергових Загальних зборів членів УАІБ 28 лютого.

Члени Ради затвердили зміни до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних операцій інститутів спільного інвестування з метою приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства.

На засіданні розглянуто питання про виключення зі складу членів УАІБ у зв’язку з анулюванням ліцензії ТОВ «КУА «ФІНАНСОВИЙ АДМІНІСТРАТОР» (м. Київ) та ТОВ «КУА «НЬЮ ЕССЕТ» (м. Київ).

Рада розглянула орієнтовний перелік питань для обговорення на XXVIII науково-практичній конференції УАІБ, проведення якої заплановано на квітень 2014 року у Києві, та доручила дирекції доопрацювати його. 

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться   27 березня 2014 року.

*****

Одним з пріоритетів Програми нового
Кабінету Міністрів є захист прав інвесторів

Як зазначається у Програмі новоствореного Кабінету Міністрів, сьогодні Україна перебуває у найглибшій за всю історію своєї незалежності економічній, політичній і соціальній кризі. Країна опинилася за крок від фінансово-економічного колапсу.

Зростання реального валового внутрішнього продукту України за два останні роки нульове. Державні фінанси - у критичному стані. Дефіцит державного бюджету у 2013 році склав 65 млрд. грн., з урахуванням усіх зобов’язань уряду - понад 80 млрд. грн.

За станом на лютий 2014 року, залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку становить 4,3 млн. грн., при тому, що несплачені платіжні доручення - майже 10 млрд. грн.

Сукупний зовнішній борг на кінець 2013 року досяг $140 млрд. або близько 80% ВВП, у тому числі короткостроковий - $65 млрд., що більш ніж в 4 рази перевищує золотовалютний запас держави, який становить сьогодні лише $15 млрд.

До критичного рівня погіршився діловий та інвестиційний клімат. Іноземні компанії і банки йдуть з України. Співробітництво з міжнародними фінансовими інститутами зруйноване. Країна фактично позбавлена потенціалу економічного відновлення.

Враховуючи такий стан справ, основними завданнями уряду є демонополізація економіки, усунення обмежень для конкуренції і штучних преференцій окремим суб’єктам господарської діяльності, розширення свободи підприємницької діяльності, істотне скорочення функцій адміністративного регулювання економіки.

Важливим завданням є відновлення довіри з боку інвесторів до України, заохочення іноземних інвестицій. Запровадження прозорих і єдиних правил для всіх суб`єктів економічної діяльності.

Також передбачається посилити захист прав власників та інвесторів, гарантування державою недоторканності прав власності та зміцнення інституту власності як основи ринкової системи господарювання.

*****

НКЦПФР повідомляє про результати своєї роботи
у сфері правозастосування в 2013 році

НКЦПФР підбила підсумки роботи у сфері правозастосування, що провадилась у минулому році, повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила начальник управління правозастосування НКЦПФР Наталія Герасименко, у 2013 році у порівнянні з 2012 роком збільшилась кількість розглянутих уповноваженими особами Комісії справ про правопорушення на ринку цінних паперів. Так, якщо у 2012 році цей показник становив 7 657 справ, то у минулому - 9 181.

За результатами розгляду близько 78% справ було застосовано фінансові санкції, 16% - попередження, 1% - анулювання ліцензії та 5% - закриття справи.

У зв’язку із збільшенням кількості розглянутих справ значно збільшилася сума накладених фінансових санкцій у 2013 році у порівнянні з 2012 роком. Так, минулого року їх обсяг склав трохи більше, ніж 134 млн. грн., тоді як 2012 року він становив близько 49 млн. грн. На жаль, досить низьким залишається рівень сплачених штрафів. У 2013 році учасники фондового ринку сплатили штрафів на загальну суму 5,282 млн. грн., що не набагато більше, ніж у 2012 році (3,225 млн. грн.). Крім того, у 2013 році значно збільшилася кількість постанов, винесених уповноваженими особами Комісії за результатами розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до яких застосовано санкцію у вигляді попередження. Також у 2013 році збільшилася кількість винесених розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Упродовж 2013 року суддями адміністративних судів України було відкрито 1 362 провадження в адміністративних справах, тоді як за 2012 рік - 763. Таким чином, цей показник збільшився у 1,8 разів, що пов’язано зі зменшенням сплати штрафних санкцій суб’єктами фондового ринку у добровільному порядку.

Аналіз структури справ, у яких адміністративними судами України відкриті провадження, свідчить, що 21% справ (278) стосувалось оскарження постанов про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів (з них у 187 справах прийнято рішення на користь Комісії та 43 справи - на користь суб’єктів фондового ринку); 2% справ (34) - щодо оскарження розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери, з яких у 19 справах ухвалено постанови на користь Комісії та 8 справ ухвалено на користь суб’єктів фондового ринку. В той же час, ще 70% справ (952) стосувалося стягнення фінансових санкцій, з яких на користь Комісії ухвалено 887 рішень та 10 постанов - на користь учасників ринку, а 0,2% справ (4) - щодо оскарження постанов про накладення санкцій за правопорушення, з яких 3 ухвалені судом на користь Комісії та 1 рішення суду на користь суб’єкта ринку.

За станом на кінець звітного періоду на розгляді в судах першої інстанції залишилося 94 адміністративні справи, або 7% від загальної кількості.

*****

НКЦПФР створила новий структурний підрозділ, що відповідатиме
за пруденційний та консолідований нагляд

У Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку створено новий структурний підрозділ - Управління пруденційного та консолідованого нагляду, повідомляє прес-служба регулятора.

Ключовими завданнями, що стоять перед Управлінням, є, передусім, створення системи пруденційного нагляду, нагляду на консолідованій та субконсолідованій основі за небанківськими фінансовими групами та їх підгрупами, мотивація професійних учасників фондового ринку до запровадження ефективної системи управління ризиками та якісного внутрішнього контролю. До нового підрозділу входять відділ методології пруденційного та консолідованого нагляду та відділ забезпечення пруденційного нагляду та управління ризиками. Управління очолила Тетяна Тисмінецька.

Система пруденційного нагляду направлена, перш за все, на захист прав інвесторів. Прогнозування та попередження ризиків на фондовому ринку як щодо окремо взятих учасників, так і щодо системи в цілому дасть змогу забезпечити прозорість діяльності компаній та підвищить довіру населення до фондового ринку.

*****

Комісія розробила зміни до Порядку зупинення дії
та анулювання ліцензії на окремі види профдіяльності

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку», інформує прес-служба Комісії. Документ був розроблений на виконання Плану діяльності Комісії з підготовки проектів регуляторних актів на 2014 рік у зв’язку з набранням чинності закону «Про депозитарну систему України».

За словами директор Департаменту регулювання депозитарної та розрахункового-клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, розроблені регулятором зміни уточнюють види професійної діяльності на фондовому ринку, на які розповсюджується дія Порядку, перелік документів, які подаються до заяви на анулювання ліцензії та дії ліцензіата у разі анулювання та зупинення дії ліцензії.

Зазначеними змінами з Порядку вилучаються норми, пов’язані з анулюванням та зупиненням дії ліцензій зберігача цінних паперів, депозитарію цінних паперів та реєстраторів власників іменних цінних паперів з одночасним доповненням Порядку положеннями щодо анулювання та зупинення дії ліцензій на нові види професійної діяльності, а саме: клірингової діяльності, депозитарної діяльності депозитарної установи, діяльності із зберігання активів ІСІ та діяльності із зберігання активів пенсійного фонду.

*****

НКЦПФР продовжує зупиняти обіг цінних паперів ІСІ,
які не відповідають вимогам законодавства

НКЦПФР прийняла рішення про зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку інвестиційних сертифікатів пайових закритих недиверсифікованих венчурних інвестиційних фондів, повідомляє прес-служба Комісії. Відповідні рішення прийняті відповідно до законів «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Як зазначив член НКЦПФР Олексій Тарасенко, цією ініціативою регулятор хоче захистити інвесторів від вкладення у ризиковані інструменти на ринку цінних паперів. Так, Комісія зупинила обіг цінних паперів інвестиційних фондів ряду КУА, в яких закінчився строк дії ліцензії на провадження діяльності з управління коштами інституційних інвесторів, зокрема, ПІФ «Перший інвестиційно-будівельний фонд» та АТЗТ «Криворізький інвестиційний фонд «ІК Фонд».

Комісія і надалі має намір планомірно приводити діяльність ІСІ у відповідність до законодавства, і ці результати, можливо, не є фінальними. Зазначені дії регулятора сприятимуть підвищенню ефективності та прозорості інвестиційного клімату на вітчизняному фондовому ринку.

*****

АРІФРУ вдосконалює систему розкриття інформації

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України продовжує планомірну роботу щодо вдосконалення інформаційної системи на ринку цінних паперів, повідомляє прес-служба АРІФРУ. Так, Агентство підготувало чергові напрацювання, що спрямовані на підвищення доступності інформації та її комфорту для користувачів.

За словами директора АРІФРУ Юрія Бойко, презентувавши оновлену інформаційну систему фондового ринку і отримавши схвальні відгуки від учасників ринку, Агентство представляє нові ініціативи, а саме можливість перегляду в єдиному рубрикаторі нерегулярної інформації в форматі XML і появу розділу «Повідомлення емітентів».

Спеціалісти АРІФРУ провели ряд заходів щодо удосконалення баз даних. Агентство продовжує дотримуватись концепції формування профілів компаній, щоб будь-який користувач мав можливість на одній сторінці побачити всю інформацію про підприємство. Відтак, у розділі «Особлива інформація (XML)» подання інформації про вагомі події у діяльності компаній стало більш структурованим, додано також інформацію про підсумки випуску цінних паперів у форматі - PDF.

Інформація про діяльність КУА також стала більш прозорою. НКЦПФР відтепер розкриває інформацію про виключення фонду з ЄДРІСІ, а також про скасування випуску цінних паперів фондів. Перелік інформації, що розкривають самі компанії з управління активами, теж було розширено, і її також можна побачити на сайті Агентства.

Зазначимо, що відповідні зміни пов’язані з прийняттям Комісією нового Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.

*****

Загальна кількість стягнень за судовими позовами Нацкомфінпослуг до учасників ринку
небанківських фінансових послуг у 2013 році складала 2 млн. грн.

Протягом 2013 року Нацкомфінпослуг здійснювалось супроводження у судах 559 судових справ, що на 70% більше, ніж у 2012 році, повідомляє прес-служба Комісії. Із них 478 справ за позовами Нацкомфінпослуг про стягнення штрафних санкцій та 81 справа за позовами учасників ринків фінансових послуг про визнання неправомірними рішень Нацкомфінпослуг.

Для порівняння у 2012 році було розглянуто 4 справи за позовами Комісії про стягнення штрафних санкцій з учасників ринків та 330 справ за позовами учасників ринків фінансових послуг про визнання неправомірними рішень Комісії.

За позовами Нацкомфінпослуг (478 справ) про стягнення штрафних санкцій, поданими до суду, загальна сума таких стягнень складає 2,01 млн. грн. Структура заяв виглядає таким чином: 209 позовних заяв про стягнення штрафу на загальну суму 580,3 тис. грн. з кредитних спілок; 158 позовних заяв про стягнення штрафу на загальну суму 691,9 тис. грн. з фінансових компаній; 59 позовних заяв про стягнення штрафу на загальну суму 512, 551 тис. грн. зі страхових компаній; 46 позовних заяв про стягнення штрафу на загальну суму 216,2 тис грн. з ломбардів; 6 позовних заяв про стягнення штрафу на загальну суму 10,2 тис. грн. з пенсійних фондів.

Структура заяв за позовами учасників ринків фінансових послуг про визнання неправомірними рішень Нацкомфінпослуг (81 справа) була такою: 47 позовних заяв надійшло від страхових компаній; 21 позовна заява від фінансових компаній; 6 позовних заяв від ломбардів; 4 позовні заяви від кредитних спілок; 2 позовні заяви від пенсійних фондів; одна позовна заява від адміністратора НПФ.

Протягом 2013 року учасниками ринків фінансових послуг оскаржувалось у суді близько 4% рішень Комісії (у 2012 році - близько 27%), тобто в цілому можна зробити висновок, що учасники погоджуються з результатами планових та позапланових перевірок.

Значне зниження кількості оспорюваних рішень Нацкомфінпослуг у судах у порівнянні з 2012 роком свідчить про обґрунтованість, правомірність та дотримання законності при прийнятті розпоряджень, які приймаються регулятором.

*****

В 2013 році в Україні було освоєно 248 млрд. грн. капітальних інвестицій

Як повідомляє Державна служба статистики, в 2013 році в Україні було освоєно 248 млрд. грн. капітальних інвестицій. Такий показник виявився меншим за результат 2012 року на 11,1%. При цьому в 2012 році у порівнянні з 2011 роком обсяг капітальних інвестицій у нашій країні зріс на 8,5%.

Найбільші обсяги капітальних інвестицій торік були зафіксовані у Києві (25,8 %), у Донецькій області (10,9%), у Дніпропетровській області ( 8,3%), у Київській області (7,9%) і в Криму (5,8%). Капітальні інвестиції в нематеріальні активи дорівнювали 10 млрд. грн. Вкладення в матеріальні активи склали близько 238 млрд. грн., з них у житлові будинки - 40,3 млрд. грн., у нежитлові будівлі - 40,2 млрд. грн., в інженерні споруди - 57,7 млрд. грн., в машини, обладнання та інвентар - 75,9 млрд. грн.

Найбільше капітальних інвестицій (63,4%) було освоєно за рахунок власних коштів підприємств та організацій. За рахунок кредитів банків та інших позик в Україні освоїли 14,8% капітальних інвестицій, коштів населення на індивідуальне житлове будівництво - 8,8 %, коштів місцевих бюджетів - 2,8%, коштів Державного бюджету - 2,5%, коштів населення на будівництво власних квартир - 2,4%, коштів іноземних інвесторів - 1,6%, інших джерел фінансування - 3,7%.

Серед галузей економіки лідерами за обсягами освоєних капітальних інвестицій стали промисловість (41,1%) та будівництво (17,5%).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 95,42 пункту,
а Індекс українських акцій - на 185,33 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 28.02.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
332 519 954,7
393,39
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 28.02.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
28 459 435
1 119,23

*****

Протягом січня 2014 року сума державного та гарантованого
державою боргу України збільшилася на 0,2%

За станом на 31 січня 2014 року державний та гарантований державою борг України дорівнював 585 298 486,95 тис. грн. або $73 226 383,96 тис. в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 298 581 267,09 тис. грн. (51,01% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $37 355 344,31 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 286 717 219,87 тис. грн. (48,99%) або $35 871 039,64 тис., повідомляє Міністерство фінансів.

Державний борг України становив 480 132 569,60 тис. грн. (82,03%) або $60 069 131,69 тис., державний зовнішній борг - 222 421 988,07 тис. грн. (38%) або $27 827 097,22 тис., державний внутрішній борг - 257 710 581,53 тис. грн. (44,03%) або $32 242 034,47 тис.

Гарантований державою борг України дорівнював 105 165 917,36 тис. грн. (17,97%) або $13 157 252,27 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 76 159 279,01 тис. грн. (13,01%) або $9 528 247,09 тис.; гарантований внутрішній борг - 29 006 638,34 тис. грн. (4,96%) або $3 629 005,17 тис.

Протягом січня 2014 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 0,2% або на 1 184 378,4 тис. грн.

*****

Середня заробітна плата в Україні у січні 2014 року дорівнювала 3 148 грн.

За інформацією Державної служби статистики у грудні 2014 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 148 грн., що виявилося на 13% менше показника грудня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем збільшилася на 13%. У січні 2014 року у порівнянні із січнем 2013 року середня номінальна заробітна плата зросла на 4,9%, а реальна - на 4,6%.

Загальна кількість штатних працівників за січень збільшилася на 0,4% і за станом на кінець місяця склала 10 000,3 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24