Новини УАІБ

24 лютого 2014

За 2013 рік загальні активи пенсійних фондів країн
з найбільшими пенсійними ринками збільшилися на 9,5%

Згідно з даними дослідження компанії The Towers Watson, за 2013 рік загальний обсяг активів пенсійних фондів країн з найбільшими пенсійними ринками збільшилися на 9,5% та сягнув $31,98 трлн., що склало 83,4% від їх сукупного ВВП. У середньому протягом останніх десяти років активи світових пенсійних фондів щорічно зростали майже на 7%. Це вказує на те, що тривалий період невизначеності залишився позаду, змінившись пожвавленням світової економіки в цілому та пенсійних ринків багатьох держав, зокрема.

Сьогодні найбільшими пенсійними ринками світу є ринки тринадцяти країн, зокрема Австралії, Бразилії, Великобританії, Гонконгу, Ірландії, Канади, Нідерландів, Німеччини, ПАР, США, Франції, Швейцарії та Японії.

Минулорічне зростання загального обсягу пенсійних активів цих країн є продовженням позитивних тенденцій, розпочатих ще в 2009 р., коли вони збільшилися на 18%. При цьому у кризовому 2008 р. загальні пенсійні активи зменшилися на 22% і становили 57% від сукупного ВВП зазначених держав.

У багатьох країнах обсяги пенсійних активів перевищують валовий внутрішній продукт. Так, у Нідерландах співвідношення пенсійних активів до ВВП наприкінці 2013 р. було найбільшим і становило 170%. Наступні позиції належали Великобританії - 131%, Швейцарії - 122%, США - 113% та Австралії - 105%. Водночас у деяких країнах це співвідношення є не дуже великим. Наприклад, у Німеччині воно становить 14%, у Бразилії - 13%, а у Франції - лише 6%.

Найбільшим є пенсійний ринок США. На кінець 2013 р. обсяг пенсійних активів цієї країни дорівнював $18,88 трлн., що становить 59% від загального обсягу активів 13 вказаних держав. До п’ятірки лідерів за цим показником також увійшли Великобританія - $3,26 трлн. (10,2%), Японія - $3,24 трлн. (10,1%), Австралія - $1,57 трлн. (4,9%), Канада - $1,45 трлн. (4,5%).

За минулий рік найбільше зросли активи пенсійних фондів Ірландії (на 22,1%), Великобританії (на 13,3%), Гонконгу (на 12,1%), США (на 12%) та Франції (на 10,3%).

Позитивна динаміка зростання пенсійних активів спостерігається протягом останнього десятиріччя. Так, за період з 2003 по 2013 рр. середньорічні темпи зростання активів на ринках зазначених 13 країн становили 6,7%. Найбільші середні темпи зростання мали Австралія - 14%, Бразилія - 13,1% та Гонконг - 12,1%. Натомість США, Франція та Японія за цей час продемонстрували найменші темпи зростання пенсійних активів (6,6%, 2% та 1,1% відповідно).

Для більш глибокого аналізу експерти компанії The Towers Watson відібрали пенсійні ринки семи країн (Австралії, Великобританії, Канади, Нідерландів, США, Швейцарії, Японії), загальні активи яких становлять 95,5% від активів 13 зазначених вище держав.

Згідно з дослідженням, у цих семи країнах пенсійні схеми з визначеними внесками (DC) охоплюють 47% пенсійних активів, а з визначеними виплатами (DB) - 53%. Співвідношення DC та DB схем значно відрізняється в різних державах. Зокрема, в Австралії та США переважають схеми з визначеними внесками - 84% та 58% відповідно.

Схеми з визначеними виплатами превалюють у Японії (97%), Канаді (96%), Нідерландах (95%) та Великобританії (72%). Експерти зазначають, що останнім часом у цих країнах спостерігаються тенденції щодо підвищення ролі пенсійних схем з визначеними внесками.

У цілому, протягом 2003-2013 рр. загальні активи, охоплені схемами DC, зросли на 8,8%, а активи, охоплені схемами DB, - на 5%.

Розглядаючи структуру активів сімох найбільших пенсійних ринків світу, слід зауважити, що основним напрямком їх інвестування є вкладення у цінні папери. За станом на кінець 2013 р., 52% загальних пенсійних активів було вкладено в акції, 28% - в облігації. Частка грошових коштів в активах пенсійних фондів становила 1%, а 19% активів було інвестовано в інші інструменти.

У порівнянні з 2012 роком структура пенсійних активів дещо змінилася - частка акцій зросла, а частки облігацій та інших інструментів зменшилися. Частка грошових коштів не змінилася.

Напрямки інвестування пенсійних активів у різних країнах також відрізняються. Наприклад, на кінець 2013 року в Австралії, Великобританії, Канаді та США значна частка у структурі активів належала акціям. Більш консервативну інвестиційну стратегію, яка передбачає інвестування значної частки активів в облігації, мали Нідерланди, Японія та Швейцарія.

Згідно з результатами дослідження The Towers Watson, за останні 19 років (з 1995 по 2013 рр.) спостерігалася тенденція щодо зменшення частки пенсійних активів, інвестованих в акції (на 3%) та в облігації (на 12%). Натомість збільшилася частка активів, інвестованих в інші (альтернативні) інструменти. Ця тенденція пояснюється тим, що акції та облігації є більш ризикованими напрямками вкладення активів, особливо в умовах економічної нестабільності та волатильності ринків.

Зарубіжні експерти зазначають, що минулорічні результати функціонування світових пенсійних ринків виявилися набагато кращими ніж у попередніх роках. Сьогодні пенсійні фонди, як правило, розробляють більш гнучкі інвестиційні стратегії, які допомагають їм адаптуватися до нових ринкових умов та враховувати усі можливі ризики.

*****

Нацкомфінпослуг розробила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів
з питань недержавного пенсійного забезпечення»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розробила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань недержавного пенсійного забезпечення».

Документ спрямований на вдосконалення законодавства у сфері НПЗ і вносить зміни до законів «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та «Про недержавне пенсійне забезпечення».

Законопроект регламентує питання щодо відповідальності членів ради недержавного пенсійного фонду, збільшення повноважень ради недержавного пенсійного фонду, обов’язків адміністратора недержавного пенсійного фонду, осіб, які здійснюють управління активами НПФ та депозитарних установ.

Він, зокрема, передбачає введення майнової відповідальності членів ради недержавного пенсійного фонду та врегульовує процедуру погодження Нацкомфінпослуг кандидатур до складу такої ради.

При цьому запроваджується заборона недержавним пенсійним фондам змінювати їх вид та найменування, зазначені у статуті НПФ. Зміни до статуту недержавного пенсійного фонду мають погоджуватися Нацкомфінпослуг.

Засновник (засновники) пенсійного фонду зобов’язаний сформувати склад ради фонду відповідно до чинного законодавства до моменту подання до Нацкомфінпослуг документів для включення НПФ до Державного реєстру фінансових установ.

Поряд із цим, визначається процедура виключення пенсійного фонду з цього реєстру. Вона має здійснюватися на підставі подання відповідних документів, зокрема, звіту про проведення ліквідації пенсійного фонду за умови повного розрахунку з усіма його учасниками шляхом передачі їм всіх пенсійних коштів.

Згідно із законопроектом, інвестиційна декларація пенсійного фонду підлягає обов’язковій реєстрації у Нацкомфінпослуг протягом 60 календарних днів після формування ради фонду. Також у Комісії необхідно реєструвати зміни до цієї декларації.

Примірник зареєстрованої інвестиційної декларації та примірник змін до неї обов’язково подаються радою фонду до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом п’яти робочих днів з моменту їх реєстрації.

Документом передбачено право Нацкомфінпослуг на відмову у реєстрації інвестиційної декларації пенсійного фонду або змін до неї у разі, якщо у складі ради недержавного пенсійного фонду відсутні особи, професійно підготовлені до роботи у сфері інвестиційної діяльності, і при цьому рада пенсійного фонду не залучила до розробки інвестиційної декларації (змін до неї) консультантів з інвестиційних питань.

*****

Нацкомфінпослуг ініціює запровадження механізмів
захисту прав інвесторів у житлове будівництво

За інформацією прес-служби Нацкомфінпослуг, Комісія ініціює запровадження механізмів захисту прав інвесторів у житлове будівництво. З цією метою було розроблено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів забезпечення виконання зобов’язань перед інвесторами», розроблений Комісією.

Як вважають в Нацкомфінпослуг, діючі на сьогодні способи залучення коштів населення в масове будівництво житла (фонди фінансування будівництва жила, договори купівлі-продажу майнових прав, договори про спільну діяльність, житлово-будівельні кооперативи) не спроможні повністю захистити інвестора і гарантувати, що об’єкт будівництва буде своєчасно збудований та переданий законним власникам.

У зв’язку з необхідністю підвищення надійності передбачених чинним законодавством способів фінансування будівництва житла в законопроекті запропоновано запровадити механізми забезпечення виконання зобов’язань перед інвесторами.

Зокрема, документом передбачаються умови, за яких забудовник для безпосереднього залучення коштів приватних інвесторів у будівництво житла має обов’язково забезпечити страхування своєї відповідальності перед такими інвесторами (або отримати гарантію банку), а у разі залучення коштів інвесторів через фонди фінансування будівництва таке страхування або отримання гарантії здійснюється за бажанням забудовника.

У законопроекті закладено норму про те, що страховим випадком (або умовою виплати за гарантією) є невиконання забудовником зобов’язання щодо передачі інвестору об’єкта житлового будівництва протягом 12 місяців після настання строку виконання такого зобов’язання.

Страхова сума або сума гарантії визначається у розмірі суми договору, укладеного між забудовником та інвестором.

Вигодонабувачем за договором страхування або гарантією є інвестор. Виплати проводяться за заявою інвестора у разі настання страхового випадку.

Крім того, з метою поліпшення роботи забудовників, які залучають кошти інвесторів для будівництва житла у регіонах запропоновано механізм контролю місцевими державними адміністраціями.

Важливою нормою є можливість використовувати оперативний резерв, що формується управителями ФФБ, не лише для повернення коштів довірителям, але й для його перерахування забудовнику з метою добудови об’єкта будівництва, у разі виникнення такої необхідності.

Крім того, законопроектом передбачається розширити перелік дозволених способів фінансування будівництва житла за рахунок включення до нього інвестиційних договорів про спорудження житла.

*****

Міністерство фінансів у січні 2014 року здійснило розміщення ОВДП в національній валюті
на суму 3,7 млрд. грн. та в іноземній валюті - на суму $0,2 млрд.

У січні 2014 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики в національній валюті на суму 3,7 млрд. грн. та в іноземній валюті - на суму $0,2 млрд., повідомляє Національний банк. Середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті під час первинного розміщення становила 12,23% річних, а в іноземній валюті - 5% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який у січні становив 6,6 млрд. грн., у тому числі основний борг - 4,5 млрд. грн., сплата доходу - 2,1 млрд. грн.

За станом на початок лютого 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 253,09 млрд. грн. З них, облігації обсягом 148,78 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 79,06 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 12,21 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 13,03 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

У січні 2014 року російські пайові інвестиційні фонди втратили 792,18 млн. руб.

Згідно з даними сайту Investfunds.ru у січні 2014 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) втратили 792,18 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 лютого 2014 року 1 російський рубль дорівнював 0,27 грн.). Відкриті фонди втратили 458,06 млн. руб., а інтервальні фонди - 34,12 млн. руб.

Відтік коштів з фондів акцій становив 909,13 млн. руб., з фондів облігацій - 171,56 млн. руб. з індексних фондів - 74,39 млн. руб., з фондів товарного ринку - 34,02 млн. руб. При цьому фонди фондів залучили 253,92 млн. руб., фонди грошового ринку - 142,55 млн. руб, змішані фонди - 0,44 млн. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 25,97 пункту,
а Індекс українських акцій – зріс на 6,53 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 21.02.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
7 456 402,9
297,97
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  за 21.02.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
25 967 020
933,9


*****

Standard&Poor’s знизило рейтинги України

Служба кредитних рейтингів міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor’s знизила довгостроковий кредитний рейтинг України за зобов’язаннями в іноземній валюті з «ССС+» до «ССС», повідомляється в прес-релізі Агентства. Короткостроковий рейтинг за зобов’язаннями в іноземній валюті підтверджений на рівні «С».

Довгостроковий і короткостроковий рейтинги країни за зобов’язаннями в національній валюті підтверджені на рівні «В-/В». Прогноз зміни рейтингів - «Негативний». Одночасно був підтверджений рейтинг України за національною шкалою на рівні «UaBB+».

Як зазначається в повідомленні Standard&Poor’s, зниження рейтингу відображає точку зору Агентства про те, що політична ситуація в Україні значно погіршилася. Це збільшує невизначеність щодо продовження надання фінансової допомоги з
боку Росії в 2014 році і піддає здатність уряду з погашення і обслуговування боргових зобов’язань все зростаючим ризикам.

При цьому Standard&Poor’s вважає, що за відсутності значних позитивних змін цілком імовірний дефолт України. «Негативний» прогноз по суверенних рейтингах відображає той факт, що для уникнення вибіркового дефолту або реструктуризації зобов’язань в стресовій фінансовій ситуації уряд України має забезпечити достатнє фінансування із зовнішніх джерел.

За оцінками Standard&Poor’s, в 2014 році зобов’язання уряду, Національного банку Україна та НАК «Нафтогаз України» з обслуговування і погашення валютного боргу складуть близько $13 млрд. При цьому обсяг міжнародних резервів України зменшився з $20,4 млрд. в грудні 2013 року до $17,8 млрд. в січні 2014 року в той же час значний дефіцит по рахунку поточних операцій на близько 9% ВВП в 2013 році і підвищений попит населення на іноземну валюту будуть чинити тиск на міжнародні резерви країни.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у січні 2014 року становив 95%

Згідно з даними Державної служби статистики у січні 2014 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 95% При цьому у січні поточного року у порівнянні із груднем минулого року спостерігалося падіння промислового виробництва на 16%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у січні 2014 року у порівнянні із січнем 2013 року обсяги промислового виробництва збільшилися на 0,7%, у переробній промисловості - зменшилися на 9,4%, а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зменшилися на 0,9%

*****

У січні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 2,7 млрд. грн.,
що на 16,4% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року

У січні 2014 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 2,7 млрд. грн., що на 16,4% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2013 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 82,4% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (8,7% та 8,9% відповідно). У січні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року найвища динаміка зростання обсягів будівництва була зафіксована в Одеській, Херсонській та Івано-Франківській областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24