Новини УАІБ

03 лютого 2014

НКЦПФР презентувала нову інформаційну систему фондового ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку провели круглий стіл, присвячений інформаційній системі ринку цінних паперів. Його учасники проаналізували можливості та перспективи розвитку цієї системи, а також обговорили аспекти взаємодії регулятора та учасників ринку щодо її вдосконалення задля підвищення рівня інформаційної прозорості на фондовому ринку.

За словами директора АРІФРУ Юрія Бойка, нинішна система є унікальною, багатогранною та включає у себе три основні складові: реєстри НКЦПФР, систему звітності професійних учасників фондового ринку та емітентів (щомісячна, щоквартальна, щорічна) та систему розкриття інформації як учасників ринку, так і Комісії.

Запровадження нових підходів функціонування інформаційної системи на фондовому ринку широко обговорювалися з його професійними учасниками. У результаті була розроблена Концепція модернізації системи моніторингу на фондовому ринку та Концепція розкриття інформації на фондовому ринку з чіткими планами їх реалізації.

Першим кроком на шляху змін стало запровадження нового формату передачі даних (XML) та електронного цифрового підпису. Це дозволило учасникам ринку отримувати оперативне підтвердження щодо надходження їхніх звітів до Комісії. Також була створена єдина база даних НКЦПФР за всіма напрямками діяльності на фондовому ринку, уніфіковано нормативно-правові акти та запроваджено єдині стандарти звітності.

Було також вдосконалено та автоматизовано всі реєстри Комісії, змінено систему розкриття інформації. Відтепер всі емітенти розкривають дані за єдиними стандартами з використанням електронного цифрового підпису. Це дозволяє аналізувати інформацію по кожному емітенту, що міститься у всіх реєстрах Комісії.

Зміни сприяли підвищенню ефективності моніторингової діяльності регулятора. У Комісії створено спеціальну аналітичну групу для роботи з даними. Її завданням є аналіз фондового ринку з метою попередження ризиків та покращення нормативної бази.

За словами Юрія Бойка, у планах на майбутнє - розкриття масштабної аналітики щодо розвитку ринку цінних паперів, а також вдосконалення роботи територіальних органів регулятора щодо моніторингу інформації про фондовий ринок.

Як відзначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, інформаційна система фондового ринку вже давно потребувала вдосконалення. На це вказували, як учасники ринку, так і міжнародні експерти. Важливо, що побудова нової моделі відбулася без залучення державного фінансування. Сьогодні вона близька до кращих світових стандартів.

Член НКЦПФР Михайло Назарчук повідомив, що Україна є лідером серед країн СНД у сфері впровадження нової інформаційної системи на фондовому ринку, яка сприятиме його інтеграції у міжнародні ринки капіталу. Ця система тісно пов’язана з системою пруденційного нагляду, яка запроваджується Комісією.

За словами члена НКЦПФР Анатолія Амеліна, сьогодні весь світ переходить на електронний формат роботи. Створення нової інформаційної системи є першим кроком на шляху побудови електронного регулятора, що підвищить прозорість ринку та рівень захисту прав інвесторів. Ця система дозволяє Комісії приймати оперативні рішення, а учасникам ринку спрощує подачу звітності і допомагає отримувати аналітичні дані.

На думку Головуючого Ради УАІБ, Голови громадської ради при НКЦПФР Дмитра Леонова, позитивним чинником роботи нової системи є те, що інформації не лише збирається з ринку, але й розкривається для широкого загалу. Наступним етапом має стати розвиток аналітичної складової цієї системи, що насамперед, є важливим для непрофесійних учасників фондового ринку. Доцільно, щоб алгоритми обробки інформації та механізми її подачі розроблялися на основі концепції, яка б пройшла експертизу саморегулівних організацій ринку цінних паперів.

 *****

Регулятор підбив підсумки ІV кварталу 2013 року в частині правозастосування

НКЦПФР узагальнила інформацію щодо стану правозастосування за ІV квартал 2013 року, повідомляє прес-служба Комісії. Як зауважила начальник управління правозастосування НКЦПФР Наталія Герасименко, у звітному періоді уповноваженими особами Комісії було розглянуто 2 602 справи про правопорушення на ринку цінних паперів щодо юридичних осіб, накладено 2 110 штрафів на загальну суму 36,56 млн. грн., з яких сплачено 849 штрафів на суму 1,6 млн. грн.

За словами Н. Герасименко, у ІV кварталі минулого року справ щодо правопорушень було розглянуто менше, ніж у ІІІ кварталі, при цьому кількість закритих справ суттєво зменшилася і складає 3,5 % від загальної кількості розглянутих справ.

 *****

НКЦПФР погодила зміни до Правил біржі ПФТС
та Східно-Європейської фондової біржі

НКЦПФР затвердила нові редакції Правил ПАТ «Фондова біржа ПФТС» та ПАТ «Cхідно-Європейська фондова біржа», інформує прес-служба регулятора. За словами директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, зміни до Правил ПФТС зумовлені необхідністю приведення їх у відповідність до законодавства про депозитарну систему. Деякі норми у зв’язку з втратою їх актуальності було виключено. У той же час Правила, у зв’язку зі зміною технологій торгів за цінними паперами, передбачають механізми торгів з одностороннім та двостороннім забезпеченням.

Правила Східно-Європейської фондової біржі приведені у відповідність до закону «Про депозитарну систему України», актуалізованого Положення про функціонування фондових бірж та Порядку визначення біржового курсу цінного папера.

*****

Визначені переможці конкурсу Кращий IR-кейс серед компаній України»

Наприкінці січня в Києві відбулася церемонія нагородження переможців та призерів конкурсу бізнес-кейсів щодо комунікацій з інвесторами «Кращий IR-кейс серед компаній України», організованого Investor Relations Agency.

Як зазначив на церемонії управляючий партнер Investor Relations Agency Олександр Нікішев, функція комунікацій з інвесторами є стратегічно важливою та необхідною для розвитку будь-якої компанії, підвищення її вартості та інвестиційної привабливості, а також для залучення нею капіталу.

В умовах економічних та політичних ризиків для багатьох українських компаній особливо важливо бути зрозумілими та прогнозованими для інвесторів, а також намагатися будувати з ними ефективні відносини. Лідерами стають ті компанії, які щоденно підтримують комунікації з капіталовкладниками та удосконалюють систему корпоративного управління.

Третій рік поспіль у рамках Міжнародного конкурсу серед IR-спеціалістів країн СНД Investor Relations Agency проводить конкурс «Кращий IR-кейс серед компаній України». До участі в ньому були запрошені вітчизняні компанії, які мають досвід вирішення бізнес-завдань з ефективною побудовою відносин з інвесторами. За шість років проведення Міжнародного конкурсу на нього було подано 69 IR-кейсів, розроблених компаніями з різних країн.

Метою конкурсу є акумулювання українського досвіду побудови комунікацій з інвестиційним співтовариством, сприяння підвищенню рівня якості емітентів та формуванню корпоративної культури.

Участь у конкурсі IR-кейсів - це додатковий інструмент просування компанії на ринку капіталу, унікальна можливість аналізу та підвищення ефективності її комунікаційної стратегії компанії при взаємодії з інвесторами та аналітиками.

Олександр Нікішев нагадав, що оцінки конкурсним роботам виставлялися за чотирма основаними критеріями: «Новизна»; «Результативність вжитих заходів»; «Методологічна цінність»; «Суб’єктивна оцінка експерта».

Згідно з правилами конкурсу, представлений на нього IR-кейс повинен був відображати реальні події та оригінальний досвід вирішення ситуації IR-засобами в українських компаніях в 2012-2013 роках. Кейси могли описувати не тільки позитивні, а й негативні приклади. При чому в них обов’язково мав міститися аналіз ситуації і детальний опис заходів щодо її вирішення, а також їх вплив на котирування акцій компанії та зміну іміджу компанії в очах інвестиційного співтовариства.

До складу експертної ради, яка оцінювала вітчизняні IR-кейси, в цьому році увійшли представники Української асоціації інвестиційного бізнесу, Професійної асоціації корпоративного управління, «Української біржі», компаній ДТЕК, «Concorde Capital», «КПМГ-Україна», «Сбербанку Росії», Варшавської фондової біржі, а також російського «Альянсу розвитку фінансових комунікацій і відносин з інвесторами» та «Московської Біржі».

Переможцем Конкурсу «Кращий IR-кейс серед компаній України» з результатом 33,63 бала стала група компаній Ukrlandfarming PLC з IR-кейсом під назвою «Per Asperaad Astra».

Друге місце з результатом 28,1 балів посіла компанія Agroliga group з кейсом під назвою «Підготовка Agroliga group до головного майданчика WSE», а третє місце з результатом 27,8 балів - ПрАТ «Лізинг ІТ» з кейсом «Бути там, де інвестор - залучення нових та утримання діючих інвесторів».

*****

За станом на початок 2014 року на приватизовані підприємства
надійшло 24,14 млрд. грн. інвестицій

Результати перевірок стану виконання інвестиційних зобов’язань та інших зобов’язань, виражених у грошовій формі, здійснені Фондом держмайна у 2013 році, показали, що такі зобов’язання містять 882 договори купівлі-продажу пакетів акцій, 397 договорів купівлі-продажу об’єктів малої приватизації та 88 договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва.

В цілому, вказаними договорами передбачено інвестування підприємств у 1995-2019 рр. на загальну суму 16,96 млрд. грн., $2,24 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.01.2014 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 9,76 млрд. грн., $1,5 млрд., 19,26 млн. євро.

Фактично на звітну дату на приватизовані підприємства надійшло 12,8 млрд. грн., $1,83 млрд. та 72 млн. євро, що у перерахунку на національну валюту становить 24,14 млрд. грн.

Стан виконання умов договорів купівлі-продажу пакетів акцій є таким. Повне і своєчасне виконання умов зазначене за 996 договорами (89,8% загальної кількості). Неналежне виконання умов, тобто відставання від передбачених договорами термінів, допущено покупцями за 8 договорами (0,7%). Невиконання умов зафіксовано за 27 договорами (2,4%). За 78 договорами (7%) термін виконання умов ще не настав.

Договорами купівлі-продажу пакетів акцій передбачено надходження до них у 1995-2019 рр. інвестицій на загальну суму 15,35 млрд. грн., $1,74 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.01.2014 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 8,77 млрд. грн., $1,46 млрд., 19,26 млн. євро.

Фактично, починаючи з 1995 р., підприємствами вже отримано інвестицій у сумі 12,45 млрд. грн., $1,8 млрд. та 72 млн. євро.

*****

Протягом 2013 року на переважній більшості європейських фондових бірж
спостерігалося зростання основних індексів

Згідно з даними Федерації Європейських Фондових Бірж (FESE), за станом на кінець 2013 року, лідерами серед фондових бірж країн Європи за показником ринкової капіталізації були європейський майданчик NYSE Euronext - 2,6 трлн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 1,41 трлн. євро, SIX Swiss Exchange (Швейцарія) - 1,12 трлн. євро, група бірж NASDAQ OMX Nordic - 0,92 трлн. євро та BME Spanish Exchanges (Іспанія) - 0,81 трлн. євро.

Найкращу динаміку зростання з початку року продемонстрували Athens Exchange (Греція), капіталізація якої збільшилась на 49,6%, Irish Stock Exchange (Ірландія) - на 49,3%, Bucharest Stock Exchange (Румунія) - на 47,5%, Deutsche Börse - на 24,6% та група бірж NASDAQ OMX Nordic - на 22%. Зростання капіталізації відбувалося й на інших європейських майданчиках, за виключенням Borsa Istanbul (Туреччина) та CEESEG-Prague (Чехія).

Протягом минулого року на переважній більшості європейських фондових бірж спостерігалося зростання основних індексів. Найбільше зросли біржові індекси NASDAQ OMX Nordic-Copenhagen (Данія) - на 38%, Irish Stock Exchange - на 34,4%, NASDAQ OMX Nordic-Helsinki (Фінляндія) - на 28,3%, Bucharest Stock Exchange - на 26,1% та Deutsche Börse - на 25,5%. Разом із тим, на турецькій, чеській біржах та польському майданчику Warsaw Stock Exchange відбулося падіння основних біржових індексів.

У звітному періоді дещо збільшилася кількість компаній, які знаходяться в лістингу фондових бірж Європи. За станом на кінець 2013 року, найбільшу кількість компаній у лістингу мали BME Spanish Exchanges - 3 245, європейський майданчик NYSE Euronext - 1 062 та Warsaw Stock Exchange - 895.

Серед фондових майданчиків країн Центральної та Східної Європи найбільшу капіталізацію, за станом на кінець минулого року, мала Warsaw Stock Exchange - 148,7 млрд. євро. Друге місце посіла CEESEG-Vienna (Австрія), капіталізація якої становила 85,4 млрд. євро, а третє - CEESEG-Prague з капіталізацією 22 млрд. євро.

Найкращу динаміку зростання капіталізації з початку року у цьому регіоні продемонстрували румунська, польська та австрійська біржі. Протягом 2013 року на фондових біржах ЦСЄ також відбувалося зростання основних індексів. Найбільше зросли індекси Bucharest Stock Exchange (як зазначалося вище, на 26,1%), CEESEG - Ljubljana (Словенія) - на 3,2% та CEESEG-Vienna - на 6,1%.

У регіоні Центральної та Східної Європи найбільшу кількість компаній у лістингу мала Warsaw Stock Exchange - 895, Bulgarian Stock Exchange (Болгарія) - 381 та CEESEG-Vienna - 102. При цьому на більшості фондових майданчиків також мало місце певне збільшення кількості лістингових компаній.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 11,43 пункту,
а Індекс українських акцій - на 40,59 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 31.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
865 517 765,28
301,62
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 31.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
21 276 085
889,65

*****

Протягом грудня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася на 6,3%

За станом на 31 грудня 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 584 114 108,55 тис. грн. або $73 078 207,00 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 300 025 383,08 тис. грн. (51,36% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $37 536 016,90 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 284 088 725,47 тис. грн. (48,64%) або $35 542 190,10 тис., повідомляє Міністерство фінансів.

Державний борг України становив 479 975 715,78 тис. грн. (82,17%) або $60 049 507,79 тис., державний зовнішній борг - 223 016 140,12 тис. грн. (38,18) або $27 901 431,27 тис., державний внутрішній борг - в 256 959 575,66 тис. грн. (43,99%) або $32 148 076,52 тис.

Гарантований державою борг України дорівнював 104 138 392,78 тис. грн. (17,83%) або $13 028 699,21 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 77 009 242,97 тис. грн. (13,18%) або $9 634 585,63 тис.; гарантований внутрішній борг - 27 129 149,81 тис. грн (4,64%) або $3 394 113,58 тис.

Протягом грудня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 6,3% або на 34 650 681,54 тис. грн. 

*****

В 2013 році порівняно з попереднім роком ВВП України становив 100%

В ІV кварталі 2013 року порівняно з відповідним кварталом 2012 року (у постійних цінах 2007 року) валовий внутрішній продукт України склав 103,7%, повідомляє Державна служба статистики. Реальний ВВП за минулий рік у цілому порівняно з 2012 роком становив 100%.

*****

Середня заробітна плата в Україні у грудні 2013 року дорівнювала 3 619 грн.

За інформацією Державної служби статистики у грудні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 619 грн., що виявилося на 10,7% більше показника листопада 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем збільшилася на 10,1%. У грудні 2013 року у порівнянні із груднем 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 7,2%, а реальна - на 6,7%.

У січні-грудні 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 265 грн., що на 7,9% більше показника січня-грудня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 8,2%. Загальна кількість штатних працівників за грудень зменшилася на 1% і за станом на кінець місяця склала 9 957,7 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24