Новини УАІБ

27 січня 2014

Відбулося засідання Ради УАІБ

22 січня 2014 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради заслухали звіт про виконання плану роботи та бюджету за 4-й квартал 2013 року і на підставі звіту Ревізійної комісії затвердили його. Схвалено також план роботи та тимчасовий бюджет Асоціації на перший квартал 2014 року.

Учасники засідання обговорили питання підготовки чергових Загальних зборів членів УАІБ, які відбудуться 28 лютого 2014 року у Києві. Зокрема, схвалено порядок денний, звіт УАІБ за 2013 рік, проект плану та бюджету Асоціації на 2014 рік, а також зміни до внутрішніх документів УАІБ.

Рада затвердила зміни до Порядку використання інформації, яку отримує Українська асоціація інвестиційного бізнесу при здійсненні саморегулівної діяльності на ринку цінних паперів.

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо ПрАТ «КУА «Нікойл – Україна» (м.Київ), ПрАТ «КУА «Перевесло» (м.Львів), ТОВ «КУА «Схід Менеджмент Групп» (м.Луганськ).

На підставі рішення НКЦПФР про анулювання ліцензії зі складу членів УАІБ виключено КУА  ТОВ «КУА «ІНТЕЛІДЖЕНТ ІНВЕСТМЕНТС» (м.Київ).

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться  27 лютого 2014 року.   

*****

НКЦПФР презентувала результати самооцінки за принципами IOSCO

НКЦПФР презентувала результати самооцінки НКЦПФР за принципами Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO - The International Organization of Securities Commissions), яка була проведена регулятором за підтримки Світового банку з метою удосконалення українського законодавства та імплементації його до міжнародних стандартів.

Нові цілі та принципи регулювання ринків цінних паперів IOSCO було сформовані у червні 2010 році. В цілому організацією визначено 38 принципів, які об’єднані у дев’ять категорій: принципи, які стосуються регулятора ринку цінних паперів; принципи щодо саморегулювання; принципи щодо правозастосування під час регулювання ринку цінних паперів; принципи співробітництва у регулюванні; принципи щодо діяльності емітентів; принципи щодо діяльності аудиторів, кредитних рейтингових агентств та інших надавачів інформаційних послуг; принципи щодо схем колективного інвестування; принципи щодо діяльності ринкових посередників; принципи, які стосуються вторинного ринку.

 Ці критерії дають змогу оцінити відповідність системи регулювання фондового ринку трьом основним цілям: захисту інвесторів; забезпеченню функціонування справедливого, ефективного та прозорого ринку; зниженню системних ризиків.

За словами Голови НКЦПФР Дмитра Тевелєва, розвиток української економіки та фінансового ринку неможливий без адаптації до світових стандартів. Самооцінка Комісії принципам IOSCO, яка проводилася упродовж року, передбачала визначення рівня регулювання фондового ринку на основі міжнародних стандартів. Показово, що вітчизняний регулятор здійснив її одним із перших у світі.

У ході оцінки була сформована реальна об’єктивна картинна щодо регулювання ринку цінних паперів. При цьому визначалися найбільш слабкі місця та прогалини у нормативно-правовій базі. На основі цього аналізу буде підготовлено план дій щодо її вдосконалення. Це є важливим чинником, адже у нинішньому році НКЦПФР має на меті розробити програму розвитку фондового ринку на найближчу перспективу.

Проводячи самооцінку, Комісія також хотіла звернути увагу держави на питання важливості розвитку фондового ринку. Підвищення рівня його регулювання неможливо здійснити лише зусиллями НКЦПФР. Цьому процесу мають сприяти усі державні органи. Окрему увагу необхідно приділити питанням співпраці та обміну інформацією з регуляторами ринків цінних паперів інших країн. Це дозволить вести мову про приєднання до Багатостороннього меморандуму IOSCO.

Як зазначив член НКЦПФР Анатолій Амелін, рекомендації IOSCO є важливими для регулятора. Деякі з них вже знайшли своє відображення у ряді законопроектів щодо вдосконалення корпоративного управління, розроблених Комісією, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді. За умови їх прийняття наша країна може покращити свої позиції у рейтингу «Doing Business».

Аналізуючи результати самооцінки, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов повідомив, що в Україні вже повністю або частково імплементовані дев’ять принципів IOSCO, два принципи не застосовуються, а ще два не належать до компетенції регулятора фондового ринку. Інші принципи застосовуються частково.

М. Лібанов також підкреслив, що вісім принципів IOSCO були запроваджені зовсім недавно - після фінансової кризи 2008-2010 років. Це, зокрема, принципи щодо повноважень регулятора, оцінки системних та макроекономічних ризиків тощо. Сьогодні ці рекомендації лише починають запроваджуватися у світі.

*****

Комісія затвердила проект рішення «Про забезпечення існування іменних цінних паперів 
у бездокументарній формі»

НКЦПФР затвердила проект рішення «Про забезпечення існування іменних цінних паперів  у бездокументарній формі», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, розроблене Комісією Положення встановлює порядок дій емітента та професійних учасників депозитарної системи України щодо забезпечення існування у бездокументарній формі іменних цінних паперів, випуски яких не були переведені у таку форму в установленому законодавством порядку до набрання чинності закону «Про депозитарну систему України», а також порядок обслуговування в депозитарній системі рахунків у цінних паперах, відкритих емітентом у процесі дематеріалізації, у тому числі до набрання чинності законом.

За словами І. Курочкіної, документ розроблено для забезпечення прав інвесторів на іменні цінні папери, випуски яких не були дематеріалізовані до набрання чинності зазначеного Закону.

*****

НКЦПФР відновила обіг цінних паперів акціонерних товариств

НКЦПФР відновила внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів ряду емітентів, інформує прес-служба регулятора.

Зокрема, був відновлений обіг цінних паперів ЗАТ «Миронівський інкубатор», ВАТ «Бескид», ПАТ «Постачальник», ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ПрАТ «Астра Люкс», ПрАТ «Система», ЗАТ «Ім. О. М. Агеєва», АТЗТ «Автопобутсервіс», ВАТ «Підстепнянський завод будівельних матеріалів», ПрАТ «Автоальянс - XXI сторіччя» та  ПрАТ «Ділові партнери».

Нагадаємо, що Комісія зупиняє внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів емітентів, що не привели свою діяльність у відповідність до законодавства та не провели дематеріалізацію своїх цінних паперів і не внесли необхідні зміни до статуту, а також тих, що систематично не подають свою фінансову звітність до регулятора.

*****

У 2014 році будуть здійснені технічні заходи щодо підготовки
до впровадження другого рівня пенсійної системи

Міністр соціальної політики Наталія Королевська поставила завдання перед Пенсійним фондом протягом 2014 року виконати всі необхідні технічні заходи для підготовки до введення другого рівня накопичувальної пенсійної системи, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень уряду.

За її словами, адмініструвати накопичувальну систему буде Пенсійний фонд. Тому питання технічної готовності до впровадження цього рівня пенсійної системи має вирішуватися вже сьогодні. І це пряме завдання Пенсійного фонду на найближчий період.

Міністр також зазначила, що для впровадження другого рівня необхідно підготувати відповідну базу. Зокрема, Пенсійний фонд повинен здійснити розрахунки щодо термінів впровадження нової системи, кола її учасників та розміру внесків.

Наразі триває підготовка законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління накопичувальним фондом та посилення вимог до захисту пенсійних активів. У цьому процесі насамперед слід враховувати потребу в максимальному збалансуванні солідарної системи після направлення частини внесків до накопичувальної системи.

*****

Загальні збори акціонерів ПАТ «Українська біржа» затвердили
План заходів щодо консолідації з ПАТ «Фондова Біржа ПФТС»

Минулого тижня відбулися позачергові загальні збори акціонерів ПАТ «Українська біржа», повідомляє прес-служба УБ. На зборах були присутні акціонери, їх сукупна частка в капіталі біржі яких становить 88,9%.

На зборах був розглянутий та затверджений переважною більшістю голосів План заходів щодо консолідації ПАТ «Українська біржа» та ПАТ «Фондова Біржа ПФТС». Згідно з ним консолідація бірж буде здійснюватися шляхом додаткової цільової емісії акцій ПАТ «ФБ ПФТС» із закритим розміщенням серед акціонерів ПАТ «Українська біржа».

*****

У 2013 році Сервісний центр обслуговування учасників ринків фінансових послуг
при Нацкомфінпослуг надав допомогу 15,6 тис. особам

За перші півроку з часу створення Сервісного центру обслуговування учасників ринків фінансових послуг при Нацкомфінпослуг до нього звернулося 15,6 тис. осіб, інформує прес-служба Комісії. Найбільш активними відвідувачами Сервісного центру є особи, що подають документи на реєстрацію фінансових установ. Таких осіб звернулося до центру 6,1 тис., що складає 39% від загальної кількості звернень. При цьому з липня по грудень 2013 року до Сервісного центру звернулося 5,5 тис юридичних осіб за консультаціями щодо порядку видачі ліцензій та інших документів дозвільного характеру, що складає 35% від загальних звернень, та майже 4 тис., або 26% фізичних осіб для отримання допомоги Нацкомфінпослуг щодо захисту своїх прав та інтересів.

За словами Голови Нацкомфінпосліг Бориса Візірова, основні питання, щодо яких громадяни зверталися до Сервісного центру, стосуються захисту прав споживачів страхових послуг та вкладників кредитних спілок. На них припало 42% та 29% від всіх звернень громадян відповідно. Проблеми у роботі з фінансовими компаніями мають 24% громадян, що приходять зі скаргами, та лише 5% з них стосуються роботи недержавних пенсійних фондів.

Найбільш актуальні питання учасників небанківського фінансового ринку стосувалися строків розгляду документів фінансових установ та законодавчих вимог до їх діяльності, особливостей підвищення кваліфікації, а також недобросовісної реклами фінансових установ.

*****

Регіони України отримали інвестиційні паспорти

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами спільно з усіма обласними та міськими державними адміністраціями підготували 26 Інвестиційних паспортів за регіонами України, повідомляє прес-служба Держінвестпроекту. У документах викладено вичерпну інформацію про інвестиційні можливості областей, їх економічний, культурний, суспільний потенціали. Видання насамперед актуальне для інвесторів, які вивчають регіональні ринки з метою вигідної співпраці.

Інвестиційні паспорти містять дані про важливі конкурентні переваги регіонів. Так, за словами директора департаменту інвестиційної політики та регіонального розвитку Держінвестпроекту Василя Федюка, в них наведена характеристика економічного потенціалу, соціально-культурної сфери тощо, а також є розділ із пропозиціями до інвесторів, де визначено пріоритетні галузі для інвестування та описано Національні і стратегічні регіональні проекти, які реалізовуються в кожній із областей.

Як повідомив В. Федюк, за останні три роки п’ятірка регіонів-лідерів за обсягами залучених іноземних інвестицій незмінна. Це, зокрема, м. Київ, Дніпропетровська, Донецька, Харківська та Київська області.

В інвестиційних паспортах також наводяться дані звіту щодо конкурентоспроможності регіонів України, підготовленого Фондом «Ефективне управління». Згідно з ним, лідером у цій сфері є м. Київ, а в першу п’ятірку також входять Харківська, Дніпропетровська, Донецька та Київська області. При оцінці враховувалися різноманітні показники, серед яких - рівень розвитку інституцій, макроекономіка, охорона здоров’я та освіта, рівень розвитку бізнесу та інновації тощо.

В. Федюк зауважив, що інвестиційні паспорти стануть основою електронної інвестиційної карти України, завдяки якій потенційні інвестори за лічені хвилини зможуть отримати детальну інформацію про різноманітні об’єкти для інвестування в будь-якому куточку України. Це дуже важливо на поточному етапі, коли посилюється конкурентна боротьба щодо залучення іноземних інвестицій. В Агентстві переконані, що завдяки цим паспортам обсяги інвестицій у регіони збільшаться.

Інвестиційні паспорти будуть опубліковані на сайті Держінвестпроекту, поширюватимуться в обласних і міських державних адміністраціях, регіональних центрах з інвестицій та розвитку, а також використовуватимуться під час інвестиційних місій керівництва Агентства.

*****

Міністерство фінансів у грудні 2013 року здійснило розміщення ОВДП
на суму 7,7 млрд. грн., $0,7 млрд. та 0,05 млрд. євро

У грудні 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 7,7 млрд. грн., $0,7 млрд. та 0,05 млрд. євро. В цілому, за 2013 рік було здійснено розміщення ОВДП в національній валюті на суму 50,5 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $5,3 млрд. й 0,1 млрд. євро.

Середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті під час первинного розміщення у грудні у національній валюті становила 13,78% річних, у доларах - 6,24%, в євро - 4,8%. За 2013 рік в цілому середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті дорівнювала 12,96%, в доларах - 7,63%, в євро - 4,8%.

Також у минулому році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 8 млрд. грн. з дохідністю 14,3% річних.

Крім того, Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП з метою внесення їх від імені держави в оплату акцій первинної емісії ПАТ «Аграрний фонд» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 5 млрд. грн. з дохідністю 14,25% річних.

У грудні 2013 року Мінфін здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» на суму 0,3 млрд. грн. з дохідністю 9,5% річних та ПАТ «Державний ощадний банк України» на суму 1,4 млрд. грн. з дохідністю 9,5% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який в 2013 році становив 64 млрд. грн., у тому числі основний борг - 41,7 млрд. грн., сплата доходу - 22,3 млрд. грн.

За станом на початок січня 2014 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 252,38 млрд. грн. З них, облігації обсягом 147,05 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 81,05 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 11,97 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 12,31 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

У грудні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди
Залучили 3,23 млрд. руб., а у 2013 році в цілому - 20,37 млрд. руб.

Згідно з даними сайту Investfunds.ru у грудні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) залучили 3,23 млрд. руб. (за даними НБУ за станом на 1 січня 2014 року 1 російський рубль дорівнював 0,24 грн.). Відкриті фонди залучили 3,47 млрд. руб., а інтервальні фонди - втратили 235,64 млн. руб.

Приплив коштів у фонди облігацій становив 4,3 млрд. руб., у фонди акцій - 395,41 млн. руб., у фонди фондів - 38,65 млн. руб. При цьому змішані фонди втратили 1,32 млрд. руб., індексні фонди - 77,1 млн. руб., фонди грошового ринку - 62,35 млн. руб., фонди товарного ринку - 35,02 млн. руб.

У 2013 році в цілому був зафіксований приплив коштів у відкриті та інтервальні пайові Росії у сумі 20,37 млрд. руб. Відкриті фонди залучили 21,15 млрд. руб, а інтервальні - втратили 783,06 млн. руб.

Приплив коштів у фонди облігацій становив 27,02 млрд. руб., у фонди грошового ринку - 380,92 млн. руб., у фонди фондів - 144,78 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 3,82 млрд. руб., змішані фонди - 2,06 млрд. руб., індексні фонди - 1,12 млрд. руб., фонди товарного ринку - 183,29 млн. руб.

*****

За 2013 рік загальні активи відкритих пенсійних фондів Польщі зросли на 11%

Згідно з даними Польської комісії з фінансового нагляду (KNF) за станом на початок січня 2014 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Польщі функціонувало 13 відкритих пенсійних фондів. За 2013 рік загальна кількість їх учасників зросла на 2,5% з 15,94 млн. до 16,34 млн. осіб.

Загальний обсяг чистих активів відкритих пенсійних фондів Польщі за звітний період збільшився з 11% з 269,6 млрд. злотих до 299,27 млрд. злотих. За офіційним курсом НБУ за станом на 1 січня 2014 року 1 злотий дорівнював 2,66 грн.

Структура активів відкритих пенсійних фондів Польщі на початку січня 2014 року була такою: державні цінні папери - 42,3%; акції, які знаходяться у лістингу фондової біржі, - 41,7%; банківські депозити - 5,9%; інші активи - 10,1%.

*****

Загальні активи пенсійних планів другого рівня
пенсійної системи Латвії  за 2013 року збільшилися на 15%

За станом на початок січня 2014 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Латвії функціонувало 23 пенсійних плана, повідомляє сайт «Mana pensija» (Латвія). З них, 9 консервативних, 4 збалансованих та 10 активних планів.

Загальні активи накопичувальної пенсійної системи Латвії становили 1,68 млрд. євро, що на 15% більше показника початку 2013 року - 1,46 млн. євро (за офіційним курсом НБУ станом на 1 січня 2014 року 1 євро дорівнював 11,04 грн.). Кількість учасників накопичувальної пенсійної системи Латвії за звітний період зросла на 2,5% з 1,19 млн. до 1,22 млн. осіб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 10,78 пункту,
а Індекс українських акцій - знизився на 71,51 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 24.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
161 633 106,97
290,19
 
               Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  за 24.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
45 951 638
849,06
 
Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24