Новини УАІБ

20 січня 2014

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічний ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за грудень 2013 року

У грудні на провідних біржах світу розпочалося різдвяне ралі. У середньому, за 2013 рік індекси США, Європи та Японії збільшилися більш ніж на 28%, але для українського ринку не вистачило цього позитиву аби подолати негативний тренд.

За підсумками грудня українські біржі закрили місяць різноспрямовано: індекс Української Біржі збільшився на 0,39%, індекс ПФТС, навпаки, зменшився на 0,02%.

Попри падіння фондових індексів (за рік індекс УБ «схуд» на -4,26%, ПФТС на -8,57% за рік), публічні інвестфонди за підсумками року змогли зафіксувати позитивну доходність: сектор закритих ІСІ посів перше місце, на другому – інтервальні ІСІ, на третьому – сектор відкритих фондів.

Відкриті фонди

За даними УАІБ, ВЧА 31 відкритого ІСІ станом на 30.12.2013 р. склала 103,10 млн. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне зменшення вартості чистих активів становило  1 280,95 тис. грн. (-1,23%). У грудні динаміка зміни чистого капіталу у секторі хоча й уповільнилася, проте залишилася негативною.

Прибутковість інвестфондів коливалася у межах від +46,14% до -9,03%. Середня доходність відкритих ІСІ третій місяць поспіль мала позитивне значення, що дозволило сектору відкритих ІСІ завершити рік з показником прибутковості +4,26%.

За результатами грудня лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали:
«Андромеда» (+29,47 тис. грн. (+2,02%)) – через позитивну переоцінку активів та завдяки додатковому розміщенню сертифікатів (збільшення в обігу на 0,98%) отримав чистий притік капіталу у розмірі 14,44 тис. грн.;
«АРТ Індексний» (+0,50 тис. грн. (+0,32%)) – завдяки  додатковому розміщенню 30 сертифікатів отримав чистий притік капіталу у розмірі 0,98 тис. грн.;

Найбільші виплати інвесторам у грудні зробили такі фонди:
«КІНТО-Класичний» (- 961,77 тис. грн. (-4,72%) – отримав найбільший чистий відтік серед усіх відкритих ІСІ у розмірі 659,78 тис. грн. у зв’язку зі значними виплатами інвесторам (-3,26% ІС в обігу);
«ОТП Фонд Акцій» (-359,26 тис. грн. (-7,37%) – через негативну переоцінку інвестиційного портфеля та через викуп інвестиційних сертифікатів (-7,04% в обігу) у інвесторів чистий відтік становив 340,89 тис. грн.;
«ВСІ» (-161,34 тис. грн. (-10,44%) – так само через розрахунки з інвесторами (-9,20% сертифікатів в обігу) отримав 140,58 тис. грн. чистого відтоку.

У грудні докорінних змін щодо розподілу фондів за вартістю чистих активів не відбулося. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «ОТП Класичний» (25,38% сукупної ВЧА (26,17 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «КІНТО-Класичний» (18,83% (19,42 млн. грн.)), третє місце посів фонд «Спарта Збалансований» (8,82% (9,09 млн. грн.)). Четверту сходинку зайняв фонд «ФІДО Фонд Облігаційний» (4,56% (4,70 млн. грн.)), а от фонд «ОТП Фонд Акцій» (4,38% (4,52 млн. грн.) розмістився на почесному п’ятому місці.

Лідерами за доходністю були фонди: «Бонум Оптімум» (+46,14%), «Преміум - фонд збалансований» (+3,91%) та «Преміум-фонд Індексний» (+2,42%).

Найгірші показники у грудні продемонстрували фонди: «СЕМ Ажіо» (-9,03%), «Дельта-Фонд грошового ринку» (-4,43%) та «Дельта-Фонд збалансований» (-1,91%).

Інтервальні фонди

У грудні до огляду включено 9 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 21,99 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на 153,57 тис. грн. (+0,76%) через позитивну переоцінку активів.

Лідером із залучення коштів у секторі інтервальних ІСІ у грудні став фонд «Платинум» (+291,03 тис. грн. (+2,95%)) – через позитивну переоцінку активів у портфелі та за рахунок додаткового розміщення ЦП отримав 4,87 тис. грн. притоку чистого капіталу.

Решта фондів не зафіксувала позитивних змін чистого капіталу, але збільшила вартість чистих активів через позитивну переоцінку інвестиційних портфелів.

Найбільші виплати інвесторам у грудні зробили такі фонди:
«Конкорд Перспектива» (-54,06 тис. грн. (-2,01%) – отримав найбільший відтік чистого капіталу у розмірі 49,17 тис. грн. через негативну переоцінку свого портфеля та значні виплати інвесторам (-1,83% ЦП в обігу);
Збалансований фонд "Паритет" (-11,17 тис. грн. (-1,09%)) – через негативну переоцінку інвестпорфеля та через викуп ЦП  у інвесторів (-1,71% в обігу) чистий відтік становив 16,97 тис. грн.;
«УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (-41,11 тис. грн. (-6,08%)) - за рахунок виплат інвесторам отримав 7,30 тис. грн. чистого відтоку.

Діапазон прибутковості інтервальних фондів у грудні коливався в межах від +4,90% до -6,94%. Середня доходність сектору інтервальних фондів другий місяць поспіль мала від'ємне значення та становила -0,92%. Показник доходності за рік сектору інтервальних ІСІ становив +4,72%.

Найбільшу доходність за грудень продемонстрували фонди: «Платинум» (+2,90%), «Оріон» (+1,34%) та «ОТП Збалансований» (+1,01%).

Найгірші результати були у фондів «Оптімум» (-6,94%), «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (-5,05%) та «Аурум» (-1,08%).

Закриті фонди

До місячного огляду включено 7 закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 15,93 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів збільшилася на 2 138,96 тис. грн. (+16,90%). Таке значне збільшення вартості чистих активів серед усіх секторів обумовлено значним залученням коштів інвесторів.

Лідером із залучення коштів у секторі закритих ІСІ у грудні став фонд «ОТП Валютний» (+2113,96 тис. грн. (+67,24%)) – через залучення значної кількості коштів інвесторів (+65,37% ЦП в обігу) отримав 2 055,78 тис. грн. притоку чистого капіталу.

Решта фондів отримала нульове значення змін чистого капіталу.

Діапазон прибутковості закритих фондів у грудні коливався в інтервалі від +1,66% до -1,24%. Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця збільшилася на 0,43%, але за підсумками року доходність сектору становила +6,30%, що стало найвищим показником серед усіх секторів ринку публічних ІСІ.

У грудні лише два фонди зафіксували падіння, тоді як решта отримала позитивні значення. Найбільшу доходність продемонстрували фонди «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (+1,66%), «Центавр» (+1,24%) та «ОТП Валютний» (+1,13%).
Найгірші результати зафіксовано у фондах «КІНТО-Зима» (-1,24%) та «АнтиБанк» (-0,30%).

Детальніша інформація на сайті УАІБ: www.uaib.com.ua.

*****

Кабмін схвалив проект закону «Про систему гарантування
інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку»

Кабінет Міністрів схвалив проект закону «Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку», розроблений НКЦПФР, повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФ Максим Лібанов, існуюча на даний момент законодавча база, що регулює діяльність на фондовому ринку, не містить норм щодо схем компенсації для інвесторів. Враховуючи, що Україною взяті зобов’язання щодо приведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу, а також на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», якою передбачено створення компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів, Комісією було розроблено відповідний законопроект.

Основною метою функціонування системи гарантування інвестицій на фондовому ринку є забезпечення здійснення компенсаційних виплат інвесторам - фізичним особам, які втратили свої інвестиції внаслідок недостатності коштів особи, що здійснює управління цінними паперами, або інституту спільного інвестування (крім венчурного фонду).

Законопроектом передбачено, що учасники системи гарантування інвестицій (торговці цінними паперами, що здійснюють управління цінними паперами, та компанії з управління активами) самостійно обирають форму участі у системі гарантування інвестицій, а саме: участь у спеціально створеній юридичній особі - Фонді гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку (у разі прийняття Комісією рішення про запровадження перерахування внесків до Фонду) або укладення договору про солідарне виконання зобов’язань.

Розмір компенсаційних виплат за втраченими інвестиціями законопроектом пропонується встановити на рівні 90% неповернутих інвестицій, але не більше 200 тис. грн. за кожним фактом недоступності інвестицій.

*****

Українська асоціація інвестиційного бізнесу не одноразового виступала проти цього законопроекту, готувала свої зауваження, в яких, зокрема, завертала  увагу на те, що запропонована проектом схема створення та функціонування Фонду гарантування інвестицій на фондовому ринку ґрунтується на хибних підходах. Вона не відповідає директиві ЄС 97/9/ЕС «Про схеми компенсації інвесторам»  як в частині окреслення кола осіб та інвестиційних послуг, на які поширюється дія цієї Директиви (зокрема щодо нерозповсюдження запропонованих механізмів на діяльність ІСІ), так і в частині визначення підстав для отримання інвестором покриття з відповідної компенсаційної схеми.

Абсолютно безпідставним в УАІБ вважають включення компаній з управління активами до  складу учасників Фонду гарантування. Відповідно до законодавства України КУА не залучають кошти або фінансові інструменти інвесторів та не мають права гарантувати певний розмір прибутку. Тобто КУА не відповідають ознакам тих фінансових установ та операцій, на які, згідно законодавства ЄС, повинні розповсюджуватись вимоги щодо участі у компенсаційних схемах.

УАІБ надсилала свої зауваження до Національної комісії з цінних паперів та Кабінету міністрів України, однак вони не були враховані. Після реєстрації законопроекту у Верховній Раді України Асоціація продовжить відстоювання своєї позиції.

*****

НКЦПФР допустила акції Ukrproduct Group Ltd.
до обігу на українському фондовому ринку

НКЦПФР прийняла рішення щодо допуску акцій Ukrproduct Group Ltd. до обігу на території України, інформує прес-служба Комісії.

За словами члена НКЦПФР Анатолія Амеліна, це рішення є певною мірою історичним та епохальним. Нарешті те, над чим так довго працювали регулятор і учасники вітчизняного фондового ринку, здійснилось. Сформувавши необхідну нормативну базу, регулятор відповів на запит фондової спільноти та забезпечив можливість розширення ринкового інструментарію за рахунок нових ліквідних цінних паперів.

До обігу на території України допущено 581 400 акцій емітента номінальною вартістю 0,1 англійських фунтів стерлінгів кожна на загальну суму 58 140 англійських фунтів стерлінгів, які обліковуються на коррахунку ПАТ «НДУ» в іноземній депозитарній установі, Euroclear UK&Ireland. Загальна кількість акцій Ukrproduct Group Ltd. складає 60 000 000 шт. Планується, що обіг цінних паперів емітента буде здійснюватись на «Українській біржі».

А.Амелін додав, що учасники ринку мають самостійно визначитися, наскільки привабливим для них є така ініціатива. Якщо українські інвестори виявлять зацікавленість у цьому інструменті, то їх буде більше. Це, відповідно, створить додаткові можливості для «перезавантаження» українського фондового ринку та залучення компаніями інвестицій за допомогою ринку цінних паперів.

*****

НКЦПФР схвалила порядок здійснення емісії облігацій
внутрішніх місцевих позик та їх обігу

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок здійснення емісії облігацій внутрішніх місцевих позик та їх обігу», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, документом передбачено порядок здійснення емісії облігацій внутрішніх місцевих позик, порядок реєстрації випуску та проспекту емісії облігацій, змін до проспекту емісії, а також звіту про результати розміщення облігацій та перелік необхідних для цього документів».

Необхідність удосконалення порядку емісії облігацій внутрішніх місцевих позик та їх обігу обумовлена набранням чинності низки законодавчих актів, зокрема, законом «Про депозитарну систему України» та прагненням регулятора удосконалити існуючі інструменти на фондовому ринку.

*****

У 2013 році обсяг торгів на фондових біржах України
збільшився в 1,8 раза до 475 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР загальний обсяг торгів на фондових біржах України у 2013 році становив 475 млрд. грн. Такий показник виявився у 1,8 раза більше результату 2012 року (265 млрд. грн.). Лідером біржового ринку виявилася ФБ «Перспектива». Обсяг торгів на цьому майданчику дорівнював майже 320 млрд. грн. Друге місце за показником обсягу торгів посіла ФБ ПФТС (113 млрд. грн.). До п’ятірки лідерів торік також увійшли ПФБ (13,1 млрд. грн.), КМФБ (11,8 млрд. грн.) та «Українська біржа» (11,2 млрд. грн.). В цілому, на ці п’ять майданчиків припало 98,7% від загального обсягу торгів на вітчизняному біржовому ринку у 2013 р.

Обсяг торгів на інший майданчиках був таким: УФБ - 3,4 млрд. грн.; УМФБ - 2,3 млрд. грн.; СЄФБ - 1,09 млрд. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 0,22 млрд. грн.; УМВБ - 1,5 млн. грн.

У розрізі фінансових інструментів найбільший обсяг угод у 2013 р. був зафіксований з облігаціями внутрішньої державної позики - 351,3 млрд. грн. Обсяг угод з корпоративними облігаціями склав 49,4 млрд. грн., з акціями - 45,4 млрд. грн., з деривативами - 21,4 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 6,3 млрд. грн., з муніципальними облігаціями - 0,95 млрд. грн., з іпотечними облігаціями - 2,8 млн. грн., з ощадними сертифікатами - 1 млн. грн.

*****

За підсумками 2013 року річний план надходжень від приватизації, скоригований урядом, виконано на 101,7%

Згідно з даними ФДМУ, за січень-грудень 2013 року в Україні державну форму власності змінили 160 об’єктів. З цієї кількості, 119 об’єктів належали до групи А, по 9 - до груп В,Г та Е, 18 - до групи Д, 7 - до групи Е та 7 - до групи Ж . За угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 952 об’єкти, з яких 940 об’єкти групи А, 5 об’єкти - групи Д, 3 - групи Е та 4 - групи Ж.

Протягом звітного періоду на конкурсні торги Фонд держмайна запропонував 14 пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 1,3 млрд. грн. За результатами проведених конкурсів було укладено три договори купівлі-продажу на загальну суму 1,24 млрд. грн.

Зокрема, до нових власників перейшли 60,77% статутного фонду ПАТ «Донбасенерго» за 718,92 млн. грн., 93,52% СФ ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» за 56 млн. грн. та 75% СФ ПАТ «Волиньенерго» за 462 млн. грн.

На фондових біржах у 2013 році пропонувалося до продажу 112 пакетів акцій 102 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 822,9 млн. грн. За підсумками торгів було реалізовано 44 пакети акцій загальною вартістю за укладеними контрактами 154,21 млн. грн.

Найбільшими біржовими продажами минулого року стали реалізація 23,83% СФ ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» за 37,3 млн. грн., 25,52% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Комсомольська» за 34,26 млн. грн., 24,87% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Узлівська» за 24,58 млн. грн., 25% СФ ВАТ «Мелітопольгаз» за 15,71 млн. грн., 23,64% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» за 7,95 млн. грн.

На відкритих грошових регіональних аукціонах протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу 3 пакета акцій акціонерних товариств. За підсумками торгів було продано пакет акцій ПАТ «Науково-дослідний і проектно-технологічний інститут машинобудування» розміром 55,74% СФ за 199,268 тис. грн.

У цілому, за 2013 рік від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 1,48 млрд. грн., або 101,7% від річного плану надходжень від процесу зміни власності, скоригованого урядом (1,45 млрд. грн.).

У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 4,44 млн. грн.

*****

У 2013 році на світовому ринку було здійснено 864 ІРО,
у ході яких залучено $163 млрд.

Згідно зі звітом компанії Ernst&Young «Глобальні тенденції на ринку IPO в 2013 році», у ІV кварталі минулого року на світових ринках відбулося стрімке зростання кількості та обсягів угод ІРО. У цілому за рік було здійснено 864 ІРО, у ході яких залучено $163 млрд. Кількість угод виявилась на 3,2% більшою у порівнянні з результатом попереднього року (837 ІРО), а обсяг - на 26,4% ($129 млрд.).

Серед світових фондових майданчиків лідерами 2013 року за показником кількості здійснених угод стали американські біржі NYSE та NASDAQ, Hong Kong Stock Exchange (Гонконг), Australia Stock Exchange (Австралія) та London Stock Exchange (Великобританія).

До першої п’ятірки лідерів за показником обсягу коштів, залучених у ході ІРО, увійшли NYSE, Hong Kong Stock Exchange, NASDAQ, London Stock Exchange та Tokyo Stock Exchange (Японія).

У 2013 року лідером світового ринку IPO за показником обсягу угод стали США, де він дорівнював $59,6 млрд., що становить 37% від обсягу коштів, залучених у ході ІРО у всьому світі. При цьому було укладено 222 угоди (26% від загальної кількості світових угод).

У порівнянні з 2012 роком кількість угод, здійснених торік у США, збільшилась на 67% (у 2012 році їх було 133), а обсяг залучених коштів - на 28% ($46,7 млрд.).

На азіатських ринках у 2013 р. було укладено найбільшу у світі кількість угод ІРО (347) загальним обсягом $44,4 млрд. Однак ці показники виявились меншими у порівнянні з 2012 р., коли у ході 414 ІРО емітенти залучили $56,2 млрд. Основною причиною зниження активності на ринках Азії стало тимчасове припинення розміщення акцій на ринку Китаю.

У 2013 році спостерігалося відновлення активності інвесторів на європейських ринках IPO після майже трирічного періоду досить скромних показників розміщення акцій. Зокрема, торік на цих ринках було укладено 157 угод та залучено $30,3 млрд. (що виявилося у два рази більше у порівнянні з обсягом коштів, залучених у 2012 році).

Однак кількість угод у порівнянні з попереднім роком знизилася на 4%. Це свідчить про збільшення в 2013 році кількості великих угод.

Як зазначають експерти, сьогодні створені необхідні умови для продовження позитивних тенденцій на ринках публічних розміщень багатьох країн світу. Очікується високий рівень активності у США та Європі, де основною рушійною силою будуть фонди прямих інвестицій. Наприклад, у 2013 році за їх участю було укладено 182 угоди ІРО та залучено $56,4 млрд., що склало 35% від загального світового обсягу ІРО.

Завдяки сприятливим базовим економічним показникам, високій ліквідності світового ринку ІРО та зростанню довіри інвесторів 2014 рік має усі шанси виявитись рекордним за показником кількості публічних розміщень акцій та обсягів залучених коштів. Крім того, на світовому ринку мають з’явитися нові емітенти.

Темпи розвитку ринку ІРО мають зрости вже в І кварталі: експерти припускають, що в цей період буде здійснено 250-300 угод ІРО, а їх загальний обсяг становитиме від $35 млрд. до $45 млрд.

*****
За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,49 пункту,
а Індекс українських акцій - на 24,89 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 17.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
327 213 780,18
300,97
 
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 17.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
18 678 024
920,57

*****

Президент України Підписав закон
«Про Державний бюджет України на 2014 рік»

Президент України підписав закон «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (№719-VI), внесений урядом та прийнятий парламентом минулого тижня. Документом визначено:
- доходи Державного бюджету у сумі 392 404 327,7 тис. грн., у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету у сумі 347 515 815 тис. грн. та доходи спеціального фонду Державного бюджету у сумі 44 888 512,7 тис. грн.
- видатки Державного бюджету у сумі 447 294 687,9 тис. грн., у тому числі видатки загального фонду Державного бюджету України у сумі 401 113 217 тис. грн. та видатки спеціального фонду Державного бюджету у сумі 46 181 470,9 тис. грн.;
- граничний обсяг дефіциту Державного бюджету у сумі 59 547 235 тис. грн., у тому числі граничний обсяг дефіциту загального фонду Державного бюджету у сумі 53 548 652,3 тис. грн. та граничний обсяг дефіциту спеціального фонду Державного бюджету у сумі 5 998 582,7 тис. грн.

*****

За січень-листопад 2013 року від’ємне сальдо зовнішньої
торгівлі товарами в Україні становило $12 606,5 млн.

За січень-листопад 2013 року експорт товарів з України склав $57 433,3 млн., а імпорт в Україну - $70 039,8 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з відповідним періодом 2012 року експорт склав 90,8%, імпорт - 91,1%. Від’ємне сальдо становило зовнішньої торгівлі товарами становило $12 606,5 млн. (за 11 місяців 2012 року від’ємне сальдо дорівнювало $13 630,2 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту, як і за 11 місяців 2012 року, склав 0,82.

Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 222 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 35,5% від загального обсягу експорту, Європи - 26,7%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 26,1%, Азії - 26,4%, Африки - 7,9%, Америки - 3,4%, Австралії і Океанії - 0,1%.

Імпорт з Європи становив 36,9% від загального обсягу імпорту, у тому числі з країн Європейського Союзу - 35%, з країн СНД - 36,3%, Азії - 19,9%, Америки - 5,7%, Африки - 1%, Австралії і Океанії - 0,1%.

*****

У грудні 2013 року Індекс промислового виробництва в Україні дорівнював 99,5%,
а в 2013 році в цілому - 95,3%

Згідно з даними Державної служби статистики у грудні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року Індекс промислового виробництва в Україні становив 99,5% (з початку року - 95,3%). При цьому у грудні 2013 року у порівнянні із листопадом спостерігалося зростання промислового виробництва на 0,1%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у грудні 2013 року у порівнянні із груднем 2012 року відбулося зростання промислового виробництва на 7% (з початку року - на 0,4%), у переробній промисловості - падіння на 3,5% (з початку року - на 7%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - падіння на 1,9% (з початку року - на 1,3%).

*****

У 2013 році підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 58,9 млрд. грн.,
що виявилося на 14,5% менше обсягів будівництва у 2012 році

У 2013 році підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 58,9 млрд. грн., що на 14,5% менше обсягів будівництва у 2012 році, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 81,4% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (11,2% та 7,4% відповідно). Найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях. При цьому найкраща динаміка будівництва була зафіксована в Івано-франківській, Черкаській та Херсонській областях.

*****

У грудні 2013 року грошова маса в Україні зросла на 2,9%,
а монетарної бази - на 6,5%

Згідно з даними Національного банку, в останньому місяці минулого року зберігалася тенденція до збільшення ресурсної бази банків та залишків за кредитами в національній валюті, наданими в економіку України.

Загальний обсяг залишків банківських депозитів у грудні 2013 року зріс на 16,7 млрд. грн., або на 2,6% (з початку року - на 17,3%) до 666,1 млрд. грн. Це відбулося виключно за рахунок приросту на 4,9% залишків у національній валюті (з початку року - на 31,6%) за умов одночасного їх зменшення на 1,1% в іноземній валюті (з початку року - на 1,2%).

Збільшення у грудні залишків депозитів відбулося як за рахунок приросту коштів юридичних осіб на 7,1% (з початку року - на 13,3%) до 228,8 млрд. грн., так і фізичних осіб на 0,3% (з початку року - на 19,5%) до 437,2 млрд. грн.

Розширення депозитної бази банків сприяло зростанню грошової маси, обсяг якої у грудні збільшився на 2,9% (з початку року - на 17,2%) до 906,3 млрд. грн. Обсяг монетарної бази за цей період збільшився на 6,5% (з початку року - на 20,3%) до 307,2 млрд. грн.

Коррахунки банків за місяць збільшилися на 27,9% (з початку року - на 33,8%) до 33 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками на за станом на 08.01.2014 р. відповідно до встановлених нормативів, становив 27,3 млрд. грн., із яких на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 10,8 млрд. грн.

Обсяг готівки поза банками у грудні збільшився на 4,2% (з початку року - на 16,8%) до 237,5 млрд. грн., що є традиційним для останнього місяця року.

Кошти уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку и за місяць зросли на 44,4% (з початку року - в 3,7 раза) до 1,8 млрд. грн.

Обсяг рефінансування банків Національним банком в грудні становив 27,6 млрд. грн. (з початку року - 71,5 млрд. грн.), а його середньозважена процентна ставка - 7,13% (з початку року - 7,15%). Обсяг мобілізаційних операцій за місяць склав 12,1 млрд. грн. (з початку року - 270,4 млрд. грн.) за середньозваженою процентною ставкою 2,02% (з початку року - 2,05%).

Обсяг придбаних Національним банком цінних паперів України (за номінальною вартістю) у грудні становив 7,4 млрд. грн. (з початку року - 45,6 млрд. грн.). Протягом 2013 року операції з продажу ним зі свого портфеля цінних паперів України та операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування не здійснювалися.

Загальний обсяг залишків за кредитами у грудні збільшився на 23,9 млрд. грн., або на 2,7 % (з початку року - на 11,9%) до 905,9 млрд. грн. Це відбулося як за рахунок збільшення на 3,7% залишків у національній валюті (з початку року - на 17,2%) так і в іноземній валюті - на 0,9% (з початку року - на 2,9%).

Залишки за кредитами, наданими юридичним особам, збільшилися на 3,3% (з початку року - на 14,5%) до 717,1 млрд. грн., за кредитами, наданими фізичним особам, - на 0,6% (з початку року - на 3,1%) до 188,8 млрд. грн.

У грудні середньозважені ставки за кредитами, наданими фізичним та юридичним особам у національній валюті, збільшилися з 16,9% до 17,47%, в іноземній валюті - з 8,52% до 8,74%. Середньозважені ставки за залученими банками депозитами в національній валюті зросли з 10,13% до 12,73%, в іноземній - з 6,12% до 6,41%. На міжбанківському кредитному ринку вартість ресурсів у національній валюті зросла з 6,1% до 11,05%.

 


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24