Новини УАІБ

13 січня 2014

За три квартали 2013 року загальні активи світових
інвестиційних фондів зросли на 5,4%

Згідно з даними представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту - European Funds and Asset Management Association (EFAMA), загальна вартість чистих активів інвестиційних фондів (фондів акцій, фондів облігацій, фондів грошового ринку, змішаних та збалансованих фондів тощо), зареєстрованих у всьому світі, за станом на початок жовтня 2013 року, становила 23,37 трлн. євро. (згідно з даними НБУ за станом на 1 жовтня 2013 року 1 євро дорівнював 10,79 грн.).

Такий показник виявився на 5,4% більше результату початку 2013 року (22,17 трлн. євро). Позитивні тенденції щодо збільшення обсягів чистих активів світових інвестиційних фондів тривають з кінця 2011 року, за виключенням ІІ кварталу 2013 року, коли їх обсяги дещо зменшилися.

За станом на звітну дату, найбільший обсяг чистих активів серед країн світу спостерігався в інвестиційних фондах США (11,7 трлн. євро). Обсяг чистих активів усіх інвестиційних фондів країн Європи дорівнював 6,7 трлн. євро, Австралії - 1,22 трлн. євро, Бразилії - 1,2 трлн. євро, Канади - 0,85 трлн. євро., Японії - 0,78 трлн. євро.

Результати дослідження світового ринку спільного інвестування, проведеного EFAMA, були отримані на основі статистичних даних з 44 країн світу. Загальна кількість інвестфондів у світі, за станом на початок жовтня 2013 року, дорівнювала 75,27 тис., що на 2,8% перевищило показник початку року (73,24 тис.).

Розподіл за видами фондів був таким: фонди акцій - 28,16 тис.; збалансовані та змішані фонди - 17,7 тис.; фонди облігацій - 13,75 тис.; фонди грошового ринку - 2,8 тис.; інші фонди - 9,6 тис.

Найбільша частка в загальній структурі активів усіх фондів (39%) належала фондам акцій. Частка активів фондів облігацій становила 23%, фондів грошового ринку - 15%, збалансованих та змішаних фондів - 11%, інших фондів - 12%.

У розрізі окремих регіонів найбільша частка активів на світовому ринку спільного інвестування належала інвестиційним фондам США (50,1%) та країн Європи (28,6%). У свою чергу, частка активів фондів Австралії дорівнювала 5,2%, Бразилії - 5,1%, Канади - 3,7%, Японії - 3,4%, Китаю - 1,3%, Кореї - 0,9%, ПАР - 0,5%, Індії - 0,4%, інших країн - 0,8%.

У ІІІ кварталі 2013 року відбулося зростання обсягів активів усіх видів світових інвестиційних фондів, крім фондів облігацій. Найбільший обсяг активів, за станом на початок жовтня 2013 р. був зафіксований у фондів акцій - 9,18 трлн. євро (на початку 2013 р. цей показник дорівнював 8,12 трлн. євро).

Обсяг активів фондів облігацій дорівнював 5,26 трлн. євро (5,33 трлн. євро), фондів грошового ринку - 3,48 трлн. євро (3,63 трлн. євро), збалансованих та змішаних фондів - 2,6 трлн. євро (2,37 трлн. євро), інших видів фондів - 0,9 трлн. євро (0,89 трлн. євро).

Обсяг чистих активів фондів акцій США становив 5,3 трлн. євро, країн Європи - 2,4 трлн. євро, Австралії - 0,49 трлн. євро, Японії - 0,47 трлн. євро, Канади - 0,22 трлн. євро., Бразилії - 0,07 трлн. євро.

Аналогічний показник фондів облігацій у США складав 2,48 трлн. євро, у країнах Європи - 1,93 трлн. євро, у Бразилії - 0,44 трлн. євро, у Канаді та Японії - по 0,09 трлн. євро, у Австралії - 0,06 трлн. євро.

У фондах грошового ринку він дорівнював у США майже 2 трлн. євро, у країнах Європи - 0,94 трлн. євро, у Австралії - 0,26 трлн. євро, у Бразилії - 0,04 трлн. євро, у Канаді - 0,02 трлн. євро, у Японії - 0,01 трлн. євро.

Обсяг чистих активів збалансованих та змішаних фондів у країнах Європи становив 1,07 трлн. євро, у США - 0,86 трлн. євро, у Канаді - 0,32 трлн. євро., у Бразилії - 0,17 трлн. євро.

Обсяг чистих активів інших видів інвестиційних фондів був такий: у США - 1,1 трлн. євро; у Бразилії - 0,5 трлн. євро; у Австралії - 0,4 трлн. євро; у Європі - 0,36 трлн. євро; у Японії - 0,21 трлн. євро; у Канаді - 0,2 трлн. євро.

У ІІІ кварталі минулого року на світових ринках спільного інвестування спостерігалася тенденція щодо припливу коштів до інвестиційних фондів у розмірі 182 млрд. євро. При чому у І кварталі цей показник дорівнював 320 млрд. євро, а у ІІ кварталі - 109 млрд. євро). У цілому за дев’ять місяців 2013 року їм вдалося залучити 611 млрд. євро.

У липні-вересні 2013 року фонди акцій залучили 61 млрд. євро (за дев’ять місяців - 198 млрд. євро), змішані та збалансовані фонди - 47 млрд. євро (178 млрд. євро), інші фонди - 29 млрд. євро (181 млрд. євро). Разом із тим, у фондах облігацій спостерігався відтік коштів у сумі 37 млрд. євро, однак у цілому у січні-вересні вони залучили 137 млрд. євро.

Неоднорідні тенденції відбувалися у фондів грошового ринку. Попри те, що у ІІІ кварталі вони стали лідерами за обсягом залучених коштів (81 млрд. євро), за підсумками дев’яти місяців у них спостерігався відтік коштів у сумі 85 млрд. євро. На результати діяльності цих фондів негативно вплинув значний відтік коштів, що мав місце у І та ІІ кварталах минулого року.

*****

НКЦПФР внесла зміни до порядку визначення вартості чистих активів ІСІ

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про внесення змін до Положення про порядок визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування», інформує прес-служба регулятора.

За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, зміни, які вносяться до цього Положення, стосуються оцінки цінних паперів емітентів, визнаних такими, що мають ознаки фіктивності, та оцінки акцій українських емітентів, обіг яких зупинено та/або щодо яких прийнято рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру.

О. Симоненко висловила надію, що впровадження цього рішення сприятиме вдосконаленню порядку визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування та захисту прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперів.

*****

Комісія затвердила Положення про діяльність депозитарних
установ щодо зберігання активів ІСІ

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Змін до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів» повідомляє прес-служба регулятора.

За словами директора департаменту депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, ці зміни були затверджені з метою приведення діяльності зі зберігання активів інститутів спільного інвестування у відповідність до закону «Про інститути спільного інвестування», який набув чинності 1 січня 2014 року. Зокрема, вони уточнюють деякі терміни та окремі вимоги до порядку провадження зберігачами ІСІ діяльності із зберігання активів ІСІ. Крім того, змінами передбачається внесення норм щодо порядку здійснення зберігачем активів ІСІ нагляду за відповідністю операцій з активами ІСІ регламенту, проспекту емісії цінних паперів ІСІ та законодавству». Зазначеними змінами до Положення також передбачається встановлення вимог до Договору про обслуговування зберігачем активів ІСІ.

*****

НКЦПФР затвердила Положення про порядок здійснення
емісії та обігу облігацій підприємств та МФО

НКЦПФР затвердила Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств, облігацій міжнародних фінансових організацій та їх обігу, повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, регулятор розробив порядок емісії облігацій підприємств та міжнародних фінансових організацій, їх обігу та скасування реєстрації випуску,  оскільки цього вимагали норми закону, які нещодавно набрали чинності. Цим документом Комісія розширює існуючі інструменти і сподівається, що вони будуть затребувані ринком.

Документ встановлює порядок реєстрації випуску та проспекту емісії облігацій міжнародних організацій, внесення змін до проспекту емісії, звіту про результати розміщення облігацій та перелік необхідних для цього документів.

Проектом також передбачено визнання таким, що втратило чинність,  рішення Комісії «Про затвердження Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 13 серпня 2003 року за №706/8027.

*****

НКЦПФР звертає увагу емітентів цінних паперів
на нові вимоги розкриття інформації

НКЦПФР повідомляє, що 1 січня 2014 року втратило чинність рішення Комісії від 22 червня 2010 року №981 «Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі, та Порядку заповнення форм розкриття інформації та змін до них емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі».

В той же час, з 1 січня 2014 року набрало чинності Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене рішенням Комісії від 03.12.2013 року під №2826.

Вимоги зазначеного документа поширюються на емітентів цінних паперів, зокрема: емітентів, акції і облігації яких знаходяться у лістингу організатора торгівлі; міжнародні фінансові організації, цінні папери яких розміщені на території України; іноземних емітентів, цінні папери яких отримали допуск до обігу на території України.

Норми Положення регулюють розкриття регулярної та нерегулярної інформації зазначеними учасниками ринку, а також розкриття емітентами даних, що містяться у проспекті емісії та звіті про результати розміщення їх цінних паперів.

Як зазначила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, норми Положення дозволять зробити процес розкриття інформації емітентами на ринку цінних паперів ще більш безпечним, комфортним та простим для всіх його учасників. Зокрема, йдеться про обов’язкове накладення електронного цифрового підпису (ЕЦП) під час формування та передачі звітності певними учасниками ринку, зменшення обсягу публікації для регулярної річної інформації та уніфікацію її форми.

Подання інформації емітентами цінних паперів - професійними учасниками фондового ринку, банками, страховиками, інститутами спільного інвестування, емітентами іпотечних сертифікатів, іпотечних облігацій і сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу фондової біржі, здійснюється до центрального апарату Комісії та виключно у вигляді електронних документів.

У повідомленні зазначається, що наприкінці грудня Комісія оприлюднила наказ Голови НКЦПФР від 31.12.2013 року №785 «Щодо складу та опису полів (розділів) та схем ХМL - файлів електронної форми фінансової звітності» та наказ голови НКЦПФР від 31.12.2013 року №786 «Щодо опису розділів та схем ХМL - файлів електронної форми інформації емітентів цінних паперів відповідно до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії.

*****

Регулятор затвердив порядок звітування
про провадження клірингової діяльності

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Положення про порядок надання звітності про провадження клірингової діяльності до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», інформує прес-служба регулятора. Положення було розроблено відповідно до законів «Про депозитарну систему України» та «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Як зазначила директор департаменту розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, проект рішення визначає порядок звітування особи, яка провадить клірингову діяльність, до Комісії та передбачає подання цією особою щоденної та щоквартальної інформації про провадження нею клірингової діяльності.

Норми документа направлені на створення повнофункціональної системи подання звітності до регулятора, яка відбувається в електронній формі у вигляді електронних документів з використанням системи електронного документообігу відповідно до опису розділів та схем XML-файлів.

*****

У грудні 2013 року обсяг торгів на
фондових біржах України склав 47,46 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у грудні 2013 року обсяг біржових торгів цінними паперами склав 47,46 млрд. грн. Лідерами за обсягами торгів стали ФБ «Перспектива» (30,58 млрд. грн.), ПФТС (10,54 млрд. грн.) та ПФБ (3,06 млрд. грн.).

Найбільший обсяг торгів серед усіх фінансових інструментів у грудні було зафіксовано з державними облігаціями - 32,29 млрд. грн. При цьому з корпоративними облігаціями було укладено угод на суму 5,95 млрд. грн., а з акціями - на суму 2,03 млрд. грн.

*****

У грудні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
7,41 тис. договорів на суму 30,58 млрд. грн.

У грудні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 7,41 тис. договорів на суму 30,58 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 26,58 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 1,83 млрд. грн., деривативами - 1,57 млрд. грн., акціями - 0,5 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,09 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 7,1 млн. грн., іпотечними облігаціями - 0,53 млн. грн.

За станом на кінець грудня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 631. З них, 147 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 63 - у другому рівні лістингу та 421 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 291 акція; 146 ОВДП; 40 інвестиційних сертифікатів; 133 корпоративні облігації; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 6 ф’ючерсних контрактів.

*****

Значення Індексу ПФТС у грудні 2013 року практично не змінилося

У грудні 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 4,21 тис. при обсязі торгів 10,54 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 5,7 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 3,4 млрд. грн., з акціями - 1,34 млрд. грн., з інвестиційними сертифікатами - 0,1 млрд. грн., з муніципальними облігаціями - 0,15 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом грудня знизився з 300,6 до 300,53 пункту, а з початку року - на 8,57% з 328,69 до 300,53 пункту.

За станом на кінець грудня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 529 цінних паперів, з них, 798 акцій, 361 корпоративна облігація, 182 ОВДП, 169 цінних паперів ІСІ, 11 муніципальних облігацій та 5 депозитних сертифікатів НБУ. До першого рівня лістингу було включено 182 цінних папери, а до другого - 203, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у грудні 2013 року зріс на 0,39%

Згідно з даними «Української біржі» у грудні 2013 року на ній було укладено 39,06 тис. угод на загальну суму 0,68 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,56 млрд. грн., а їхня кількість - 26,4 тис. На строковому ринку «Української біржі» у грудні було укладено 12,66 тис. угод на загальну суму 0,12 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 0,39% з 906,54 до 910,04 пункту, а з початку року - знизився на 4,26% з 950,56 до 910,04 пункту.

*****

Нацкомфінпослуг разом з учасниками ринку вдосконалює
законодавство щодо недержавного пенсійного забезпечення

Наприкінці грудня Голова Нацкомфінпослуг Борис Візіров провів робочу зустріч з учасниками ринку недержавного пенсійного забезпечення - представниками Української асоціації інвестиційного бізнесу та Національної асоціації недержавних пенсійних фондів України та адміністраторів недержавних пенсійних фондів-членів асоціацій, повідомляє прес-служба Комісії.

Як було зазначено на зустрічі, необхідною умовою розвитку ринку недержавного пенсійного забезпечення є усунення неоднозначностей законодавства щодо порядку участі в системі пенсійного забезпечення банківських установ та страхових компаній. 

За словами Б. Візірова, питання участі страхових компаній та банківських установ в системі пенсійного забезпечення є актуальним та постійно обговорюється на робочих зустрічах щодо внесення змін до закону «Про страхування». Зокрема, необхідно удосконалювати порядок участі страхових компаній у системі недержавного пенсійного забезпечення, а також розглянути питання підвищення ефективності укладення договорів страхування ризиків настання інвалідності або смерті. 

Важливим завданням на шляху збільшення активів ринку недержавного пенсійного забезпечення є запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування шляхом прийняття законів, якими визначаються дата перерахування страхових внесків до накопичувальної системи.

Для вирішення цього та інших питань галузі з серпня 2013 року робоча група за участю фахівців Нацкомфінпослуг та саморегулівних організацій у сфері недержавного пенсійного забезпечення розробляє пропозиції щодо внесення змін до закону «Про недержавне пенсійне забезпечення» та закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг України».

Зміни до закону «Про недержавне пенсійне забезпечення» передбачають введення майнової відповідальності членів ради недержавного пенсійного фонду та розширення їх повноважень, зміну вимог щодо інвестування активів - поступову відмову від застосування кількісних обмежень з метою диверсифікації інвестиційного портфеля НПФ та перехід до застосування критеріїв і правил «розумного інвестора», вирішення проблеми щодо активів недержавних пенсійних фондів, які були розміщені на депозитних вкладах банків-банкрутів.

Внесенням змін до закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» пропонується виключення недержавних пенсійних фондів з переліку фінансових установ, відносно яких здійснюється погодження набуття істотної участі.

*****

За перший робочий тиждень 2013 року Індекс ПФТС знизився на 2,05 пункту,
а Індекс українських акцій - на 14,36 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 11.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
17 753 535,2
298,48
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 10.01.2014 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
36 456 228
895,68


*****

У ІІI кварталі 2013 року номінальні доходи населення України зросли на 2,9%

Згідно з даними Державної служби статистики, у ІІI кварталі 2013 року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення України зросли на 2,9%. Наявний доход, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 1,6%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, - на 1,9%. Наявний доход у розрахунку на одну особу за ІІI квартал 2013 року становив 6671,6 грн., що на 1,8% більше ніж у відповідному періоді 2012 року.

Витрати населення у ІІI кварталі 2013 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року збільшились на 7,3%. Приріст заощаджень склав 21 365 млн. грн.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у грудні 2013 року дорівнював 100,5%,
а у 2013 році в цілому - також 100,5%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у грудні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,5% (з початку року - 100,5%). У свою чергу, Індекс цін виробників промислової продукції становив 100,7% (з початку року - 101,7%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у грудні ціни зросли на 0,8% (з початку року - на 5,8%), у переробній промисловості - на 0,2% (з початку року - знизилися на 0,2%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 1,9% (з початку року - зросли на 5,2%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24