Новини УАІБ

30 грудня 2013

НКЦПФР повідомляє про підсумки роботи фондового
ринку за 11 місяців 2013 року

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підбила підсумки роботи фондового ринку з січня по листопад 2013 року.

Продовжує спостерігатися динаміка зростання основних показників діяльності фондового ринку. Зокрема, обсяг залучених інвестицій в економіку України через інструменти фондового ринку протягом січня – листопада становив 101,50 млрд грн., що на 19,11 млрд грн. більше порівняно з аналогічним періодом 2012 року.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами протягом січня – листопада 2013 року становив 427,18 млрд грн., і ця цифра у два рази більше, ніж показники минулого року.

Найбільш популярними інструментами ринку цінних паперів продовжують залишатися державні та корпоративні облігації. Обсяг торгів з державними облігаціями України склав 319,04 млрд грн (74,69 % від загального обсягу виконаних біржових контрактів), у той час як з облігаціями підприємств – 42,51 млрд грн (9,95 %).

Щодо обсягу зареєстрованих Комісією цінних паперів ІСІ (інвестсертифікатів КУА ПІФ і акцій КІФ) протягом 11 місяців 2013 року, то він збільшився порівняно з минулорічним показником і становив 31,78 млрд грн.

З повною версією звіту регулятора за ці місяці можна ознайомитися на офіційному сайті Комісії.

*****

Комісія продовжує відновлювати обіг цінних паперів акціонерних товариств

НКЦПФР відновила внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів певних емітентів, повідомляє прес-служба Комісії.

За словами члена НКЦПФР Євгена Воропаєва, в плановому режимі регулятор виносить та ще буде виносити рішення щодо зупинення обігу їх акцій - до моменту усунення порушень з боку емітентів. Цього разу відновлено обіг акцій ПАТ «Постачальник», ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ПАТ «Інвестбудсервіс» та ЗАТ «Миронівський інкубатор», діяльність яких тепер відповідає вимогам закону «Про акціонерні товариства».

У НКЦПФР сподіваються, що регулятор і надалі буде отримувати документи від емітентів про усунення порушень законодавства для відновлення їх повноцінної діяльності на фондовому ринку, а перелік порушників суттєво зменшуватиметься.

У повідомленні зазначається, що у поточному році Комісія проводить активну діяльність щодо приведення акціонерних товариств до норм законодавства з метою не лише забезпечення дотримання норм закону, а й захисту прав інвесторів.

*****

Комісія зупинила обіг акцій ІСІ, які не відповідають вимогам законодавства

НКЦПФР прийняла рішення про зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку інвестиційних сертифікатів пайових закритих недиверсифікованих венчурних інвестиційних фондів, повідомляє прес-служба регулятора. Ці рішення були прийняті відповідно до законів «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Як зазначив член НКЦПФР Олексій Тарасенко, цією ініціативою Комісія хоче захистити інвесторів від вкладення у ризиковані інструменти на ринку цінних паперів. НКЦПФР зупинила обіг акцій певних компаній з управління активами, в яких закінчився строк дії ліцензії на провадження діяльності з управління коштами інституційних інвесторів, зокрема, ПІФ «Альтернатива», «Фонд розвитку», «Вега», «Капітал-фонд», «Інком» та «Всеукраїнський фонд нерухомості». У Комісії сподіваються, що зазначені дії сприятимуть підвищенню ефективності та прозорості інвестиційного клімату на вітчизняному фондовому ринку».

*****

НКЦПФР схвалила зміни до механізму організації та проведення
внутрішнього аудиту в профучасниках

НКЦПФР схвалила доопрацьований проект рішення «Про внесення змін до Положення про особливості організації та проведення внутрішнього аудиту (контролю) в професійних учасниках фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.

Положення розроблено на підставі законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму». Воно встановлює особливості організації та проведення внутрішнього аудиту в професійних учасниках фондового ринку, окрім банків.

Як зауважив директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра, внесення змін до документа, що визначає механізм проведення внутрішнього аудиту в профучасниках, відбувалося за участі представників ринку. Зокрема, в тексті регуляторного акта були враховані пропозиції та зауваження Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв та Української асоціації інвестиційного бізнесу щодо основних завдань служби внутрішнього аудиту, вимог до особи, яка тимчасово виконуватиме обов’язки керівника служби, уточнення деяких термінів тощо.

*****

З 2014 року АРІФРУ запроваджує послугу інформаційно-технічної
підтримки суб’єктів розкриття інформації

З 1 січня 2014 року Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України планує впровадити Інформаційно-технічну підтримку (ІТП) для суб’єктів розкриття інформації на фондовому ринку, повідомляє прес-служба АРІФРУ. Ця послуга орієнтована на зручність клієнтів, а також на модернізацію системи розкриття інформації.

Як відзначив директор АРІФРУ Юрій Бойко, це велика подія для системи розкриття інформації. Впроваджуючи послугу Інформаційно-технічної підтримки для своїх клієнтів, Агентство надає повний спектр сервісів, необхідних суб’єктам для розкриття інформації,  роблячи цю процедуру максимально простою і зручною. Головне нововведення ІТП - Особистий кабінет, який є комфортним і зрозумілим «центром управління» для суб’єкта.

В рамках ІТП клієнти зможуть отримувати консультації з різних питань процедури розміщення інформації, а також можливість використання програмного забезпечення.

На основі ретельної калькуляції витрат АРІФРУ визначило цінову політику цього сервісу - абонентська плата за користування Інформаційно-технічною підтримкою складе 450 грн. на рік. За словами Ю. Бойка, Агентство розраховує на розуміння з боку ринку, адже для того, щоб система розкриття інформації була сучасною, легкою, зручною і доступною, потрібне відповідне фінансування.

З 1 січня 2014 року суб’єктам розкриття інформації необхідно буде укласти договір з Агентством, а також здійснити оплату річного календарного абонентського обслуговування. Після цього суб’єкт стає користувачем пропонованої послуги і отримує код доступу до Особистого кабінету.

З урахуванням необхідності перехідного періоду для нововведення, суб’єкти розкриття інформації отримають можливість для адаптації і початку співпраці у новому форматі.

На укладення договору про ІТП буде відведено термін з 1 січня до 20 лютого 2014 року. З метою уникнення порушення процесу розкриття інформації суб’єктам, що не підписали договір, на цей період буде надано доступ до системи розкриття інформації на 10 календарних днів з моменту першого входу. При цьому з 1 березня 2014 року суб’єктам, які не уклали договір, доступ до Особистого кабінету буде заблокований.

Юрій Бойко підкреслив, що за останні кілька років АРІФРУ довело, що може запропонувати ринку сучасну і зручну систему розкриття інформації. Агентство і надалі продовжуватиме роботу щодо її удосконалення, керуючись найкращими міжнародними практиками.

*****

Державна іпотечна установа отримає держгарантію розміром 5 млрд. грн.

Уряд своєю постановою затвердив Умови надання у 2013 році державної гарантії для забезпечення виконання зобов’язань Державної іпотечної установи. Згідно з документом, держгарантія для забезпечення виконання зобов’язань за запозиченнями Установи надається у сумі, що не перевищує 5 млрд. грн.

Строк дії державної гарантії не перевищує строку виконання основного зобов’язання за запозиченнями, що здійснюються Установою. При цьому ДІУ має внести до Державного бюджету у строк, передбачений проспектом емісії для сплати процентів за запозиченнями, плату за надання державної гарантії у розмірі 0,01% річних залишку суми гарантійних зобов’язань.

Виконання зобов’язання Установи перед державою забезпечується у розмірі не менше ніж 100% суми наданої державної гарантії, зокрема правами вимоги ДІУ за кредитами, наданими нею банкам та небанківським фінансовим установам, які провадять діяльність з надання забезпечених іпотекою кредитів, за іпотечними житловими кредитами, наданими іпотечними кредиторами фізичним особам, за кредитами, наданими Установою іпотечним кредиторам для кредитування будівництва об’єктів житлового призначення, за договорами банківського вкладу (депозиту), укладеними між ДІУ та іпотечними кредиторами.

Підтримкою Державної іпотечної установи у цьому році скористалися 590 українських родин. На ці цілі Установа спрямувала понад 141 млн. грн. Обсяг рефінансованих кредитів ДІУ залежить від активності банків та від кількості заявок, які від них надходять. За підсумками роботи у 2013 році ДІУ сформувала рейтинг найбільш активних банків-партнерів. Перше місце згідно нього належить банку «Фінанси та Кредит», друге - «Приватбанку», а третє - «Дельта банку». Загалом, за програмою ДІУ цими банками було надано громадянам 250 кредитів для придбання житла.

До першої десятки рейтингу також увійшли «Юнекс Банк», «УкрсибБанк», «Радикалбанк», «Укргазпромбанк», «Автокразбанк», «Діамантбанк» та «Укрінбанк».

Показово, що у цьому році до ТОП-10 найбільш активних банків-партнерів ДІУ, крім банків першої групи, стабільно входять і банки з меншою капіталізацією.

*****

Індекс інвестиційної активності в Україні у грудні знизився
до 4,1 пункти за десятибальною шкалою

У грудня 2013 року компанія Research&Branding Group провела четверте дослідження серед керівників американських, європейських та українських компаній-інвесторів щодо оцінки якості інвестиційного клімату та рівня інвестиційної активності в Україні, повідомляється в прес-релізі компанії.

Збір інформації проводився методом анкетування серед 261 респондента. Як свідчать результати дослідження, Індекс інвестиційної активності в Україні порівняно з ІІ кварталом 2013 знизився та становив 4,1 пункти за десятибальною шкалою.

Незважаючи на те, що середні оцінки динаміки інвестиційного клімату за останні півроку та очікувань щодо його динаміки в найближчі півроку не змінилися, готовність потенційних інвесторів до капіталовкладень в нашій країні є низькою. При цьому питома вага підприємців, які відзначають погіршення інвестиційного клімату за останні півроку і які очікують на його погіршення в найближчі півроку, збільшується.

Оцінки економічного стану країни залишаються практично незмінними: 54,1% керівників відзначають залежність інвестиційного клімату в Україні від зовнішньоекономічної кон’юнктури, а 14,1 % - вважають, що такої залежності немає.

Основними перешкодами на шляху покращення інвестиційного клімату в Україні, на думку респондентів, є корупція, судова система та адміністративні бар’єри. При цьому негативний вплив цих факторів, а також рейдерства та податкової системи знизився.

Як зазначають в Research&Branding Group, податкова система, як і раніше, входить до числа чотирьох найменш значущих для бізнесу проблем, поряд із системою державного управління на місцевому та центральному рівнях, а також макроекономічною стабільністю.

Поряд із цим, на думку респондентів, у порівнянні із травнем 2013 року система державного управління разом з макроекономічної кон’юнктурою почали здійснювати більш негативний вплив на можливості покращення інвестиційного клімату, а сприйняття ефективності податкової системи покращується.

Всі винесені для оцінки проблеми в системі оподаткування в Україні стали сприйматися як менш гострі. Виняток становить лише велика кількість видів податків та збільшення документообігу суб’єктів господарювання.

*****

Уряд визначив країни, операції з якими контролюватимуться

Кабінет Міністрів визначив список держав, операції з резидентами яких контролюватимуться, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ. Ставка податку на прибуток у цих державах на 5 і більше процентних пунктів нижча, ніж в Україні. Усього таких держав (територій) 73, серед них: Беліз, Бахрейн, Албанія, Британські Віргінські острови, Грузія, Ірландія, Киргизія, Кіпр, Ліхтенштейн, Макао, Мальта, Молдова, ОАЕ, Панама, Парагвай, Сейшельські острови, Сінгапур, Судан, Узбекистан, Чорногорія, Швейцарська Конфедерація, Ямайка тощо.

Такий крок уряд зробив для забезпечення дії закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», який набув чинності 1 вересня 2013 року. Визначивши країни з нижчою ставкою податку, Кабінет Міністрів встановив точку відліку для початку роботи цього закону. Згідно із ним, під контроль Міністерства доходів і зборів підпадають зовнішньоторговельні операції обсягом 50 млн. грн. і більше.

*****

Обсяг коштів, залучених ФФБ, за три квартали 2013 року збільшився на 18,5%

Згідно з даними Нацкомфінпослуг, за станом на 01.10.2013 р. в Україні 46 фінансових компаній мали діючі ліцензії на здійснення діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю і від свого імені діяти в їхніх інтересах, здійснюючи управління майном згідно із законодавством, Правилами фонду та договору управління майном

Загальна кількість довірителів, які уклали договори з фінансовими компаніями-управителями щодо участі у фонді фінансування будівництва (ФФБ), на звітну дату дорівнювала 13 533 осіб (13 416 - фізичних та 117- юридичних), що на 5,3% перевищило показник початку поточного року. Обсяг залучених коштів від довірителів ФФБ за три квартали 2013 року збільшився на 18,5% та становив 10 206,5 млн. грн.

Дозвіл, який надає право здійснювати емісію сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (ФОН), за станом на початок жовтня поточного року мали 15 фінансових компаній, із яких лише 4 створили 6 ФОН. При цьому кількість власників сертифікатів ФОН дорівнювала 15 фізичним особам.

Як зазначають у Комісії, залучення коштів за допомогою сертифікатів ФОН не набуло масового характеру. З кінця 2012 року юридичні особи припинили свою участь у здійсненні операцій з нерухомістю. Обсяг залучених коштів від фізичних осіб, які є власниками сертифікатів ФОН, за станом на 01.10.2013 р. складав 43,1 млн. грн. та протягом 9 місяців 2013 року не змінився.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 3,86 пункту,
а Індекс українських акцій - на 2,95 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 27.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
611 108 326,55
294,89
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 27.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
25 512 418
901,42

*****

Standard&Poor’s переглянуло прогноз по довгострокових рейтингах України
та оцінку основних макропоказників

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s змінило прогноз по довгострокових рейтингах України за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті «B-» з «негативного» на «стабільний», йдеться у повідомленні Агентства.

Поряд із цим, Standard&Poor’s погіршило прогноз зростання ВВП України в 2014 році з 1,5% до 1%, підтвердивши свій попередній прогноз зниження ВВП України на 1% в 2013 році.

Також Агентство погіршило прогноз зростання ВВП в 2015 році з 3,5% до 2,5%, а в 2016 році прогноз зростання економіки країни збережений на рівні 3,5%.

Номінальний ВВП у 2013 році, за прогнозами Standard&Poor’s, становитиме $181 млрд., в 2014 році - $200 млрд., в 2015 році - $226 млрд., а в 2016 році - $262 млрд.

Також в Агентстві очікують, що в 2013 році в Україні буде зафіксована дефляція на рівні 0,5%, в 2014 - інфляція на рівні 5%, в 2015 і 2016 роках - інфляція на рівні 8%.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в 2013 році становитиме 8% ВВП, в 2014 році - 7,3% ВВП, в 2015 році - 7,1% ВВП, а в 2016 році - 7% ВВП.

Загальний обсяг державного боргу до кінця 2013 року (без урахування гарантованого держборгу) дорівнюватиме 35,9% ВВП, 2014 року - 38,3% ВВП, 2015 року - 38,8% ВВП, а 2016 року - 37,6% ВВП.

*****

Протягом листопада 2013 року сума державного та гарантованого
державою боргу України зменшилася на 0,14%

За станом на 30 листопада 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 549 463 427,01 тис. грн. або $68 743 078,57 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 280 223 398,09 тис. грн. (51% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $35 058 601,04 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 269 240 028,92 тис. грн. (49%) або $33 684 477,53 тис., повідомляє Міністерство фінансів.

Державний борг України дорівнював 453 349 113,72 тис. грн. (82,51%) або $56 718 267,7 тис., державний зовнішній борг - 207 304 705,3 тис. грн. (37,73%) або $25 935 781,97 тис., державний внутрішній борг - 246 044 408,41 тис. грн. (44,78%) або $30 782 485,73 тис.

Гарантований державою борг України становив 96 114 313,3 тис. грн. (17,49%) або $12 024 810,87 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 72 918 692,79 тис. грн. (13,27%) або $9 122 819,07 тис.; гарантований внутрішній борг - 23 195 620,51 тис. грн. (4,22%) або $2 901 991,81 тис.

Протягом листопада 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України зменшилася у гривневому еквіваленті на 0,14% або на 751 737,15 тис. грн. 

*****

Середня заробітна плата в Україні у листопаді 2013 року дорівнювала 3 268 грн.

За інформацією Державної служби статистики у листопаді 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала
3 268 грн., що виявилося на 0,4% менше показника жовтня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 0,6%. Також у листопаді 2013 року у порівнянні із листопадом 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 5,5%, а реальна - на 5,3%.

У січні-листопаді 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 234 грн., що на 7,9% більше показника січня-листопада 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 8,4%. Загальна кількість штатних працівників за листопад зменшилася на 0,4% і за станом на кінець місяця склала 10 059,3 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24