Новини УАІБ

23 грудня 2013

Відбулося засідання Ради УАІБ

18 грудня 2013 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули проект Методичних рекомендацій щодо організації системи управління ризиками в КУА і затвердили його. Дирекції УАІБ доручено ознайомити з рекомендаціями всіх членів Асоціації.

На засіданні йшлося про підготовку до семінару УАІБ з питань новацій у нормативно-правових актах, прийнятих на виконання Закону України «Про інститути спільного інвестування». Вирішено за результатами семінару провести аналіз та   розглянути необхідність внесення змін до нормативно-правових актів НКЦПФР, що регулюють діяльність КУА та ІСІ.

Також Рада доручила Дирекції УАІБ підготувати листа на адресу ПАРД щодо проведення операцій з розміщення/викупу цінних паперів ІСІ в депозитарній системі.

Члени Ради розглянули заяву від ТОВ «КУА «СКІФ»  (м.Київ) на видачу Подання для отримання в НКЦПФР ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) та вирішили прийняти ТОВ «КУА «СКІФ» (м.Київ) кандидатом у члени УАІБ з переведенням у статус повного члена після отримання компанією ліцензії та надати компанії Подання для отримання ліцензії.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 22  січня 2014 року.  

*****

УАІБ провела для КУА семінар щодо нормативно-правових
новацій на виконання закону «Про ІСІ» за участю НКЦПФР

20 грудня 2013 року Українська асоціація інвестиційного бізнесу провела семінар для компаній з управління активами – членів УАІБ щодо новацій у нормативно-правових актах Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, прийнятих на виконання Закону України «Про інститути спільного інвестування».

Участь у семінарі взяли понад 250 представників КУА, перед якими виступили провідні фахівці Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, зокрема Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів та Департаменту депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності. 

Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, Закон «Про ІСІ», який набуває чинності з 1 січня 2014 року, загалом непоганий, хоча безперечно в ньому є відповідні проблемні моменти.  Саме їхньою наявністю і викликана необхідність зібрати ринок і обговорити, яким чином можна уникнути тих чи інших проблем, що можуть виникнути при переході КУА на функціонування на основі нового закону. 
 
Д. Тевелєв звернув увагу учасників семінару на деякі моменти, які турбують Комісію останнім часом. Це, зокрема, питання, пов’язані з намаганням в черговий раз на законодавчому рівні впровадити зміни в оподаткування цінних паперів, в тому числі й інвестиційних сертифікатів фондів. Така новація включена в проект закону «Про Державний бюджет на 2014 рік» і викликає занепокоєння регулятора. НКЦПФР уже направила листи керівникам фракцій, профільних комітетів Верховної Ради, в Кабінет міністрів та Адміністрацію Президента щодо цих руйнівних для інвестиційного бізнесу і фондового ринку новацій.

Голова НКЦПФР також повідомив про переосмислення основних функцій регулятора. В  умовах падіння фондового ринку і його дуже складного стану варто дещо змінити вектор діяльності від контролюючих функцій до проведення перевірок на основі оцінки ризиків. На базі звітності та інформації, яку отримує Комісія, нині будується система пруденційного нагляду. Д.Тевелєв закликав учасників ринку не боятися пруденційного нагляду, оскільки Комісії бачить своє завдання не стільки у нагляді і наказанні, скільки у своєчасному виявленні ризиків у діяльності профучасників та спільному намаганні ці ризики нівелювати, ними управляти та не допускати.

Серед питань, які обговорили учасники семінару, були: приведення у відповідність до законодавства діяльності КУА та ІСІ (ліценційні умови, вимоги до регламентів та проспектів емісії ІСІ, зміна виду ІСІ), склад та структура активів ІСІ, обіг та конвертація цінних паперів ІСІ,  визначення вартості чистих активів ІСІ, витрати ІСІ, питання ліквідації ІСІ, звітності та розкриття інформації про діяльність ІСІ, пруденційний нагляд в КУА та ІСІ. 

*****

НКЦПФР завершила роботу над Положенням щодо пруденційних нормативів діяльності
з управління активами інституційних інвесторів

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами)», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, цим рішенням внесено зміни до Положення щодо пруденційних нормативів діяльності з управління активами інституційних інвесторів, зокрема, до пункту 4, що стосується набрання чинності регуляторного акта.

Так, нова редакція передбачає, що відповідне Положення набуде чинності 1 липня 2014 року. Прийняття документа сприятиме оптимізації системи пруденційного нагляду за діяльністю професійних учасників фондового ринку, а саме юридичних осіб, що провадять діяльність з управління активами інституційних інвесторів, зокрема, компаній з управління активами та осіб, які провадять діяльність з управління пенсійними активами.

*****

Розроблено проект постанови Кабміну «Щодо затвердження
Положення про передачу всіх пенсійних активів  Накопичувального пенсійного фонду новому зберігачу»

НКЦПФР розробила проект постанови Кабінету Міністрів «Щодо затвердження Положення про передачу всіх пенсійних активів Накопичувального пенсійного фонду новому зберігачу». Як зазначається у пояснювальній записці до документа, метою його розробки є недопущення порушення прав власності на цінні папери та вимог законодавства України професійними учасниками фондового ринку.

Положення визначає порядок передачі всіх пенсійних активів при заміні зберігача Накопичувального пенсійного фонду від зберігача Накопичувального фонду, чиї повноваження щодо обслуговування пенсійних активів Накопичувального фонду припиняються, до іншої депозитарної установи, яка набуває повноваження відповідно до законодавства щодо виконання функцій зберігача Накопичувального фонду.

Механізм, який застосовується в Положенні про передачу всіх пенсійних активів Накопичувального пенсійного фонду новому зберігачу передбачає, що зберігач, чиї повноваження щодо обслуговування пенсійних активів Накопичувального фонду припиняються, повинен виконувати свої функції, визначені чинним законодавством та договором про зберігання пенсійних активів, до повної передачі всіх пенсійних активів, що перебувають у нього на зберіганні, документів, пов’язаних з формуванням і використанням цих пенсійних активів, визначених законодавством, новому зберігачу.

Передача зберігачем пенсійних активів, що перебувають у нього на зберіганні, документів, пов’язаних з формуванням і використанням цих пенсійних активів, інших документів, які необхідні новому зберігачу для виконання ним функцій визначених законодавством, та строк зберігання яких не закінчився, новообраному зберігачу Накопичувального пенсійного фонду відбувається відповідно до плану-графіку передання пенсійних активів та документів, визначених цим Положенням, який узгоджується з Центральним депозитарієм цінних паперів, затверджується Виконавчою дирекцією Пенсійного фонду та доводиться до відома компаній з управління активами.

Передавання оформлюється актом приймання-передавання, який підписується уповноваженими особами зберігача, чиї повноваження щодо обслуговування пенсійних активів Накопичувального фонду припиняються, новообраного зберігача та Ради Накопичувального фонду.

*****

НКЦПФР схвалила документ, який встановлює
ознаки фіктивності емітентів цінних паперів

НКЦПФР схвалила Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до переліку (списку) емітентів, що мають ознаки фіктивності, інформує прес-служба регулятора.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, документ визначає перелік критеріїв, відповідність яким є підставою вважати емітента та його цінні папери такими, що мають ознаки фіктивності, та включення до списку емітентів, що мають такі ознаки. До ознак фіктивності належать факт відсутності емітента за місцезнаходженням, неподання емітентом до Комісії регулярної інформації, нескликання акціонерним товариством загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль та інше.

Відповідність емітента одночасно кільком критеріям фіктивності є підставою для його включення до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності. Бути виключеним з цього списку емітент може бути у разі, якщо надасть до регулятора документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його таким, що має ознаки фіктивності.

Планується, що формування, ведення та внесення змін до Переліку буде здійснювати Комісія  в електронному вигляді та публікувати таку інформацію на своєму веб-сайті.

*****

За січень-вересень 2013 року загальні активи НПФ України зросли на 16,5%

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, підбила підсумки роботи небанківського фінансового сектора за січень-вересень 2013 року. Згідно з ними, за станом на початок жовтня поточного року у Державному реєстрі було зареєстровано 2 102 фінансові установи, що на 3% перевищує показник початку року. При цьому загальні активи небанківського фінансового ринку на звітну дату становили 126,6 млрд. грн.

Розвиток системи недержавного пенсійного забезпечення протягом трьох кварталів 2013 року характеризувався такими показниками.

За станом на початок жовтня до Державного реєстру фінансових установ було внесено 89 недержавних пенсійних фондів (на початку року - 94) та 34 адміністратори НПФ (на початку року - 37). При цьому недержавні пенсійні фонди зареєстровано у дев’яти регіонах України. Найбільша кількість НПФ зосереджена у м. Києві - 63 або 70,8% від загальної кількості.

Адміністраторами НПФ за станом на звітну дату було укладено 61,3 тис. пенсійних контрактів (на 0,1% менше показника початку 2013 року) з 49,9 тис. вкладниками, з яких 2,4 тис. вкладників (або 4,7%) - це юридичні особи, а 47,5 тис. вкладників (або 95,3%) - фізичні особи. Порівняно з початком 2013 року кількість контрактів з юридичними особами зменшилася на 2,2%, а з фізичними особами - зросла на 0,2%.

На початку жовтня кількість учасників недержавних пенсійних фондів за укладеними пенсійними контрактами становила 589,2 тис. осіб (на 0,8% більше показника початку 2013 року).

Серед учасників НПФ переважну більшість становили особи віком від 25 до 50 років (63,9%) та особи віком від 50 до 60 років (24,4%). Частка учасників НПФ вікової групи старше 60 років дорівнювала 7,9%, а вікової групи до 25 років - 3,8%.

Як і раніше, більшість учасників недержавних пенсійних фондів становлять чоловіки. Причому у віковій групі старше 60 років їхня кількість перевищує кількість жінок більш ніж удвічі.

У Нацкомфінпослуг підкреслюють, що одним із основних якісних показників, які характеризують систему недержавного пенсійного забезпечення, є сплачені пенсійні внески. Загальний обсяг таких внесків за січень-вересень поточного року збільшився на 14,2% і за станом на початок жовтня дорівнював 1 501,2 млн. грн.

Пенсійні виплати (одноразові та на визначений строк) на звітну дату становили 285,3 млн. грн., збільшившись на 13,1% порівняно із початком року. В цілому, недержавними пенсійними фондами було здійснено пенсійних виплат (одноразово та на визначений строк) 67,7 тис. учасникам, що склало 11,5% від їх загальної кількості.

Упродовж останніх двох років була зафіксована позитивна динаміка зростання обсягів активів НПФ. Зокрема, з початку 2012 року до початку жовтня 2013 року вони збільшилися на 39,4%. При цьому за 2012 року зростання активів пенсійних фондів склало 19,7%, а за дев’ять місяців 2013 року - 16,5%.

За станом на початок жовтня поточного року загальний обсяг активів, сформованих недержавними пенсійними фондами, дорівнював 1 933,6 млн. грн.

Структура загальних активів недержавних пенсійних фондів, за станом на звітну дату, була такою: банківські депозити - 37%; корпоративні облігації - 32%; акції українських емітентів - 14%; облігації внутрішньої державної позики - 10%; нерухомість - 3%; банківські метали - 1%; муніципальні облігації - 0,5%; інші активи - 2,5%.

Загальна сума інвестиційного доходу недержавних пенсійних фондів, за станом на початок жовтня 2013 року, дорівнювала 733,5 млн. грн. (на 18,2% більше показника початку 2013 року).

Витрати, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, становили 125,9 млн. грн. або 6,5% від загальної суми активів НПФ.

Основна частина таких витрат припадала на оплату послуг з управління активами пенсійного фонду - 88,1 млн. грн. або 70% від загальної суми витрат. Витрати на оплату послуг з адміністрування пенсійного фонду становили 26,9 млн. грн. (21%), а на оплату послуг зберігача, який здійснює зберігання активів пенсійного фонду, - 6,7 млн. грн. (5%). Витрати на послуги, пов’язані із здійсненням операцій із пенсійними активами, які надаються третіми особами, складали 2,1 млн. грн. (2%), інші витрати - 2,1 млн. грн. (2%).

*****

У IV кварталі 2013 року Індекс Інвестиційної привабливості України склав
1,81 пункту з пяти можливих

У IV кварталі 2013 року інвестори-члени Європейської Бізнес Асоціації поставили інвестиційному клімату України оцінку 1,81 пункту з можливих п’яти, що стало найнижчим показником за всю історію складання цього показника, починаючи з 2008 року, повідомляє прес-служба Асоціації.

Дослідження привабливості бізнес-клімату України в очах інвесторів було проведено ЄБА за підтримки дослідницької компанії InMindу грудні цього року за участі 105 керівників компаній-членів Асоціації.

Методологія Індексу інвестиційної привабливості розраховується як середнє арифметичне п’яти компонентів. У IV кварталі 2013 року вони мали таке значення: Інвестиційний клімат в Україні - 1,5 балів; Динаміка інвестиційного клімату – 1,7 балів; Очікувана динаміка інвестиційного клімату - 1,8 балів; Прибутковість для нових учасників - 2 бали; Інвестиційний клімат основної галузі - 2 бали.

Вперше за всю історію складання Індексу експерти практично не називали позитивних змін у інвестиційному кліматі. Найважливішою негативною подією IV кварталу, на думку інвесторів, стала відмова України від підписання Угоди про Асоціацію. Про це сказало більше 50% експертів, відзначаючи також негативні наслідки цього - політичну нестабільність, дефіцит бюджету, ризики падіння гривні. Решта експертів відзначає подальше погіршення економічної ситуації, корупцію, адміністративний тиск на бізнес. Головний контекст цих оцінок - відсутність будь-якої надії на покращення ситуації.

 Поточна ситуація вважається експертами майже повністю несприятливою для вирішення проблем корупції та судової системи, а також скоріше несприятливою для земельних питань, відшкодування ПДВ, технічних бар’єрів торгівлі, валютного регулювання та митних процедур.

*****

Наглядова рада ПФТС погодила запуск нових інструментів

Наглядова рада Фондової біржі ПФТС підтримала пропозицію Правління щодо впровадження біржею строкового ринку та затвердила відповідні зміни до Правил торгівлі ПАТ «Фондова біржа ПФТС», повідомляє прес-служба Біржі.

Зокрема були затверджені Правила торгівлі в секції строкового ринку, Зразкова форма ф’ючерсного контракту на Індекс ПФТС та Зразкова форма опціонна на ф’ючерсний контракт на Індекс ПФТС. Найближчим часом ці документи будуть направлені для реєстрації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

За словами голови правління ПФТС Ігоря Селецького, впровадження строкового ринку - це важливий крок в розвитку біржі. Сьогодні фондовий майданчик рухається в напрямку розширення лінійки продуктів для учасників ПФТС. Строковий ринок є невід’ємною частиною сучасних організаторів торгів, і ПФТС як універсальна біржа намагається підтверджувати свій статус постійними вдосконаленнями.

Наступним кроком стане опрацювання технічних особливостей, розробка маркет-мейкерських програм та впровадження ще одного, більш вузького індексу ПФТС, сформованого з найбільш ліквідних цінних паперів. Очікується, що перші тестові торги похідними інструментами пройдуть до кінця першого кварталу 2014 року.

*****

Міністерство фінансів у листопаді 2013 року здійснило розміщення ОВДП
на суму 3,2 млрд. грн. та $0,8 млрд.

У листопаді 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 3,2 млрд. грн. та $0,8 млрд. В цілому, з початку року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 42,8 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $4,6 млрд. й 61,1 млн. євро.

Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у листопаді у національній валюті становила 7,09% річних, а у іноземній валюті - 7,77%. З початку року середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті дорівнювала 12,81%, в доларах - 7,85%, в євро - 4,8%.

Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 8 млрд. грн. з дохідністю 14,3% річних.

Крім того, Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП з метою внесення їх від імені держави в оплату акцій первинної емісії ПАТ «Аграрний фонд» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 5 млрд. грн. з дохідністю 14,25% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 57,3 млрд. грн., у тому числі основний борг - 37 млрд. грн., сплата доходу - 20,3 млрд. грн.

За станом на початок грудня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 241,43 млрд. грн. З них, облігації обсягом 140,91 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 77,43 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 9,01 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 14,08 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

У 2014 році на приватизаційні торги будуть виставлені
об’єкти загальною вартістю близько 19 млрд. грн.

За словами Голови ФДМУ Олександра Рябченка, згідно з практикою європейських країн процес зміни власності може стати фіскальним інструментом лише після закінчення масової приватизації. В Україні ще існує близько 4 тис. державних підприємств, які є значним ресурсом для приватизації. Для порівняння, в усіх країнах Європейського Союзу їх в цілому нараховується близько 940.

Головне завдання приватизації у нашій країні полягає у пошуку нових власників для підприємств, здатних вкладати в їх розвиток значні інвестиції, модернізувати виробництво та забезпечувати робочі місця. Враховуючи це, державі вигідно продавати відразу великі контрольні пакети акцій приватизованих об’єктів з метою залучення на них стратегічних інвесторів.

Оцінюючи перспективи приватизації у наступному році, О. Рябченко зазначив, що урядом встановлені квоти для органів виконавчої влади щодо спрямування підпорядкованих їм об’єктів на приватизаційні торги. Так, зокрема, Мінпромполітики має направити на приватизацію об’єкти загальною вартістю 7-8 млрд. грн., Міненерговугілля - 8 млрд. грн., Мінагрополітики - 2 млрд. грн., Мінінфраструктури - 2 млрд. грн.

Таким чином, в цілому у 2014 р. ФДМУ може отримати для виставлення на торги об’єкти загальною вартістю близько 19 млрд. грн., що дозволить виконати завдання щодо надходження коштів до Державного бюджету, передбачене на рівні 17 млрд. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,96 пункту,
а Індекс українських акцій - на 13,97 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 20.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
939 027 441,62
298,75
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 20.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
71 750 199
904,37
 
*****

У листопаді 2013 року Індекс промислового виробництва
в Україні становив 95,3%, а з початку року - 95%

Згідно з даними Державної служби статистики у листопаді 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 95,3% (з початку року - 95%). При цьому у листопаді поточного року у порівнянні із жовтнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 2,6%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у листопаді 2013 року у порівнянні із листопадом 2012 року відбулося зростання промислового виробництва на 2,7% (з початку року - падіння на 0,2%), у переробній промисловості - падіння на 9% (з початку року - на 8%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зростання на 0,9% (з початку року - падіння на 1,3%).

*****

У січні-листопаді 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 51,4 млрд. грн.,
що на 14,6% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року

У січні-листопаді 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 51,4 млрд. грн., що на 14,6% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 81,8% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (10,9% та 7,3% відповідно). У січні-жовтні найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях. При цьому найкраща динаміка будівництва була зафіксована в Івано-франківській, Черкаській та Херсонській областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24