Новини УАІБ

16 грудня 2013

НКЦПФР схвалила зміни до Положення про діяльність депозитарних установ
щодо зберігання активів інституційних інвесторів

НКЦПФР схвалила зміни до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів, повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор департаменту депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, з метою приведення діяльності зі зберігання активів інститутів спільного інвестування у відповідність до закону «Про інститути спільного інвестування», який набирає чинності 1 січня 2014 року, регулятор розробив ряд змін до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів.

Зокрема, зміни передбачають уточнення деяких термінів та порядку провадження зберігачами інститутів спільного інвестування діяльності із зберігання їх активів. У тому числі, передбачається внесення норм щодо порядку здійснення зберігачем активів ІСІ нагляду за відповідністю операцій з активами ІСІ регламенту, проспекту емісії цінних паперів ІСІ та законодавству.

Також, за словами І. Курочкіної, зазначеними змінами до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів передбачається встановлення вимог до Договору про обслуговування активів інститутів спільного інвестування.

*****

Комісія розробила механізм забезпечення існування
іменних цінних паперів у бездокументарній формі

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про забезпечення існування іменних цінних паперів у бездокументарній формі», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, Положення встановлює порядок дій емітента та професійних учасників депозитарної системи України щодо забезпечення існування у бездокументарній формі іменних цінних паперів, випуски яких не були переведені у таку форму в установленому законодавством порядку до набрання чинності законом «Про депозитарну систему України», а також порядок обслуговування у депозитарній системі рахунків у цінних паперах, відкритих емітентом у процесі дематеріалізації, у тому числі до набрання чинності законом.

І. Курочкіна підкреслила, що документ розроблено для забезпечення прав інвесторів на іменні цінні папери, випуски яких не були дематеріалізовані до набрання чинності законом «Про депозитарну систему України».

*****

НКЦПФР підготувала Положення про порядок подання звітності щодо клірингової діяльності до регулятора

НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Положення про порядок надання звітності про провадження клірингової діяльності до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.

Регуляторний акт розроблено відповідно до статей 7 і 8 закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна зауважила, що проектом Положення визначається порядок звітування, а саме порядок складання та строки подання адміністративних даних особою, що провадить клірингову діяльність, про здійснення нею цього виду професійної діяльності до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Цей документ поширюється на юридичних осіб, які мають ліцензію на провадження клірингової діяльності. Наразі таку ліцензію має одна особа - Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.

За словами І. Курочкіної, Положення передбачає подання особою, яка провадить клірингову діяльність, щоденних та щоквартальних адміністративних даних.

Отримання такої інформації разом з адміністративними даними, що подаються до Комісії іншими учасниками депозитарної системи, дозволить регулятору отримувати повний масив інформації, необхідної для моніторингу даних щодо укладення та виконання договорів на фондовому ринку.

*****

ДІУ здійснила виплату відсоткового доходу за четвертим
купонним періодом по гарантованих державою облігаціях

Державна іпотечна установа здійснила виплату відсоткового доходу за четвертим купонним періодом по гарантованих державою облігаціях серії «Х2» та перерахувала кошти до Державного бюджету, як плату за державну гарантію, інформує прес-служба ДІУ. Розміщення облігацій цієї серії обсягом 1 млрд. грн. було достроково завершено в середині грудня минулого року.

Ставка рефінансування ДІУ становить 15,3% річних. Її розмір залежить від ставки дохідності розміщених облігацій. Єдина номінальна доходність, за якою були розміщені облігації вказаної серії склала 14,3% річних. Кошти, залучені від розміщення, спрямовані Установою на виконання своїх статутних завдань, а саме - на рефінансування іпотечних кредитів громадян та фінансування добудови об’єктів незавершеного житлового будівництва.

Як зазначається у повідомленні, Установа залучає кошти на фондовому ринку з 2006 року. За весь час роботи вона зарекомендувала себе, як надійний емітент цінних паперів. Облігації ДІУ користуються довірою в інвесторів, завдяки тому, що емітент вчасно та у повному обсязі виконує свої зобов’язання перед інвесторами.

*****

Торгівля ОВДП на «Українській біржі» стане доступною
через системи інтернет -трейдингу

З 16 грудня 2013 року торги державними та муніципальними цінними паперами на «Українській біржі» переводяться з ринку котирувань у ринок заявок, повідомляє прес-служба фондового майданчика.

Особливістю ринків ОВДП та муніципальних облігацій стане укладення угод шляхом подачі заявок на купівлю/продаж з ціною зазначеною у гривнях, яка вже враховує накопичений купонний дохід (НКД) .

У повідомленні зазначається, що укладення угод з корпоративними облігаціями проводиться шляхом подачі заявок з ціною зазначеною у відсотках від номіналу. При цьому в суму угоди автоматично включається НКД на дату розрахунків, яка передбачена при укладанні угоди.

Права на торгівлю державними та муніципальними цінними паперами будуть надані на шлюзи торгової системи, що забезпечить можливість торгівлі цими інструментами через брокерські системи членів біржі.

*****

За підсумками січня-листопада 2013 року річний план
надходжень від приватизації виконано на 9,1%

Згідно з даними ФДМУ, за січень-листопад 2013 року в Україні державну форму власності змінили 134 об’єкти. З цієї кількості, 100 об’єктів належали до групи А, по 7 - до груп В,Г та Е, 15 - до групи Д, 6 - до групи Е та 6 - до групи Ж . За угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 900 об’єкти, з яких 889 об’єкти групи А, 5 об’єкти - групи Д, 3 - групи Е та 3 - групи Ж.

Протягом звітного періоду на конкурсні торги Фонд держмайна запропонував 13 пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 1,28 млрд. грн. За результатами проведених конкурсів було укладено два договори купівлі-продажу на загальну суму 774,92 млн. грн.

Зокрема, до нових власників перейшли 60,77% статутного фонду ПАТ «Донбасенерго» за 718,92 млн. грн. та 93,52% СФ ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» за 56 млн. грн.

На фондових біржах у січні-жовтні пропонувалося до продажу 111 пакетів акцій 102 акціонерного товариства загальною номінальною вартістю 813,05 млн. грн. За підсумками торгів було реалізовано 44 пакети акцій загальною вартістю за укладеними контрактами 154,21 млн. грн.

Найбільшими біржовими продажами січня-вересня поточного року стали реалізація 23,83% СФ ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» за 37,3 млн. грн., 25,52% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Комсомольська» за 34,26 млн. грн., 24,87% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Узлівська» за 24,58 млн. грн., 25% СФ ВАТ «Мелітопольгаз» за 15,71 млн. грн., 23,64% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» за 7,95 млн. грн.

На відкритих грошових регіональних аукціонах протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу 3 пакета акцій акціонерних товариств. За підсумками торгів було продано пакет акцій ПАТ «Науково-дослідний і проектно-технологічний інститут машинобудування» розміром 55,74% СФ за 199,268 тис. грн.

У цілому, за січень-листопад 2013 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 987,89 млн. грн., або близько 9,1% від річного плану надходжень від процесу зміни власності у поточному році (10,9 млрд. грн.).

У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 4,44 млн. грн.

*****

У листопаді 2013 року російські пайові інвестиційні фонди втратили
699,46 млн. руб., а у січні-листопаді залучили 16,89 млрд. руб.

Згідно з даними сайту Investfunds.ru у листопаді 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) втратили 699,46 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 грудня 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,24 грн.). Відкриті фонди втратили 697,29 млн. руб., а інтервальні фонди - 2,16 млн. руб.

Відтік коштів з фондів облігацій становив 1,6 млрд. руб., з індексних фондів - 48,3 млн. руб., з фондів фондів - 14,71 млн. руб. При цьому фонди акцій залучили 717,65 млн. руб., фонди грошового ринку - 208,14 млн. руб., змішані фонди - 36,82 млн. руб.,

У січні-листопаді 2013 року був зафіксований приплив коштів у відкриті та інтервальні пайові Росії у сумі 16,89 млрд. руб. Відкриті фонди залучили 17,44 млрд. руб, а інтервальні - втратили 547,4 млн. руб.

Приплив коштів у фонди облігацій становив 22,73 млрд. руб., у фонди грошового ринку - 443,27 млн. руб., у фонди фондів - 106,13 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 4,26 млрд. руб., індексні фонди - 1,05 млрд. руб., змішані фонди - 927,02 млн. руб., фонди товарного ринку - 148,27 млн. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,05 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 5,94 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 13.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
ІндексПФТС
504 948 632,49
296,79
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 13.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
18 474 075
890,4


*****

Падіння ВВП України у ІІІ кварталі 2013 року склало 1,3%

За інформацією Державної служби статистики, номінальний валовий внутрішній продукт України за липень-вересень поточного року становив 392 630 млн. грн.

Реальний ВВП за ІII квартал 2013 року порівняно з ІII кварталом 2012 року (у постійних цінах 2007 року) склав 98,7%, а порівняно з ІI кварталом 2013 року, з урахуванням сезонного фактору, - 99,7%

*****

У листопаді 2013 року обсяг монетарної бази в Україні
зріс на 0,1%, а грошової маси - на 0,7%

Згідно з даними Національного банку, у листопаді поточного року продовжувалося зростання залишків у національній валюті як за наданими банківськими кредитами, так і за залученими депозитами.

Загальний обсяг залишків за кредитами в останньому осінньому місяці збільшився на 14,8 млрд. грн., або на 1,7% (з початку року - на 9%) до 882,2 млрд. грн. Це відбулося виключно за рахунок приросту на 3% залишків у національній валюті (з початку року - на 13,1%) за одночасного їх зменшення на 0,6% в іноземній валюті (з початку року такі залишки зросли на 2%).

Залишки за кредитами, наданими юридичним особам, збільшилися на 2,4% (з початку року - на 10,9%) до 694,3 млрд. грн., за одночасного зниження залишків за кредитами, наданими фізичним особам, на 0,7% (з початку року вони зросли на 2,6%) до 187,9 млрд. грн.

У листопаді відбулося подальше зростання залишків депозитів, залучених банками в національній валюті, на 1,5% (з початку року - на 25,2%), що сприяло збільшенню їх загального обсягу на 0,8% (з початку року - на 14,1%) до 648 млрд. грн. Залишки за депозитами, залученими банками в іноземній валюті, за місяць знизилися на 0,4% (з початку року - на 0,2%).

Залишки депозитів на рахунках фізичних осіб зросли на 1,1% (з початку року – на 19,1%) до 435,6 млрд. грн., юридичних осіб – на 0,1% (з початку року – на 5,2%) – до 212,5 млрд. грн.

Обсяг готівки поза банками у звітному періоді збільшився на 0,3% (з початку року - на 12,1%) до 227,8 млрд. грн. Коррахунки банків за місяць зменшилися на 7,9% (з початку року зросли на 4,6%) до 25,8 млрд. грн. За станом на 01.12.2013 р. обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками відповідно до встановлених нормативів, становив 27,3 млрд. грн., із них на окремий рахунок у Національному банку було перераховано майже 11 млрд. грн.

Кошти уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку за місяць збільшилися у 2,8 раза (з початку року - у 2,5 раза) до 1,2 млрд. грн.

Обсяг монетарної бази за листопад зріс на 0,1% (з початку року - на 13%) до 288,6 млрд. грн. Грошова маса за цей період збільшилася на 0,7% (з початку року - на 13,7%) до 879 млрд. грн.

Обсяг рефінансування банків Національним банком в останньому осінньому місяці становив 9,5 млрд. грн. (з початку року - 43,9 млрд. грн.), а їх середньозважена процентна ставка - 6,81% (з початку року - 7,16%). Обсяг мобілізаційних операцій за місяць становив 23,5 млрд. грн. (з початку року - 258,3 млрд. грн.) з середньозваженою процентною ставкою - 2,04% (з початку року - 2,05%).

У листопаді операції з купівлі цінних паперів Національним банком не проводилися (з початку року було придбано цінних паперів на загальну суму 38,2 млрд. грн.). Протягом 2013 року операції з продажу ним зі свого портфеля цінних паперів України та операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування не здійснювалися.

Також Нацбанк повідомляє, що у листопаді відбулося певне зростання середньозважених ставок за залученими банками депозитами як у національній валюті - з 9,97% до 10,13%, так і в іноземній валюті - з 5,76% до 6,12%.

Середньозважені ставки за кредитами, наданими фізичним та юридичним особам у національній валюті, у звітному періоді збільшилися з 15,58% до 16,9%, а за кредитами в іноземній валюті зменшилися з 8,85% до 8,52%. На міжбанківському кредитному ринку вартість ресурсів у національній валюті зросла з 4,74% до 6,10%.

*****

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-жовтні 2013 року становило $11 537,1 млн.

Згідно з інформацією Державної служби статистики, за січень-жовтень 2013 року експорт товарів з України склав $51 876,8 млн., а імпорт в Україну - $63 413,9 млн. Порівняно з відповідним періодом минулого року експорт та імпорт склали по 90,6%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітному періоді становило $11 537,1 млн. (за десять місяців 2012 року було зафіксоване також від’ємне сальдо, яке дорівнювало $12 701,6 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту, як і у січні-жовтні 2012 року, склав 0,82.

Також Держстат повідомляє, що у звітному періоді зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 219 країн світу.

Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 35,9% від загального обсягу експорту, Європи - 26,6%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 26%, Азії - 26,2%, Африки - 7,6%, Америки - 3,5%, Австралії і Океанії - 0,1%.

Імпорт з Європи дорівнював 36,6% від загального обсягу імпорту, у тому числі з країн Європейського Союзу - 34,6%, з країн СНД - 36,5%, Азії - 20%, Америки - 5,8%, Африки - 1%, Австралії і Океанії - 0,1%.

 


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24