Новини УАІБ

09 грудня 2013

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за листопад 2013 року

У листопаді провідні біржі світу нарощували темпи зростання, але вітчизняних учасників торгів надихала близькість підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це дозволило українським учасникам фондового ринку відіграти втрачені за серпень-вересень позиції, але призупинення цього процесу прогнозовано обвалило ринок.

Проте, за підсумками листопада українські біржі все ж таки спромоглися закрити місяць зі зростанням показників: індекс Української Біржі збільшився на 4,52%, індекс ПФТС – на 0,93%.

Попри те, що індекси бірж майже рік знаходяться на рівні історичних мінімумів, сприятлива ситуація у листопаді дозволила публічним ІСІ покращити свої показники, хоча будь-якого значного притоку коштів інвесторів не спостерігалося. Позитивним зрушенням цього місяця було зменшення відтоку коштів  учасників.

Відкриті фонди
 За даними УАІБ, ВЧА 31 відкритого ІСІ станом на 29.11.2013 р. склала 104,38 млн. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне зменшення вартості чистих активів становило -1 827,75 тис. грн. (-1,72%). У листопаді динаміка зміни чистого капіталу у секторі залишилася негативною.

Прибутковість інвестфондів коливалася у межах від +3,16% до -4,51%. Середня доходність відкритих ІСІ другий місяць поспіль мала позитивне значення, що дозволило збільшити середній показник доходності «з початку року» до +2,67%.

За результатами листопада лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали:
«УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперів» (+40,47 тис. грн. (+2,27%)) – через позитивну переоцінку активів та завдяки додатковому розміщенню сертифікатів (збільшення в обігу на 1,73%) отримав чистий притік капіталу у розмірі 30,96 тис. грн.;
«УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцій» (+3,82 тис. грн. (+0,52%)) – так само завдяки  зростанню вартості активів та додатковому розміщенню 13 сертифікатів отримав чистий притік капіталу у розмірі 7,44 тис. грн.;
«Андромеда» (+6,09 тис. грн. (+0,42%)) – отримав незначний притік чистого капіталу (+3,59 тис. грн.) через переоцінку портфеля та залучення коштів інвесторів.

Найбільші виплати інвесторам у листопаді зробили такі фонди:
«ОТП Класичний» (-1 910,35 тис. грн. (-6,87%) – отримав найбільший чистий відтік серед усіх відкритих ІСІ у розмірі 2 214,63 тис. грн. у зв’язку зі значними виплатами інвесторам;
«ОТП Фонд Акцій» (-20,28 тис. грн. (-0,41%) – через негативну переоцінку інвестпорфеля та через викуп інвестиційних сертифікатів (-1,53% в обігу) у інвесторів чистий відтік становив 75,88 тис. грн.;
«Преміум-фонд Індексний» (-3,46 тис. грн. (-0,10%) – так само через розрахунки з інвесторами (-1,62% сертифікатів в обігу) отримав 56,52 тис. грн. чистого відтоку.

У листопаді змін щодо розподілу фондів за вартістю чистих активів не відбулося. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «ОТП Класичний» (24,80% сукупної ВЧА (25,89 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «КІНТО-Класичний» (19,52% (20,38 млн. грн.)), третє місце посів фонд «Спарта Збалансований» (8,71% (9,09 млн. грн.)). Четверту сходинку зайняв фонд «ОТП Фонд Акцій» (4,67% (4,88 млн. грн.), на почесному п’ятому місці розмістився фонд «ФІДО Фонд Облігаційний» (4,46% (4,66 млн. грн.)).

Лідерами за доходністю були фонди: «Софіївський» (+3,16%), «УНІВЕР.УА/Володимир Великий: Фонд Збалансований» (+2,61%) та «АРТ Індексний» (+2,47%).
Найгірші показники у листопаді продемонстрували фонди «ВСІ» (-4,51%), «КІНТО-Казначейський» (-1,19%) та «Преміум - фонд збалансований» (-0,98%).

Інтервальні фонди
У листопаді до огляду включено 11 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 40,87 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА зменшилася на 373,89 тис. грн. (-1,06%) через незначний відтік коштів інвесторів.

Лідером із залучення коштів у секторі інтервальних ІСІ у листопаді стали фонди:
«Оріон» (-10,67 тис. грн. (+0,49%)) – попри негативну переоцінку активів у портфелі, за рахунок додаткового розміщення ЦП отримав 3,11 тис. грн. чистого притоку;
«Платинум» (+354,47 (+3,73%)) – завдяки зростанню вартості інвестиційного портфеля та залученню коштів інвесторів отримав чистий притік капіталу у розмірі 3,08 тис. грн.

Решта фондів не зафіксувала позитивних змін чистого капіталу, але збільшила вартість чистих активів через позитивну переоцінку інвестиційних портфелів.

Найбільші виплати інвесторам у листопаді зробили такі фонди:
«ОТП Збалансований» (-248,34 тис. грн. (-17,70%) – отримав найбільший відтік чистого капіталу у розмірі 253,32 тис. грн. через негативну переоцінку свого портфеля та значні виплати інвесторам (-17,95% ЦП в обігу);
«Конкорд Перспектива» (-47,42 тис. грн. (-1,73%)) – через негативну переоцінку інвестпорфеля та через викуп ЦП  у інвесторів (-1,55% в обігу) чистий відтік становив 42,42 тис. грн.;
«Аурум» (+10,91 тис. грн. (+0,57%)) - попри позитивну переоцінку активів у портфелі, за рахунок виплат інвесторам отримав 23,66 тис. грн. чистого відтоку.

Діапазон прибутковості інтервальних фондів у листопаді коливався в межах від +3,70% до -19,36%. Середня доходність сектору інтервальних фондів вперше за три місяці мала від'ємне значення та становила -2,47%. З початку року сектор інтервальних ІСІ втратив лідерство за прибутковістю, показник доходності становив +5,78%.

Найбільшу доходність за листопад продемонстрували фонди «Платинум» (+3,70%), «Аурум» (+1,81%) та «Збалансований фонд "Паритет"» (+1,43%).

Найгірші результати були у фондів «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (-19,36%), «Промінвест-Керамет» (-9,71%) та «Оптімум» (-2,84%).

Закриті фонди
До місячного огляду включено 10 закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 342,1 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів збільшилася на 164,35 тис. грн. (+1,50%). Таке значне збільшення вартості чистих активів серед усіх секторів обумовлено збільшенням вартості активів інвестиційних портфелів фондів.

Всі фонди сектору закритих ІСІ збільшили свою ВЧА через переоцінку активів, але не отримали чистого притоку капіталу.

Діапазон прибутковості закритих фондів у листопаді коливався в інтервалі від +4,97% до -2,93%. Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця знизилася на 0,13%, але з початку року доходність сектору становила +5,81%, що стало найвищим показником серед усіх секторів ринку.

За підсумками листопада лише три фонди зафіксували падіння, тоді як решта отримала позитивні значення. Найбільшу доходність продемонстрували фонди «Індекс Української Біржі» (+4,98%), «АнтиБанк» (+1,62%) та «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (+0,05%).

Найгірші результати зафіксовані у фондів «КІНТО-Літо» (-2,93%), «КІНТО-Весна» (-2,30%) та «КІНТО-Осінь» (-0,41%).

*****

НКЦПФР затвердила Положення про особливості
бухгалтерського обліку операцій ІСІ

НКЦПФР затвердила Положення про особливості бухгалтерського обліку операцій інститутів спільного інвестування, повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов, особливості бухгалтерського обліку ІСІ відповідно до закону «Про інститути спільного інвестування», який набуде чинності наступного року, встановлюються Комісією. У зв’язку з необхідністю формування актуальної нормативної бази, Положення було викладено у новій редакції. Зокрема, були уточнені та вдосконаленні окремі його норми, а також приведені у відповідність до деяких нормативно-правових актів, що регулюють діяльність зі спільного інвестування.

Так, документ визначає особливості бухгалтерського обліку власного капіталу ІСІ, оцінки їх активів, а також особливості бухгалтерського обліку діяльності компанії з управління активами у випадку заснування нею пайового інвестиційного фонду.

*****

Комісія завершує роботу над Порядком делегування повноважень СРО

НКЦПФР затвердила Порядок розгляду заяв СРО про делегування повноважень саморегулівним організаціям професійних учасників фондового ринку та прийняття рішення, повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, питання делегування повноважень від регулятора до саморегулівних організацій давно стоїть на порядку денному в Комісії. Регулятор намагається наділити СРО повноваженнями, максимально врахувавши їх інтереси та інтереси учасників ринку. При цьому важливими питаннями залишаються аспекти відповідальності та ефективної співпраці НКЦПФР та СРО.

Розроблений Комісією документ визначає етапи та умови делегування повноважень Комісії СРО, порядок прийняття рішення про делегування повноважень та виконання СРО переданих функцій, а також порядок продовження строку виконання делегованих повноважень і процес відмови від них.

Як відзначив М. Лібанов, до розробки проекту Порядку, який регламентує процедурні питання делегування повноважень СРО і визначає етапи його проведення, окрім функціональних структурних підрозділів Комісії, залучалися саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку, зауваження яких були враховані.

*****

НКЦПФР погодила відповідальну особу небанківської фінансової групи

НКЦПФР погодила відповідальну особу небанківської фінансової групи, а саме Публічне акціонерне товариство «Фондова біржа «Перспектива», повідомляє прес-служба Комісії.

За інформацією заступника директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Іраклія Барамії, на виконання Положення про консолідований нагляд за діяльністю небанківських фінансових груп, переважна діяльність у яких здійснюється особою, яка отримала ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, небанківська фінансова група подала до Комісії пакет необхідних документів для отримання статусу відповідальної особи ПАТ «ФБ Перспектива». Проаналізувавши та опрацювавши документи на відповідність нормам Положення, було вирішено схвалити подану заяву від групи.

На обліку у Комісії вже є дві небанківські фінансові групи, відповідальними особами яких виступають «Українська біржа» та КУА «Альтана Капітал».

*****

Комісія внесла зміни до Системи довідників та класифікаторів

НКЦПФР затвердила рішення щодо внесення змін до Системи довідників та класифікаторів для використання учасниками фондового ринку, повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, внесення змін до системи довідників і класифікаторів Комісії необхідно для приведення нормативно-правових актів регулятора у відповідність до чинного законодавства, перш за все, у зв’язку із запровадженням нового фінансового інструменту - облігацій міжнародних фінансових організацій.

Відтак, було доповнено класифікацію фінансових інструментів облігаціями міжнародних фінансових організацій, а також актуалізовано такі розділи, як види ринку за характером проведення операцій, технології проведення торгів та види депонентів.

*****

Регулятор затвердив вимоги до розкриття інформації
емітентами цінних паперів

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, Положення врегульовує порядок розкриття інформації емітентами цінних паперів. Зокрема, документом передбачено поширення вимоги щодо розкриття інформації на міжнародні фінансові організації, цінні папери яких розміщені на території України, на емітентів акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу організатора торгівлі, а також розкриття даних, що містяться у проспекті емісії цінних паперів та звіті про результати розміщення таких цінних паперів емітентами.

Актуалізовані вимоги поширюватимуться на розкриття регулярної річної інформації за звітний 2013 рік, а інформацію за четвертий квартал емітенти зможуть розкрити відповідно до діючих на сьогодні нормативно-правових актів.

Як зазначила А. Папаіка, норми Положення дозволять зробити процес розкриття інформації емітентами на ринку цінних паперів ще більш комфортним та простим, зокрема, йдеться про зменшення обсягу публікації регулярної річної інформації та уніфікацію її форми.

Також у повідомленні відзначається, що Комісія разом з АРІФРУ планує розробити нове програмне забезпечення для емітентів цінних паперів, яке відповідатиме оновленому Положенню та іншим документам Комісії.

*****

Мінекономрозвитку здійснює роботу щодо реалізації Стратегії реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг на 2012-2017 роки

Мінекономрозвитку підготувало план заходів з вирішення питань, що стосуються захисту прав споживачів фінансових послуг, повідомляє прес-служба Міністерства.

Як зазначив заступник директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко, мова йде про запровадження інституту уповноваженого із захисту прав споживачів фінансових послуг (фінансового омбудсмена) та створення системи державних та солідарних гарантій для споживачів фінансових послуг на випадок неспроможності фінансової установи, з якою укладено відповідний договір, виконувати взяті нею зобов’язання.

Сергій Литвиненко також повідомив, що для підвищення рівня інформаційної прозорості, фінансової грамотності та обізнаності споживачів фінансових послуг заходами з реалізації Стратегії, передбачено залучення громадськості та фінансових установ, їх об’єднань, до співпраці з державними органами.

Крім того, підвищити фінансову обізнаність населення дозволить запланована реалізація науково-педагогічного експерименту щодо запровадження курсу «Фінансова грамотність» у класах старшої школи.

Схвалення плану заходів має сприяти ефективному та системному виконанню Стратегії, спрямованої на зростання добробуту громадян за рахунок повноцінного, свідомого та обачливого використання можливостей, що пропонуються ринками фінансових послуг, а також забезпеченню державою правового рівня захисту прав споживачів відповідно до європейських вимог та підвищенню рівня стабільності країни.

За словами С. Литвиненка, один з основних напрямків роботи щодо реалізації Стратегії передбачає супроводження у Верховній Раді відповідних законопроектів, зокрема нової редакції закону «Про страхування», закону «Про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя» та закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні».

Окрім законопроектів передбачається підготовка проектів нормативно-правових актів щодо визначення механізмів відмови від подальшого отримання фінансової послуги та відшкодування збитків, розкриття інформації про фінансові установи, їхній фінансовий стан та діяльність на ринках фінансових послуг.

Загалом, Стратегія реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг на 2012-2017 роки передбачає комплексну систему захисту прав споживачів фінансових послуг, що сприятиме забезпеченню фінансової стабільності та зростанню добробуту громадян через зменшення ризиків неналежного використання фінансових послуг.

*****

У листопаді 2013 року обсяг торгів на фондових
біржах України склав 44,7 млрд. грн.

Згідно з даними НКЦПФР, у листопаді 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року обсяг біржових торгів цінними паперами збільшився майже на 2 млрд. грн. у порівнянні із показником листопада 2012 року та склав 44,7 млрд. грн. Лідерами за обсягами торгів стали ФБ «Перспектива» (34,9 млрд. грн.), ПФТС (8,4 млрд. грн.) та «Українська біржа» (0,6 млрд. грн.).

Найбільший обсяг торгів серед усіх фінансових інструментів у листопаді було зафіксовано з державними облігаціями - 36,82 млрд. грн. При цьому з корпоративними облігаціями було укладено угод на суму 3,96 млрд. грн., а з акціями - на суму 2,03 млрд. грн.

*****

У листопаді 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
7,89 тис. договорів на суму 34,9 млрд. грн.

У листопаді 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 7,89 тис. договорів на суму 34,9 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 29,96 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 2,79 млрд. грн., деривативами - 1,46 млрд. грн., акціями - 0,44 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,18 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,72 млн. грн., іпотечними облігаціями – 0,53 млн. грн.

За станом на кінець листопада 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 625. З них, 143 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 62 - у другому рівні лістингу та 420 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 287 акцій; 142 ОВДП; 36 інвестиційних сертифікатів; 124 корпоративні облігації; 9 депозитних сертифікатів НБУ; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 12 ф’ючерсних контрактів.

*****

Індекс ПФТС у листопаді 2013 року зріс на 0,93%

У листопаді 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3,8 тис. при обсязі торгів 8,4 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 6,78 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,82 млрд. грн., з акціями - 0,74 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 0,06 млрд. грн., з муніципальними облігаціями - 0,2 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом листопада зріс на 0,93% з 297,82 до 300,6 пункту, а з початку року - на 8,55% з 328,69 до 300,6 пункту.

За станом на кінець листопада 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало
1 510 цінних паперів, з них, 788 акцій, 360 корпоративних облігацій, 178 ОВДП, 159 цінних паперів ІСІ, 11 муніципальних облігацій та 11 депозитних сертифікатів НБУ. До першого рівня лістингу було включено 178 цінних паперів, а до другого - 237, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у листопаді 2013 року зріс на 4,5%

Згідно з даними «Української біржі» у листопаді 2013 року на ній було укладено 45,5 тис. угод на загальну суму 0,6 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,47 млрд. грн., а їхня кількість - 27,36 тис. На строковому ринку «Української біржі» у листопаді було укладено 17 тис. угод на загальну суму 0,12 млрд. грн.
 
Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 4,5% з 867,3 до 906,54 пункту, а з початку року - знизився на 4,63% з 950,56 до 906,54 пункту.

*****

Протягом січня-вересня 2013 року загальна кількість господарських товариств з державними частками зменшилася на 56 компаній

Згідно з інформацією Фонду держмайна України, за станом на початок жовтня поточного року в Реєстрі корпоративних прав держави обліковувалося 573 господарських товариства, у статутному капіталі яких є державна частка.

Держава, в особі уряду, Фонду держмайна, міністерств та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, здійснювала управління корпоративними правами держави в 487 акціонерних товариствах, 56 товариствах з обмеженою відповідальністю та 30 національних акціонерних компаніях (НАК) і державних холдингових компаніях (ДХК).

З них: 273 господарських товариства (47,64% загальної кількості) мали в статутному капіталі державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їхньою діяльністю (144 господарських товариства або 25,13% мали державну частку 100%); 149 господарських товариства (26%) - державну частку розміром від 25 до 50%; 151 господарських товариств (26,35%) - державну частку менше 25%.

Як зазначають у ФДМУ, із загальної кількості господарських товариств з державними частками 165 АТ засновано міністерствами в процесі корпоратизації державних підприємств, а також 19 НАК та ДХК, які не надають до Фонду жодної статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники – міністерства.

Крім того, 51 господарське товариство (8,9% загальної кількості) має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, з них 40 - з контрольними держпакетами.

Фонд держмайна та його регіональні відділення безпосередньо здійснювали управління 389 об’єктами з корпоративними правами держави (67,88% загальної кількості), з них 140 об’єктів з контрольними держпакетами.

Міністерства та інші центральні й місцеві органи виконавчої влади управляли корпоративними правами 184 господарських товариств (32,12% загальної кількості), з них 133 об’єкти з контрольними держпакетами.

Протягом січня-вересня 2013 року загальна кількість господарських товариств з державними частками зменшилася на 56 компаній або на 8,9%. Так, кількість об’єктів з державною часткою до 25% зменшилася на 32 товариства, а від 25 до 50% - на 24 товариства. Однак, кількість об’єктів з державною часткою від 50 до 100% не змінилася.

За інформацією Фонду держмайна, за дев’ять місяців поточного року господарськими товариствами, що належать до сфери управління ФДМУ, було перераховано до Державного бюджету дивідендів на загальну суму 125,16 млн. грн.

За станом на початок жовтня 2013 р., провадження у справі про банкрутство було порушено щодо 69 господарських товариств, у статутних капіталах яких державна частка перевищує 50% і які перебувають в управлінні Фонду держмайна. На ще одному підприємстві тривала реструктуризація.

Із загальної кількості зазначених об’єктів у стадії розпорядження майном перебували 2 товариства, у стадії санації - 29, а у процесі ліквідації - 39.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 4,86 пункту,
а Індекс українських акцій - на 10,2 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 06.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
433 159 309,49
295,74
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 06.12.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
30 670 894
896,34
 
*****
У листопаді 2013 року золотовалютні резерви НБУ зменшилися майже на 9%
 
Згідно з інформацією НБУ, за станом на 1 грудня 2013 року його золотовалютні резерви дорівнювали $18,79 млрд., що виявилося на 8,93%, або на $1,84 млрд. менше показника початку листопада.
З початку поточного року золотовалютні резерви НБУ зменшилися на 23,45%, або на $5,76 млрд.
У листопаді порівняно з попереднім місяцем резерви в іноземній валюті зменшилися на $1,68 млрд., або на 8,94%, - до $17,11 млрд. При цьому резервна позиція в МВФ зберігається на рівні $0,03 млн., спеціальні права запозичення зменшилися в 2,4 раза до $15,9 млн., а золото - на $140 млн. або на 7,77%, до $1,66 млрд.
На динаміку міжнародних резервів протягом листопада поточного року в основному вплинули виплати за облігаціями державної позики, останній цього року платіж МВФ за програмою «стенд-бай», а також валютні інтервенції Національного банку, які здійснювалися з метою впливу на курсові коливання на міжбанківському валютному ринку України.
 
*****
Індекс споживчих цін в Україні у листопаді 2013 року
дорівнював 100,2%, а з початку року - 100%
 
Згідно з повідомленням Державної служби статистики у листопаді 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,2% (з початку року - 100%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 98,7% (з початку року - 101%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у листопаді ціни зросли на 1,1% (з початку року - на 5%), у переробній промисловості - знизилися на 0,2% (з початку року - на 0,4%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря також знизилися на 4,8% (з початку року - зросли на 3,2%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24