Новини УАІБ

02 грудня 2013

УАІБ звернулася до Комітетів ВР щодо підтримки законопроекту, який  вилучає особливий податок на операції з цінними паперами з Податкового кодексу

Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася до Комітетів Верховної Ради з питань податкової та митної політики та з питань  фінансів і банківської діяльності з проханням якнайшвидше розглянути та прийняти законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення режиму оподаткування та стимулювання інвестиційних процесів)» (реєстр. № 3449).

На думку експертів УАІБ, прийняття цього законопроекту, який вилучає особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами з Податкового кодексу України, дозволить створити умови для більш ефективного функціонування фондового ринку в умовах нестабільності фінансових ринків та захистить права та інтерес інвесторів.

Запровадження з початку 2013 року особливого податку на операції з цінними паперами, який збирається незалежно від фінансового результату учасників операції, негативно вплинуло на інвестиційні процеси та стан фондового ринку України. Спостерігається відтік капіталу, ускладнюються можливості для управління портфельними інвестиціями, а ринок цінних паперів України стає неконкурентоспроможним. Сьогодні Україна втрачає можливості для залучення та ефективного перерозподілу капіталу через механізми фондового ринку.

Враховуючи, що реальні надходження до державного бюджету від введення особливого податку на операції з цінними паперами склали менше 10 відсотків запланованого обсягу, вважаємо, що відміна цього податку не спричинить відчутного скорочення доходів державного бюджету. Натомість, його прийняття сприятиме покращенню інвестиційного клімату в Україні, збільшенню обсягів залучених коштів іноземних та національних інвесторів на фондовий ринок України та їх спрямування в розвиток реального сектору економіки нашої держави.

*****

Загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі,
за січень-вересень 2013 року збільшилися на 6,6%

Як свідчать дані звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів в ІІІ кварталі 2013 року», загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, за січень-вересень поточного року збільшилися на 6,6% і, за станом на початок жовтня 2013 року, складали 9 531 млрд. євро (згідно з даними НБУ, за станом на 01.10.2013 р., 1 євро дорівнював 10,79 грн.). У І кварталі вони зросли на 5%, у ІІ кварталі - зменшилися 1,7%, а у ІІІ кварталі знову зросли на 3,2%. Для порівняння, за дев’ять місяців минулого року сукупні активи європейських інвестиційних фондів зросли на 9,8%.

Найбільший обсяг чистих активів серед інвестиційних фондів європейських країн на звітну дату спостерігався у фондів Люксембургу. Їхня частка у загальному обсязі активів складала 26,6% (2 539 млрд. євро). До п’ятірки лідерів за цим показником також входили інвестиційні фонди Франції (15,8% або 1 508 млрд. євро), Німеччини (14,3% або 1 361 млрд. євро), Ірландії (13,8% або 1 318 млрд. євро) та Великобританії (11,2% або 1 071 млрд. євро).

Практично у всіх європейських країнах у січні-вересні поточного року було зафіксоване збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Найбільше вони зросли в інвестфондах Болгарії (на 39%), Угорщини (на 24,7%), Швейцарії (на 19,7%), Румунії (на 17,6%) та Ліхтенштейну (на 15,1%).

Зменшення активів спостерігалося тільки в інвестфондах Туреччини (на 4,8%), Мальти (на 4,3%), Словенії (на 1,2%) та Нідерландів (на 0,6%).

Частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, за станом на початок жовтня 2013 р., складала 70,2%, а фондів групи non-UCITS - 29,8%.

Сукупні чисті активи фондів групи UCITS за січень-вересень поточного року зросли на 6,3% до 6 690 млрд. євро.

Частка активів фондів акцій у загальній структурі активів інвестфондів групи UCITS складала 36%, фондів облігацій - 29%, збалансованих фондів - 16%, фондів грошового ринку - 14%, фондів фондів - 1%, інших видів фондів - 4%.

Загальні активи фондів акцій за дев’ять місяців 2013 року зросли на 14,3%, збалансованих фондів - на 7,2%, фондів облігацій - на 4,6%, фондів фондів - на 15,5%, інших видів фондів - на 2,9%. При цьому активи фондів грошового ринку зменшилися на 7,9%.

За станом на звітну дату, найбільші обсяги активів фондів групи UCITS спостерігалися в таких країнах: Люксембург - 31,8% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (2 127 млрд. євро); Франція - 16,5% (1 104 млрд. євро); Ірландія - 15,3% (1 027 млрд. євро); Великобританія - 12,4% (831 млрд. євро); Швейцарія - 4,3% (288 млрд. євро).

У більшості європейських країн у січні-вересні поточного року було зафіксоване зростання чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS.

Найбільше зросли активи інвестфондів Болгарії (на 39,3%), Угорщини (на 28,9%), Румунії (на 25,7%), Швейцарії (на 22,2%) та Іспанії (на 15,4%).

Поряд із цим, у деяких країнах було зафіксоване зменшення обсягів активів інвестиційних фондів групи UCITS. Зокрема, у Мальті вони зменшилися на 25,4%, в Туреччині - на 10,4%, в Польщі - на 2,9%, в Словенії - на 1,2%, у Франції - на 1,1%, в Австрії - на 0,7%.

Сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів групи non-UCITS за січень-вересень поточного року зросли на 7,3% і за станом на початок жовтня дорівнювали 2 841 млрд. євро.

Згідно з інформацією EFAMA, у січні-вересні 2013 року в європейських інвестиційних фондах був зафіксований приплив коштів на загальну суму 178 млрд. євро. (у І кварталі приплив коштів становив 132 млрд. євро, в ІІ кварталі - 12 млрд. євро, а у ІІ кварталі - 34 млрд. євро).

Такі показники виявилися кращими за результати аналогічного періоду минулого року, коли інвестиційні фонди країн Європи залучили 123 млрд. євро (у І кварталі - 95 млрд. євро, у ІІ кварталі - 8 млрд. євро, у ІІІ кварталі – 20 млрд. євро).

Лідерами за обсягом припливу коштів у січні-вересні виявилися збалансовані фонди - 83 млрд. євро. При цьому фондам акцій вдалося залучити 65 млрд. євро, фондам облігацій - 62 млрд. євро, а іншим видам фондів – 31 млрд. євро. Однак, фонди грошового ринку у звітному періоді втратили 63 млрд. євро.

Найбільші обсяги залучених коштів було зафіксовано в інвестиційних фондах групи UCITS Люксембургу (117 млрд. євро), Ірландії (49 млрд. євро), Великобританії (16 млрд. євро), Іспанії (15 млрд. євро) та Італії (11 млрд. євро).

Натомість, в інвестиційних фондах групи UCITS ряду країн Європи відбувся відтік коштів. Найбільших втрат зазнали інвестфонди Франції (59 млрд. євро), Нідерландів (2 млрд. євро) та Мальти (1 млрд. євро).

*****

НКЦПФР завершує роботу над порядком розпорядження коштами, які були несплачені учасникам ІСІ в строк до викупу цінних паперів

НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження порядку розпорядження коштами, несплаченими учасникам інститутів спільного інвестування, у зв’язку з непред’явленням ними в установлений строк до викупу належних їм цінних паперів інститутів спільного інвестування, що ліквідуються», повідомляє прес-служба Комісії.

Як зазначила директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, впровадження цього документа сприятиме запобіганню порушень законодавства на ринку цінних паперів, а також захисту прав та законних інтересів учасників ІСІ, які не пред’явили до викупу належні їм цінні папери ІСІ в установлений строк.

Регуляторний акт передбачає можливість депонування коштів, несплачених учасникам ІСІ, у зв’язку з непред’явленням цими учасниками до викупу у встановлений строк належних їм цінних паперів ІСІ. Також документом підвищено вимоги в частині забезпечення доступу до інформації про порядок депонування та виплати задепонованих коштів для всіх учасників ліквідованих ІСІ. Зокрема, ним передбачено, що кошти, які залишилися непред’явленими до викупу у встановлений строк, депонуються шляхом відкриття компанією з управління активами окремого поточного рахунку зі спеціальним режимом у банківській установі.

*****

Комісія завершила роботу над змінами до пруденційних
нормативів для торговців цінними паперами

НКЦПФР затвердила Зміни до Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами, інформує прес-служба регулятора.

За словами директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, проаналізувавши роботу ринку за пруденційними нормативами, що були впроваджені на початку цього року, Комісія вирішила удосконалити діючі норми і запропонувала низку суттєвих змін, які передбачають корегування складових, що входять у розрахунок розміру регулятивного капіталу, уточнення активів при розрахунку коефіцієнта абсолютної ліквідності, зміни бази розрахунку коефіцієнта продуктивності, удосконалення класифікації активів торговця цінними паперами, зважених на ризик, та інші уточнення в діючому Положенні. При цьому передбачається, що актуалізовані пруденційні нормативи набудуть чинності з 1 липня 2014 року.

*****

Регулятор продовжує роботу щодо приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

НКЦПФР продовжує роботу щодо приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства», зокрема, тих товариств, які не подавали річну звітність до регулятора протягом двох останніх років поспіль, та які  не привели статут та внутрішні положення у відповідність до вимог законодавства, інформує прес-служба Комісії.

За словами члена НКЦПФР Євгена Воропаєва, регулятор у черговий раз прийняв рішення щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів у відношенні 47 емітентів, що розташовані на території, підпорядкованій Центральному територіальному департаменту НКЦПФР. Водночас, було прийнято рішення щодо відновлення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо 9 емітентів у зв'язку із усуненням ними порушень законодавства.

Загалом, НКЦПФР прийнято 4288 подібних рішень щодо АТ, які не відповідають нормам чинного законодавства.

*****

За станом на початок листопада 2013 року в Україні було зареєстровано 1 998 корпоративних та пайових інвестиційних фондів, з них, 368 КІФ та 1 630 ПІФ

За інформацією НКЦПФР загальний обсяг інвестицій, залучених в економіку України через інструменти фондового ринку, протягом січня-жовтня поточного року становив 94,48 млрд. грн., що виявилося на 23,64 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду минулого року.

Протягом десяти місяців 2013 року Комісією було зареєстровано 169 випусків акцій загальним обсягом 35,86 млрд. грн. Такий показник на 21,98 млрд. грн. перевищив результат січня-жовтня 2012 року.

Значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Імексбанк», ПАТ «Креді Агріколь Банк», ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк», ПАТ «Український бізнес банк» тощо.

Крім того, у звітному періоді НКЦПФР було зареєстровано 205 випусків облігацій підприємств на загальну суму 28,41 млрд. грн. або на 3,29 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду 2012 року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-жовтень поточного року, становив 26,06 млрд. грн., що на 10,92 млрд. грн. перевищило показник січня-жовтня 2012 року. Обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився на 8,77 млрд. грн. та становив 4,15 млрд. грн.

За станом на початок листопада 2013 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 1 998, з них, 368 КІФ та 1 630 ПІФ.

Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у січні-жовтні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 193,5 млрд. грн. або у два рази та склав 382,49 млрд. грн.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 2,53% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному - 97,47%

Найбільший обсяги торгів (282,22 млрд. грн. або 73,79% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 38,55 млрд. грн., акціями - 37,34 млрд. грн., похідними цінними паперами - 18,13 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 5,36 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,9 млрд. грн., іпотечними облігаціями – 1,7 млн. грн.

Загальний обсяг угод, укладених на ФБ «Перспектива» у січні-жовтні поточного року, склав 254,36 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 94,04 млрд. грн., а на КМФБ - 10,02 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими:; ПФБ - 9,89 млрд. грн.; «Українська біржа» - 9,66 млрд. грн.; УФБ - 2,81 млрд. грн.; СЄФБ - 803,5 млн. грн.; УМФБ - 718,71 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 182,43 млн. грн.; УМВБ - 1,4 млн. грн.

*****

Нацкомфінпослуг виступає за комплексний підхід у розробці стратегії
з підвищення фінансової грамотності населення

Минулого тижня за сприяння Програми розвитку фінансового сектору USAID/FINREP-II відбувся круглий стіл за темою: «Розробка національно узгодженого підходу до фінансової грамотності», повідомляє прес-служба Нацкомфінпослуг.

У роботі заходу, на якому висвітлювалися питання єдиного підходу органів, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг з цієї теми, взяли участь співробітники департаменту розвитку ринків фінансових послуг та фінансового моніторингу Нацкомфінпослуг.

Як зазначається у повідомленні, головним розробником проекту стратегії підвищення рівня фінансової грамотності населення України визначено Національний банк України. У ході круглого столу основну увагу було приділено обговоренню досвіду інших країн щодо розробки та реалізації національних програм і стратегій з підвищення фінансової грамотності населення. За його результатами були запропоновані практичні підходи щодо підвищення фінансової грамотності.

Як наголосили представники Нацкомфінпослуг, при розробці стратегії підвищення рівня фінансової грамотності населення України слід дотримуватися комплексного підходу. Важливо враховувати питання, що постають у Стратегії реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг на 2012-2017 роки та закладаються у проекті плану заходів з її реалізації. Це дозволить, між іншим, запобігти упередженості у донесенні зацікавленими органами та особами просвітницької фінансової інформації до населення.

Одним із практичних завдань, над яким працюють фахівці Нацкомфінпослуг спільно з проектом FINREP-II USAID, є розробка інформаційної брошури з фінансової грамотності, в якій буде роз’яснено основні питання, що виникають у споживачів до піднаглядних Нацкомфінпослуг фінансових установ. Основна увага буде зосереджена на проблемних питаннях при виборі страхових і кредитних послуг, а також послуг ломбардів, недержавних пенсійних фондів та інших небанківських фінансових установ.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 3,53 пункту,
а Індекс українських акцій - на 16,09 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 29.11.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
377 157 561,14
300,6
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 29.11.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
20 447 284
906,54


*****

Фінансовий результат підприємств України від звичайної діяльності до оподаткування у січні-вересні 2012 року становив 22,84 млрд. грн.

Згідно з даними Державної служби статистики у січні-вересні 2013 року в Україні прибуток отримали 59,8% підприємств, а збиток - 40,2%. Фінансовий результат підприємств України від звичайної діяльності до оподаткування дорівнював 22,84 млрд. грн. Найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві, а збиткових - у сфері мистецтва та спорту.

Частка прибуткових підприємств у промисловості у січні-вересні 2013 року дорівнювала 56,9%, а збиткових 43,1%. При цьому найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у виробництві основних фармацевтичних продуктів та фармацевтичних апаратів, а збиткових - у сфері водопостачання.

*****

Протягом жовтня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України зменшилася на 0,3%

Згідно з даними Міністерства фінансів, за станом на 31 жовтня 2013 року державний та гарантований державою борг України дорівнював 550 215 164,16 тис. грн. або $68 837 128,01 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 289 616 070,59 тис. грн. (52,64% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $36 233 713,31 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 260 599 093,57 тис. грн. (47,36%) або $32 603 414,70 тис.

Державний борг України становив 450 307 787,68 тис. грн. (81,84%) або $56 337 769,02 тис., державний зовнішній борг - 210 274 173,27 тис. грн. (38,22%) або $26 307 290,54 тис., а державний внутрішній борг - 240 033 614,41 тис. грн. (43,63%) або $30 030 478,48 тис.

Гарантований державою борг України дорівнював 99 907 376,48 тис. грн. (18,16%) або $12 499 358,99 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 79 341 897,32 тис. грн. (14,42%) або $9 926 422,77 тис.; гарантований внутрішній борг - 20 565 479,16 тис. грн. (3,74%) або $2 572 936,22 тис.

Протягом жовтня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України зменшилася у гривневому еквіваленті на 0,3% або на 1 785 338,16 тис. грн.

*****

Середня заробітна плата в Україні у жовтні 2013 року дорівнювала 3 283 грн.

За інформацією Державної служби статистики у жовтні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 283 грн., що виявилося на 0,7% менше показника вересня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 0,4%. В свою чергу, у жовтні 2013 року у порівнянні із жовтнем 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 5,6%, а реальна - на 5,7%.

У січні-жовтні 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 232 грн., що на 8,2% більше показника січня-жовтня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 8,7%. Загальна кількість штатних працівників за жовтень практично не змінилася і за станом на кінець місяця склала 10 102,7 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24