Новини УАІБ

18 листопада 2013

 На «Українській біржі» запроваджується Ринок залучення капіталу

     Минулого тижня відбувся круглий стіл на тему: «Ринок залучення капіталу: нові можливості для розвитку бізнесу в Україні», організований «Українською біржею». На ньому були проаналізовані особливості нового майданчика УБ, призначеного для публічного розміщення цінних паперів, який має сприяти залученню інвестицій невеликими швидкозростаючими компаніями, які прагнуть реалізувати свій потенціал.
     Координацію Ринку залучення капіталу «Української біржі» буде здійснювати Інвестиційна рада, до складу якої увійшли представники НКЦПФР, професійних учасників ринку, у тому числі КУА, Професійної асоціації корпоративного управління, Українського кредитно-рейтингового агентства, Біржі інвестиційних проектів «Startup.ua».
     Як зазначив член НКЦПФР Анатолій Амелін, сьогодні в Україні починає розвиватися новий фондовий ринок, який приходить на зміну ринку, що був інструментом приватизації. У вітчизняній практиці було лише кілька випадків виходу емітентів на ринок цінних паперів з метою залучення капіталу. Однак, саме це і є основною функцією фондового ринку.
     Крупні українські компанії, що бажають здійснити ІРО, йдуть на зарубіжні біржі, адже обсяги та ліквідність вітчизняного ринку не дозволяють їм це зробити всередині країни. Разом із тим, невеликі компанії можуть ефективно залучати кошти на внутрішньому ринку. Саме тому й виникла ідея запровадження Ринку залучення капіталу, на якому відбуватимуться міні-ІРО. Він може стати певним аналогом ринку NewConnect Варшавської фондової біржі, де здійснюються публічні розміщення невеликих емітентів.
     В Україні з’являються бізнес-інкубатори, стартап-компанії, технологічні парки, які потребують інвестиційних ресурсів. З іншого боку, є інвестори, зокрема, інституційні, що бажають вигідно вкласти кошти. Доцільно, щоб процеси інвестування відбувалися саме на фондовій біржі.
     Інвестиційна рада Ринку залучення капіталу проводитиме відбір емітентів та проектів, яким має бути відкритий доступ до інвестиційних ресурсів. Вони повинні мати чітку стратегію розвитку, бізнес-план, а також належний рівень корпоративного управління.
     За словами голови правління «Української біржі» Олега Ткаченка, в Україні є потенціал для розвитку Ринку залучення капіталу. Треба формувати умови для того, щоб емітенти, зокрема, невеликі швидкозростаючі компанії виходили на фондовий ринок. При цьому важливим чинником є підвищення ліквідності ринку. Новий проект має реалізовуватися спільними зусиллями. В «Української біржі» вже є партнери і їх ставатиме більше, адже ця робота здійснюється на перспективу.

*****

НКЦПФР реорганізувала територіальні органи

     НКЦПФР продовжує оптимізацію своєї структури та здійснює чергові кроки щодо внутрішньої реорганізації, яка розпочалася у січні-лютому 2012 року, повідомляє прес-служба регулятора. Зокрема, Комісія прийняла рішення, згідно з якими буде ліквідовано Полтавське та Південне територіальні управління, а їх функції передадуть іншим регіональним представництвам. Відтак, Полтавське ТУ увійде до складу Східного ТУ, а Південне - до Південно-Українського ТУ (до перейменування - Одеське ТУ).
     Таким чином, повноваження Східного теруправління будуть поширюватися на Сумську, Харківську та Полтавську області, а Південно-Українського – на Одеську, Миколаївську, Кіровоградську та Херсонську області.
     За словами Голови НКЦПФР Дмитра Тевелєва, незважаючи на зміни в системі підрозділів Комісії, регулятор продовжуватиме забезпечувати оперативний нагляд та зв’язок з емітентами «на місцях». Зміни, що відбуваються, - створення регіональних центрів з периферійними підрозділами - спрямовані на підвищення мобільності та ефективності НКЦПФР.
     Поряд із цим, відбувається розширення функцій Центрального апарату НКЦПФР, тому жодні процеси в регіонах не залишаться без уваги. У Комісії розраховують, що реорганізація приведе до гармонізації процесів управління та збалансованості функцій регулювання в центрі та в регіонах.

*****

Комісія внесла зміни до вимог щодо розкриття
інформації емітентами цінних паперів

     НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, документом передбачено поширення вимоги розкриття інформації на міжнародні фінансові організації, цінні папери яких розміщені на території України, на емітентів акцій та облігацій підприємств, які знаходяться у лістингу та перебувають у біржовому списку організатора торгівлі, а також розкриття тих даних, що містяться у проспекті емісії цінних паперів та звіті про результати розміщення таких цінних паперів.
     Зазначені зміни дозволять зробити процес розкриття інформації емітентами на ринку цінних паперів більш комфортним та простим для всіх його учасників, передусім, для інвесторів.

*****

Загальний обсяг ПІІ, внесених в економіку України,
за станом на 1 жовтня 2013 року дорівнював $56 565,2 млн.

     За станом на 1 жовтня 2013 року загальний обсяг ПІІ, внесених в економіку України, дорівнював $56 565,2 млн. Такий результат на 2,3% перевищив показник початку поточного року та становив $1 245,6 в розрахунку на одну особу.
     Найбільш привабливими для іноземних інвесторів у січні-вересні 2013 року виявилися підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів, установи професійної, наукової та технічної діяльності та організації, що здійснюють операції з нерухомим майном. Серед регіонів лідерами за обсягами залучених інвестицій є Київ, Дніпропетровська та Донецька області.
     Як свідчать дані Державної служби статистики, іноземні інвестори у січні-вересні 2013 року внесли в українську економіку $3 722 млн. прямих інвестицій. З країн Європейського Союзу надійшло $2 518 млн. (67,6% загального обсягу), з країн СНД - $162,5 млн. (4,4%), з інших країн світу - $1 041,5 млн. (28%).
     У звітному періоді найбільше зросли обсяги капіталу нерезидентів з Кіпру - на $963,5 млн., Британських Віргінських островів - на $444,8 млн., Нідерландів - на $315,5 млн., Італії - на $231,4 млн., Великобританії - на $174,8 млн. та Швейцарії - на $171,6 млн. Однак, обсяги прямих іноземних інвестицій з Австрії, яка є одним з основних інвесторів нашої країни, зменшилися на $186,2 млн.
     В цілому, за станом на 1 жовтня 2013 року інвестиції в Україну надійшли зі 138 країн світу. За накопичувальним підсумком з країн ЄС було внесено $43 801,3 млн. (77,4% загального обсягу), з країн СНД - $4 365,7 млн. (7,7%), з інших країн світу - $8 398,2 млн. (14,9%).
     До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає понад 83% загального обсягу прямих інвестицій, входять такі держави: Кіпр - $18 712 млн.; Німеччина - $6 194,8 млн.; Нідерланди - $5 504 млн.; Росія - $3 842,1 млн.; Австрія - $3 216,4 млн.; Великобританія - $2 724,2 млн.; Британські Віргінські острови - $2 452,4 млн.; Франція - $1 843 млн.; Швейцарія - $1 277,5 млн.; Італія - $1 259 млн.
     Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами за станом на 1 жовтня 2013 року дорівнювала $10 403,3 млн.
     В результаті, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну (включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти) за станом на звітну дату складав $66 968,5 млн.
     Найбільший приріст іноземного капіталу у січні-вересні поточного року спостерігався на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів (на $768,2 млн.), на промислових підприємствах (на $575,2 млн.), а також в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном (на $262,7 млн.).
     За станом на 1 жовтня 2013 року (за накопичувальним підсумком) значні обсяги іноземних інвестицій було зафіксовано на промислових підприємствах - $17 752,3 млн., або 31,4% від загального обсягу ПІІ в Україну, у тому числі, на підприємствах переробної промисловості - $14 511 млн., об’єктах добувної промисловості і розроблення кар’єрів - $1 664 млн., підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - $1 466,3 млн.
     Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів було внесено $6 207,5 млн. прямих інвестицій, у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - $3 239,7 млн., у виробництво гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції - $1 455 млн., у машинобудування - $1 091,7 млн., у виробництво хімічних речовин і хімічної продукції - $1 050,1 млн.
     У фінансових установах було акумульовано $15 063,3 млн. (26,6%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $6 908,3 млн. (12,2%), в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном - $4 260,5 млн. (7,5%), в установах професійної, наукової та технічної діяльності - $3 316 млн. (5,9%).
     У регіональному розрізі перші позиції за обсягами залучених інвестицій посіли м. Київ - $27 039 млн. (47,8% загального обсягу ПІІ), Дніпропетровська - $8 912 млн. (15,8%), Донецька - $3 394,5 млн. (6%), Харківська - $2 200,1 млн. (3,9%), Київська - $1 891,3 млн. (3,3%), Одеська - $1 693,6 млн. (3%) та Львівська - $1 688,1 млн. (3%) області.

*****

За станом на 1 жовтня 2013 року з України в економіку країн світу
внесено $6 568,4 млн. прямих інвестицій

     Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України в економіку країн світу за станом на 1 жовтня 2013 р. (за накопичувальним підсумком) дорівнював $6 568,4 млн., у тому числі у країни ЄС - $6 062,4 млн. (92,3% загального обсягу), у країни СНД - $409,9 млн. (6,2%), в інші країни - $96,1 млн. (1,5%).
     Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств прямого інвестування за кордоном на звітну дату становили $203,9 млн. В результаті, загальний обсяг ПІІ (акціонерний капітал та боргові інструменти) з України в економіку країн світу складав $6 772,3 млн.
     Основними інвесторами з України є установи професійної, наукової та технічної діяльності, обсяги інвестицій яких на звітну дату (за накопичувальним підсумком) становили $5 332,9 млн. (81,2% від загального обсягу), фінансові установи - $787,1 млн. (12%), промислові підприємства - $159,9 млн. (2,4%), а також підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $155,2 млн. (2,4%).
     Прямі інвестиції з України були здійснені в 49 країн світу. Найбільші обсяги капіталу ($5 818,4 млн.) спрямовано до Кіпру. До Росії внесено $360,4 млн., до Латвії - $96,9 млн., до Польщі - $55,5 млн., до Грузії - $32,8 млн., до Британських Віргінських островів - $25,8 млн., до Казахстану - $25,4 млн.
     Серед регіонів найбільші інвестиції здійснено підприємствами Донецької області - $5 431,5 млн. (82,7%), м. Києва - $742,5 млн. (11,3%) та Дніпропетровської області - $189,7 млн. (2,9%).

*****

За підсумками січня-жовтня 2013 року річний план
надходжень від приватизації виконано на 9%

     Як свідчать дані Фонду держмайна, за січень-жовтень 2013 року в Україні державну форму власності змінили 122 об’єкти. З цієї кількості, 90 об’єктів належали до групи А, по 7 - до груп В,Г та Е, 16 - до групи Д та 4 - до групи Ж. За угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 847 об’єкти, з яких 836 об’єкти групи А, 3 об’єкти - групи Д, 3 - групи Е та 3 - групи Ж.
     Протягом звітного періоду на конкурсні торги Фонд держмайна запропонував 12 пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 828,23 млн. грн. За результатами проведених конкурсів було укладено два договори купівлі-продажу. Зокрема, до нових власників перейшли 60,773% статутного фонду ПАТ «Донбасенерго» за 718,92 млн. грн. та 93,52% СФ ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» за 56 млн. грн.
     На фондових біржах у січні-жовтні пропонувалося до продажу 110 пакетів акцій 101 акціонерного товариства загальною номінальною вартістю 813,05 млн. грн. За підсумками торгів було реалізовано 43 пакети акцій загальною вартістю за укладеними контрактами 154,15 млн. грн.
Найбільшими біржовими продажами січня-вересня поточного року стали реалізація 23,83% СФ ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» за 37,3 млн. грн., 25,52% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Комсомольська» за 34,26 млн. грн., 24,87% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Узлівська» за 24,58 млн. грн., 25% СФ ВАТ «Мелітопольгаз» за 15,71 млн. грн., 23,64% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» за 7,95 млн. грн.
     На відкритих грошових регіональних аукціонах протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу 3 пакета акцій акціонерних товариств. За підсумками торгів було продано пакет акцій ПАТ «Науково-дослідний і проектно-технологічний інститут машинобудування» розміром 55,743% СФ за 199,268 тис. грн.
     У цілому, за січень-жовтень 2-13 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 983,58 млн. грн., або 9% від річного плану надходжень від процесу зміни власності у поточному році (10,9 млрд. грн.). У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 4,32 млн. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 3,42 пункту,
а Індекс українських акцій - на 35,27 пункту

 

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 15.11.2013 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
ПФТС
462 143 080,11
300,97
 
             Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»    
за 15.11.2013 р.
Обсяг торгів,
грн.
Індекс
українських акцій
23 385 398
907,29
 
*****

У січні-вересні 2013 року від’ємне сальдо зовнішньоторговельного
балансу України склало $5 835,8 млн.

     Згідно з даними Державної служби статистики за дев’ять місяців 2013 року експорт товарів з України склав $46 294,5 млн., імпорт в Україну - $56 003,1 млн. Порівняно з аналогічним періодом 2012 року експорт склав 90,7%, імпорт - 89,9%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $9 708,6 млн. (за дев’ять місяців 2012 року від’ємне сальдо дорівнювало $11 271,3 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,83 (за дев’ять місяців 2012 року - 0,82).
     Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 216 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 36,2% від загального обсягу експорту, Європи - 26,5%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 26%, Азії - 26,4%, Африки - 7,1%, Америки - 3,6%, Австралії і Океанії - 0,1%.
Імпорт з Європи дорівнював 36,7% від загального обсягу імпорту, у тому числі з країн Європейського Союзу - 34,7%, з країн СНД - 35,9%, Азії - 20,3%, Америки - 5,9%, Африки - 1%, Австралії і Океанії - 0,1%.
     Загальний обсяг експорту послуг за звітний період становив $10 657 млн., а їх імпорту - $5 537,8 млн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року ці показники збільшилися на 5,8% та 10,2% відповідно. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами становило $5 119,2 млн. (за дев’ять місяців 2012 року - $5 045,9 млн.).
Зовнішньоторговельні операції послугами проводилися з партнерами із 215 країн світу. Експорт послуг країнам СНД становив 41,6% від загального обсягу експорту, країнам Європейського Союзу - 28,6%. Імпорт послуг, одержаних від країн СНД, склав 20,1% від загального обсягу імпорту, від країн Європейського Союзу - 53,5%.
     Загалом, у січні-вересні 2013 року експорт товарів та послуг з України дорівнював $55 697,2 млн., а імпорт з України - $61 533 млн. Від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу склало $5 835,8 млн.

*****

У жовтні 2013 року монетарна база в Україні збільшилася на 1,3%,
а грошова маса практично не змінилася

     Згідно з даними Національного банку, у жовтні поточного року на грошово-кредитному ринку продовжилося зростання залишків як за кредитами, наданими банками, так і за залученими ними депозитами в національній валюті з одночасним зниженням вартості останніх.
     Загальний обсяг залишків за кредитами в жовтні збільшився на 8,6 млрд. грн., або на 1% (з початку року - на 7,2%), до 867,6 млрд. грн., що відбулося за рахунок приросту залишків як у національній валюті на 1,3% (з початку року - на 9,9%), так і в іноземній - на 0,4% (з початку року - на 2,6%). Залишки за кредитами, наданими юридичним особам, зросли на 1,1% (з початку року - на 8,3%) до 678,1 млрд. грн., фізичним особам - на 0,6% (з початку року - на 3,5%) до 189,5 млрд. грн.
     Протягом місяця відбулося збільшення залишків депозитів, залучених банками в національній валюті, на 0,3% (з початку року - на 23,2%) за одночасного їх зменшення в іноземній валюті на 1,5% (з початку року - на 0,1%). Це відповідним чином вплинуло на динаміку загального обсягу банківських депозитів, залишки за якими у жовтні знизилися на 0,4% (з початку року зросли на 13,0%) до 641,9 млрд. грн. Залишки депозитів на рахунках фізичних осіб за місяць збільшилися на 1,3% (з початку року - на 17,7%) до 430,5 млрд. грн., а юридичних осіб - зменшилися на 3,6% (з початку року зросли на 4,6%) до 211,4 млрд. грн.
     Обсяг готівки поза банками у жовтні збільшився на 1,2% (з початку року - на 11,7%) до 227,1 млрд. грн. При цьому коррахунки банків зменшилися на 2% (з початку року зросли на 13,6%) до 28 млрд. грн. За станом на 01.11.2013 р. обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками відповідно до встановлених нормативів, становив 27,5 млрд. грн., із них на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 9,8 млрд. грн.
Обсяг монетарної бази за жовтень зріс на 1,3% (з початку року - на 12,9%) до 288,1 млрд. грн. Грошова маса за цей період майже не змінилася, збільшившись з початку року на 12,8% до 872 млрд. грн.
     Обсяг рефінансування банків Національним банком у жовтні становив 7,2 млрд. грн. (з початку року - 34,4 млрд. грн.), а їх середньозважена процентна ставка - 6,52% (з початку року - 7,25%). Обсяг мобілізаційних операцій за місяць склав 53,4 млрд. грн. (з початку року - 234,7 млрд. грн.), а середньозважена процентна ставка за ними - 2,08% (з початку року - 2,05%).
     Обсяг придбаних Національним банком цінних паперів України (за номінальною вартістю) у жовтні становив 0,9 млрд. грн. (з початку року - 38,2 млрд. грн.). Операції з продажу ним зі свого портфеля цінних паперів України у 2013 році не проводилися. Також протягом 2013 року не здійснювалися операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування.
     У жовтні відбулося зниження середньозваженої ставки за залученими банками депозитами як в національній валюті з 10,09% до 9,97%, так і в іноземній - з 5,93% до 5,76%. Середньозважена ставка за кредитами, наданими фізичним та юридичним особам у національній валюті, зросла з 15,21% до 15,58%, а за кредитами в іноземній валюті зменшилася з 9,66%до 8,85%. На міжбанківському кредитному ринку вартість ресурсів у національній валюті збільшилася з 3,13% до 4,74%.

*****

     У січні-жовтні 2013 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 43,5 млрд. грн., що на 16,3% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року

     У січні-жовтні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 43,5 млрд. грн., що на 16,3% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року, повідомляє Державна служба статистики.
     За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 81,7% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (10,9% та 7,4% відповідно). У січні-жовтні найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях. При цьому найкраща динаміка будівництва була зафіксована в Черкаській, Івано-франківській та Херсонській областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24