Новини УАІБ

11 листопада 2013

УАІБ вимагає від Розрахункового центру погасити заборгованість перед ІСІ

      Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася до ПАТ «Розрахунковий центр», як правонаступника ПАТ «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів», з вимогою погасити заборгованість, яка виникла перед інститутами спільного інвестування внаслідок перерахування ними авансових платежів за послуги з обслуговування емісії цінних паперів,  і повернути грошові кошти, які були перераховані на умовах попередньої оплати, на поточні рахунки ІСІ.
      Згідно плану-графіку, затвердженого Рішенням НКЦПФР № 1151 від 02.07.2013 р., «Розрахунковий центр» здійснив передачу цінних паперів на депозитарне обслуговування до Національного депозитарію України, однак на поточну дату наявну заборгованість перед інститутами спільного інвестування не погасив і кошти не повернув.
      На думку УАІБ, ситуація, що склалася, утискає інтереси інвесторів та створює негативний приклад роботи депозитарної системи загалом. Компанії з управління активами залишають за собою право звернення до судових органів з вимогою щодо погашення заборгованості.
      З метою захисту прав інвесторів інститутів спільного інвестування та запобігання масовим зверненням КУА до судових органів УАІБ просить оперативно вирішити зазначене питання, зазначається в листі.

*****

УАІБ: Аналітичний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) у жовтні 2013 року

      У жовтні позитивні сигнали з провідних бірж світу дозволили українським учасникам фондового ринку відіграти втрачені за серпень-вересень позиції, але обережність та поміркованість перемогли і наприкінці місяця інвестори вирішили зафіксувати прибутки.
      За підсумками жовтня українські біржі закрилися різноспрямовано: індекс Української Біржі збільшився на 2,29%, індекс ПФТС – зменшився на 0,24%.
      Сприятлива ситуація на ринку у жовтні дозволила публічним ІСІ покращити свої показники, особливо фондам ризикових інвестицій, у яких зріс притік коштів інвесторів. Натомість учасники фондів грошового ринку, які є більш стабільними під час корекції на ринку, у цьому місяці вирішили не випробувати долю та вивели частину коштів.

Відкриті фонди
      За даними УАІБ, ВЧА 33 відкритих ІСІ станом на 31.10.2013 р. склала 108,35 млн. грн. Відповідно до показників на кінець попереднього місяця, загальне зменшення чистих активів становило �6 871,17 тис. грн. (-5,96%). У жовтні чистий відтік капіталу з сектору відкритих ІСІ  помітно збільшився через значні виплати інвесторам.
      Середня прибутковість інвестфондів коливалася у межах від +3,48% до -1,33%. Показник доходності відкритих ІСІ з початку року за сектором додав у вазі та за підсумками жовтня становив +2,32%.
      За результатами жовтня лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали:
«УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперів» (+64,74 тис. грн. (+3,74%)) – через позитивну переоцінку активів та завдяки додатковому розміщенню сертифікатів (збільшення в обігу на 3,04%) отримав чистий притік капіталу у розмірі 52,58 тис. грн.;
«УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцій» (+32,88 тис. грн. (+4,67%)) – так само завдяки  зростанню вартості активів та додатковому розміщенню сертифікатів (+1,9%) отримав чистий притік капіталу у розмірі 13,13 тис. грн.;
«КІНТО-Казначейський» (+8,27 тис. грн. (+0,59%)) – отримав незначний притік чистого капіталу (+1,9 тис. грн.) через переоцінку портфеля та залучення коштів інвесторів.
      Найбільші виплати інвесторам у жовтні зробили такі фонди:
«ОТП Класичний» (-7 459,73 тис. грн. (-21,16%) – отримав найбільший чистий відтік серед усіх відкритих ІСІ у розмірі 7 799,45 тис. грн. у зв’язку зі значними виплатами інвесторам;
«КІНТО-Класичний» (+501,78 тис. грн. (+2,52%) – попри позитивну переоцінку інвестпорфеля чистий відтік становив -191,07 тис. грн. через викуп інвестиційних сертифікатів (-0,93% в обігу) у інвесторів;
«УНІВЕР.УА/Володимир Великий: Фонд Збалансований» (-33,58 тис. грн. (-4,34%) – так само через розрахунки з інвесторами (-5,15% сертифікатів в обігу) отримав 39,74 тис. грн. чистого відтоку.
      У жовтні змін щодо розподілу «табеля про ранги» серед відкритих фондів не відбулося. Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «ОТП Класичний» (25,66% сукупної ВЧА (27,80 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «КІНТО-Класичний» (18,84% (20,42 млн. грн.)), третє місце посів фонд «Спарта Збалансований» (8,39% (9,09 млн. грн.)). Четверту сходинку зайняв фонд «ОТП Фонд Акцій» (4,52% (4,89 млн. грн.), на почесному п’ятому місці розмістився фонд «ФІДО Фонд Облігаційний» (4,25% (4,61 млн. грн.)).
      Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «КІНТО-Класичний» (+3,48%), «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцій» (+2,72%) та «ОТП Фонд Акцій» (+1,42%).
      Найгірші показники у жовтні продемонстрували фонди «Преміум - фонд збалансований» (-1,33%), «КІНТО-Еквіті» (-1,25%) та «Преміум-фонд Індексний» (-1,03%).

Інтервальні фонди
      У жовтні до огляду включено 10 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 35,44 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА зменшилася на 250,67 тис. грн. (-0,78%) через незначний відтік коштів інвесторів.
      Лідером із залучення коштів у секторі інтервальних ІСІ у жовтні став інвестиційний фонд «Аурум» (+13,54 тис. грн. (+0,71%)) – за рахунок додаткового розміщення 414 ЦП отримав 14,85 тис. грн. чистого притоку.
      Решта фондів не зафіксувала позитивних змін чистого капіталу, але збільшила вартість чистих активів через позитивну переоцінку інвестиційних портфелів.
      Найбільші виплати інвесторам у жовтні зробили такі фонди:
«Платинум» (-509,42 тис. грн. (-21,16%) – отримав найбільший відтік чистого капіталу у розмірі 200,87 тис. грн. через негативну переоцінку свого портфелю та значні виплати інвесторам (-2,02% ЦП в обігу);
«Абсолют-Інвест» (+68,85 тис. грн. (+0,61%)) – попри позитивну переоцінку активів у портфелі, чистий відтік становив -0,49 тис. грн. через викуп 715 паперів у інвесторів
      Діапазон прибутковості інтервальних фондів у жовтні коливався в межах від +18,52% до -3,14%. Середня доходність сектору інтервальних фондів за місяць була найвищою серед усіх секторів та становила +2,25%. З початку року сектор інтервальних ІСІ продовжує утримувати лідерство за прибутковістю з показником +8,93%.
      За підсумками жовтня лише три фонди вийшли за межі позитивної доходності, тоді як решта отримала плюсові значення. Найбільшу доходність продемонстрували фонди «УНІВЕР.УА/Отаман: Фонд Перспективних Акцій» (+18,52%), «Оптімум» (+2,52%) та «ОТП Збалансований» (+0,89%).
      Найгірші результати були у фондів «Платинум» (-3,14%), «Конкорд Перспектива» (-0,19%) та «Аурум» (-0,08%).

Закриті фонди
      До жовтневого огляду включено 8 закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 10,95 млн. грн. Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів збільшилася на 230,12 тис. грн. (+2,15%). Таке значне збільшення вартості чистих активів серед усіх секторів обумовлене залученням коштів інвесторів.
      Лідером зростання у секторі став фонд «Індекс Української Біржі» (+202,42 тис. грн.(+7,81%)) – через позитивну переоцінку активів та додаткове розміщення 6000 акцій (збільшення в обігу на 6,6%) отримав чистий притік капіталу у розмірі 171,83 тис. грн.
      Решта фондів збільшила свою ВЧА через переоцінку активів, але не отримала чистого притоку капіталу.

      Найбільших втрат чистих активів у жовтні не зазнав жоден фонд, але негативна переоцінка знизила ВЧА таких фондів:
«КІНТО-Весна» (-15,28 тис. грн. (-2,91%)), «КІНТО-Літо» (-7,01 тис. грн. (-1,32%)) та «КІНТО-Зима» (-6,49 тис. грн. (-1,26%).
      Діапазон прибутковості закритих фондів у жовтні коливався в інтервалі від +2,34% до -2,91%. Середня доходність сектору закритих фондів за підсумками місяця знизилася на 0,04%, але з початку року доходність сектору становила +4,57%.
      За підсумками жовтня лише три фонди зафіксували падіння, тоді як решта отримала позитивні значення. Найбільшу доходність продемонстрували фонди «УНІВЕР.УА/Скiф: Фонд Нерухомостi» (+2,34%), «Індекс Української Біржі» (+1,13%) та «Центавр» (+0,65%).
      Найгірші результати зафіксовані у фондів «КІНТО-Весна» (-2,91%), «КІНТО-Літо» (-1,32%) та «КІНТО-Зима» (-1,26%).

*****

У Києві відбувся Другий Всеукраїнський Форум корпоративних секретарів

      Минулого тижня у Торгово-промисловій палаті України пройшов Другий Всеукраїнський Форум корпоративних секретарів, організований Правовою групою «Павленко і Побережнюк» та Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку України.
      На ньому були розглянуті питання щодо поточного стану та перспектив розвитку корпоративного управління в Україні, законодавчі ініціативи у цій сфері, а також практичні аспекти діяльності корпоративних секретарів.
      Як відзначив на Форумі член НКЦПФР Анатолій Амелін, для Комісії досить важливо мати зворотній зв’язок з корпоративними секретарями, які працюють в акціонерних товариствах. В Україні лише формується корпоративна культура. Проблеми, які існують у цій сфері та чисельні корпоративні конфлікти, є наслідком приватизації державного майна. Необхідно налагоджувати нові взаємовідносини між емітентами, акціонерами та інвесторами. Важливу роль у цьому процесі повинні відігравати саме корпоративні секретарі.
      А.Амелін підкреслив, що сьогодні учасники ринку беруть активну участь у розробці механізмів вдосконалення корпоративних відносин. Зокрема, при Комісії працює Експертна рада з питань корпоративного управління. Також учасники ринку входять до складу Комітету НКЦПФР з питань корпоративного управління, емісії та обігу пайових цінних паперів. Крім того, Комісія реагує на запити та пропозиції емітентів та враховує їх при вдосконаленні нормативно-правової бази.
      За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів Алла Папаіки, Комісія розробила три ключові законопроекти, спрямовані на розвиток корпоративного управління.
      Це проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств), прийнятий парламентом у першому читанні. Він доповнює Закон «Про акціонерні товариства» розділом «Корпоративний секретар акціонерного товариства». Згідно із документом, в акціонерних товариствах з кількістю акціонерів, що не перевищує ста осіб, може запроваджуватися посада корпоративного секретаря, а в товариствах з кількістю акціонерів понад ста осіб посада корпоративного секретаря запроваджується обов’язково.
      Корпоративний секретар є посадовою особою, яка відповідає за взаємодію акціонерного товариства з акціонерами, інвесторами, а також виконує інші функції, визначені законодавством та статутом товариства. При цьому законопроектом передбачений перелік повноважень, що відносяться до компетенції корпоративного секретаря.
      Серед іншого, документ удосконалює механізм визначення ринкової вартості цінних паперів, передбачає проведення загальних зборів акціонерів шляхом заочного голосування (опитування), запроваджує механізм повідомлення акціонерів через депозитарну систему тощо.
      Наступний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», який також вже прийнятий Верховною Радою у першому читанні, запроваджує в Україні один з ефективних інструментів захисту прав інвесторів, який існує в багатьох країнах світу, - похідний позов. Його механізм полягає у наданні акціонерам, що володіють не менш ніж 5% акцій, права звернутися до суду від імені акціонерного товариства для притягнення до відповідальності посадових осіб АТ за збитки, завдані їх незаконними діями.
      Крім того, на розгляді у парламенті також знаходиться проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах».
      Документом передбачається запровадження в Україні права на обов’язковий викуп акцій - сквіз-аут (squeeze-out), яке має підвищити рівень захисту міноритарних акціонерів. Згідно з ним, мажоритарні акціонери при зосередженні ними 95% акцій акціонерного товариства набувають права вимагати від решти акціонерів продажу належних їм акцій, а в той же час міноритарії мають запропонувати свої пакети цінних паперів мажоритаріям. Законопроект також містить механізми визначення справедливої ціни акцій з дотриманням інтересів усіх акціонерів.
      А.Папаіка вважає, що вітчизняний ринок готовий до запровадження новацій, передбачених зазначеними законопроектами. При цьому на їх реалізацію регулятор ще має розробити відповідну нормативно-правову базу.

*****

Уряд реалізовуватиме на фондовому ринку пілотний проект
із розкриття інформації за МСФЗ

      Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності» і розпорядження «Про схвалення Стратегії застосування міжнародних стандартів фінансової звітності», повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.
      Основним завданням внесених змін є оновлення мети і завдань Стратегії, визначення основних напрямків її реалізації. Вони також передбачають затвердження заходів щодо реалізації Стратегії. Це сприятиме створенню необхідних умов для застосування міжнародних стандартів фінансової звітності.
      З метою реалізації оновленої Стратегії планується створити організаційно-технічні умови для подання фінансової звітності, складеної відповідно до МСФЗ за принципом «єдиного вікна», з урахуванням кращого міжнародного досвіду. Для відпрацювання відповідної моделі передбачається реалізувати на базі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку пілотний проект із розкриття фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів у електронній формі. Обрання для пілотного проекту фондового ринку пояснюється тим, що саме його учасники вже зараз готують фінансову звітність на основі МСФЗ.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України
щодо створення механізмів убезпечення фінансових активів»

      НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення механізмів убезпечення фінансових активів». Документом вносяться зміни до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про інститути спільного інвестування» та «Про депозитарну систему України».
      Документ, зокрема, визначає, що виділені активи - це права вимоги, які відступлені спеціалізованій фінансовій установі за договорами сек’юритизації, грошові кошти на рахунках у банку та інші активи, отримані за відступленими їй правами вимоги.
      Спеціалізована фінансова установа - це юридична особа, що створюється виключно для укладення, виконання договорів сек’юритизації та емісії облігацій, забезпечених виділеними активами.
      Згідно із законопроектом, учасники інститутів спільного інвестування не відповідають за зобов’язаннями один одного, корпоративний фонд не відповідає за зобов’язаннями КУА, а учасники пайового фонду не відповідають за зобов’язаннями КУА.
      На активи інституту спільного інвестування не може бути звернено стягнення за зобов’язаннями іншого інституту спільного інвестування.
      Компанія з управління активами не відповідає за зобов’язаннями інститутів спільного інвестування, виникнення яких не пов’язане з діяльністю з управління активами таких інститутів.

*****

Комісія розробила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
щодо передачі особою, призначеною (обраною) на посаду, належних їй корпоративних прав
в управління іншій особі»

      НКЦПФР розробила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі особою, призначеною (обраною) на посаду, належних їй корпоративних прав в управління іншій особі». Документ визначає Порядок передачі в управління особами, призначеними (обраними) на посаду, належних їм корпоративних прав в управління іншій особі. Ним вносяться відповідні зміни до законів «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про інститути спільного інвестування»

*****

НКЦПФР затвердила механізм визначення фондових майданчиків для публічного розміщення облігацій МФО

      НКЦПФР схвалила Положенням про конкурс з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватись публічне розміщення облігацій міжнародних фінансових організацій (МФО), повідомляє прес-служба регулятора. За словами директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, у Положенні визначаються підстави для проведення конкурсу, створення та склад конкурсної комісії, порядок допуску та умови участі в ньому, порядок проведення конкурсу, а також порядок розгляду спорів. Планується, що такий конкурс проходитиме раз на рік, або за необхідності оновлення переліку бірж, на яких можуть знаходитись в обігу облігації міжнародних фінансових організацій.
      З моменту оприлюднення проекту рішення до Комісії надійшли пропозиції щодо його удосконалення, які були опрацьовані, та частково враховані. Зокрема, був доповнений перелік підстав для позачергового проведення конкурсу, доповнено перелік показників, за якими Конкурсна комісія готує інформацію щодо претендентів на участь в ньому. Крім того, до Положення були внесені редакційні правки.
      У Комісії зазначають, що робота над документом велася спільно з представниками «Української біржі», ФБ ПФТС та ФБ «Перспектива», тому можна говорити про те, що він враховує інтереси організаторів торгівлі як учасників процесу публічного розміщення облігацій МФО.

*****

НКЦПФР схвалила порядок здійснення емісії та обігу
облігацій підприємства та МФО

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств, облігацій міжнародних фінансових організацій та їх обігу», повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, необхідність удосконалення порядку емісії облігацій підприємств та відокремлення особливостей випуску облігацій міжнародних фінансових організацій, їх обігу та скасування реєстрації випуску обумовлена набранням чинності низки законодавчих актів та прагненням регулятора запровадити на українському ринку нові інструменти.
      Новий нормативний акт визначає порядок реєстрації випуску та проспекту емісії облігацій підприємств, облігацій міжнародних фінансових організацій, змін до проспекту емісії, звіту про результати розміщення облігацій та перелік необхідних для цього документів.

*****

Комісія визначила Методичний центр з питань бухгалтерського обліку та аудиту на фондовому ринку

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про визначення Методичного центра з питань бухгалтерського обліку та аудиту на фондовому ринку», повідомляє прес-служба регулятора. Згідно з ним, таким Центром визначено Інститут розвитку фондового ринку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Цей документ Комісія розробила відповідно до норм Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку.
      Директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов зауважив, що ключовими функціями, які виконуватиме методичний центр стануть навчання фахівців з питань бухгалтерського обліку та аудиту, забезпечення роботи екзаменаційної комісії, проведення іспитів та організація здійснення тестування, ведення електронної бази переліку всіх аудиторів, які брали участь у складенні іспитів, розробка навчально-методичних матеріалів для навчальних закладів тощо.
      Комісія сподівається, що ці ініціативи сприятимуть підвищенню прозорості та ефективності підготовки спеціалістів фондового ринку, що займаються бухгалтерським обліком та аудитом.

*****

У жовтні 2013 року обсяг торгів на фондових біржах України
склав 31,54 млрд. грн.

      Згідно з даними НКЦПФР, у жовтні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року обсяг біржових торгів цінними паперами збільшився у 1,3 раза та склав 31,54 млрд. грн. Найбільший обсяг торгів серед усіх фінансових інструментів у жовтні було зафіксовано з державними облігаціями - 24,93 млрд. грн. При цьому з корпоративними облігаціями було укладено угод на суму 2,42 млрд. грн., а з акціями - на суму 1,96 млрд. грн.

*****

У жовтні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
9,77 тис. договорів на суму 24,57 млрд. грн.

      У жовтні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 9,77 тис. договорів на суму 24,57 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 20,75 млрд. грн., деривативами - 1,84 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 1,27 млрд. грн., акціями - 0,57 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,14 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,21 млн. грн., іпотечними облігаціями – 0,09 млн. грн.
      За станом на кінець жовтня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 590. З них, 139 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 63 - у другому рівні лістингу та 388 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 270 акцій; 138 ОВДП; 36 інвестиційних сертифікатів; 113 корпоративних облігацій; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 18 ф’ючерсних контрактів.

*****

Індекс ПФТС у жовтні 2013 року знизився на 0,24%

      У жовтні 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 3 тис. при обсязі торгів 5,37 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 4,18 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 0,86 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 0,19 млрд. грн., з акціями - 0,13 млрд. грн., з муніципальними облігаціями - 0,6 млн. грн.
      Індекс ПФТС протягом жовтня знизився на 0,24% з 298,55 до 297,82 пункту, а з початку року - на 9,39% з 328,69 до 297,82 пункту.
      За станом на кінець жовтня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 476 цінних паперів, з них, 781 акція, 355 корпоративних облігацій, 177 ОВДП, 152 цінних папери ІСІ та 11 муніципальних облігацій. До першого рівня лістингу було включено 174 цінних папери, а до другого - 232, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у жовтні 2013 року зріс на 2,28%

      Згідно з даними «Української біржі» у жовтні 2013 року на ній було укладено 37,46 тис. угод на загальну суму 0,5 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,39 млрд. грн., а їхня кількість - 22,96 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у жовтні було укладено 14,5 тис. угод на загальну суму 0,1 млрд. грн.
      Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 2,28% з 847,9 до 867,3 пункту, а з початку року - знизився на 8,76% з 950,56 до 867,3 пункту.

*****

У ІІІ кварталі 2013 року в Європі було укладено 119 угод з викупу активів за участю
фондів прямих інвестицій загальним обсягом 19,7 млрд. євро

      Згідно з даними компанії EY, у ІІІ кварталі 2013 року в Європі було укладено 119 угод з викупу активів за участю фондів прямих інвестицій загальним обсягом 19,7 млрд. євро, що стало найбільшим показником починаючи з IV кварталу 2010 року. Кількість угод у ІІІ кварталі виявилася на 8% меншою у порівнянні з показником попереднього кварталу (130 угод), проте їх обсяг був більшим на 129% (у ІІ кварталі він склав усього 8,6 млрд. євро).
      Такого результату вдалося досягти за рахунок укладання у липні-вересні п’яти великих угод (вартістю понад 1 млрд. євро кожна), сукупна вартість яких становила 10 млрд. євро, що склало більше половини вартості угод європейського ринку в цілому.
      Кількість та обсяги угод з викупу активів вартістю від 100 млн. до 500 млн. євро також збільшилася. Так, якщо у ІІ кварталі поточного року було здійснено 16 таких угод вартістю 3,3 млрд. євро, то у ІІІ кварталі - 19 угод вартістю 4,8 млрд. євро.
      Незначне збільшення відбулося і у сегменті невеликих за обсягом угод (від 25 млн. євро до 100 млн. євро). У ІІІ кварталі було укладено 26 таких угод загальною вартістю 1,4 млрд. євро. Для порівняння, у ІІ кварталі відбулося 24 угод вартістю 1,3 млрд. євро.
      У регіональному розрізі найвища динаміка угод з викупу активів була зафіксована у телекомунікаційному секторі, секторах ЗМІ, наукоємних технологій, ділових послуг, а також у промисловості.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,64 пункту,
а Індекс українських акцій - на 9,8 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 08.11.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
380 824 749,23
297,55
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 08.11.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
20 603 686
872,02
 
*****
У жовтні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні
дорівнював 100,4%, а з початку року - 99,8%

      Згідно з повідомленням Державної служби статистики у жовтні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,4% (з початку року - 99,8%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 100,2% (з початку року - 102,3%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у жовтні ціни зросли на 0,4% (з початку року - на 3,9%), у переробній промисловості - знизилися на 0,1% (з початку року - на 0,3%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зросли на 0,8% (з початку року - на 8,4%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24