Новини УАІБ

07 жовтня 2013

Представники УАІБ взяли участь у конференції
«Корпоративне управління та сталий розвиток бізнесу»

       Минулого тижня у Києві відбулася конференція «Корпоративне управління та сталий розвиток бізнесу», організована Українським інститутом корпоративного управління та Міжнародною фінансовою корпорацією. У ній взяли участь представники НКЦПФР, професійних учасників фондового ринку, саморегулівних організацій, власники та топ-менеджери вітчизняних компаній, експерти консалтингових та аудиторських компаній, міжнародні експерти.
       Конференція включала у себе чотири сесії, а саме: «Бізнес-середовище і захист бізнесу в Україні»; «Система корпоративного управління: інструменти для зростання вартості, залучення інвестицій та сталого розвитку компанії»; «Відносини між компанією та інвесторами: практика узгодження інтересів і створення цінності»; «Досвід трансформації приватного бізнесу в публічну компанію: діяльність компанії та ради директорів після первинного розміщення акцій».
       Як зазначалося на форумі, корпоративне управління не можна зводити лише до формального виконання тих чи інших вимог та рекомендацій щодо діяльності органів управління компанії, процедур прийняття рішень або функціонування системи звітності.
       Ефективне корпоративне управління - це, перш за все, інструмент створення довіри, що дозволяє компанії залучати ресурси, необхідні для успішної реалізації стратегії, спосіб забезпечення сталого довгострокового розвитку бізнесу та засіб запобігання ризикам, пов’язаним з конфліктами інтересів або зовнішніми загрозами. Тому якість корпоративного управління є важливою як для великих публічних, так і для приватних та сімейних компаній.
       За словами Головуючого Ради УАІБ Дмитра Леонова, основними проблемами вітчизняного бізнес-середовища на поточному етапі є недовіра зарубіжних інвесторів, відсутність ефективного ринку капіталу, який би сприяв формуванню цивілізованої моделі корпоративного управління, існування значних ризиків для інвесторів.
       Від вирішення цих питань напряму залежить покращення інвестиційного клімату в нашій країні. При цьому Д. Леонов підкреслив, що саме розвиток ефективних механізмів корпоративного управління захищатиме інвесторів від можливих ризиків.
       Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв зауважив, що двадцять років тому, коли в Україні тільки починали формуватися ринкові механізми, у нашої держави не було таких стартових умов як у сусідніх країнах Східної Європи. Однак, зараз вже можна говорити про певні досягнення. Бізнес-середовище, незважаючи на проблеми, розвивається. Подальші позитивні зміни залежать від наявності на ринку ресурсів, якісного законодавства, ефективного правозастосування.
       Однією з проблем у сфері корпоративного управління є те, що зараз українські компанії зосереджуються на тактиці і не замислюються над стратегією та перспективами подальшого розвитку. При цьому, за словами Д. Тевелєва, вітчизняний бізнес повинен не лише створювати нові робочі місця та платити податки, але й виконувати певну соціальну функцію.
       Окрему увагу доцільно приділяти якості менеджменту. Потрібно усвідомити, що кращий менеджер має бути не лише надійним та вірним власникам компанії, але й професійним та незалежним.
       Голова Комісії відзначив, що в Україні вже є приклади якісного корпоративного управління та ефективного розвитку бізнесу, які дають підстави для позитивних очікувань. Зі свого боку, регулятор з метою стимулювання розвитку корпоративного управління ініціював цілий ряд законодавчих змін у цій сфері. Також Комісія спільно з «Українською біржею» відпрацьовує механізми здійснення ІРО вітчизняними компаніями на цьому майданчику.

*****

НКЦПФР затвердила Порядок конвертації цінних паперів ІСІ

       НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Положення про порядок конвертації цінних паперів інституту спільного інвестування», розроблений на реалізацію положень закону «Про інститути спільного інвестування», повідомляє прес-служба Комісії.
       Регуляторний акт, за словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, встановлює вимоги щодо порядку конвертації цінних паперів одного інституту спільного інвестування (ІСІ) в цінні папери іншого інституту спільного інвестування, активи яких перебувають в управлінні однієї компанії з управління активами. При цьому визначаються умови вилучення з обігу та обміну цінних паперів ІСІ під час конвертації та встановлюється особливий порядок здійснення конвертації у разі ліквідації інституту спільного інвестування або продовження строку діяльності строкового ІСІ.

*****

Комісія зареєструвала Правила Центрального депозитарію цінних паперів

       НКЦПФР прийняла проект рішення «Щодо реєстрації Правил Центрального депозитарію цінних паперів та надання статусу Центрального депозитарію цінних паперів», повідомляє прес-служба регулятора.
       За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, Комісія прийняла один з ключових документів у рамках депозитарної реформи. Напередодні набрання чинності закону «Про депозитарну систему» регулятор зареєстрував Правила, згідно з якими Національний депозитарій набуває статусу Центрального депозитарію цінних паперів.
       Пакет документів на реєстрацію Правил від Національного депозитарію України надійшов у визначений строк. За підсумками їхнього розгляду Комісією було підготовлено рішення про надання НДУ статусу Центрального депозитарію (ЦД).
       Правила визначають загальний порядок надання Центральним депозитарієм послуг, пов’язаних із провадженням депозитарної діяльності, проведення ним операцій у системі депозитарного обліку, здійснення контролю за депозитарними установами та регулюють відносини, що виникають у процесі провадження депозитарної діяльності між ЦД та його клієнтами - емітентами, депозитарними установами, Національним банком, депозитаріями-кореспондентами, Розрахунковим центром з обслуговування договорів на фінансових ринках, кліринговими установами та іншими особами відповідно до законодавства України.
       Центральний депозитарій веде депозитарний облік всіх емісійних цінних паперів, крім тих, облік яких веде Національний банк відповідно до компетенції, визначеної законом «Про депозитарну систему України». Також депозитарна діяльність Центрального депозитарію може поєднуватися з кліринговою діяльністю у випадках, встановлених Комісією.

*****

НКЦПФР видала ліцензію та зареєструвала
внутрішні документи Розрахункового центру

       НКЦПФР прийняла рішення про видачу ліцензії на провадження клірингової діяльності Розрахунковим центром з обслуговування договорів на фінансових ринках, а також зареєструвала його внутрішні документи, повідомляє прес-служба Комісії.
       Як зазначив член НКЦПФР Олексій Тарасенко, Розрахунковий центр - це установа, яка виконуватиме функції клірингу в новій депозитарній системі. Право здійснювати цю діяльність надано їй відповідною ліцензією. Також Комісія прийняла низку документів, які визначають принципи та механізми провадження Розрахунковим центром своєї діяльності та порядок взаємовідносин з іншими учасниками депозитарної системи. Це стало черговим кроком, необхідним для старту роботи оновленої депозитарної моделі.
       Відзначимо, що до зареєстрованих Комісією внутрішніх документів РЦ належать такі: Правила провадження клірингової діяльності ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках»; Правила клірингу ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках»; Положення про систему управління ризиками та гарантій ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках»; Положення про службу внутрішнього аудиту ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках».

*****

Регулятор завершив погодження планів-графіків
передачі цінних паперів до НДУ

       НКЦПФР погодила останній план-графік передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування від Розрахункового центру (до зміни назви - ВДЦП) до Національного депозитарію України (НДУ), повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, відповідно до схваленого документа, на 10 жовтня запланована фінальна передача цінних паперів на депозитарне обслуговування до НДУ. В цей день, серед інших, буде проведена передача акцій так званих «голубих фішок» - «Укрсоцбанку», «Укрнафти», «Райффайзен Банк Авалю», «Азовсталі» та «Алчевського металургійного комбінату.
       О. Тарасенко додав, що одним з найбільш масштабних завдань у рамках проведення депозитарної реформи було переведення глобальних сертифікатів з одного депозитарію до іншого, і наразі можна буде констатувати його успішне завершення.
       Завдяки спільній та злагодженій роботі Комісії, Національного депозитарію, та Розрахункового центру вдалося вчасно завершити передачу цінних паперів.
       Для довідки: 14 жовтня 2013 року набуде чинності закон «Про депозитарну систему України», згідно з яким функції обліку цінних паперів буде виконувати Центральний депозитарій.

*****

Комісія затвердила механізм визначення фондових майданчиків
для публічного розміщення облігацій міжнародних фінансових організацій

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про конкурс з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватись публічне розміщення облігацій міжнародних фінансових організацій», повідомляє прес-служба Комісії. Нормативний акт був розроблений відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій».
       Як зазначила заступник директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко, у документі визначаються підстави для проведення конкурсу, створення та склад конкурсної комісії, порядок допуску та умови участі у конкурсі, порядок проведення конкурсу, а також визначається порядок розгляду спорів.
       Планується, що такий конкурс проходитиме раз на рік, або за необхідності оновлення переліку бірж, на яких можуть знаходитись в обігу облігації міжнародних фінансових організацій.
       За словами І. Устенко, Комісія зробила черговий крок для появи на ринку облігацій МФО - інструменту, цікавого як для самих організацій, так і для вітчизняних інвесторів.
       Регулятор працював над документом спільно з колегами з «Української біржі» та біржі «ПФТС», тому він враховує інтереси організаторів торгівлі як учасників процесу публічного розміщення облігацій міжнародних фінансових організацій.

*****

За станом на початок вересня 2013 року в Україні було зареєстровано 1 962 корпоративних
та пайових інвестиційних фондів, з них, 352 КІФ та 1 610 ПІФ

       Згідно з даними НКЦПФР за станом на початок вересня 2013 року Комісією було видано 1 422 ліцензії професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 587 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 356 ліцензій на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 120 ліцензій на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 345 ліцензій на провадження діяльності з управління активами; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
       Кількість професійних учасників фондового ринку з урахуванням суміщення декількох видів професійної діяльності становила 1 023. При цьому 341 учасник був торговцем-зберігачем (114 банків), серед них 31 учасник - торговцем-зберігачем-реєстратором (16 банків). 15 учасників були зберігачами-реєстраторами. Два депозитарії мали ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність.
       На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 962, з них, 352 КІФ та 1 610 ПІФ.
       Обсяг залучених інвестицій в економіку України через інструменти фондового ринку протягом січня-серпня поточного року становив 84 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2012 року цей показник збільшився на 19,95 млрд. грн.
       Протягом восьми місяців 2013 року НКЦПФР було зареєстровано 129 випусків акцій загальним обсягом 32,67 млрд. грн., що виявилося на 17,99 млрд. грн. більше результату аналогічного періоду 2012 року.
       Значні за обсягом випуски акції зареєстровано такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу: ПАТ АКБ «Імексбанк»; ПАТ «Креді Агріколь Банк»; ПАТ «Банк Русский стандарт»; ПАТ «МетаБанк», ПАТ «Державний ощадний банк України»; ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк»; ПАТ «Банк «Портал»; ПАТ «БМ Банк»; ПАТ АБ «Український бізнес банк»; ПАТ АКБ «Конкорд», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку», ПАТ Банк «Юнісон», ПАТ КБ «ПриватБанк» та ПАТ АКБ «РЕАЛ Банк».
       Також, у звітному періоді Комісією було зареєстровано 173 випуски облігацій підприємств на загальну суму 25,73 млрд. грн. або на 3,62 млн. грн. більше показника аналогічного періоду 2012 року.
       Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-серпень поточного року, становив 22,63 млрд. грн., що на 10,25 млрд. грн. перевищило показник січня-серпня 2012 року. В свою чергу, обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився порівняно з січнем-серпнем 2012 року на 8,33 млрд. грн. та дорівнював 2,97 млрд. грн.

*****

У вересні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
10,56 тис. договорів на суму 24,8 млрд. грн.

       У вересні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 10,56 тис. договорів на суму 24,8 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 20,61 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 1,46 млрд. грн., деривативами - 1,7 млрд. грн., акціями - 0,54 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,3 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,16 млрд. грн., іпотечними облігаціями – 0,61 млн. грн.
       За станом на кінець вересня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 473. З них, 136 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 63 - у другому рівні лістингу та 274 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 179 акцій; 135 ОВДП; 29 інвестиційних сертифікатів; 103 корпоративні облігації; 7 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 12 ф’ючерсних контрактів.

*****

Індекс ПФТС у вересні 2013 року знизився на 3,55%

       У вересні 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 2,75 тис. при обсязі торгів 12,32 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 9,31 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 1,73 млрд. грн., з акціями - 0,92 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 0,36 млрд. грн.
       Індекс ПФТС протягом вересня знизився на 3,55% з 309,54 до 298,55 пункту, а з початку року - на 9,17% з 328,69 до 298,55 пункту.
       За станом на кінець вересня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 474 цінних папери, з них, 778 акцій, 356 корпоративних облігацій, 177 ОВДП, 152 цінних паперів ІСІ та 11 муніципальних облігацій. До першого рівня лістингу було включено 174 цінних папери, а до другого - 232, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у вересні 2013 року зріс на 0,97%

       Згідно з даними «Української біржі» у вересні 2013 року на ній було укладено 54,65 тис. угод на загальну суму 0,63 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,49 млрд. грн., а їхня кількість - 43,49 тис. На строковому ринку «Української біржі» у вересні було укладено 20,16 тис. угод на загальну суму 0,15 млрд. грн.
       Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 0,97% з 839,79 до 847,9 пункту, а з початку року - знизився на 10,8% з 950,56 до 847,9 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,71 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 3,52 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 04.10.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
444 943 928,84
293,88
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 04.10.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індексукраїнських акцій
23 245 274
846,97

*****
У ІІ кварталі 2013 року номінальні доходи населення України зросли на 5%

       У ІІ кварталі 2013 року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення України зросли на 5%, повідомляє Державна служба статистики. Наявний доход, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 4,3%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, - на 4,7%.
       Наявний доход у розрахунку на одну особу за ІІ квартал 2013 року становив 6 028 грн., що на 4,5% більше ніж у відповідному періоді минулого року.
       Витрати населення у ІІ кварталі 2013 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року збільшились на 9,1%. Приріст заощаджень склав 12 263 млн. грн.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
 
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24