Новини УАІБ

30 вересня 2013

Відбулося засідання Ради УАІБ

     25 вересня 2013 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради розглянули і схвалили Методичні  рекомендації щодо організації та проведення внутрішнього аудиту в компанії з управління активами, в тому числі рекомендації щодо оформлення результатів перевірки.
     Рада також схвалила Методичні рекомендації до Положення про порядок визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування у зв’язку зі змінами законодавства з цього питання.
     Члени Ради затвердили нову редакцію Положення про порядок прийому компаній до складу членів Української асоціації інвестиційного бізнесу та надання Подання товариствам, які мають намір отримати ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку та доручила Дирекції погодити цей документ в установленому порядку в НКЦПФР.
     Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться  23 жовтня 2013 року.

*****

Представники УАІБ взяли участь у XVI
Міжнародному форумі учасників ринку капіталу

     З 19 по 22 вересня 2013 року в м. Алушта проходив XVI Міжнародний форум учасників ринку капіталу, організаторами якого виступили ФБ ПФТС та «Українська біржа» за підтримки «Московської біржі». Конференція зібрала понад сто учасників - представників НКЦПФР, Нацкомфінпослуг, саморегулівних організацій, фахівців вітчизняних та зарубіжних профучасників фондового ринку.
     Як зазначається у підсумковому прес-релізі, форум складався з п’яти сесій. Перша з них була присвячена обговоренню основних тенденцій вітчизняного та світового ринку боргових інструментів, перспектив запуску нових інструментів грошового ринку в Україні, а також російському досвіду у цій сфері. У роботі сесії взяли участь директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, член Нацкомфінпослуг Сергій Бірюк, голова правління ФБ ПФТС Ігор Селецький, начальник управління фінансових ринків «ІНГ Банк Україна» Андрій Потапов, заступник голови правління «Московської біржі» Андрій Шеметов та член правління АТ «Сбербанк Росії» Дмитро Золотько.
     Основним питанням другої сесії був аналіз шляхів залучення капіталу. Її учасники - член НКЦПФР Анатолій Амелін, голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко, Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов, керуючий партнер ІГ «УНІВЕР» Олексій Сухоруков розповіли про своє бачення методів підвищення привабливості вітчизняного ринку для українських емітентів та можливості для здійснення IPO на вітчизняних майданчиках.
     На заключній сесії першого дня конференції розглядалися актуальні питання функціонування саморегулівних організацій. Її учасники - Сергій Бірюк, президент ПАРД Олексій Кий та Генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко розглянули особливості роботи професійних асоціацій на вітчизняному фондовому ринку та варіанти моделей саморегулювання в Україні.
     Другий день форуму був повністю присвячений питанням інфраструктури фондового ринку. На сесії «Фінансові ринки СНД: тенденції розвитку та актуальні питання інтеграції», Анатолій Амелін, Олег Ткаченко, Ігор Селецький, Андрій Шеметов, а також представники «Петербурзької міжнародної товарно-сировинної біржі» та NASDAQ OMX ARMENIA обговорили сучасні вимоги до розрахунків та клірингу, роль держави в розвитку фінансових ринків, перспективи інтеграції фондових ринків країн СНД.
     У ході заключної сесії форуму, яка мала назву «Розрахунково-клірингова інфраструктура ринку», обговорювалися питання щодо особливостей функціонування Центрального депозитарію в нових ринкових реаліях та впливу технологій Розрахункового центру на український ринок цінних паперів. В цій сесії взяли участь Анатолій Амелін, Олег Ткаченко, Ігор Селецький, Андрій Шеметов, голова правління Розрахункового центру Дмитро Чугаєвський та радник голови наглядової ради Національного депозитарію України Володимир Ульянов.
     В рамках цьогорічного Форуму відбулися загальні збори членів Міжнародної асоціації бірж країн СНД (МАБ СНД), які зібрали керівників бірж країн Співдружності. На них було розглянуто організаційні та фінансові питання Асоціації, а також проаналізовано поточний стан і перспективи розвитку фінансових ринків країн СНД.
     Експерти МАБ СНД брали активну участь у секціях Форуму і ділилися своїм досвідом щодо розвитку біржових технологій, запуску нових інструментів та залучення клієнтів.

*****

Уряд погодив проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери»

     Кабінет Міністрів погодив проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери», розроблений НКЦПФР, повідомляє прес-служба Комісії.
     Як зазначив у своєму виступі на засіданні уряду Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, ключовою новацією цього регуляторного акта є запровадження на законодавчому рівні визначення поняття «кваліфікований інвестор» та передбачення механізму розміщення цінних паперів серед кваліфікованих інвесторів на фондовому ринку України. Перш за все, такі нововведення впроваджуються з метою обмеження доступу до ризикованих операцій некваліфікованих інвесторів. Цією ініціативою Комісія хоче захистити некваліфікованих інвесторів, так званих «пересічних громадян», від вкладення в досить ризикові інструменти, які пропонуються на ринку цінних паперів. Зазначені норми сприятимуть підвищенню ефективності інвестиційного клімату на вітчизняному фондовому ринку та адаптації національного законодавства до європейських стандартів. За словами Д.Тевелєва, подібні норми існують у багатьох країнах Європейського Союзу, а також у Російській Федерації.
     Документом передбачено покладання на Комісію завдання щодо встановлення порядку ведення Реєстру кваліфікованих інвесторів у цінні папери, критеріїв відповідності фінансових установ статусу кваліфікованого інвестора, визначення критеріїв ризикованості цінних паперів та деривативів. Також законопроектом пропонується встановити обмеження на здійснення розміщення (видачі) та обігу фінансових інструментів, які віднесенні до ризикових відповідно до критеріїв ризикованості, серед некваліфікованих інвесторів та запровадження механізму забезпечення такого обмеження.
     Згідно з рішенням уряду, законопроект було схвалено з незначними зауваженнями, які НКЦПФР доопрацює найближчим часом спільно з НБУ.

*****

НКЦПФР підтримує законопроект, що уточнює перелік повноважень регулятора

     НКЦПФР підтримує прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування адміністративних послуг, які надаються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку» (реєстраційний №3144), внесеного народним депутатом Д. Святашем, повідомляє прес-служба Комісії.
     За словами директора департаменту аналізу стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, документом передбачено уточнення переліку повноважень Комісії, що міститься у законі «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», та приведення його у відповідність до повноважень, які передбачені іншими законами та нормативно-правовими актами.
     Зокрема, до повноважень Комісії на рівні закону пропонується віднести видачу дублікатів, копій та переоформлення документів, які видаються НКЦПФР, - ліцензій, свідоцтв про реєстрацію випуску цінних паперів, свідоцтв про реєстрацію об’єднання професійних учасників фондового ринку та про надання статусу саморегулівної організації професійних учасників фондового ринку та інших документів. Наразі ці повноваження передбачені та надаються відповідно до нормативно-правових актів НКЦПФР.
     Законопроектом передбачене внесення відповідних змін до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про інститути спільного інвестування».
     Комісія розділяє позицію розробника документа та вважає, що прийняття законопроекту сприятиме послідовності державного регулювання ринку цінних паперів та узгодженню законодавства у цій сфері.

*****

Регулятор підтримує проект закону щодо удосконалення процедур стягнення штрафів
за порушення законодавства на фондовому ринку

     НКЦПФР підтримує прийняття Верховною Радою проекту закону «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» (щодо удосконалення процедур стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів)» (реєстраційний №3166), внесеного народними депутатами України М. Блавацьким та О. Кайдою, повідомляє прес-служба Комісії.
     Пояснюючи позицію регулятора, директор департаменту аналізу стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов зазначив, що законопроектом пропонується запровадження удосконаленого механізму стягнення штрафів за порушення законодавства на ринку цінних паперів, що дозволить у повному обсязі забезпечити оперативне надходження до Державного бюджету коштів, які не сплачуються у добровільному порядку.
     За інформацією М. Лібанова, у 2012 році Комісією було накладено штрафів за порушення законодавства на ринку цінних паперів на загальну суму 48,79 млн. грн. і тільки 3,22 млн. грн. з них було сплачено до Державного бюджету. Таким чином, проблема несплати накладених штрафів у добровільному порядку та потреба у вдосконаленні процедур примусового стягнення штрафів стоїть наразі дуже гостро. При цьому законопроект пропонує покласти виконання постанов про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді штрафу на державну виконавчу службу.
     Комісія підтримує якнайскоріше прийняття Верховною Радою цього документа за основу та в цілому. Його реалізація дозволить забезпечити гарантоване надходження до Держбюджету суми штрафів за правопорушення, які не сплачуються у добровільному порядку, а також підвищить відповідальність учасників фондового ринку.

*****

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Закону України
«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» щодо розкриття інформації»

     У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» щодо розкриття інформації» (реєстраційний №3299), розроблений Нацкомфінпослуг та внесений урядом. Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є посилення прозорості діяльності та розкриття інформації учасниками фінансового ринку.
     Документом, зокрема, передбачається:
- запровадження вимоги до фінансових установ, піднаглядних Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розкривати інформацію про себе та про послуги, які ними надаються, шляхом розміщення такої інформації в єдиній загальнодоступній інформаційній базі даних та на власних веб-сайтах (веб-сторінках) у мережі Інтернет;
- встановлення мінімального переліку інформації, що розміщуватиметься в названій інформаційній базі;
- забезпечення створення та функціонування зазначеної інформаційної бази Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

*****

НКЦПФР затвердила зміни щодо здійснення фінансового моніторингу
професійними учасниками ринку цінних паперів

     НКЦПФР схвалила Зміни до Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 19.07.2012 р. під №995, повідомляє прес-служба Комісії. Документ був розроблений відповідно до закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», а також з метою вдосконалення реалізації положень закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».
     Як зазначив директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра, документом розширено перелік осіб, які можуть проводити перевірку ділової репутації кандидата на посаду відповідального працівника та особи, що тимчасово виконує його обов’язки, уточнено відомості, які повинні міститись у висновку про перевірку ділової репутації кандидата на посаду відповідального працівника. Також було розширено вимоги до Правил проведення фінансового моніторингу в частині заходів, що вживаються щодо клієнтів з середнім ризиком.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до порядку складання та розкриття інформації КУА
та особами, що здійснюють управління активами НПФ

     НКЦПФР затвердила Зміни до Положення про порядок складання та розкриття інформації компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, повідомляє прес-служба регулятора.
     За словами т. в. о директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Віталія Дерев’янкіна, зміни до Положення розроблені з метою приведення документа у відповідність до норм законів «Про інститути спільного інвестування» та «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні». Так, регуляторний акт встановлює вимоги щодо термінів подання щоденного розрахунку вартості чистих активів ІСІ, щорічної інформації про результати діяльності ІСІ, складу фінансової звітності ІСІ та їх нерегулярної інформації. Окремими нормами визначені особливості розкриття інформації про результати діяльності та розрахунку вартості чистих активів ІСІ та річної фінансової звітності КУА.
     Прийняття нормативного акта сприятиме вдосконаленню порядку розкриття інформації КУА та захисту прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання порушень чинного законодавства на ринку цінних паперів.

*****

Комісія підбила підсумки щорічної конференції IOSCO

     НКЦПФР взяла участь у 38 щорічній конференції IOSCO (The International Organization of Securities Commissions - Міжнародної організації комісій з цінних паперів), яка відбулась у Люксембурзі, повідомляє прес-служба Комісії. Регулятора на заході представляли голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв та начальник відділу міжнародної співпраці НКЦПФР Ірина Чирікалова.
     За словами Д.Тевелєва, під час конференції регулятор мав можливість обговорити разом з представниками Генерального секретаріату IOSCO питання подальшої роботи щодо підписання Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією з IOSCO. Це дасть вітчизняному регулятору фондового ринку міжнародне визнання, доступ до обміну інформацією з країнами-членами IOSCO та дозволить Комісії застосовувати міжнародні практики у своїй діяльності. До того ж, з представниками вищого керівництва IOSCO було обговорено та отримано схвальні відгуки щодо першого етапу самооцінки Комісії на відповідність Принципам IOSCO.
     У ході форуму представникам Комісії вдалося поспілкуватися із закордонними колегами, зокрема, з Головою Ізраїльського регулятора фондового ринку, професором Шмуелем Хаузером, щодо попередньої згоди про укладання двосторонньої угоди в рамках міжурядового співробітництва. Також відбулася зустріч з представниками Clearstream, під час якої було обговорено питання української депозитарної реформи і отримано позитивну оцінку від представників організації щодо цих змін на вітчизняному ринку цінних паперів.
     Голова НКЦПФР має надію, що спільними зусиллями з міжнародними колегами інших фондових майданчиків Комісія започаткує нові проекти і отримає нові можливості для розвитку і вдосконалення ринків цінних паперів.
     В Комісії також зазначають, що український регулятор фондового ринку завжди демонструє відкритість та прозорість намірів щодо співпраці між країнами в сфері ринку цінних паперів та готовий до підтримання ініціатив, спрямованих на розвиток та підвищення ефективності діяльності ринку в цілому та його регулювання зокрема.

*****

НКЦПФР повідомляє про проміжні підсумки роботи щодо приведення діяльності емітентів
у відповідність до законодавства

     НКЦПФР у рамках своєї постійної роботи у напрямку приведення діяльності акціонерних товариств до вимог законодавства прийняла низку рішень щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених певними емітентами, повідомляє прес-служба Комісії.
      За словами члена НКЦПФР Євгена Воропаєва, захист прав інвесторів та забезпечення дотримання норм законодавства учасниками ринку є ключовими завданнями регулятора. Цей рік ознаменувався активними кроками Комісії в напрямку зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених акціонерними товариствами, що порушують вимоги законодавства, а саме не провели дематеріалізацію та не внесли необхідні зміни до статуту та інших внутрішніх документів. Ці дії регулятора є наслідком бездіяльності емітентів, але обіг цінних паперів може бути поновлено після усунення товариствами порушень.
     Є. Воропаєв рекомендував інвесторам бути уважними при здійсненні операцій з купівлі-продажу, адже цінні папери деяких емітентів, що перебувають у лістингу, можуть бути включені до переліку, щодо якого були схвалені рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів.

*****

У серпні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди залучили
1,41 млрд. руб., а у січні-серпні - 14,81 млрд. руб.

     Згідно з даними сайту Investfunds.ru у серпні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) залучили 1,41 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 вересня 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,24 грн.). Відкриті фонди залучили 1,42 млрд. руб., а інтервальні фонди - втратили 13,07 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 1,6 млрд. руб., у фонди грошового ринку - 263,92 млн. руб., у фонди фондів - 50,53 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 408,2 млн. руб., змішані фонди - 45,47 млн. руб., індексні фонди фондів - 41,91 млн. руб., фонди товарного ринку - 10,07 млн. руб.
     У січні-серпні 2013 року приплив коштів у відкриті та інтервальні пайові інвестиційні фонди Росії становив 14,81 млрд. руб. Відкриті фонди залучили 15,27 млрд. руб, а інтервальні - втратили 462,7 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 21,22 млрд. руб., у фонди фондів - 232,4 млн. руб., у фонди грошового ринку - 150,04 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 4,8 млрд. руб., змішані фонди - 1,15 млрд. руб., індексні фонди - 708,68 млн. руб., фонди товарного ринку - 134,04 млн. руб.,

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 9,28 пункту,
а Індекс українських акцій зріс на 8,48 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 27.09.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
796 376 710,63
293,17
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 27.09.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
27 689 908
850,49
 
*****
Протягом серпня 2013 року сума державного та гарантованого
державою боргу України зменшилася на 1,25%
 
     За станом на 31 серпня 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 546 336 068,55 тис. грн. або $68 351 816,42 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 288 244 651,79 тис. грн. (52,76% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $36 062 135,84 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 258 091 416,76 тис. грн. (47,24%) або $32 289 680,58 тис., повідомляє Міністерство фінансів.
     Державний борг України становив 445 049 752,99 тис. грн. (81,46% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $55 679 939,08 тис., державний зовнішній борг - 207 860 393,55 тис. грн. (38,05%) або $26 005 303,84 тис., державний внутрішній борг - 237 189 359,44 тис. грн. (43,41%) або $29 674 635,24 тис.
     Гарантований державою борг України дорівнював 101 286 315,56 тис. грн. (18,54%) або $12 671 877,34 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 80 384 258,24 тис. грн. (14,71%) або $10 056 832,00 тис.; гарантований внутрішній борг - 20 902 057,32 тис. грн. (3,83%) або $2 615 045,34 тис.
     Протягом серпня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України зменшилася у гривневому еквіваленті на 1,25% або на 6 928 978,05 тис. грн. 
 
*****
Середня заробітна плата в Україні у серпні 2013 року дорівнювала 3 304 грн.
 
     За інформацією Державної служби статистики у серпні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 304 грн., що виявилося на 3,7% більше показника липня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 3%. В свою чергу, у серпні 2013 року у порівнянні із серпнем 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 7,5%, а реальна - на 8,1%.
     У січні-серпні 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 222 грн., що на 8,7% більше показника січня-серпня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 9,3%. Загальна кількість штатних працівників за серпень знизилася на 0,2% і за станом на кінець місяця склала 10 124,7 тис. осіб.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24