Новини УАІБ

23 вересня 2013

Парламент прийняв за основу проект закону «Про внесення змін
до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів»

       Верховна Рада прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» (реєстраційний №2013а), розроблений НКЦПФР та внесений урядом.
       Документом передбачається внести зміни до Цивільного, Господарського та Господарсько-процесуального кодексів, а також законів «Про господарські товариства», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про акціонерні товариства», повідомляє пресс-служба Комісії
       Як зазначив член НКЦПФР Анатолій Амелін, цим проектом запроваджується один з ефективних інструментів захисту прав інвесторів - похідний позов. Таким чином, вітчизняна законодавча база наближається до міжнародних стандартів. Механізм похідного позову полягає у наданні акціонерам, що володіють не менш ніж 5% акцій, права звернутися до суду від імені акціонерного товариства для притягнення до відповідальності посадових осіб АТ за збитки, завдані їх незаконними діями.
       В українській практиці є досить поширеною ситуація, коли посадові особи товариства або контролюючий акціонер завдають шкоди АТ через вимивання активів та вилучення прибутку і, при цьому, блокують будь-які спроби акціонерів оскаржити такі дії чи притягнути винних посадових осіб до відповідальності за непрямі збитки власників акцій, зниження капіталізації компанії, несплату дивідендів тощо.
       А. Амелін також додав, що відповідний механізм похідного позову успішно застосовується у корпоративному законодавстві переважної більшості країн світу.

*****

Кабінет Міністрів схвалив законопроект, що врегулює
інтереси міноритаріїв та мажоритаріїв

       Кабінет Міністрів схвалив проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера - власника 95 відсотків акцій товариства)», розроблений НКЦПФР, повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами члена НКЦПФР Анатолія Амеліна, проблема паритетного врахування інтересів власників великих пакетів акцій і міноритаріїв у законодавстві багатьох країн значною мірою вирішується шляхом застосування прав на обов’язковий викуп акцій - сквіз-аут (squeeze-out). Ця процедура спрямована на захист міноритарного акціонера, якому як компенсація пропонується викуп належних йому акцій за справедливою ціною. Адже, у випадку придбання акціонером великого пакету акцій, дрібні акціонери повністю виключаються із процесів, які впливають на роботу компанії і прийняття рішень на зборах. Крім того, при зосередженні в руках одного акціонера такого пакету ліквідність міноритарного пакета може знизитися і міноритаріям буде складно реалізувати свої акції за вигідною ціною на публічному ринку.
       Згідно з новим законопроектом, мажоритарні акціонери при зосередженні ними 95% акцій набувають права вимагати від решти акціонерів продажу належних їм акцій, а, в той же час, міноритарії мають запропонувати свої пакети цінних паперів мажоритаріям. При цьому у документі передбачено механізм визначення справедливої ціни акцій з дотриманням інтересів усіх акціонерів.
       Анатолій Амелін також підкреслив, що процедура сквіз-аут спрямована на унеможливлення рейдерського захвату підприємств. Так, за захистом своїх порушених прав до суду може звернутися будь-який акціонер, навіть власник однієї акції, який буде незадоволений невеликим технічним огріхом у процедурі ухвалення рішень загальними зборами акціонерів тощо. Таким чином, ця ініціатива Комісії спрямована на дотримання паритету у захисті інтересів міноритаріїв і мажоритаріїв. 

*****

За перше півріччя 2013 року загальні активи НПФ України зросли на 10,3%

       Згідно з даними Нацкомфінпослуг, протягом першого півріччя 2013 року кількість недержавних пенсійних фондів, внесених до Державного реєстру фінансових установ, зменшилася з 94 до 89, а адміністраторів НПФ - з 37 до 34.
       В цілому, за станом на початок липня поточного року адміністраторами недержавних пенсійних фондів було укладено 61,3 тис. пенсійних контрактів (на 0,1% менше показника початку 2013 р.) з 49,79 тис. вкладниками, з яких 2,37 тис. вкладників (або 4,8%) - це юридичні особи, а 47,42 тис. вкладників (або 95,2%) - фізичні особи. При цьому порівняно з початком 2013 р. кількість контрактів з юридичними особами зменшилася на 2,2%, а з фізичними особами - зросла на 0,5%.
       На звітну дату кількість учасників недержавних пенсійних фондів за укладеними пенсійними контрактами становила 588,5 тис. осіб (на 0,6% більше показника початку 2013 р.).
       Серед учасників НПФ переважну більшість становили особи віком від 25 до 50 років (64,2%) та особи віком від 50 до 60 років (24,2%). Частка учасників НПФ вікової групи старше 60 років дорівнювала 7,6%, а вікової групи до 25 років - 4%.
       Цікавим є той факт, що більшість учасників недержавних пенсійних фондів становлять чоловіки. Причому у віковій групі старше 60 років їхня кількість перевищує кількість жінок більш ніж удвічі.
       Загальний обсяг сплачених пенсійних внесків за січень-червень поточного року збільшився на 9,8% і за станом на початок липня дорівнював 1 442,7 млн. грн.
       Пенсійні виплати (одноразові та на визначений строк) на звітну дату становили 274,3 млн. грн., збільшившись на 8,9% порівняно із початком року. В цілому, недержавними пенсійними фондами було здійснено пенсійних виплат (одноразово та на визначений строк) 68,86 тис. учасникам, що склало 11,7% від їх загальної кількості.
       Загальний обсяг активів, сформованих недержавними пенсійними фондами, за станом на початок липня 2013 року дорівнював 1 831,9 млн. грн., що виявилося на 10,3% більше показника початку поточного року.
       Структура загальних активів недержавних пенсійних фондів на звітну дату була такою: банківські депозити - 37,2%; корпоративні облігації - 31%; акції українських емітентів - 14,3%; облігації внутрішньої державної позики - 10%; нерухомість - 3,3%; банківські метали - 0,8%; муніципальні облігації - 0,4%; інші активи - 3%.
       Сума інвестиційного доходу недержавних пенсійних фондів, за станом на звітну дату, дорівнювала 685,9 млн. грн. (на 10,6% більше показника початку 2013 року).
       Витрати, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, становили 121,5 млн. грн. або 6,6% від загальної суми активів НПФ.
       Основна частина таких витрат припадала на оплату послуг з управління активами пенсійного фонду - 85,1 млн. грн. або 70% від загальної суми витрат. Витрати на оплату послуг з адміністрування пенсійного фонду становили 25,74 млн. грн. (21%), а на оплату послуг зберігача, який здійснює зберігання активів пенсійного фонду, - 6,53 млн. грн. (5%). Витрати на послуги, пов’язані із здійсненням операцій із пенсійними активами, які надаються третіми особами, складали 2,1 млн. грн. (2%), інші витрати - 2,03 млн. грн. (2%).

*****

НКЦПФР зробила черговий крок щодо приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

       НКЦПФР на постійній основі оприлюднює результати роботи в напрямку приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства», зокрема, тих АТ, що не подають звітність до регулятора, повідомляє прес-служба Комісії.
       Як зазначив член НКЦПФР Євген Воропаєв, Комісія прийняла низку рішень щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо 1 075 емітентів, які розташовані на території, підпорядкованій Центральному територіальному департаменту, Західному, Кримському, Одеському, Південному, Східному, Прикарпатському, Донбаському територіальним управлінням НКЦПФР. При цьому регулятор і надалі має намір планомірно приводити діяльність емітентів у відповідність до законодавства, і ці результати не є фінальними. У Комісії сподіваються, що система подачі інформації до регулятора буде безперебійною, а емітенти будуть дотримуватись норм чинного законодавства.
       Нагадаємо, що регулятор також проводить роботу щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів емітентів, що не привели свою діяльність у відповідність до законодавства та не провели дематеріалізацію своїх цінних паперів і не внесли необхідні зміни до статуту.

*****

Комісія нагадує, що термін видачі ліцензій для депозитарних установ спливає

       НКЦПФР акцентує увагу зберігачів цінних паперів на нагальній необхідності отримання ліцензії на ведення діяльності депозитарної установи, повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами директора департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, згідно із чинним законодавством, зберігачі цінних паперів, які мають намір продовжувати провадити депозитарну діяльність після набрання чинності законом «Про депозитарну системи України», повинні до 12 жовтня 2013 року отримати ліцензію на провадження діяльності депозитарної установи.
       З початку липня поточного року діє новий порядок видачі ліцензій, відповідно до якого на розгляд документів для отримання ліцензій відводиться від трьох до шести місяців. В той же час, на жаль, основний масив документів на видачу ліцензій поступає до регулятора тільки зараз. При цьому з 354 зберігачів цінних паперів, які існують в Україні, тільки 71 отримав нову ліцензію.
       І. Курочкіна зауважила, якщо станом на 12 жовтня зберігач не отримає ліцензію депозитарної установи, здійснення ним депозитарної діяльності, а саме депозитарних операцій, не передбачених Положенням про припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, буде вважатися безліцензійною діяльністю, що потягне за собою правозастосування з боку НКЦПФР.
       Найближчим часом у Комісії із залученням СРО планується нарада щодо обговорення питань, пов’язаних з ліцензуванням депозитарної діяльності.

*****

НКЦПФР розробила правила використання електронних документів
професійними учасниками депозитарної системи

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Порядку обміну, зберігання та знищення електронних документів, що використовуються професійними учасниками депозитарної системи України», повідомляє прес-служба Комісії.
       Як зазначив начальник управління інформаційних технологій НКЦПФР Андрій Заїка, документ був розроблений для встановлення загальних правил діяльності суб’єктів інформаційної діяльності професійних учасників депозитарної системи України, пов’язаної з обігом електронних документів, їх зберіганням та знищенням. Відтепер інформаційна діяльність професійних учасників депозитарної системи буде здійснюватися у рамках правовідносин між Центральним депозитарієм та депозитарними установами.

*****

Міністерство фінансів у серпні 2013 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 0,9 млрд. грн. та $0,2 млрд.

       У серпні 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 0,9 млрд. грн. та $0,2 млрд., повідомляє Національний банк. В цілому, з початку року було здійснено розміщення ОВДП в національній валюті на суму 33,7 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $3,7 млрд.
       Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у серпні становила 13,48% річних, а в іноземній - 8,12%. З початку року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 13,19%, а в іноземній валюті - 7,86%.
       Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 8 млрд. грн. з дохідністю 14,3% річних.
       Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 38,1 млрд. грн., у тому числі основний борг - 24,5 млрд. грн., сплата доходу - 13,6 млрд. грн.
       За станом на початок вересня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 232,57 млрд. грн. З них, облігації обсягом 137,78 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 81,16 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 4,24 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 9,39 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

Загальні активи найбільших 300 пенсійних фондів світу
у 2012 році зросли на 9,8%

       Згідно з даними нового дослідження компанії The Towers Watson, сукупні активи найбільших 300 пенсійних фондів світу у 2012 році зросли на 9,8% до $14 трлн. (у 2011 році вони зросли на 1,9%). У результаті, на їх частку припало 47% від загальних активів усіх світових пенсійних фондів. Ця динаміка виявилася нижчою ніж у докризовому 2007 року, коли сукупні активи найбільших 300 пенсійних фондів зросли на 14,4%.
       Експерти зазначають, що минулорічне зростання пенсійних активів свідчить про відновлення стабільності ринку та повернення його інвестиційної привабливості. Однак інвесторам слід враховувати ризики, пов’язані з кризою в Єврозоні та наявністю значних обсягів боргів у багатьох країн світу.
       У цілому протягом 2007-2012 роках сукупні активи 300 пенсійних фондів зросли на 17,2%. Лідерами за темпами зростання у цей період виявилися пенсійні фонди країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, сукупні активи яких збільшилися на 6,7%. Активи пенсійних фондів країн Європи зросли на 5,5%, а фондів країн Північної Америки - навпаки знизилися на 0,5%. Активи пенсійних фондів інших регіонів світу зросли майже на 11%.
       Найбільшу кількість пенсійних фондів (124) в останньому рейтингу 300 найбільших пенсійних фондів мають США. При цьому на частку американських фондів припало 40,5% загального обсягу активів усіх 300 установ. Друга позиція за кількістю фондів (26) належала Великобританії, на частку її установ припало 28,5% від загального обсягу активів.
       На частку фондів країн Азійсько-Тихоокеанського регіону припало 26,3% загального обсягу активів усіх 300 фондів, а на частку фондів інших країн світу - 4,7%.
       Згідно з рейтингом, п’ятьма найбільшими пенсійними фондами світу (за обсягом активів) у 2012 р. були Government Pension Investment (Японія) - $1 292 млрд., Government Pension Fund (Норвегія) - $713 млрд., National Pension (Південна Корея) - $368 млрд., Central Provident Fund (Сінгапур) - $188 млрд. та Canada Pension (Канада) - $184 млрд.
       Структура 300 пенсійних фондів за їх типами була такою: суверенні пенсійні фонди (28% від загального обсягу активів та 9% від загальної кількості фондів); пенсійні фонди державних установ та підприємств (38% та 36%); корпоративні пенсійні фонди (20% та 35%); приватні пенсійні фонди (14% та 20%).
       Структура активів фондів за видами пенсійних схем була такою: пенсійні фонди з визначеними виплатами (DB) - 68,5%; пенсійні фонди з визначеними внесками (DC) - 20,2%; резервні фонди - 10,6%; змішані фонди - 0,7%. Торік DB активи зросли на 7,6%, DC активи - на 12,4%, активи резервних фондів - на 17,6%, змішаних фондів - на 6,8%.
       Варто зазначити, що пенсійні фонди зі схемами DB превалюють у країнах Північної Америки (де частка їх активів становить 79,1% від загального обсягу активів усіх пенсійних фондів регіону), Азійсько-Тихоокеанського регіону (74,6%) та Європи (55,4%). В інших країнах світу превалюють пенсійні схеми DC.
       У дослідженні компанії The Towers Watson окремо було проаналізовано діяльність 20 найбільших пенсійних фондів світу. Згідно з рейтингом, у 2012 році їх сукупні активи зросли на 8,6% до $5,5 трлн. (у 2011 році вони зросли на 3,06%). У результаті, на їх частку припало 39,3% від загальних активів усіх світових пенсійних фондів (у 2011 році - 39,7%).
       У цілому протягом 2007-2012 роках сукупні активи 20 найбільших пенсійних фондів світу зросли на 25%. Аналіз напрямків інвестування активів цих установ свідчить, що 46% з них було вкладено в облігації, 38% - в акції, а решта 16% інвестовано в альтернативні фінансові інструменти або знаходилися у вигляді готівки.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,67 пункту,
а Індекс українських акцій - на 11,21 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 20.09.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
164 816 760,01
302,45
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 20.09.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
25 622 546
842,01
 
*****
У серпні 2013 року Індекс промислового виробництва в Україні
становив 94,6%, а з початку року - 94,8%
 
       Згідно з даними Державної служби статистики у серпні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 94,6% (з початку року - 94,8%). При цьому у серпні поточного року у порівнянні із липнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 2,5%.
       У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у серпні 2013 року у порівнянні із серпнем 2012 року відбулося зростання промислового виробництва на 1,1% (з початку року - падіння на 0,9%), у переробній промисловості - падіння на 9% (з початку року - на 7,7%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - падіння на 1,8% (з початку року - на 3,5%).
 
*****
У січні-серпні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 33,9 млрд. грн.,
що на 15,1% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року
 
       У січні-серпні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 33,9 млрд. грн., що на 15,1% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року, повідомляє Державна служба статистики.
       За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 82% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (10,5% та 7,5% відповідно). У січні-червні найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24