Новини УАІБ

02 вересня 2013

Відбулося засідання Ради УАІБ

       29 серпня 2013 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. Члени Ради заслухали інформацію Дирекції щодо проекту Закону України «Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку», підготовлений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та підтвердили позицію Асоціації про неприйнятність положень законопроекту, які визначають участь КУА у цьому Фонді як обов’язкову умову провадження професійної діяльності. Рада доручила Дирекції УАІБ після офіційного оприлюднення тексту проекту Закону підготувати та направити до державних органів відповідні зауваження та пропозиції.
       Також члени Ради обговорили проблемні питання, які виникають у зв’язку з набуттям чинності з 12.10.13р. Закону України «Про депозитарну систему України» і доручили Дирекції здійснювати моніторинг ситуації та оперативно інформувати КУА.
       Учасники засідання розглянули питання про виключення з членів УАІБ ТОВ «КУА «ЮБК Естет Менеджмент» (м. Ялта) та ТОВ «КУА «Мідкап Естет Менеджмент» (м. Харків) у зв’язку із закінченням у них терміну дії ліцензії.
       Крім цього Рада прийняла рішення про виключення зі складу кандидатів у члени УАІБ ТОВ «Інфініті Капітал Менеджмент» (м. Київ) у зв’язку з відмовою НКЦПФР у видачі ліцензії.
       Учасники засідання обговорили та затвердили зміни до Методики ренкінгування компаній з управління активами та інститутів спільного інвестування (пайових та корпоративних інвестиційних фондів) за результатами їхньої діяльності та Методики підготовки щотижневих та щомісячних аналітичних оглядів відкритих інститутів спільного інвестування, якими, зокрема, запроваджуються щоквартальні ренкінги венчурних ІСІ.
       Наступне засідання Ради відбудеться 26 вересня 2013 року.

*****

У парламенті зареєстровано законопроект «Про Фонд гарантування вкладів та інвестицій фізичних осіб»

       У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про Фонд гарантування вкладів та інвестицій фізичних осіб» (реєстраційний №3132), внесений народним депутатом В. Ар’євим. Документом встановлюються правові, фінансові та організаційні засади функціонування Фонду гарантування вкладів та інвестицій фізичних осіб, порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами та здійснення компенсаційних виплат інвесторам, які втратили свої кошти та/або цінні папери внаслідок недоступності інвестицій.
       Учасниками Фонду, згідно законопроекту, маю стати фінансові установи, а саме банки, кредитні спілки, установи накопичувального пенсійного забезпечення, торговці цінними паперами, які отримали ліцензію на провадження діяльності з управління цінними паперами, компанії з управління активами, що здійснюють управління активами пайового інвестиційного фонду, емісія інвестиційних сертифікатів якого здійснена шляхом публічного (відкритого) розміщення та корпоративні інвестиційні фонди, емісія акцій яких здійснена шляхом публічного (відкритого) розміщення.
       Передбачається, що участь фінансових установ у Фонді буде обов’язковою. Фінансова установа набуватиме статусу учасника Фонду в день отримання нею відповідної ліцензії на здійснення професійної діяльності на фінансовому ринку.

*****

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законів України
щодо упорядкування адміністративних послуг, які надаються Національною комісією
з цінних паперів та фондового ринку»

       У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування адміністративних послуг, які надаються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку» (реєстраційний №3144), внесений народним депутатом Д. Святашем. Документом пропонується передбачити на рівні закону повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, які в даний час передбачені та надаються відповідно до її нормативно-правових актів. Це, насамперед, стосується, видачі дублікатів, копій та переоформлення документів, які видаються Комісією, - ліцензій, свідоцтв про реєстрацію випуску цінних паперів, свідоцтв про реєстрацію об’єднання професійних учасників фондового ринку та про надання статусу саморегулівної організації професійних учасників фондового ринку та інших документів.

*****

НКЦПФР продовжує роботу щодо приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

       НКЦПФР на постійній основі оприлюднює результати роботи щодо приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства», повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами члена НКЦПФР Євгена Воропаєва, регулятор здійснив черговий крок по приведенню діяльності акціонерних товариств до норм законодавства. Так, Комісія прийняла низку рішень щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів певних емітентів. Однак, це ще не фінальний етап даної роботи, регулятор і надалі має намір планомірно приводити діяльність емітентів у відповідність до законодавства.
       У Комісії сподіваються, що такі ініціативи підвищать рівень прозорості та надійності учасників ринку цінних паперів. За словами Є. Воропаєва, найближчим часом очікується прийняття ще близько 5 тис. подібних рішень.

*****

Регулятор затвердив ряд документів щодо клірингової діяльності

       НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Вимог до договору про проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу», «Про затвердження Вимог до договору про проведення грошових розрахунків за результатами клірингу», «Про затвердження Вимог до договору про обслуговування клірингової установи та Розрахункового центру» та «Про затвердження Вимог до договору про кліринг та розрахунки за правочинами щодо цінних паперів (про надання клірингових послуг)», повідомляє прес-служба Комісії.
       Як зазначила т. в. о. директора департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Оксана Сальчук, Комісія розробила та впроваджує ряд нормативно-правових актів, які чітко прописують вимоги до зазначених договорів. Так, Договір про проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу укладається між особою, що здійснює кліринг, та Центральним депозитарієм цінних паперів, відповідно до якого між особою, що здійснює кліринг, та ЦД здійснюється обмін інформацією, необхідною для проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу. ЦД на підставі отриманої від особи, що здійснює кліринг, інформації виконує депозитарні операції на рахунках у цінних паперах клієнтів ЦД з метою забезпечення виконання правочинів щодо цінних паперів, облік яких відповідно до компетенції, встановленої законом «Про депозитарну систему України», здійснює ЦД, вчиненими на фондовій біржі та поза фондовою біржею з дотриманням принципу «поставка цінних паперів проти оплати.
       О. Сальчук наголосила, що договір про проведення грошових розрахунків за результатами клірингу укладається між Розрахунковим центром та кліринговою установою, відповідно до якого між ними відбувається обмін даними, необхідними для здійснення грошових розрахунків за результатами клірингу з метою забезпечення виконання правочинів щодо цінних паперів, вчинених на фондовій біржі та поза нею.
       Договір про обслуговування клірингової установи та договір про обслуговування Розрахункового центру укладається між кліринговою установою, Розрахунковим центром та ЦД, відповідно до якого ЦД в установленому Комісією порядку на рахунках у цінних паперах клірингової установи та Розрахункового центру здійснює зберігання та веде облік цінних паперів, які використовуються такою особою для створення системи управління ризиками та гарантій з виконання зобов’язань за договорами щодо цінних паперів відповідно до встановленої законом «Про депозитарну систему України» компетенції.
       Договір про кліринг та розрахунки за правочинами щодо цінних паперів (про надання клірингових послуг) укладається між особою, що здійснює кліринг, та фондовою біржею, відповідно до якого між цими особами здійснюється обмін інформацією, необхідною для забезпечення виконання укладених на фондовій біржі правочинів щодо цінних паперів.
       За словами О. Сальчук, прийняті рішення спрямовані на забезпечення виконання правочинів щодо цінних паперів та сприятимуть захисту прав учасників фондового ринку та дотримання ними вимог законодавства.

*****

НКЦПФР схвалила Порядок проведення перевірок
діяльності емітентів цінних паперів

       НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження змін до Порядку проведення перевірок діяльності емітентів цінних паперів», повідомляє прес-служба регулятора. Як повідомив директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра, Комісія докладає чимало зусиль для того, аби діяльність регулятора у сфері проведення перевірок діяльності емітентів цінних паперів була не тільки ефективною, але й комфортною для представників фондового ринку. Ці нововведення стануть ще одним кроком до налагодження ефективних комунікацій з представниками ринку цінних паперів, адже вони мають на меті зменшити навантаження на емітентів цінних паперів, які перевіряються НКЦПФР.
       Перш за все, зазначеними змінами буде спрощена процедура початку проведення перевірки, а також врегульовано питання проведення перевірок тих аспектів, які вже перевірялися раніше.

*****

НКЦПФР підготувала положення щодо визначення
ознак фіктивності емітентів цінних паперів

       Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до переліку (списку) емітентів, що мають ознаки фіктивності, повідомляє прес-служба регулятора. 
       Положення визначає ознаки фіктивності емітента та його цінних паперів, порядок прийняття рішення щодо визначення цінних паперів фіктивними та порядок включення/виключення емітента до переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності. Ключовими ознаками, за якими можна оцінювати фіктивність емітента на ринку цінних паперів, є відсутність емітента за заявленим місцезнаходженням та неподання емітентом до Комісії регулярної інформації, - зазначає Алла Папаіка, директор департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів НКЦПФР.
       Комісія протягом десяти робочих днів з дати прийняття рішення про визнання емітента таким, що відповідає ознакам фіктивності, буде здійснювати його опублікування в офіційному друкованому виданні та оприлюднення на офіційному веб-сайті регулятора.                   Так, емітент буде вважатися таким, що має ознаки фіктивності, з моменту опублікування зазначеного рішення в офіційному друкованому виданні НКЦПФР.
       Цей регуляторний акт розроблено відповідно до статті 7, 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», статті 153 розділу ІІІ та статті 170 розділу IV Податкового кодексу України в рамках постійної роботи Комісії щодо виявлення так званих фіктивних емітентів та фіктивних цінних паперів.
       Найближчим часом документ буде направлено до Міністерства юстиції України для проходження державної реєстрації.

*****

За станом на початок серпня 2013 року в Україні було зареєстровано 1 949 корпоративних та пайових інвестиційних фондів, з них, 349 КІФ та 1 600 ПІФ

       Згідно з даними НКЦПФР за станом на початок серпня 2013 року Комісією було видано 1 428 ліцензій професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 595 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 356 ліцензій на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 120 ліцензій на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 343 ліцензії на провадження діяльності з управління активами; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
       Кількість професійних учасників фондового ринку з урахуванням суміщення декількох видів професійної діяльності становила 1 029. При цьому 341 учасник був торговцем-зберігачем (114 банків), серед них 31 учасник - торговцем-зберігачем-реєстратором (16 банків). 15 учасників були зберігачами-реєстраторами. Два депозитарії мали ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність.
       На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 949, з них, 349 КІФ та 1 600 ПІФ.
       Обсяг залучених інвестицій в економіку України через інструменти фондового ринку протягом січня-липня поточного року становив 65,85 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2012 року цей показник збільшився на 6,09 млрд. грн.
       За звітний період НКЦПФР було зареєстровано 115 випусків акцій загальним обсягом 23,9 млрд. грн. Такий показник виявився на 11,06 млрд. грн. більше результату аналогічного періоду 2012 року.
       Значні за обсягом випуски акції зареєстровано такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу: ПАТ АКБ «Імексбанк»; ПАТ «Креді Агріколь Банк»; ПАТ «Банк Русский стандарт»; ПАТ «МетаБанк», ПАТ «Державний ощадний банк України»; ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк»; ПАТ «Банк «Портал»; ПАТ «БМ Банк»; ПАТ АБ «Український бізнес банк»; ПАТ АКБ «Конкорд», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку», ПАТ Банк «Юнісон».
       Також, у січні-липні Комісією було зареєстровано 134 випуски облігацій підприємств на загальну суму 19,01 млрд. грн. або на 863,16 млн. грн. менше показника аналогічного періоду 2012 року.
       Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-липень поточного року, становив 20,86 млрд. грн., що виявилося на 8,73 млрд. грн. більше показника січня-липня 2012 року. Обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився порівняно з січнем-липнем 2012 року на 7,1 млрд. грн. та дорівнював 2,08 млрд. грн.
       Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у січні-липні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 126,88 млрд. грн. або на 106,06% та дорівнював 246,51 млрд. грн.
       Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 2,9% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному - 97,1%
       Найбільший обсяги торгів (179,29 млрд. грн. або 72,73% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.
       Обсяги торгів корпоративними облігаціями дорівнювали 26,49 млрд. грн., акціями - 24,44 млрд. грн., похідними цінними паперами - 12,57 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 3,1 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,62 млрд. грн.
       На ФБ «Перспектива» у січні-липні поточного року було укладено угод на загальну суму 168,57 млрд. грн., на ФБ ПФТС - на суму 56,52 млрд. грн., а на «Українській біржі» - на суму 7,83 млрд. грн.
       Обсяги торгів на інших організаторах торгівлі були такими: ПФБ - 6,15 млрд. грн.; КМФБ - 5,42 млрд. грн.; СЄФБ - 720,84 млн. грн.; УМФБ - 592,28 млн. грн.; УФБ - 537,09 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 175,21 млн. грн.; УМВБ - 1,26 млн. грн.

*****

Приватизовані підприємства отримали 22,95 млрд. грн. інвестицій

       Згідно з даними Фонду держмайна, результати перевірок стану виконання інвестиційних зобов’язань та інших зобов’язань, виражених у грошовій формі, здійснені у ІІ кварталі 2013 року, показали, що такі зобов’язання містять 880 договорів купівлі-продажу пакетів акцій, 389 договорів купівлі-продажу об’єктів малої приватизації та 88 договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва.
       Цими договорами передбачено інвестування підприємств в 1995-2018 роки на загальну суму 12,6 млрд. грн., $2,24 млрд. та 19,26 млн. євро. У тому числі, за станом на 01.07.2013 р., обсяги інвестицій мали дорівнювати 9,54 млрд. грн., $1,5 млрд., 19,26 млн. євро.
       Фактично на звітну дату приватизовані підприємства отримали 11,62 млрд. грн., $1,82 млрд. та 72 млн. євро, що у перерахунку на національну валюту становить 22,95 млрд. грн.
       Договорами купівлі-продажу пакетів акцій передбачено надходження до них у 1995-2018 роках коштів на загальну суму 8,65 млрд. грн., $1,46 млрд. та 19,26 млн. євро. Фактично, починаючи з 1995 року, підприємствами вже отримано інвестицій у сумі 10,39 млрд. грн., $1,8 млрд. та 72 млн. євро.

*****

У власність держави повернуто 307 приватизованих об’єктів

       За станом на початок липня 2013 року, у власність держави (за накопичувальним підсумком) було повернуто 307 об’єктів приватизації, з яких, 83 пакетів акцій, 53 єдиних майнових комплексів та 171 об’єктів незавершеного будівництва, інформує Фонд держмайна.
       За 128 договорами продовжується претензійно-позовна робота щодо їх розірвання (визнання недійсними) і повернення відчужених за ними об’єктів у державну власність. З них, 16 - це пакети акцій, 11 - єдині майнові комплекси та 101 - об’єкти незавершеного будівництва.
       Із загальної кількості об’єктів приватизації, повернутих у державну власність, повторно продано 163 об’єкти, а саме 49 пакетів акцій, 83 об’єктів незавершеного будівництва, 31 єдиний майновий комплекс. Загальна сума коштів, отриманих від їх продажу, за накопичувальним підсумком становить 98,64 млн. грн.

*****

Наглядова рада ПАТ «Фондова біржа ПФТС» схвалила рішення про консолідацію
Біржі з ПАТ «Українська біржа»

       Минулого тижня відбулось засідання Наглядової ради ПАТ «Фондова біржа ПФТС», на якому були розглянуті пропозиції Робочої групи щодо об’єднання біржі ПФТС та «Української біржі» та можливих механізмів його здійснення, повідомляє прес-служба Біржі.
       За результатами засідання були прийняті такі рішення:
-  підтримати пропозицію Робочої групи ПФТС щодо доцільності консолідації шляхом приєднання ПАТ «Українська біржа» до ПАТ «Фондова біржа ПФТС»;
- рекомендувати Робочій групі ПФТС провести переговори з аналогічною Робочою групою при Біржовій (наглядовій) раді ПАТ «Українська біржа» з метою з’ясування можливості та умов прийняття пропозицій Наглядової ради ПАТ «Фондова біржа ПФТС» щодо консолідації у формі приєднання ПАТ «Українська біржа» до ПАТ «Фондова біржа ПФТС»;
- у разі схвалення Біржовою Радою ПАТ «Українська біржа» варіанту консолідації бірж, запропонованого Робочою групою ПАТ «Фондова біржа ПФТС», провести оцінку вартості ПАТ «Фондова біржа ПФТС» для цілей об’єднання.

*****

У першому півріччі 2013 року відбулося зростання
 активів пенсійних фондів Болгарії

       За інформацією Комісії з фінансового нагляду Болгарії (КФН), на початку липня поточного року в рамках другого рівня пенсійної системи цієї країни функціонувало 9 професійних пенсійних фондів та 9 універсальних пенсійних фондів, а в рамках третього рівня - 9 добровільних пенсійних фондів та один добровільний пенсійний фонд з професійною схемою.
       За перше півріччя поточного року обсяги активів професійних пенсійних фондів зросли на 7% - з 568,9 млн. левів до 608,7 млн. левів (за офіційним курсом НБУ за станом 1 липня 2013 року 1 лев дорівнював 5,3 грн.). При цьому кількість учасників цих установ зросла з 256,3 тис. до 259 тис. осіб.
       Структура активів професійних пенсійних фондів Болгарії за станом на початок липня поточного року була такою: державні цінні папери (в тому числі іноземні) - 28,93%; акції - 27,59%; корпоративні облігації - 23,26%; банківські депозити - 15%; муніципальні облігації - 2,14%; іпотечні цінні папери - 0,03%; інші активи - 3,05%.
       Обсяги активів універсальних пенсійних фондів Болгарії за звітний період зросли на 9,4% - з 4,49 млрд. левів до 4,91 млрд. левів, а кількість учасників цих установ збільшилась з 3,24 млн. до 3,28 млн. осіб.
       Структура активів універсальних пенсійних фондів Болгарії на початку липня 2013 року була такою: державні цінні папери (в тому числі іноземні) - 33,94%; корпоративні облігації - 22,94%; акції - 22,73%; банківські депозити - 15,6%; муніципальні облігації - 1,95%; іпотечні цінні папери - 0,05%; інші активи - 2,79%.
       Активи добровільних пенсійних фондів за перше півріччя зросли на 3,2% - з 0,62 млрд. левів до 0,64 млрд. левів, а кількість їх учасників практично не змінилася та дорівнювала 0,6 млн. осіб.
       Структура активів цих установ була такою: акції - 30,89%; державні цінні папери (в тому числі іноземні) - 27,1%; корпоративні облігації - 22,87%; банківські депозити - 9,72%; муніципальні облігації - 2,72%; іпотечні цінні папери - 0,06%; інші активи - 6,64%.
       Обсяг активів добровільного пенсійного фонду з професійною схемою за січень-червень поточного року збільшився на 14,2% з 5,43 млн. левів до 6,2 млн. левів, а кількість його учасників - з 5,8 тис. до 6,1 тис. осіб.
       Структура активів цього фонду була такою: акції - 29,32%; державні цінні папери (в тому числі іноземні) - 29,25%; корпоративні облігації - 22,83%, банківські депозити - 18,6%.

*****

Пенсійні фонди Хорватії у січні-червні 2013 року продемонстрували
позитивну динаміку розвитку

       Згідно з даними Хорватського агентства з фінансового нагляду (HANFA) за станом на початок липня 2013 року в Хорватії функціонувало 27 пенсійних фондів, з них 4 обов’язкових пенсійних фонди (другий рівень пенсійної системи), 6 відкритих добровільних пенсійних фондів та 17 закритих добровільних пенсійних фондів (третій рівень пенсійної системи).
       Кількість учасників обов’язкових пенсійних фондів за перше півріччя 2013 року зросла з 1,65 млн. осіб до 1,67 млн. осіб, відкритих добровільних пенсійних фондів - з 0,19 млн. осіб до 0,2 млн. осіб, а закритих добровільних пенсійних фондів зменшилася з 23,14 тис. осіб до 23,1 тис. осіб.
       Загальні чисті активи обов’язкових пенсійних фондів Хорватії за звітний період зросли на 5,1% - з 51,13 млрд. кун до 53,73 млрд. кун (за офіційним курсом НБУ за станом на 1 липня 2013 року 1 хорватська куна дорівнювала 1,4 грн.). Загальні чисті активи відкритих добровільних пенсійних фондів зросли на 3% - з 1,99 млрд. кун до 2,05 млрд. кун., а загальні чисті активи закритих добровільних пенсійних фондів - на 4,5% з 0,44 млрд. кун до 0,46 млрд. кун.
       Структура активів обов’язкових пенсійних фондів за станом на початок липня поточного року була такою: державні облігації - 65,3%; акції та депозитарні розписки - 12,3%; іноземні цінні папери - 11,9%; цінні папери інвестиційних фондів - 4,1%; корпоративні облігації - 2,4%; депозити - 1,5%; інші активи - 2,5%.
       Відкриті добровільні пенсійні фонди мали таку структуру активів: державні облігації - 59%; акції та депозитарні розписки - 12,7%; іноземні цінні папери - 10,7%; цінні папери інвестиційних фондів - 7,8%; корпоративні облігації - 5,4%; депозити - 0,3%; інші активи - 4,1%.
       Структура активів закритих добровільних пенсійних фондів була такою: державні облігації - 58,7%; іноземні цінні папери - 10,9%; акції та депозитарні розписки - 10,9%; цінні папери інвестиційних фондів - 8,7%; корпоративні облігації - 2,6%; депозити - 1,3%; інші активи - 6,9%.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 4,52 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 25,63 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 30.08.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
921 628 036,58
309,55
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 30.08.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
33 530 564
839,79
 

*****

Середня заробітна плата в Україні у липні 2013 року дорівнювала 3 380 грн.

       За інформацією Державної служби статистики у липні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 380 грн., що на 1,5% більше показника червня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 1,4%. У липні 2013 року у порівнянні із липнем 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 8,8%, а реальна - на 9%.
       У січні-липні 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 215 грн., що на 8,9% більше показника січня-липня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 9,5%. Загальна кількість штатних працівників за липень знизилася на 0,1% і за станом на кінець місяця склала 10 149,2 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24