Новини УАІБ

27 серпня 2013

НКЦПФР затвердила порядок визначення біржового курсу цінного папера

      НКЦПФР затвердила Порядок визначення біржового курсу цінного папера, повідомляє прес-служба Комісії
      За словами т. в. о. директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, основною метою регуляторного акта є забезпечення реалізації положень закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» та встановлення єдиного порядку функціонування фондових бірж.
      Документ визначає умови, вимоги та порядок розрахунку біржового курсу цінного папера. Біржовий курс цінного папера, розрахований у відповідності до вимог Порядку, може бути використаний з метою визначення ставки особливого податку за операціями з відчуження такого цінного папера за біржовими контрактами (договорами) протягом 60 календарних днів з дати останнього визначення біржового курсу.
      Порядок визначення біржового курсу цінного папера був погоджений із зацікавленими у його розробці та прийнятті державними відомствами, зокрема, з Міністерством фінансів та Міністерством доходів і зборів.

*****

Регулятор завершив роботу над змінами до Положення
про функціонування фондових бірж

      НКЦПФР затвердила Зміни до Положення про функціонування фондових бірж, повідомляє прес-служба регулятора. Документ був принятий з метою приведення норм Положення до законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів».
      Як зазначила т. в. о. директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко, регуляторним актом розширений глосарій Положення, перелік випадків, коли виконання біржових контрактів на фондовій біржі здійснюється без дотримання вимоги «поставка цінних паперів проти оплати», перелік порядків, які можуть містити правила біржі, а також передбачено вимоги щодо здійснення фондовою біржею клірингу та розрахунків за договорами щодо фінансових інструментів (крім цінних паперів).
      Крім того, з Положення вилучено додаток, в якому було викладено процедуру визначення біржового курсу цінного папера, у зв’язку з затвердженням Комісією відповідного Порядку у вигляді окремого нормативно-правового акта.

*****

Коміся оприлюднила перелік акціонерних товариств,
що не привели свою діяльність до норм чинного законодавства

      На офіційному сайті НКЦПФР в розділі «Фондовий ринок», рубриці «Інформація щодо дотримання законодавства акціонерними товариствами» розміщено перелік акціонерних товариств, що не привели свою діяльність у відповідність до норм чинного законодавства, зокрема, закону «Про акціонерні товариства», повідоляє прес-служба Комісії.
      За словами голови НКЦПФР Дмитра Тевелєва, одним із пріоритетних завдань для регулятора є здійснення правового регулювання відносин, що виникають на ринку цінних паперів, захист інтересів професійних учасників фондового ринку, зокрема, запобігання зловживанням та порушенням законодавства на фондовому ринку. Так, Комісією на постійній основі ведеться моніторинг АТ, що порушують вимоги нормативно-правових документів та законодавства. Комісія фіксує таких порушників і, наразі, ставить до відома всіх учасників фондового ринку, щоб захистити їх права та інтереси.
      Основною причиною здійснення відповідних заходів щодо оприлюднення даного переліку порушників є старт роботи Центрального депозитарію України та Розрахункового Центру, зокрема, забезпечення їх безперебійної, якісної та ефективної діяльності. 
      Для довідки: згідно з вимогами пункту 5, розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про акціонерні товариства» всі АТ до 30.04.2011 р. повинні були привести свою діяльність у відповідність до зазначеного законодавчого акта.

*****

Регулятор схвалив Положення про особливості
бухгалтерського обліку операцій ІСІ

      НКЦПФР схвалила Положення про особливості бухгалтерського обліку операцій інститутів спільного інвестування, повідомляє прес-служба Комісії. Даний проект рішення, за словами т. в. о. директора Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Олени Логвиненко, підготовлений з метою приведення нормативних актів Комісії у відповідність до законодавчих актів та вдосконалення системи державного регулювання фондового ринку. Зокрема, Положення розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та «Про інститути спільного інвестування».
      Документ визначає особливості бухгалтерського обліку власного капіталу ІСІ, оцінки їх активів, а також особливості бухгалтерського обліку діяльності компанії з управління активами у випадку заснування нею пайового інвестиційного фонду.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до порядку складання та подання
адмінданих торговцями цінних паперів регулятору

      НКЦПФР затвердила зміни до Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами регулятору, повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зауважила т. в. о. директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко, зазначене рішення розроблено з метою приведення у відповідність до вимог діючих законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють діяльність торговців цінними паперами. Документ набирає чинність з 1 січня 2014 року, і ним виключено із складу квартальної інформації низку довідок, зокрема, про дотримання торговцем цінними паперами показників ліквідності, показників капіталу та інвестування. У зв’язку із змінами в законодавстві, що регулює депозитарну діяльність, також замінено визначення «зберігач цінних паперів» та «депозитарій цінних паперів» на «депозитарна установа».
      Крім того, зміни до Положення передбачають подання торговцями цінними паперами інформації щодо проведення останньої аудиторської перевірки. У той же час удосконалено та оптимізовано перелік інформації, яка подаватиметься у складі довідок про проведення операцій з цінними паперами за звітний період. Зокрема, відтепер торговці цінними паперами подаватимуть довідки про загальний обсяг укладених та виконаних договорів з цінними паперами, довідки про фінансові інструменти, які перебувають у власності торговця цінними паперами, довідки про дотримання показників пруденційних нормативів торговцем цінними паперами та довідки про виконані або розірвані договори з цінними паперами або іншими фінансовими інструментами торговцем цінними паперами на неорганізованому ринку тощо.
      В Комісії розраховують, що прийнятий проект рішення сприятиме підвищенню рівня контролю за діяльністю торговців цінними паперами, оптимізації інформації, яка подаватиметься ними у складі адміністративних даних, та уникненню неоднозначного трактування деяких понять.

*****

Кількість небанківських фінансових установ в Україні
на початку серпня 2013 року становила 2 092

      Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, оприлюднила дані Державного реєстру фінансових установ за станом на початок серпня 2013 року. Згідно з ними загальна кількість фінустанов, внесених до реєстру на звітну дату, дорівнювало 2092, що виявилося на 2,5% більше показника початку поточного року (2041).
      Кількість кредитних установ за січень-липень поточного року зросла з 708 до 734 (кредитних спілок - з 617 до 625, інших кредитних установ - з 91 до 109), ломбардів - з 473 до 479, страхових компаній - з 414 до 416, фінансових компаній - з 312 до 337. При цьому кількість довірчих товариств як і на початку року становила 2, а інших фінансових установ - 1. Разом з тим, кількість НПФ зменшилася з 94 до 89, а адміністраторів НПФ - з 37 до 34.

*****

Міністерство фінансів у липні 2013 року здійснило розміщення ОВДП
на суму 9,1 млрд. грн. та $298,4 млрд.

      У липні 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 9,1 млрд. грн. та $298,4 млрд., повідомляє Національний банк. В цілому, з початку року було здійснено розміщення ОВДП в національній валюті на суму 32,8 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $3,5 млрд.
      Середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті під час первинного розміщення у липні становила 13,38% річних, а в іноземній - 8,24%. З початку року середньозважена дохідність за ОВДП в національній валюті дорівнювала 13,18%, а в іноземній валюті - 7,85%.
      Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 8 млрд. грн. з дохідністю 14,3% річних.
      Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 31,5 млрд. грн., у тому числі основний борг - 19,9 млрд. грн., сплата доходу - 11,6 млрд. грн.
      За станом на початок серпня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 234,83 млрд. грн. З них, облігації обсягом 135,4 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 85,4 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 4,63 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 9,41 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

Оприлюднено ренкінги торговців цінними паперами - операторів ринку
ОВДП за підсумками ІІ кварталу 2013 року

      Інформаційне агентство Cbonds в рамках угоди про співпрацю з СРО «Асоціація «Українські фондові торговці» (АУФТ) оприлюднило ренкінги торговців цінними паперами - операторів ринку облігацій внутрішньої державної позики України за підсумками ІІ кварталу 2013 року.
      Ренкінг торговців за обсягами угод з ОВДП на біржовому та позабіржовому ринку очолив «Ощадбанк» (його частка на ринку становила 15,58%). Друге місце посів «Сбербанк Росії» (9%), а третє - «Укрексімбанк» (6,45%).
      У звітному періоді біржовий та позабіржовий ринок ОВДП став менш консолідованим - частка ТОП-10 торговців за обсягами угод становила 63,88% від їх загального обсягу (у І кварталі 2013 року цей показник дорівнював 84,36%).
      У свою чергу, лідером Ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на біржовому та позабіржовому ринку виявилася компанія «ICU» з ринковою часткою 16,76%. Друга сходинка Ренкінгу належала компанії «Центральний брокер» (13,72%), а третю посіла компанія «Фондовий актив» (9,03%).
      Ренкінг торговців за обсягами угод з ОВДП на біржовому ринку очолив «Ощадбанк» (13,5%). Ця ж установа виявилася лідером Ренкінгу торговців за обсягами угод з ОВДП на позабіржовому ринку з часткою 19,15%.
      Перша позиція у Ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на біржовому ринку належала компанії «ICU» (16,76%). Вона ж виявилася лідером Ренкінгу торговців за кількістю угод з ОВДП на позабіржовому ринку (20,63%).

*****

У липні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди залучили
1,53 млрд. руб., а у січні-липні - 13,3 млрд. руб.

      Згідно з даними сайту Investfunds.ru у липні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) залучили 1,53 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 серпня 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,24 грн.). Відкриті фонди залучили 1,53 млрд. руб., а інтервальні фонди - втратили 2,7 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 1,77 млрд. руб., в змішані фонди - 24,14 млн. руб., у фонди фондів - 2,8 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 157,83 млн. руб., індексні фонди фондів - 75,26 млн. руб., фонди грошового ринку - 31,27 млн. руб., фонди товарного ринку - 3,25 млн. руб.
      У січні-липні 2013 року приплив коштів у відкриті та інтервальні пайові інвестиційні фонди Росії становив 13,3 млрд. руб. Відкриті фонди залучили 13,3 млрд. руб, а інтервальні - втратили 450,26 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 19,61 млрд. руб., а у фонди фондів - 181,87 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 4,4 млрд. руб., індексні фонди - 1,19 млрд. руб., змішані фонди - 1,12 млрд. руб., фонди товарного ринку - 123,96 млн. руб., фонди грошового ринку - 113,88 млн. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 2,56 пункту,
а Індекс українських акцій - на 9,41 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 23.08.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
864 262 413,24
305,03
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 23.08.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
17 228 695
865,42
 
*****
У першому півріччі 2013 році в економіку України було вкладено
103,33 млрд. грн. капітальних інвестицій
 
      Згідно з інформацією Державної служби статистики в першому півріччі 2013 році в економіку України було вкладено 103,33 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 14,6% менше показника аналогічного періоду 2012 року. Частка інвестицій в матеріальні активи дорівнювала 96,4%, а в нематеріальні активи - 3,6%.
      Структура інвестицій за джерелами фінансування була такою: власні кошти підприємств та організацій - 62,8%; кредити банків та інші позики – 18,4%; кошти населення на індивідуальне житлове будівництво - 7,8%; кошти місцевих бюджетів - 2,2%; кошти Державного бюджету - 2%; кошти населення на будівництво власних квартир - 1,9%; кошти іноземних інвесторів - 1,6%; інші джерела фінансування - 3,3%.
      Найбільші обсяги капітальних інвестицій були зафіксовані у промисловості, будівництві, сільському, лісовому та рибному господарстві. Серед регіонів лідерами за капітальними інвестиціями стали Київ, Донецькій області та в Криму.
 
*****
Фінансовий результат підприємств України від звичайної діяльності до оподаткування
у січні-червні 2012 року становив 7,64 млрд. грн.
 
      Згідно з даними Державної служби статистики у січні-червні 2013 року в Україні прибуток отримали 57,8% підприємств, а збиток - 42,2%. Фінансовий результат підприємств України від звичайної діяльності до оподаткування дорівнював 7,64 млрд. грн. Найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві, а збиткових - у сфері мистецтва та спорту.
      Частка прибуткових підприємств у промисловості у січні-червні 2013 року дорівнювала 55,2%, а збиткових 44,8%. При цьому найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у виробництві основних фармацевтичних продуктів та фармацевтичних апаратів, а збиткових - у сфері водопостачання.
 
*****
Протягом червня 2013 року сума державного та гарантованого державою
боргу України збільшилася на 1,5%
 
      За станом на 31 липня 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 553 265 046,6 тис. грн.  або $69 218 697,17 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 294 776 858,44 тис. грн.  (53,28% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $36 879 376,74 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 258 488 188,16 тис. грн.  (46,72%) або $32 339 320,43 тис., повідомляє Міністерство фінансів.
      Державний борг України дорівнював 447 101 791,71 тис. грн.  (80,81% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $55 936 668,54 тис.,  державний зовнішній борг - 207 965 660,87 тис. грн.  (37,59%) або $26 018 473,77 тис., державний внутрішній борг - 239 136 130,84 тис. грн.  (43,22%) або $29 918 194,77 тис.
      Гарантований державою борг України становив 106 163 254,89 тис. грн.  (19,19%) або $13 282 028,63 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 86 811 197,57 тис. грн.  (15,69%) або $10 860 902,97 тис; гарантований внутрішній борг - 19 352 057,32 тис. грн.  (3,50%) або $2 421 125,66 тис.
      Протягом червня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 1,5% або на 8 169 344,97 тис. грн.
 
*****
У липні 2013 року Індекс промислового виробництва в Україні становив 95,1%, а з початку року - 94,7%
 
      Згідно з даними Державної служби статистики у липні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 95,1% (з початку року - 94,7%). При цьому у липні поточного року у порівнянні із червнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 5,1%.
      У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у липні 2013 року у порівнянні із липнем 2012 року відбулося падіння промислового виробництва на 0,9% (з початку року - на 1,2%), у переробній промисловості - на 7,5% (з початку року - на 7,5%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 1,4% (з початку року - на 3,7%).
Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24