Новини УАІБ

19 серпня 2013

Концепція законопроекту «Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку»: "за" і "проти"

      НКЦПФР схвалила Концепцію проекту Закону України «Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку».
      За повідомленням прес-служби Комісії, Концепція передбачає створення Фонду, за рахунок коштів якого будуть здійснюватись компенсаційні виплати інвесторам, що втратили інвестиції, передані торговцю цінними паперами за договорами про управління цінними паперами, або вкладені в цінні папери інститутів спільного інвестування, крім венчурних фондів. Основним джерелом наповнення Фонду будуть вступні та поточні внески учасників Фонду. З метою започаткування діяльності Фонду передбачено, що держава здійснює внесок розміром 30 млн. грн.
      На думку НКЦПФР, учасниками Фонду гарантування інвестицій мають стати торговці цінними паперами, що здійснюють управління цінними паперами та компанії з управління активами, що здійснюють управління ІСІ (крім венчурних фондів).

*****

      У зв’язку із оприлюдненням Концепції проекту Закону України «Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку», Українська асоціація інвестиційного бізнесу направила до НКЦПФР листа, в якому вкотре висловила своє глибоке занепокоєння щодо неї.
      Зокрема, УАІБ зазначила, що запропонована Концепцією схема створення та функціонування Фонду гарантування інвестицій на фондовому ринку знову ґрунтується на хибних підходах, які використовувались при підготовці аналогічних законопроектів протягом  останніх 7 років. Вона не відповідає директиві ЄС 97/9/ЕС «Про схеми компенсації інвесторам» як в частині окреслення кола осіб та інвестиційних послуг, на які поширюється дія цієї Директиви (зокрема щодо нерозповсюдження запропонованих механізмів на діяльність ІСІ), так і в частині визначення підстав для отримання інвестором покриття з відповідної компенсаційної схеми.
      УАІБ неодноразово направляла до Комісії свої зауваження та пропозиції з цього питання, а також відповідні документи Європейської асоціації інвестиційних фондів та компаній (EFAMA). На необхідності перегляду запропонованого Комісією підходу до запровадження в Україні схем компенсації інвесторам наголошували і експерти проекту USAID FINREP II.
      Підготовлений Комісією законопроект не був підтриманий ані учасниками ринку, ані міжнародними експертами на засіданні круглого столу «Компенсаційні механізми захисту інтересів інвесторів. Перспективи законодавчого врегулювання», який відбувся у травні 2013 року у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності.
      У серпні цього року на засіданні Комітету НКЦПФР з питань методології регулювання ринку цінних паперів розглядався оновлений варіант Концепції, який  був підтриманий членами Комітету і учасниками ринку та направлений на розгляд Комісії. Однак той варіант Концепції, який відповідав нормам європейського законодавства, Комісія відхилила і повернулася до підходу, який не тільки суперечить Директиві ЄС 97/9/ЕС «Про схеми компенсації інвесторам», а ще й передбачає значні фінансові витрати і державного бюджету, й інвесторів ІСІ.
      При цьому, як зазначається у листі УАІБ, прийнята редакція Концепції замовчує той факт, що за умови закріпленого законодавством нормативного обмеження винагороди КУА за управління активами ІСІ, єдиним способом сплати внесків залишається перекладання їх на самих інвесторів ІСІ. Необгрунтована жодними розрахунками ставка внесків, визначена в Концепції, не забезпечить ані "гарантій" наявних інвестицій в ІСІ, ані коштів на покриття витрат з адміністрування запропонованого до створення  Фонду гарантування інвестицій на фондовому ринку.
      УАІБ наголошує, що запропонована Концепцією модель Фонду гарантування інвестицій на фондовому ринку є аналогом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка вимагає значних адміністративних витрат. За попередніми розрахунками, сума вступних та поточних внесків до цього Фонду, яку мають сплатити КУА, складе у перший рік близько 4 млн.грн. (вступні внески 68 КУА при середньому розмірі статутного капіталу 8,2 млн. грн. складуть 557,6 тис.грн., а поточні внески - 3,5 млн.грн. при сумарній вартості чистих активів ІСІ з публічним розміщенням 3,5 млрд.грн. на 30.06.13р.). 
      Мінімальні щорічні витрати на адміністрування Фонду гарантування можна оцінити у суму близько 10 млн.грн. з огляду на те, що згідно з оприлюдненими даними адміністративні витрати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2012 році становили 41,6 млн.грн., у 2011 році - 32 млн. грн., 2010 році – 31 млн. грн., а у 2009 році – 19 млн.грн.
      УАІБ вважає, що створення Фонду гарантування інвестицій на фондовому ринку на засадах, викладених у Концепції, ніяким чином не забезпечить захисту інвестицій, а, навпаки, призведе до зменшення доходів інвесторів, дискримінації інвесторів – юридичних осіб, додатковим витратам професійних учасників ринку та утворенню ще однієї бюрократичної структури.

*****

Регулятор завершив роботу над порядком складання та подання інформації щодо діяльності СРО та ОПУ

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок складання та подання інформації щодо діяльності саморегулівних організацій та об’єднань професійних учасників фондового ринку до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зазначила т. в. о. директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко, документ вдосконалює порядок складання та подання електронної звітності СРО та ОПУ та приводить його у відповідність до законодавства, зокрема, законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про цінні папери та фондовий ринок». Так, положенням визначається склад, строки та порядок подання СРО та ОПУ до Комісії нерегулярної, квартальної та річної інформації у вигляді ХML-файлів щодо своєї діяльності на фондовому ринку.

*****

НКЦПФР схвалила Положення про склад і розмір витрат, що відшкодовуються за рахунок активів ІСІ

      НКЦПФР схвалила Положення про склад і розмір витрат, що відшкодовуються за рахунок активів ІСІ, повідомляє прес-служба Комісії. Прийняття цього нормативно-правового документа, на думку директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, сприятиме удосконаленню регулювання та контролю за діяльністю професійних учасників фондового ринку, які здійснюють управління активами інституційних інвесторів, та запобіганню виникнення колізій у нормативно-правових актах Комісії.
      Проект рішення вже попередньо схвалювався Комісією та доопрацьовувався з урахуванням пропозицій від учасників ринку цінних паперів, які надходили до регулятора. Зазначене Положення розроблено з метою приведення чинного нормативно-правового акта у відповідність до закону «Про інститути спільного інвестування».
      Положенням уточнено та оптимізовано перелік витрат, які відшкодовуються за рахунок активів ІСІ, зокрема, до переліку таких витрат додано судові витрати, які пов’язані з діяльністю ІСІ, та оплату послуг фондової біржі, а також податки та інші обов’язкові платежі, передбачені чинним законодавством тощо.

*****

Регулятор затвердив Положення про сертифікацію
професійних учасників фондового ринку

      НКЦПФР схвалила Положення про сертифікацію осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні, повідомляє прес-служба регулятора.
      За словами директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, цей документ розроблено у відповідності до вимог чинного законодавства, зокрема закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», а також з метою підвищення відповідальності за здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів, посилення дієвості та прозорості процедури сертифікації таких фахівців.
      Положенням передбачено чіткі вимоги до особи, що планує здійснювати професійну діяльність на фондовому ринку. Зокрема, ця особа повинна мати бездоганну ділову репутацію та надати згоду на обробку персональних даних, як це вимагається чинним законодавством тощо. До того ж, документом розширено перелік норм, яким має відповідати фізична особа для сертифікації, уточнено порядок видачі дубліката сертифіката та підстави для його анулювання. Такі ініціативи Комісії сприятимуть підвищенню ефективності підготовки професійних учасників фондового ринку.

*****

Комісія затвердила зміни до Положення щодо складання та
подання адмінданих фондовими біржами

      НКЦПФР затвердила Зміни до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зауважила в. о. директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Устенко, зміни, які прийняла Комісія, обумовлені необхідністю приведення Положення у відповідність до діючих законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють діяльність організаторів торгівлі.
      У документі уточнено вимоги до даних, які необхідно подавати до регулятора у складі щоденної, щомісячної та нерегулярної інформації. Зокрема, нерегулярну довідку про ситуації цінової нестабільності доповнено інформацією про підстави зупинення торгів та інформацією про заходи, які здійснюються фондовою біржею у ситуації цінової нестабільності.

*****

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку України,
за станом на 1 липня 2013 року дорівнював $55 318,2 млн.

      Згідно з даними Державної служби статистики за станом на 1 липня 2013 року загальний обсяг ПІІ, внесених в економіку України, дорівнював $55 318,2 млн. Такий показник виявився на 0,4% більше результату початку поточного року та становив $1 218,1 в розрахунку на одну особу.
      У першому півріччі 2013 року іноземні інвестори внесли в українську економіку $2 614,9 млн. прямих інвестицій. З країн Європейського Союзу надійшло $1 657,7 млн. (63,4% загального обсягу), з країн СНД - $161,8 млн. (6,2%), з інших країн світу - $795,4 млн. (30,4%).
      У звітному періоді найбільше зросли обсяги капіталу нерезидентів з Британських Віргінських островів - на $409,7 млн., Кіпру - на $292,2 млн., Нідерландів - на $179 млн., Великобританії - на $153,1 млн. та Швейцарії - на $77,3 млн. Разом із тим, обсяги прямих іноземних інвестицій з Австрії, яка є одним з основних інвесторів України, зменшилися на $207,4 млн.
      В цілому, за станом на 1 липня 2013 року інвестиції в Україну надійшли зі 138 країн світу. За накопичувальним підсумком з країн ЄС було внесено $42 819,9 млн. (77,4% загального обсягу), з країн СНД - $4 370,7 млн. (7,9%), з інших країн світу - $8 127,6 млн. (14?7%).
      До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає понад 82% загального обсягу прямих інвестицій, входять такі держави: Кіпр - $17 928,5 млн.; Німеччина - $6 165,3 млн.; Нідерланди - $5 276,1 млн.; Росія - $3 822,7 млн.; Австрія - $3 196,3 млн.; Великобританія - $2 697,2 млн.; Британські Віргінські острови - $2 418,4 млн.; Франція - $1 808,4 млн.; Швейцарія - $1 183,1 млн.; Італія - $1 122,7 млн.
      Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами за станом на 1 липня 2013 р. дорівнювала $10 596,7 млн.
      В цілому, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну (включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти) за станом на звітну дату дорівнював $65 914,9 млн.
      Найбільший приріст іноземного капіталу у січні-червні поточного року спостерігався на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів (на $556,8 млн.), на промислових підприємствах (на $350,5 млн.), а також в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном (на $232,9 млн.).
      За станом на 1 липня 2013 року (за накопичувальним підсумком) значні обсяги іноземних інвестицій було зафіксовано на промислових підприємствах - $17 525,9 млн., або 31,7% загального обсягу ПІІ в Україну, у тому числі, на підприємствах переробної промисловості - $14 291,4 млн. та добувної промисловості - $1 659,4 млн.
      Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів було внесено $6 178,9 млн. прямих інвестицій, у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - $3 146,1 млн., у виробництво гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції - $1 444,4 млн., у машинобудування - $1 069,2 млн., у виробництво хімічних речовин і хімічної продукції - $1 038,7 млн.
      У фінансових установах було акумульовано $14 880,7 млн. (26,9%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $6 689,7 млн. (12,1%), в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном - $4 209,4 млн. (7,6%), в установах професійної, наукової та технічної діяльності - $3 074,9 млн. (5,6%).
      Серед регіонів лідерські позиції за обсягами залучених інвестицій належали м. Київ - $26 369,6 млн. (47,7% загального обсягу ПІІ), Дніпропетровській - $8 801,2 млн. (15,9%), Донецькій - $3 248,8 млн. (5,9%), Харківській - $2 203,9 млн. (4%), Київській - $1 856,9 млн. (3,4%), Одеській - $1 661,5 млн. (3%) та Львівській - $1 667,5 млн. (3%) областям.

*****

За станом на 1 липня 2013 року з України в економіку
країн світу було внесено $6 540,4 млн. ПІІ

      Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України в економіку країн світу за станом на 1 липня 2013 року (за накопичувальним підсумком) дорівнював $6 540,4 млн., у тому числі у країни ЄС - $6 053,7 млн. (92,5% загального обсягу), у країни СНД - $391,3 млн. (6%), в інші країни - $95,4 млн. (1,5%).
      Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств прямого інвестування за кордоном на звітну дату становили $200,6 млн. В результаті загальний обсяг ПІІ (акціонерний капітал та боргові інструменти) з України в економіку країн світу складав $6 741 млн.
      Основними інвесторами з України є установи професійної, наукової та технічної діяльності, обсяги інвестицій яких на звітну дату (за накопичувальним підсумком) становили $5 332,6 млн. (81,5% від загального обсягу), фінансові установи - $728,8 млн. (12%), підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів - $150,4 млн. (2,3%), а також промислові підприємства - $144,7 млн. (2,2%)
      Прямі інвестиції з України були здійснені в 48 країн світу. Найбільші обсяги капіталу ($5 817,2 млн.) спрямовано до Кіпру. До Росії внесено $343,4 млн., до Латвії - $94,1 млн., до Польщі - $54,3 млн., до Грузії - $33 млн., до Британських Віргінських островів - $25,8 млн., до Казахстану - $24,8 млн.
      У регіональному розрізі найбільші інвестиції здійснено підприємствами Донецької області - $5 429 млн. (83%), м. Києва - $736,1 млн. (11,3%) та Дніпропетровської області - $186,6 млн. (2,9%).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 6,66 пункту,
а Індекс українських акцій - на 8,88 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 16.08.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
297 891 827,45
307,59
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 16.08.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
21 441 469
874,83
 
*****
У першому півріччі 2013 року від’ємне сальдо зовнішньоторговельного
балансу в Україні становило $797,4 млн.
 
      За перше півріччя 2013 року експорт товарів з України склав $30 742,7 млн., а імпорт - $34 963,1 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з відповідним періодом 2012 року експорт склав 91,3%, імпорт - 85,5%. Від’ємне сальдо становило $4 220,4 млн. (за перше півріччя 2012 року від’ємне сальдо дорівнювало $7 226,1 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,88 (у першому півріччі 2012 року - 0,82).
      Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 209 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 35,9% від загального обсягу експорту, Європи - 27,6%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 27,1%, Азії - 25,7%, Африки - 6,6%, Америки - 3,9% та Австралії і Океанії - 0,1%.
      Імпорт з країн Європи дорівнював 37,2% від загального обсягу імпорту, у тому числі з країн Європейського Союзу - 35%, з країн СНД - 34%, Азії - 21,2%, Америки - 6,3%, Африки - 1,1%, Австралії і Океанії - 0,1%.
      В свою чергу, експорт послуг з України у звітному періоді станови $6 946 млн., а імпорт - $3 523 млн. По відношенню до відповідного періоду минулого року вони збільшилися на 4,3% та 8,9%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами дорівнювало $3 423 млн. (за перше півріччя 2012 року позитивне сальдо становило $3 426,6 млн.).
      Зовнішньоторговельні операції послугами проводились з партнерами із 215 країн світу. Експорт послуг країнам СНД становив 41,4% від загального обсягу експорту, країнам Європейського Союзу - 29%. Імпорт послуг, одержаних від країн СНД, складав 18% загального обсягу імпорту, від країн Європейського Союзу - 54,9%.
      В цілому, у звітному періоді експорт товарів та послуг з України становив $37 688,7 млн., а імпорт - $38 486,1 млн. При цьому від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу складало $797,4 млн. (у першому півріччі 2012 року від’ємне сальдо дорівнювало $3 799,5 млн.).
 
*****
У липні 2013 року монетарна база в Україні зросла на 1,1%,
а грошова маса - на 1,7%
 
      Згідно з даними Національного банку, на грошово-кредитному ринку в липні продовжилося зростання залишків депозитів та наданих банками кредитів. Водночас відбулося зниження відсоткових ставок за депозитами за певного їх зростання за кредитами, наданими в національній валюті.
      Загальний обсяг залишків банківських депозитів протягом липня збільшився на 9,1 млрд. грн., або на 1,5% (з початку року - на 9,8%) до 623,5 млрд. грн. Це відбулося як за рахунок приросту залишків коштів у національній валюті на 1,9% (з початку року - на 17,8%), так і в іноземній валюті - на 0,9% (з початку року вони зменшилися на 0,6%). Кошти на депозитних рахунках фізичних осіб у липні зросли на 0,9% (з початку року - на 13,3%) до 414,4 млрд. грн. Залишки депозитів юридичних осіб за цей період збільшилися на 2,6% (з початку року - на 3,5%) до 209 млрд. грн.
      Загальний обсяг залишків за кредитами в липні зріс на 4 млрд. грн., або на 0,5% (з початку року - на 3,3%) до 836,3 млрд. грн., що було обумовлено приростом залишків як у національній валюті на 0,4% (з початку року - на 3,8%), так і в іноземній валюті - на 0,6% (з початку року - на 2,5%). За місяць залишки за кредитами, наданими юридичним особам, збільшилися на 0,5% (з початку року - на 3,9%) до 650,4 млрд. грн., фізичним особам - на 0,4% (з початку року - на 1,5%) до 185,9 млрд. грн.
      У липні обсяг готівки поза банками збільшився на 2,0% (з початку року - на 10,4%) до 224,4 млрд. грн. Коррахунки банків за місяць зменшилися на 0,4%, а з початку року зросли на 4,9% до 25,9 млрд. грн. За станом на 01.08.2013р. обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками відповідно до встановлених нормативів, становив 24,5 млрд. грн., із них на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 5,1 млрд. грн.
      Кошти уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку за місяць збільшилися на 4,5% (з початку року - у 8,2 раза) до 3,9 млрд. грн.
      Обсяг монетарної бази за липень зріс на 1,1% (з початку року - на 9,2%) до 278,9 млрд. грн. Грошова маса за цей період збільшилася на 1,7% (з початку року - на 10%) до 850,3 млрд. грн.
      Обсяг рефінансування банків Національним банком в липні становив 4,5 млрд. грн. (з початку року - 20 млрд. грн.). Середньозважена процентна ставка за цими операціями становила 7,1% річних (з початку року - 7,64%). Обсяг мобілізаційних операцій за місяць становив 28,6 млрд. грн., а їх середньозважена процентна ставка - 1,38% (з початку року відповідно 100,6 млрд. грн. та 2,2%).
      Обсяг придбаних Національним банком державних облігацій України (за номінальною вартістю) у липні становив 4,3 млрд. грн. (з початку року - 30,2 млрд. грн.). Операції з продажу ним зі свого портфеля державних облігацій України у 2013 році не проводилися. Також протягом 2013 року не здійснювалися операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування.
      У липні відбулося зниження середньозваженої ставка за депозитами: у національній валюті - з 9,73% до 9,31%, в іноземній - з 5,66% до 5,38%. Середньозважена ставка за кредитами в національній валюті за місяць зросла з 15,32% до 15,72%, з одночасним її зменшенням в іноземній валюті - з 9,9% до 9,34%. На міжбанківському кредитному ринку вартість ресурсів у національній валюті збільшилася з 2,27% до 2,67%

*****
У січні-липні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт
на суму 28,2 млрд. грн., що на 17,7% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року
 
      У січні-липні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 28,2 млрд. грн., що на 17,7% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року, повідомляє Державна служба статистики.
      За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 82,3% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (10,2% та 7,5% відповідно). У січні-червні найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24