Новини УАІБ

22 липня 2013

НКЦПФР завершує роботу над Положенням про порядок заміни особи,
яка провадить діяльність з управління активами пенсійного фонду

     НКЦПФР схвалила рішення «Про внесення змін до Положення про порядок заміни особи, яка провадить діяльність з управління активами пенсійного фонду», повідомляє прес-служба Комісії. Регуляторний акт було розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про недержавне пенсійне забезпечення».
     Як зазначила директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, Положення було викладено у новій редакції у зв’язку з необхідністю вдосконалення та спрощення порядку, оптимізації термінів заміни особи, яка провадить діяльність з управління активами пенсійних фондів, а також порядку призначення особи, яка тимчасово здійснюватиме управління активами пенсійного фонду.
     Документ доопрацьовано з урахуванням пропозицій і побажань професійних учасників фондового ринку, які надійшли під час оприлюднення проекту. Затверджені зміни сприятимуть зростанню ефективності та прозорості діяльності осіб, які управляють активами пенсійних фондів, а також зменшенню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів.

*****

Затверджено зміни до Положення про порядок визначення чистої вартості активів
недержавного пенсійного фонду

     НКЦПФР затвердила зміни до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного), повідомляє прес-служба Комісії. Документ було розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про недержавне пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
     За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, його мета -  приведення Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного) у відповідність до норм чинного законодавства, що регулює діяльність Накопичувальної системи пенсійного забезпечення України. Зміни до Положення стосуються врегулювання окремих питань методики та порядку обчислення чистої вартості активів як третього, так і другого рівнів пенсійної системи.
     Нова редакція враховує пропозиції і побажання професійних учасників фондового ринку та профільних міністерств та відомств, з якими погоджувався документ під час його оприлюднення. У Комісії сподіваються, що нововведення сприятимуть підвищенню ефективності та прозорості діяльності осіб, які здійснюють професійну діяльність з управління активами пенсійних фондів, зниженню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів, захисту прав інвесторів та удосконаленню державного регулювання у цій сфері.

*****

За станом на початок червня 2013 року в Україні було зареєстровано 1 942 корпоративних та пайових
інвестиційних фондів, з них, 349 КІФ та 1 593 ПІФ

     Згідно з даними НКЦПФР за станом на початок червня 2013 року Комісією було видано 1 444 ліцензії професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 605 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 359 ліцензій на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 123 ліцензії на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 343 ліцензії на провадження діяльності з управління активами; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
     Кількість професійних учасників фондового ринку з урахуванням суміщення декількох видів професійної діяльності становила 1 042. При цьому 345 учасників були торговцями-зберігачами (115 банків), серед них 31 учасник - торговцем-зберігачем-реєстратором (16 банків). 15 учасників були зберігачами-реєстраторами. Два депозитарії мали ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність.
     На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 942, з них, 349 КІФ та 1 593 ПІФ.
     Обсяг залучених інвестицій в економіку України через інструменти фондового ринку протягом січня-травня поточного року становив 46,24 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2012 року цей показник збільшився на 7,54 млрд. грн.
     За звітний період НКЦПФР зареєструвала 56 випусків акцій загальним обсягом 17,66 млрд. грн. Такий показник виявився на 10,06 млрд. грн. більше результату аналогічного періоду 2012 року.
     Значні за обсягом випуски акції зареєстровано такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу: ПАТ АКБ «Імексбанк»; ПАТ «Креді Агріколь Банк»; ПАТ «Банк Русский стандарт»; ПАТ «МетаБанк», ПАТ «Державний ощадний банк України»; ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк»; ПАТ «Банк «Портал»; ПАТ «БМ Банк»; ПАТ АБ «Український бізнес банк»; ПАТ АКБ «Конкорд».
     Крім того, у січні-травні Комісією було зареєстровано 82 випуски облігацій підприємств на загальну суму 13,05 млрд. грн. або на 0,93 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2012 року.
     Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-травень поточного року, становив 14,64 млрд. грн., що виявилося на 5,72 млрд. грн. більше показника січня-травня 2012 року. Обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився порівняно з січнем-травнем 2012 року на 7,31 млрд. грн. та дорівнював 893,8 млн. грн.
     Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у січні-травні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 78,8 млрд. грн. або на 107,24% та дорівнював 152,29 млрд. грн.
     Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 3,6% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному - 96,4%
     Найбільший обсяги торгів (113,35 млрд. грн. або 74,43% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.
     Обсяги торгів корпоративними облігаціями дорівнювали 17,77 млрд. грн., акціями - 9,8 млрд. грн., похідними цінними паперами - 8,82 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,95 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,61 млрд. грн.
     У січні-травні поточного року лідерами біржового ринку за обсягами угод з цінними паперами стали ФБ «Перспектива» (108,19 млрд. грн.), ФБ ПФТС (29,87 млрд. грн.) та «Українська біржа» (6,23 млрд. грн.).
     При цьому обсяг торгів на ПФБ дорівнював 3,78 млрд. грн., на КМФБ - 3,15 млрд. грн., на УФБ - 0,42 млрд. грн., на УМФБ - 0,28 млрд. грн., на СЄФБ - 0,25 млрд. грн., на ФБ «ІННЕКС» - 0,12 млрд. грн., на УМВБ - 0,8 млн. грн.

*****

Мінсоцполітики пропонує розпочати перерахунок внесків до Накопичувальної пенсійної системи
з кінця 2014 - початку 2015 року

     Минулого тижня в Міністерстві соціальної політики відбувся круглий стіл на тему: «Вдосконалення системи пенсійного забезпечення. Основні завдання», повідомляє прес-служба Мінсоцполітики. Йшлося про те, що запровадження другого рівня накопичувальної пенсійної системи може відбутися за умов перегляду деяких нормативно-правових актів.
     Експертна група, створена при Міністерстві соціальної політики, пропонує переглянути передумови започаткування сплати внесків до накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Зокрема, пропонується знизити віковий ценз участі застрахованих осіб з 35 до 25 років, тобто взяти участь у другому рівні пенсійної системи зможуть особи не старші за 25 років.
     Крім того, в Мінсоцполітики пропонують розпочати перерахування внесків з кінця 2014 - початку 2015 року. При цьому, за словами міністра Наталії Королевської, треба внести зміни до законодавства, щоб впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування могло відбуватися, не зважаючи на дефіцит в бюджеті Пенсійного фонду.
     Також вона відзначила, що для запровадження запланованих змін потрібно визначитися з доцільністю створення та  функціональністю Накопичувального пенсійного фонду та відпрацювати державні механізми захисту його коштів і гарантій для населення.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
щодо страхування відповідальності забудовника під час інвестування
та фінансування об’єкта житлового будівництва»

     Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо страхування відповідальності забудовника під час інвестування та фінансування об’єкта житлового будівництва».
     У Комісії зазначають, що діюча на сьогодні схема залучення коштів населення у масове будівництво житла, зокрема та, що реалізується через фонди фінансування будівництва (ФФБ) згідно із законом «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», не спроможна повністю захистити інвестора і гарантувати, що об’єкт будівництва буде своєчасно збудований та переданий законним власникам.
     Враховуючи це, метою законопроекту є створення механізму страхування відповідальності забудовників (замовників будівництва) під час інвестування та фінансування житлового будівництва, а також убезпечення інвесторів від можливих збитків, які можуть виникнути внаслідок неможливості передачі об’єкта будівництва в експлуатацію або неналежної якості будівельних робіт.
     Механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми, полягає у запровадженні обов’язкового страхування відповідальності забудовника під час інвестування та фінансування об’єкта житлового будівництва через ФФБ виду А, а також через інші схеми, які передбачають залучення забудовником (замовником) коштів від фізичних та юридичних осіб (договори купівлі-продажу майнових прав, договори про спільну діяльність, житлово-будівельні кооперативи).
     Передбачається, що забудовник ФФБ виду А зобов’язаний застрахувати за власні кошти свою відповідальність під час інвестування та фінансування об'єкта житлового будівництва.

*****

Кількість небанківських фінансових установ в Україні
на початку липня 2013 року дорівнювала 2 074

     Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, оприлюднила дані Державного реєстру фінансових установ за станом на початок липня 2013 року. Згідно з ними загальна кількість фінустанов, внесених до реєстру на звітну дату, дорівнювало 2074, що виявилося на 1,6% більше показника початку поточного року (2041).
     Кількість кредитних установ за січень-червень поточного року зросла з 708 до 725 (кредитних спілок - з 617 до 622, інших кредитних установ - з 91 до 103), ломбардів - з 473 до 478, страхових компаній - з 414 до 415, фінансових компаній - з 312 до 330. При цьому кількість довірчих товариств як і на початку року становила 2, а інших фінансових установ - 1. Разом з тим, кількість НПФ зменшилася з 94 до 89, а адміністраторів НПФ - з 37 до 34.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект розпорядження
«Про затвердження Положення про провадження діяльності
з адміністрування недержавного пенсійного фонду»

     Нацкомфінпослуг оприлюднила проект розпорядження «Про затвердження Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду». Документ розроблено з метою удосконалення діяльності недержавних пенсійних фондів, їх адміністраторів та захисту прав учасників НПФ, а також усунення існуючих суперечностей та формування єдиного підходу для учасників та адміністраторів недержавних пенсійних фондів.
     Проект Положення встановлює обов’язки адміністратора недержавного пенсійного фонду, вимоги до організації та провадження ним діяльності з адміністрування НПФ, правила персоніфікованого обліку учасників НПФ, в тому числі учасників накопичувальної системи пенсійного страхування тощо.

*****

Міністерство фінансів у червні 2013 року здійснило
розміщення ОВДП на суму 4,3 млрд. грн. та $20,9 млрд.

     У червні 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 4,3 млрд. грн. та $20,9 млрд., повідомляє Національний банк. Загалом, з початку року було здійснено розміщення ОВДП в національній валюті на суму 23,7 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $3,2 млрд.
     Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у червні становила 11,63% річних, а в іноземній - 7,81%. З початку року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 13,11%, а в іноземній валюті - 7,81%.
     Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 8 млрд. грн. з дохідністю 14,3% річних.
     Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 25,4 млрд. грн., у тому числі основний борг - 15,3 млрд. грн., сплата доходу - 10,1 млрд. грн.
     За станом на початок липня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися в обігу, дорівнював 227,87 млрд. грн. З них, облігації обсягом 131,06 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 83,35 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 5,15 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 8,31 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За станом на 1 липня 2013 року в Україні було приватизовано 129,3 тис. об’єктів

     Згідно з даними Фонду держмайна з початку процесу приватизації і за станом на 1 липня 2013 року в Україні було приватизовано 129 275 об’єктів, з яких більше ніж три чверті (100 277 об’єктів) належали до комунальної форми власності, інші (28 998 об’єктів) - до державної.
     Переважна більшість об’єктів (84,8%) відносились до групи А. Питома вага приватизованих об’єктів груп В, Г дорівнювала 8,9%, Д - 4%, Ж 1,2%, Е - 1,1%. За регіональним розподілом значна кількість об’єктів групи А була зосереджена в Донецькій (11 696), Львівській (11 384), Дніпропетровській (7 053), Харківській (6 569), Запорізькій (5 079) областях, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (6 795) та м. Києві (12 146). За групами В, Г більшість приватизованих об’єктів спостерігалася у Донецькій (963), Дніпропетровській (786), Харківській (683), Луганській (616), Одеській (598), Київській (585) областях та м. Києві (692).
     Процес приватизації майна підприємств, установ та організацій здійснювався в основному шляхом викупу. Цим способом до нових власників перейшли 52,47% об‘єктів. Через викуп майна, зданого в оренду з викупом, було приватизовано 17,95% об’єктів, продажу на аукціоні - 14,98%, продажу акцій акціонерних товариств - 8,2%, продажу на конкурсній основі - 6,02%, викупу за альтернативним планом приватизації - 0,35%.
     За видами економічної діяльності процесом приватизації найбільше охоплено єдині майнові комплекси підприємств торгівлі, побутових виробів та предметів особистого вжитку, промисловості, а також об’єктів з надання комунальних та індивідуальних послуг.

*****

У червні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди
залучили 5,12 млрд. руб., а у січні-червні - 11,1 млрд. руб.

     Згідно з даними сайту Investfunds.ru у червні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) залучили 5,12 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 липня 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,24 грн.). Відкриті фонди залучили 5,21 млрд. руб., а інтервальні фонди - втратили 0,09 млрд. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 5,16 млрд. руб., в індексні фонди - 114,2 млн. руб., у фонди акцій – 1,3 млн. руб. При цьому змішані фонди втратили 143,7 млн. руб., фонди товарного ринку - 7,55 млн. руб., фонди грошового ринку - 2,78 млн. руб., фонди фондів - 1,77 млн. руб.
     У січні-червні 2013 року приплив коштів у відкриті та інтервальні пайові інвестиційні фонди Росії становив 11,1 млрд. руб. Відкриті фонди залучили 11,55 млрд. руб, а інтервальні - втратили 447,56 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 17,84 млрд. руб., а у фонди фондів - 179,07 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 4,46 млрд. руб., змішані фонди - 1,14 млрд. руб., індексні фонди - 1,12 млрд. руб., фонди товарного ринку - 120,71 млн. руб., фонди грошового ринку - 82,6 млн. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 6,37 пункту,
а Індекс українських акцій - на 16,81 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 19.07.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
1 007 801 345,67
308,36
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 19.07.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
46 774 119
865,28

*****
У січні-травні 2013 року від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні дорівнювало $2 432,8 млн.
 
     За січень-травень 2013 року експорт товарів з України склав $27 193,4 млн., а імпорт – $29 626,2 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з відповідним періодом 2012 року експорт склав 96,5%, імпорт - 87,3%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $2 432,8 млн. (за січень-травень 2012 року від’ємне сальдо дорівнювало $5 732,4 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,92 (у січні-травні 2012 року - 0,83).
     Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 205 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 34,4% від загального обсягу експорту, Європи – 27%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 26,7%, Азії - 25,2%, Америки та Африки - по 6,6%, Австралії і Океанії - 0,1%.
     Імпорт з Європи дорівнював 36,1% від загального обсягу імпорту, у тому числі з країн Європейського Союзу - 34%, з країн СНД - 34,7%, Азії - 21,4%, Америки - 6,5%, Африки - 1,1%, Австралії і Океанії - 0,1%.
 
*****
У червні 2013 року Індекс промислового виробництва в Україні
становив 94,3%, а з початку року - 94,7%
 
     Згідно з даними Державної служби статистики у червні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 94,3% (з початку року - 94,7%). При цьому у червні поточного року у порівнянні із травнем спостерігалося зростання промислового виробництва на 1,6%.
     У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у червні 2013 року у порівнянні із червнем 2012 року відбулося падіння промислового виробництва на 1,6% (з початку року - на 1,3%), у переробній промисловості - на 8,4% (з початку року - на 7,4%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 1,5% (з початку року - на 4,1%).
 
*****
У січні-червні 2013 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 23 млрд. грн., що на 19,2% менше обсягів будівництва
у відповідному періоді 2012 року
 
     У січні-червні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 23 млрд. грн., що на 19,2% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року, повідомляє Державна служба статистики.
     За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 82,8% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (9,6% та 7,6% відповідно). У січні-червні найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24