Новини УАІБ

15 липня 2013

«Українська біржа» презентувала НКЦПФР новий «Ринок залучення капіталу»

      «Українська біржа» презентувала Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку новий «Ринок залучення капіталу», який готується до запуску на цьому фондовому майданчику, повідомляє прес-служба УБ.
      За словами голови правління «Української біржі» Олега Ткаченка, основне завдання «Ринку залучення капіталу» полягає у сприянні залученню інвестицій, перш за все, для невеликих і зростаючих компаній, що прагнуть реалізувати свій потенціал. Новий ринок покликаний створити ефективний механізм інвестування підприємств України і стати кінцевою ланкою інвестиційного ланцюжка: від фінансування компаній, що перебувають на початковій стадії розвитку до виходу на біржовий ринок.
      «Ринок залучення капіталу» буде цікавий компаніям-емітентам як інструмент отримання фінансових ресурсів та підвищення капіталізації. Його прості і демократичні правила враховують особливості українських емітентів і не вимагають наявності тривалої історії діяльності, а також не передбачають вимог щодо великого рівня капіталізації.
      Новий сегмент буде цікавий і для інших учасників. Так, інституційні та приватні інвестори отримають доступ до більшої кількості якісних інструментів для інвестицій, яких зараз так не вистачає вітчизняному фондовому ринку. Венчурні фонди зможуть скористатися цим ринком для реальної оцінки інвестицій і підвищення їх вартості, а також для повного або часткового виходу з проекту.
      Оцінюючи ініціативу «Української біржі», НКЦПФР констатує появу можливостей для створення ринку IPO в Україні, повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначив член НКЦПФР Анатолій Амелін, сьогодні вже можна говорити про початок реалізації проекту, започаткованого Комісією більш ніж два року тому. Отже, плани регулятора знайшли своє відображення в новому проекті «Української біржі». За його словами, запуск «Ринку залучення капіталу» має дійсно важливе значення. Він спрямований на підвищення якості фондового ринку і, найголовніше, розширення можливостей - як для компаній у частині отримання фінансування, так і для інвесторів - у частині розширення інструментарію.
       Із початком роботи у цьому напрямку можна говорити про появу можливості для «перезавантаження» українського фондового ринку, що стане запорукою якісних змін на ньому та наближенням його до кращих світових стандартів.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до Порядку подання та розміщення інформації
торговцями та біржами в загальнодоступній базі даних Комісії

      НКЦПФР затвердила рішення «Про внесення Змін до Рішення Про порядок подання та розміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів торговцями цінними паперами та фондовими біржами», повідомляє прес-служба Комісії. Рішення було розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про цінні папери та фондовий ринок».
      За словами авторів документа, внесені зміни стосуються розкриття інформації торговцями цінними паперами. У зв’язку із зверненням до Комісії асоціацій, що об’єднують банки та професійних учасників ринку, було вирішено змінити структуру додатка 1 «Інформація про всі вчинені торговцем цінними паперами поза фондовою біржею правочини щодо емісійних цінних паперів». Так, було запропоновано не розміщувати інформацію щодо торговця, який подає інформацію, в складі даних, що публікуються в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії.
      У НКЦПФР відзначають, що регулятор відповідно до потреб часу та побажань ринку актуалізує та удосконалює нормативну базу щодо публікації звітних даних. За останній час Комісією було розроблено та впроваджено ряд нормативно-правових актів, які регулюють надання та розміщення інформації, отриманої від професійних учасників фондового ринку.

*****

НКЦПФР здійснила черговий крок до приведення
діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

      НКЦПФР продовжує роботу із приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства», повідомляє прес-служба Комісії. Так, за словами члена НКЦПФР Євгена Воропаєва, регулятор прийняв ряд рішень щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів певних емітентів. При цьому вони не є фінальним етапом цього напрямку роботи, адже Комісія і надалі має намір планомірно приводити діяльність емітентів до законодавства та підвищувати рівень прозорості й надійності діяльності акціонерних товариств на ринку цінних паперів.
      Рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів емітентів прийняті Комісією на строк до усунення порушення. В цілому, за очікуваннями фахівців, протягом поточного року може бути прийнято близько 5 тис. відповідних рішень.
      Для довідки: протягом останніх двох місяців Комісія схвалила рішення щодо зупинення внесення змін до систем реєстрів власників іменних цінних паперів та до систем депозитарного обліку цінних паперів щодо ряду емітентів, а саме:ЗАТ «Інвестиції та нерухомість»; ВАТ «Нікопольський завод залізобетонних конструкцій»; ВАТ «Новомосковський завод залізобетонних виробів»; ЗАТ «Торговий дім Керамін - Україна»; ЗАТ «Стандарткомплект»; ЗАТ «Страхова компанія «Даск» з іноземними інвестиціями»; ЗАТ «Астром»; ВАТ «Хлібокомбінат №2»; ЗАТ «Сатурн Д»; ЗАТ «Мелітопольпромкомплект»; ВАТ «Запорізький шиноремонтний завод»; ЗАТ «Токмацька швейна фабрика»; ЗАТ «Спарк»; ВАТ «Березанський комбікормовий завод»; ЗАТ «Техпромсервіс»; ВАТ «Київське автотранспортне підприємство 13062»; ВАТ «Інститут прикладної інформатики»; ЗАТ «Центр Ініціатива 90»; ЗАТ «Банк крові»; ЗАТ «Інститут хлібопродуктів»; ЗАТ «Міжнародна агропромислова корпорація»; ВАТ «Куликівська льононасінницька станція»; ЗАТ «Науково виробнича фірма Елекомс»; ВАТ «Барське автотранспортне підприємство 10513»; ВАТ «Хмільниксільмаш»; ЗАТ «Нафтогазовидобувна компанія Інтернафтагаз»; ЗАТ «Мирпром»; ЗАТ «Гольфстрім»; ЗАТ «Юніфорс»; ВАТ «Дніпроекскавація»; ЗАТ «Інформсистема»; ЗАТ «Дніпропетровське спецпідприємство «Пожежтехніка»; ЗАТ «Техінком»; ЗАТ «Укравтогаз»; ЗАТ «Укр-інвест»; ВАТ «Український науково-дослідний інститут інформації та техніко-економічних досліджень металургії «Укрметалургінформ».

*****

Регулятор повідомляє про динаміку реєстрації емісій цінних паперів
за п’ять місяців 2013 року

      НКЦПФР підбила підсумки реєстрації емісій цінних паперів у січні-травні поточного року, повідомляє прес-служба Комісії. За словами директора департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, у звітному періоді Комісія зареєструвала 56 випусків акцій на загальну суму 17,66 млрд. грн., що на 10,06 млрд. грн. перевищило показник січня-травня 2012 року.
      Також регулятором було зареєстровано 82 випуски облігацій підприємств обсягом 13,05 млрд. грн., або на 931,34 млн. грн. менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Проте, на основі динаміки випуску корпоративних облігацій у минулі місяці в Комісії прогнозують збільшення обсягів їх випусків до кінця року.

*****

Комісія розробила вимоги до аудиторського висновку
при реєстрації випуску акцій та їх розміщенні

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Вимог до аудиторського висновку, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку при реєстрації випуску, випуску та проспекту емісії окремих видів цінних паперів та звіту про результати розміщення акцій (крім цінних паперів інститутів спільного інвестування)», повідомляє прес-служба Комісії. Проект рішення розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про аудиторську діяльність».
      За словами Директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, в документі визначені основні вимоги до формату та структури аудиторського висновку щодо річної та проміжної фінансової звітності. Комісія розраховує, що нормативний акт сприятиме розкриттю достовірної фінансової інформації, що подається учасниками ринку. Згідно з новими вимогами, форма і зміст звітності повинні відповідати вимогам МСА (Міжнародним стандартам аудиту). Це має сприяти підвищенню прозорості емітентів, що є дуже важливим для інвесторів та фондового ринку в цілому.

*****

НКЦПФР погодила подальшу передачу глобальних сертифікатів до НДУ

      НКЦПФР ухвалила чергове рішення «Щодо погодження плану-графіка передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до ПАТ «Національний депозитарій України» від Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках (Всеукраїнського депозитарію цінних паперів - до зміни найменування), відповідно до якого відбудеться передача ще 1 741 випуску цінних паперів упродовж липня, серпня та початку вересня, повідомляє прес-служба Комісії.
      У січні 2013 року набрав чинності закон «Про депозитарну систему України», який передбачає зміну моделі депозитарного обліку та проведення розрахунків за вчиненими правочинами щодо цінних паперів, створення Центрального депозитарію - установи, що веде депозитарний облік всіх емісійних цінних паперів, крім тих, депозитарний облік яких віднесений цим законом до компетенції Національного банку. Порядок передачі цінних паперів від РЦ до НДУ затверджений рішенням НКЦПФР №430, який був зареєстрований в Міністерстві юстиції 5 квітня 2013 року.
      Планується, що в жовтні 2013 року Центральний депозитарій та РЦ розпочнуть свою роботу вже відповідно до вимог закону «Про депозитарну систему», а наразі триває передача цінних паперів. Загалом має бути передано близько 9 тис. випусків цінних паперів, щомісяця НКЦПФР здійснює погодження передачі близько 900 випусків.

*****

У Нацкомфінпослуг розпочав роботу Сервісний центр обслуговування
учасників ринків фінансових послуг

      З початку липня 2013 року у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розпочав роботу Сервісний центр обслуговування учасників ринків фінансових послуг, повідомляє прес-служба Комісії.
      Основними напрямками роботи Центру є реєстрація вхідної кореспонденції, обслуговування юридичних та фізичних осіб.
      У залі для роботи з фізичними особами споживачі фінансових послуг можуть отримати інформативну та/або консультативну допомогу щодо: оформлення та подачі звернень (заяв, скарг, клопотань) громадян; строків прийняття рішень за результатами опрацювання відповідних звернень (заяв, скарг, клопотань) громадян; попереднього запису на прийом до Голови та членів Нацкомфінпослуг. Також у цьому залі здійснюється прийом та реєстрація звернень (заяв, скарг, клопотань) громадян.
      У залі для роботи з юридичними особами учасники ринків фінансових послуг можуть отримати інформативну та/або консультативну допомогу щодо: нормативно-правових актів, які регламентують порядок та особливості надання будь-якої адміністративної послуги, що надаються Нацкомфінпослуг; порядку подачі до Нацкомфінпослуг заяв на отримання цих послуг; переліку документів, необхідних для отримання відповідної послуги та правильності їх оформлення; вартості (у випадку встановлення плати) чи безоплатності послуги; комплектності документів, необхідних для отримання відповідної послуги; строків прийняття рішень за результатами опрацювання відповідних документів та порядку їх опрацювання; переліку підстав для прийняття рішення про відмову в наданні послуги або про залишення заяви без розгляду. Також у цьому залі здійснюється видача оформлених результатів адміністративної послуги та повернення пакета документів на підставі відповідної заяви.

*****

Річний план надходжень від приватизації
за перше півріччя 2013 року виконано на 1,6%

      Як свідчать дані Фонду держмайна, за перше півріччя 2013 року в Україні державну форму власності змінили 47 об’єктів. З цієї кількості, 35 об’єктів належали до групи А, 5 - до груп В,Г, 3 - до групи Е, по два - до груп Д та Ж. За угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 429 об’єктів, з яких 425 об’єктів групи А, два об’єкти групи Д, та по одному об’єкту груп Ж та Е.
      У січні-червні 2013 року на конкурсні торги Фонд держмайна запропонував п’ять пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 116,65 млн. грн. Однак, жодного договору купівлі-продажу укладено не було.
      На фондові біржі у першому півріччі поточного року було виставлено на продаж 91 пакет акцій загальною номінальною вартістю 766,52 млн. грн. За підсумками торгів до нових власників перейшли 27 пакетів акцій загальною вартістю за укладеними контрактами 142,56 млн. грн.
      Найбільшими біржовими продажами першого півріччя поточного року стали реалізація 25,52% статутного фонду ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Комсомольська» за 34,26 млн. грн., 24,87% СФ ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Узлівська» за 24,58 млн. грн., а також 23,83% СФ ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» за 37,3 млн. грн.
      В цілому, за перше півріччя 2013 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 174,05 млн. грн., або 1,6% від планового річного завдання (10,9 млрд. грн.). У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 1,08 млн. грн.

*****

За січень-червень 2013 року загальні активи
відкритих пенсійних фондів Польщі зросли на 0,9%

      Згідно з даними Польської комісії з фінансового нагляду (KNF) за станом на початок липня 2013 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Польщі функціонувало 14 відкритих пенсійних фондів. За перше півріччя 2013 року загальна кількість їх учасників зросла на 1,7% з 15,94 млн. до 16,21 млн. осіб.
      Загальний обсяг чистих активів відкритих пенсійних фондів Польщі за звітний період збільшився з 0,9% з 269,6 млрд. злотих до 272,15 млрд. злотих. За офіційним курсом НБУ за станом на 1 липня 2013 року 1 злотий дорівнював 2,41 грн.
      Структура активів відкритих пенсійних фондів Польщі на початку липня 2013 року була такою: державні цінні папери - 44,7%; акції, які знаходяться у лістингу фондової біржі, - 38,8%; банківські депозити - 5,2%; інші активи - 11,3%.

*****

За перше півріччя 2013 року активи пенсійних фондів Румунії,
які функціонують у рамках другого рівня пенсійної системи,
зросли на 19,7%, а в рамках третього рівня - на 14,8%

      За інформацією Комісії з нагляду за приватною пенсійною системою Румунії, за станом на початок липня 2013 року у рамках обов’язкової накопичувальної пенсійної системи цієї країни функціонувало 8 пенсійних фондів.
      Загальний обсяг чистих активів цих фондів на звітну дату становив 11,54 млрд. леїв, що на 19,7% більше показника початку 2013 року (9,64 млрд. леїв). За офіційним курсом НБУ за станом на 1 липня 2013 року 1 лей дорівнював 2,3 грн. При цьому кількість учасників цих установ за звітний період зросла на 2,4% - з 5,77 млн. до 5,91 млн. осіб.
      У рамках третього рівня пенсійної системи Румунії функціонувало 10 пенсійних фондів. Загальний обсяг їхніх чистих активів на звітну дату дорівнював 687,5 млн. леїв, що на 14,8% більше показника початку 2013 року (598,9 млн. леїв). Кількість учасників цих фондів за січень-червень зросла на 3,3% з 292,15 тис. до 301,85 тис. осіб.

*****

Загальні активи пенсійних планів другого рівня пенсійної системи Латвії
 за січень-червень 2013 року зросли на 3,9%

      За станом на початок липня 2013 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Латвії функціонувало 26 пенсійних планів, повідомляє сайт «Mana pensija» (Латвія). З них, 10 консервативних, 4 збалансованих та 12 активних планів.
      Загальні активи накопичувальної пенсійної системи Латвії становили 1,07 млрд. латів, що на 3,9% більше показника початку 2013 року - 1,03 млн. латів (за офіційним курсом НБУ станом на 1 липня 2013 року 1 лат дорівнював 14,6 грн.). Кількість учасників накопичувальної пенсійної системи Латвії за звітний період зросла на 1,7% з 1,19 млн. до 1,21 млн. осіб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 1,91 пункту,
а Індекс українських акцій зріс на 25,33 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 12.07.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
325 714 596,73
314,73
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 12.07.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
38 156 116
882,09
 
*****
У червні 2013 року монетарна база в Україні зросла на 1,8%,
а грошова маса - на 1,6%
 
      Згідно з даними Національного банку, у червні поточного року продовжилося збільшення залишків у національній валюті за залученими банками депозитами та наданими ними кредитами. Одночасно протягом місяця зафіксовано зниження вартості ресурсів у національній валюті на усіх сегментах грошово-кредитного ринку.
      Загальний обсяг залишків банківських депозитів протягом червня збільшився на 7,1 млрд. грн., або на 1,2% (з початку року - на 7,8%) до 612,4 млрд. грн. Це відбулося виключно за рахунок приросту залишків коштів у національній валюті на 2,2 % (з початку року - на 15,2%). Водночас в іноземній валюті залишки коштів на депозитних рахунках зменшилися на 0,3% (з початку року - на 1,6%). Кошти на депозитних рахунках фізичних осіб у червні зросли на 3 % (з початку року - на 12,2%) до 410,6 млрд. грн. Залишки депозитів юридичних осіб за цей період зменшилися на 2,3% (з початку року - на 0,1%) до 201,8 млрд. грн.
      Загальний обсяг залишків за кредитами в червні збільшився на 7,6 млрд. грн., або на 0,9% (з початку року - на 2,9%) до 832,5 млрд. грн., що обумовлювалося приростом залишків у національній валюті на 1,5% (з початку року - на 3,4 %). Натомість залишки коштів за кредитами, наданими в іноземній валюті, у червні залишилися майже на рівні попереднього місяця, збільшившися з початку року на 1,9%. Залишки за кредитами, наданими юридичним особам, за місяць зросли на 1,3% (з початку року - на 3,3%) до 647,1 млрд. грн. Залишки за кредитами, наданими фізичним особам, за червень зменшилися на 0,4% (з початку року зросли на 1,2%) до 185,4 млрд. грн.
      Обсяг готівки поза банками у першому літньому місяці збільшився на 2,7% (з початку року - на 8,1%) до 219,8 млрд. грн. Обсяг коррахунків банків у червні зменшився на 9,2%, однак з початку року збільшився на 5,3% до 26 млрд. грн При цьому у червні середньоденний обсяг (25,4 млрд. грн.) був у 1,4 раза більшим порівняно з відповідним місяцем 2012 року. За станом на 01.07.2013 р. обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками відповідно до встановлених нормативів, дорівнював 18,7 млрд. грн., із них на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 6,5 млрд. грн.
      Кошти уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку за місяць зменшилися на 8,6 % (з початку року зросли у 7,9 разів) до 3,8 млрд. грн.
      Обсяг монетарної бази за червень збільшився на 1,8% (з початку року - на 8%) до 275,7 млрд. грн. Грошова маса за цей період зросла на 1,6% (з початку року - на 7,9%) до 834,5 млрд. грн.
      Обсяг рефінансування банків Національним банком в червні становив 1 млрд. грн. (з початку року - 15,5 млрд. грн.). Середньозважена процентна ставка за цими операціями дорівнювала 7,11% річних (з початку року - 7,8%). Обсяг мобілізаційних операцій за місяць склав 15,5 млрд. грн., а їх середньозважена процентна ставка - 2,35 % (з початку року відповідно 72,1 млрд. грн. та 2,52%).
      Обсяг придбаних Національним банком державних облігацій України (за номінальною вартістю) у червні становив 4,2 млрд. грн. (з початку року - 25,9 млрд. грн.). Операції з продажу ним зі свого портфеля державних облігацій України у 2013 році не проводилися. Також протягом 2013 року не здійснювалися операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування.
      У червні відбулося зменшення середньозваженої ставки за кредитами, наданими реальному сектору економіки в національній валюті, з 15,57% до 15,32 %, з одночасним її збільшенням в іноземній валюті з 9,34% до 9,9%. Також знизилася середньозважена ставка за депозитами в національній валюті з 10,21% до 9,73% та в іноземній валюті з 6,01% до 5,66%. Подешевшали ресурси й на міжбанківському кредитному ринку, де середньозважена ставка в національній валюті знизилася з 3,98% до 2,27%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24