Новини УАІБ

08 липня 2013

У ВР зареєстровано законопроект, яким пропонується 
змінити базу оподаткування ІСІ

      3 липня 2013 року  у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №2494а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення бази оподаткування», який ініціював народний депутат від фракції Партії регіонів Валерій Омельченко.
      Як зазначається у Пояснюваній записці, метою проекту є уточнення бази оподаткування та перегляд пільг з податку на прибуток, а також розширення бази оподаткування окремими податками, створення рівних умов ведення бізнесу, зменшення надходжень від яких обумовлене неоднозначністю норм галузевого законодавства.
      Зміст запропонованих змін до ПКУ серед іншого передбачає включення до складу доходу юридичних осіб - резидентів дивідендів, що виплачуються інститутами спільного інвестування та платниками фіксованого сільгоспподатку.
      Також, законопроектом пропонується введення акцизного податку по операціях з цінними паперами інститутів спільного інвестування, сертифікатами ФОН та цільовими облігаціями, випущеними під житлове будівництво, а також по операціях з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, які здійснюються при клірингу. Виникнення податкових зобов’язань пропонується фіксувати при переході права власності на цінні папери, а не на дату отримання доходу, як це встановлено чинним Податковим кодексом.
      УАІБ здійснила аналіз законопроекту №2494а та готує свої зауваження і пропозиції до нього, які будуть направлені до Комітетів та фракцій Верховної Ради України.
      Із текстом законопроекту можна ознайомитися: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=47732/

*****

Загальні чисті активи світових інвестиційних фондів
у І кварталі 2013 року зросли на 7,3%

      Як свідчать дані представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту - European Funds and Asset Management Association (EFAMA), загальна вартість чистих активів інвестиційних фондів (фондів акцій, фондів облігацій, фондів грошового ринку, змішаних та збалансованих фондів тощо), зареєстрованих у всьому світі, за станом на початок квітня поточного року становила 23,78 трлн. євро. (згідно з даними НБУ за станом на 1 квітня 2013 року 1 євро дорівнював 10,2 грн.). Такий показник виявився на 7,3% більше результату початку поточного року (22,17 трлн. євро).
      Серед країн світу найбільший обсяг чистих активів, за станом на звітну дату спостерігався в інвестиційних фондах США (11,77 трлн. євро). Обсяг чистих активів усіх інвестиційних фондів країн Європи дорівнював 6,64 трлн. євро, Австралії - 1,36 трлн. євро, Бразилії - 1,33 трлн. євро, Канади - 0,87 трлн. євро., Японії - 0,84 трлн. євро.
      Результати дослідження світового ринку спільного інвестування у І кварталі 2013 року, проведеного EFAMA, були отримані на основі статистичних даних з 45 країн світу. Загальна кількість інвестфондів у світі, за станом на початок квітня 2013 р., дорівнювала 73,91 тис., що на 0,9% перевищило показник початку року (73,24 тис.).
      Розподіл за видами фондів був таким: фонди акцій - 27,94 тис.; збалансовані та змішані фонди - 17,49 тис.; фонди облігацій - 13,53 тис.; фонди грошового ринку - 2,91 тис.; інші фонди - 8,84 тис..
      Слід зазначити, що найбільша частка в загальній структурі активів усіх фондів (38%) належала фондам акцій. Частка активів фондів облігацій становила 24%, фондів грошового ринку - 15%, збалансованих та змішаних фондів - 11%, інших фондів - 12%.
      У розрізі окремих регіонів найбільша частка активів на світовому ринку спільного інвестування належала інвестиційним фондам США (49,5%) та країн Європи (27,9%).  Частка фондів Австралії дорівнювала 5,7%, Бразилії - 5,6%, Канади - 3,6%, Японії - 3,5%, Китаю - 1,4%, Кореї - 0,9%, ПАР - 0,5%, Індії - 0,3%, інших країн - 0,9%.
      Позитивним чинником є те, що у І кварталі поточного року відбулося зростання обсягів активів усіх видів світових інвестиційних фондів. Найбільший обсяг активів за станом на початок квітня 2013 року був зафіксований у фондів акцій - 8,99 трлн. євро (на початку 2013 року цей показник дорівнював 8,12 трлн. євро).
      Обсяг активів фондів облігацій дорівнював 6,64 трлн. євро (5,33 трлн. євро), фондів грошового ринку - 3,64 трлн. євро (3,63 трлн. євро), збалансованих та змішаних фондів - 2,56 трлн. євро (2,37 трлн. євро), інших видів фондів - 0,93 трлн. євро (0,89 трлн. євро).
      Обсяг чистих активів фондів акцій США становив 5,07 трлн. євро, країн Європи - 2,28 трлн. євро, Австралії - 0,55 трлн. євро, Японії - 0,5 трлн. євро, Канади - 0,22 трлн. євро., Бразилії - 0,08 трлн. євро.
      Аналогічний показник фондів облігацій у США дорівнював 2,74 трлн. євро, у країнах Європи - 1,93 трлн. євро, у Бразилії - 0,5 трлн. євро, у Канаді - 0,11 трлн. євро, у Японії - 0,09 трлн. євро, у Австралії - 0,07 трлн. євро.
      У фондах грошового ринку він складав у США 2,03 трлн. євро, у країнах Європи - 1,01 трлн. євро, у Австралії - 0,28 трлн. євро, у Бразилії - 0,04 трлн. євро, у Канаді - 0,02 трлн. євро, у Японії - також майже 0,02 трлн. євро.
      Обсяг чистих активів збалансованих та змішаних фондів у країнах Європи становив 1,06 трлн. євро, у США - 0,84 трлн. євро, у Канаді - 0,32 трлн. євро., у Бразилії - 0,19 трлн. євро.
      Обсяг чистих активів інших видів інвестиційних фондів був такий: у США - 1,09 трлн. євро; у Бразилії - 0,52 трлн. євро; у Австралії - 0,46 трлн. євро; у Європі - 0,36 трлн. євро; у Японії - 0,23 трлн. євро; у Канаді - 0,19 трлн. євро.
      У звітному періоді на світових ринках спільного інвестування продовжилася тенденція щодо припливу коштів до інвестиційних фондів, яка панувала на ринку у минулому році. У цілому в І кварталі світові інвестфонди залучили 320 млрд. євро.
      Для порівняння, у IV кварталі 2012 року приплив коштів у світові інвестиційні фонди дорівнював 369 млрд. євро, у ІІІ кварталі - 167 млрд. євро, у ІІ кварталі - 99 млрд. євро, а у І кварталі - 193 млрд. євро.
      Лідерами за обсягом залучених коштів у січні-березні поточного року виявилися фонди облігацій, показник яких дорівнював 143 млрд. євро. При цьому фонди акцій залучили 109 млрд. євро., змішані та збалансовані фонди - 74 млрд. євро, інші фонди - 76 млрд. євро. Однак, у фондах грошового ринку спостерігався відтік коштів у сумі 82 млрд. євро.
      Інвестиційні фонди США у І кварталі залучили 105 млрд. євро. Приплив був зафіксований у фондах облігацій, акцій та інших видів фондів, а у фондах грошового ринку відбувався відтік коштів.
      Приплив коштів до європейських інвестиційних фондів у звітному періоді дорівнював 130 млрд. євро. Позитивні результати також були зафіксовані у всіх видах фондів, крім фондів грошового ринку.

*****

ВР ухвалила закон «Про внесення змін до
Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»
(щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій)

      Парламент прийняв закон «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» (щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій) (реєстраційний №0964), внесений урядом.
      Згідно із документом, міжнародні фінансові організації можуть здійснювати в порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, емісію відсоткових або дисконтних облігацій виключно шляхом публічного розміщення на українських фондових біржах, які за результатами конкурсного відбору були включені НКЦПФР до затвердженого нею переліку.
      Емісії облігацій міжнародних фінансових організацій обслуговуються у депозитарній системі України.

*****

НКЦПФР завершує роботу над Положеннями, які регламентують порядок
реєстрації ІСІ, проспекту емісії та випуску цінних паперів ІСІ

      НКЦПФР завершує роботу над документами, що регламентують порядок реєстрації інститутів спільного інвестування, проспекту емісії (змін до нього) та випуску цінних паперів ІСІ, повідомляє прес-служба Комісії.
      Зокрема, регулятор схвалив такі рішення: «Про затвердження Положення про реєстрацію регламенту інститутів спільного інвестування та ведення Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування»; «Про затвердження Положення про порядок реєстрації проспекту емісії та випуску акцій корпоративного інвестиційного фонду»; «Про затвердження Положення про порядок реєстрації проспекту емісії та випуску інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду».
      За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, впровадження цих документів сприятиме приведенню регуляторної бази діяльності пайових та корпоративних інвестиційних фондів у відповідність до чинного законодавства, зокрема, законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про інститути спільного інвестування», який набирає чинності з початку 2014 року. До того ж, новими Положеннями удосконалюється порядок реєстрації ІСІ, проспекту емісії та випуску їх цінних паперів, зокрема, шляхом зменшення кількості документів, необхідних для такої реєстрації, що зменшить навантаження на учасників ринку.

*****

Комісія завершила перший етап в рамках самооцінки
на відповідність принципам IOSCO

      НКЦПФР зустрілася з представниками Світового банку в межах заходу щодо надання технічної допомоги у самооцінці ефективності нагляду за ринком цінних паперів згідно принципів The International Organization of Securities Commissions (IOSCO, Міжнародної організації комісій з цінних паперів), повідомляє прес-служба Комісії.
      Комісія вже підготувала інформацію та відповіді на пункти опитувальної анкети стосовно загальних принципів регулювання ринку цінних паперів, правозастосування з боку регулятора на фондовому ринку, співробітництва в межах регулювання, а також принципів нагляду за діяльністю емітентів, аудиторів, кредитних рейтингових агентств тощо.
      Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, Комісія звернулася до Світового банку з пропозицією провести самооцінку відповідності найвищим стандартам IOSCO. Це досить довга, складна і навіть ризикована процедура, але НКЦПФР готова сама себе оцінити за стандартами і методиками цієї організації. За останні три роки Комісія дуже стрімко просунулася за багатьма напрямками, зокрема, в питаннях корпоративного управління, боротьби з використанням інсайдерськоі інформаціі і маніпулюванням, захисту інвесторів, інституційної самостійності та інших. За результатами самооцінки IOSCO має дати НКЦПФР висновок про відповідність і рекомендації, що Комісії ще потрібно зробити, щоб у повному обсязі відповідати міжнародним стандартам.
      Д. Тевелєв додав, що оцінки, висновки та рекомендації IOSCO дуже важливі для інвесторів, вони використовуються Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, G20. Те, що робить Комісія - це гідний внесок у створення позитивного іміджу та позитивного інвестиційного клімату України, позиціонування України як держави з високими стандартами системи регулювання. Це також наблизить НКЦПФР до підписання Меморандуму з IOSCO, що є визначеним міжнародним знаком якості.
      Найближчим часом планується завершити самооцінку за принципами щодо схем колективного інвестування, діяльності ринкових посередників та принципами, які стосуються вторинного ринку.
      Комісія має намір представити в цьому році результати цієї самооцінки на розгляд IOSCO, що дозволить у майбутньому проводити постійний контроль за дотриманням в Україні міжнародних стандартів регулювання ринку цінних паперів.

*****

Передача глобальних сертифікатів до НДУ йде за планом

      НКЦПФР констатує своєчасну та коректну передачу випусків цінних паперів на зберігання від Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках (Всеукраїнського депозитарію цінних паперів - до зміни найменування, РЦ) до Національного депозитарію України (НДУ). Зокрема, регулятор прийняв чергове рішення «Щодо погодження планів - графіків передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до ПАТ «Національний депозитарій України», повідомляє прес-служба Комісії.
      Відповідно до цього документа заплановано здійснити передачу ще 781 випуску цінних паперів 8, 12, 18, 24, 30 липня та 5 серпня. Зараз до НДУ вже передано 4991 випусків цінних паперів, у тому числі 230 випусків, які зареєстровані у документарній формі існування і свого часу були знерухомлені в РЦ. 
      Для довідки: у січні 2013 року набрав чинності закон «Про депозитарну систему України», який передбачає зміну моделі депозитарного обліку та проведення розрахунків за вчиненими правочинами щодо цінних паперів, створення Центрального депозитарію - установи, що веде депозитарний облік всіх емісійних цінних паперів, крім тих, депозитарний облік яких віднесений цим Законом до компетенції Національного банку України.
      Планується, що в жовтні 2013 року Центральний депозитарій та РЦ розпочнуть свою роботу вже відповідно до вимог Закону України «Про депозитарну систему», а наразі триває передача цінних паперів. Усього має бути передано близько 9 тис. випусків цінних паперів, щомісяця НКЦПФР здійснює погодження передачі близько 900 випусків. Порядок, відповідно до якого відбувається передача цінних паперів від РЦ до НДУ, затверджений рішенням НКЦПФР №430.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про фінансові послуги та державне регулювання
ринків фінансових послуг» щодо розкриття інформації»

      Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» щодо розкриття інформації». Метою документа є встановлення правових механізмів розкриття інформації фінансовими установами, нагляд за якими здійснюється Нацкомфінпослуг, що дозволить запровадити прозорі норми стосовно їх діяльності, законодавчо вирішити питання доступу споживачів фінансових послуг до інформації про фінансові установи, а також посилить захист майнових прав та інтересів споживачів фінансових послуг, що надаються такими фінансовими установами.
      Проект закону був доопрацьований за результатами опрацювання зауважень і пропозицій, що надійшли від зацікавлених органів державної влади та учасників ринків фінансових послуг.

*****

У червні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
11,67 тис. договорів на суму 24,33 млрд. грн.

      У червні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 11,67 тис. договорів на суму 24,33 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 21,55 млрд. грн., деривативами - 1,37 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 811,52 млн. грн., акціями - 455,37 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 136,95 млн. грн., муніципальними облігаціями - 4,49 млн. грн.
      За станом на кінець червня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 470. З них, 134 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 50 - у другому рівні лістингу та 286 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 184 акції; 133 ОВДП; 32 інвестиційний сертифікат; 98 корпоративних облігацій; 9 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 6 ф’ючерсних контрактів.

*****

Індекс ПФТС у червні 2013 року зріс на 1,2%

      У червні 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 2,5 тис. при обсязі торгів 8,1 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 4,98 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 2,61 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 30,5 млн. грн., з акціями - 558,88 млн. грн., з муніципальними облігаціями – 0,62 млн. грн.
      Індекс ПФТС протягом червня зріс на 1,2% з 306,04 до 309,78 пункту, а з початку року - знизився на 5,75% з 328,69 до 309,78 пункту.
      За станом на кінець червня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 424 цінних паперів, з них, 752 акції, 335 корпоративних облігацій, 175 ОВДП, 147 цінних паперів ІСІ та 15 муніципальних облігацій. До першого рівня лістингу було включено 177 цінних паперів, а до другого - 220, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у червні 2013 року знизився на 0,05%

      Згідно з даними «Української біржі» у червні 2013 року на ній було укладено 59,9 тис. угод на загальну суму 0,71 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,53 млрд. грн., а їхня кількість - 26,41 тис. На строковому ринку «Української біржі» у червні було укладено 32,62 тис. угод на загальну суму 179,97 млн. грн.
      Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 0,05% з 866,89 до 866,47 пункту, а з початку року - знизився на 8,85% з 950,56 до 866,47 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 6,84 пункту,
а Індекс українських акцій знизився на 9,71 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 05.07.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
1 410 936 764,84
316,64
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 05.07.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
26 920 751
856,76


*****

У І кварталі 2013 року номінальні доходи населення України зросли на 7%

      У І кварталі 2013 року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення України зросли на 7%, повідомляє Державна служба статистики. Наявний доход, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 7,1%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, - на 7,6%.
      Наявний доход у розрахунку на одну особу за І квартал 2013 року становив 5 264,4 грн., що на 7,3% більше ніж у відповідному періоді минулого року. Витрати населення у І кварталі 2013 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року збільшились на 6,6%. Приріст заощаджень склав 15388 млн. грн.

*****

У червні 2013 року інфляція в Україні дорівнювала 0%,
а з початку року - 0,2%

      Згідно з повідомленням Державної служби статистики у червні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100% (з початку року - 100,2%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 97,3% (з початку року - 103,7%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у червні ціни знизилися на 0,8% (з початку року - зросли на 8%), у переробній промисловості - знизилися на 0,2% (з початку року - також знизилися на 0,2%), а у постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - знизилися на 8,7% (з початку року - зросли на 12,6%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24