Новини УАІБ

17 червня 2013

НКЦПФР презентувала Звіт за 2012 рік

      Минулого тижня у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку відбулася прес-конференція, на якій було презентовано річний звіт про роботу регулятора та діяльність українського фондового ринку за 2012 рік, а також проаналізовані основні шляхи подальшого розвитку ринку цінних паперів.
      Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, 2012 рік був ознаменований кількома знаковими подіями. Зокрема, Комісія змінила статус з Державної на Національну. При цьому відбулася структурна та кількісна реорганізація як центрального апарату, так і регіональних відділень регулятора. Важливою новацією стало створення в Комісії шістьох комітетів за основними напрямками діяльності, до складу яких входять представники як регулятора, так і учасників ринку.
      Значно активізувалася робота з удосконалення законодавства фондового ринку. Так, якщо раніше парламентом приймалося щорічно один-два закони у цій сфері, то у 2011 році їх було прийнято десять, а в 2012 році - ще п’ять. Такі позитивні тенденції, за словами Д.Тевелєва, є результатом затвердження Комісією Програми розвитку фондового ринку, де чітко визначені основні напрямки розвитку законодавства, а також плідної співпраці регулятора з профільними комітетами Верховної Ради.
      Одними з найбільш важливих документів, прийнятих у минулому році, є закон «Про депозитарну систему України» та «Про інститути спільного інвестування». Зараз відбувається розробка нормативно-правової бази на їх реалізацію. Крім того, торік було прийнято низку законів щодо здійснення корпоративної реформи в Україні.
      Значна увага в діяльності Комісії приділяється контрольно-правовій роботі - нагляду за учасниками ринку з метою додержання ними вимог законодавства. Регулятор змінив підходи до проведення перевірок. Відтепер вони здійснюються виходячи з рівня ризиків учасників фондового ринку та емітентів. Комісія визначила перелік таких ризиків. Суб’єкти, яким притаманні більші ризики, перевіряються частіше. Відповідно суб’єкти, які мають менші ризики, або застосовують систему управління ризиками, – рідше.
      Знаковою подією є перехід системи звітності на фондовому ринку в електронний формат. При цьому регулятор запровадив механізми безвиїзних перевірок на основі електронних запитів. Торік НКЦПФР також розробила нормативну базу щодо системи пруденційного нагляду на фондовому ринку, яка була запроваджена з початку поточного року. Крім того, вже створено Єдиний реєстр випусків цінних паперів, Єдиний реєстр правопорушень на фондовому, йде робота над формуванням Єдиного ліцензійного реєстру. Всі вказані реєстри передбачають відкритий доступ.
      Аналізуючи податкові новації на фондовому ринку, Дмитро Тевелєв зауважив, що вони переслідують мету підвищити прозорість та доступність ринку. Позитивом від їх впровадження є перехід учасників ринку на міжнародні стандарти фінансової звітності та збільшення частки біржових торгів. Але є й певні проблемні питанні. Реальну оцінку цим новаціям можна буде дати лише після кількох звітних періодів і вже на базі ретельного аналізу пропонувати шляхи вдосконалення законодавства у цій сфері.
      Член НКЦПФР Анатолій Амелін повідомив, що Комісія розробила ряд законопроектів щодо розвитку системи корпоративного управління. Зокрема, вони стосуються запровадження в акціонерних товариствах посади корпоративного секретаря, механізму обов’язкового викупу акцій у дрібних акціонерів стратегічним інвестором, що володіє 95% статутного фонду АТ (squeeze-out), механізму «похідного позову» (звернення до суду акціонера з позовом до АТ щодо відшкодування збитків), удосконалення процедури проведення загальних зборів акціонерів (запровадження заочного голосування). Важливим завданням також є вдосконалення на законодавчому рівні процедури реорганізації АТ в ТОВ.
      Поряд із цим, регулятор розробив законопроект щодо ринку корпоративних облігації, який передбачає підвищення вимог до емітентів та їх поручителів, підвищення рівня захисту прав інвесторів, розширення визначення поняття «дефолт». Цікавим інструментом на цьому ринку мають стати біржові облігації, які випускатимуться за спрощеною процедурою емітентом, акції якого знаходяться в обігу на фондовій біржі.
      До перспективних напрямків А. Амелін відніс появу на вітчизняному ринку іноземних цінних паперів емітентів, що мають активи в Україні, а також запуск ринку ІРО на одному з вітчизняних фондових майданчиків.
      За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, сьогодні одним із пріоритетних напрямків роботи Комісії є реалізація Закону «Про депозитарну систему України», який набуде чинності в середині жовтня. На його виконання необхідно затвердити більше трьох десятків документів, більшість з яких вже розроблено та схвалено. Нова модель передбачає, що НДУ буде перетворено у Центральний депозитарій, а ВДЦП – у Розрахунковий центр. Зараз між цими установами відбувається процес передачі глобальних сертифікатів. Цінні папери будуть існувати виключно в електронній формі. З ринку зникнуть реєстратори, більшість з них стануть депозитарними установами.
      Крім того, пан Тарасенко повідомив, що Комісія розробила нові вимоги щодо ліцензування учасників фондового ринку. Торік відбувся перехід на видачу безстрокових ліцензій. Разом із тим, регулятор посилює віддалений контроль за учасниками ринку через запровадження пруденційних нормативів.
      Як відзначив директор АРІФРУ Юрій Бойко торік Комісія разом з АРІФРУ здійснила певний прорив щодо вдосконалення системи звітності на фондовому ринку. Близько 30%-35% звітності було оптимізовано за змістом, відбувся перехід на повний електронний документообіг, запроваджено новий формат подачі звітності XML. Це значно спрощує комунікацію між учасниками ринку і регулятором, роблячи її більш простою та зручною.
      Характеризуючи основні підсумки розвитку фондового ринку України у 2012 році, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов повідомив, що динаміка вітчизняних фондових індексів торік корелювала зі світовими індикаторами. При цьому обсяг торгів цінними паперами майже в два рази перевищив ВВП України. Зростання обсягів торгів спостерігалося як на біржовому, так і на позабіржовому ринках. Лідерами торгів стали ОВДП.
      Торік відбулося зменшення обсягів випусків акцій у порівнянні із 2011 роком, однак був зафіксований приріст обсягів випусків корпоративних та муніципальних облігацій. Поряд із цим спостерігалося збільшення обсягів випусків похідних фінансових інструментів та обсягів торгів ними.

*****

У 2012 році активи ІСІ України зросли на 21,4%, а НПФ - на 20,3%

      Як свідчать дані Звіту НКЦПФР за 2012 рік, за станом на 31.12.2012 р. регулятором було зареєстровано випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування на загальну суму 371,31 млрд. грн. При цьому загальний обсяг випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування, зареєстрованих Комісією у 2012 році, становив 34,04 млрд. грн., на 50,48 млрд. грн. менше ніж у 2011 році. Одним із факторів, що призвів до зменшення обсягів емісії цінних паперів ІСІ у 2012 році, є згортання інвестиційних проектів у зв’язку з очікуванням вступу в силу нового закону «Про інститути спільного інвестування», який передбачає більш широкий спектр інвестиційних фондів.
      За станом на кінець 2012 року, Комісією було в цілому зареєстровано інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів загальною номінальною вартістю 318,66 млрд. грн. У 2012 році регулятором зареєстровано 103 випуски інвестиційних сертифікатів ПІФ на суму 19,96 млрд. грн., що виявилося на 55,79 млрд. грн. менше у порівнянні з 2011 роком.
      Загальний обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів за станом на звітну дату дорівнював 52,65 млрд. грн. Протягом 2012 року регулятор зареєстрував 118 випусків акцій КІФ на суму 14,08 млрд. грн., або на 5,31 млрд. грн. більше ніж у 2011 році.
      Ринок цінних паперів ІСІ (акції КІФ та інвестиційні сертифікати ПІФ), як і у попередні періоди, залишився відносно невеликим, однак позитивним є факт значного збільшення обсягу торгів цінними паперами ІСІ, який у 2012 році склав 137,74 млрд. грн. (на 20,38% більше ніж у 2011 році). За підсумками 2012 року на ринок цінних паперів ІСІ припало 5,44% сумарного обсягу торгів на ринку цінних паперів.
      Частка обсягу торгів цінними паперами ІСІ на біржовому ринку у загальному обсязі торгів цими фінансовими інструментами становила 4,24% (у 2011 році - 19,25%). Біржовий ринок цінних паперів ІСІ характеризувався нижчим рівнем концентрації, ніж позабіржовий ринок. За підсумками 2012 року обсяг торгів цінними паперами ІСІ на організованому ринку становив 5,84 млрд. грн.
      За станом на кінець 2012 року у біржових реєстрах організаторів торгівлі за ІІ рівнем лістингу знаходилося 69 інвестиційних сертифікатів ПІФ, з них 51 інвестиційний сертифікат перебував у біржовому реєстрі ПАТ «Фондова біржа «ПФТС», ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», ВАТ «Східно-Європейська фондова біржа».
      На звітну дату загальна сума активів інститутів спільного інвестування становила 160,42 млрд. грн., з яких 11,69 млрд. грн. складали активи невенчурних ІСІ. За минулий рік активи ІСІ зросли на 21,4%. У звітному році спостерігалася значна динаміка та збільшення активів майже всіх видів фондів. Незначним спад спостерігався лише у відкритих та інтервальних пайових інвестиційних фондах.
      Кількість інвестфондів за минулий рік зросла на 20,3% до 1 311. ІСІ провадили свою діяльність у 15 областях України, найбільша кількість цих профучасників зосереджена в м. Києві.
      Також у Звіті повідомляється, що протягом 2012 року загальна вартість активів недержавних пенсійних фондів зросла на 20,3% до 1,66 млрд. грн. При цьому кількість НПФ зменшилася на 4,5% до 88. Пенсійні фонди провадили свою діяльність у 10 регіонах України. Найбільша кількість НПФ зосереджена в м. Києві.

*****

НКЦПФР внесла зміни до Положення про функціонування фондових бірж

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження змін до Положення про функціонування фондових бірж», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зазначила т. в. о. директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірина Козловська, у новому документі розширено перелік виключень для виконання біржових контрактів щодо цінних паперів, які укладені на фондовій біржі, зокрема, за принципом «поставка цінних паперів проти оплати».
      Крім того, з Ліцензійних умов були вилучені вимоги до внутрішніх документів фондової біржі для здійснення клірингу та розрахунків за договорами щодо фінансових інструментів, окрім цінних паперів, та імплементовані у Положення про функціонування фондових бірж».

*****

НКЦПФР затвердила порядок звітування
депозитарними установами перед регулятором

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок звітування депозитарними установами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.
      Положення було розроблено на виконання закону «Про депозитарну систему України» та передбачає порядок звітування депозитарними установами перед регулятором. Як пояснюють розробники документа, прийнятий проект рішення регулює порядок складання та строки подання адміністративних даних про діяльність, що провадиться депозитарною установою.
      Дія Положення поширюється на компанії, які мають ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності депозитарної установи, діяльності зі зберігання активів інститутів спільного інвестування, діяльності зі зберігання активів пенсійних фондів, у тому числі тих, хто мав право відповідно до законодавства на провадження зазначеної професійної діяльності протягом періоду, за який подаються дані.

*****

За підсумками січня-травня 2013 року річний план
надходжень від приватизації було виконано на 0,53%

      Згідно з даними ФДМУ за січень-травень 2013 року в Україні було приватизовано 40 об’єктів державної власності, з яких 29 об’єктів групи А, 5 об’єктів груп В, Г та по 2 об’єкти груп Д, Е та Ж.
      Протягом звітного періоду органи приватизації за угодами з органами місцевого самоврядування змінили форму власності 404 об’єктів комунальної власності, з яких 400 об’єктів групи А, 2 об’єкти групи Д та по 1 об‘єкту груп Е та Ж.
      Фондом протягом звітного періоду було запропоновано до продажу на конкурсах 5 пакетів акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 116,65 млн. грн. Договорів купівлі-продажу пакетів акцій АТ у звітному періоді не укладалося.
      На фондових біржах у січні-травні пропонувалося до продажу 88 пакетів акцій 85 АТ загальною номінальною вартістю 729,11 млн. грн. За підсумками торгів було реалізовано 22 пакети акцій загальною вартістю по укладених контрактах 141,62 млн. грн.
      За січень-травень 2013 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 57,86 млн. грн. або 0,53% від планового річного завдання (10,9 млрд. грн.). У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації, надійшло 146,35 тис. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 1,27 пункту,
а Індекс українських акцій - зріс на 11,51 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 14.06.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
518 596 005,98
307
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 14.06.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
40 499 638
867,2
 

*****

У травні 2013 року монетарна база в Україні збільшилася на 1,3 %,
а грошова маса - на 0,4 %

      Як повідомляє Національний банк, у травні поточного року продовжилося зростання залишків депозитів, залучених банками у національній валюті як від юридичних осіб, так і від населення, з одночасним зниженням їх вартості.
      Так загальний обсяг залишків банківських депозитів протягом травня збільшився на 0,6 % (з початку року - на 6,5 %) до 604,9 млрд. грн. Це відбулося виключно за рахунок приросту залишків коштів у національній валюті, які протягом місяця зросли на 1,4% (з початку року - на 12,6 %). В іноземній валюті залишки коштів на депозитних рахунках зменшилися на 0,5 % (з початку року - на 1,4 %). Кошти на депозитних рахунках фізичних осіб у травні зросли на 0,8 % (з початку року - на 9 %) до 398,7 млрд. грн. Залишки депозитів юридичних осіб за цей період збільшилися на 0,3% (з початку року - на 2,1 %) до 206,2 млрд. грн.
      Загальний обсяг залишків за кредитами в травні залишився майже на рівні попереднього місяця, збільшившись з початку року на 1,9 % до 825,0 млрд. грн., у тому числі залишки за кредитами в національній валюті за місяць зросли на 0,3% (з початку року - на 1,9 %), тоді як в іноземній - зменшилися на 0,4 % (з початку року зросли на 2 %). Залишки за кредитами, наданими юридичним особам, за місяць зменшилися на 0,1 % (з початку року зросли на 2 %) до 638,8 млрд. грн. Залишки за кредитами, наданими фізичним особам, за травень зросли на 0,5 % (з початку року - на 1,7 %) до 186,2 млрд. грн.
      У травні обсяг готівки поза банками зменшився на 0,3 % (з початку року зріс на 5,3 %) до 213,9 млрд. грн. Рівень коррахунків банків за місяць збільшився на 42% (з початку року - на 16%) до 28,6 млрд. грн. Обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками за станом на 01.06.2013 р. відповідно до встановлених нормативів, становив 18,8 млрд. грн., із них на окремий рахунок у Національному банку було перераховано 6,6 млрд. грн. Кошти уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку за місяць зросли на 9 % (з початку року - у 8,6 разів) до 4,1 млрд. грн.
      Обсяг монетарної бази за травень збільшився на 1,3 % (з початку року - на 6,1%) до 270,8 млрд. грн. Грошова маса за цей період збільшилася на 0,4 % (з початку року - на 6,2 %) до 821,2 млрд. грн.
      Обсяг рефінансування банків Національним банком у травні становив 5,2 млрд. грн. (з початку року - 14,5 млрд. грн.). Середньозважена процентна ставка за цими операціями дорівнювала 7,79 % річних (з початку року - 7,85 %). Обсяг мобілізаційних операцій за цей період становив 10 млрд. грн., а їх середньозважена процентна ставка - 2,74 % (з початку року відповідно 56,6 млрд. грн. та 2,57%).
      Обсяг придбаних Національним банком державних облігацій України (за номінальною вартістю) у травні дорівнював 1,1 млрд. грн. (з початку року - 21,5 млрд. грн.). Операції з продажу ним зі свого портфеля державних облігацій України у 2013 році не проводилися. Також протягом 2013 року не здійснювалися операції з купівлі (продажу) державних облігацій України через механізм двостороннього котирування.
      У травні відбулося незначне зростання середньозваженої ставки за кредитами, наданими реальному сектору економіки в національній валюті, - з 15,12% до 15,57%, з одночасним її зменшенням в іноземній валюті - з 9,92% до 9,34%. Також знизилася середньозважена ставка за депозитами в національній валюті - з 10,77% до 10,21%, із певним зростанням в іноземній валюті - з 5,32% до 6,01%. Дещо подорожчали ресурси й на міжбанківському кредитному ринку, де середньозважена ставка в національній валюті зросла з 2,99% до 3,98%.

*****

У І кварталі 2013 року ВВП України зменшився на 1,1%

      Реальний ВВП за I квартал 2013 року порівняно з I кварталом 2012 року (у постійних цінах 2007 року) склав 98,9%, повідомляє Державна служба статистики. У попередній оцінці падіння ВВП у січні-березні становило 1,3%.
      Порівняно з IV кварталом 2012 року з урахуванням сезонного фактору, ВВП зріс на 0,6%. Номінальний ВВП на кінець кварталу склав 301,598 млрд. грн. ВВП у розрахунку на одну людину в I кварталі склав 6,624 тис. грн., що на 0,9% менше, ніж роком раніше.

*****

У січні-квітні 2013 року від’ємне сальдо зовнішньої
торгівлі товарами в Україні становило $2 605,1 млн.

      За січень-квітень 2013 року експорт товарів склав $21 975,5 млн., а імпорт - $24 580,6 млн., повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з відповідним періодом 2012 року експорт склав 100,1%, імпорт - 93,3%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у звітний період становило $2 605,1 млн. (за січень-квітень 2012 року від’ємне сальдо дорівнювало $4 389,2 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,89 (у січні-квітні 2012 року - 0,83).
      Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 204 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 33,8% від загального обсягу експорту, Європи – 27,9%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 27,6%, Азії - 25,1%, Африки - 6,8%, Америки - 6,2%, Австралії і Океанії - 0,1%.
      Імпорт з країн СНД становив 35,6% від загального обсягу імпорту, Європи - 35,3%, у тому числі з країн Європейського Союзу - 33,2%, Азії − 21,4%, Америки - 6,4%, Африки - 1,2%, Австралії і Океанії - 0,1%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24