Новини УАІБ

10 червня 2013

УАІБ: зміни до Податкового кодексу у нинішній редакції призведуть до
масового відтоку капіталу та заморожування інвестиційних процесів

       Українська асоціація інвестиційного бізнесу підготувала свої зауваження та пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», який було оприлюдненого на сайті Міністерства доходів і зборів України 27.05.2013 року.
       Експерти Асоціації вважають, що Проект містить норми, реалізація яких матиме руйнівні наслідки для економіки України внаслідок масового відтоку капіталу, заморожування інвестиційних процесів, зменшення доходів бюджету та різкого погіршання інвестиційного іміджу України.
       Відповідні листи з проханням розглянути та врахувати пропозиції при доопрацюванні зазначеного законопроекту УАІБ вже направила до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Міністерства доходів та зборів, Міністерства фінансів, Держпідприємництва та Кабінету міністрів України.

*****

Відбулося засідання Ради УАІБ

       6 червня 2013 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. У зв’язку із отриманим запитом члени Ради розглянули  питання про делегування повноважень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку саморегулівним організаціям на фондовому ринку. Рада доручила Дирекції УАІБ надати до НКЦПФР пропозиції щодо можливості повноважень саморегулівним організаціям професійних учасників фондового ринку.
       Учасники засідання розглянули рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо членства в УАІБ ряду компаній. Після обговорення Рада затвердила рішення Дисциплінарного комітету щодо накладення санкції «виключити зі складу членів УАІБ» на ТОВ "КУА "Сприяння" (м. Кіровоград). На підставі наказу НКЦПФР про визнання ліцензії недійсною з членів УАІБ виключено ТОВ КУА «ПРОФІ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ (м. Київ), у зв’язку із закінчення терміну дії ліцензії на здійснення професійної діяльності з управління активами – ТОВ «КУА «ХЕДВЕЙ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ», на підставі наказу НКЦПФР про анулювання ліцензії у зв’язку з поданою заявою про припинення професійної діяльності виключено ТОВ «КУА «СОФІЯ КАПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ».
       Учасники засідання обговорили проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» та пропозиції УАІБ щодо внесення змін до нього. Вирішено направити пропозиції УАІБ щодо внесення змін до законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України» до НКЦПФР.
       Дирекції доручено ознайомити членів Асоціації з податковими новаціями та пропозиціями УАІБ, а також направити листи щодо зазначеного документа на адресу Міністерства доходів та зборів, Міністерства фінансів, Держпідприємництва та Кабінету міністрів України.
       Наступне засідання Ради відбудеться 15 червня 2013 року.

*****

НКЦПФР доопрацювала вимоги до радника з інвестиційних питань Накопичувального пенсійного фонду

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про вимоги до радника з інвестиційних питань Накопичувального пенсійного фонду», повідомляє прес-служба Комісії.
       Як зауважила директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, цей проект встановлює вимоги до претендентів на участь у конкурсі з обрання радника з інвестиційних питань Ради Накопичувального пенсійного фонду щодо кваліфікаційного рівня, досвіду роботи, ділової репутації тощо. Нова редакція Положення враховує пропозиції і побажання професійних учасників фондового ринку та профільних міністерств та відомств, з якими попередньо погоджувався документ.
       За словами О. Симоненко, документ сприятиме підвищенню ефективності та прозорості функціонування накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зниженню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів, покращенню державного регулювання та контролю у цій сфері.

*****

Комісія затвердила зміни до Правил торгівлі цінними паперами

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами», повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами заступника директора департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР Ірини Устенко, зміни до Правил пов’язані із актуалізацією положень, що регулюють маржинальні операції та функціонування фондових бірж. Крім того, в удосконалених Правилах встановлено вимоги до РЕПО-договорів, які здійснюються поза фондовими біржами, дано визначення РЕПО-заявок на продаж і на купівлю та ін.
       Також документом детально визначаються вимоги до діяльності з управління цінними паперами, андерайтингу, можливості торговця надавати консультації стосовно купівлі-продажу цінних паперів та інших фінансових інструментів своїм клієнтам тощо. Нормативним актом розширено перелік прав та обов’язків торговця, зокрема, щодо здійснення функцій податкового агента по операціях з цінними паперами, які він здійснює для клієнта, згідно з Податковим кодексом.

*****

Регулятор схвалив Положення про порядок
дематеріалізації іменних цінних паперів

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок дематеріалізації іменних цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії.
       Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, новий документ визначає порядок переведення у бездокументарну форму існування іменних цінних паперів, які до дня опублікування закону «Про депозитарну систему України» були випущені у документарній формі. При цьому його дія не поширюється на акції та інвестиційні сертифікати, процедура дематеріалізації яких вже унормована відповідними актами Комісії.
       Нагадаємо, відповідно до закону «Про депозитарну систему України» іменні емісійні цінні папери, випуск яких був зареєстрований до дня його опублікування, можуть існувати в документарній формі до дня набрання чинності цим законом.

*****

Комісія затвердила порядок звітування
Центрального депозитарію перед регулятором

       НКЦПФР затвердила «Положення про порядок звітування Центральним депозитарієм цінних паперів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами директора департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, у документі визначено, які дані та з якою періодичністю має надавати Центральний депозитарій регулятору ринку цінних паперів. При цьому це Положення належить до низки нормативно-правових актів, які встановлюють вимоги до порядку, строків та об’єму інформації, яка подається до Комісії.

*****

Відбулося засідання Громадської ради при НКЦПФР

       Минулого тижня відбулося чергове засідання Громадської ради при Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, повідомляє прес-служба Комісії. Одним із ключових питань, що були розглянуті на ньому, стало обговорення змін у законодавстві України, що впливають на подальший розвиток фондового ринку.
       Учасники засідання зосередили увагу на проблемах функціонування ринку, які можуть виникнути у результаті законодавчої та нормотворчої діяльності нині діючих органів влади, та шляхах вирішення цих питань. При цьому було вирішено створити робочу групу, яка уніфікує всі можливі критичні моменти для ринку цінних паперів та подасть свої пропозиції для обговорення з представниками влади.

*****

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін
до частини третьої статті 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність»

       У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до частини третьої статті 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність» (реєстраційний №2206а), внесений народним депутатом В. Зубиком. Документ передбачає запровадження на законодавчому рівні переліку способів залучення забудовниками коштів від осіб під час продажу квартир у багатоквартирних будинках.
       Згідно з ним, інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, може здійснюватися через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, а також шляхом випуску цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею такої нерухомості, іншими способами відповідно до законодавства, якщо це не суперечить діючому законодавству

*****

Кількість небанківських фінансових установ в Україні
на початку травня 2013 року дорівнювала 2064

       Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, оприлюднила дані Державного реєстру фінансових установ за станом на 1 травня 2013 року. Згідно з ними загальна кількість фінустанов, внесених до реєстру на звітну дату, дорівнювало 2064, що виявилося на 1,1% більше показника початку поточного року (2041).
       Кількість кредитних установ за січень-квітень поточного року зросла з 708 до 719 (кредитних спілок - з 617 до 620, інших кредитних установ - з 91 до 99), ломбардів - з 473 до 478, страхових компаній - з 414 до 415, фінансових компаній - з 312 до 324. При цьому кількість довірчих товариств як і на початку року становила 2, а інших фінансових установ - 1. Разом з тим, кількість НПФ зменшилася з 94 до 89, а адміністраторів НПФ - з 37 до 36.

*****

У травні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
7,56 тис. договорів на суму 24,4 млрд. грн.

       У травні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 7,56 тис. договорів на суму 24,4 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 22,42 млрд. грн., деривативами - 1,3 млрд. грн., акціями - 321,28 млн. грн., муніципальними облігаціями - 78,17 млн. грн., корпоративними облігаціями - 173,01 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 109,34 млн. грн.
       За станом на кінець травня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 459. З них, 133 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 48 - у другому рівні лістингу та 278 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 179 акцій; 132 ОВДП; 31 інвестиційний сертифікат; 88 корпоративних облігацій; 9 муніципальних облігацій; 2 іпотечні облігації; 6 опціонних сертифікатів; 12 ф’ючерсних контрактів.

*****

Індекс ПФТС у травні 2013 року зріс на 4,49%

       У травні 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 2,4 тис. при обсязі торгів 6,07 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 3,18 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 2,55 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 198,83 млн. грн., з акціями - 134,92 млн. грн.
       Індекс ПФТС протягом травня зріс на 4,49% з 292,9 до 306,4 пункту, а з початку року - знизився на 6,89% з 328,69 до 306,04 пункту.
       За станом на кінець травня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 410 цінних паперів, з них, 744 акції, 330 корпоративних облігацій, 174 ОВДП, 146 цінних паперів ІСІ та 16 муніципальних облігацій. До першого рівня лістингу було включено 175 цінних паперів, а до другого - 227, інші знаходилися у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у травні 2013 року зріс на 4,95%

       Згідно з даними «Української біржі» у травні 2013 року на ній було укладено 67,61 тис. угод на загальну суму 0,9 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,7 млрд. грн., а їхня кількість - 26,07 тис. На строковому ринку «Української біржі» у травні було укладено 41,54 тис. угод на загальну суму 200,4 млн. грн.
       Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 4,95% з 826,12 до 866,89 пункту, а з початку року - знизився на 8,8% з 950,56 до 866,89 пункту.

*****

За станом на початок квітня 2013 року в Реєстрі корпоративних прав держави
обліковувалося 599 господарських товариств з державною часткою

       Згідно з даними ФДМУ, за станом на 01.04.2013 р., у Реєстрі корпоративних прав держави обліковувалося 599 господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка.
       Держава в особі уряду, Фонду держмайна, міністерств та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади здійснювала управління корпоративними правами держави в 509 акціонерних товариствах, 60 товариствах з обмеженою відповідальністю та 30 національних акціонерних компаніях (НАК) і державних холдингових компаніях (ДХК).
       З них: 270 господарських товариств (45,07% загальної кількості) мали в статутному капіталі державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їхньою діяльністю (147 господарських товариств або 24,54% мали державну частку 100%); 163 господарських товариства (27,21%) - державну частку розміром від 25 до 50%; 166 господарських товариств (27,71%) - державну частку менше 25%.
       Із загальної кількості господарських товариств з державними частками 150 АТ засновано міністерствами у процесі корпоратизації державних підприємств, а також 19 НАК та ДХК, які не надають до Фонду жодної статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники - міністерства. Крім того, 46 господарських товариств (7,3% загальної кількості) мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, з них 37 - з контрольними держпакетами.
       Фонд держмайна та його регіональні відділення безпосередньо здійснювали управління 430 об’єктами з корпоративними правами держави (71,78% загальної кількості), з них 138 об’єктів з контрольними держпакетами. Міністерства та інші центральні й місцеві органи виконавчої влади управляли корпоративними правами 169 господарських товариств (28,21% загальної кількості), з них 138 об’єктів з контрольними держпакетами.
       Протягом І кварталу 2013 року загальна кількість господарських товариств з державними частками зменшилася на 30 компаній. Так, кількість об’єктів з державною часткою до 25% зменшилася на 34 товариства, від 25 до 50% - на 20 товариств, від 50 до 100% - на 3 товариства.
       За інформацією Фонду держмайна, у І кварталі 2013 року дивіденди на корпоративні права держави до Державного бюджету не надходили.
       За станом на початок квітня 2013 року, провадження у справі про банкрутство було порушено щодо 77 господарських товариств, у статутних капіталах яких державна частка перевищує 50%.
       Із загальної кількості зазначених об’єктів у стадії розпорядження майном перебували 7 товариств, у стадії санації - 40, а у процесі ліквідації - 30.

*****

За І квартал 2013 року активи НПФ Казахстану зросли на 3,9%

       Згідно з даними Агентства Республіки Казахстан із регулювання та нагляду фінансового ринку та фінансових організацій, за станом на 1 квітня 2013 року у цій країні функціонувало 11 накопичувальних пенсійних фондів (НПФ).
       Кількість індивідуальних пенсійних рахунків вкладників (одержувачів) за обов’язковими пенсійними внесками на звітну дату становила майже 8,45 млн. із загальною сумою пенсійних накопичень 3 300,7 млрд. тенге (помірний інвестиційний портфель - 3 265,4 млрд. тенге, консервативний інвестиційний портфель - 35,3 млрд. тенге), що на 3,9% більше показника початку поточного року (3 177,6 млрд. тенге). За офіційним курсом НБУ за станом на 1 квітня 2013 року 1 тенге дорівнював 0,053 грн.
       Кількість рахунків вкладників за добровільними пенсійними внесками становила 37,3 тис. із загальною сумою пенсійних накопичень 1,3 млрд. тенге, що дорівнює показнику початку поточного року. Кількість рахунків вкладників за добровільними професійними пенсійними внесками становила 4,2 тис. із сумою пенсійних накопичень 0,1 млрд. тенге, що також дорівнює показнику початку поточного року.
       У цілому, за станом на 1 квітня 2013 року пенсійні накопичення у цій країні становили 3 306,4 млрд. тенге. Такий показник виявився на 3,9% більшим за результат початку поточного року (3 183,2 млрд. тенге). Загальні надходження пенсійних внесків за станом на звітну дату дорівнювали 2 596,2 млрд. тенге, що на 5,1% більше показника початку минулого року (2 470,1 млрд. тенге).
       Сума пенсійних виплат та переведень коштів у страхові організації з накопичувальних пенсійних фондів Казахстану за станом на 1 квітня 2013 року складала 364,2 млрд. тенге. Водночас сума пенсійних переведень з одного фонду в інший дорівнювала 2 030,9 млрд. тенге.
       За І квартал 2013 року загальні обсяги активів НПФ Казахстану збільшилися на 3,9% - з 3 188,3 млрд. тенге до 3 312,3 млрд. тенге. Сума чистого інвестиційного доходу від інвестування пенсійних активів (без комісійних винагород), розподілена на індивідуальні пенсійні рахунки вкладників, за звітний період збільшилася на 5,8% - з 667,4 млрд. тенге до 706,4 млрд. тенге. У загальній сумі пенсійних накопичень вкладників частка чистого інвестиційного доходу за минулий рік зросла з 21% до 21,4%.
       Обсяг інвестованих активів НПФ на звітну дату дорівнював 3 112,1 млрд. тенге. Загальна структура інвестованих активів була такою: державні цінні папери - 48,8%; облігації казахстанських компаній - 21,4%; вклади в банках другого рівня - 10,9%; акції казахстанських компаній - 5,7%; недержавні облігації іноземних емітентів - 3,7%; цінні папери міжнародних фінансових організацій - 2,1%; державні цінні папери іноземних емітентів - 2,1%; недержавні акції іноземних емітентів - 0,6%; дорогоцінні метали - 4,7%.
       За станом на початок квітня 2013 року співвідношення загального обсягу пенсійних накопичень до ВВП Казахстану становило 10,5% (на початку 2013 року - 10,1%). При цьому середньозважені коефіцієнти номінального доходу за пенсійними активами НПФ були такими. За п’ять років: помірний інвестиційний портфель - 23,48%, консервативний інвестиційний портфель - 21,09% (накопичений рівень інфляції за аналогічний період становив 41,63%). За три роки: помірний портфель - 11,43%, консервативний портфель - 9,33% (рівень інфляції - 21,32%). За рік: помірний портфель - 4,05%, консервативний портфель - 3,25% (рівень інфляції - 6,8%).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,23 пункту,
а Індекс українських акцій - знизився на 11,2 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 07.06.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
476 415 678,35
308,27
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 07.06.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
52 935 703
855,69
 

*****

У травні 2013 року інфляція в Україні дорівнювала 0,1%,
а з початку року - 0,2%

       Згідно з повідомленням Державної служби статистики у травні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,1% (з початку року - 100,2%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 103,1% (з початку року - 106,6%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у травні ціни зросли на 1,1% (з початку року - на 8,9%), у переробній промисловості - знизилися на 0,5% (з початку року - не змінилися), а у постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зросли на 12,8% (з початку року - на 23,3%).


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24