Новини УАІБ

03 червня 2013

Міндоходів оприлюднило законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України»
щодо операцій з цінними паперами та деривативами

      Міністерство доходів і зборів на своєму офіційному сайті оприлюднило проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України». Однією з основних цілей розробки документа є удосконалення податкового обліку операцій із деривативами та цінними паперами, а також порядку оподаткування клірингової діяльності. Крім того, документом вносяться зміни до норм Податкового кодексу щодо оподаткування учасників фондового ринку податком на прибуток.
      Детальніше: http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/98222.html

*****

Загальні чисті активи європейських інвестиційних фондів
за І квартал 2013 року збільшилися на 5%

      Як свідчать дані звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів в І кварталі 2013 року», загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, за І квартал поточного року збільшилися на 5% і, за станом на початок квітня 2013 року, становили 9 393 млрд. євро (згідно з даними НБУ, за станом на 01.04.2013 р., 1 євро дорівнював 10,2 грн.).
      Для порівняння, за аналогічний період минулого року активи європейських інвестиційних фондів збільшилися на 5,3%.
      Найбільший обсяг чистих активів серед інвестиційних фондів європейських країн спостерігався у фондів Люксембургу. На їхню частку припадало 26,9% загального обсягу активів (2 529 млрд. євро). До п’ятірки лідерів також увійшли інвестиційні фонди Франції (16,2% або 1 524 млрд. євро), Німеччини (14,1% або 1 325 млрд. євро), Ірландії (13,9% або 1 304 млрд. євро) та Великобританії (10,9% або 1 025 млрд. євро).
      Протягом січня-березня поточного року практично в усіх європейських країнах відбулося збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Найбільше вони зросли в інвестфондах Швейцарії (на 18,7%), Ліхтенштейну (на 16%), Болгарії (на 15,5%), Румунії (на 11,2%) та Швеції (на 9,7%). Зменшення активів було зафіксоване лише в Угорщині (на 4%) та Мальті (на 2,9%).
      Згідно з даними EFAMA, частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, за станом на початок квітня 2013 року, становила 70,7%, а фондів групи non-UCITS - 29,3%.
      Загальні чисті активи фондів групи UCITS за І квартал 2013 року зросли на 5,5% до 6 641 млрд. євро.
      Частка активів фондів акцій у загальній структурі фондів групи UCITS складала 34%, фондів облігацій - 29%, збалансованих фондів - 16%, фондів грошового ринку - 15%, фондів фондів - 1%, інших видів фондів - 4%.
      За січень-березень загальні активи фондів акцій зросли на 8,8%, збалансованих фондів - на 6%, фондів фондів - на 5,2%, фондів облігацій - на 4,5%, інших видів фондів - на 5%. Разом із тим, активи фондів грошового ринку зменшилися на 0,3%.
      За станом на звітну дату, найбільші обсяги активів фондів групи UCITS спостерігалися у таких країнах: Люксембург - 32% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (2 136 млрд. євро); Франція - 17,1% (1 135 млрд. євро); Ірландія - 15,5% (1 028 млрд. євро); Великобританія - 12% (799 млрд. євро); Швейцарія - 4,3% (285 млрд. євро).
      У звітному періоді чисті активи інвестиційних фондів групи UCITS збільшилися в переважній більшості країн Європи. Найбільше зростання було зафіксоване в інвестфондах Швейцарії (на 20,8%), Болгарії (на 15,6%), Ліхтенштейну (на 12,8%) Румунії (на 11,2%) та Швеції (на 9,6%).
      Зменшення чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS відбулося лише в Мальті (на 31,2%), Польщі (на 9,4%) та Угорщині (на 4%).
      Сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів групи non-UCITS за січень-березень поточного року зросли на 3,9% й, за станом на 01.04.2013 р., дорівнювали 2 649 млрд. євро.
      Як зазначається у звіті EFAMA, позитивні очікування інвесторів щодо перспектив розвитку європейської економіки сприяли припливу коштів в інвестиційні фонди, який у цілому становив 129,5 млрд. євро. Такий показник виявився найбільшим чистим припливом коштів, починаючи з І кварталу 2006 року.
      Для порівняння, у січні-березні минулого року приплив коштів в європейські інвестиційні фонди групи UCITS становив близько 95 млрд. євро.
      Найвищі обсяги продажу цінних паперів були зафіксовані у фондів облігацій, яким упродовж січня-березня вдалося залучити 43,8 млрд. євро. Майже стільки ж (43,6 млрд. євро) вдалося залучити фондам акцій. Третє місце за обсягом залучених коштів належало збалансованим фондам, показник яких дорівнював 35,9 млрд. євро. При цьому фонди грошового ринку втратили майже 2 млрд. євро, а інші види фондів залучили 8,3 млрд. євро.
      Найбільші обсяги залучених коштів було зафіксовано в інвестиційних фондах групи UCITS Люксембургу (67,4 млрд. євро), Ірландії (36,4 млрд. євро), Норвегії (4,2 млрд. євро), Іспанії (3,8 млрд. євро) та Великобританії (3,7 млрд. євро). Крім того, інвестфондам ще п’ятьох країн (Німеччини, Швейцарії, Італії, Швеції, Франції) вдалося залучити більше 1 млрд. євро.
      Разом із тим, у ряді європейських країн відбувся відтік коштів з інвестиційних фондів групи UCITS. Найбільші обсяги фінансових ресурсів втратили інвестфонди Мальти (0,74 млрд. євро) та Нідерландів (0,13 млрд. євро).

*****

НКЦПФР внесла зміни до Положення про порядок заміни особи, яка провадить
діяльність з управління активами пенсійного фонду

      НКЦПФР схвалила доопрацьований проект рішення «Про внесення змін до Положення про порядок заміни особи, яка провадить діяльність з управління активами пенсійного фонду», повідомляє прес-служба Комісії. Нормативний акт було доопрацьовано з урахуванням пропозицій і побажань професійних учасників фондового ринку та Нацкомфінпослуг.
      За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, документом внесено зміни до Положення шляхом викладення його у новій редакції у зв’язку з необхідністю удосконалення, спрощення порядку та оптимізації термінів заміни особи, яка провадить діяльність з управління активами пенсійних фондів, а також порядку призначення особи, яка тимчасово здійснюватиме управління активами пенсійного фонду.
      Ключовими новаціями є встановлення певних вимог до дій цієї особи, ради фонду, а також зберігача у разі прийняття рішення радою фонду про заміну особи, яка провадить діяльність з управління активами пенсійного фонду, спрощення проходження процедури заміни особи у разі закінчення строку договору про управління активами та у разі дострокового розірвання договору про управління активами за ініціативою ради фонду.

*****

Регулятор доопрацював проект Положення про порядок визначення
чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду

      НКЦПФР схвалила доопрацьований проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного)», повідомляє прес-служба Комісії.
      Директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко зауважила, що метою розробки документа є приведення Положення у відповідність до норм чинного законодавства, яке регулює діяльність Накопичувального пенсійного фонду на ринку цінних паперів.
      Нова редакція Положення враховує пропозиції і побажання професійних учасників фондового ринку та профільних міністерств і відомств, з якими погоджувався документ. Зазначені зміни стосуються врегулювання окремих питань методики та порядку обчислення чистої вартості активів накопичувальної системи пенсійного забезпечення (як третього, так і другого рівня), що було необхідно для вдосконалення процедури та перевірки правильності такого обчислення.
      Регуляторним актом передбачено уточнення процедури здійснення оцінки акцій та боргових цінних паперів у залежності від їх включення до біржового списку організаторів торгівлі на фондовому ринку, правил застосування понижувального коефіцієнта, оцінки банківських металів тощо.
      Нововведення мають сприяти підвищенню ефективності та прозорості діяльності осіб, що здійснюють професійну діяльність з управління активами пенсійних фондів, зниженню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів, захисту прав інвесторів та удосконаленню державного регулювання у цій сфері.

*****

Комісія завершує роботу над Порядком призначення КУА, яка тимчасово управлятиме
активами Накопичувального пенсійного фонду

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про порядок призначення компанії з управління активами, яка тимчасово здійснюватиме управління активами Накопичувального пенсійного фонду», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зазначила директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, цей порядок був підготовлений регулятором з метою виконання вимог закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Так, у разі прийняття рішення Радою Накопичувального фонду про припинення повноважень компанії з управління активами, компанія, яка тимчасово здійснюватиме управління активами Накопичувального фонду, призначається на строк, необхідний для проведення нового конкурсу та укладання договору з компанією з управління активами, обраною за результатами конкурсу. До того ж, встановлюється процедура та термін призначення компанії з управління активами Накопичувального фонду. При цьому встановлення порядку призначення компанії з управління активами, яка тимчасово здійснюватиме управління активами Накопичувального пенсійного фонду, відповідно до законодавства України належить до компетенції Комісії.

*****

НКЦПФР схвалила Ліцензійні умови провадження професійної діяльності
на фондовому ринку - депозитарної діяльності та клірингової діяльності

      НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Ліцензійних умов провадження діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - депозитарної діяльності та клірингової діяльності», повідомляє прес-служба Комісії.
      За словами авторів документа, розробка Ліцензійних умов провадження депозитарної та клірингової діяльності обумовлена необхідністю приведенням нормативної бази Комісії у відповідність до вимог чинного законодавства та змін, що відбулись у ньому. В той же час, нові Ліцензійні умови сприятимуть становленню прозорого, ліквідного та конкурентного фондового ринку, на якому будуть провадити діяльність тільки висококваліфіковані та добросовісні професійні учасники.

*****

Комісія розробила Положення про глобальний
та тимчасовий глобальний сертифікати

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про глобальний сертифікат та тимчасовий глобальний сертифікат», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зауважила директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, документ, який розробила Комісія, визначає порядок оформлення та ведення обліку глобальних сертифікатів і тимчасових глобальних сертифікатів, їх реквізити та перелік документів, що подаються емітентом до Центрального депозитарію цінних паперів при депонуванні цих сертифікатів.
      Відповідно до вимог Положення глобальні сертифікати та тимчасові глобальні сертифікати не потребують технічного захисту їх бланків і подаються до Центрального депозитарію цінних паперів відповідним емітентом цінних паперів (при створенні акціонерного товариства - уповноваженою особою засновників, якій надаються повноваження здійснювати дії, пов’язані зі створенням такого товариства; при розміщенні акцій корпоративного інвестиційного фонду - компанією з управління активами, з якою таким фондом укладено договір про управління активами; у випадках, встановлених законодавством, - управителем).

*****

В Україні відбувся перший Міжнародний форум корпоративних секретарів

      З метою розвитку інституту корпоративного секретаря в Україні, Професійна асоціація корпоративного управління та Український інститут корпоративного управління 24-25 травня 2013 року в м. Одеса провели перший Міжнародний форум корпоративних секретарів та Конкурс «Корпоративний секретар року». У форумі взяли участь понад 100 учасників з семи країн, які обговорити особливості становлення та перспективи розвитку професії корпоративного секретаря в Європі та Азії.
      Унікальний досвід роботи корпоративного секретаря презентували представники українських, російських, казахських, турецьких, британських компаній. Учасники форуму представили кейси з аналізом особливостей ролі та функціоналу корпоративного секретаря з урахуванням законодавчого регулювання країн-учасниць, проблематики порядку взаємодії з Радою директорів (Наглядовою радою) та правлінням компанії. У рамках форуму були представлені унікальні методичні напрацювання щодо професійних взаємин і об’єднання функціоналу корпоративного секретаря з Compliance Officer і Investor Relations Officer.
      Драйвером у визнанні та розвитку професії корпоративного секретаря в Україні, на думку учасників форуму, може стати законопроект, яким вносяться зміни до Закону «Про акціонерні товариства», що готується до прийняття. Цими змінами, зокрема передбачається обов’язкове введення в АТ посади корпоративного секретаря.
      Також учасники Форуму в результаті дискусії дійшли висновку про необхідність внесення змін до законодавства щодо перенесення кінцевого терміну проведення річних загальних зборів акціонерів, з урахуванням зарубіжного досвіду (у Казахстані він визначений до 30 травня, в Росії - до 30 червня).
      У рамках Міжнародного форуму відбулася церемонія нагородження учасників конкурсу «Корпоративний секретар 2012 року».
      Співорганізатор Міжнародного Форуму та Конкурсу - Investor Relations Agency заснувало спеціальну номінацію «За кращу IR-практику» для корпоративних секретарів, які проявили високе мистецтво корпоративних комунікацій з акціонерами та інвесторами. Приз і диплом переможця було вручено начальнику управління корпоративних відносин ПАТ «Банк «Київська Русь» Ользі Сторожук.

*****

Уряд відновив роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів,
протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств

      Кабінет Міністрів своєю постановою відновив роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств відновлено, яка була утворена у 2007 році, повідомляє прес-служба Уряду.
      Комісію очолив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. При цьому документом значно підвищено загальний статус Комісії. Тепер до керівництва органу залучено перших осіб міністерств та відомств, а не їх заступників, як було раніше. Це має сприяти більш оперативній і ефективній діяльності цього органу. Також дещо розширені завдання і функції Комісії, зокрема щодо захисту прав інвесторів.
      Сергій Арбузов пообіцяв активізувати роботу у цьому напрямку і доручив вже найближчим часом розробити програму боротьби з рейдерством.
      За його словами, прийняття документа, що узагальнює законодавчі норми і практику боротьби з цим явищем, допоможе у найкоротші терміни не тільки виявляти і знешкоджувати рейдерські прояви, а й сприятиме поверненню захоплених об’єктів справжнім власникам. Особливо увагу в новій програмі буде приділено питанню захисту від незаконних посягань на власність та права інвесторів.
      Сергій Арбузов запевнив, що для надійного захисту права власності важливо мати фактор суспільного контролю, який забезпечить відкритість роботи Комісії. Для цього до реалізації програми буде залучено об’єднання підприємців.

*****

ФДМУ затвердив графік продажу пакетів акцій підприємств енергетики

      Фонд державного майна затвердив План-графік публікацій інформаційних повідомлень про продаж у 2013 році пакетів акцій енергогенеруючих та енергопостачальних підприємств, повідомляє прес-служба Фонду.
      Відповідно до цього графіка, у серпні 2013 року до продажу на фондовій біржі будуть оголошені по 5% акцій ПАТ «Миколаївобленерго», АК «Харківобленерго» та ПАТ «Хмельницькобленерго» та на конкурсі з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону 60,7% акцій ПАТ «Донбасенерго». У вересні за графіком мають бути оголошені біржові торги з продажу 46% акцій ПАТ «Черкасиобленерго» та конкурси з продажу 50,9% акцій ВАТ «Тернопільобленерго», 60,25% акцій ВАТ «Запоріжжяобленерго», 60,001% акцій АК «Харківобленерго», 65% акцій ПАТ «Миколаївобленерго», 65,009% ПАТ «Хмельницькобленерго» та 75% акцій ПАТ «Волиньобленерго».
      Нагадаємо, у рамках другого етапу приватизації підприємств паливно-енергетичного комплексу (перший відбувся у 2001 році) протягом 2011-2012 років ФДМУ продав пакети акцій 9 енергокомпаній, від продажу яких надійшло близько 5,3 млрд. грн. Всі пакети акцій були придбані на конкурсах з перевищенням ціни продажу над початковою.

*****

Презентовано Інвестиційний атлас України

      Минулого тижня в Києві відбувся круглий стіл на тему «Інвестиційний атлас України: дорожня карта для інвесторів», на якому було презентовано Інвестиційний атлас України - 2013.
      Як повідомив Голова Держінвестпроекту Владислав Каськів, Інвестиційний атлас України було розроблено Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Основна цінність атласу полягає у тому, що в ньому у стислій та змістовній формі викладені основні якісні параметри вітчизняних регіонів та вказані кроки, які треба зробити для їх розвитку. Цей атлас був позитивно схвалений міжнародними експертами та бізнес середовищем. Передбачається, що він, а також Рейтинг інвестиційної привабливості України видаватимуться щорічно.
      Інвестиційний атлас України складається з таких розділів: «Україна на мапі світу»; «Цікаві факти про Україну»; «Транспортна інфраструктура України»; «Населення України»; «Інвестиційна карта України»; «Інвестиційні профілі регіонів України».

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,72 пункту,
а Індекс українських акцій - на 13,94 пункту

 Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 31.05.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
257 358 551,94
306,04
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 31.05.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
31 487 531
866,89


*****

Україна покращила свої позиції у рейтингу
конкурентоспроможності країн світу

      У цьогорічному рейтингу конкурентоспроможності країн світу (IMD World Competitiveness Rankings 2013), який складається Центром світової конкурентоспроможності (World Competitiveness Center) Міжнародного інституту розвитку менеджменту (IMD), розташованому в Швейцарії, Україна опинилася на 49 місці з 60 країн світу (торік вона знаходилася на 56 місці), повідомляє офіційний прес-реліз IMD. Поруч з нашою країною розташувалися Колумбія та Угорщина.
      Лідерами цьогорічного рейтингу стали США, Швейцарія, Гонконг, Швеція та Сінгапур.

*****

Середня заробітна плата в Україні у квітні 2013 року дорівнювала 3 233 грн.

      За інформацією Державної служби статистики у квітні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 233 грн., що на 0,6% більше показника березня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 0,8%. У квітні 2013 року у порівнянні із квітнем 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 9,9%, а реальна - на 10,8%.
      У січні-квітні 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 116 грн., що на 9,5% більше показника січня-квітня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 10,2%. Загальна кількість штатних працівників за квітень незначно знизилася і за станом на кінець місяця склала 10 203,9 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24