Новини УАІБ

27 травня 2013

Представники УАІБ взяли участь в обговоренні компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів

      23 травня 2013 року представники Української асоціації інвестиційного бізнесу взяли участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Компенсаційні механізми захисту інтересів інвесторів. Перспективи законодавчого врегулювання», який організувала Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
      Під час засідання народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, саморегулівних організацій, фахівці у галузі фондового ринку, міжнародні експерти обговорили питання запровадження в Україні компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів, можливі шляхи законодавчого врегулювання, а також ознайомились з міжнародним досвідом з цього приводу.
      Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, Комісія вже багато років працює над цією проблемою і бачить необхідність запровадження механізму, який би передбачав здійснення компенсаційних виплат інвесторам-фізичним особам, що втратили інвестиції на фондовому ринку. Це обумовлено, насамперед, зобов‘язаннями України щодо приведення вітчизняного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу (ЄС). Україна проголосила курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію і досвід європейських країн є дуже актуальним та корисним для нашої держави.
      Директиви ЄС передбачають, що кожна держава-член ЄС має забезпечити, щоб на її території були впроваджені та офіційно визнані одна або більше схем компенсації для інвесторів. У рамках виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ, в цьому році буде внесено на розгляд Верховної Ради проект Закону щодо створення компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів.
      Очільник Комісії підкреслив, що створення та функціонування такого механізму захисту сприятиме зростанню рівня довіри населення до здійснення інвестицій через інструменти фондового ринку та створенню умов для подальшого сталого розвитку ринку цінних паперів.
      На актуальності та важливості для України захисту не тільки інвесторів, а, перш за все, інвестицій, наголосив у своєму виступі Генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко. Однак він підкреслив, що підходи, запропоновані авторами законопроекту «Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку» суперечать міжнародному досвіду у цій сфері, оскільки Директива ЄС про схеми компенсацій інвесторам не розповсюджується на інститути спільного інвестування та компанії з управління активами. А. Рибальченко наголосив, що найбільші втрати інвестори на фондовому ринку понесли внаслідок банківської кризи, численних дефолтів емітентів облігацій, слабкого корпоративного управління в акціонерних товариствах.
      Тому, за словами А. Рибальченка, впровадження компенсаційних механізмів для інвесторів на фондовому ринку неможливе без попереднього вирішення цих системних питань.
      Позицію Генерального директора УАІБ підтримали й інші представники бізнесу – А.Федоренко (ПрАТ «КІНТО»), Д.Тарабакін («Драгон Капітал»), які запропонували розробникам провести більш детальні економічні розрахунки для оцінки впливу від впровадження компенсаційних схем та обмежити коло учасників цих схем.

*****

Уряд вніс до парламенту проект закону «Про внесення змін до деяких законів України
щодо стимулювання залучення інвестицій»

      Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання залучення інвестицій» (реєстраційний №2101а). Документ розроблено з метою забезпечення подальшого вдосконалення механізму державної підтримки інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання у пріоритетних видах економічної діяльності, а також запобігання необґрунтованим втратам бюджету. Законопроект визначає пріоритетні галузі економіки, в яких реалізуються інвестиційні проекти та критерії їх державної підтримки. Ним вносяться зміни до законів «Про інвестиційну діяльність» та «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць».

*****

НКЦПФР та Нацкомфінпослуг підписали Угоду про інформаційне співробітництво

      Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг уклали Угоду про інформаційне співробітництво, повідомляють прес-служби Комісій. Документ підписали Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв та Голова Нацкомфінпослуг Борис Візіров.
      Угода передбачає обмін інформацією та дає можливість для створення єдиного інформаційного поля для обміну даними. Це дозволить підвищити ефективність державного регулювання на фондовому ринку та ринку фінансових послуг, а також попередити можливість порушення чинного законодавства недобросовісними учасниками ринку.
      Як відзначив Дмитро Тевелєв, НКЦПФР завжди відкрита для діалогу та співпраці з колегами, учасниками фондового ринку, державними інституціями. Підписання Угоди про співробітництво з Нацкомфінпослуг є визначальним, адже комісії виступають регуляторами фінансового ринку. НКЦПФР цікавий досвід колег щодо вирішення проблемних питань функціонування ринку фінансових послуг, зі свого боку, регулятор фондового ринку також може поділитися своїм досвідом. Д. Тевелєв вважає, що, об’єднавши зусилля регуляторів та налагодивши обмін інформацією, вдасться зробити вітчизняний фінансовий сектор ефективним, надійним та ліквідним.
      Борис Візіров висловив переконання, що зусилля, здійснені у рамках співробітництва, будуть дієвим інструментом підвищення ефективності регулювання ринків фінансових послуг і фондового ринку, сприятимуть зміцненню довіри їх учасників до органів влади та забезпеченю захисту прав споживачів фінансових послуг.

*****

НКЦПФР удосконалила Ліцензійні умови діяльності з управління активами
інституційних інвесторів на фондовому ринку

      НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зауважила директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, цей регуляторний акт сприятиме приведенню Ліцензійних умов у відповідність до чинного законодавства, а саме закону «Про цінні папери та фондовий ринок», а також підвищенню вимог до компаній з управління активами інституційних інвесторів у частині кваліфікаційних, організаційних, технологічних та інших спеціальних вимог, дотримання яких необхідне для провадження зазначеного виду професійної діяльності на фондовому ринку.
      О. Симоненко додала, що впровадження документа сприятиме врегулюванню та підвищенню контролю за діяльністю професійних учасників фондового ринку, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів.

*****

За станом на початок травня 2013 року в Україні було зареєстровано 1 932 корпоративних
та пайових інвестиційних фондів, з них, 347 КІФ та 1 585 ПІФ

      Згідно з даними НКЦПФР за станом на початок травня 2013 року Комісією було видано 1 461 ліцензію професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 614 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 360 ліцензій на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 125 ліцензій на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 348 ліцензій на провадження діяльності з управління активами; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
      Кількість професійних учасників фондового ринку з урахуванням суміщення декількох видів професійної діяльності становила 1 058. При цьому 345 учасників були торговцями-зберігачами (115 банків), серед них 31 учасник - торговцем-зберігачем-реєстратором (16 банків). 15 учасників були зберігачами-реєстраторами. Два депозитарії мали ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність.
      На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 932, з них, 347 КІФ та 1 585 ПІФ.
      За січень-квітень 2013 року НКЦПФР було зареєстровано 48 випуски акцій загальним обсягом 17,34 млрд. грн. Такий показник виявився на 10,52 млрд. грн. більшим результату аналогічного періоду 2012 року.
      Значні за обсягом випуски акцій зареєстровано такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу: ПАТ АКБ «Імексбанк»; ПАТ «Креді Агріколь Банк»; ПАТ «Банк Русский стандарт»; ПАТ «МетаБанк», ПАТ «Державний ощадний банк України»; ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк»; ПАТ Банк «Портал».
      Крім того, у звітному періоді Комісією було зареєстровано 68 випусків облігацій підприємств на загальну суму 11,3 млрд. грн. або на 4,31 млрд. грн. більше показника аналогічного періоду 2012 року.
      Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-квітень поточного року, становив 10,43 млрд. грн., що виявилося на 4,26 млрд. грн. більше показника січня-квітня 2012 року. Обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився порівняно з січнем-квітнем 2012 р. на 5,66 млрд. грн. та дорівнював 890,3 млн. грн.
      Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у січні-квітні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 59,87 млрд. грн. або на 101,4% та дорівнював 118,92 млрд. грн.
      Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 4,19% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному - 95,81%
      Найбільший обсяг торгів (87,7 млрд. грн. або 73,75% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.
      Обсяги торгів корпоративними облігаціями дорівнювали 14,35 млрд. грн., похідними цінними паперами - 7,32 млрд. грн., акціями - 7,25 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,76 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,53 млрд. грн.
      У січні-квітні поточного року лідерами біржового ринку за обсягами угод з цінними паперами стали ФБ «Перспектива» (83,75 млрд. грн.), ФБ ПФТС (23,8 млрд. грн.) та «Українська біржа» (5,32 млрд. грн.).
      При цьому обсяг торгів на КМФБ дорівнював 2,84 млрд. грн., на ПФБ - 2,3 млрд. грн., на УФБ - 0,41 млрд. грн., на УМФБ - 0,27 млрд. грн., на СЄФБ - 0,22 млрд. грн., на ФБ «ІННЕКС» - 9,6 млн. грн., на УМВБ - 0,7 млн. грн.

*****

Регулятор удосконалює проведення перевірок діяльності емітентів цінних паперів

      НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження змін до Порядку проведення перевірок діяльності емітентів цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 04.09.2012 №1178», повідомляє прес-служба Комісії.
      За словами директора департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олега Місюри, регулятор докладає чимало зусиль для того, аби проведення перевірок діяльності емітентів цінних паперів було не тільки ефективною, але й комфортною для представників фондового ринку. Ці зміни мають стати ще один кроком до налагодження ефективних комунікацій з ринком цінних паперів.
      Відтепер емітент буде попередньо повідомлений про проведення планової перевірки листом від Комісії, а також шляхом розміщення плану-графіку перевірок на офіційному веб-сайті НКЦПФР.
      Вдосконалений документ враховує побажання профільних міністерств та відомств, профучасників ринку цінних паперів, зокрема, враховані зауваження Міністерства юстиції.

*****

НКЦПФР продовжує приводити діяльність акціонерних товариств до норм законодавства

      НКЦПФР продовжує розпочату раніше роботу із приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зазначив член НКЦПФР Євген Воропаєв, регулятор планомірно виконує своє завдання із приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства, яка була розпочата ще у 2010-2011 роках, а саме щодо призупинення обігу акцій порушників. Так, Комісія прийняла низку чергових рішень стосовно зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів певних емітентів. У той же час, це не є фінальним етапом цього напрямку діяльності, Комісія продовжуватиме роботу із приведення діяльності емітентів до законодавства і незабаром можна буде очікувати прийняття ще ряду подібних рішень.
      Зауважимо, що рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів емітентів прийняті Комісією на строк до усунення порушення. Загалом, за очікуваннями фахівців регулятора, протягом поточного року може бути прийнято близько 5 тис. відповідних рішень.

*****

Комісія завершує роботу над документами, що регламентують механізми зміни розміру статутного капіталу

      НКЦПФР завершила роботу над «Порядком збільшення й зменшення статутного капіталу публічного або приватного акціонерного товариства» та «Змінами до Порядку реєстрації випуску акцій при зміні розміру статутного капіталу акціонерного товариства», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як відзначила Директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, метою цих документів є приведення нормативної бази Комісії у відповідність до нового законодавства та сучасних ринкових реалій.
      Регуляторні акти були розроблені відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про акціонерні товариства». Вони були узгоджені з профільними міністерствами та відомствами, а також з представниками фондового ринку.

*****

Міністерство фінансів у квітні 2013 року здійснило розміщення ОВДП на суму 8,6 млрд. грн.

      У квітні 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики на суму 8,6 млрд. грн., повідомляє Національний банк. В цілому, з початку року було здійснено розміщення ОВДП у національній валюті на суму 16,1 млрд. грн. та в іноземній валюті на суму $2,4 млрд.
      Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення у квітні становила 13,41% річних. З початку року середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті дорівнювала 13,29%, а в іноземній валюті - 7,87%.
      Також у поточному році Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 8 млрд. грн. з дохідністю 14,3% річних.
      Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 19 млрд. грн., у тому числі основний борг - 12,5 млрд. грн., сплата доходу - 6,5 млрд. грн.
      За станом на кінець квітня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 216,81 млрд. грн. З них, облігації обсягом 125,87 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 77,82 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 4,79 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 8,33 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-квітень 2013 року від приватизації було отримано 25,88 млн. грн.,
або 0,48% від планового річного завдання

      Згідно з даними Фонду держмайна за січень-квітень 2013 року в Україні державну форму власності змінили 33 об’єкти. Серед них, 24 об’єктів групи А, 4 - груп В,Г, два - групи Д та один групи Е. При цьому за угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 355 об’єктів, з яких 352 об’єктів групи А, два об’єкти групи Д, та один об’єкт групи Ж.
      Протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу на конкурсних торгах три пакети акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 73,91 млн. грн. На даний час конкурси тривають.
      На фондових біржах у І кварталі поточного року пропонувалося до продажу 88 пакети акцій 85 АТ загальною номінальною вартістю 729,11 млн. грн.
      За підсумками торгів протягом січня-квітня до нових власників перейшли 16 пакетів акцій загальною вартістю по укладених контрактах 26,73 млн. грн.
      В цілому, за січень-квітень 2013 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 52,61 млн. грн., або 0,48% від планового річного завдання (10,9 млрд. грн.). У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 92,18 тис. грн.

*****

У квітні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди залучили 4,6 млрд. руб., а у січні-квітні - 2,72 млрд. руб.

      Згідно з даними сайту Investfunds.ru у квітні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) залучили 4,6 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 травня 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,26 грн.). Відкриті фонди залучили 4,67 млрд. руб., а інтервальні фонди - втратили 70,11 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 5,7 млрд. руб., а у фонди фондів - 110,4 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 893,63 млн. руб., змішані фонди - 137,6 млн. руб., індексні фонди - 73,35 млн. руб., фонди грошового ринку - 62,99 млн. руб., фонди товарного ринку - 42,17 млн. руб.
      У січні-квітні 2013 року приплив коштів у відкриті та інтервальні пайові інвестиційні фонди Росії становив 2,72 млрд. руб. Відкриті фонди залучили 3,07 млрд. руб, а інтервальні - втратили 349,36 млн. руб. Приплив коштів у фонди облігацій становив 9,31 млрд. руб., а у фонди фондів - 182,46 млн. руб. При цьому фонди акцій втратили 4,49 млрд. руб., індексні фонди - 1,21 млрд. руб., змішані фонди - 892,86 млн. руб., фонди товарного ринку - 98,92 млн. руб., фонди грошового ринку - 76,33 млн. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 9,74 пункту,
а Індекс українських акцій - на 24,1 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 24.05.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
485 313 600,34
303,32
 
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 24.05.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
34 692 244
852,95


*****

Від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу України
у І кварталі 2013 року дорівнювало $125,8 млн.

      У І кварталі 2013 року експорт послуг з України становив $3 287,7 млн., а імпорт послуг в Україну - $1 426,7 млн., повідомляє Державна служба статистики. Експорт товарів дорівнював $15 911,3 млн., а імпорт товарів - $17 898,1 млн. У результаті, загальний обсяг експорту товарів та послуг склав $19 199 млн., а імпорт товарів та послуг - $19 324,8 млн. Від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу України за звітний період дорівнювало $125,8 млн. (у І кварталі 2012 року від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу становило $1 189,6 млн.).

*****

У І кварталі 2013 році в економіку України було вкладено
51,94 млрд. грн. капітальних інвестицій

      Згідно з інформацією Державної служби статистики в І кварталі 2013 році в економіку України було вкладено 51,94 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 3% більше показника аналогічного періоду 2012 року. Частка інвестицій у матеріальні активи дорівнювала 96,8%, а в нематеріальні активи - 3,2%.
      Структура інвестицій за джерелами фінансування була такою: власні кошти підприємств та організацій - 55,2%; кредити банків та інші позики - 25%; кошти населення на індивідуальне житлове будівництво - 10,1%; кошти місцевих бюджетів - 2%; кошти Державного бюджету - 1,7%; кошти населення на будівництво власних квартир - 1,5%; кошти іноземних інвесторів - 1,2%; інші джерела фінансування - 3,3%.
      Найбільші обсяги капітальних інвестицій були зафіксовані у промисловості, будівництві, сільському, лісовому та рибному господарстві. Серед регіонів лідерами за капітальними інвестиціями стали Київ, Крим та Дніпропетровська область.

*****

Фінансовий результат підприємств України від звичайної діяльності до оподаткування
у січні-березні 2012 року становив 1,28 млрд. грн.

      Згідно з даними Державної служби статистики у січні-березні 2013 року в Україні прибуток отримали 54,7% підприємств, а збиток - 45,3%. Фінансовий результат підприємств України від звичайної діяльності до оподаткування дорівнював 1,28 млрд. грн. Найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві, а збиткових - у сфері мистецтва та спорту.
      Частка прибуткових підприємств у промисловості у січні-березні 2013 року дорівнювала 51,5%, а збиткових 48,5%. При цьому найбільше прибуткових підприємств було зафіксовано у виробництві основних фармацевтичних продуктів та фармацевтичних апаратів, а збиткових - у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки.

*****

Протягом квітня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України
збільшилася у гривневому еквіваленті на 2,7%

      За станом на 30 квітня 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 553 392 771,36 тис. грн.  або $69 234 676,78 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 313 029 822 тис. грн.  (56,57% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $39 162 995,38 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 240 362 949,36 тис. грн.  (43,43%) або $30 071 681,40 тис.
      Державний борг України дорівнював 441 137 138,03 тис. грн.  (79,72%) або $55 190 433,9 тис.,  державний зовнішній борг - 220 183 745,99 тис. грн.  (39,79%) або $27 547 071,94 тис., державний внутрішній борг - 220 953 392,04 тис. грн.  (39,93%) або $27 643 361,96 тис.
      Гарантований державою борг України становив 112 255 633,33 тис. грн.  (20,28%) або $14 044 242,88 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 92 846 076,01 тис. грн.  (16,78%) або $11 615 923,44 тис.; гарантований внутрішній борг - 19 409 557,32 тис. грн.  (3,51%) або $2 428 319,44 тис.
      Протягом квітня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 2,7% або на 14 540 605,42 тис. грн.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24