Новини УАІБ

13 травня 2013

УАІБ приєдналася до Національної мережі фінансової просвіти

       Українська асоціація інвестиційного бізнесу приєдналася до складу учасників громадської ініціативи «Національна мережа фінансової просвіти», створеної в Україні наприкінці минулого року у якості платформи для суспільного діалогу між споживачами фінансових послуг, фінансовими установами та органами влади. 
       Національна мережа фінансової просвіти об’єднує зусилля громадських організацій, освітніх установ, професійних учасників фінансового ринку, засобів масової інформації довкола ідеї фінансової просвіти населення задля захисту їхніх прав як споживачів фінансових послуг. Серед завдань мережі - навчання для дорослих щодо планування родинного бюджету, сутності різноманітних фінансових послуг, навчання школярів та студентів основам фінансової грамоти, Національний прес-клуб фінансової просвіти, Інтернет-портал для поширення фінансових знань, дистанційного консалтингу та інтерактивного навчання та ін. 

*****

НКЦПФР затвердила Положення про депозитарну діяльність

      НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про депозитарну діяльність», повідомляє прес-служба Комісії. За словами розробників, нормативний акт визначає порядок провадження депозитарної діяльності Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами з надання послуг із зберігання та обліку цінних паперів, обліку і обслуговування набуття, припинення та переходу прав на цінні папери і прав за цінними паперами та обмежень прав на цінні папери на рахунках у цінних паперах. Документ встановлює вимоги до порядку відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, порядку проведення операцій на рахунках у цінних паперах, порядку зарахування цінних паперів до системи депозитарного обліку при емісії, їх обліку та зберігання, а також списання цінних паперів у зв`язку з їх погашенням або анулюванням.
       Документом передбачені вимоги до порядку внесення змін до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів конкретного власника, стосовно всього випуску цінних паперів, а також здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів тощо.
       Крім того, у Положенні містяться вимоги до діяльності учасників депозитарної системи та взаємовідносин між ними, а також вимоги до порядку складання реєстру власників іменних цінних паперів, у тому числі порядку взаємодії депозитарних установ з Центральним депозитарієм щодо складання реєстру, вимоги до змісту внутрішніх документів професійних учасників депозитарної системи України.

*****

Комісія схвалила вимоги до договору про кореспондентські відносини

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Вимог до договору про кореспондентські відносини», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблений відповідно до закону «Про депозитарну систему України» з метою забезпечення захисту прав інвесторів та дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог актів законодавства.
       Директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна зазначила, що нові Вимоги поширюватимуться на Центральний депозитарій цінних паперів та депозитарій іноземної держави або міжнародну депозитарно-клірингову установу (депозитарій-кореспондент) при укладенні договору про кореспондентські відносини, внесенні змін та доповнень до нього.
       Відтак, предметом договору про кореспондентські відносини, відповідно до проекту рішення Комісії, є надання Центральним депозитарієм послуг щодо відкриття та ведення рахунка в цінних паперах депозитарію-кореспонденту, обліку на цьому рахунку цінних паперів, права за якими та права на які належать клієнтам (депонентам) депозитарію-кореспондента, та здійснення Центральним депозитарієм депозитарних операцій на підставі розпоряджень депозитарію-кореспондента, а також надання Центральним депозитарієм інших послуг у процесі провадження депозитарної діяльності.

*****

Завершується робота над змінами до порядку здійснення
емісії облігацій та їхнього обігу

       НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо переведення зобов’язань в облігації)», яким завершує роботу над змінами до процедури здійснення емісії облігацій та їх обігу, повідомляє прес-служба Комісії. Нормативний акт було прийнято відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про акціонерні товариства».
       Як зауважила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, цей документ розроблено з метою врегулювання порядку здійснення емісії облігацій для переведення зобов’язань акціонерного товариства в облігації.
       Регуляторним актом передбачено, що така емісія облігацій може бути здійснена виключно щодо грошових зобов’язань товариства, крім зобов’язань з виплати заробітної плати, а також зобов’язань щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податків і зборів тощо.

*****

НКЦПФР схвалила вимоги до депозитарного договору
між депозитарною установою і Центральним депозитарієм

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Вимог до депозитарного договору між депозитарною установою і Центральним депозитарієм», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про депозитарну систему України» з метою дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог актів законодавства та забезпечення захисту прав учасників фондового ринку.
       Як зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, проектом передбачено, що Вимоги поширюються на депозитарні установи та Центральний депозитарій при укладенні депозитарних договорів між ними, внесенні змін та доповнень до угод. Відповідно до договору, Центральний депозитарій на рахунку у цінних паперах депозитарної установи здійснює зберігання та веде облік цінних паперів, права на які та права за якими належать депонентам такої депозитарної установи, у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідному кредиторові, та самій депозитарній установі за цінними паперами, що належать такій депозитарній установі.

*****

Комісія схвалила порядок звітування депозитарними
установами перед регулятором

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок звітування депозитарними установами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.
       Документ було розроблено відповідно до закону «Про депозитарну систему України». Він передбачає порядок звітування депозитарними установами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
       За словами директора департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, дія Положення поширюється на юридичних осіб, які мають ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності депозитарної установи, діяльності із зберігання активів інститутів спільного інвестування, діяльності із зберігання активів пенсійних фондів, у тому числі тих, хто мав право відповідно до законодавства на провадження зазначеної професійної діяльності протягом періоду, за який подаються дані.

*****

НКЦПФР затвердила Положення про діяльність депозитарних установ
щодо зберігання активів інституційних інвесторів

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблений відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про депозитарну систему України».
       Як зауважила директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна, Положення визначає порядок провадження депозитарною установою діяльності із зберігання активів інституційних інвесторів, а саме інститутів спільного інвестування (ІСІ) та недержавних пенсійних фондів (НПФ) та порядок надання послуг щодо обслуговування операцій з активами ІСІ та активами НПФ.
       Також документ регулює порядок здійснення контролю за відповідністю операцій з активами ІСІ та цінними паперами ІСІ законодавству, напрямків використання прибутків, отриманих на активи ІСІ, та контролю за списанням коштів з грошових рахунків ІСІ.

*****

Уряд затвердив Середньострокову стратегію управління
державним боргом на 2013-2015 роки

       Кабінет Міністрів затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2013-2015 роки, повідомляє прес-служба Уряду.
       Як зазначається в Стратегії, протягом 2012 року було забезпечено утримання обсягу державного боргу на рівні близько 28,5% ВВП, що на 1,5% нижче граничного показника, встановленого на кінець зазначеного періоду.
      На 2013 рік загальний обсяг державних запозичень заплановано на рівні 135,5 млрд. грн., з яких 92,9 млрд. грн. (68,6%) становлять внутрішні запозичення, а 42,7 млрд. грн. (31,4%) - зовнішні запозичення.
      Ураховуючи такий обсяг запозичень, передбачених у законі «Про Державний бюджет України на 2013 рік», обсяг державного боргу в національній валюті становитиме 483 млрд. грн. У 2014 і 2015 роках прогнозний обсяг запозичень становитиме відповідно 131,4 млрд. грн. та 125,6 млрд. грн.
      Основним фактором посилення боргового навантаження на державний бюджет у найближчій та середньостроковій перспективі є необхідність погашення зовнішніх боргів, серед яких найбільший обсяг має позика Міжнародного валютного фонду.
       Протягом 2013 року пікове навантаження на Державний бюджет очікується у травні, червні, серпні та листопаді за рахунок погашення позики Міжнародного валютного фонду та облігацій зовнішньої державної позики 2003 року.
       У документі визначено цілі та завдання Стратегії, основні заходи, спрямовані на виконання її завдань, а також очікувані результати.
       Зокрема, реалізація Стратегії має сприяти досягненню на кінець 2013, 2014 і 2015 років відповідно таких результатів:
- співвідношення обсягу державного боргу до внутрішнього валового продукту - на рівні не більш як 30,6%, 30,9% і 31%;
- частка державного внутрішнього боргу - не менш як 50%;
- частка державного боргу з фіксованою ставкою - не менш як 65%;
- частка державного боргу, який рефінансується у відповідному періоді, у загальній сумі державного боргу на початок такого періоду - орієнтовно не більш як 20%.

*****

На світовому ринку венчурного інвестування
відбувається консолідація капіталу

       Як свідчать результати «Десятого щорічного звіту про ситуацію і тенденції на світовому ринку венчурного капіталу», підготованого компанією Ernst&Young, 2012 рік був досить непростим для світових венчурних фондів. На ринку спостерігалася консолідація венчурного капіталу внаслідок зменшення кількості активних інвесторів. Торік кількість світових венчурних фондів зменшилася на 13% (з 323 до 280), а обсяг їхніх активів - на 31% (з $42,2 до $29 млрд.).
       У 2012 році через економічну невизначеність та проблеми, пов’язані з виходом із капіталу, обсяг венчурних інвестицій зменшився на 20% у порівнянні із попереднім роком та становив $41,5 млрд., а кількість інвестиційних угод, здійснених венчурними фондами, - на 8% до 4,97 тис. При цьому середній обсяг угоди зменшився до $8,4 млн.
         Сьогодні венчурні фонди переглядають інвестиційну стратегію та все частіше у якості об’єктів вкладень обирають не новостворені компанії, а ті, що знаходяться на більш пізніх стадіях розвитку. Такі компанії розцінюються як менш ризиковані.
        У результаті, в 2012 році частка кількості інвестиційних угод з компаніями, які вже стали рентабельними, у загальній кількості угод, здійснених венчурними фондами, збільшилася до 69%. Відповідно, питома вага обсягу таких угод зросла до 74%.
       Як і в попередні роки, лідерами світового ринку венчурного інвестування є США та Європа, на частку яких припадає 85% усіх венчурних інвестицій. Однак, і на цих ринках відбувся спад.
       Так, обсяг венчурних інвестицій у Сполучених Штатах у 2012 р. зменшився у порівнянні з 2011 роком на 15% до $29,7 млрд., а кількість інвестиційних угод за участі венчурних фондів - на 4% до 3,36 тис. Розвиток американського ринку венчурного капіталу в 2013 році, на думку експертів, багато в чому залежатиме від вирішення проблем, пов’язаних з бюджетом країни, які зараз негативно впливають на настрої та очікування учасників ринку.
        В Європі обсяг венчурних інвестицій торік зменшився на 16% і становив $5,7 млрд., а кількість інвестиційних угод за участю венчурних фондів - на 11% до 1,07 тис. Експерти прогнозують, що такі тенденції продовжаться й у поточному році. Адже в регіоні не очікується значного економічного зростання. До того ж спостерігається підвищення регуляторних вимог до учасників ринку.
       У Китаї у 2012 році як обсяг венчурних інвестицій, так і кількість угод за участю венчурних фондів у порівнянні із рекордним для країни 2011 роком зменшилися на 40% до $3,7 млрд. та 0,2 тис. відповідно. Разом із тим, середній обсяг угоди у Китаї у 2012 році становив $10 млн., а у столиці країни - Пекіні сягнув майже $20 млн., що значно перевищило показники інших країн. Прогнози експертів щодо розвитку китайського ринку венчурного інвестування у поточному році є досить позитивними. Проте, на їхню думку, високих показників, зафіксованих у минулих роках, досягнуто не буде.
       На ринку венчурного інвестування Індії, на відміну від інших країн, у 2012 році спостерігалися різноспрямовані тенденції. З одного боку, обсяг інвестиційних угод зменшився у порівнянні із попереднім роком на 18% та становив $1,4 млрд. Однак, з іншого, кількість угод зросла на 17% й дорівнювала 0,2 тис., що відкриває для індійського ринку непогані перспективи у поточному році.
        Прогнозуючи розвиток світового ринку венчурного інвестування у 2013 році, фахівці Ernst&Young зауважують, що певна стабілізація світової економіки має зміцнити упевненість інвесторів і підвищити їхню готовність до ризику. Слід враховувати, що венчурні інвестори змагаються на ринку як один з одним, так із з іншими капіталовкладниками. При цьому обов’язковою умовою венчурного інвестування є наявність у об’єкта інвестицій ефективної конкурентної стратегії розвитку.

*****

Основним напрямком інвестування активів відкритих пенсійних фондів Польщі
є державні цінні папери

       Згідно з даними Польської комісії з фінансового нагляду (KNF) за станом на початок квітня 2013 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Польщі функціонувало 14 відкритих пенсійних фондів. За І квартал 2013 року загальна кількість їх учасників зросла на 1,8% з 15,94 млн. до 16,22 млн. осіб.
       Загальний обсяг чистих активів відкритих пенсійних фондів Польщі за звітний період не змінився та становив 269,6 млрд. злотих. За офіційним курсом НБУ за станом на 1 січня 2013 року 1 злотий дорівнював 2,58 грн.
       Структура активів відкритих пенсійних фондів Польщі на початку 2013 року була такою: державні цінні папери - 45,6%; акції, які знаходяться у лістингу фондової біржі, - 38,3%; банківські депозити - 5,3%; інші активи - 10,8%.

*****

За І квартал 2013 року активи пенсійних фондів Румунії, які функціонують в рамках другого рівня
пенсійної системи, зросли на 9,3%, а в рамках третього рівня - на 7,8%

       За інформацією Комісії з нагляду за приватною пенсійною системою Румунії, за станом на початок квітня 2013 року у рамках обов’язкової накопичувальної пенсійної системи цієї країни функціонувало 8 пенсійних фондів.
       Загальний обсяг чистих активів цих фондів на звітну дату становив 10,54 млрд. леїв, що на 9,3% більше показника початку 2013 року (9,64 млрд. леїв). За офіційним курсом НБУ за станом на 1 квітня 2013 року 1 лей дорівнював 2,4 грн. При цьому кількість учасників цих установ за звітний період зросла на 1,6% - з 5,77 млн. до 5,86 млн. осіб.
       У рамках третього рівня пенсійної системи Румунії функціонувало 10 пенсійних фондів. Загальний обсяг їхніх чистих активів на звітну дату дорівнював 645,4 млн. леїв, що на 7,8% більше показника початку 2013 року (598,9 млн. леїв). Кількість учасників цих фондів за січень-березень зросла на 1,9% з 292,15 тис. до 297,64 тис. осіб.

*****

Загальні активи пенсійних планів другого рівня пенсійної системи Латвії
 за січень-березень 2013 року зросли на 3%

        За станом на початок квітня 2013 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Латвії функціонувало 26 пенсійних планів, повідомляє сайт «Mana pensija» (Латвія). З них, 10 консервативних, 4 збалансованих та 12 активних планів.
        Загальні активи накопичувальної пенсійної системи Латвії становили 1,06 млрд. латів, що на 3% більше показника початку 2013 року - 1,03 млн. латів (за офіційним курсом НБУ станом на 1 квітня 2013 року 1 лат дорівнював 14,6 грн.). Кількість учасників накопичувальної пенсійної системи Латвії за звітний період зросла на 0,1% з 1,19 млн. до 1,2 млн. осіб.
       Найвища доходність за І квартал 2013 року серед усіх пенсійних планів (2,59%) виявилася у активного плану «Nordea aktīvais IP». При цьому доходність переважної більшості планів у звітному періоді була позитивно. Найвищу дохідність з початку діяльності (5,59%) серед усіх планів продемонстрував активний план «Citadele Aktīvais pensiju plāns» (функціонує з січня 2003 року).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 1,58 пункту,
а Індекс українських акцій - знизився на 4,06 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 08.05.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
70 491 115,60
294,48

 
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 08.05.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
15 010 540
822,06

 

*****

У І кварталі 2013 року ВВП України знизився на 1,3%

       Державна служба статистики оприлюднила дані щодо динаміки валового внутрішнього продукту України у січні-березні поточного року. Згідно з ними за І квартал 2013 року порівняно з відповідним кварталом 2012 року (у постійних цінах 2007 року) ВВП становив 98,7%.

*****

В І кварталі 2013 року дефіцит Державного
бюджету України становив 4,5 млрд. грн.

       Згідно з даними Міністерства фінансів, загальна сума доходів зведеного бюджету України за січень-березень 2013 року становила 106 896,6 млн. грн., що виявилося на 8 294,2 млн. грн., або на 8,4% більше показника аналогічного періоду 2012 року.
      У І кварталі 2013 року Державний бюджет отримав 83 791,3 млн. грн., що на 6 552,7 млн. грн., або на 8,5% більше показника січня-березня 2012 року. До загального фонду Державного бюджету за звітний період надійшло 71 882,7 млн. грн. (на 6 003,2 млн. грн., або на 9,1% більше показника І кварталу 2012 року).
       Загальна сума касових видатків зведеного бюджету за січень-березень 2013 року становила 112 104,4 млн. грн. (на 13104,8 млн. грн. або на 13,2%, більше показника січня-березня 2012 року). Касові видатки Державного бюджету за січень-березень 2013 року становили 87 859,2 млн. грн. (на 11 907,7 млн. грн., або на 15,7% більше показника І кварталу 2012 року).
       Зведений бюджет України за січень-березень 2013 року було виконано із дефіцитом у сумі 5 683,6 млн. грн. В свою чергу, дефіцит Державного бюджету становив 4 523 млн. грн., в тому числі дефіцит загального фонду дорівнював 7 052,9 млн. грн., що на 6 550 млн. грн. менше розпису на цей період.
       У січні-березні 2013 року погашення основної суми боргу Державного бюджету становило 14 758,5 млн. грн. Погашення внутрішнього боргу дорівнювало 8 616,2 млн. грн., зовнішнього боргу - 6 142,4 млн. грн. Державні запозичення до Держбюджету становили 44 229,9 млн. грн., у тому числі до загального фонду - 42 994 млн. грн.
       На внутрішньому ринку було залучено 35 001 млн. грн., а від зовнішніх джерел надійшло запозичень на суму 9 228,9 млн. грн., у тому числі до спеціального фонду на фінансування спільних з міжнародними фінансовими організаціями проектів розвитку 1 235,9 млн. грн.
       Від приватизації державного майна за січень-березень 2013 року Держбюджету надійшло 25,8 млн. грн.

*****

У квітні 2013 року інфляція в Україні дорівнювала 0%, а з початку року - 0,1%

       Згідно з повідомленням Державної служби статистики у квітні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100% (з початку року - 100,1%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 102,5% (з початку року - 103,4%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні ціни зросли на 5,5% (з початку року - на 3,4%), у переробній промисловості - знизилися на 0,3% (з початку року - зросли на 0,5%), а у постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зросли на 8,5% (з початку року - на 9,3%).

 


Випуск підготовлено за інформацією Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24