Новини УАІБ

29 квітня 2013

Вітчизняна галузь управління активами активно шукає вихід з ситуації, що склалася

     Підсумкам діяльності компаній з управління активами у 2012 році, аналізу тенденцій та викликів, які очікують ринок у нинішньому році, була присвячена прес-конференція в Українській асоціації інвестиційного бізнесу, яка відбулася 24 квітня.
     Характеризуючи умови, в яких розвивалася вітчизняна індустрія управління активами інституційних інвесторів, Дмитро Леонов зазначив, що у 2012 році в Україні, на відміну від переважної більшості світових фондових ринків, які продемонстрували зростання, відбулося значне падіння фондових індексів. І хоча втрати ринку спільного інвестування були набагато меншими, ніж на ринку цінних паперів в цілому, поглибили ситуацію ризики регуляторного середовища, пов’язані із «замороженням» банківських депозитів та дефолтами за облігаціями. Все це негативно позначилися на діяльності з управління активами інституційних інвесторів.
      Низка інвестиційних фондів, насамперед тих, які були створені після кризи, зуміли досягти позитивних результатів. У розрізі видів фондів найбільш ефективними були недиверсифіковані ІСІ (завдяки стабільній ресурсній базі) та венчурні фонди.
       Найбільш проблемним для бізнесу, на думку Д.Леонова, стало запровадження з початку поточного року нового режиму оподаткування операцій з цінними паперами, введення якого виявилося недостатньо продуманим та проаналізованим заздалегідь. Європейські країни, де існує акциз на операції з цінними паперами, подібний до нинішнього в Україні, вже розуміють його руйнівний вплив на фондовий ринок. Там спостерігається відтік капіталу, ускладнюються можливості для управління портфельними інвестиціями, а ринки цінних паперів цих країн стають неконкурентоспроможними.
       За підрахунками УАІБ, реально від введення особливого податку на операції з цінними паперами державний бюджет отримає набагато менше коштів, ніж попередньо прогнозувалося. Цей податок вже призвів до значного зниження ліквідності та зменшення обсягів торгів акціями та корпоративними облігаціями на вітчизняному фондовому ринку у І кварталі 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
       Податкові новації не були підкріплені необхідними  нормативними актами, зокрема, порядком визначення біржового курсу цінного паперу, наголосив Дмитро Леонов. Можна передбачити, що вони призведуть до зменшення кількості фінансових інструментів на фондовому ринку і, як наслідок, зростання цін на цінні папери в результаті підвищення попиту на них. Виникнуть проблеми із диверсифікацією активів у публічних інвестфондів та НПФ. Зараз багато ІСІ вимушені переводити активи в ОВДП. Проте, такі цінні папери не приносять високої доходності.
       Змінювалася торік і структура активів інвестиційних фондів.  Домінуючою часткою в ній були акції. Проте, зменшення доходів від операцій з цими цінними паперами на фондовому ринку не компенсувалося дивідендами за ними. У свою чергу, пожвавлення ринку корпоративних облігацій залежатиме від вирішення регулятором питання дефолтів. Перспективним механізмом тут може бути переведення боргів компаній в облігації (сек’юритизація боргів). Однак, такі підприємства мають жорстко контролюватися Комісією.
       Окремим інструментом є векселі, частка яких у портфелях певних ІСІ збільшилася. Ліквідність ринку векселів підтримувалася банками, які здійснювали операції з цими фінансовими інструментами, але після запровадження нових механізмів оподаткування банківські установи майже припинили операції з векселями.
       Одним із трендів ринку управління активами є підвищення рівня його концентрації (зростання кількості ІСІ в розрахунку на одну КУА). З одного боку, це можна вважати позитивом. Однак, з іншого боку, така тенденція свідчить про обмеження можливостей для реалізації нових інвестиційних проектів. На ринку не спостерігається притоку нових інвесторів, що є наслідком проблем з інвестиційним кліматом у країні.
       Дмитро Леонов також відзначив, що торік позитивні показники продемонстрував ринок недержавного пенсійного забезпечення. Проте у цій сфері не відбувається активного розвитку. У поточному році у НПФ виникли проблеми, пов’язані із новими механізмами оподаткування операцій з цінними паперами, а також із зміною порядку оцінки чистих активів. На думку Дмитра Леонова, у цій сфері треба удосконалювати державне регулювання та законодавчу базу.
       Перспективним напрямком розвитку інвестиційного бізнесу назвав управління активами страхових компаній (такою діяльністю вже займається шість КУА). У поточному році також можуть з’явитися перші пілотні проекти щодо управління банківськими портфелями.
       Директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко повідомила, що сьогодні Комісія спільно з Асоціацією розробляє нормативно-правову базу для реалізацію Закону «Про інститути спільного інвестування», який набуде  чинності у 2014 році. Крім того, регулятор опрацьовує нормативні документи на реалізацію Закону «Про депозитарну систему України» та інші.
       Нещодавно Комісія підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством доходів і зборів. У планах - спільна розробка змін до податкового законодавства.
       За словами О. Симоненко, кількість компаній з управління активами та інститутів спільного інвестування в Україні в цілому є стабільною. Згідно з новими законодавчими змінами у цьому році підвищилися вимоги до компаній щодо отримання ними ліцензій. Важливим чинником є перехід на електронну форму подачі звітності учасниками ринку. Найближчим часом Комісія також планує розглянути питання щодо можливості передачі певних повноважень саморегулівним організаціям.
       Як зазначив член Нацкомфінпослуг Сергій Бірюк, вітчизняні ІСІ за весь час своєї діяльності змогли накопичити значні обсяги активів. Сьогодні на ринку спостерігається досить складний період. Враховуючи це, основним напрямком діяльності у цій сфері буде пряме інвестування, а кошти приватних інвесторів почнуть надходити до інвестфондів у 2017-2018 роках.
       Зараз активно обговорюється питання залучення КУА до управління активами страхових компаній, в тому числі пенсійними активами. Запровадження таких механізмів буде корисним як для індустрії управління активами, так і для страхового ринку, зазначив С.Бірюк.
       Він також повідомив, що у Нацкомфінпослуг працює робоча група з удосконалення нормативної бази діяльності недержавних пенсійних фондів. У перспективі - на ринку недержавного пенсійного забезпечення планується запровадити пруденційний нагляд та електронну звітність.
       Генеральний Директор УАІБ Андрій Рибальченко, характеризуючи поточний стан розвитку ринку спільного інвестування, наголосив на дефіциті фінансових ресурсів та ліквідних інструментів. Значною проблемою, на його думку, є негативний вплив податкових новацій. Все це свідчить про незацікавленість держави у ефективному перерозподілі ресурсів через механізми фондового ринку, сказав він.
       З початку року учасники ринку несуть значні втрати і, якщо не відбудеться змін, вони будуть ще більшими. Багато компаній вимушені призупинити свою діяльність до покращення ситуації. Асоціація докладає значних зусиль, щоб мінімізувати ризики, зокрема, через розробку нової нормативної бази діяльності ІСІ.

*****

Уряд пропонує посилити захист прав інвесторів

       Кабінет Міністрів пропонує посилити захист прав інвесторів, повідомляє прес-служба уряду. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» схвалено на засіданні Кабінету Міністрів та внесено до Верховної Ради (реєстраційний №2903).
       Законопроектом пропонується внесення змін до законодавства з метою введення одного з найефективніших інструментів захисту учасниками товариств своїх порушених прав - похідного позову. Механізм похідного позову полягає у наданні кожному учаснику (акціонеру) господарського товариства права звернутися у суд від імені товариства для притягнення до відповідальності посадових осіб товариства за збитки, завдані їх незаконними діями.
       Як свідчить практика багатьох країн, саме механізм похідного позову дозволяє притягти до відповідальності недобросовісних посадових осіб, які діють всупереч інтересам товариства і при цьому користуються підтримкою контролюючого учасника (акціонера), або здатні заблокувати роботу загальних зборів у випадку відсутності частини учасників (акціонерів).
       Документом передбачено низку новел щодо права на звернення до суду. Зокрема, з відповідним позовом зможуть звернутися в інтересах товариства учасники, які сукупно є власниками 5 і більше відсотків статутного капіталу товариства.

*****

НКЦПФР схвалила зміни до порядку здійснення емісії облігацій та їх обігу

       НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо переведення зобов’язань в облігації)», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про акціонерні товариства».
       За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, впроваджуючи ці новації, регулятор, перш за все, керувався потребами учасників ринку. Метою нормативного акту є врегулювання порядку здійснення емісії облігацій для переведення зобов’язань акціонерного товариства в облігації.
       Документом передбачено, що емісія облігацій для переведення зобов’язань товариства може бути здійснена виключно щодо грошових зобов’язань товариства, крім зобов’язань з виплати заробітної плати, а також зобов’язань щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податків і зборів тощо.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до Положення про функціонування фондових бірж

       НКЦПФР затвердила проект рішення «Про внесення змін до Положення про функціонування фондових бірж», повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами авторів документа, у новій редакції Положення про функціонування фондових бірж було прийнято наприкінці 2012 року. Проте пізніше набрали чинності нові закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів». Тому виникла потреба оновити Положення і внести зміни.
       Серед запропонованих Комісією новацій - визначення терміну «біржовий курс цінного паперу», визначення анонімної заявки, доповнення правил функціонування фондової біржі. Інформація про ціни цінних паперів має розміщуватися на сайті фондової біржі, у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР, ЗМІ та надаватися будь-якій особі за запитом. З Положення вилучено додаток щодо розрахунку біржового курсу цінного паперу, який імплементовано в окремий Проект рішення Комісії «Про затвердження Порядку визначення біржового курсу цінного паперу».

*****

НКЦПФР схвалила Порядок визначення біржового курсу цінного паперу

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Порядку визначення біржового курсу цінного папера», повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами авторів документа, він був розроблений на виконання законодавства про цінні папери та вимог Податкового кодексу з метою затвердження механізму визначення біржового курсу цінного паперу.
       Згідно з документом, біржовий курс цінного папера розраховується у день проведення біржових торгів за цим цінним папером шляхом розрахунку середнього арифметичного зваженого цін біржових контрактів (договорів), укладених у такий торговельний день, що одночасно відповідають ряду визначених у Порядку вимог.
       Біржовий курс цінного папера, розрахований у відповідності з вимогами цього Порядку, може бути використаний з метою визначення ставки особливого податку за операціями з відчуження такого цінного паперу за біржовими контрактами (договорами) протягом 60 календарних днів з дати його останнього визначення.

*****

Комісія внесла зміни до Положення про склад і розмір витрат,
що відшкодовуються за рахунок активів інституту спільного інвестування

       НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про склад і розмір витрат, що відшкодовуються за рахунок активів інституту спільного інвестування», розроблене з метою приведення чинного нормативно-правового акту у відповідність до закону «Про інститути спільного інвестування», повідомляє прес-служба Комісії. .
       За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, документом внесено зміни до Положення у зв’язку з необхідністю уточнення та оптимізації переліку витрат, які відшкодовуються за рахунок активів інституту спільного інвестування, відповідно до норм чинного законодавства. Очікується, що прийняття цього нормативно-правового акта сприятиме удосконаленню регулювання та контролю за діяльністю професійних учасників фондового ринку, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів та забезпечення відповідності цього процесу нормативно-правовій базі у сфері спільного інвестування.
        Цей проект рішення вже було схвалено Комісією у середині березня 2013 року та доопрацьовано з урахуванням пропозицій від учасників ринку, які надійшли до регулятора.
       Під час доопрацювання до переліку витрат, що відшкодовуються за рахунок активів інституту спільного інвестування, додано судові витрати, які пов’язані з діяльністю ІСІ, та оплату послуг фондової біржі, а також податки та інші обов’язкові платежі, передбачені чинним законодавством.

*****

НКЦПФР затвердила Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування

       НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування», повідомляє прес-служба Комісії.
       За словами директора департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксани Симоненко, цей регуляторний акт встановлює чіткі норми щодо складу та структури активів ІСІ в залежності від їх типів та видів. Його впровадження сприятиме урегулюванню та підвищенню контролю за діяльністю професійних учасників фондового ринку, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів, а також удосконаленню системи формування інвестиційного портфелю ІСІ.
        О. Симоненко додала, що вимоги до структури активів ІСІ, які встановлені чинним законодавством та цим Положенням, застосовуватимуться до ІСІ через шість місяців з дня реєстрації Комісією проспекту емісії інвестиційних сертифікатів фонду. Також окремими нормами документа визначені обов’язки компанії з управління активами ІСІ щодо утримування від залучення до складу активів ІСІ цінних паперів, які мають ознаки фіктивності. У разі порушення зазначених вимог КУА повинна усунути порушення протягом 30 робочих днів від дня його виникнення або протягом двох місяців, якщо воно виникло внаслідок виключення фондовими біржами з біржового списку цінних паперів, що входять до активів ІСІ. Крім того, окремо Положенням визначаються класи спеціалізованих ІСІ, які можуть створюватись та діяти у сфері спільного інвестування.
        Зазначене Положення розроблено з метою приведення чинного нормативно-правового акта у відповідність до закону «Про інститути спільного інвестування». У зв’язку з цим Положення набуде чинності 01 січня 2014 року.

*****

За станом на початок квітня 2013 року в Україні було зареєстровано 1 932 корпоративних та пайових
інвестиційних фондів, з них, 347 КІФ та 1 585 ПІФ

       Згідно з даними НКЦПФР за станом на початок квітня 2013 року Комісією було видано 1 473 ліцензії професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 620 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 363 ліцензії на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 126 ліцензій на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 350 ліцензій на провадження діяльності з управління активами; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
       Кількість професійних учасників фондового ринку з урахуванням суміщення декількох видів професійної діяльності становила 1 067. При цьому 363 учасники були торговцями-зберігачами (115 банків), серед них 31 учасник - торговцем-зберігачем-реєстратором (16 банків). 16 учасників були зберігачами-реєстраторами. Два депозитарії мали ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність.
        На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 932, з них, 347 КІФ та 1 585 ПІФ.
       За І квартал 2013 року НКЦПФР було зареєстровано 34 випуски акцій загальним обсягом 13,97 млрд. грн. Такий показник виявився на 11,02 млрд. грн. більше результату аналогічного періоду 2012 року.
       Значні за обсягом випуски акції зареєстровано такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу: ПАТ АКБ «Імексбанк»; ПАТ «Креді Агріколь Банк»; ПАТ «Банк Русский стандарт»; ПАТ «МетаБанк».
       Крім того, у звітному періоді Комісія зареєстровала 45 випусків облігацій підприємств на загальну суму 3,69 млрд. грн. або на 2,74 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2012 року.
       Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-березень поточного року, становив 5,21 млрд. грн., що виявилося на 1,37 млрд. грн. більше показника І кварталу 2012 року. Обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився порівняно з січнем-березнем 2012 р. на 5,48 млрд. грн. та становив 0,39 млрд. грн.
       Обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у І кварталі 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 38,44 млрд. грн. або на 86,94% та дорівнював 82,66 млрд. грн.
       Найбільші обсяги виконаних біржових контрактів (61,11 млрд. грн. або 73,92% від загального обсягу) було зафіксовано з облігаціями внутрішньої державної позики.
        Обсяги торгів корпоративними облігаціями дорівнювали 11,17 млрд. грн., похідними цінними паперами - 5,29 млрд. грн., акціями - 3,58 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,17 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 0,34 млрд. грн.
      У січні-березні поточного року лідерами біржового ринку за обсягами угод з цінними паперами стали ФБ «Перспектива» (58,94 млрд. грн.), ФБ ПФТС (16,8 млрд. грн.) та «Українська біржа» (3,75 млрд. грн.).
       При цьому обсяг торгів на КМФБ дорівнював 2,04 млрд. грн., на УФБ - 0,41 млрд. грн., на ПФБ - 0,37 млрд. грн., на УМФБ - 0,18 млрд. грн., на СЄФБ - 0,17 млрд. грн., на ФБ «ІННЕКС» - 2,63 млн. грн., на УМВБ - 0,6 млн. грн.

*****

Кількість небанківських фінансових установ в Україні на початку квітня 2013 року дорівнювала 2064

       Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, оприлюднила дані Державного реєстру фінансових установ за станом на 1 квітня 2013 року. Згідно з ними загальна кількість фінустанов, внесених до реєстру на звітну дату, дорівнювало 2064, що виявилося на 1,1% більше показника початку поточного року (2041).
       Кількість кредитних установ за І квартал поточного року зросла з 708 до 719 (кредитних спілок - з 617 до 620, інших кредитних установ - з 91 до 99), ломбардів - з 473 до 478, фінансових компаній - з 312 до 325. При цьому кількість страхових компаній, як і на початку року, становила 414, адміністраторів недержавних пенсійних фондів - 37, довірчих товариств - 2, інших фінансових установ - 1. Разом з тим, кількість НПФ зменшилася з 94 до 88.

*****

У березні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди втратили 1,34 млрд. руб.,
а у січні-березні - 1,92 млрд. руб.

       Згідно з даними сайту Investfunds.ru у березні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) втратили 1,34 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 квітня 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,26 грн.). Відкриті фонди втратили 1,19 млрд. руб., а інтервальні фонди - 152,35 млн. руб. Відтік коштів фондів акцій становив 1,24 млрд. руб., з індексних фондів - 581,5 млн. руб., зі змішаних фондів - 211,36 млн. руб., з фондів грошового ринку - 35,64 млн. руб., з фондів товарного ринку - 12,16 млн. руб. При цьому фонди облігацій залучили 686,75 млн. руб, а фонди фондів - 86,06 млн. руб.
       У січні-березні 2012 року відтік коштів із відкритих та інтервальних пайових інвестиційних фондів Росії становив 1,92 млрд. руб. Відкриті фонди втратили 1,6 млрд. руб, а інтервальні - 317,71 млн. руб. Відтік коштів з фондів акцій становив 3,6 млрд. руб., з індексних фондів - 1,14 млрд. руб., зі змішаних фондів - 756,53 млн. руб., з фондів товарного ринку - 96,78 млн. руб., з фондів грошового ринку - 13,34 млн. руб. При цьому приплив коштів у фонди облігацій склав 3,6 млрд. руб., а у фонди фондів - 72,06 млн. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 6,97 пункту, а Індекс українських акцій - знизився на 10,25 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 26.04.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
328 646 486,32
296,74

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 26.04.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
41 298 111
806,29

 

 

*****

Протягом березня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася на 1,3%

      За станом на 31 березня 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 538 852 165,94 тис. грн  або $67 415 509,32 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 302 955 564,56 тис. грн.  (56,22% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $37 902 610,36 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 235 896 601,38 тис. грн.  (43,78%) або $29 512 898,96 тис., повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.
       Державний борг України становив 426 436 569,62 тис. грн.  (79,14%) або $53 351 253,55 тис., державний зовнішній борг - 209 949 525,56 тис. грн.  (38,96%) або $26 266 674,03 тис., державний внутрішній борг - 216 487 044,06 тис. грн.  (40,18%) або $27 084 579,52 тис.
       Гарантований державою борг України дорівнював 112 415 596,32 тис. грн.  (20,86%) або $14 064 255,77 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 93 006 039,00 тис. грн.  (17,26%) або $11 635 936,33 тис.; гарантований внутрішній борг - 19 409 557,32 тис. грн.  (3,6%) або $2 428 319,44 тис.
       Протягом березня 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 1,3% або на 6 926 243,33 тис. грн.

*****

Середня заробітна плата в Україні у березні 2013 року дорівнювала 3 212 грн.

       За інформацією Державної служби статистики у березні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 212 грн., що на 5,5% більше показника лютого 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 5,4%. У березні 2013 року у порівнянні із березнем 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 9,9%, а реальна - на 10,5%.
       У січні-березні 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 080 грн., що на 9,5% більше показника січня-березня 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 9,9%. Загальна кількість штатних працівників за березень незначно знизилася і за станом на кінець місяця склала 10 207,7 тис. осіб.

 


Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24