Новини УАІБ

22 квітня 2013

НКЦПФР затвердила вимоги до договору
про обслуговування рахунка в цінних паперах

     НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Вимог до договору про обслуговування рахунка в цінних паперах», повідомляє прес-служба Комісії. За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, зазначені вимоги поширюватимуться на депозитарні установи та депонентів (власників, співвласників цінних паперів та нотаріусів, на депозит яких внесені цінні папери) при укладенні договорів про обслуговування рахунка в цінних паперах, внесенні змін та доповнень до них. Відповідно до такого договору депозитарна установа в установленому Комісією порядку відкриває рахунок у цінних паперах депоненту та веде на ньому облік цінних паперів, що належать власникові, співвласникам цінних паперів, у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідному кредиторові, а також облік прав зазначених осіб на цінні папери, що обліковуються на певному рахунку у цінних паперах, та обмеження таких прав.
      Предметом договору, відповідно до проекту рішення Комісії, є надання депозитарною установою послуг щодо відкриття та обслуговування рахунку у цінних паперах, проведення депозитарною установою депозитарних операцій за рахунками у цінних паперах на підставі розпоряджень депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством, а також надання депозитарною установою інших послуг у процесі провадження депозитарної діяльності відповідно до нормативно-правових актів Комісії.

*****

Комісія схвалила вимоги до договору між емітентом цінних паперів
та Центральним депозитарієм

     НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Вимог до договору про обслуговування випусків цінних паперів між емітентом і Центральним депозитарієм».
Як зауважив член НКЦПФР Олексій Тарасенко, ключовою новацією цього документа є урегулювання механізму складання договору між емітентом та Центральним депозитарієм. Так, згідно з ним Центральний депозитарій відкриває рахунки у цінних паперах емітенту та здійснює обслуговування його корпоративних операцій відповідно до норм чинного законодавства. Такі нововведення сприятимуть налагодженню єдиної системи депозитарного обліку на фондовому ринку, адже наразі цей напрямок діяльності для регулятора є пріоритетним.
     За словами О. Тарасенка, умови договору про обслуговування випусків цінних паперів передбачають надання однакових послуг для всіх емітентів на фондовому ринку. До того ж, Центральний депозитарій не має права відмовити емітенту в укладанні договору за наявності в нього технічної можливості це здійснити та наданні емітентом усіх відомостей, що передбачені законодавством.

*****

НКЦПФР затвердила механізм надання статусу
Центрального депозитарію цінних паперів

     НКЦПФР затвердила «Порядок та умови надання статусу Центрального депозитарію цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії. Документ був розроблений на виконання закону «Про депозитарну систему України», яким передбачено створення Центрального депозитарію. Оскільки запуск ЦД очікується у жовтні цього року, наразі Комісія здійснює роботу щодо підготовки нормативної бази, яка визначить механізми його функціонування.
      Новий Порядок передбачає, що статус Центрального депозитарію надається Національному депозитарію України з моменту реєстрації Комісією Правил ЦД. Нормативним актом визначається перелік документів, які має надати уповноважений представник НДУ до Комісії для реєстрації Правил ЦД та надання статусу Центрального депозитарію.
     Також документ визначає умови та порядок реєстрації Правил, механізм внесення змін до них, вимоги до правил ЦД, до програмно-технічних засобів та до приміщення особи, яка має намір набути статус Центрального депозитарію. Порядок передбачає зобов’язання ЦД звітувати перед Комісією про свою діяльність, зокрема, щороку презентувати на засіданні регулятора звіт про результати своєї роботи. При цьому на власній веб-сторінці ЦД повинен до 30 квітня року, що настає за звітним роком, оприлюднювати річну фінансову звітність, річну консолідовану фінансову звітність та структуру власності.

*****

Регулятор схвалив вимоги до аудиторського висновку
про діяльність Центрального депозитарію

     НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Вимог до аудиторського висновку, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку при проведенні Центральним депозитарієм щорічного аудиту своєї діяльності», повідомляє прес-служба Комісії. Вимоги розроблені відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про депозитарну систему України», «Про
акціонерні товариства», «Про аудиторську діяльність», а також Міжнародних стандартів контролю якості аудиту.
      За словами директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, цей регуляторний акт був розроблений Комісією з метою відповідності фінансової звітності, яка розкривається Центральним депозитарієм при проведенні щорічного аудиту своєї діяльності, нормам чинного законодавства.
      Зокрема, вона має відображати достовірну та точну інформацію щодо відповідності розміру статутного капіталу статутним документам, стану корпоративного управління, внутрішнього аудиту тощо. Нормативний акт сприятиме забезпеченню регулятора необхідною інформацією для прийняття рішення щодо достовірності фінансової звітності, що розкривається Центральним депозитарієм при проведенні щорічного аудиту своєї діяльності відповідно до Міжнародних стандартів аудиту».

*****

НКЦПФР вдосконалила порядок дематеріалізації іменних цінних паперів

     Комісія схвалила доопрацьований проект рішення «Про затвердження Положення про порядок дематеріалізації іменних цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії. Документ було розроблено на виконання законів «Про депозитарну систему України» та «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».
     Як зауважив член НКЦПФР Олексій Тарасенко, нормативний акт визначає порядок переведення іменних емісійних цінних паперів у бездокументарну форму існування. Договір про обслуговування випуску емітент може укласти лише з Національним депозитарієм України, а у випадках, визначених законом, - з Національним банком України. Щоб укласти такий договір та провести дематеріалізацію іменних цінних паперів, у емітента буде три місяці з дня набуття Національним депозитарієм України статусу Центрального депозитарію. НДУ набуває статусу Центрального депозитарію відтоді, як Комісія зареєструє Правила ЦД.
      Новий Порядок чітко прописує процедуру дематеріалізації. Після того, як емітент прийняв рішення про дематеріалізацію, він має упродовж 10 днів повідомити про це фондові біржі, на яких розміщені його цінні папери, та номінальних утримувачів, опублікувати в одному з офіційних друкованих видань Комісії повідомлення про дематеріалізацію та персонально повідомити про неї власників іменних цінних паперів. Далі емітент має здійснити заміну свідоцтва на свідоцтво про реєстрацію випуску іменних цінних паперів у бездокументарній формі, після чого укласти договір про обслуговування з Національним депозитарієм, відкрити у ньому рахунок та депонувати глобальний сертифікат.
      Автори Порядку розраховують, що його реалізація допоможе спростити облік цінних паперів і наблизить чинні нині стандарти депозитарного обліку до міжнародних.

*****

Учасники «Українського облігаційного конгресу - 2013»
проаналізували основні тенденції вітчизняного ринку боргових зобов’язань

     Минулого тижня у Києві відбулася дев’ята щорічна конференція «Український облігаційний конгрес - 2013», організована українським представництвом російського інформаційного агентства CBonds.
     На цьогорічному конгресі розглядалися питання щодо грошово-кредитної та боргової політики держави у 2013 році, макроекономічної ситуації в Україні, основних напрямків регулювання ринку облігацій, змін у сфері оподаткування операцій з цінними паперами, інструментарію фондового ринку, тенденцій на міжнародних ринках капіталу, кредитоспроможності вітчизняних емітентів, розвитку ринків облігацій внутрішньої державної позики, корпоративних облігацій, муніципальних та іпотечних облігацій тощо.
     Як зазначалося на форумі, останнім часом на українському ринку боргових зобов’язань спостерігаються різноспрямовані тенденції. Значно активізувався ринок єврооблігацій. Торік було здійснено цілий ряд випусків державних євробондів, а в цьому році з’явилися випуски і корпоративних єврооблігацій. За попередніми прогнозами, у 2013 році обсяг українського ринку єврооблігацій сягне $5,6 млрд.
      Поряд із цим, досить ефективно розвивається ринок облігацій внутрішньої державної позики. В Україні зростають обсяги випусків держоблігацій, підвищується ліквідність їх ринку, розширюється асортимент ОВДП. Збільшення обсягів торгівлі цими борговими інструментами сьогодні є основним стимулом розвитку ринку цінних паперів.
      З іншого боку, доволі незначними залишаються обсяги випусків корпоративних та муніципальних облігацій. Основною причиною такої ситуації є девальваційні очікування учасників ринку. На думку експертів, треба або здійснити девальвацію національної валюти, або переконати ринок у тому, що її не буде. Від вирішення цієї проблеми безпосередньо залежатиме подальший розвиток ринку українського ринку облігацій, який має значний потенціал.
      За інформацією представників Міністерства фінансів, у найближчі три роки Мінфін планує утримувати державний борг на рівні 30% ВВП. Одним із важливих завдань на поточному етапі є продовження середнього терміну, на який здійснюються державні запозичення, до п’яти-шести років.
       У поточному році запозичення на внутрішньому ринку випереджують графік. Шляхом випуску ОВДП держава вже залучила близько половини обсягу, передбаченого Держбюджетом.
       Спільно з НБУ Мінфін планує здійснити заходи щодо підвищення ліквідності вторинного ринку держоблігацій. Крім того, зараз готується випуск казначейських зобов’язань у національній валюті для інвесторів-фізичних осіб та аналізується розмір процентної ставки за такими цінними паперами. Передбачається, що їх розміщення розпочнеться на початку осені через уповноважені банки.
      Представники НБУ повідомили, що сьогодні в Україні спостерігається значне скорочення попиту на валюту як на міжбанківському, так і на готівковому ринку. З початку квітня населення продало валюти більше ніж придбало.
      Ще однією важливою тенденцією є зростання обсягів депозитів у гривні та зменшення обсягів депозитів в іноземній валюті, а також збільшення строків депозитних вкладів. Це позитивно впливає на темпи кредитування економіки. Паралельно відбуваються позитивні зрушення у валютній структурі кредитів - зменшуються доларові позики, що робить банки більш захищеними від системних ризиків.
      На цьому тлі покращується стан поточного рахунку України, зростають резерви Національного банку й у повному обсязі здійснюються виплати МВФ.
      У найближчій перспективі НБУ планує вживати заходів щодо уникнення суттєвих коливань обмінного курсу. Також Нацбанк прогнозує, що у 2013-2014 роках інфляція в Україні становитиме 4%-6%, а в 2015 році вона має знизитися до 3%-5%.

*****

Міністерство фінансів у березні 2013 року здійснило розміщення ОВДП в нацвалюті на суму 5,4 млрд. грн.
та в іноземній валюті - на суму $0,8 млрд.

      У березні 2013 року Міністерство фінансів здійснило розміщення облігацій внутрішньої державної позики в національній валюті на суму 5,4 млрд. грн. (з початку року - на суму 7,5 млрд. грн.) та в іноземній валюті - на суму $0,8 млрд. (з початку року - на суму $2,4 млрд.), повідомляє Національний банк. Середньозважена дохідність за ОВДП у національній валюті під час первинного розміщення становила 13,24% річних (з початку року - 13,16%), а в іноземній валюті - 7,8% річних (з початку року - 7,87%).
      Також у березні Міністерство фінансів здійснило випуск ОВДП для збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» (згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів) на загальну суму 2 млрд. грн. (з почату року - на суму 8 млрд. грн.) з дохідністю 14,3% річних.
        Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який у березні становив 13,1 млрд. грн., у тому числі основний борг - 8,6 млрд. грн., сплата доходу - 4,5 млрд. грн.
      За станом на початок квітня 2013 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які знаходилися у обігу, дорівнював 212,14 млрд. грн. З них, облігації обсягом 112,93 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 76,88 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 5,61 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 7,7 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-березень 2013 року від приватизації було отримано 25,88 млн. грн.,
або 0,24% від планового річного завдання

      Згідно з даними Фонду держмайна за січень-березень 2013 року в Україні державну форму власності змінили 23 об’єкти. Серед них, 18 об’єктів групи А, два - груп В,Г, два - групи Д та один групи Е. При цьому за угодами з органами місцевого самоврядування комунальну форму власності змінили 270 об’єктів, з яких 267 об’єктів групи А, два об’єкти групи Д та один об’єкт групи Ж.
      Протягом звітного періоду Фондом держмайна було запропоновано до продажу на конкурсних торгах два пакети акцій акціонерних товариств загальною початковою вартістю 67,49 млн. грн. На цей час конкурси тривають.
      На фондових біржах у І кварталі поточного року пропонувалося до продажу 83 пакети акцій 80 АТ загальною номінальною вартістю 726,82 млн. грн.
      За підсумками торгів протягом січня-березня до нових власників перейшли 13 пакетів акцій загальною вартістю за укладеними контрактами 10,3 млн. грн.
      В цілому, за січень-березень 2013 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло та перераховано до Державного бюджету 25,88 млн. грн., або 0,24% від планового річного завдання (10,9 млрд. грн.). У тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності, на яких розташовані об’єкти приватизації, надійшло 55,41 тис. грн.

*****

Співвідношення резервів ДІУ до загального обсягу її активів
за підсумками 2012 року дорівнювало 1,7%

      Обсяг резервів, сформованих Державною іпотечною установою за підсумками 2012 року, дорівнював близько 49,88 млн. грн., повідомляє прес-служба ДІУ. Такий показник становив 1,7% від загального обсягу активів Установи. Для порівняння середнє співвідношення резервів до загального обсягу активів комерційних банків першої групи у післякризовий період знаходиться на рівні 13,5%. Як наголошується в повідомленні, мінімальне співвідношення зазначених показників в ДІУ є свідченням високої якості її активів, а також їх захищеності від ринкових ризиків завдяки ефективній фінансовій політиці.
      З початку поточного року Установа рефінансувала 137 кредитів фізичних осіб на суму 26,3 млн. грн. Загальна кількість рефінансованих кредитів Державної іпотечної установи з дня її створення становить близько 8 тис. а їх обсяг - 1,5 млрд. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 5,87 пункту,
а Індекс українських акцій - на 4,43 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 19.04.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
264 778 864,57
289,77

 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 19.04.2013 р. 
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
42 796 544
816,54


*****

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
за січень-лютий 2012 року дорівнювало $902,9 млн.

      За січень-лютий 2013 року експорт товарів з України склав $10 477,4 млн., а імпорт в Україну - $11 380,3 млн. Порівняно з відповідним періодом 2012 року експорт збільшився на 1,9%, імпорт зменшився на 6,3%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $902,9 млн. (за січень-лютий місяці 2012 року - $1 862,8 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,92 (у січні-лютому 2012 року - 0,85).
       Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 195 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн СНД становив 31,9% від загального обсягу експорту, Європи - 29,3%, у тому числі до країн Європейського Союзу - 28,8%, Азії - 26,1%, Америки - 6,3%, Африки - 6,2%, Австралії і Океанії - 0,1%.
       Імпорт з країн СНД дорівнював 37,4% від загального обсягу імпорту, Європи - 33,7%, у тому числі з країн Європейського Союзу - 31,5%, Азії - 21,5%, Америки - 6%, Африки - 1,1%, Австралії і Океанії - 0,1%.

*****

У березні 2013 року Індекс промислового виробництва в Україні
становив 94,8%, а з початку року - 95%

       Згідно з даними Державної служби статистики у березні 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 94,8% (з початку року - 95%). При цьому у березні поточного року у порівнянні із лютим спостерігалося зростання промислового виробництва на 11%.
       У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у березні 2013 року у порівнянні із березнем 2012 року відбулося зростання промислового виробництва на 0,5% (з початку року - падіння на 0,2%), у переробній промисловості - падіння на 9,3% (з початку року - на 6,9%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зростання на 0,5% (з початку року - падіння на 6,2%).

*****

У січні-березні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 9,4 млрд. грн.,
що на 16,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року

         У січні-березні 2013 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 9,4 млрд. грн., що на 16,8% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2012 року, повідомляє Державна служба статистики.
        За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 84,3% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (7,9% та 7,8% відповідно). У січні-лютому найбільші обсяги будівельних робіт були виконані у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях.

 


Випуск підготовлено за повідомленнями  Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24