Новини УАІБ

08 квітня 2013

Уряд вніс до парламенту проект закону «Про внесення змін до деяких законів України
щодо вдосконалення функціонування фондового ринку»

     Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування фондового ринку» (реєстраційний №2697). Основною метою документа є удосконалення системи ліцензування та нагляду за діяльністю професійних учасників фондового ринку. Ним, зокрема, вносяться відповідні зміни до законів «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та «Про цінні папери та фондовий ринок»

*****

Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради законопроект
«Про заборону фінансових пірамід в Україні»

     Уряд вніс на розгляд парламенту проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні» (реєстраційний №2700). Метою документа є заборона діяльності фінансових пірамід в України. Для її досягнення пропонується: визначити поняття «фінансова піраміда»; встановити заборону створення, сприяння діяльності фінансових пірамід та розповсюдження реклами фінансових пірамід; встановити кримінальної відповідальності за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди.
     Згідно із законопроектом фінансовою пірамідою є будь-які операції з фінансовими активами (коштами, цінними паперами, борговими зобов’язаннями та правами вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), які здійснюються фізичними або юридичними особами з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб, зокрема без провадження фактичної господарської діяльності.
     До фінансової піраміди не належать операції з фінансовими активами, що здійснюються фінансовими установами під час надання ними фінансових послуг, визначених статтею законом «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» або законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

*****

У парламенті зареєстровано проект закону
«Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу та умов функціонування Розрахункового центру
з обслуговування договорів на фінансових ринках»

     У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу та умов функціонування Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках» (реєстраційний №2662), внесений народним депутатом А. Пінчуком. Метою законопроекту є визначення статусу та умов функціонування Розрахункового центру як банку для забезпечення здійснення клірингу та грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, укладеними на фондових біржах і поза фондовими біржами, якщо проводяться розрахунки за принципом «поставка цінних паперів проти оплати», а також виконання функції центрального контрагента. Документом вносяться зміни до законів «Про банки і банківську діяльність» та «Про депозитарну систему України».

*****

Міндоходів та фінансові регулятори підписали
меморандум про інформаційну співпрацю

     Міністерство доходів і зборів, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, підписали Меморандуми про інформаційну співпрацю, повідомляють прес-служби регуляторів. Його метою є підвищення рівня прозорості та контрольованості фінансового ринку.
     Фінансові регулятори отримуватимуть інформацію з баз даних Міндоходів для виявлення фіктивних емітентів, які лише імітують господарську діяльність. Міністерство, у свою чергу, матиме доступ до матеріалів ревізій та іншої звітної документації вказаних інстанцій.
     За словами Міністра доходів і зборів Олександра Клименка, активізація співпраці регуляторів відповідає не тільки інтересам держави, але й інтересам клієнтів тих компаній, що надають фінансові послуги. Оперативний обмін інформацією дозволить уникнути проблемних ситуацій на фінансовому ринку.
     Як зауважив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, серед основних завдань співпраці та шляхів взаємодії у процесі реалізації Меморандуму, сторони визначили створення єдиного інформаційного поля для ефективного обміну даними та виявлення актуальних проблем функціонування фінансового ринку, а також організацію та проведення спільних заходів, спрямованих на обговорення таких проблемних питань та опрацювання пропозицій щодо їх вирішення.
     Згідно з документом, сторони діють на засадах паритетності та рівноправності у взаємовідносинах і мають наміри спрямувати зусилля з усіх напрямів діяльності, в тому числі щодо запобігання і припинення порушень законодавства, попередження та викриття злочинів на фондовому ринку та реалізації єдиної державної політики у сфері податкових відносин, посилення контролю за дотриманням податкового законодавства учасниками ринку цінних паперів тощо.

*****

Регулятор затвердив порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів ІСІ

      НКЦПФР схвалила рішення «Про затвердження Положення про порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування», повідомляє прес-служба Комісії.
     Як зазначила директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, це Положення розроблено відповідно до норм закону «Про інститути спільного інвестування». Цей документ встановлює особливості розміщення, обігу та викупу цінних паперів ІСІ, порядок подання звіту про досягнення мінімального обсягу активів пайового інвестиційного фонду та його розгляду Комісією, порядок здійснення дострокового викупу цінних паперів інституту спільного інвестування закритого типу та викупу цінних паперів строкового інституту спільного інвестування при продовженні строку його діяльності тощо. Зазначені норми мають сприяти підвищенню ефективної діяльності інститутів спільного інвестування на вітчизняному фондовому ринку».

*****

НКЦПФР розробила ряд законопроектів щодо
вдосконалення корпоративного управління

      Минулого тижня за організації Професійної асоціації корпоративного управління та Investor Relations Agency відбулася публічна дискусія на тему «Трансформація системи корпоративного управління в Україні: від принципів - до правил», на якій були проаналізовані основні напрямки вдосконалення вітчизняної системи корпоративного управління.
     Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, останніми роками Комісія серйозно займається питаннями корпоративного управління. У цій сфері сьогодні існує ряд проблем. З метою їх вирішення регулятор розробив низку законопроектів щодо захисту прав як міноритарних, так і мажоритарних акціонерів (шляхом введення механізмів squeeze-out та «похідного позову»), запровадження в акціонерних товариствах посади корпоративних секретарів.
     Значною проблемою на поточному етапі є існування в Україні акціонерних товариств, створених у процесі приватизації, які реально не працюють. Комісія провела аналіз таких суб’єктів та починає процес зупинки обігу їх акцій. На першому етапі передбачається застосувати таку процедуру до 5-6 тис. АТ. Це має стимулювати їх власників та менеджерів вирішувати питання щодо подальшого розвитку таких компаній.
     Крім того, існує багато акціонерних товариств, які не привели свою діяльність у відповідність до вимог Закону «Про акціонерні товариства», до яких теж будуть застосовуватися санкції з боку Комісії.
     Окрему увагу регулятор приділяє вдосконаленню механізмів звітності акціонерних товариств, її структури та способів подачі. До кінця року планується перейти на подачу звітності АТ в електронній формі. Поряд із цим, ведеться робота щодо переходу акціонерних товариств на міжнародні стандарти фінансової звітності та аудиту.
      З метою впровадження найкращих стандартів і кращих практик корпоративного управління та підвищення статусу професії корпоративного секретаря Професійна асоціація корпоративного управління організувала конкурс «Корпоративний секретар року - 2012», підсумки якого будуть підбиті наприкінці травня поточного року.

*****

НКЦПФР схвалила проект закону щодо визначення
кваліфікованих інвесторів на ринку цінних паперів

     НКЦПФР схвалила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери», повідомляє прес-служба Комісії.
      Як зауважив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов, ключовою новацією цього регуляторного акта є запровадження визначення на законодавчому рівні поняття «кваліфікований інвестор» та передбачення механізму розміщення цінних паперів серед кваліфікованих інвесторів на фондовому ринку України.
      Перш за все, ці нововведення впроваджуються з метою обмеження доступу до ризикованих операцій некваліфікованих інвесторів. Комісія хоче захистити некваліфікованих інвесторів, так званих «пересічних громадян», від вкладення в надто ризикові інструменти, пропоновані фондовим ринком. Зазначені норми сприятимуть підвищенню ефективності інвестиційного клімату на вітчизняному фондовому ринку.
       За словами М. Лібанова, документ покладає на Комісію завдання щодо встановлення порядку ведення Реєстру кваліфікованих інвесторів у цінні папери, критеріїв відповідності фінансових установ статусу кваліфікованого інвестора, визначення критеріїв ризикованості цінних паперів та деривативів.
      Такі механізми існують і досить успішно зарекомендували себе в багатьох країнах Європейського Союзу, а також у Російській Федерації. Тому, крім основної мети із захисту прав і інтересів некваліфікованих інвесторів, за допомогою цього документа регулятор робить черговий крок до приведення українського законодавства у відповідність з директивами ЄС.

*****

НКЦПФР створить Координаційну раду з питань
підвищення фінансової грамотності населення України

     НКЦПФР прийняла рішення «Про затвердження Положення про Координаційну раду з питань підвищення фінансової грамотності населення України при Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії.
      За словами Голови НКЦПФР Дмитра Тевелєва, одним із ключових завдань Комісії є підвищення фінансової грамотності населення України. Регулятор фондового ринку зацікавлений у тому, щоб дати якомога більшій кількості громадян інформацію про фондовий ринок, про його учасників, про послуги та інструменти, за допомогою яких будь-яка людина-інвестор зможе отримати можливість забезпечити своє стабільне фінансове майбутнє.
      Спільно з Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку України була підготовлена Програма підвищення фінансової обізнаності населення, а створення Координаційної ради допоможе узгодити дії учасників фондового ринку, державних установ, освітніх закладів та інших організацій у цьому напрямку.
      Координаційна рада стане постійно діючим консультаційно-дорадчим органом при НКЦПФР. На неї покладається місія щодо популяризації ринку цінних паперів, залучення інвестицій від населення, створення у громадян інтересу до фондового ринку та процесів, що на ньому відбуваються. Все це стане можливим, якщо громадяни будуть обізнані у можливостях фондового ринку та його інструментарії.
      Як відзначив Д. Тевелєв, для побудови ефективної моделі комунікації з населенням та шляхів розвитку його фінансової грамотності, Координаційна рада проаналізує чинні програми і заходи, звернеться до міжнародного досвіду, буде постійно взаємодіяти з провідними фінансовими установами, засобами масової інформації, державними органами, підприємствами, професійними учасниками фондового ринку, фондами та закладами освіти. Метою Координаційної ради буде створення інформаційної бази освітніх програм, навчально-методичних матеріалів, сприяння проведенню тренінгів, семінарів, консультацій, конференцій, круглих столів, які сприятимуть обміну досвідом щодо вирішення проблем фінансової освіти населення.

*****

Регулятори фондових ринків України та Білорусі підписали двосторонній меморандум
про взаєморозуміння та обмін інформацією

       НКЦПФР підписала двосторонній меморандум про взаєморозуміння та обмін інформацією з Міністерством фінансів Республіки Білорусь. З української сторони документ підписав Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, з білоруської сторони - Андрій Харковець, Міністр фінансів Республіки Білорусь.
      Як наголосив Д. Тевелєв, підписання меморандуму дозволить більш тісно співпрацювати з регулятором ринку цінних паперів Білорусії. Відтепер між регуляторами створена єдина система обміну професійним досвідом та інформацією, що допоможе функціонуванню ринків двох країн. Таке взаєморозуміння між країнами також покладе початок створенню нових проектів міжнародного рівня. До того ж, український регулятор завжди готовий до плідної та результативної роботи з регуляторами інших держав.
        Меморандум слугуватиме підвищенню ефективності і зміцненню фінансової стабільності шляхом вдосконалення регулювання ринків та посилення нагляду за міжнародними операціями. Документ регулює повноваження сторін, згідно з якими регулятори надаватимуть один одному відповіді на інформаційні запити, отримуватимуть дані про правопорушення та будуть обмінюватися методологічними порадами в рамках законодавства про цінні папери та фондовий ринок.
         Торік Комісія підписала меморандуми про співпрацю з низкою іноземних регуляторів, у тому числі з Російської федерації, Киргизької республіки, Вірменії, Молдови, Румунії та Грузії. Готується до підписання меморандумів з регуляторами фондового ринку Азербайджану та Йорданії.

*****

У березні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
6,97 тис. договорів на суму 22,11 млрд. грн.

        У лютому 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 6,97 тис. договорів на суму 22,11 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 20,26 млрд. грн., деривативами - 1,45 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 154,31 млн. грн., муніципальними облігаціями - 141,52 млн. грн., акціями - 124,22 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 28,91 млн. грн.
       За станом на кінець березня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 412. З них, 106 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 50 - у другому рівні лістингу та 256 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 163 акції; 105 ОВДП; 30 інвестиційних сертифікатів; 93 корпоративні облігації; 9 муніципальних облігацій; 7 опціонних сертифікатів; 4 ф’ючерсних контракти.

*****

Індекс ПФТС у березні 2013 року знизився на 9,63%

       У березні 2013 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 2,41 тис. при обсязі торгів 9 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 4,02 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 4,37 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 329,57 млн. грн., з акціями - 279,93 млн. грн.
       Індекс ПФТС протягом березня знизився на 9,63% з 363,64 до 328,63 пункту, а з початку року – менше ніж на 0,01% з 328,69 до 328,63 пункту.
       За станом на кінець березня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 373 цінних папери, з них, 728 акцій, 319 корпоративних облігацій, 167 ОВДП, 142 цінних папери ІСІ та 17 муніципальних облігацій. До першого рівня лістингу було включено 168 цінних паперів, а до другого - 213, інші перебували у списку позалістингових цінних паперів.

*****

Індекс українських акцій у березні 2013 року знизився на 12,35%

      Згідно з даними «Української біржі» у березні 2013 року на ній було укладено 147,36 тис. угод на загальну суму 1,34 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 917,98 млн. грн., а їхня кількість - 48,4 тис. На строковому ринку «Української біржі» у березні було укладено 98,96 тис. угод на загальну суму 418,94 млн. грн.
       Індекс українських акцій протягом місяця знизився на 12,35% з 1 030,76 до 903,42 пункту, а з початку року - на 4,96% з 950,56 до 903,42 пункту.

*****

Визначено найбільш інвестиційно привабливі регіони України

       Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами презентувало результати дослідження рейтингу інвестиційної привабливості регіонів України. Мета дослідження полягала в оцінці здатності регіонів генерувати та залучати інвестиції, які сприяють економічному зростанню всієї країни.
       Лідером Індексу інвестиційної привабливості регіонів стала Харківська область. За нею йдуть Львівська та Донецька області, Київ, а також Дніпропетровська область. Аутсайдерами Індексу інвестиційної привабливості регіонів виявилися м. Севастополь та Чернівецька область.
       Крім того, Держінвестпроект презентувало «Інвестиційний атлас України». Він містить найактуальнішу інформацію щодо потенціалу та інвестиційних можливостей нашої країни в цілому та кожного регіону окремо. Зокрема, інвестор може дізнатися про найбільші міста певного регіону, ринок праці, структуру промисловості, обсяги інвестицій у регіон тощо.
       У подальших планах Держінвестпроекту розробка інвестиційної карти України, яка буде доступна в інтерактивному режимі та міститиме детальну інформацію про кожну область.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 29,38 пункту,
а Індекс українських акцій - на 89,58 пункту


Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 05.04.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
380 375 026,22
299,25


Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» 
за 05.04.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
65 775 554
813,84


*****

У березні 2013 року інфляція в Україні дорівнювала 0%, а з початку року - 0,1%

      Згідно з повідомленням Державної служби статистики у березні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100% (з початку року - 100,1%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 102,2% (з початку року - 100,9%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у березні ціни знизилися на 0,3% (з початку року - зросли на 2,1%), у переробній промисловості - зросли на 0,1% (з початку року - на 0,8%), а у постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - зросли на 9,3% (з початку року - на 0,7%).

 


Випуск підготовлено за матеріалами  Інтернет-сайтів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24