Новини УАІБ

01 квітня 2013

НКЦПФР підбила підсумки роботи за січень-лютий 2013 року

     Як зазначив на прес-конференції, присвяченій підсумкам роботи НКЦПФР за два перших місяці 2013 року, член НКЦПФР Олексій Тарасенко, одним із основних напрямків роботи регулятора на поточному етапі є реалізація норм закону «Про депозитарну систему України». Комісія вже підготувала низку нормативних документів на виконання цього Закону, насамперед, Положення про порядок дематеріалізації іменних цінних паперів, Порядок передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до Центрального депозитарію та Порядок передачі інформації, що міститься у системі реєстру власників іменних цінних паперів, до систем депозитарного обліку.
      Ця нормативна база стане основою для початку процесу створення на базі Національного депозитарію України оновленої установи – Центрального депозитарію.
      Крім того, розпочато передачу глобальних сертифікатів від Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) до НДУ. Вже передано близько 2 тис. таких сертифікатів. У подальшому цей процес буде автоматизовано, що дозволить щомісяця передавати по 900 глобальних сертифікатів і завершити цю роботу до середини жовтня поточного року.
      Паралельно відбуватиметься видача зберігачам цінних паперів нових ліцензій на провадження діяльності у якості депозитарних установ, а також налагодження біржами технічних параметрів роботи з Центральним депозитарієм.
      О. Тарасенко також повідомив, що регулятор здійснив реєстрацію ряду об’єднань професійних учасників фондового ринку та підтвердив їх статус як СРО. Зокрема, було зареєстровано Українську асоціацію інвестиційного бізнесу (УАІБ), Асоціацію «Українські фондові торговці» (АУФТ), Професійну асоціацію реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД), а також Асоціацію «Фондове партнерство».
     Найближчим часом планується розглянути концепцію розвитку саморегулювання на фондовому ринку та проаналізувати можливість і технології передачі певних повноважень від регулятора до СРО.
     За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, Комісія активно працює над появою на ринку нових ліквідних фінансових інструментів та підвищення його капіталізації. Так, НКЦПФР затвердила базове Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України. Також затверджені документи щодо біржового обігу та депозитарного обслуговування таких цінних паперів.
     Зараз НКЦПФР та НБУ працюють над врегулюванням питань щодо валютної політики. При цьому Комісія вже веде консультації з емітентами з активами в Україні і до кінця першого півріччя поточного року мають з’явитися перші розміщення їхніх акцій на вітчизняному ринку.
     Поряд із цим, регулятор схвалив Порядок надання дозволу на розміщення та обіг цінних паперів українських емітентів за межами України. За допомогою цього інструменту українські емітенти зможуть залучати додаткові фінансові ресурси. Передбачається, що таке розміщення зможе відбутися як за ініціативою емітента, так і власника цінних паперів.
     Не менш важливим напрямком роботи НКЦПФР є розробка механізмів, спрямованих на дотримання паритету у захисті інтересів міноритарних та мажоритарних акціонерів вітчизняних АТ. Зокрема, як повідомив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов, Комісія розробила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах).
     У документі проблему паритетного врахування інтересів акціонерів передбачається вирішити шляхом запровадження права на обов’язковий викуп акцій (squeeze-out), яке широко застосовується у світовій практиці. Згідно з ним мажоритарний акціонер, який акумулював пакет акцій розміром 75%, набуває права вимагати від решти акціонерів продажу належних їм цінних паперів. При цьому у випадку акумулювання мажоритарним акціонером пакета розміром 95% викуп акцій міноритарних акціонерів є обов’язковим.
      Така процедура направлена на захист міноритарних акціонерів, а також на унеможливлення рейдерских захоплень підприємств.

*****

За станом на початок березня 2013 року в Україні було зареєстровано 1 927 корпоративних та пайових інвестиційних фондів, з них, 347 КІФ та 1 580 ПІФ

     Згідно з даними НКЦПФР за станом на початок березня 2013 року Комісією було видано 1 484 ліцензії професійним учасникам фондового ринку на провадження професійної діяльності, в тому числі: 627 ліцензій на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами; 367 ліцензій на провадження депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів; 128 ліцензій на провадження діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; 348 ліцензій на провадження діяльності з управління активами; 10 ліцензій на провадження діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів; 2 ліцензії на провадження розрахунково-клірингової діяльності; 2 ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.
      Кількість професійних учасників фондового ринку з урахуванням суміщення декількох видів професійної діяльності становила 1 072. При цьому 367 учасника були торговцями-зберігачами (115 банків), серед них 31 учасник - торговцем-зберігачем-реєстратором (16 банків). 16 учасників були зберігачами-реєстраторами. Два депозитарії мали ліцензії на розрахунково-клірингову діяльність.
     На звітну дату кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні становила 1 927, з них, 347 КІФ та 1 580 ПІФ.
     За інформацією директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максима Лібанова, за звітний період НКЦПФР було зареєстровано 27 випусків акцій загальним обсягом 13,13 млрд. грн. Такий показник виявився на 10,87 млрд. грн. більше результату аналогічного періоду 2012 р.
     Крім того, у січні-лютому Комісією було зареєстровано 29 випусків облігацій підприємств на загальну суму 3,3 млрд. грн., що на 2,54 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2012 року.
     Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР за січень-лютий поточного року, становив 1,3 млрд. грн., що на 1,71 млрд. грн. менше показника аналогічного періоду 2012 року. Обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів зменшився порівняно з січнем-лютим 2012 р. на 0,47 млрд. грн. та становив 0,39 млрд. грн.
     Такі тенденції, за словами М. Лібанова, пояснюються тим, що сьогодні інституційні інвестори взяли певну паузу і очікують на набуття чинності з 2014 р. новим Законом «Про інститути спільного інвестування».
      Впродовж січня-лютого 2013 р. обсяг торгів на вітчизняному біржовому ринку у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 20,28 млрд. грн. та дорівнював 48,79 млрд. грн. При цьому у поточному році значно збільшилася частка біржової торгівлі, що, насамперед, обумовлено новими механізмами оподаткування операцій з цінними паперами, які стимулюють укладання угод на фондових біржах.
      Найбільш ліквідними фінансовими інструментами на вітчизняному ринку цінних паперів, як і торік, є облігації внутрішньої державної позики. Обсяги виконаних біржових контрактів з ОВДП за звітний період становили 36,77 млрд. грн., або 75,4% від загального обсягу торгів цінними паперами.
      Обсяги торгів корпоративними облігаціями дорівнювали 6,07 млрд. грн. (12,4%), похідними цінними паперами - 3,48 млрд. грн. (7,1%), акціями - 1,88 млрд. грн. або 3,9%, інвестиційними сертифікатами - 0,4 млрд. грн. (0,8%), муніципальними облігаціями 0,2 млрд. грн. (0,4%).

*****

НКЦПФР вдосконалила питання сертифікації фахівців
з питань фондового ринку

      НКЦПФР схвалила рішення «Про сертифікацію фахівців з питань фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії. Документ розроблено відповідно до норм закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».
     Як зазначив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов, нормативний акт сприятиме підвищенню ефективності підготовки фахівців з фондового ринку, адже Комісія зараз досить стурбована якістю та рівнем навчання спеціалістів на ринку цінних паперів. Так, це рішення
урегульовує перелік документів, необхідних для сертифікації, перелік підстав для відмови у сертифікації та її анулювання, а також уточнює строки початку та закінчення терміну дії сертифіката.
      Серед іншого, регуляторним актом встановлено додаткові вимоги до переліку документів, необхідних для сертифікації, передбачено, що отримання сертифіката уповноваженою особою заявника може бути здійснено лише за нотаріальною довіреністю, а також передбачено, що при поданні інформації про зміни у відомостях стосовно трудової
діяльності, зокрема, про прийняття на роботу до професійного учасника фондового ринку подається копія заяви сертифікованої особи про прийняття на роботу тощо. При цьому фахівці з питань фондового ринку можуть подати заявки в електронному вигляді та відстежувати їх.

*****

НКЦПФР завершує роботу щодо внесення змін до процедури складання
та подання звітності депозитаріями та зберігачами

      НКЦПФР завершує роботу над документами, що регламентують подачу адміністративних даних до Комісії професійними учасниками фондового ринку - депозитаріями та зберігачами, повідомляє прес-служба Комісії. Зокрема, регулятор прийняв рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності депозитарієм цінних паперів та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» та «Про затвердження Змін до Положення про порядок складання адміністративних даних зберігачами цінних паперів та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».
      За словами члена НКЦПФР Костянтина Кривенка, регулятором було розроблено та затверджено низку документів, що регламентують подання адміністративних даних до Комісії різними професійними учасниками фондового ринку. НКЦПФР завершує роботу та вносить останні зміни до процедури звітності депозитаріїв та зберігачів. Ключовою новацією є вдосконалення існуючої системи подачі інформації до регулятора, а також створення більш ефективного механізму надходження адміністративних даних до Комісії.
       Нові вимоги дозволять нівелювати дублювання інформації, що є основною незручністю на сьогоднішній день. Крім того, процедура стане значно простішою та уніфікованою, адже регулятор планує досягти цього шляхом запровадження подання інформації у вигляді електронних документів із використанням цифрового підпису, згідно з описом розділів XML-файлів. Також документами визначається склад, порядок та строки подання депозитаріями та зберігачами цінних паперів інформації щодо розрахунку та дотримання показників пруденційних нормативів у складі адміністративних даних.

*****

Регулятор затвердив Типовий договір андеррайтингу

      НКЦПФР затвердила проект рішення «Про внесення змін до Типового договору андеррайтингу», повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначають розробники документа, внесені зміни розширюють перелік послуг, які може надавати андеррайтер емітенту цінних паперів, а також зобов’язань, що може мати торговець перед іншою стороною.
      Затверджений документ прийнятий на виконання законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери» та «Про інститути спільного інвестування» щодо зобов’язання андеррайтера цінних паперів біржового інституту спільного інвестування забезпечувати придбання цінних паперів під час їх первинного розміщення, забезпечувати продаж емітентом раніше викуплених цінних паперів та пред’явлення до викупу цінних паперів такого інституту, підтримувати котирування таких цінних паперів на визначеній проспектом емісії фондовій біржі.

*****

За 2012 рік активи НПФ України зросли на 19,7%

     Нацкомфінпослуг оприлюднила огляд діяльності недержавних пенсійних фондів у 2012 року. Згідно з ним, за 2012 рік кількість недержавних пенсійних фондів, внесених до Державного реєстру фінансових установ, зменшилася з 96 до 94, а адміністраторів НПФ - з 40 до 37.
     За станом на початок 2013 року адміністраторами недержавних пенсійних фондів було укладено 61,4 тис. пенсійних контрактів (на 18,1% менше показника початку 2012 року) з 48,92 тис. вкладниками, з яких 2,4 тис. вкладників (або 4,9%) - це юридичні особи, а 46,52 тис. вкладників (або 95,1%) - фізичні особи. При цьому порівняно з початком 2012 року кількість контрактів з юридичними особами зменшилася на 20,1%, а з фізичними особами - на 10,6%.
      На звітну дату кількість учасників недержавних пенсійних фондів за укладеними пенсійними контрактами становила 584,8 тис. осіб (на 1,7% менше показника початку 2012 року).
      Серед учасників НПФ переважну більшість (64,8%) становили особи віком від 25 до 50 років та особи віком від 50 до 60 років (23,6%). Частка учасників НПФ вікової групи старше 60 років дорівнювала 6,8%, а вікової групи до 25 років - 4,9%.
      Загальний обсяг сплачених пенсійних внесків до НПФ за минулий рік збільшився на 19,2% і за станом на початок поточного року дорівнював 1 313,7 млн. грн. Пенсійні виплати (одноразові та на визначений строк) на звітну дату становили 251,9 млн. грн., збільшившись на 20,6% порівняно із показником початку 2012 р. Загалом, недержавними пенсійними фондами було здійснено пенсійних виплат (одноразово та на визначений строк) 66,17 тис. учасникам, що склало 11,3% від їх загальної кількості.
      Загальний обсяг активів, сформованих НПФ, за станом на початок 2013 року дорівнював 1 660,1 млн. грн., що виявилося на 19,7% більше показника початку 2012 року.
     Структура загальних активів недержавних пенсійних фондів, за станом на початок поточного року, була такою: банківські депозити - 34,5%; корпоративні облігації - 31,2%; акції українських емітентів - 15,5%; облігації внутрішньої державної позики - 11,9%; нерухомість - 2,9%; банківські метали - 1,1%; муніципальні облігації - 0,2%; інші активи - 2,7%.
     Сума інвестиційного доходу недержавних пенсійних фондів, за станом на звітну дату, дорівнювала 620,3 млн. грн. (на 10,8% більше показника початку 2012 р.). Середня дохідність від інвестування активів НПФ у минулому році була на рівні 8,2% річних (без врахування пенсійного фонду НБУ, дохідність якого склала 6,2%). При цьому за даними Держстату, в 2012 року в Україні вперше за багато років зафіксовано дефляцію на рівні 0,2%.
     Витрати, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, дорівнювали 106,6 млн. грн. (6,4% від загальної суми активів НПФ). Основна частина таких витрат припадала на оплату послуг з управління активами пенсійного фонду - 74,9 млн. грн., або 70,2% від загальної суми витрат. Витрати на оплату послуг з адміністрування пенсійного фонду становили 22,3 млн. грн. (21%), а на оплату послуг зберігача, який здійснює зберігання активів пенсійного фонду, - 5,8 млн. грн. (5,4%). Питома вага витрат на послуги, пов’язані із здійсненням операцій із пенсійними активами, які надаються третіми особами, склала 2 млн. грн. (1,9%).

*****

Кількість компаній з державними корпоративними правами за 2012 рік
зменшилася на 43 господарські товариства

     Згідно з даними ФДМУ, за станом на 01.01.2013 р., у Реєстрі корпоративних прав держави обліковувалося 629 господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка (на початку 2012 р. - 672 товариства).
     Держава в особі уряду, Фонду держмайна, міністерств та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади здійснювали управління корпоративними правами держави у 539 акціонерних товариствах, 60 товариствах з обмеженою відповідальністю, 30 національних акціонерних компаніях (НАК) та державних холдингових компаніях (ДХК).
      З них: 273 господарських товариства (43,4% загальної кількості) мали у статутному капіталі державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їхньою діяльністю (150 господарське товариство мали державну частку 100%); 183 господарських товариства (27,5%) - державну частку розміром від 25 до 50%; 200 господарських товариств (29,1%) - державну частку менше 25%.
      Із загальної кількості господарських товариств з державними частками 150 АТ засновано міністерствами у процесі корпоратизації державних підприємств, а також 19 НАК та ДХК, які не надають до Фонду жодної статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники – міністерства. Крім того, 46 господарських товариств (7,3% загальної кількості) мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, з них 37 з контрольними держпакетами.
      Фонд держмайна безпосередньо здійснював управління 460 об’єктами з корпоративними правами держави (73,1% загальної кількості), з них 141 об’єкт з контрольними держпакетами. Міністерства та інші центральні й місцеві органи виконавчої влади управляли корпоративними правами 169 господарських товариств (26,9% загальної кількості), з них 132 об’єкти з контрольними держпакетами.
      Протягом минулого року загальна кількість господарських товариств із державними частками зменшилася на 43 компанії. Так, кількість об’єктів з державною часткою до 10% статутного фонду зменшилася на два товариства, від 10% до 25% - на 12 товариств, з від 25% до 50% - на 13 товариств, від 50% до 100% - на 16 товариств.
      Відповідно до індикативних показників доходів загального фонду Державного бюджету України на 2012 рік, планове завдання з надходження дивідендів, нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, які перебувають у державній власності, було встановлено в розмірі 276,1 млн. грн.
      За даними Державної казначейської служби, загальна сума дивідендів, перерахованих до бюджету від суб’єктів підприємницької діяльності, створених за участю держави, за станом на 01.01.2013 р., дорівнювала 575,31 млн. грн., що більш ніж у два раза перевищує планове річне завдання. Для порівняння, за 2011 р. до Держбюджету було перераховано дивідендів на загальну суму 594,5 млн. грн.
      За станом на звітну дату провадження у справі про банкрутство було порушено щодо 110 господарських товариств, у статутних капіталах яких державна частка перевищує 25%.
      Із загальної кількості зазначених об’єктів у стадії розпорядження майном перебували 18 товариств, у стадії санації - 51, а у процесі ліквідації - 41.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 13,1 пункту,
а Індекс українських акцій - на 30,68 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 29.03.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
912 463 328,63
328,63


Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» 
за 29.03.2013 р. 

Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
63 560 224
903,42


*****

Протягом лютого 2013 року сума державного та гарантованого державою
боргу України збільшилася на 0,85%

     За станом на початок березня 2013 року державний та гарантований державою борг України становив 531 925 922,61 тис. грн. або $66 548 970,68 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 304 804 143,27 тис. грн. (57,3% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $38 133 885,06 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 227 121 779,34 тис. грн. (42,7%) або $28 415 085,62 тис., повідомляє Міністерство фінансів.
     Державний борг України дорівнював 419 171 640,53 тис. грн. (78,8%) або $52 442 342,12 тис., державний зовнішній борг - 211 459 418,51 тис. грн. (39,75%) або $26 455 575,94 тис., державний внутрішній борг - 207 712 222,02 тис. грн. (39,05%) або $25 986 766,18 тис.
     Гарантований державою борг України становив 112 754 282,08 тис. грн. (21,2%) або $14 106 628,56 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 93 344 724,76 тис. грн. (17,55%) або $11 678 309,12 тис.; гарантований внутрішній борг - 19 409 557,32 тис. грн. (3,65%) або $2 428 319,44 тис.
     Протягом лютого 2013 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 0,85% або на 4 474 122,5 тис. грн.

*****

Середня заробітна плата в Україні у лютому 2013 року дорівнювала 3 044 грн.

     За інформацією Державної служби статистики у лютому 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 044 грн., що на 1,5% більше показника січня 2013 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 1,6%. У лютому 2013 року у порівнянні із лютим 2012 року середня номінальна заробітна плата зросла на 8,7%, а реальна - на 9,1%.
     У січні-лютому 2013 року середня номінальна заробітна плата становила 3 012 грн., що на 9,2% більше показника січня-лютого 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 9,6%. Загальна кількість штатних працівників за лютий зросла на 0,1% і за станом на кінець місяця склала 10 210,1 тис. осіб.

 


Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24