Новини УАІБ

04 березня 2013

УАІБ стала  об’єднанням профучасників та
підтвердила статус СРО фондового ринку

     28 лютого 2013 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зареєструвала Українську асоціацію інвестиційного бізнесу (УАІБ) як об’єднання професійних учасників фондового ринку, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів, а також  підтвердила статус Асоціації як саморегулівної організації цих учасників фондового ринку.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких
законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів»

     НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів». Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є підвищення ефективності державного регулювання функціонування ринку цінних паперів шляхом:
- встановлення вимоги стосовно того, що посадові особи господарського товариства, з вини яких заподіяно шкоду товариству, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди;
- встановлення вимоги щодо розгляду справ по похідних позовах господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства;
- запровадження механізму подання позову від імені товариства його акціонером у спорах про відшкодування збитків, завданих  акціонерному товариству його посадовою особою;
- встановлення випадків, у яких акціонери мають право звернутися до суду із позовом від імені та в інтересах товариства.
     Законопроектом вносяться зміни до Кодексу законів про працю, Господарського процесуального кодексу та закону «Про акціонерні товариства»

*****

НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких
законодавчих актів України»  (щодо обов’язкового продажу акцій  акціонерами
на вимогу акціонера - власника 95 відсотків акцій товариства)

     НКЦПФР оприлюднила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»  (щодо обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера - власника 95 відсотків акцій товариства).
     Мета зазначеного законопроекту полягає у підвищенні ефективності державного регулювання функціонування ринку цінних паперів шляхом:
- удосконалення механізму визначення ринкової вартості емісійних цінних паперів;
- запровадження механізму, який зобов’язує власника пакету акцій акціонерного товариства розміром більше ніж 75% простих акцій, запропонувати всім акціонерам цього товариства придбати у них прості акції;
- запровадження механізму обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера - власника 95% акцій товариства.
     Документом передбачено внесення відповідних змін до законів «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» та «Про акціонерні товариства».

*****

Регулятор продовжує роботу із приведення діяльності
акціонерних товариств до норм законодавства

     НКЦПФР продовжує роботу із приведення діяльності емітентів у відповідність до закону «Про акціонерні товариства», повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначив член НКЦПФР Євген Воропаєв, на даний момент лише близько 50% емітентів привели свою діяльність у відповідність до цього закону. Така ситуація передусім зумовлена об’єктивними чинниками, а саме: певна кількість акціонерних товариств наразі перебувають у стані ліквідації, ще деякі - у стані банкрутства, щодо значної кількості є підозри щодо їх фіктивності.
     Зараз Комісія підійшла до останнього етапу роботи із приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства, яка була розпочата ще у 2010-2011 роках, а саме до призупинення обігу акцій порушників. Відповідне обмеження стосується лише призупинення в депозитарній системі переходів прав власності на акції, водночас дозволяє товариствам проводити загальні збори та приймати необхідні для функціонування рішення.
     Нагадуємо, що рішеннями НКЦПФР №675 від 31.05.2011 р. та №568 від 25.05.2011 р. був затверджений порядок правозастосування уповноваженими особами Комісії при виявленні порушень емітентами вимог закону «Про акціонерні товариства», який передбачав поетапну роботу щодо стимулювання товариств привести свою діяльність у відповідність до цього закону. Так, до підприємств, які не привели свою діяльність у відповідність до норм законодавства, Комісія направляє розпорядження, в яких вимагає виправити порушення. При невиконанні цих вимог, регулятор застосовуватиме санкції у вигляді грошових штрафів від однієї тисячі неоподаткованих мінімумів. У випадку невиконання повторного розпорядження про усунення порушень законодавства, уповноважена особа порушує справу про правопорушення на ринку цінних паперів, застосовує відповідну санкцію, передбачену законодавством, і направляє відповідні матеріали до центрального апарату Комісії для прийняття рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів емітента на строк до усунення порушення.
     Наразі до Центрального апарату Комісії від територіальних управлінь вже надійшло близько 30 пакетів документів про зупинення внесення змін до облікової системи певних емітентів, які будуть найближчим часом розглядатися на засіданнях регулятора. Загалом очікується прийняття до кінця поточного року близько 5 тис. відповідних рішень.
     Зважаючи на те, що згідно до закону «Про депозитарну систему України» облік усіх цінних паперів вітчизняних емітентів має бути систематизований і реєстри цінних паперів повинні бути передані до Центрального депозитарію до жовтня 2013 року, Комісія має інтенсифікувати свою роботу у цьому напрямку задля недопущення порушення прав та інтересів акціонерів. При цьому Є. Воропаєв висловив сподівання, що зазначена робота дозволить досягти ще однієї мети регулятора - позбутися фіктивних акціонерних товариств.

*****

НКЦПФР схвалила проект Положення про клірингову діяльність

     НКЦПФР схвалила  проект рішення «Про затвердження  Положення про клірингову діяльність», повідомляє прес-служба Комісії. Цей регуляторний акт розроблено на виконання закону «Про депозитарну систему України», імплементація якого є наразі одним із пріоритетних завдань регулятора, а також відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про цінні папери та фондовий ринок».
     За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, проектом Положення встановлюється низка вимог до  порядку провадження клірингової діяльності та здійснення клірингу Розрахунковим центром та Центральним депозитарієм цінних паперів, а також кліринговими установами. При цьому він містить вимоги до здійснення клірингу за договорами щодо цінних паперів особами, які виконують функцію центрального контрагента, порядку створення та використання гарантійного фонду у вигляді цінних паперів та інших фінансових інструментів, а також порядку контролю за провадженням клірингової діяльності.
     Документ чітко урегульовує питання щодо порядку взяття на облік учасників клірингу особою, що здійснює кліринг, організації системи обліку особи, що здійснює кліринг, порядку здійснення клірингу та організації створення системи зниження ризиків при провадженні клірингової діяльності.

*****

Встановлено граничний розмір витрат на управління
недержавними пенсійними фондами

     Минулого тижня набуло чинності розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 4 грудня 2012 року №2541 «Про затвердження Положення про граничний розмір витрат, пов’язаних із здійсненням недержавного пенсійного забезпечення», повідомляє прес-служба Нацкомфінпослуг.
     Регуляторний акт має на меті забезпечити реалізацію закону «Про внесення змін до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», а також оптимізувати методи регуляторного впливу на діяльність фінансових установ сектору недержавного пенсійного забезпечення. Над документом працювала робоча група за участі представників саморегулівних організацій у сфері недержавного пенсійного забезпечення.
     Положенням передбачено, що річний граничний розмір витрат, які відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, встановлюється у відсотках від чистої вартості активів пенсійного фонду і становить 7%. Чиста вартість активів пенсійного фонду за звітний рік визначається як сума показників чистої вартості активів, обчислених на кінець кожного дня, поділена на кількість днів у звітному році.
     Окрім цього, нормами Положення надано повноваження раді недержавного пенсійного фонду самостійно визначати, в межах 7%, розмір винагороди фінансовим установам - надавачам послуг у сфері недержавного пенсійного забезпечення.
     Також встановлено порядок нарахування витрат, пов’язаних із здійсненням недержавного пенсійного забезпечення, а саме:
- витрат, пов’язаних з наданням послуг з адміністрування пенсійного фонду;
- витрат, пов’язаних з управлінням активами пенсійного фонду;
- витрат, пов’язаних з послугами зберігача;
- витрат, пов’язаних з проведенням планових аудиторських перевірок пенсійного фонду;
- витрат, пов’язаних з оплатою послуг торговців цінними паперами (посередників);
- витрат, пов’язаних з веденням обліку та перереєстрацією прав власності на активи пенсійного фонду;
- витрат, пов’язаних з оплатою послуг з оцінки об’єктів нерухомості, управління, експлуатації та поліпшення якості нерухомого майна;
- витрат, пов’язаних з оплатою за підтвердження організатором торгівлі звіту про виконані договори, що були укладені за цінними паперами українських емітентів, які входять до складу активів пенсійного фонду,
- витрат, пов’язаних з оплатою інших послуг з обслуговування активів пенсійного фонду, в тому числі нотаріальних.
     Відтепер контроль за дотриманням граничного розміру витрат здійснює адміністратор недержавного пенсійного фонду. В додатку до Положення зазначено види послуг та граничні тарифи окремих операцій, що здійснюються за рахунок учасника пенсійного фонду.
     У Нацкомфінпослуг відзначають, що це Положення розроблено із врахуванням багатьох показників, включаючи інфляцію та прибутковість роботи НПФ, і дозволить знизити навантаження на активи пенсійних фондів.

*****

За 2012 рік активи НПФ Казахстану зросли на 20,2%

     Згідно з даними Агентства Республіки Казахстан із регулювання та нагляду фінансового ринку та фінансових організацій, за станом на 1 січня 2013 року у цій країні функціонувало 11 накопичувальних пенсійних фондів (НПФ).
     Кількість індивідуальних пенсійних рахунків вкладників (одержувачів) по обов’язкових пенсійних внесках на звітну дату становила майже 8,42 млн. із загальною сумою пенсійних накопичень 3 177,4 млрд. тенге (помірний інвестиційний портфель - 3 138,4 млрд. тенге, консервативний інвестиційний портфель - 39,2 млрд. тенге), що на 20,1% більше показника початку минулого року (2 645,6 млрд. тенге). За офіційним курсом НБУ за станом на 1 січня 2013 року 1 тенге дорівнював 0,053 грн.
     Кількість рахунків вкладників по добровільних пенсійних внесках становила 37,8 тис. із загальною сумою пенсійних накопичень 1,3 млрд. тенге, що на 8,3% більше показника початку минулого року. Кількість рахунків вкладників за добровільними професійними пенсійними внесками дорівнювала 4,2 тис. із сумою пенсійних накопичень 0,1 млрд. тенге, що дорівнює показнику початку минулого року.
     У цілому, за станом на 1 січня 2013 року пенсійні накопичення в цій країні становили 3 138,2 млрд. тенге. Такий показник виявився на 20,1% більшим результату початку минулого року (2 651,4 млрд. тенге). Загальні надходження пенсійних внесків за станом на звітну дату дорівнювали 2 470,1 млрд. тенге, що на 23,3% більше показника початку минулого року (2 003,7 млрд. тенге).
     Сума пенсійних виплат та переведень коштів у страхові організації з накопичувальних пенсійних фондів Казахстану за станом на 1 січня 2013 року складала 323 млрд. тенге. Водночас сума пенсійних переведень з одного фонду в інший дорівнювала 1 909,6 млрд. тенге.
     За 2012 рік загальні обсяги активів НПФ Казахстану збільшилися на 20,2% - з 2 652,2 млрд. тенге до 3 188,3 млрд. тенге. Сума чистого інвестиційного доходу від інвестування пенсійних активів (без комісійних винагород), розподілена на індивідуальні пенсійні рахунки вкладників, за звітний період збільшилася також на 20,2% - з 555,1 млрд. тенге до 667,4 млрд. тенге. У загальній сумі пенсійних накопичень вкладників частка чистого інвестиційного доходу за минулий рік зросла з 20,9% до 21%.
     Обсяг інвестованих активів НПФ на звітну дату дорівнював 3 129,4 млрд. тенге. Загальна структура інвестованих активів була такою: державні цінні папери - 50,5%; облігації казахстанських компаній - 20,5%; вклади в банках другого рівня - 10,4%; акції казахстанських компаній - 5,4%; недержавні облігації іноземних емітентів - 4,4%; цінні папери міжнародних фінансових організацій - 2,3%; державні цінні папери іноземних емітентів - 2,1%; недержавні акції іноземних емітентів - 0,7%; дорогоцінні метали - 3,7%.
     За станом на початок 2013 року співвідношення загального обсягу пенсійних накопичень до ВВП Казахстану становило 10,1% (на початку 2012 року - 9,6%). При цьому середньозважені коефіцієнти номінального доходу за пенсійними активами НПФ були такими. За п’ять років: помірний інвестиційний портфель - 23,48%, консервативний інвестиційний портфель - 20,83% (накопичений рівень інфляції за аналогічний період становив 42,71%). За три роки: помірний портфель - 12,23%, консервативний портфель - 9,91% (рівень інфляції - 22,72%). За рік: помірний портфель - 4%, консервативний портфель - 1,75% (рівень інфляції - 6%).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 3,9 пункту,
а Індекс українських акцій - на 4,56 пункту
 
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 01.03.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
161 860 200,01
364,32

 

 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 01.03.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
52 355 025
1 033,96

 

 
У 2012 році в економіку України було вкладено
263,73 млрд. грн. капітальних інвестицій
 
     Згідно з інформацією Державної служби статистики в 2012 році в економіку України було вкладено 263,73 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 8,3% більше показника 2011 року. Частка інвестицій у матеріальні активи дорівнювала 97%, а в нематеріальні активи - 3%.
     Структура інвестицій за джерелами фінансування була такою: власні кошти підприємств та організацій - 59,2%; кредити банків та інші позики - 16,1%; кошти населення на індивідуальне житлове будівництво - 8,3%; кошти Державного бюджету - 6,3%; кошти місцевих бюджетів - 3,2%; інші джерела фінансування - 6,9%.
     Найбільші обсяги капітальних інвестицій були зафіксовані у промисловості, будівництві, у транспорті та зв’язку. Серед регіонів лідерами за капітальними інвестиціями стали Київ та Київська область, а також Донецька та Дніпропетровська.
 
*****
 
За січень 2013 року державний та гарантований державою
борг України зріс на 2,3%
 
     За станом на 31 січня 2013 року державний та гарантований державою борг України дорівнював 527 451 800,11 тис. грн.  або $65 989 215,59 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 309 852 828,82 тис. грн.  (58,75% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $38 765 523,44 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 217 598 971,29 тис. грн.  (41,25%) або $27 223 692,15 тис., повідомляє Міністерство фінансів.
     Державний борг України становив 410 964 780,57 тис. грн.  (77,92% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $51 415 586,23 тис., державний зовнішній борг - 209 575 366,60 тис. грн.  (39,73%) або $26 219 863,21 тис., державний внутрішній борг - 201 389 413,97 тис. грн.  (38,18%) або $25 195 723,02 тис.
     Гарантований державою борг України дорівнював 116 487 019,54 тис. грн.  (22,08%) або $14 573 629,36 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 100 277 462,22 тис. грн.  (19,01%) або $12 545 660,23 тис.; гарантований внутрішній борг - 16 209 557,32 тис. грн.  (3,07%) або $2 024 969,13 тис.
     За січень 2013 року державний та гарантований державою борг України зріс на 11 941 238,69 грн., або на 2,3%.
 
*****
Середня заробітна плата в Україні у січні 2013 року дорівнювала 3 000 грн.
 
     За інформацією Державної служби статистики у січні 2013 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 000 грн., що на 11,2% менше показника грудня 2012 року. При цьому реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася також на 11,2%. У січні 2013 року у порівнянні із січнем 2012 року середня номінальна заробітна плата та реальна заробітна плата зросли на 10,2%. Загальна кількість штатних працівників за січень зменшилася на 1,6% і за станом на кінець місяця склала 10 195,1 тис. осіб.

 


 

Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-видань та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24