Новини УАІБ

25 лютого 2013

Новообрана Рада УАІБ розподілила функціональні обов’язки 


     20 лютого 2013 року відбулося друге засідання новообраної Ради УАІБ, на якому обговорено пропозиції членів Ради щодо розподілу функціональних обов’язків за напрямками роботи Асоціації.
     З 2013 року в Українській асоціації інвестиційного бізнесу будуть діяти 7 секцій за такими напрямками: Управління активами публічних фондів - для роздрібних інвесторів/для приватних інвесторів/спеціалізованих ІСІ (відповідальні - Г. Овчаренко та С. Константинова), Управління активами приватних фондів - для приватних інвесторів та юридичних осіб/альтернативних інвестицій, в т.ч. прямих, венчурних інвестицій та фінансування інновацій (відповідальні - Ю.Білецький та Р.Захарчук), Управління активами та адміністрування пенсійних фондів (відповідальна Т.Захараш), Управління активами інших інституційних інвесторів - страхових компаній/кредитних установ та фінансових компаній/Іпотечне покриття (відповідальні - О.Жадан та С.Кленін),  Оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності - бухгалтерський облік та звітність  ІСІ, НПФ, інших інституційних інвесторів (відповідальні - Д.Леонов та С.Петрук), Секція розвитку стандартів професійної діяльності - пруденційний нагляд, внутрішній аудит, управління ризиками, розкриття інформації – (відповідальні - С. Константинова та Г. Овчаренко), а також Секція розвитку фінансових інструментів, взаємодії з біржами та депозитарними установами (відповідальні - О.Колесник та І.Когут).
     Рада затвердила Головою Дисциплінарного комітету УАІБ А.Журжія (КУА «Фоззі Капітал» (м.Київ).
     Члени Ради ухвалили бюджет УАІБ на 1-й квартал 2013 року та обговорили хід підготовки до літньої науково-практичної конференції УАІБ, яка запланована на 13-16 червня 2013 року у м. Ялта.
     Рада затвердила рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо виключення з членів УАІБ у зв’язку з порушенням вимог внутрішніх документів Асоціації ПрАТ «Таргет Ессет Менеджмент» (м.Київ).
     У зв’язку з припиненням професійної діяльності зі складу членів УАІБ виключено ТОВ «Інфініті Капітал Менеджмент» (м.Київ)
     Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 14 березня 2013 року.

*****

НКЦПФР підбила підсумки розвитку фондового ринку у 2012 році
та визначила пріоритети на поточний рік

 

     Як відзначив на прес-конференції, присвяченій підсумкам та перспективам розвитку ринку цінних паперів України, Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, у минулому році змінився статус регулятора фондового ринку та відбулося удосконалення його організаційної структури. Поряд із цим, НКЦПФР підготувала ряд новацій, які були впроваджені з початку 2013 року.
     Зокрема, введено електронну звітність для всіх професійних учасників вітчизняного ринку цінних паперів, запроваджено пруденційний нагляд за учасниками ринку, який допоможе виявляти та попереджувати ризики їхньої професійної діяльності.
     Важливим напрямком роботи Комісії є протидія маніпулюванню на фондовому ринку та розповсюдженню інсайдерської інформації, що базується на нових законодавчих нормах. Від вирішення цих питань залежить довіра до ринку цінних паперів. Комісія вже виявила перші випадки маніпулювання і планує й надалі поглиблювати цю практику. При цьому зараз триває робота щодо створення єдиного біржового порталу, запуск якого сприятиме цим процесам.
     Окрему увагу торік регулятор приділяв підвищенню рівня корпоративного управління, передовсім удосконаленню системи захисту прав як міноритарних, так і мажоритарних акціонерів. Було удосконалено законодавство щодо ринку корпоративних облігацій, зокрема, в частині захисту власників цих боргових інструментів.
     У 2012 рада прийнято два ключові закони, які сприятимуть розвитку фондового ринку - «Про інститути спільного інвестування» та «Про депозитарну систему України». Регулятор вже розпочав розробку нормативної бази на їхнє виконання.
     Пріоритетним завданням для Комісії на поточний рік є створення Центрального депозитарію та Розрахункового центру, які мають почати працювати у жовтні. Поряд із цим, НКЦПФР продовжить роботу щодо розвитку механізмів корпоративного управління, допуску іноземних цінних паперів на вітчизняний фондовий ринок, запровадження Фонду гарантування інвестицій, розвитку механізмів сек’юритизації та законодавчого врегулювання ринку похідних.
      Дмитро Тевелєв також повідомив, що Комісія розробила нові ліцензійні умови для всіх профучасників, якими підвищуються вимоги до їх кваліфікації та ділової репутації.

*****

За останні п’ять років співвідношення капіталізації
лістингових компаній до ВВП України збільшилося у два рази

 

     За інформацією директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства Максима Лібанова, за станом на початок 2013 року в Україні функціонувало 1 526 професійних учасників фондового ринку, в тому числі 647 торговців цінними паперами, 369 зберігачів цінних паперів, 134 реєстратори цінних паперів, 362 компанії з управління активами, 10 організаторів торгівлі цінними паперами та два депозитарії.
      На звітну дату загальна кількість акціонерних товариств дорівнювала 25,3 тис. З них, 3,9 тис. ВАТ, 3,3 тис. ПАТ, 17,7 тис. ЗАТ та 4,3 тис. ПрАТ.
     За минулий рік НКЦПФР зареєстровала 237 випусків акцій загальним обсягом 46,88 млрд. грн. Такий показник виявився на 11,28 млрд. грн. меншим за результат 2011 року.
     Значні за обсягом випуски акцій у звітний період були зареєстровані такими банківськими установами, з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «ТММ Банк», ПАТ «Авант-банк», ПАТ «Діві Банк», ПАТ «Енергобанк», ПАТ «Імексбанк» та іншими. Загалом, протягом минулого року банками з метою збільшенням статутного капіталу було здійснено 45 випусків акцій на загальну суму 28,19 млрд. грн.
      Крім того, у звітному періоді НКЦПФР було зареєстровано 207 випусків облігацій підприємств на загальну суму 48,73 млрд. грн. (на 12,82 млрд. грн. менше показника 2011 р.), 34 випуски опціонів на суму 7,42 млн. грн. (на 3,98 млн. більше показника 2011 р.), а також 12 випусків муніципальних облігацій на суму 6,09 млрд. грн. (на 5,51 млрд. грн. більше показника 2011 р.).
     Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів ПІФ, зареєстрованих НКЦПФР за 2012 рік, дорівнював 19,96 млрд. грн., що виявилося на 55,79 млрд. грн. менше показника 2011 р. Поряд із цим, обсяг зареєстрованих випусків акцій КІФ збільшився порівняно з 2011 роком на 5,31 млн. грн. та становив 14,08 млрд. грн.
     За станом на 1 січня 2013 року кількість зареєстрованих інститутів спільного інвестування дорівнювала 1 904, з них 1 558 пайових інвестиційних фондів та 346 корпоративних інвестиційних фондів.
     Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі у 2012 році становив 264,26 млрд. грн., що на 5,83% (або на 12,65 млрд. грн.) більше показника 2011 року (217,02 млрд. грн.). Це, насамперед, відбулося завдяки значному зростанню обсягів торгів в останні два місяця минулого року. Обсяг виконаних біржових контрактів на організаторах торгівлі на вторинному ринку дорівнював 78,96% від їх загального обсягу, а на первинному ринку - 21,04%.
     Найбільші обсяги виконаних біржових контрактів були зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики - 179,13 млрд. грн. (67,78% загального обсягу). Як відзначив М. Лібанов, сьогодні вільні фінансові ресурси, в основному, зосереджені у комерційних банках, які, враховуючи вимоги НБУ до їхніх резервів, виявляють інтерес до держоблігацій.
     Обсяг виконаних біржових контрактів на ФБ «Перспектива» дорівнював 146 млрд. грн., на ФБ ПФТС - 89,52 млрд. грн., на «Українській біржі» - 24,1 млрд. грн.
     Обсяги торгів на інших організаторах торгівлі були такими: КМФБ - 2,13 млрд. грн.; УМФБ - 990 млн. грн.; ПФБ - 650,27 млн. грн.; УФБ - 434,41 млн. грн.; СЄФБ - 356,67 млн. грн.; УМВБ - 62,63 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 10,01 млн. грн.
     За станом на початок 2013 р. до біржових списків організаторів торгівлі було включено 2 964 цінних папери. Кількість цінних паперів, які входили до біржових реєстрів фондових бірж, становила 549.
     У біржовому реєстрі до котирувального списку за І рівнем лістингу було включено 161 цінний папір (з урахуванням перебування у біржовому реєстрі на декількох організаторах торгівлі - 274 цінних папери), за ІІ рівнем лістингу - 388 цінних паперів (з урахуванням перебування у біржовому реєстрі на декількох організаторах торгівлі - 407 цінних паперів).
     За словами М. Лібанова, торік відбулося зростання капіталізації лістингових компаній з 180 млрд. грн. до 275 млрд. грн. Водночас збільшилося співвідношення капіталізації лістингових компаній до ВВП України - з 13,66% до 17,67%. За останні п’ять років цей показник зріс майже у два рази (у 2008 році він дорівнював 9,02%). Разом із тим, він все ще значно поступається аналогічному співвідношенню в інших країнах.

*****

НКЦПФР розробила документи, що урегулюють передачу цінних паперів та
реєстру їх власників до Центрального депозитарію

 

     НКЦПФР схвалила Порядок передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до Центрального депозитарію та Порядок передачі інформації, що міститься у системі реєстру власників іменних цінних паперів, до систем депозитарного обліку, повідомляє прес-служба Комісії. Документи були розроблені на виконання закону «Про депозитарну систему України», який передбачає створення розвинутої і прозорої депозитарної системи, що удосконалить обслуговування операцій з цінними паперами. Вони мають забезпечити технологічну консолідацію професійних учасників депозитарної системи, впровадити чіткі і прозорі механізми здійснення розрахунків за операціями з цінними паперами, дозволити вирішити ряд корпоративних конфліктів, які пов’язані з веденням реєстру власників іменних цінних паперів та покращити діяльність депозитарної систему в цілому.
     За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, ці нормативні акти є одними з перших та ключових кроків регулятора у напрямку впровадження оновленої системи депозитарного обліку, оскільки вони регламентують передачу стратегічно важливої інформації та, власне, цінних паперів до Центрального депозитарію, який вестиме облік усіх цінних паперів в України, окрім облігацій внутрішньої державної позики та муніципальних облігацій.
     Комісія розраховує, що відповідні документи зможуть покласти початок процесу створення на базі Національного депозитарію України (НДУ) оновленої установи - Центрального депозитарію. Так, нормативні акти регламентують швидку передачу цінних паперів та реєстру їх власників від Всеукраїнського депозитарію цінних паперів до Національного депозитарію України. Серед іншого, документи регламентують передачу інформації про цінні папери емітентів, що не перевели свої цінні папери у бездокументарну форму існування, до Центрального депозитарію з метою забезпечення подальшого обліку таких цінних паперів у депозитарній системі України.
     Нормативні акти готувалися на основі позитивного практичного досвіду передачі цінних паперів, набутого останнім часом. У розробці документів брали участь провідні учасники ринку, які зацікавлені у створенні комфортної та ефективної процедури списання та передачі як цінних паперів, так і інформації про їхніх власників.

*****

НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про
порядок дематеріалізації іменних цінних паперів»

 

     НКЦПФР схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про порядок дематеріалізації іменних цінних паперів», повідомляє прес-служба Комісії. Цей регуляторний акт розроблено Комісією на виконання закону «Про депозитарну систему України», імплементація якого є наразі одним із пріоритетних завдань регулятора, а також відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про цінні папери та фондовий ринок».
     Як зазначив член НКЦПФР Олексій Тарасенко, документ чітко прописує порядок дематеріалізації та вимоги до емітентів іменних цінних паперів. Зокрема, емітент під час здійснення емісії цінних паперів може обрати лише бездокументарну форму існування та протягом трьох місяців з дня реєстрації укласти договір з Центральним депозитарієм цінних паперів про обслуговування емісії цінних паперів.
     За словами О. Тарасенка, новації супроводжуватимуться спрощенням обліку цінних паперів та приведенням чинних стандартів депозитарного обліку у відповідність до міжнародних.

*****

На початку лютого 2013 року в Україні нараховувалося
2049 небанківських фінансових установ

 

     Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, оприлюднила дані Державного реєстру фінансових установ за станом на 1 лютого 2013 року. Згідно з ними загальна кількість фінустанов, внесених до реєстру на звітну дату, дорівнювала 2049, що майже на 0,4% більше показника початку поточного року (2041).

     Кількість кредитних установ за перший місяць поточного року зросла з 708 до 710 (кредитних спілок - з 617 до 618, інших кредитних установ - з 91 до 92), ломбардів - з 473 до 476, фінансових компаній - з 312 до 315, адміністраторів НПФ – з 37 до 38. При цьому кількість недержавних пенсійних фондів не змінилася та становила 94. Кількість довірчих товариств та інших фінансових установ також не змінилася і дорівнювала двом і одному відповідно. Разом з тим, кількість страхових компаній зменшилася з 414 до 413.

*****

Уряд прийняв розпорядження про приватизацію
об’єктів паливно-енергетичного комплексу

 

     Кабінет Міністрів прийняв розпорядження «Про приватизацію об’єктів паливно-енергетичного комплексу», повідомляє прес-служба уряду. Документ прийнято на виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».
     Розпорядження дає змогу прийняти рішення про приватизацію шести об’єктів паливно-енергетичного комплексу. Зокрема, це стосується державних пакетів акцій ПАТ «Хмельницькобленерго», ПАТ «Миколаївобленерго», ВАТ «Тернопільобленерго», ВАТ «Запоріжжяобленерго», АК «Харківобленерго», ПАТ «Черкасиобленерго». Рішення Уряду дозволить приватизувати державні пакети акцій цих підприємств конкурентних засадах та забезпечити надходження грошових коштів до Державного бюджету України.

*****

Оприлюднено ренкінги торговців цінними паперами - операторів ринку
облігацій внутрішньої державної позики України за підсумками 2012 року

 

     Інформаційне агентство Cbonds у рамках угоди про співпрацю з СРО «Асоціація «Українські фондові торговці» (АУФТ) оприлюднило ренкінги торговців цінними паперами - операторів ринку облігацій внутрішньої державної позики України за підсумками 2012 року.
     Згідно з даними Cbonds, ренкінги відображають активність торговців цінними паперами на ринку облігацій внутрішньої державної позики на біржовому та позабіржовому сегментах у розрізі обсягу та кількості укладених угод. Їх розрахунок здійснено згідно з «Методикою формування ренкінгів торговців цінними паперами - операторів ринку ОВДП», затвердженою Рішенням ради АУФТ на основі даних, наданих Асоціації її членами в рамках обов’язкової звітності. До ренкінгів за підсумками 2012 р. було включено п’ятдесят провідних торговців ОВДП на біржовому та позабіржовому ринку цінних паперів.
     Торік ринок ОВДП у черговий раз став стимулом розвитку фондового ринку України. Обсяг торгів на біржовому ринку держоблігацій у 2012 р. зріс у 1,8 раза - з 99 до 179 млрд. грн., компенсувавши зниження активності торгів акціями. При цьому частка торгів ОВДП у загальному обсязі торгів на фондових біржах зросла з 42 до 68%.
     Враховуючи те, що сьогодні ОВДП є одним з небагатьох інструментів, які не підлягають оподаткуванню особливим податком на цінні папери, експерти очікують подальше зростання їх ринку.
     За минулий рік співвідношення обсягу ОВДП, які знаходяться в обігу, до ВВП України збільшилося з 12 до 13%. При цьому співвідношення обсягу біржових торгів ОВДП до обсягу держоблігацій, які знаходяться в обігу, (ліквідність ринку) зросло з 63 до 96%. Разом із тим, досвід розвитку ринків державних паперів сусідніх країн (Польщі та Росії) доводить, що вітчизняний ринок має значні резерви для зростання.
     Торік біржовий та позабіржовий ринок ОВДП став більш консолідованим - частка ТОП-10 торговців за обсягами угод становила 83,08% від їх загального обсягу (у 2011 р. -77,16%).

*****

У січні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди втратили 542,32 млн. руб.

 

     Згідно з даними сайту Investfunds.ru у січні 2013 року російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) втратили 542,32 млн. руб. (за даними НБУ за станом на 1 лютого 2013 року 1 російський рубль дорівнював 0,266 грн.). Відкриті фонди втратили 412,24 млн. руб., а інтервальні фонди - 130,08 млн. руб.
     Відтік коштів з фондів акцій становив 801,1 млн. руб., з індексних фондів - 386,62 млн. руб., зі змішаних фондів - 281,6 млн. руб., з фондів грошового ринку - 115,78 млн. руб., з фондів товарного ринку - 78,66 млн. руб., з фондів фондів - 49,87 млн. руб. При цьому фонди облігацій залучили 1,17 млрд. руб.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 11,49 пункту,
а Індекс українських акцій - на 38,73 пункту
 
 
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 22.02.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
330 834 374,5
360,42

 

 
Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 22.02.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
60 091 899
1 029,4

*****

За 2012 рік державний та гарантований державою борг України зріс на 8,2%
 
 
     За станом на 31 грудня 2012 року державний та гарантований державою борг України дорівнював 515 510 561,42 тис. грн. або $64 495 253,51 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 308 999 847,82 тис. грн. (59,94% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $38 658 807,42 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 206 510 713,60 тис. грн. (40,06%) або $25 836 446,09 тис., повідомляє Міністерство фінансів.
     Державний борг України становив 399 218 234,12 тис. грн. (77,44% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $49 945 981,99 тис. державний зовнішній борг - 208 918 936,42 тис. грн. (40,53%) або $26 137 737,56 тис. державний внутрішній борг - 190 299 297,7 тис. грн. (36,91%) або $23 808 244,43 тис.
     Гарантований державою борг України становив 116 292 327,30 тис. грн. (22,56%) або $14 549 271,52 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 100 080 911,40 тис. грн. (19,41%) або $12 521 069,86 тис.; гарантований внутрішній борг - 16 211 415,90 тис. грн. (3,14%) або $2 028 201,66 тис.
     За минулий рік державний та гарантований державою борг України зріс на 42 388 142,35 грн., або на 8,2%
 
*****
У січні 2013 року Індекс промислового виробництва в Україні становив 96,8%
 
 
     Згідно з даними Державної служби статистики у січні 2013 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 96,8% При цьому у січні поточного року у порівнянні із груднем минулого року спостерігалося падіння промислового виробництва на 11,1%
      У добувній промисловості у січні 2013 року у порівнянні із січнем 2012 року відбулося падіння промислового виробництва на 1,9%, у переробній промисловості - на 4,5%, а у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води - на 1%


Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24