Новини УАІБ

11 лютого 2013

УАІБ виступає за встановлення фіксованого розміру ставки
державного мита за реєстрацію випуску цінних паперів


     Розглянувши законопроект №0966 «Про державне мито» та пропозиції Комісії до нього, Українська асоціація інвестиційного бізнесу підготувала і направила до НКЦПФР свої зауваження щодо механізму встановлення розміру ставки державного мита за реєстрацію випуску цінних паперів.
       В УАІБ наголошують, що зміни до законопроекту встановлюють різний розмір  державного мита за дії з реєстрації випуску цінних паперів та похідних (деривативів). Різний підхід до визначення вартості однотипної послуги уповноваженого державного органу, на думку Асоціації, суперечить сутності поняття «державне мито». 
     Пропозиції Комісії щодо встановлення різного розміру мита за реєстрацію випуску цінних паперів в залежності від типу їх розміщення (0,1 відсотка номінальної вартості випуску цінних паперів  у разі їх публічного розміщення та 0,2 відсотки – у разі приватного розміщення) не є економічно обгрунтованими, оскільки реєстраційні дії, які проводить уповноважений орган при реєстрації випуску цінних паперів, не залежать від способу розміщення цінних паперів.
      В Асоціації вважають, що такий підхід є дискримінаційним щодо суб’єктів, які згідно законодавства не можуть здійснювати публічне розміщення своїх цінних паперів, і ніяким чином не стимулюватиме емітентів здійснювати публічні розміщення, оскільки ставка державного мита не тільки не зменшується у порівнянні з діючою, а збільшується внаслідок зняття верхньої межі цього платежу. Окрім того, величина заявленої номінальної вартості випуску цінних паперів не є фактичною сумою залучених фінансових ресурсів, а лише очікуваною, відповідно зазначене розміщення взагалі може не відбутися за незалежних від підприємства-емітента обставин, отже, емітент буде вимушений наперед сплатити за ще не отримані ресурси, що автоматично підвищить для нього їх вартість.
     Для реєстрації випуску іншого виду фінансових інструментів - деривативів законопроектом №0966 пропонується зовсім інший підхід: встановлення фіксованого розміру мита, а саме 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     На думку УАІБ, механізм встановлення розміру мита, запропонований для деривативів, є більш відповідним визначенню поняття «державне мито», оскільки обсяг робіт уповноваженого органу не залежить від заявленої номінальної вартості випуску цінних паперів і є умовно-постійним.
      УАІБ пропонує у п.7 статті 4 законопроекту №0966 встановити: «1) за реєстрацію випуску цінних паперів, крім облігацій державних і місцевих позик: 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 

*****

 

Уряд схвалив Концепцію проекту закону «Про товариства з обмеженою
та додатковою відповідальністю»


     Кабінет Міністрів схвалив Концепцію проекту закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», повідомляє прес-служба уряду. Основною метою документа є вдосконалення регулювання відносин, які пов’язані зі створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою відповідальністю та додатковою відповідальністю, приведення законодавства у відповідність із нормами та концептуальними підходами, що визначені законодавчими актами Європейського Союзу та країн - членів ЄС.
     Зазначений документ відповідатиме кращим міжнародним стандартам регулювання діяльності компаній. Удосконалення правового регулювання діяльності товариств з обмеженою відповідальністю та прийняття закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» дасть змогу поліпшити умови діяльності більш ніж 400 тис. зареєстрованих в Україні товариств з обмеженою відповідальністю та створити привабливу альтернативу для багатьох підприємств, які сьогодні існують в обтяжливій для більшості з них організаційно-правовій формі акціонерних товариств чи непрозорих, як для іноземних інвесторів, так і для українських підприємців організаційно-правових формах, відсутніх у світовій практиці, «приватного підприємства», «підприємства з іноземними інвестиціями» та «іноземного підприємства».
     Прийняття закону дозволить значно покращити бізнес-клімат, сприятиме залученню прямих іноземних інвестицій, сформує передумови для створення нових та розвитку існуючих підприємств, збільшить надійність захисту прав власності, а також забезпечить учасників ринку ефективними механізмами запобігання та вирішення корпоративних конфліктів.

 

*****

 

НКЦПФР врегулює обслуговування операцій з цінними паперами, що розміщені та знаходяться в обігу за межами України


     НКЦПФР схвалила рішення, яке врегулює обслуговування операцій з цінними паперами, які розміщені та перебувають в обігу поза територією України, повідомляє прес-служба Комісії.
     За словами члена НКЦПФР Олексія Тарасенка, сьогодні регулятор активно працює над створенням механізму, що дозволить українським емітентам комфортно та ефективно працювати не лише в Україні, а й за її межами, адже Комісія розуміє, наскільки для розвитку вітчизняних компаній важливі додаткові фінансові ресурси, залучені за допомогою інструментів фондового ринку.
     Новий нормативний акт встановлює вимоги до обслуговування обігу зазначених цінних паперів, зокрема, регламентує умови проведення депозитарними установами адміністративних операцій. При цьому у новій редакції Положення про депозитарну діяльність Комісія передбачила норму щодо умов відкриття Національним депозитарієм України рахунку на ім’я іноземної депозитарної установи, де ведеться облік цінних паперів українських емітентів.

 

*****

 

У січні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено
5,84 тис. договорів на суму 22,12 млрд. грн.


     У січні 2013 року на ФБ «Перспектива» було укладено 5,84 тис. договорів на суму 22,12 млрд. грн., повідомляє сайт ФБ «Перспектива». При цьому обсяг торгів ОВДП на біржі становив 20,67 млрд. грн., деривативами - 1,2 млрд. грн., корпоративними облігаціями - 154,6 млн. грн., акціями - 59,08 млн. грн., інвестиційними сертифікатами - 28,83 млн. грн., муніципальними облігаціями - 3,83 млн. грн.
     За станом на кінець січня 2013 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 430. З них, 111 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 47 - у другому рівні лістингу та 272 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 171 акція; 109 ОВДП; 30 інвестиційних сертифікатів; 97 корпоративних облігацій; 8 ф’ючерсних контракти; 6 опціонних сертифікатів; 8 муніципальних облігацій; одна іпотечна облігація.

 

*****

 

Індекс ПФТС у січні 2013 року зріс на 2,35%


     У січні 2012 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 1,98 тис. при обсязі торгів 2,51 млрд. грн., повідомляє сайт біржі. Обсяг угод з ОВДП дорівнював 1,18 млрд. грн., з корпоративними облігаціями - 1,16 млрд. грн., з цінними паперами ІСІ - 128,59 млн. грн., з акціями - 48,26 млн. грн.
     Індекс ПФТС протягом січня зріс на 2,35% з 328,69 до 336,42 пункту.
     За станом на кінець січня 2013 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 306 цінних паперів, з них, 672 акції, 326 корпоративних облігацій, 153 ОВДП, 138 цінних паперів ІСІ та 17 муніципальних облігацій. До першого рівня лістингу було включено 154 цінних папери, а до другого - 214, інші перебували у списку позалістингових цінних паперів.

*****

 

Індекс українських акцій у січні 2013 року зріс на 2,39%


     Згідно з даними «Української біржі» у січні 2013 року на ній було укладено 137,3 тис. угод на загальну суму 0,96 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 458,66 млн. грн., а їхня кількість - 47,31 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у січні було укладено 89,99 тис. угод на загальну суму 498,26 млн. грн.
     Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 2,39% с 950,56 до 973,25 пункту.

 

*****

 

Кабінет Міністрів доручив ФДМУ та Мінекономрозвитку підвищити ефективність приватизації та управління державною власністю


     Кабінет Міністрів України доручив Фонду державного майна та Мінекономрозвитку здійснити необхідні заходи з метою підвищення ефективності управління об’єктами державної власності та приватизації, повідомляє прес-служба ФДМУ. Відповідне доручення підписав Прем’єр-міністр Микола Азаров. Це стало реакцією на лист Рахункової палати, яка провела аналіз ефективності управління держсектором та приватизації.
     У своїх висновках за результатами аналізу Рахункова палата, зокрема, рекомендує розробити зміни до законодавства, які б врегулювали здійснення управління об’єктами держвласності, у тому числі виконання ФДМУ покладених на нього повноважень. Рахункова палата зазначає, що існуючий стан управління держмайном не відповідає потребам економіки. Це зумовлене розпорошеністю функцій управління цим майном між органами влади.
     Як зазначено у листі, через недосконалий механізм інформування Фонду органами управління про об’єкти держвласності, неповними є дані, що подаються до Єдиного реєстру об’єктів державної власності. Наявні у Мінекономрозвитку дані засвідчили, що переважна більшість суб’єктів господарювання державного сектору економіки є збитковими та не забезпечують виконання затверджених їм фінансових планів.
     Рахункова палата рекомендує забезпечити виконання заходів Програми економічних реформ у частині завершення приватизації державного майна та передачі Фонду державного майна функцій з управління підприємствами державного сектору економіки.

 

*****

 

За 2012 рік загальний обсяг активів найбільших пенсійних
ринків світу збільшився на 8,9%


     Згідно з даними дослідження компанії The Towers Watson, за 2012 рік загальний обсяг активів найбільших пенсійних ринків світу збільшився на 8,9% та сягнув $29,75 трлн., що склало 78,3% від їх сукупного ВВП.
     Сьогодні до таких ринків належать пенсійні системи тринадцять країн, зокрема Австралії, Бразилії, Великобританії, Гонконгу, Ірландії, Канади, Нідерландів, Німеччини, ПАР, США, Франції, Швейцарії, Японії.
     Минулорічне зростання загального обсягу активів цих країн є продовженням позитивних тенденцій, розпочатих ще в 2009 році, коли вони збільшилися на 17% та склали 71% від їх сукупного ВВП. При цьому у кризовому 2008 р. загальні пенсійні активи зменшилися на 21% і становили 61% від ВВП.
     У багатьох із цих держав обсяги пенсійних активів сьогодні перевищують валовий внутрішній продукт. Так, у Нідерландах співвідношення пенсійних активів до ВВП наприкінці 2012 р. було найбільшим і становило 156%, наступні позиції належали Швейцарії - 118%, Великобританії - 112%, США - 108%, Австралії - 101%.
     Водночас у деяких країнах це співвідношення є не дуже великим. Наприклад, у Німеччині воно становить 15%, у Бразилії - 14%, а у Франції - лише 7%.
     Найкрупнішим пенсійним ринком є США, обсяг пенсійних активів яких на кінець 2012 року дорівнював $16,85 трлн., що становить 56,6% від загального обсягу активів вказаних країн. До п’ятірки лідерів за цим показником також увійшли Японія - $3,72 трлн. (12,5%), Великобританія - $2,74 трлн. (9,2%), Канада - $1,48 трлн. (5%) та Нідерланди - $1,2 трлн. (4%).
     За минулий рік найбільше зросли активи пенсійних фондів Ірландії (на 20,2%), Франції (на 19,5%), Гонконгу (на 15,5%), ПАР (на 14,8%).
     Слід зазначити, що позитивна динаміка зростання пенсійних активів спостерігається протягом останнього десятиріччя. Так, за період з 2002 по 2012 рр. середньорічні темпи зростання активів на ринках зазначених 13 країн становили 7,3%. Найбільші середні темпи зростання мали Бразилія - 20,4%, Австралія - 18,2% та Гонконг - 14,4%.
     Загальні пенсійні активи семи країн (Австралії, Великобританії, Канади, Нідерландів, США, Швейцарії, Японії) становлять 95% від активів 13 зазначених вище країн. У цих державах пенсійні схеми з визначеними внесками (DC) охоплюють 45% пенсійних активів, а з визначеними виплатами (DB) - 55%. Співвідношення DC та DB схем значно відрізняється в різних країнах. Зокрема, в Австралії та США переважають схеми з визначеними внесками - 81% та 58% відповідно. Схеми з визначеними виплатами превалюють у Японії (98%), Канаді (96%), Нідерландах (94%) та Великобританії (74%).
     У цілому, за останні десять років загальні активи, охоплені схемами DC зросли на 7,8%, водночас активи, охоплені схемами DB - лише на 6,6%.
     Щодо структури активів сімох найбільших пенсійних ринків, то основним напрямком їх інвестування є вкладення в цінні папери. За станом на кінець 2012 року, 47% загальних пенсійних активів було вкладено в акції, 33% - в облігації. Частка грошових коштів в активах пенсійних фондів становила 1%, а 18% активів було інвестовано в інші інструменти.
     У порівнянні з 2011 роком структура пенсійних активів дещо змінилася - частка акцій зросла, а частки облігацій, грошових коштів та інших інструментів зменшилися.
     Напрямки інвестування пенсійних активів у різних країнах також відрізняються. Наприклад, у Великобританії, США та Австралії значна частка в структурі активів належала акціям. Більш консервативну інвестиційну стратегію, яка передбачає інвестування значної частки активів в облігації, мали Нідерланди, Японія та Швейцарія.
     Згідно з результатами дослідження The Towers Watson, за останні 18 років (з 1995 по 2012 рр.) спостерігалися тенденції щодо зменшення частки пенсійних активів, інвестованих в акції (з 49% до 47%) та облігації (з 40% до 33%). Натомість збільшилася частка активів, інвестованих в інші (альтернативні) інструменти (з 5% до 19%). Експерти пояснюють це тим, що в умовах невизначеності та значної волатильності ринків акції та облігації вважаються більш ризикованими напрямками вкладення активів.
     Окреслюючи перспективи розвитку світових пенсійних ринків, зарубіжні експерти зазначають, що вони ще відчувають певний вплив світової фінансової кризи. На їхню думку, мінливість ринків збережеться і у поточному році, однак сьогодні пенсійні системи краще підготовлені для боротьби з ризиками.

 

*****


У 2012 році російські пайові інвестиційні фонди втратили 4,2 млрд. руб.


     Згідно з даними сайту Investfunds.ru у 2012 році російські пайові інвестиційні фонди (відкриті та інтервальні) втратили 4,2 млрд. руб. (за даними НБУ за станом на 1 січня 2012 року 1 російський рубль дорівнював 0,26 грн.). Відкриті фонди втратили 788,67 млн. руб., а інтервальні фонди - 3,42 млрд. руб. Відтік коштів фондів акцій становив 10,52 млрд. руб., зі змішаних фондів - 4,64 млрд. руб., з індексних фондів - 1,18 млрд. руб., з фондів грошового ринку - 135,86 млн. руб., При цьому фонди облігацій залучили 10,28 млрд. руб, фонди фондів - 1,98 млрд. руб., а фонди товарного ринку - 5 млн. руб.

 

*****

 

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 19,7 пункту,
а Індекс українських акцій - на 1,58 пункту
 
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 08.02.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
267 189 075,48
359,76

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 08.02.2013 р.

Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
65 094 091
1 003,75

*****

 
Частка прострочених банківських кредитів за 2012 рік зменшилася до 8,9%

     За інформацією заступника голови Національного банку Олексія Ткаченка, 2012 рік був загалом успішним для вітчизняної банківської системи. Банківська система України продовжувала демонструвати ті позитивні тенденції у своєму розвитку, які спостерігалися і в 2011 році. Це стосується як збільшення банками обсягів активних операцій, так і залучених коштів.
     Так обсяг загальних активів банків за минулий рік зріс на 56 млрд. грн., або майже на 5% до 1,3 трлн. грн. Позитивним є те, що зростання активних операцій банків відбувалося переважнo у національній валюті. До трійки лідерів серед банків, які найбільше наростили активні операції, входять «Ощадбанк», «Укрексімбанк» та «Приватбанк».
     Банки поступово збільшують обсяги кредитування реального сектору економіки. Обсяг кредитів, наданих в економіку, збільшився за минулий рік майже на 29 млрд. грн., або на 5% до 610 млрд. грн. Кредитна підтримка економіки забезпечувалася в основному за рахунок кредитів у національній валюті.
     Покращилася якість кредитних операцій банків. Прострочена кредитна заборгованість за 2012 рік зменшилася майже на 7 млрд. грн., а її частка в загальному обсязі наданих кредитів з 9,6% до 8,9%.
     Обсяг коштів банків на кореспондентському рахунку в Національному банку зріс на 12% до 25 млрд. грн., що свідчить про підвищення рівня ліквідності банків.
     Серед банків, залишки коштів яких на кореспондентському рахунку в Національному банку України зросли найбільше, - державні банки, а також «Укрсоцбанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Приватбанк».
     Зобов’язання банків за минулий рік збільшилися на 59 млрд. грн., або майже на 7% до 958 млрд. грн. Найбільшу частину приросту зобов’язань становили кошти населення, їх обсяг на рахунках у банках за 2012 рік зріс на 58 млрд. грн., або на 19% до 364 млрд. грн. У минулому році зріс і обсяг коштів суб’єктів господарювання - приріст становив 16 млрд. грн., або 9%.
     Статутний капітал банків за минулий рік зріс більше ніж на 3 млрд. грн. до 175 млрд. грн. Найбільший розмір статутного капіталу мають державні банки та «Приватбанк».
     Після трьох років збиткової діяльності вітчизняний банківський сектор вийшов на прибутковий рівень. За 2012 рік прибуток банків становив майже 5 млрд. грн.
     Серед банків, які продемонстрували найкращий фінансовий результат у 2012 році – «Приватбанк», «Укргазбанк», «ВТБ Банк», «Ощадбанк».
 
 
*****
 
 
Дефіцит Державного бюджету України за 2012 рік становив 53,39 млрд. грн.
 
     Загальна сума доходів зведеного бюджету України за 2012 рік становила 445,45 млрд. грн., що на 46,9 млрд. грн., або на 11,8% більше за показник 2011 року, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. При цьому державний бюджет отримав 346,03 млрд. грн., що на 31,41 млрд. грн., або на 10% більше за показник 2011 року.
     До загального фонду державного бюджету за 2012 рік надійшло 289,58 млрд. грн., що на 23,75 млрд. грн. або на 8,9% більше показника 2011 року.
     Найбільші надходження у 2012 році становили:
- податок на додану вартість - 182,95 млрд. грн.;
- податок на прибуток підприємств - 54,02 млрд. грн. 1,3 відсотка;
- акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів - 233,29 млрд. грн.
     Бюджетне відшкодування податку на додану вартість грошовими коштами за 2012 рік здійснено в обсязі 45,96 млрд. грн.
     До спеціального фонду державного бюджету за 2012 рік надійшло 56,45 млрд. грн. Власні надходження бюджетних установ до державного бюджету за 2012 рік становили 24,67 млрд. грн.
     Загальна сума касових видатків зведеного бюджету України за 2012 рік становила 492,39 млн. грн., що на 18,1%, або на 75,54 млрд. грн. більше за відповідний показник 2011 року.
     Касові видатки Державного бюджету України за 2012 рік становили 395,66 млрд. грн., що на 18,7% або на 62,2 млрд. грн. більше за відповідний показник 2011 року.
     Зведений бюджет за 2012 рік виконано із дефіцитом у сумі 50,73 млн. грн. Дефіцит Державного бюджету за 2012 рік становив 53,39 млрд. грн., у тому числі за загальним фондом 53,35 млрд. грн.
 
*****
 
 
У січні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,2%
 
     Згідно з повідомленням Державної служби статистики у січні 2013 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 100,2%. Індекс цін виробників промислової продукції становив 100,3%. При цьому у добувній промисловості у січні ціни зросли на 2,9%, у переробній промисловості - знизилися на 0,4%, а у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води - зросли на 1,1%.


Випуск підготовлено за матеріалами  Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24