Новини УАІБ

04 лютого 2013
НКЦПФР вдосконалює законодавчу та нормативну базу фондового ринку

    
Як відзначив на прес-конференції, присвяченій законодавчим новаціям на фондовому ринку, член НКЦПФР Олексій Тарасенко, в минулому році була прийнята ціла низка законів щодо фондового ринку. Серед них, зокрема, закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери», «Про депозитарну систему України», «Про інститути спільного інвестування».
     Також був прийнятий новий закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів», який передбачив введення особливого податку на операції з цінними паперами та деривативами, а також запровадив в Україні фінансові векселі.
     З урахуванням цього, Комісія має розробити великий обсяг нормативних документів на реалізацію нових законодавчих актів.
     Аналізуючи перспективи законотворчої діяльності Комісії, О. Тарасенко повідомив, що одним з важливих законопроектів, які планується розробити у нинішньому році, є документ щодо обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником 95 і більше відсотків акцій компанії. Крім того, в 2013 році передбачається розробити проект закону щодо класифікації інвесторів на фондовому ринку, згідно з яким інвестори будуть поділені на кваліфікованих та некваліфікованих, що відповідає нормам Європейського Союзу.
     До кваліфікованих інвесторів будуть віднесені особи, здатні здійснювати ризиковані інвестиції на фондовому ринку. Таким інвесторам може бути наданий спрощений доступ до фінансових інструментів. До некваліфікованих інвесторів належатимуть особи, не обізнані в технологіях та ризиках ринку цінних паперів.
     Ще один законопроект, над яким регулятор планує працювати у поточному році, регламентуватиме функціонування Фонду гарантування інвестицій на фондовому ринку.
Документ має впровадити схеми компенсації для інвесторів, а вказаний Фонд - стати певним аналогом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який існує у банківському секторі. Відрахування до нього будуть здійснювати професійні учасники, які працюють з коштами фізичних осіб - торговці цінними паперами, що отримали ліцензію на право провадження діяльності з управління цінними паперами, та компанії з управління активами.
     Новий законопроект розроблятиметься на базі попередньої редакції. При цьому, на думку О. Тарасенка, важливим чинником має стати пошук балансу між необхідністю створення на вітчизняному фондовому ринку таких механізмів та позицією учасників ринку щодо доцільності їх впровадження.
     Окрема увага НКЦПФР у поточному році буде приділена опрацюванню спеціального комплексного законопроекту щодо облігацій. Комісія вже розробила Концепцію розвитку ринку облігацій, яка стане базою цього документа. У законодавчому полі ринку облігацій є багато невирішених питань, які потребують врегулювання. Насамперед, це стосується розширення видів облігацій, підвищення рівня захисту власників цих боргових зобов’язань, регламентування механізму дефолту тощо. Аналогічний підхід у подальшому планується застосувати й щодо ринку похідних.
     Говорячи про нормотворчу діяльність Комісії, Олексій Тарасенко зауважив, що набув чинності новий Порядок погодження кандидатур керівників фондових бірж та депозитаріїв. Документ визначає порядок надання та перелік документів, поданих заявником для отримання погодження Комісії, умови, яким повинен відповідати кандидат на посаду керівника, порядок розгляду документів регулятором, а також вимоги до керівників фондових бірж і депозитаріїв під час їх перебування на посаді.
     Крім того, НКЦПФР розробила новий Порядок визначення біржового курсу цінного папера.
     Член НКЦПФР Євген Воропаєв зупинився на змінах, що відбулися в сфері регулювання реклами на фондовому ринку. Він зауважив, що згідно з нормами нового Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери», який набув чинності на початку поточного року, вся реклама на фондовому ринку має узгоджуватися з регулятором.
     Комісія розробила відповідний нормативний акт, який має роз’яснити учасникам ринку, що саме вимагає регулятор при узгодженні рекламних матеріалів. Розробка цього документа є реакцією НКЦПФР на вимоги ринку та інвесторів, а також прагнення врегулювати цей сегмент. Він не тільки упорядковуватиме процес створення та публікації рекламних матеріалів, але й убезпечуватиме деяких вкладників від спірних інвестицій у певні фінансові інститути та інструменти.
     Сьогодні вже з’явилися перші результати діяльності Комісії щодо контролю за рекламою на ринку цінних паперів. Так, з початку поточного року до НКЦПФР було подано півтора десятка рекламних матеріалів від учасників ринку. У переважній більшості вони були узгоджені.
     Разом із тим, регулятор не погодив рекламу двох компаній - «Фінансової компанії «Корнер» та «ММСІС-інвестментс». Зупинка розповсюдження рекламних матеріалів цих профучасників була обумовлена їх невідповідністю вимогам законодавства про рекламу.
     Євген Воропаєв також повідомив, що у ході виконання функції щодо контролю за правопорушеннями на фондовому ринку у минулому році Комісією було накладено фінансових санкцій на загальну суму 6 млн. грн., що практично відповідає показнику 2011 року. При цьому загальна кількість справ, порушених регулятором у 2012 р., дорівнювала 1,1 тис.
*****
 
НКЦПФР оприлюднила проект Рішення «Про затвердження Порядку визначення
біржового курсу цінного папера»

    
НКЦПФР оприлюднила проект Рішення «Про затвердження Порядку визначення біржового курсу цінного папера». Згідно з документом Біржовий курс цінного папера розраховується у день проведення біржових торгів за цим цінним папером шляхом розрахунку середнього арифметичного зваженого цін біржових контрактів (договорів), укладених у такий торговельний день, що одночасно відповідають таким вимогам:
- у біржових контрактах (договорах) передбачено, що строки їх виконання не перевищують трьох робочих днів з моменту укладення таких біржових контрактів (договорів);
- контракти (договори) укладені на підставі безадресних заявок;
- протягом торговельної сесії зафіксована фондовою біржею кількість укладених біржових контрактів (договорів) не менше трьох.
     Біржовий курс цінного папера, визначений за результатами біржових торгів, підлягає обов’язковому оприлюдненню на власному веб-сайті фондової біржі (у цілодобовому режимі) та у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР із зазначенням дати проведення торгів, а також може бути оприлюднений у періодичному друкованому виданні фондової біржі та/або в офіційному друкованому виданні Комісії.
     Біржовий курс цінного папера, за яким не відбувалися торги у торговельний день, не визначається за такий торговельний день і не оприлюднюється.
     Документ також передбачає, що біржовий курс цінного папера, розрахований у відповідності з вимогами цього Порядку, може бути використаний з метою визначення ставки особливого податку за операціями з відчуження такого цінного паперу за біржовими контрактами (договорами) протягом 60 календарних днів з дати останнього визначення біржового курсу. Документ також містить формулу розрахунку біржового курсу цінного паперу.

*****

НКЦПФР затвердила зміни до Порядку реєстрації випуску опціонних сертифікатів та проспекту їх емісії

     НКЦПФР затвердила зміни до Порядку реєстрації випуску опціонних сертифікатів та проспекту їх емісії, повідомляє прес-служба Комісії. Як зауважила директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка, документ дозволить вдосконалити емісію опціонних сертифікатів, а також адаптувати відповідний нормативний акт до вимог чинного законодавства, оскільки емісія опціонних сертифікатів пов’язана з новаціями у законодавстві про цінні папери.  
     За словами А. Папаіки, зміни пов’язані із запровадженням принципу державної реєстрації юридичних осіб на підставі модельного статуту, в результаті чого емітенти опціонних сертифікатів, які здійснюють свою діяльність на підставі модельних статутів, зможуть не надавати Комісії копії установчих документів, передбачених відповідними нормативно-правовими актами Комісії. Такі емітенти отримають можливість оформляти проспект емісії опціонних сертифікатів двома частинами (базовий проспект емісії та проспект емісії цінних паперів відповідного випуску), що скоротить витрати часу для підготовки документів, що подаються для реєстрації.
     Порядок вже погоджено з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державним агентством земельних ресурсів України та Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.
*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону
«Про заборону фінансових пірамід в Україні»

     Нацкомфінпослуг оприлюднила доопрацьований проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні». Згідно з документом, в Україні забороняється умисне створення умов для фінансової піраміди, пропонування участі у ній або залучення (отримання) фінансових активів за допомогою фінансової піраміди.
Нацкомфінпослуг оприлюднила доопрацьований проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні». Згідно з документом, в Україні забороняється умисне створення умов для фінансової піраміди, пропонування участі у ній або залучення (отримання) фінансових активів за допомогою фінансової піраміди.
     Фінансовою пірамідою документ визначає будь-які операції з фінансовими активами (коштами, цінними паперами, борговими зобов’язаннями та правами вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), які здійснюються з метою набуття (можливості набуття) вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб.
     При цьому до фінансової піраміди не належать операції з фінансовими активами, які здійснюються фінансовими установами під час надання ними фінансових послуг, визначених законом «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» або законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.
     Кримінальний кодекс буде доповнено нормами, які передбачають кримінальну відповідальність за умисне створення умов для фінансової піраміди, пропонування участі у ній або залучення фінансових активів за допомогою фінансової піраміди, а також до закону «Про рекламу», згідно з якими встановлюється заборона на розповсюдження реклами фінансових пірамід в Україні.

*****
 
При Міністерстві доходів і зборів буде утворено Інвестиційну Раду

     При Міністерстві доходів і зборів буде утворено Інвестиційну Раду задля зміцнення партнерських стосунків та забезпечення прямого діалогу із вітчизняними та іноземними інвесторами, повідомляє прес-служба Міндоходів. Інвестиційна Рада працюватиме як консультативно-дорадчий орган при Міндоходів. До її складу увійдуть керівники та провідні фахівці Міністерства, представники бізнес-асоціацій, топ-менеджери національних та зарубіжних компаній. Очолить новий орган Міністр доходів і зборів.
     У Раді буде утворено кілька робочих груп, які займатимуться питаннями покращення інвестиційного клімату, податків та митних зборів, законодавчими пропозиціями. Вони надаватимуть рекомендації щодо усунення існуючих недоліків та перешкод для бізнесу.
*****
 
Приватизовані підприємства отримали 22,01 млрд. грн. інвестицій

     Результати перевірок стану виконання інвестиційних зобов’язань та інших зобов’язань, виражених у грошовій формі, показали, що такі зобов’язання містили 876 договорів купівлі-продажу пакетів акцій, 386 договорів купівлі-продажу об’єктів малої приватизації та 88 договорів купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва.
     У цілому, цими договорами передбачено інвестування підприємств у 1995-2018 рр. на загальну суму 11,63 млрд. грн., $2,24 млрд. та 19,26 млн. євро. За станом на 01.01.2013 р., інвестиції мали складати 9,52 млрд. грн., $1,5 млрд. та 19,26 млн. євро.
     Фактично на звітну дату українські підприємства отримали 10,82 млрд. грн., $1,81 млрд. та 72 млн. євро, що в перерахунку в національну валюту становить 22,01 млрд. грн. Ця сума виявилася на 12% більшою за показник початку поточного року, який дорівнював 19,65 млрд. грн.
     Договорами купівлі-продажу пакетів акцій акціонерних товариств передбачено надходження на них у 1995-2018 рр. коштів на загальну суму 10,04 млрд. грн., $1,94 млрд. та 19,26 млн. євро (в тому числі стратегічно важливі для економіки та безпеки держави підприємства протягом вказаного періоду мають отримати 5,01 млрд. грн. та $1,35 млрд.).
     За станом на початок 2013 р., інвестиції за всіма договорами купівлі-продажу пакетів акцій повинні були складати 8,64 млрд. грн., $1,46 млрд. і 19,26 млн. євро (в тому числі на стратегічно важливі для економіки і безпеки держави підприємства - 4,82 млрд. грн. та $0,9 млрд.).
     Фактично підприємствами вже отримано інвестицій за всіма договорами купівлі-продажу пакетів акцій на суму 9,6 млрд. грн., $ 1,78 млрд. і 72 млн. євро (в тому числі за договорами купівлі-продажу пакетів акцій стратегічно важливих підприємств - 5,22 млрд. грн. та $1,16 млрд.).
*****
 
За станом на початок 2013 року у власність держави було повернуто
303 об’єкти приватизації

     
За станом на 01.01.2013 р., у власність держави (за накопичувальним підсумком) було повернуто 303 об’єкти приватизації, з яких, 83 пакетів акцій, 53 єдиних майнових комплексів та 167 об’єктів незавершеного будівництва.
     За 138 договорами продовжується претензійно-позовна робота щодо їх розірвання (визнання недійсними) і повернення відчужених за ними об’єктів у державну власність. З них, 21 - це пакети акцій, 4 - єдині майнові комплекси та 103 - об’єкти незавершеного будівництва.
     З числа повернутих у державну власність об’єктів приватизації повторно продано 163 об’єкти, а саме 49 пакетів акцій, 83 об’єкти незавершеного будівництва та 31 єдиний майновий комплекс.
     Загальна сума коштів, отриманих від продажу повернутих державі об’єктів за рішеннями судів (за накопичувальним підсумком), становить 98,64 млн. грн.
 
*****
 
Обсяги чистих активів відкритих пенсійних фондів Польщі
за 2012 рік зросли на 20%

    
Згідно з даними Польської комісії з фінансового нагляду (KNF) за станом на початок 2013 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Польщі функціонувало 14 відкритих пенсійних фондів. За минулий рік загальна кількість їх учасників зросла на 2,9% з 15,49 млн. до 15,94 млн. осіб.
     Загальний обсяг чистих активів відкритих пенсійних фондів Польщі на звітну дату становив 269,6 млрд. злотих, що на 20% більше показника початку 2012 року (224,72 млрд. злотих). За офіційним курсом НБУ за станом на 1 січня 2013 року 1 злотий дорівнював 2,58 грн.
     Структура активів відкритих пенсійних фондів Польщі на початку 2013 року була такою: державні цінні папери - 45,1%; акції, які знаходяться у лістингу фондової біржі, - 35,3%; банківські депозити - 8,2%; інші активи - 11,4%.
 
*****
 
За 2012 рік активи пенсійних фондів Румунії, які функціонують у рамках другого рівня пенсійної системи,
зросли на 50,2%,
а в рамках третього рівня - на 37,5%

    
За інформацією Комісії з нагляду за приватною пенсійною системою Румунії, за станом на 2013 року у рамках обов’язкової накопичувальної пенсійної системи цієї країни функціонувало 9 приватних пенсійних фондів.
     Загальний обсяг чистих активів цих фондів на звітну дату становив 9,64 млрд. леїв, що на 50,2% більше показника початку 2012 року (6,42 млрд. леїв). За офіційним курсом НБУ за станом на 1 січня 2013 року 1 лей дорівнював 2,4 грн. При цьому кількість учасників цих установ за звітний період зросла на 4,5% - з 5,52 млн. до 5,77 млн. осіб.
     У рамках третього рівня пенсійної системи Румунії функціонувало 11 пенсійних фондів. Загальний обсяг їхніх чистих активів на звітну дату дорівнював 598,9 млн. леїв, що на 37,5% більше показника початку 2012 року (435,7 млн. леїв). Кількість учасників цих фондів за минулий рік зросла на 12,2% з 260,38 тис. до 292,15 тис. осіб.
 
*****
 
Загальні активи пенсійних планів другого рівня пенсійної системи Латвії
 за 2012 рік зросли на 17,6%
 
     За станом на початок 2013 року в рамках накопичувальної пенсійної системи Латвії функціонувало 26 пенсійних планів, повідомляє сайт «Mana pensija» (Латвія). З них, 10 консервативних, 4 збалансованих та 12 активних планів.
     Загальні активи накопичувальної пенсійної системи Латвії становили 1,03 млрд. латів, що на 17,6% більше показника початку 2012 року - 876,26 млн. латів (за офіційним курсом НБУ станом на 1 січня 2013 року 1 лат дорівнював 15,1 грн.). Кількість учасників накопичувальної пенсійної системи Латвії за звітний період зросла на 1,7% та дорівнювала 1,19 млн. осіб.
     Найвища доходність за 2012 рік серед усіх пенсійних планів (11,93%) виявилася у збалансованого плану «SEB Eiropas plāns». При цьому доходність всіх планів у звітному періоді була позитивною. Найвищу дохідність з початку діяльності (5,61%) серед усіх планів продемонстрував активний план «Citadele Aktīvais pensiju plāns» (функціонує з січня 2003 року).
 
*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 19,39 пункту,
а Індекс українських акцій - на 81,86 пункту
 
Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 01.02.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
346 523 513,79
340,06
 
 Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 01.02.2013 р.
Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
63 648 559
1 002,17
 
*****

У 2012 році ВВП України зріс на 0,2%

     Згідно з даними Державної служби статистики, валовий внутрішній продукт України за IV квартал 2012 року порівняно з відповідним періодом 2011 року (у постійних цінах 2007 року) становив 97,3%, а порівняно з ІII кварталом 2012 року, з урахуванням сезонного фактору, - 99,1%.
     Згідно з даними Державної служби статистики, валовий внутрішній продукт України за IV квартал 2012 року порівняно з відповідним періодом 2011 року (у постійних цінах 2007 року) становив 97,3%, а порівняно з ІII кварталом 2012 року, з урахуванням сезонного фактору, - 99,1%.
     За 2012 рік в цілому порівняно з 2011 роком реальний валовий внутрішній продукт України дорівнював 100,2%. При цьому номінальний ВВП за минулий рік склав 1400 млрд. грн.

*****
 
У 2012 році дефіцит зведеного платіжного балансу України
збільшився до $4,2 млрд. 

     У 2012 році дефіцит зведеного платіжного балансу України становив $4,2 млрд. (у 2011 році - $2,5 млрд.), повідомляє Національний банк. Дефіцит поточного рахунку в 2012 році зріс до $14,4 млрд. або до 8% від ВВП (у 2011 році він становив $10,2 млрд. або 6,2% від ВВП).
     Головним чинником цього було збільшення від’ємного сальдо торгівлі товарами до $20,5 млрд. порівняно з $16,3 млрд. в 2011 році. В умовах несприятливої кон’юнктури на світових товарних ринках (окрім продукції АПК) і відповідного уповільнення експорту товарів високі інвестиційні потреби української економіки зумовлювали продовження зростання імпорту товарів вищими темпами.
     Експорт товарів у 2012 році становив $69,8 млрд., що виявилося на 0,5% більше, ніж у 2011 році. Імпорт товарів у 2012 році збільшився на 5,3% до $90,2 млрд.
     Профіцит рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій у 2012 році збільшився до $10,2 млрд. (у 2011 році він становив $7,8 млрд.). Збільшення профіциту було зумовлено більш активними залученнями уряду, зростанням припливу інвестиційних та боргових ресурсів до реального сектору економіки, зменшенням відпливу готівкової валюти поза банківський сектор.
     Приплив прямих іноземних інвестицій торік зріс на 14,5% до $8,3 млрд. (94% з них було спрямовано до реального сектору економіки). Водночас високими були обсяги інвестицій за кордон - $1,2 млрд. дол. У цілому чистий приплив прямих іноземних інвестицій залишився на рівні попереднього року та дорівнював $7 млрд.
     Чисті залучення уряду в 2012 році зросли до $2,5 млрд. (у 2011 році вони становили $1,1 млрд.). Основним інструментом залучень були єврооблігації. Сальдо за операціями з ними в 2012 році дорівнювало $3,4 млрд. (у 2011 році - $1,7 млрд.).
     Також відновилася зацікавленість нерезидентів до внутрішніх цінних паперів уряду, чисте придбання яких становило $0,3 млрд. (у 2011 році обсяги ОВДП у власності нерезидентів зменшилися на $0,7 млрд.), а обороти за операціями з цими цінними паперами зросли майже вдвічі.
     Чисті залучення за кредитами та облігаціями реального сектору в 2012 році становили $6,6 млрд. (у 2011 році - $5,2 млрд.). Головним чином залучалися довгострокові кредити. Банківський сектор продовжував зменшувати свою зовнішню заборгованість, хоча й не так активно, як у попередні роки (у 2012 році вона зменшилася на $3 млрд.). При цьому рівень покриття виплат за раніше залученими кредитами та облігаціями новими залученнями зріс до 77%.
     Приріст готівкової валюти поза банками торік зменшився на 23,3% - до $8,8 млрд. У першій половині року приріст становив лише 1,7 млрд., але значно активізувався в осінні місяці ($5 млрд.), що було пов’язано з парламентськими виборами та відповідним посиленням девальваційних очікувань. У грудні на фоні зниження девальваційних очікувань приріст готівкової валюти поза банками уповільнився до $651 млн.
     Протягом року уряд та Національний банк України вчасно та в повному обсязі здійснювали виплати за кредитом МВФ ($3,4 млрд. за основною сумою). У результаті міжнародні резерви України за минулий рік зменшилися на $7,6 млрд. до $24,5 млрд.
 

 
Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24