Новини УАІБ

28 січня 2013

Загальні збори УАІБ обрали новий склад керівних органів
та обговорили плани на 2013 рік

     25 січня 2013 року у Києві відбулися чергові звітно-виборні Загальні збори Української асоціації інвестиційного бізнесу. Учасники зборів - представники 243 компаній з управління активами заслухали і затвердили Звіт про діяльність УАІБ у 2012 році та Звіт Ревізійної комісії.
     На зборах було обговорено, внесено пропозиції та затверджено План роботи і бюджет Асоціації на 2013 рік.
    У Загальних зборах взяли участь і виступили член НКЦПФР О.Тарасенко та директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР О. Симоненко.
     Учасники Загальних зборів обрали новий склад Ради УАІБ, Дисциплінарного комітету та Ревізійної комісії.
     До складу Ради обрано: Білецького Ю.О. - ТОВ «КУА ЛІКО-ІНВЕСТ» (м.Київ), Жадана О.В. – ТОВ «КУА «Діалог Плюс» (м.Київ), Захараш Т.І. - ТОВ «КУА АПФ «Українські фонди» (м.Київ), Захарчука Р.М. - ТОВ «КУА «ІФК» (м.Київ), Кленіна С.В. - ПрАТ «КУА «Альтера Ессет Менеджмент» (м.Київ), Когута І.Д. - ТОВ «КУА «ФІНЕКС – КАПІТАЛ» (м.Харків), Колесника О.М., - ТОВ „ВІП” (м.Київ), Константинову С.В. - ТОВ «КУА «Інвестмент Кепітал» (м.Київ), Леонова Д.А. - ТОВ «КУА «СВОП» (м.Київ), Овчаренка Г.О. - ТОВ «КУА «ОТП Капітал» (м.Київ), Петрука С.І. - ПрАТ «КУА „Карпати-Інвест” (м.Львів).
     До складу Ревізійної комісії УАІБ обрано: Назаренка О.В. - ТОВ «КУА АПФ «Синтакс - Інвест» (м.Київ), Торопіну Н.Є. - ТОВ «КУА «СВОП» (м.Київ), Федоренка С.Ф. – ТОВ «КУА «ДІКВ-Л» (м.Харків).
     До складу Дисциплінарного комітету УАІБ обрано: Азарха С.В. - ТОВ «КУА «Оптимум» (м.Київ), Бойка О.В. - ТОВ «КУА «Інвестмент Кепітал» (м.Київ), Животченка Ю.І. - ТОВ «ФК «Інвеста» (м.Харків), Журжія А.В. - ТОВ «КУА «Фоззі Капітал» (м.Київ) Іщук Т.П. - ТОВ «КУА «АЙ К’Ю - МЕНЕДЖМЕНТ» (м.Київ), Кадькаленка А.С. -  ТОВ «КУА «Реономе-2008» (м.Київ), Онуфрієнка О.І. - ПрАТ „КІНТО” (м.Київ).
     25 січня 2013 року відбулися організаційні засідання новообраних органів Асоціації. Головуючим Ради УАІБ обрано Леонова Д.А, Головою Ревізійної комісії - Назаренка О.В., Дисциплінарний комітет очолив  Журжій А.В.

* * * * *

УАІБ просить роз’яснити спірні питання адміністрування податків,
які виникли у результаті змін до Податкового кодексу

     Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася до Міністерства доходів і зборів України щодо роз’яснення окремих норм Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» №5519 від 06.12.2012 року.
     Запит УАІБ стосується, зокрема, спірних питань, що виникають при визначенні суми податкових зобов’язань, а також порядку сплати особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

* * * * *

У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких
законодавчих актів України щодо емісії цінних паперів»

     У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії цінних паперів» (реєстраційний №2072), внесений урядом. Як зазначається у пояснювальній записці до документа, його метою є підвищення ефективності та надійності функціонування ринку цінних паперів, розвиток ринку облігацій і створення умов для забезпечення ефективного захисту прав власників корпоративних облігацій.
     Законопроектом, зокрема, передбачається: визначення поняття «корпоративні облігації», видів корпоративних облігацій (біржові, інфраструктурні, концесійні) і створення механізмів емісії таких облігацій; запровадження інституту загальних зборів власників корпоративних облігацій з наданням їм права погоджувати рішення емітента за операціями з його активами в разі неналежного виконання емітентом своїх зобов’язань за такими облігаціями; врегулювання дій емітента та власників корпоративних облігацій у випадку дефолту, реструктуризації боргу, конвертації облігацій; встановлення механізму здійснення публічного розміщення цінних паперів за участі фондових бірж; спрощення процедур приватного розміщення акцій; удосконалення форми звітності для приватних акціонерних товариств; посилення вимог до андеррайтерів.
     Документом вносяться зміни до Господарського кодексу України та законів «Про інвестиційну діяльність», «Про аудиторську діяльність», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про акціонерні товариства», «Про інститути спільного інвестування», «Про депозитарну систему України», «Про цінні папери та фондовий ринок».

* * * * *

КУА перейдуть на МСФЗ із 2014 року

     Уряд прийняв Постанову №29 від 16 січня «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. № 419), в якій визначаються терміни переходу учасників фінансового ринку на складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами.
     Згідно з Порядком, публічні акціонерні товариства, банки та страховики вже мають складати звітність на основі МСФЗ з початку 2012 року, а підприємствами, які провадять
господарську діяльність щодо надання фінансових послуг, повинні були перейти на неї з початку 2013 року.
     У Постанові враховано ініціативу УАІБ і передбачено, що компанії з управління активами та кредитні спілки мають перейти на складання фінансової звітності на основі Міжнародних стандартів з 1 січня 2014 року.

* * * * *

Уряд вніс зміни до Порядку підготовки, оцінки
та відбору інвестиційних програм

     Кабінет Міністрів вніс зміни до пункту 5 Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, повідомляє прес-служба уряду.
     Цей нормативно-правовий акт підготовлено у зв’язку з неодноразовими зверненнями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо неможливості фінансування за рахунок державного фонду, регіональних інвестиційних програм (проектів), кошторисна вартість яких є меншою за таку, яка затверджена у Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.
     Мета документа - зменшення мінімальної кошторисної вартості інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізовуватися за рахунок цих бюджетних коштів. Так, з 5 млн. грн. до 1 млн. грн. зменшена вартість для інвестиційних програм (проектів) регіонального (міжрегіонального) значення та тих, що реалізуються у містах обласного значення, та з 1 млн. грн. до 200 тис. грн. для інвестиційних програм (проектів) районного значення і тих, що спрямовані на розв’язання проблем однієї або декількох територіальних громад (міст районного значення, сіл, селищ).
     Прийняття постанови сприятиме вирішенню проблемних питань регіонів.

* * * * *

НКЦПФР завершила роботу над Порядком ведення реєстру аудиторських фірм,
які можуть проводити аудиторські перевірки профучасників ринку

     Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, підготовлений НКЦПФР пройшов процедуру державної реєстрації, повідомляє прес-служба Комісії.
     Розробники документа запевняють, що відтепер Порядок став сучаснішим та ефективнішим, адже відповідає нинішнім реаліям фондового ринку та чинному законодавству, а також директиві ЄС 2006/43, яка передбачає ділову репутацію, контроль якості, тощо. Зокрема, новим Порядком посилені вимоги Комісії до аудиторських фірм, які надають послуги на фондовому ринку.
     Сьогодні репутація аудитора набуває більшої актуальності на фондовому ринку, тому інвесторам і Комісії важливо бути впевненими в якості та прозорості аудиторських послуг на ринку цінних паперів, що підтверджують інформацію про емітента.

* * * * *

НКЦПФР завершує роботу щодо удосконалення системи навчання та атестації фахівців
з питань фондового ринку

     НКЦПФР завершує роботу щодо удосконалення системи організації підготовки спеціалістів ринку цінних паперів, повідомляє прес-служба Комісії. Зокрема, прийнято рішення «Про внесення Змін до Положення  про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку» та «Про затвердження Порядку роботи екзаменаційних комісій та проведення кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку», розроблені відповідно до закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».
     Як зазначив директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов, Комісія спрямовує багато зусиль на модернізацію системи освіти на фондовому ринку. Ці зміни є досить важливими, оскільки регулятор зацікавлений у підвищенні кваліфікації фахівців, що працюють на ринку цінних паперів.
     Так, зокрема, підвищені вимоги до навчальних закладів, які проводять відповідні навчальні процеси, до викладачів, які залучаються до проведення занять, спеціальної літератури тощо. Також збільшено час роботи над тестовими завданнями та передбачена можливість виправлення фахівцем відповідей під час проходження тестового завдання.

* * * * *

НКЦПФР спрощує подачу електронної звітності

     НКЦПФР схвалила рішення «Про внесення змін до Положення про подання адміністративних даних та інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», повідомляє прес-служба Комісії. Як зазначив член НКЦПФР Костянтин Кривенко, регулятор докладає багато зусиль до удосконалення системи обміну інформацією з учасниками фондового ринку. Результатом діяльності Комісії у цьому напрямку став новий формат подачі даних - XML, який є обов’язковим для всіх представників ринку з початку поточного року.
     Ключовою новацією, яка вноситься змінами до цього Положення, є спрощення накладання ЕЦП (Електронного цифрового підпису) учасника ринку в процесі подачі звітності у вигляді електронних документів до Комісії. Відтепер учасники ринку під час накладання ЕЦП на документ застосовують ключ уповноваженої особи та ключ печатки учасника ринку, тоді як раніше використовувались три ключі. Ці зміни мають стати ще одним чинником налагодження системи взаємодії між представниками ринку цінних паперів та регулятором.
     Протягом першої половини січня 2013 року до Комісії було подано близько 2 тис. звітів у новому форматі подачі звітності.

* * * * *

Нацкомфінпослуг пропонує посилити захист прав
споживачів фінансових послуг

     Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до статей 41 і 43 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Документ розроблено з метою створення правових основ для забезпечення захисту інтересів споживачів фінансових послуг шляхом застосування заходів впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів на ринках небанківських фінансових послуг, вдосконалення механізму застосування санкцій до небанківських фінансових установ за такі порушення.
     У Комісії зазначають, що реалізація цього закону створить правові основи для відповідальності фінансових установ за створення перешкод для виконання посадовими особами Нацкомфінпослуг покладених на них обов’язків, в тому числі в процесі проведення інспекцій. Крім того, будуть визначені дієві санкції за ненадання споживачеві фінансових послуг необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про умови надання фінансових послуг, що сприятиме протидії шахрайству з боку надавачів небанківських фінансових послуг.

* * * * *

Нацкомфінпослуг удосконалює вимоги до адміністраторів НПФ

     Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, розробила проект розпорядження «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів». Його мета - встановлення переліку вимог, які є обов’язковими для виконання заявником на момент отримання ліцензії, а також при здійсненні діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів.
     Проектом визначені вимоги до статутного капіталу, організаційної структури, кваліфікованих працівників, програмно-технічного забезпечення адміністраторів пенсійних фондів.
     Крім того, Комісія розробила проект розпорядження «Про затвердження Порядку формування та вимог до розміщення коштів резервного фонду адміністратора недержавного пенсійного фонду». Документ, зокрема, визначає розмір та регламентує кошти, за рахунок яких формується резервний фонд адміністратора НПФ.

* * * * *

Визначено найкращий IR-кейс серед компаній України

     З метою узагальнення українського досвіду побудови комунікацій з інвесторами, сприяння підвищенню якості корпоративного управління Investor Relations Agency провела щорічний конкурс «Найкращий IR-кейс серед компаній України» у рамках Міжнародного конкурсу IR-кейсів Росії та країн СНД, який організовує IR-агентства «Інтерфакс Бізнес Сервіс» (Росія).
     У 2012 році на Міжнародний Конкурс були подані п’ять IR-кейсів, два з яких представляли Україну. Експертна рада, участь у якій взяли також представники Української асоціації інвестиційного бізнесу, оцінювала конкурсні роботи за такими критеріями: «Новизна»; «Результативність вжитих заходів»; «Методологічна цінність»; «Суб’єктивна оцінка експерта».
     Перше місце посіла конкурсна робота під назвою «Як українці винайшли свій бюджетний Bloomberg - TRData» компанії TRDataLimited. На думку членів експертної ради, цей кейс може бути прикладом для компаній, що розвиваються, та надати практичну допомогу фахівцям із зв’язків з інвесторами. У ньому застосовано інноваційний ринковий підхід до вирішення питання залучення інвестицій.
     Друге місце посів кейс під назвою «Антикризовий менеджмент IR-команди Milkiland NV під час обмеження експорту сирів до Російської Федерації» компанії Milkiland NV. Як зауважили експерти, цей кейс дуже практичний і присвячений реальному IR для публічної компанії в умовах кризи.
     За результативність, оперативність та адекватність прийнятих рішень в умовах зміни зовнішнього середовища кейс Milkiland NV також був відмічений і журі міжнародного конкурсу, яке присудило йому загальне третє місце серед кейсів компаній країн СНД.
     Як зауважив на круглому столі, в рамках якого відбулося нагородження переможців, управляючий партнер Investor Relations Agency Олександр Нікішев, вже другий рік поспіль учасник української номінації завойовує призове місце і в загальному заліку Міжнародного конкурсу. Це свідчить про високий рівень фахівців, що відповідають за комунікації з інвесторами у вітчизняних компаніях, та широкий інструментарій IR-рішень, які вони застосовують у своїй роботі.
     За п’ять років проведення Міжнародного конкурсу на нього було подано майже шістдесят IR-кейсів, розроблених компаніями з різних секторів економіки Росії, Казахстану та України.

* * * * *

В 2012 році за програмою ДІУ було видано 1 231 кредит обсягом 293,4 млн. грн.

     За інформацією голови правління Державної іпотечної установи Валентина Рибачука, за підсумками 2012 року за програмою ДІУ було видано 1 231 іпотечний кредит, що у чотири рази перевищує результат 2011 року (290 кредитів), повідомляє прес-служба Установи. На ці цілі торік ДІУ було спрямовано 293,4 млн. грн.
     Динаміка видачі кредитів ДІУ в останні місяці 2012 року досягла свого максимуму за три останні роки. Тільки в IV кварталі ДІУ задовольнила 442 заявки на рефінансування іпотечних кредитів, на суму близько 100 млн. грн.
     В цілому, за станом на 1 січня 2013 року на балансі ДІУ перебувало 5 339 іпотечних кредитів на суму 904,2 млн. грн. Загальна кількість рефінансованих кредитів з моменту створення ДІУ складає близько 8 тис. сумарним обсягом понад 1,4 млрд. грн.
     Структура середньомісячних платежів за кредитами ДІУ свідчить, що більше половини позичальників (51%) сплачує щомісячно від 1 до 3 тис. грн., а 24% позичальників - менше 1 тис. грн. Це, за словами В. Рибачука, дозволяє говорити про доступність іпотечного кредиту за програмою ДІУ не стільки забезпеченим громадянам, скільки родинам із середнім рівнем доходів. При цьому ДІУ має намір знизити ставку рефінансування банків за іпотечними кредитами з 18% до 15,3-15,4% річних.
     У 2013 році Державною іпотечною установою планується спрямувати на іпотечне кредитування від 2,5 до 3,5 млрд. грн. з урахуванням коштів, що залучені у минулому році. У грудні 2012 року було зареєстровано проспект емісії випуску звичайних іпотечних облігацій ДІУ обсягом 500 млн. грн., що дозволить залучити додаткові кошти на рефінансування іпотечних кредитів.

* * * * *

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 3,97 пункту, а Індекс українських акцій - на 23,74 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 25.01.2013 р.

 

Обсяг торгів, грн.
Індекс ПФТС
291 007 065,01
320,67

 

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі» за 25.01.2013 р.

 

Обсяг торгів, грн.
Індекс українських акцій
38 941 142
920,31

 

 * * * * *
Представлено проект Державної програми активізації
розвитку економіки на 2013-2014 роки
 
     Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов представив проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, повідомляє прес-служба уряду.
     Як зазначив Ігор Прасолов, Програмою передбачено шість пріоритетних напрямків. Перший з них - підвищення конкурентоспроможності економіки. За цим напрямом мають бути вирішені такі основні завдання: забезпечення відповідності податкового навантаження на бізнес реальним можливостям економіки; здешевлення доступу до довгострокових кредитних ресурсів; зниження адміністративних бар’єрів для розвитку бізнесу; розвиток малого та середнього бізнесу.
     Другим напрямок - це покращення інвестиційних умов. Його основні завдання - стимулювання реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, а також стимулювання інвестиційної активності суб’єктів малого підприємництва.
     Як зазначив Ігор Прасолов, підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення є третім напрямком Програми. Ним передбачено виконання ряду завдань, спрямованих на підтримку підприємств гірничо-металургійного комплексу, легкої та деревообробної промисловості, агропромислового сектору.
     Четвертий напрямок Програми - розвиток високотехнологічних перспективних секторів. Україна має ряд виробництв, які сьогодні здатні випускати конкурентоспроможну продукцію. Це - ракетно-космічна галузь, авіаційна промисловість, суднобудівна та ряд інших. Ці галузі є великими споживачами продукції інших галузей економіки, в першу чергу металургійного комплексу. Розвиток таких галузей сприятиме загальному зростанню економіки. Крім того, передбачається збільшення виробництва продукції фармацевтичної галузі та виробництва сільськогосподарської техніки.
     П’ятий напрямок передбачає здійснення структурних реформи у стратегічних секторах, які впливають на усі складові національної економіки. До таких секторів належать державний сектор економіки, інфраструктура і зв’язок, паливно-енергетичний комплекс, житлово-комунальне господарство, будівництво. Їхній розвиток буде стимулювати зростання виробництва в суміжних галузях.
     Шостий напрямок передбачає розвиток міжнародного співробітництва та експортного потенціалу. Пріоритетними завданнями для цього напрямку є створення розвиненої державної системи підтримки експорту, що включатиме фінансову підтримку експортерів, допомогу у просуванні вітчизняних товарів на зовнішні ринки через мережу торговельно-економічних представництв, захист вітчизняних виробників від недобросовісної конкуренції. Одночасно буде підвищуватися ефективність використання коштів, залучених від міжнародних фінансових організацій.
     Таким чином, Програма активізації розвитку економіки має забезпечити досягнення двох основних цілей - зростання реального ВВП у 2013 році не менш як на 3% та початок процесу масштабної модернізації виробництва й інфраструктури.
 
* * * * *
 
Протягом грудня 2012 року сума державного та гарантованого
державою боргу України збільшилась на 3%
 
     Згідно з даними Міністерства фінансів, за станом на 31 грудня 2012 року державний та гарантований державою борг України становив 516 405 276,3 тис. грн. або $64 607 190,81 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 308 894 562,70 тис. грн. (59,82% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $38 645 635,25 тис. дол США; державний та гарантований державою внутрішній борг - 207 510 713,60 тис. грн. (40,18%) або $25 961 555,56 тис.
     Державний борг України становив 399 112 949 тис. грн. (77,29% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $49 932 809,82 тис., державний зовнішній борг - 208 813 651,3 тис. грн. (40,44%) або $26 124 565,39 тис., державний внутрішній борг - 190 299 297,7 тис. грн. (36,85%) або $23 808 244,43 тис.
     Гарантований державою борг України дорівнював 117 292 327,3 тис. грн. (22,71%) або $14 674 380,99 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 100 080 911,40 тис. грн. (19,38%) або $12 521 069,86 тис.; гарантований внутрішній борг - 17 211 415,9 тис. грн. (3,33%) або $2 153 311,13 тис.
     Протягом грудня 2012 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилась у гривневому еквіваленті на 14 965 758,24 тис. грн. або на 3% загалом за рахунок наданих державних гарантій за позиками.
 
* * * * *
 
Середня заробітна плата в Україні у грудні 2012 року дорівнювала 3 377 грн.
 
     За інформацією Державної служби статистики у грудні 2012 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 3 377 грн., що на 9% більше показника листопада 2012 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зросла на 8,6%. У грудні 2012 року у порівнянні із груднем 2011 року середня номінальна заробітна плата зросла на 10,6%, а реальна - на 11,1%.
     У січні-грудні 2012 року середня номінальна заробітна плата становила 3 025 грн., що на 14,9% більше показника січня-грудня 2011 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зросла на 14,4%. Загальна кількість штатних працівників за грудень зменшилася на 1,1% і за станом на кінець місяця склала 10 358,6 тис. осіб.
 

Випуск підготовлено за матеріалами Інтернет-ресурсів та власною інформацією
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24